Perintömetsän työlistaa

Anonyymi

Perin metsätilan, n 70ha, kuusi vuotta sitten. Mitään siellä ei ole tehty, tänä kesänä ensimmäistä kertaa kävelin metsässä, ihmettelin lumen katkaisemia mäntyjä (kymmeniä poikki n 6 metrin korkeudelta, n 10cm halkaisijaltaan katkokohdasta). Näitä oli lähemmäs 100 kpl. Vakuutuksia ei ole, nyt pari viikkoa kesälomasta olen ajanut katkenneita latvaosia vanhaan puuvajaan, jossa pätkin niitä n 40 cm pötköiksi.

Sain eilen käsiini metsäkeskuksen paperit, joissa sanotaan, että tälle vuodelle pitäisi vielä istuttaa 23 hehtaarille taimikkoa, tehdä 4 hehtaarille päätehakkuu, 12 hehtaarille joku ylispuiden poisto. Ensi vuodelle pitäisi sitten harvetaa jotain taimikoita. Nyt minulla on aikaa, työttömäksi kun "tuotannollisista ja taloudellisista syistä" jouduin. Moottorisaha pysyy käsissä ja istutettukin on jossain vaiheessa nuoruudessa.

Miten tästä lähtisi liikkeelle. Pitäisikö ensin tehdä hakkuut ja tuo ylispuiden poisto, mitä se ikinä tarkoittaneekaan. Jos näillä rahoilla saisi ostettua taimet, ei mitään hajua paljonko tuosta tulee rahaa tai mitä tuohon menee rahaa. Aikaa minulla siis on, mönkijä ja kärry löytyy, samoin raivaus- ja moottorisaha. Pitäskö tilata kone vai sahaanko itse ja kuljetan tien varteen? Pitäskö ottaa yhteys johonkin metsäfirmaan? Kertokaas täyttä noviisia.

12

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Soita johonkin metsäfirmaan. Tulevat sutena katsomaan metsäsi ja kertovat mitä pitäisi tehdä. Tuo ei maksa mitään, eikä sido sinua mihinkään.

      • Anonyymi

        Tekisin just näin itekin. Ja opiskelisin hommaa ja tekisin itse mitä pystyy (esim. taimikon raivaus, istutus). Jos raivaat taimikkoa opiskele kemera-tukiasiat. Kemeran ja metsäkeskuksen kautta saa satasia per hehtaari taimikon raivuusta kun se tehdään oikein ja oikealla tiheydellä. Mitä en itse pysty voi kilpailuttaa mhyn kautta tai sitten jos haluaa kilpailuttaa itse ja kysyä pari tarjousta.


    • Anonyymi

      Hakkaa se 1700m3 leimikko ensin hankintana. Menee viikkoon sahalla, ja istuta syyskuun alussa ne aukot.

    • Anonyymi

      Ex keskuksen tiedot on usein puutteellisia. Tarkista ny vaikka että mitkä kuviot ovat oikeasti taimettomia. Jos sopivaa reunamettää ja säästö/siemenpuita aukon vierellä muokkaus usein riittää. Taaimien kanssa menöö usein raha hukkaan ku hirvet syö. Aukkohakkuu ei hankintana kannata. Tee ensihrvennukset ite ja pystykauppana uudishakkuut. Ensin se vanhin (laho)kuusikko nurin, ja sitten kaikki sellaiset missä jotain suojeluarvoa tai ehdotettuja rauhoituksia, niistä eituu muutaku harmia. Ellet sitten oikein halua raatomettää.

    • Anonyymi

      Taitaa olla itse tehden aika mahdoton homma. Liikaa töitä yhdelle miehelle.
      Eikös ne muutavarat ole hinnoiteltukin niin, että mitään et voita rahallisesti vaikka itse tekisitkin. Moottorisahalla ja mönkijällä ei paljoakaan aikaan saa.
      Pitäisi kuitenkin olla kunnon puutavaranosturi. Ei tukkisaksilla jaksa isoja tukkeja kärryyn nostella, ja mönkijöiden kärryt kestävät kai lähinnä pientä harvennushakkuupuuta. 70 ha on mahdoton määrä puuta, varsinkin jos sitä ei ole hoidettu vuosikymmeniin. Itsellä on pajon vähäisempi määrä, ja siinäkin olen yhtenä osakkaana kuolinpesästä.
      Voithan sinä polttopuuta ottaa, otat vähiten lahot kaatuneista puista talteen polttopuiksi ja sitten pystyyn kuolleista puista seuraavaksi. Parhaan ratkaisun suuriin hehtaareihisi antoikin jo tuossa aiemmin joku muu kirjoittaja.

    • Anonyymi

      Olen tässä itse miettinyt noin 100 hehtaarin metsäpalstan ostoa, ja tarkoitus olisi "luonnollistaa" se ihan omaa virkistyskäyttöä ajatellen. Onko tämä juridisesti mahdollista vai vaatiiko taho minua pitämään metsäni talouskäytössä? Voiko kunta esim. kaavoittaa tonttimaaksi, kun tämä ko. palsta sisältää myös järvenrantaa?

      • Anonyymi

        Ota vielä juristi vatuloimaan näitä.


      • Anonyymi

        Metsänomistaja päättää mitä uudistusikäisillä kuvioillaan tekee. Kuten kaikilla muillakin kuvioilla. Saa ne jättää hakkaamatta/hoitamatta.


    • Anonyymi

      Tälle vuodelle istuttamisen voi valuttaa ensi keväälle. Jos olet joutilaana niin puoli ha/ pv. Eli alkukesä siihen menee. Päätehakkuun voi aina lykätä (sitähän ne tyrkyttää jo varttuneelle taimikollekin). Ylispuiden poisto päätehakkuun yhteydessä; aika paljon ratkoo tietenkin se alikasvos. Jos on täystiheä ja hyvä niin voi antaa kasvaa sen kasvoksen liki kolmeen metriin. Eli sokka irti pullosta, kun olet noin ison alan perinyt. Ryypiskelet joutilaana maaliskuuhun ja alat kyselemään sitten taimia.

    • Anonyymi

      Ota yhteyttä paikkakunnan metsänhoitoyhdistykseen. Itse teen sellaiset hommat, joista tykkään ja joihin taitoni riittää eli yleensä taimikonhoidon ja istutuksen. Yhdistys kilpailuttaa eri firmat ja niistä valitaan sopivin hoitamaan hommat, joita itse ei voi jostain syystä tehdä.

    • No ihan ensinmäiseksi kukaan ei määrää/käskytä tekemään metsässäsi yhtään mitään mitä et haluaisi tehdä 2.jos myyt puuta yhdistykselle joka teettää korjuun yrittäjällä niin SINÄ MAKSAT PUUN KORJUUN VAIKKA OLISIT TEHNYT PYSTYMETSÄ KAUPAN (eli maksat yhdistyksen puiden keruun).

    • Anonyymi

      Jätä provoaminen sikseen. Taidat olla venäjän trolli tai sitten globalisti jurnottaja. Epäuskottava tarina on tuo. Äläkä nyt ainakaan "metsäammattilaisiin" ota yhteyttä, sieltä ei löydy kuin "puupeltoa, hävitä lehtipuut, harvenna liian harvaksi, että mahtuu koneilla pörräämään,jne" Maailman lopun meininkiö sano.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      526
      2671
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1787
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1733
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1282
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1116
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      58
      1099
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe