Lapsen hampaiden puhkeaminen

Anonyymi

Onko muilla kokemusta siitä, että lapsen hampaiden puhkeaminen kestää hirveän kauan ja on kivuliasta pitkään? Koska meillä hampaiden puhkeamiseen liittyvä oirehdinta on ollut niin ilmeistä, olen pohtinut sitä paljon suhteessa lapsen muuhun kehitykseen.

Etuhampaiden kivuliaisuus vauvana tuli esille lähinnä itkuisuutena yöunille laitettaessa. Luulimme kyseessä olevan joku kehitysvaihe kun lapsemme itki pitkään ennen kuin nukahti, mutta hampaan tullessa esille, tajusimme, että se oli syy itkuihin. Tällöin eivät vaunulenkit kelvanneet, vaan lapsi nukkui tissille pitäen kädestä kiinni.

9kk-11kk:n ikäisenä lapsi oli itkuinen ja hirveästi äidin perään. Tätä kehitysvaihetta kutsutaan usein eroahdistukseen liittyväksi, mutta meillä eroahdistus loppui kuin seinään siihen, kun hampaita tuli. Hetkeksi isä kelpasi kaikkeen.

Viimeinen etuhammas olikin sitten jo vähän vaikeampi prosessi, mutta se ei ollut mitään verrattuna neljän ensimmäisen poskihampaan tuloon, joka kesti 3,5kk yhteensä. Kolme hammasta tuli kerralla ja yksi sitten hieman jälkijunassa, mutta tämä aika oli aika piinaavaa, kun takana oli jo paljon valvomista ja vaikea syksy etuhampaiden kanssa. Kipu ei hellittänyt kun yksi nirkko tuli läpi, vaan hammasta piti tulla enemmän esille, jotta helpotti. Poskihampaiden kanssa sitten jo turvauduimme kipulääkkeisiinkin pahempina aikoina.

Poskihampaiden tullessa huomasin, että alakulmahampaille tarkoitettu tila oli aika ahdas, vain n. 3 mm ja ennustelin jo, ettei niiden puhkeaminen varmaankaan ole mikään helppo prosessi. Ja niinhän siinä kävi, että toinen kulmahammas kesti puhjeta 4kk ja oli kipeä vielä puhkeamisen jälkeen. Toinen tuli myös, mutta puhkeaminen kesti paljon vähemmän aikaa.

Koska ehkä muilla on vastaavaa edessä, ajattelin laitella tähän loppuun hyviksi havaittuja keinoja lapsen tilanteeseen vastaamiseen:

- Koti on paras paikka kipuilla, aktiivinen toiminta ja sosiaalisuus ei välttämättä lasta kiinnosta kun suuhun sattuu
- Jos lapsi nukkuu huonosti, hän on myös väsynyt päivisin, joten tuttu ja turvallinen ympäristö on tässäkin asiassa se helpoin paikka lapsen selvitä vähemmin itkuin
- Anna lapsen tarvittaessa nukkua kahdet päikkärit, vaikka hän olisi siirtynyt jo yksiin, se helpottaa lasta ja sinua.
- Läheisyys vähentää tutkitusta keskosten kipua, miksei vauvojen ja isompienkin ihmisten
- Itse jatkoin imetystä pitkään, koska se oli yksi hyvä keino nukuttaa ja rauhoittaa lasta pahimpina aikoina. Myös yöllä lapsi rauhoittui tissille ja notkuikin siinä tuntikaupalla väsyneenä, mutta eipähän tullut itkumaratoneja
- Jos lapsi ei huoli kiinteätä ruokaa, tarjoa pussipuuroa tai jotain muuta sosemaista ruokaa
- Lapsi voi oirehtia myös vatsallaan; maha menee kovaksi ja toisaalta voi tulla löysempää, tukala olo voi siten olla monen asian syytä; nälkä, mahakipu, väsymys ja puhkeamisesta tulehtuneen ikenen kipu
- ien tosiaan tulehtuu, kun hammas pukkaa läpi. Kipua voi arvioida myös sen perusteella, miten punainen ien on. Muita arviointikeinoja ovat mielestäni yöunien katkonaisuus (lapsi herää aina kun uni muuttuu kevyemmäksi tai ei nuku ollenkaan), normaalia levottomampi käytös, kaikki ruoka ei maistu sekä muut hampaiden puhkeamiseen liittyvät oireet: kuolaaminen, kaiken kalvaminen ym.

MItä opin: anna lapselle läheisyyttä, kun hän on rasittavimmillaan. Sitä hän kaipaa juuri silloin. Tuo aika voi olla todella piinaavaa ja väsyttävää, mutta yhdessä vietetty aika kertaantuu positiivisesti myöhemmin, kun lapsi on oppinut luottamaan siihen, että olet pahimpina aikoina saatavilla.

Tee, kuten vaistosi sanoo, äläkä aina niin kuin yhteiskunta tai sosiaaliset yhteisöt odottavat. (Etenkin vanhempien sukupolvien on vaikea ymmärtää esimerkiksi pitkää imetystä jne)

Pyydä rohkeasti apua.

Kuten totesin, jäin paljon miettimään lapsen kehitystä suhteessa hampaiden tuloon. Mietin, liittyykö kahden ikävuoden uhma hampaiden tuloon. Tai onko uhma lopulta väsymystä, liiallista aktiviteettia, uniin liittyviä pelkoja, ahdistusta siitä että on erillinen ihminen tms. On vähän hassua, että ihminen on käynyt kuussa, mutta taaperon uhmaa selitetään vain sillä, että lapsi nyt vain on sellainen tuossa iässä. Jos meillä olisi enemmän tietoa taaperoista, osaisimme myös vastata heidän tarpeisiinsa paremmin. Ja toisaalta tietoa on paljon, mutta se on aika sirpaleina pitkin internetin ihmeellistä maailmaa.

0

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

        Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
        Kotimaiset julkkisjuorut
        226
        3505
      2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

        Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
        Ikävä
        24
        2191
      3. Taasko se show alkaa

        Koo osottaa taas mieltään
        Ikävä
        24
        2081
      4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

        Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
        Perussuomalaiset
        90
        1965
      5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

        Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
        Perussuomalaiset
        83
        1640
      6. Sakarjan kirjan 6. luku

        Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
        Profetiat
        24
        1371
      7. Söpö lutunen oot

        Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
        Ikävä
        8
        1271
      8. Avaa sydämesi mulle

        ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
        Ikävä
        36
        1267
      9. Elia tulee vielä

        Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
        Helluntailaisuus
        35
        1217
      10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        6
        1208
      Aihe