Perintömetsän työlistaa

Anonyymi

Perin metsätilan, n 70ha, kuusi vuotta sitten. Mitään siellä ei ole tehty, tänä kesänä ensimmäistä kertaa kävelin metsässä, ihmettelin lumen katkaisemia mäntyjä (kymmeniä poikki n 6 metrin korkeudelta, n 10cm halkaisijaltaan katkokohdasta). Näitä oli lähemmäs 100 kpl. Vakuutuksia ei ole, nyt pari viikkoa kesälomasta olen ajanut katkenneita latvaosia vanhaan puuvajaan, jossa pätkin niitä n 40 cm pötköiksi.

Sain eilen käsiini metsäkeskuksen paperit, joissa sanotaan, että tälle vuodelle pitäisi vielä istuttaa 23 hehtaarille taimikkoa, tehdä 4 hehtaarille päätehakkuu, 12 hehtaarille joku ylispuiden poisto. Ensi vuodelle pitäisi sitten harvetaa jotain taimikoita. Nyt minulla on aikaa, työttömäksi kun "tuotannollisista ja taloudellisista syistä" jouduin. Moottorisaha pysyy käsissä ja istutettukin on jossain vaiheessa nuoruudessa.

Miten tästä lähtisi liikkeelle. Pitäisikö ensin tehdä hakkuut ja tuo ylispuiden poisto, mitä se ikinä tarkoittaneekaan. Jos näillä rahoilla saisi ostettua taimet, ei mitään hajua paljonko tuosta tulee rahaa tai mitä tuohon menee rahaa. Aikaa minulla siis on, mönkijä ja kärry löytyy, samoin raivaus- ja moottorisaha. Pitäskö tilata kone vai sahaanko itse ja kuljetan tien varteen? Pitäskö ottaa yhteys johonkin metsäfirmaan? Kertokaas täyttä noviisia.

12

192

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Soita johonkin metsäfirmaan. Tulevat sutena katsomaan metsäsi ja kertovat mitä pitäisi tehdä. Tuo ei maksa mitään, eikä sido sinua mihinkään.

   • Anonyymi

    Tekisin just näin itekin. Ja opiskelisin hommaa ja tekisin itse mitä pystyy (esim. taimikon raivaus, istutus). Jos raivaat taimikkoa opiskele kemera-tukiasiat. Kemeran ja metsäkeskuksen kautta saa satasia per hehtaari taimikon raivuusta kun se tehdään oikein ja oikealla tiheydellä. Mitä en itse pysty voi kilpailuttaa mhyn kautta tai sitten jos haluaa kilpailuttaa itse ja kysyä pari tarjousta.


  • Anonyymi

   Hakkaa se 1700m3 leimikko ensin hankintana. Menee viikkoon sahalla, ja istuta syyskuun alussa ne aukot.

  • Anonyymi

   Ex keskuksen tiedot on usein puutteellisia. Tarkista ny vaikka että mitkä kuviot ovat oikeasti taimettomia. Jos sopivaa reunamettää ja säästö/siemenpuita aukon vierellä muokkaus usein riittää. Taaimien kanssa menöö usein raha hukkaan ku hirvet syö. Aukkohakkuu ei hankintana kannata. Tee ensihrvennukset ite ja pystykauppana uudishakkuut. Ensin se vanhin (laho)kuusikko nurin, ja sitten kaikki sellaiset missä jotain suojeluarvoa tai ehdotettuja rauhoituksia, niistä eituu muutaku harmia. Ellet sitten oikein halua raatomettää.

  • Anonyymi

   Taitaa olla itse tehden aika mahdoton homma. Liikaa töitä yhdelle miehelle.
   Eikös ne muutavarat ole hinnoiteltukin niin, että mitään et voita rahallisesti vaikka itse tekisitkin. Moottorisahalla ja mönkijällä ei paljoakaan aikaan saa.
   Pitäisi kuitenkin olla kunnon puutavaranosturi. Ei tukkisaksilla jaksa isoja tukkeja kärryyn nostella, ja mönkijöiden kärryt kestävät kai lähinnä pientä harvennushakkuupuuta. 70 ha on mahdoton määrä puuta, varsinkin jos sitä ei ole hoidettu vuosikymmeniin. Itsellä on pajon vähäisempi määrä, ja siinäkin olen yhtenä osakkaana kuolinpesästä.
   Voithan sinä polttopuuta ottaa, otat vähiten lahot kaatuneista puista talteen polttopuiksi ja sitten pystyyn kuolleista puista seuraavaksi. Parhaan ratkaisun suuriin hehtaareihisi antoikin jo tuossa aiemmin joku muu kirjoittaja.

  • Anonyymi

   Olen tässä itse miettinyt noin 100 hehtaarin metsäpalstan ostoa, ja tarkoitus olisi "luonnollistaa" se ihan omaa virkistyskäyttöä ajatellen. Onko tämä juridisesti mahdollista vai vaatiiko taho minua pitämään metsäni talouskäytössä? Voiko kunta esim. kaavoittaa tonttimaaksi, kun tämä ko. palsta sisältää myös järvenrantaa?

   • Anonyymi

    Ota vielä juristi vatuloimaan näitä.


   • Anonyymi

    Metsänomistaja päättää mitä uudistusikäisillä kuvioillaan tekee. Kuten kaikilla muillakin kuvioilla. Saa ne jättää hakkaamatta/hoitamatta.


  • Anonyymi

   Tälle vuodelle istuttamisen voi valuttaa ensi keväälle. Jos olet joutilaana niin puoli ha/ pv. Eli alkukesä siihen menee. Päätehakkuun voi aina lykätä (sitähän ne tyrkyttää jo varttuneelle taimikollekin). Ylispuiden poisto päätehakkuun yhteydessä; aika paljon ratkoo tietenkin se alikasvos. Jos on täystiheä ja hyvä niin voi antaa kasvaa sen kasvoksen liki kolmeen metriin. Eli sokka irti pullosta, kun olet noin ison alan perinyt. Ryypiskelet joutilaana maaliskuuhun ja alat kyselemään sitten taimia.

  • Anonyymi

   Ota yhteyttä paikkakunnan metsänhoitoyhdistykseen. Itse teen sellaiset hommat, joista tykkään ja joihin taitoni riittää eli yleensä taimikonhoidon ja istutuksen. Yhdistys kilpailuttaa eri firmat ja niistä valitaan sopivin hoitamaan hommat, joita itse ei voi jostain syystä tehdä.

  • No ihan ensinmäiseksi kukaan ei määrää/käskytä tekemään metsässäsi yhtään mitään mitä et haluaisi tehdä 2.jos myyt puuta yhdistykselle joka teettää korjuun yrittäjällä niin SINÄ MAKSAT PUUN KORJUUN VAIKKA OLISIT TEHNYT PYSTYMETSÄ KAUPAN (eli maksat yhdistyksen puiden keruun).

  • Anonyymi

   Jätä provoaminen sikseen. Taidat olla venäjän trolli tai sitten globalisti jurnottaja. Epäuskottava tarina on tuo. Äläkä nyt ainakaan "metsäammattilaisiin" ota yhteyttä, sieltä ei löydy kuin "puupeltoa, hävitä lehtipuut, harvenna liian harvaksi, että mahtuu koneilla pörräämään,jne" Maailman lopun meininkiö sano.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksi nainen lyö leikiksi

   Olen mies ja kiinnostunut eräästä naisesta. Ollaan juteltu ja tavattukin, ja mielestäni meillä osuu kemiat hyvin yksiin. Nainen osoittaa kyllä kiinnos
   Tunteet
   94
   3502
  2. Martinan kauden päätöksen seuranta

   Sitten vain seuraamaan kuinka kulkee. Taitaa olla elämänsä kunnossa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   439
   2069
  3. Kerroin kaverille

   Että olen rakastunut sinuun. Se vastasi, että eihän siihen saa rakastua! Sanoin, että no miks ei, ihminenhän se hänkin on.
   Ikävä
   34
   1239
  4. Miten on mahdollista että kassatyttö on päässyt pääministeriksi

   ilman asianmukaista koulutusta ja minkäänlaista pätevyyttä?
   Maailman menoa
   434
   1234
  5. VTV:n exjohtaja Tytti Yli-Viikari haastoi oikeuteen

   entisen työantajansa VTV:n koskien irtisanomistaan. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/da065296-dc16-4395-8a57-082d4408a32f
   Maailman menoa
   43
   1152
  6. Selviytyjät: Niko Saarinen avautuu yön piinasta: "Kukaan suomalainen ei ole nähnyt niin paljon..."

   Hui, kuulostaa aika ankealta… Nyt oli Nikon vuoro tippua kisasta, mutta hyvin hän veti! Lue Nikon tunnelmat kuvausten jälkeen: https://www.suomi24.
   Suomalaiset julkkikset
   4
   810
  7. Kolari vasankarissa

   Taas 2 elämän koululaista osallisena. Ikävää vanhemmille, mutta kun tarpeeksi kauan ajellaan päihtyneenä, kenenkään puuttumatta,voi käydä huonosti. Ai
   Kalajoki
   9
   810
  8. Sanna otti 5236 euroa suomalaista kohden uutta velkaa koronan varjolla

   https://yle.fi/ Sossujen politiikka. Ruotsi velkaantui 1 670 euroa/per nuppi. Ruotsissa kuollut 20 000, Suomessa 6 000. Ruotsin väkiluku on k
   Maailman menoa
   224
   729
  9. Laura Huhtasaari sanoi Joe Bidenia seniiliksi twitterissä.

   Suomen tuleva ulkoministeri? https://twitter.com/LauraHuhtasaari/status/1576526813328994304
   Maailman menoa
   185
   689
  10. Komistus läheltä

   Sä taidat katsella mua siellä paikassa.
   Ikävä
   33
   661
  Aihe