Kouluverkko kuntoon ja asukasluku nousuun

Anonyymi

Saavatko heinolalaiset lapset koulunsa ja nuoret lukionsa ensi vuosikymmenellä? Suunnittelu ja mielipidekeskustelu jatkuu, samoin 10 vuotta sitten.
Onko kuntapäättäjien oma kanta ollut kuntalaisten edun mukainen koulujen rakentamisessa ja kehittämisessä? Vanhemmat ovat olleet aktiivisia turhaanko?
Elokuun 10. päivän Itä-Hämeessä 2019 oli kouluasiasta kaupungin päättäjien mielipidekirjoituksia. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan kirjoitti "Lukiohanketta ei saa hankaloittaa: On varauduttava siihen, että tulevaisuudessa kouluverkkoa joudutaan kehittämään".
Tiivistän kaupunginhallituksen puheenjohtajan kirjoitusta:
- Aikoinaan lukion rakentamista Salpauksen läheisyyteen selvitettiin. Lopulta päädyttiin nykyiseen suunnitelmaan. Yhteistyötä tehdään edelleen. Keskustan keskeiselle tontille rakennetaan lukio sekä auditorio ja liikuntasali, jotka palvelevat kaikkia kaupunkilaisia.
- Lukiohanketta ei saa hankaloittaa. Sujuva eteneminen edellytti päätöstä 2,2 miljoonan lisärahasta.
- Nykyisen tiedon mukaan oppilaspaikkoja syntyy yli tarpeen.

Heinolalaiset päättäjät IH:n viereisellä sivulla kirjoittivat: "Heinola tarvitsee lukion nopeasti, mutta kohtuuhinnalla"
- Arkkitehtikilpailulla on lähdetty tavoittelemaan kaupunkikuvallista monumenttia, ei koulua.
- Lähes 1.200 euron nousu neliöhintoihin.
- Rakennuksen kokoa on kasvattanut liikuntahalli.
- On myös hyvä että teatterin ja liikunnan harrastajille ja yleisölle on asianmukaisia tiloja.
- Pitäisikö nämä asiat erottaa koulurakentamisesta ja miettiä, mihin liikuntahalli parhaiten sopii ja missä haaveissa leijuvat talviset Heinolassa jyräät tuhathenkisine yleisöineen ja parhaiten totutuvat.

Vuonna 2019 kesällä Heinolassa "pohditaan" yhä edelleen mielipidekirjoituksissa koulutilojen rakentamista halvalla-ei-niin-kiireesti (moduulikoulu) tai kalliilla-kiireesti-arkkitehtikilpailun voittaneen ehdotuksen mukaan.

Vuonna 2008 Yle uutiset kertoi "Koulutiloille etsitään uusia käyttömahdollisuuksia Heinolassa: Heinolan uuden kouluverkkoselvityksen on määrä valmistua maaliskuun lopussa 2009. Selvityksessä etsitään säästöjä ja tehostamistoimia. Koulujen lakkautusten vaihtoehtona mietitään mm yhteistyötä päiväkotien kanssa. Koulutusjohtajan mukaan toimintaa voitaisiin tehostaa koulurakennusten nykyistä monipuolisemmalla käytöllä. Heinolan vuoden 2009 talousarvioon kirjattiin, että koulutoimen tehostamismahdollisuuksia on tutkittava ja koulujen lakkautukset poistettiin.

Kouluverkkoselvitys tehtiin v. 2007. Selvitys merkittiin lautakunnassa tiedoksi ja lähetettiin valtuustolle lisäyksellä että yhtenäiskoulun kehittämissuuntaa pidetään tavoiteltavana.

Yli kymmenen vuotta on kulunut. Homekouluja on purettu. Parakkeja vuokrattu. Uusia kouluja ei ole rakennettu. homeisten tilalle. Kokonainen heinolalainen sukupolvi on käynyt koulunsa parakeissa, joiden vuokrat ovat maksaneet miljoonia.

Vuonna 2007 haluttiin laajentaa vanhainkoti Hopeasiltaa 20 ryhmäkotipaikalla. Laajennuksen pinta-ala olisi ollut 1400 brm2.
Hopeasiltaa ei laajennettu vaan se purettiin. Uusi Hopeasilta rakennettiin samansuuruisena vanhan peruskorjatun vanhainkodin viereen ahtaalle rinnetontille. Koulujen rakentaminen jäi Hopeasilta-kiireiden jalkoihin.
Vuokraparakit otettiin homekoulujen tilalle.
Onko opittu vuoden 2007 eipäs-juupas-keskustelusta, kun se jatkuu vielä vuonna 2019?

Heinolan kansalaisopisto on 1933 perustettu, Jyränkölän Setlementti ry:n omistama ja hallinnoima oppilaitos, jota Heinolan kaupunki tukee. Omaa kansalaisopistoa ja omia opetukseen tarkoitettuja tiloja ei Heinolan kaupungilla ole. Jyränkölän opetustiloja löytyy vanhan Jyränkölän (onko homeet mitattu?) lisäksi muun muassa vanhusten palvelutaloista, liikuntaryhmien tiloja on juhlasalissa (ilman pukeutumishuoneita tai suihkutiloja), taideluokat ovat purkukuntoisia, ilman tarvikkeiden säilytystiloja. Tilojen surkeudesta huolimatta opiskeluun osallistuu Setlementin mukaan noin 2600 opiskelijajaa vuosittain. Opetusohjelmassa on noin 600 erilaista kurssia ja opetusta järjestetään noin 12000 opetustuntia.
Tilakysymys on Jyränkölän setlementin akuutti ongelma, mikä haittaa pahasti monien (eri ikäryhmien) opiskelijoiden opintoja sekä opettajien opetustyötä.

Pitäisikö ottaa oppia Lahdesta? Tiirismaan lukio, osoite Kirkkokatu 16 on 500 opiskelijan monipuolinen, menestyvä ja kansainvälinen lukio. Samassa rakennuksessa toimii kansalaisopisto Wellamo, jossa on muun muassa nykyaikaiset liikuntatilat ja taideluokat. Tehkää Heinolan päättäjät opintomatka Lahden Tiirismaan lukioon/Kansalaisopisto Wellamoon.

Onko Heinolan kouluselvityksessä huomioitu toisen asteen koulu-uudistus, kun jokainen nuori joutuu suorittamaan vähintään toisen asteen tutkinnon eli ammattikoulun tai lukion?
Voiko Heinola jättää aikuisopiskelun Setlementin hoidettavaksi puutteellisiin tiloihin?
Miten Heinolassa on huomioitu laki Vapaasta sivistystyöstä, laki Taiteen perusopetuksesta, laki Yleisistä kielitutkinnoista ja Yliopistolaki.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vai opintomatka Lahteen. Islantiinhan se on mentävä, jotta saa perspektiiviä asiaan

    • Anonyymi

      Entä Tallinnan kouluverkko ja kulttuuri. Onko tutustumiskäynnit tehty?

    • Anonyymi

      Asiallinen aloitus. Laitanpa talteen.

    • Anonyymi

      Minusta vaikuttaa siltä, että kaupunginhallituksessa on poikkeuksellisen vähän osaamista kuntataloudesta ja pitkälti siitä juontaa juurensa se, että hallituksessa menee läpi lähes millainen kustannusten nousu tahansa. Sitten sitä hieman voivotellaan ja sinetöidään kaupungin ylivelkaantuminen.

      Uskon, että missä tahansa muussa kunnassa lukion järjenvastainen hinnannousu olisi vihelletty vastuullisesti poikki.

      Lukiohan päätettiin rakentaa n. 14 miljoonalla eurolla tilanteessa, jossa moni muukin koulu on tarvitsemassa miljoonia ja kouluverkko useita kymmeniä miljoonia. Vasta tammikuussa hanke sai pari miljoonaa lisää ja jo toukokuussa alettiin edellyttää yli kahta miljoonaa, eli alle puolessa vuodessa yli 4 miljoonaa! Kustannusten kasvu on järjen vastaista, ja täysin hallitsematonta. Eikä hanke ole edes alkanut, ja oletettavasti myöhemmin anotaan taas lisärahaa, jota hallitus näkyy auliisti jakelevan.
      Entäpä, kun muidenkin hankkeiden kulut karkaavat? Mistä hallitus taikoo varat niihin?

    • Anonyymi

      Monumenttilukio tarvitaan Heinolaan, koska Hopeasillan pihaan ei saatu näköispatsasta. Uusi hanke keskelle kaupunkia ja saadaan ratsastajapatsas, jossa Heinolan Lady Godiva ratsastaa auringonlaskuun puheenjohtajan nuija uljaasti koholla.

    • Anonyymi

      aloitushan sisältää runsaasti virheitä. Esimerkiksi ketkä "päättäjät" viereisellä sivulla kirjoitti? Mikä Hopeasilta on purettu? Jne Jne.

    • Anonyymi

      Vanhan Hopeasillan purku-urakkaa kaupunki pyytää tarjoamaan 26.8. mennessä.

      Päätös purkamisesta oli kai jo tehty, mutta purkua koskeva valitus esti sen nopean toteutuksen - vai miten?

      Itä-Hämeestä 10.8. Mielipide-sivulta voit tarkistaa "Heinola tarvitsee lukion nopeasti, mutta kohtuuhinnalla" kirjoittajat.

      Virheet kannattaa korjata, niitä huomatessaan, eikä vain kertoa, että virheitä löytyy.

      Onko Heinolan kaupungilla tiedottajaa, joka hoitaisi kuntalain tiedotuspykälän mukaisen tiedottamisen asiantuntevasti ja ammattitaidolla?

      Valtuutettujen mielipidekirjoitukset eivät vielä riitä kuntalain (tiedotuspykälän) mukaiseksi informaatioksi, jotta kuntalaiset tietäisivät mitä tullaan päättämään (missä aikataulussa) ja miksi. Ehkäpä kuntalaiset voisivat jopa vaikuttaa päätöksentekoon - sitäkö Heinolan päättäjät pelkäävät?

    • Anonyymi

      Heinolan kouluverkkoa ollaan operoimassa siten, että asukasluku ei taatusti ainakaan kasva!
      Kun lapset keskitetään vain muutamaan kouluun, häviävät kaupunginosien vetovoiman viimeisetkin rippeet. Eiväthän lapsiperheet muuta tänne muualta todetakseen palveluiden olevan surkeat.
      Itse neuvoisin olemaan ostamatta Heinolasta perhe-asuntoa, koska niiden hinnat laskevat koko ajan ja niistä alkaa olla todella vaikeaa päästä eroon!
      Heinolassa on kysyntää vain pienistä kodeista, joita ostavat eläkeläiset.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      34
      1461
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      6
      1224
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe