Kysy mitä vain golfin aloittamisesta! Asiantuntijat vastaavat ti 27.8. klo 14-16

Oletko kiinnostunut golfista ja golfin aloittamisesta? Mietityttävätkö mitä ovat Green card, chippi tai putti? Tarvitseeko aina pelata täydet 18 reikää? Millaiset vaatteet käyvät kentälle? Entä miten päästä alkuun?

Kysy mitä vain golfista -keskustelussa voit kysyä Suomen Golfliiton asiantuntijoilta golfiin ja sen aloittamiseen liittyvistä asioista. Voit esittää kysymyksesi jo nyt! Asiantuntijat ovat linjoilla vastaamassa kysymyksiin tiistaina 27.8. klo 14-16. Tämän jälkeen keskusteluketju suljetaan.

Suomen Golfliitto on suomalaisten golfseurojen kattojärjestö ja lajin keskeinen toimija Suomessa. Tiesitkö että 95% Suomen postinumeroalueista asuu golfari? Golfliitto onkin yksi maan suurimmista lajiliitoista lähes 140 000 pelaajallaan. Jäsenseuroja meillä on 129 aina Hangon eteläkärjestä Leville asti. Olemme kaikille avoin ja vetovoimainen yhteisö, joka lisää tutkitusti hyvinvointia ja naururyppyjä elämään.

Mukana vastaamassa ovat ainakin:

Sami Övermark
Lajin aloittamisen ja seuratoiminnan kehittämisen erikoismies. Pelannut golfia 24 vuotta golfia rennosti ja raivolla. Kolmen pienen lapsen isä, joka innostuu asiasta kuin asiasta.

Marika Voss
Viestintävastaava, jolla on myös pitkä tausta kilpagolfissa ja golfammattilaisena. Opettelee nyt golfin harrastamista. Tehnyt kolme hole-in-onea, ja kaikki puolen vuoden sisään.

Mika Wikström
Golfin yleinen ”Wikipedia”, joka elää ja hengittää lajia niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Asiantuntemusta etenkin säännöistä ja kilpapuolesta.

94

949

  Vastaukset

  • Mikä on mielestänne golfin harrastamisen paras puoli, ja mikä pahin? Kustannukset ovat käsittääkseni suht korkeat?

   • Paras puoli minun mielestäni on sosiaalisuus, luonnossa liikkuminen sekä tässä pelissä, kun koskaan ei ole valmis. Pahimpia puolia on varmasti viha- rakkaussuhde. Toisena päivänä inhoat lajia, mutta seuraavana rakastat sitä.

    Kustannukset alussa ovat pienet. Ihan harrastamisen alussa kannattaa käyttää kierrätettyjä välineitä. Mailoja ja muita välineitä on todella hyvin saatavilla. Golfin ajokortin eli green cardin saa halvimmillaan muutamalla kympillä. Kausimaksut vaihtelevat eri kentillä.

    Sami


  • Moi! Sopiiko golf lajina ihmiselle, joka ei tykkää olla auringossa ja kuumassa. Vai onko se nimenomaan monelle syy harrastaa lajia? Suomessa tietysti säät todella vaihtelevia...

   • Kyllä sopii. Suomessahan harvemmin aina paistaa aurinko. Hyvänä puolena tietenkin on, että itse voit päättää ajan milloin pelaat ja yleensä kentillä on eniten pelaajia aurinkoisina ja lämpiminä päivinä. Toisaalta jotkut pelaavat myös auringon ja kuuman sään takia. 😎

    Mika


  • Onko golf pöhöttyneiden ja patalaiskojen ökyrikkaiden harrastus? Olen joskus kävellyt ohi kentän ja tehnyt havaintoni joita nyt kysyn.

   • Kyllä varmasti tästäkin lajista löytyy pöhöttyneitä ja rikkaita ihmisiä ihan niin, kuin minkä tahansa lajin harrastajien joukosta. Suurin osa pelaajista on kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä. Patalaiskaksi golfaria ei voi kuitenkaan sanoa, sillä golfkierroksen aikana golfari kävelee n. 10 km.

    -Sami


  • Miksi golfissa on epävirallinen pukukoodi? Jos olen rikas, mutta en pukeudu tyylikkäästi, saanko tulla kentälle? Onko golf siksi niin kallista, että kentillä olisi vähemmän ihmisiä? Saako sandaaleja käyttää? Entä jos on tennissukat?

   • Vanhasta pukeutumiskoodista ja kauluspakosta on luovuttu aikoja sitten, ja vaatteet ovat muuttuneet sporttisiksi. Sukiksi ja jalkineiksi käyvät kaikki muut kengät paitsi metallipiikkiset versiot. Tyyli on jokaiselle vapaa! Itse pelaan mukavissa teknisissä urheiluvaatteissa.

    Golf on itseasiassa tutkitusti edullinen harrastus, etenkin junioreissa. Suomessa pelaajia on tällä hetkellä noin 140 000.

    Marika


  • Jos ajattelee golfin aloittamista kahden vuoden projektina, niin onko ennemmin järkeä tähdätä suoraan melko oppikirjamaiseen swingiin, vai rakentaa jokin oma vänkyrä heilautus jolla pallon saan 150m eteenpäin?

   • Swingejä on yhtä monta kuin pelaajiakin. :D Tietysti tietyt lainalaisuudet toistuvat. Alkeiskurssilla käydään läpi perustekniikat ja lajitaidot, ja jos joskus kannattaa käyttää opettavan pron palveluja niin alkutaipaleelle. Muutamilla nopeilla ammattilaisen vinkeillä pallon voi saada kaartamaan kauemmaskin kuin 150 metriä.

    Marika


  • Jos haluaa rakentaa "optimaalisen" harjoitusohjelman golfin aloittamiseksi, niin missä suhteessa kannattaa harjoitella puttausta, lähipeliä ja range lyöntejä?

   Tavoitteena sujuva golfin peluu, ei kilpakentät. :)

   • Ihan aluksi on tärkeintä saada hyviä osumia ja palloa haluttuun suuntaan. 😆Suosittelen käymään kerran tai kaksi opettavan ammattilaisen tunnilla - säästää hermoja ja aikaa!

    Vanha totuus "lähipeli ratkaisee" kuitenkin pätee, ja mitä pidemmälle golfissa kehittyy, sitä isompi merkitys on lähilyönneillä ja puttaamisella.

    Marika


  • Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ensimmäisillä kierroksilla? Green Card on suoritettu viime kesänä, mutta vasta nyt aikaa kierroksille.

   • Ensimmäiset kierrokset ovat mahtavia ja ikimuistoisimpia. Peli kehittyy kierrosmäärien karttuessa kovaa vauhtia, joten ensimmäisiä kierroksia muistelee hetken päästä lämmöllä. Ensimmäisellle kierrokselle kannattaa varata lähtöaika sellaiseen aikaan, jolloin kentällä ei ole ruuhkaa. Lisäksi olisi hyvä pelata ensimmäiset kierrokset niin, että aloituslyönti tapahtuu mahdollisimman läheltä greeniä. Mukaan reipasta mieltä ja nestettä.

    Sami


  • Millaiset mailat kannattaa hankkia ensimmäisiksi omiksi mailoikseen?

   Mailakaupoilla käydessä vastaan tuli melkoinen määrä erilaisia mailanpäitä, hypridejä, littanoita ja valtavia vasaroita. Onko näille kaikille tarvetta?

   • Alkuun riittää vaikka puolikas settikin (esimerkiksi SW-rauta 9-rauta 7-rauta5, puumaila/hybridi-draiveri-putteri) ja varusteita saa myös vuokrattua tai käytettyinä erilaisista kierrätysryhmistä. Tärkeää olisi, että varusteet olisivat oikean kokoiset - juniorille juniorimailat, naisille lyhyemmät jne. Parhainta palvelua ja tietoa sopivuudesta saa yleensä golfyhteisön pro shopista tai urheiluvälineliikkeestä.

    Marika


  • Milloin golfpallojen merkillä ja mallilla alkaa olla vaikutusta omaan peliin?

   • Yleensä kun tasoitus on alle 10, niin merkillä ja mallilla alkaa olla merkitystä. Pelaaja kyllä huomaa erot aika hyvin, mutta sillä ei välttämättä ole vielä ratkaisevaa merkitystä pelaamiselle. Kun mennään huipputasolle, niin merkitys on suurta.

    Mika


  • Millaiset tiit ovat parhaita ympäristölle ja ruohonleikkureille?

   • Yleensä puiset tiit ovat parhaita ympäristölle. Nykyään käytetään paljon ekotiitä ja niiden osuus on kasvanut huomattavasti vuosi vuodelta. Hyvää ekotiissä on myös se, että Euroopan suurin ekotiin tekijä löytyy Suomesta.

    Mika


  • Miten tasoitusjärjestelmä toimii? Onko siihen tulossa uudistuksia?

   • Tasoitusjärjestelmä toimii nykyään siten, että se seuraa pelaajan menneisyyttä ja kuvastaa pelaajan pitkäaikaista potentiaalia. Kun pelaa hyvin, niin tasoitus laskee ja jos pelaa huonosti niin se nousee. Yleensä lasku on nopeampaa kuin nousu, jolloin se kuvaa pitkäaikaista potentiaalia.

    Tasoitusjärjestelmiä on maailmassa tällä hetkellä 6 erilaista, mutta ensi vuonna koko maailma siirtyy yhteen ja samaan järjestelmään, jossa pelaajan viimeisimmistä 20 kierrokset 8 parhaan keskiarvo kuvaa tasoitusta.

    Mika


  • Golfkierros vie valtavasti aikaa. Mikä olisi järkevä tapa eväiden suhteen kierroksille?

   • Bägiin kannattaa aina varata pientä naposteltavaa kuten proteiinipatukoita, pähkinöitä tai rusinoita, jotta energiataso pysyy ylhäällä koko kierroksen ajan.
    Tärkeää on myös muistaa juoda nestettä, säästä riippuen 1,5 - 4 litraan.
    Monet kentät tulevat puolessa välin kierrosta klubille, josta voi täydentää eväitä.

    Marika


  • Moneen lajiin kuuluu myös vakuutuksia, onko näin myös golffissa?

   • Jokaisen golfarin jäsenmaksuun kuuluu Pohjolan vakuutusturva, johon kuuluu sekä kattava tapaturma- että vastuuvakuutus.

    Tapaturmavakuutus kattaa vamman hoitokulut ja vastuuvakuutus korvaa toiselle aiheutetun henkilö- ja esinevahingon kaikkialla maailmassa.

    Marika


  • Mikä on golfin ympäristövaikutus?

   • Golfkentän ympäristövaikutukseksi on laskettu 40-50 tnCO2/vuosi. Tavoitteeksi on asetettu golfalan hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä.

    Mika


  • Onko golfilla tutkitusti terveysvaikutuksia?

   • Paljon on tutkimustuloksia. Tukholmalainen Karolinska Institutet teki laajan tutkimuksen ja sen mukaan golfari elää 5 vuotta ei golfaria pidempään. Keskimäärin golfari ottaa 14.000 askelta kierroksella, golfari kävelee noin 200 km vuodessa. Kierroksen aikana kuluu 2000kcal kävellessä, 1500kcal kärryjä käytettäessä ja yli 1000kcal golfautoakin käytettäessä. Rasvaa palaa noin 4.3 kg kauden aikana. Kuolleisuus 40% alhaisempi muuhun väestöön verrattuna ja 0.3 loukkaantumisia 1.000 pelituntia kohden.

    https://golf.fi/aloita-golf/golfin-perusteet/#terveellisyys

    Mika


  • Onko tehty Suomen parhaat golfkentät listausta? Millaisille kentille kannattaa aloittelijan mennä?

   • Listauksia maailman, Euroopan ja Suomenkin parhaista kentistä on tehty. Tällaiset listaukset voivat olla aika subjektiivisiakin. Suomessa tehtiin viimeksi laajempi pelaajille suunnattu kysely vuonna 2017 itse kenttien ja niiden palveluiden paremmuudesta.

    Aloittelija voi mennä kaikille kentille ja etsiä näin itselleen sopivin tai sopivimman tyyppinen kenttä. Eri aloituslyöntipaikat auttavat aina aloittelijaa saamaan mahdollisimman mukavan kokemuksen kentistä.

    Mika


  • Miksi Golf on niin ikävystyttävä "urheilu"-laji?
   Eikö minigolf olisi ekologisempaa?
   Ovatko kaikki golffaajat myös innokkaita sienestäjiä?

   • No toisille golfin seuraaminen voi olla ikävystyttävää, mutta olen myös tavannut henkilöitä, jotka sanovat olevansa ei-golfareita, mutta tykkäävänsä seurata golfia esim. televisiosta tai ihan paikan päältä. Ekologisempaa minigolf voi olla, mutta siinä ei pääse saman lailla liikkumaan luonnossa ja kävelykin jää aika minimaaliseksi vaikkakin muuten mukava laji tuokin on. Kyllä aika moni golfari sienestää ja liikkuu muutoinkin luonnossa.

    Mika


  • Voisiko golfista tehdä jonkun urheilulajin? Esim muokkaamalla sitä hieman. Jos esim reikien välit juostaisiin aina maximi vauhdilla? Ja joka lyönnin jälkeen pitäis tehä kuntopiiri. Nyt golfin ongelman on liikunnan puute ja siitä kiinostuu siksi ne jotka on jo vähän vanhempia jaei halua enää liikkua kroppaa kuormittavalla tavalla. Nuoret tarvitsee liikuntaa eikä golf sitä valitettavasti lisää, golfissa kuluu kaloreita saman verran kun autolla ajossa.

   • Golfin "extreme-versio" Speedgolf oli mukana nyt heinäkuussa YLE:n SM-viikolla ja näkyi laajasti TV:ssäkin.

    Speedgolf on nimensä mukaisesti vauhdikkaammin suoritettu golfkierros, jossa pelataan normaalia golfia juosten, ja mukana saa olla maksimissaan 7 mailaa.
    Se on loistava kuntoilumuoto kaikenikäisille, ja kilpailuissa on ollut mukana pelaajia junioreista aina senioreihin asti. Lisätietoja täältä: https://speedgolf.fi

    Normaali golf on myös erinomaista liikuntaa - yhdellä kierroksella otetaan keskimäärin 14 000 askelta (matkaa n. 10 kilometriä). Kaloreita kuluu keskimäärin 2000 bägiä kantamalla, 1500 kärryjen kanssa ja 1000 golfautollakin ajaen.

    Golfin huippu-ja kilpaurheilu on sitten vielä asia erikseen. Kaikki ammattilaisemme ovat kovan tason urheilijoita, jotka harjoittelevat isoja tuntimääriä myös fysiikkapuolella.

    Marika


  • Onko juoksugolf jo suosittua Suomessa, ja kannattaako se mielessä aloittaa golfin peluuta?

   • Juoksugolfin eli speed gollfin suosio on koko ajan kasvamassa. Kilpailevia pelaajia on vasta alle 50 ja muutama seura on jo kysynyt speed golfareilta opetusta kyseiseen lajiin. Harrastuksen voi aloittaa myös tuo mielessä, mutta suosittelen ensi aloittamaan normaalin golfin ja opettelemaan itse golflyönnit, jotta speed golfistakin tulisi nautinnollisempaa...

    Mika


  • Miten golf harrastuksena ottaa naiset huomioon?

   • Golfin pariin ovat kaikki tervetulleita! Naisten määrä golfareista on 29%.
    Kentillä on eri väriset ja mittaiset aloituspaikat, jolloin jokainen voi valita kentän pituuden oman tasonsa mukaan. Samalla tasoitusjärjestelmä mahdollistaa kilpailemisen niin itseään kuin muitakin vastaan - iästä, sukupuolesta tai pelitasosta riippumatta.

    Golfyhteisöissä järjestetään erittäin aktiivista ja yhteisöllistä toimintaa naisille. Järjestötasollakin naisten määrä lisääntyy jatkuvasti, esimerkiksi Golfliiton puheenjohtaja on nainen.

    Marika


  • Golf-kentän ohi kulkiessani olen pistänyt merkille lyöntipaikoilla olevat eriväriset pallurat. Eri porukat tuntuvat lyövät eri merkkien kohdalta. Mitkä näiden erot on?

   • Yleisesti kentällä on neljät eri aloituslyöntipaikat, jotka ovat perinteisesti väriltään punaiset, siniset, keltaiset ja valkoiset. Näistä punaiset aloituspaikat ovat joka reiällä lähimpänä reikää. Perinteisesti naiset ovat pelanneet punaisilta ja sinisiltä ja miehet keltaisilta ja valkoisilta. Tämä johtuu siitä, että naiset lyövät keskimäärin 10-15% lyhyempiä lyöntejä kuin miehet, joten tällä tavalla kenttiä saadaan tasavertaiseksi miesten ja naisten välillä.

    Nykyään käytettäviä aloituslyöntipaikkoja suositellaan pelitason ja lyöntipituuksien mukaan, jotta kaikille saataisiin mahdollisimman miellyttävä kokemus kierroksesta. Aivan aloitteleville/nuorille junioreille sekä vanhentuville senioreille on tehty lyhennettyjä kenttiä ison kentän sisälle.

    Mika


  • Mitä erilaisia pelimuotoja golfissa on?

   • Virallisesti kaksi eri pelimuotoa: Lyöntipeli, jossa pelaajat pelaavat useampia pelaajia vastaan kokonaistuloksesta ja Reikäpeli, jossa pelaaja pelaa yleensä yhtä pelaajaa vastaan reiän voitosta. Molemmista pelimuodoista on useampia eri variaatioita ja keskenään pelaajat voivat kierrokselleen keksi mitä ihmeellisempiä pelimuotoja.

    Mika


  • Milloin golfautolla voi pelata?

   • Ja mitä sellainen maksaa!


   • Golfautolla voi pelata silloin, kun golfseura sen sallii. Joillain kentillä autoja voi vuokrata aivan normaalisti, mutta joillain kentillä auton käyttöön vaaditaan lääkärintodistus. Autonvuokra lienee muutamia kymmeniä euroja per kierros.

    Mika


  • Kestääkö golfkentän ruoho sateella pelaamista? Entä pelivarustus (mailat, bägi jne.)

   • Kyllä kestää. Pelivarustuksena sateella käytetään vedenpitävää asustusta aivan kuin olisi muutenkin ulkoilemassa sateella. Vedenpitäviä bägejä löytyy yms. Sateella pelatessa kannattaa kuitenkin varustautua siihen, että yleensä kierroksen jälkeen kaikki paikat eivät ole kuivina.

    Mika


  • Onko Green cardin suorittaminen vaikeaa tai kallista?

   • Tarkastetaanko green card joskus?


   • Green Cardin suorittaminen ei ole vaikeaa ja sen suorittamisen hinta vaihtelee. Vaihtelu riippuu siitä kuinka se on paketoitu opetuksen/kurssin kanssa. Halvimmillaan kustannus taitaa olla 59€.

    Mika


  • Lapseni on aloittanut golfin peluun ja ensimmäinen kesä valmennusryhmässä on takana.

   Kuinka nuorten kilpaileminen toimii, ja jos peli sujuu hyvin, niin minkälaisia vaateita ammattiuran tavoittelu asettaa?

   • Suomen Golfliiton alaisia kilpailuja järjestetään ympäri Suomen. Täältä löydät golfliiton kilpailukiertueet: https://golf.fi/kilpagolf/kiertueet/. Toki omalla kentällä kilpaileminen on alussa ihan hyvä vaihtoehto.

    Mitä tulee kilpailemiseen, niin alussa on tärkeä, että löytyy ilo harjoitella sekä pelata. Ammattilaiskentille matka on pitkä ja kaikkein tärkeintä on, että into ja palo harjoittelemiseen säilyy koko golfuran ajan.

    Sami


  • Golf-etiketistä kuulee puhuttavan aina välillä. Minkälainen se on?

   • Etiketillä tarkoitetaan normaalia kohteliasta käyttäytymistä. Golfkentille on pitkän historiansa aikana kehittynyt oma tapakulttuurinsa, josta lajia tuntemattomilla on usein virheellisiä mielikuvia, ja joka joskus vierastuttaa lajia aloittavaa. Käytännössä kyse on kuitenkin vain turvallisesta, muut pelaajat huomioivasta ja kenttää kunnioittavasta käytöksestä.

    Yhteiset säännöt tuovat peli-iloa kaikille, tarkoituksena turvallinen ja ripeästi etenevä peli.

    Tiivistetysti ohjeita löytyy täältä: https://golf.fi/aloita-golf/kayttaytyminen/

    Marika


  • Ylempänä kysyttiin lapsen golf-harrastukseen liittyen, niin jatkaisin, että kuinka nuorena golfin voi edes aloittaa? Onko nappulaliigaa? :'D

   • Olen itse aloittanut pelaamaan ala-asteen ensimmäisillä luokilla eli noin 8-vuotiaana, sitä ennen seurasin vanhempien perässä mailapoikana. Junnuleirejä olen ollut vetämässä nuoremmillekin, ehkä 5-vuotiaat olleet nuorimpia. Silloin toiminta tapahtuu luonnollisesti enemmän leikin kautta ja muovisilla Puistogolf-välineillä.

    "Nappula"-treenejä järjestetään lukuisia ympäri Suomea, ja kannattaa kysyä lähiseurastasi onko heillä perheen pienimmille toimintaa!

    Marika


  • Kuinka paljon yhden golfkierroksen aikana tulee käveltyä?

   • Noin 10 km tulee käveltyä ja askelina tuo on 15.000 - 20.000, joskus jopa enemmän.

    Mika


  • Mikä on teidän paras golfmuisto?

   • Kavereiden kanssa pelaaminen on mun mielestä parasta. Vielä, kun kierroksen aloittaa kukonlaulun aikaan, jolloin maassa on vielä kosteus yön jäljiltä.

    Sami


   • Ihana kysymys! 😄

    Vaikea valita vain yhtä - tietysti omalta kilpauralta muutama voitto on jäänyt erityisesti mieleen, mutta toisaalta yhteinen aika perheen kanssa lämpimissä kesäilloissa lämmittää aina.

    Marika


   • Kyllä lähestulkoon jokainen kerta kun kentälle menee on paras golfmuisto. Joka kerta kun sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. 😆

    Kuten Marikakin tuossa totesi, niin perheen kanssa pelaaminen on aina mukavaa varsinkin kun poika (jalkapalloilija) itse ehdottaa, että mennäänkö pelaamaan...

    Mika


  • Tervehdys! Asiantuntijat ovat nyt paikalla ja kysymyksiin vastaaminen alkaa. Peukuttamalla voit äänestää niitä kysymyksiä, joihin haluaisit vastauksen.

  • Kiva, kun vastailette täällä! Onko ulkomailla jotain tiettyä paikkaa, jonne kannattaa mennä golfaamaan? (Ei ehkä ihan heti, jos vasta aloittaa? Vai onko väliä?)

   • Kiitokset kaikkien puolesta. Täällä toimistolla tulee vastausapua myös kollegoiden suusta 😀

    Ulkomaillahan on paljon hyviä paikkoja minne mennä, ja kannattaa yhdistää tällainen matka muihin omiin/perheen mielenkiintoihin. Myös eri maiden kulttuuri voi tehdä eroja ihmisten mielipaikkojen suhteen tai vuodenaika. Optimaalinen paikka itselleni olisi lämmin, halpa ja ei-ruuhkainen paikka, mutta tällaista ei taida löytyä.

    Mika


  • Minkä ikäisenä ihmiset yleensä aloittavat golfin harrastamisen, meneekö helposti aikuisiälle? Milloin itse aloititte?

   • Tilastollisesti viime vuonna eniten aloittivat 20-30-vuotiaat miehet ja 40-50-vuotiaat naiset. Käytännössä se on kuitenkin mahdollista milloin tahansa! Lapsena aloittaneet tulevat usein perheen kautta, ja sama kävi itsellenikin. Tulin kentälle vanhempien vanavedessä ala-asteikäisenä, löysin tiiviin ystäväporukan ja sille tielle jäin 😄 Yksi parhaista puolista lajissa mielestäni on miten sukupolvet voivat pelata yhdessä!

    Marika


  • Minkälainen harjoittelutahti on aloittelijalle hyvä, jotta edistyy, mutta jotta ei tarvitse olla joka päivä kentällä?

   • Varmasti riippuu henkilöstä, mutta jos kerran viikkoon kerkeää harjoittelemaan/pelaamaan niin alkuun kehittyy varmasti aika nopeastikin. Useampi kerta viikossa tietty tehostaa oppimista, mutta tietysti optimaalista olisi se, että aina kentälle tultaessa ei tarvitsisi kerrata edellisen kerran juttuja vaan pääsisi parantamaan taitoja. Tietysti joka kerta kun tulee kentälle ja harjoittelee, parantaa mahdollisuutta tulla paremmaksi. 😎

    Golf on kuitenkin peli, jota pitää pelata ja oppia pelaamaan.

    Mika


  • Miten te innostaisitte golfiin hyvin vastahakoisesti suhtautuvaa tyyppiä kokeilemaan lajia? Raahaavatko ihmiset kentille puolisoitaan, kavereitaan tai lapsiaan, jotka sitten innostuvatkin lajista?

   • Mielikuvat golfista on yleensä todella vahvat. Golf taipuu moneksi ja se on lajin vahvuus. Golfkierroksen aikana tulee käveltyä n. 10 km lunnossa ja vaihtelevassa maastossa. Peli opettaa myös keskisttymistä ja tunteiden hallintaa sekä on yhteistä aikaa perheensekä ystävien kanssa. Itse lähtisin näiden kautta miettimään mitä golf voisi ko. henkilölle antaa. Toisaalta kyllä varmasti myös ihmiset raahaavat ystäviään ja sukulaisia kentälle 😃

    Sami


  • miksi golfissa on niin hullut nimet kaikilla selvillä asioilla kuten
   esim mörkö bogey
   joku halu salakieleen?

   • Juu ja kiinnostaa itseasiassa kaikkien tulosten nimien alkuperät! Bridie, Par jne.


   • Mörköbogi ei ole itselleni tuttu käsite, mutta se on totta että lajisanastossa on erikoisia sanoja ja sanontoja. Golfin pitkän historian aikana käsitteitä on muodostunut mitä monenlaisimpia, ja niitä on lainattu suhteellisen suoraan meille Suomeenkin alkuperäisessä asussaan.

    Alueellisia eroja löytyy myös! Tarkoitus ei kuitenkaan ole olla salakieltä, yleensä kaikki selviää kysymällä ja oppiipa samalla uutta 😀
    Tänne on kerätty yleisimpiä: https://golf.fi/aloita-golf/golfin-perusteet/#sanastoa

    Marika


  • Kiitos kysymyksistä kaikille! Vielä on hyvin vajaa tunti aikaa kysyä golfista.

  • Onko golf hyvä harrastus pariskunnalle vai meneekö liitto karille?

   • Golf on erinomainen harrastus - myös pariskunnille. 😄 Siinä yhdistyvät ulkoilu, liikunta ja sosiaalisuus vehreässä ympäristössä. Pientä kisailua voidaan käydä vaikka tiskivuoroistakin.

    Kokemukseni perusteella liiallinen toisen neuvominen kannattaa kuitenkin jättää kotiin, ja keskittyä omaan peliin. Ja onhan se mahdollista myös pelata välillä eri ryhmissä.

    Marika


  • Aikuisten harrastusten aloittaminen vaatii usein hiukan enemmän toleranssia kehnoille suorituksille. Lisäksi ryhmäpaine on aina hyvästä. Juoksuharrastukselle onkin syntynyt paljon kannustavia ryhmiä, jotka juoksevat itsenäisesti tai ohjatusti.

   Onko golfissa tapana syntyä aikuisryhmiä / organisoiko joku vastaavia?

   • Golf on sosiaalinen laji ja harrastuksen ympärille syntyy helposti ryhmittymiä. Mielestäni tämä korostuu eritoten golfissa, jossa on mahdollista esimerkiksi vasta-alkajan ja kokeneemman golfarin kilpailu toisiaan vastaan tasoitusjärjestelmän ansiosta. Ryhmän paine on postiivisessa roolissa golfissa, eritoten "oman porukan"- keskuudessa. Useat golfyhteisöt tarjoavat myös eri kohderyhmille omia ryhmäharjoituksia. Esimerkiksi junioreille, naisille sekä senioreille.

    Sami


  • Mikä on slope-järjestelmä?

   • Slope-järjestemä kuvaa kentän vaikeutta. Kentille määritellään tässä järjestelmässä Course Rating -arvo, joka kuvaa sitä kuinka vaikea kenttä on Scratch (eli tasoituksella 0) pelaavalle pelaajalle suhteessa Par-lukuun. Eli jos Par=72 ja CR-arvo on 73,2, niin kenttä on tälle pelaajalle 1,2 lyöntiä par-lukua vaikeampi. Slope-arvo kertoo, kuinka paljon kenttä on vaikeampi Bogey-pelaajalle (tasoitus 20-24) suhteessa edellä mainittuun Scratch-pelaajaan, esim. jos Slope=132, niin Slope/113 antaa kertoimen sille, kuinka paljon tuo vaikeus kasvaa, kun tasoitus kasvaa. Elikkä jos oletetaan Par=72 ja CR=72, niin
    0 tasoituksella oleva pelaaja saa tasoitusta (slope/113HCP+CR-Par) = 132/1130+72-72=0 lyöntiä, kun 10 tasoituksella pelaava saa 132/113*10+72-72=11,7=12 lyöntiä, 20 tasoituksella pelaava saa 23,4=24 lyöntiä jne...

    Kyseinen järjestelmä on käytössä tällä hetkellä lähes kaikilla maailman kentistä pl. Englannin kentät miehille sekä Argentiinan kentät, mutta näille ne tulevat käyttöön 1.1.2020.

    Mika


  • Voiko golfia kokeilla jollain hauskalla simulaattorilla? Pelaatteko te mitään golf-pelejä tietokoneella tai konsolilla?

   • Ehdottomasti voi kokeilla, ja talviaikaan moni golfari turvautuukin simulaattoreihin kun ruoholle ei pääse. Simulaattoreita on vuokrattavissa esimerkiksi useissa golfin talviharjoitteluhalleissa.

    Nuorempana olen pelannut Tiger Woodsin nimikkopeliä tietokoneella, mutta hauskimpia ovat mielestäni Wii ja vastaavat konsolit, joissa pääsee heilumaan ohjaimen kanssa! 😎

    Parasta on tietysti ruoholta lyöminen ja pallon kaaren näkeminen, mutta se ei aina meille pohjoisella pallonpuolella asuville ole mahdollista.

    Marika


  • Voiko golfia harrastaa lapsen kanssa? Onko lapsille omat golf-koulut tai kerhot?

   • Ilman muuta voi lapsen kanssa harrastaa golfia. Lapsi jolla on on green card niin se on enemmän, kuin suotavaa. Taas lapsi, jolla tätä ei ole, on harvoin myös golfkentälle este, jos lapsi esimerkiksi tulee kävelemään kierrokselle mukaan ja lyö lyönnin silloin tällöin. Tämä toki täytyy aina varmistaa kentältä, minne olet menossa.

    Golfkouluja ja harjoitusryhmiä on kattavasti tarjolla eri ikäisille lapsille ja nuorille.

    Sami


  • Käykö golf-kentillä usein onnettomuuksia, ja jos niin millaisia? Mietin välillä, osuvatko pallot pahaa-aavistamattomien ihmisten lisäksi esimerkiksi sorsiin tai muihin eläimiin.

   • Golf on erittäin turvallinen laji, ja siinä sattuu tuhatta pelituntia kohden vain 0,3 loukkaantumista.

    Jokin toistoihin perustuva rasitusvamma on ehkä yleisin, ei niinkään äkilliset loukkantumiset.

    Jos jotain sattuu, niin jokaisen golfarin jäsenmaksuun kuuluvat kattavat tapaturma- ja vastuuvahinkovakuutukset.

    Eläimetkin karttavat ihmistä ja pysyttelevät yleensä sivummalla, joten mihinkään elävään olentoon osuminen on äärimmäisen harvinaista.

    Marika


  • Kuinka paljon palloja päätyy kaikenlaisiin random-paikkoihin, ja kaivetaanko niitä missään vaiheessa vaikka vesistöistä ylös? Mitä, jos linnut hautovat palloja :´D

   • Kyllähän palloja aika ihmeellisiin paikkoihin menee, mutta esim. vesistöistä niitä nostellaan pois. Muutama yritys/porukka tai itse seura tekee tätä hommaa ja pallot laitetaan kiertoon takaisin, yleensä pallojen myynti/keräystuotot menevät juniorityön hyväksi.

    Siinä voi lintu olla hiukan ihmeissään, kun pallosta ei kuoriudukkaan ketään/mitään, vaikka kuinka hautoo. Jollain kentillä esim. ketut ja isommat linnut käyvät hakemassa pallot väyliltä kesken peliä.

    Usein kun palloa et itse löydä, niin joku muu perässä tuleva sen löytää joko samana tai tulevina päivinä. Samoiten palloja löytyy paljon keväällä, kun aluskavillisuus ei ole vielä kesäterässä.

    Mika


  • Kuinka pitkä golfkausi on? Voiko ulkona golfata siihen asti, että lunta tulee? Entä jos ei tule?

   • Yleensä ulkomaalaisille vastaan, että Suomessa kausi on 1.4.-31.10.

    Pelata voi aina kun maa ei ole huurteessa/jäässä. Suomessa on golfattu muutaman kerran läpi vuoden, mutta tämähän ei ole normaalia. Tietenkin tuo peliaika riippuu myös missä päin Suomea ollaan.

    Mika


  • Kiitos kaikille kiinnostavista kysymyksistä! Aika kysymiselle on nyt päättynyt ja keskustelu suljetaan kohta.

  Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia yllättävää itki nikon oven takana

   https://www.seiska.fi/Uutiset/Totuus-kohuparin-eropommista-Sofia-Belorf-tunki-Niko-Ranta-ahon-kotiin-mustasukkainen Ei hyvää päivää!!!!!!!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   303
   13773
  2. Stefu ylireakoi

   Stefulla on kyllä tosi huono itsetunto tai on tosi epäileväinen luonne jos sen takia jätti Sofian että tää kävi Nikon ovella. Sofian tavaroita vielä N
   Kotimaiset julkkisjuorut
   149
   5720
  3. Miksi Suomessa on niin paljon homeasuntoja?

   Missä se kuuluisa rakennustaito on? Taloja ei hoideta, mutta ei talon home voi johtua pelkästään koneellisen ilmastoinnin puuttesta, eikä talon ilmast
   Maailman menoa
   97
   1357
  4. Miksi ei ole korona-ahdistusta?

   Mietin asiaa mutta en saa sitä päälle millään. Katselen kaupassa maski päällä olevia ihmisiä, lehtien lööppejä koronasta joka puolella, tartuntojen mä
   Maailman menoa
   72
   1240