Mitä urheilu ja toimintakuvaukseen tarvitaan?

Anonyymi

Oma kokemus on että vaikeinta on hyvän kuvauspaikan löytäminen. Varsinkin jos ihmisiä enemmältikin paikalla niin optimaalisen paikan haku saattaa olla haastavaa. Ole kohtelias, sopu sijaa antaa. Jos paikka on uusi niin ole ajoissa. Kun tietää paikat ja olosuhteet niin itse välineiden valinta on helppoa. Kriittisin on polttoväli ei valovoima vaikka täällä aina toisin väitetään. Polttovälillekkään ei ole mitään omaa urheilusääntöä vaan riippuu siitä millaisia kuvia halutaan. Laajemmilla kulmilla yleiskuvaa ja telellä yksityiskohtia ja kauempaa yleiskuvaa. Ihan niin kuin muissakin kuvauslajeissa. Zoomit ovat nyt omassa elementissään. Nopeasta aukosta on joskus hyötyä, mutta usein kuvaan halutaan myös syväterävyyttä. Sarjakuvaus + jatkuva tarkennus on itsellä peruslähtökohta. Tilanteen mukaan nopea tai hidas sarjakuvaus, joskus pelkästään yksittäisiä kuvia. Aloittelijalle helpointa aloittaa kameran urheiluohjelmalla. Itse riippuen siitä mitä haluan käytän aukon esivalintaa, nopeuden valintaa tai manuaalia. Kohteen seurantaa kannattaa harjoitella. Kun kuvaa hitaahkolla ajalla ja seuraa kohdetta, niin taustan liike-epäterävyys antaa vauhdin tuntua. Liike-epäterävyys, niin kohteen kuin taustankaan ei ole virhe vaan tapa kertoa liikkeestä. Urheiluohjelmalla saa yleensä vain staattisia, pysähtyneitä kuvia, joten kokeile rohkeasti eri nopeuksia ja niiden vaikutuksia. Toisaalta nopean liikken pysäyttäminenkin on joskus perusteltua, muttei aina. Kokeile myös eri aukkojen vaikutusta syväterävyyteen. Ja nyt isoa voi nostaa huoletta ainakin melko korkealle 6400-12800 ja korkeammallekkin kamerasta riippuen.

Ja ehkä se kaikkein tärkein, kuvaa, kokeile, harjoittele. Varsinkin jos näköpiirissä on jokin kiintoisa tapahtuma, niin harjoittele etukäteen. Tämä on kuvauslaji jossa kaikille tulee sutta ja sekundaa kun pitää saada samaalla sekunnilla rajaus,sommittelu ja tarkennus kohdilleen ja vielä seurata kohdetta. Kylmän rauhallisesti vain epäonnistuneet pois heti kamerasta. ja sitten yritetään uudestaan. Yleisesti ottaen lopullinen rajaus on helpompaa jälkikäteen joten ei tarvitse olla niin tarkka sen kanssa.

Jatkuu hetkisen kuluttua...

5

<50

Vastaukset

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

  Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
  Maailman menoa
  102
  3991
 2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

  Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
  13
  2073
 3. MURHA hämeenlinnassa

  Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
  Hämeenlinna
  27
  1964
 4. Otin vastaan osa-aika töitä kaupasta

  Huomasin että suomen anteliaan sosiaaliturvan ansiosta tienään 5 päivänä viikossa 3 työtuntia tekemällä saman verran kuin 5 päivänä 8 tuntia päivässä
  Maailman menoa
  41
  1546