Huomenlahja

morsian'05

Eikös se mene niin, että sulhanen yleensä ostaa morsiammelle huomenlahjan mutta morsian ei sulhaselle - tai siis käytäntöjä on varmaan monia, mutta miten se menee niin kuin "sääntöjen mukaan"?

5

1561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyttönen vain

      www.naimakaupat.com --> hääopas --> hääpari --> sulhanen --> huomenlahja


      "HUOMENLAHJA
      Sulhanen antaa perinteen mukaan morsiamelle huomenlahjan häitä seuraavana aamuna. Huomenlahjalla on pitkä historia. Se juontaa juurensa niihin aikoihin, kun avioliitto oli kaupankäyntiä ja aviovaimo oli taloudellisesti miehestään riippuvainen.

      HUOMENLAHJAN HISTORIAA
      Huomenlahjan antaminen oli lailla säädetty. Muun muassa vuoden 1734 naimakaaressa oli säädöksiä huomenlahjan sopimisesta ennen häitä. Sillä pyrittiin turvaamaan morsiamen taloudellinen asema, jos mies kuolisi ennen puolisoaan.

      Toisaalta huomenlahjaa pidettiin myös korvauksena neitsyyden menettämisestä. Huomenlahja oli annettava joka tapauksessa - meni mies naimisiin neitsyen tai lesken kanssa.

      Huomenlahja saattoi olla muun muassa lehmä tai lammas, niittypala tai torppa, astioita, huonekaluja tai rahaa. Huomenlahjalla oli suuri merkitys naimakauppoja hierottaessa. Siitä neuvoteltiin ennen häitä ja huomenlahjan saattoi antaa myös tuleva appi, jos esimerkiksi talo oli hänen hallussaan.

      Huomenlahja oli myös ohjelmanumeroa häissä. Häiden loppupuolella huomentuoppi kiersi vieraalta toiselle ja samalla häävieraat lupasivat vuorollaan morsiamelle tai hääparille jonkun lahjan. Lahjoittaja sitoutui lupaamaansa lahjaan ja niistä saatettiin myös kirjoittaa huomenlahjatodistuksia.

      Aviopuolisoiden saadessa avio-oikeuden toistensa omaisuuteen huomenlahja menetti merkityksensä. Se on kuitenkin jäänyt kauniiksi perinteeksi, jolla voi muistaa uutta aviopuolisoaan ensimmäisenä yhteisenä aamuna.

      HUOMENLAHJA NYKYÄÄN
      Nykyään sulhasen häitä seuraavana aamuna antama huomenlahja on useimmiten kaunis koru tai kello. Huomenlahjan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla koru. Se voi yhtä hyvin olla jotain muuta, joka sopii morsiamen luonteelle.

      Useimmat morsiametkin haluavat muistaa uunituoretta aviomiestään häiden jälkeisenä aamuna. Sulhasen huomenlahja voi olla esimerkiksi komea kello tai kausilippu suosikkilätkäjoukkueen kotipeleihin."

      Niin että jos perinteitä haluatte noudattaa, niin valmistelehan ammulle asuinpaikka. Jos taas ette, mikset sinäkin yllättäisi sulhoasi jollain mukavalla pikkulahjalla? Tai hommaisi jotain yhteiseksi hyväksi (esim. hierontaöljyjä häämatkalle tms).

    • Mardu

      Onko huomenlahjan saaminen mielestäsi tarpeellista? Meillä sulhanen ilmoitti jo häiden päivämäärää suunnitellessa, ettei tule ostamaan huomenlahjaa (laitetaan sekin raha sormukseeni), itse tosin ajattelin ostaa/teettää hänelle jonkun pienen muiston : )

      Ja muuten, kaikki tuntemani morsiamet ovat myös ostaneet sulhaselle huomenlahjan, joten se on ihan makuasia, miten toimitaan.

      • mieleenkään

        mitkään huomenlahjat, kun mentiin naimisiin. Kuulostaa tosi vanhanaikaiselta, mutta varmaan joillekin sopii. Kai kumpikin voi ostaa, jos siltä tuntuu.


      • married man
        mieleenkään kirjoitti:

        mitkään huomenlahjat, kun mentiin naimisiin. Kuulostaa tosi vanhanaikaiselta, mutta varmaan joillekin sopii. Kai kumpikin voi ostaa, jos siltä tuntuu.

        mentiin tossa muutama kuukausi sitten naimisiin, en ostanut vaimolleni huomenlahjaa kun ei oikeastaan tullut mieleenikään. Vaimo kyllä osti, kivan partaveden. Olihan se kiva saada jotain mutta ei kai se mikään pakko ole.


      • Tiger
        married man kirjoitti:

        mentiin tossa muutama kuukausi sitten naimisiin, en ostanut vaimolleni huomenlahjaa kun ei oikeastaan tullut mieleenikään. Vaimo kyllä osti, kivan partaveden. Olihan se kiva saada jotain mutta ei kai se mikään pakko ole.

        ainiin.. sekin vielä
        no.. eipä kai tuommoinen pikku lahja tulevalle vaimokullalle oo niin paha satsaus enää.
        persus aukee jo muutenkin niin antaa sitte tilin mennä kunnolla miinukselle.
        ajattelin kumminkin mennä vain kerran naimisiin


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 188
      2176
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      2012
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      159
      1751
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      147
      1644
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1334
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1247
    7. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      11
      1234
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      12
      1155
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1148
    Aihe