Ilmailu määräystä tulkitaan väärin

Anonyymi

14.10.2014 astui voimaan uusi ilmailumääräys ultrakevytlentäjän lupakirjasta. Siinä on lupakirjan myöntämisen edellytykset ja kyseisen mukaisen lupakirjan voimassaolon edellytykset. Koulutusvaatimuksia oli lisätty ja voimassaolon edellytyksiin oli lisätty viimeaikaisen kokemuksen vaatimuksiksi 12 lentotuntia 24 kuukauden aikana ja yksi tunnin kertauskoululento lennonopettajan kanssa. Vaatimukset muodostavat koulutuksen kanssa hankitun lupakirjan kanssa yhteen liitetyn paketin ja koskevat vain määräyksen voimaantulon jälkeen suoritettuja lupakirjoja. Suomessa lait ja määräykset koskevat vain voimaantulopäivämäärän jälkeistä aikaa ja tapahtumia, jos ei ole selvästi kerrottu vaikutuksen tietyltä osin koskevan takautuvasti. Esimerkiksi vanhalla henkilöautokortin suorituksella voi eläkeläinen nousta 1500-kuutiosen Bemarin sarviin ja lähteä vilkkaan liikenteen sekaan, vaikka ei ole saanut tuntiakaan opetusta ja vaatimukset ovat muuttuneet täysin erilaisiksi.
Ilmailuliitto on kuitenkin jakanut kentälle väärää tietoa, jonka mukaan uudet viimeaikaisen kokemuksen vaatimukset koskisivat myös vanhoja lupakirjoja. Se ei tietenkään pidä paikkaansa. Lupakirjan oikeudet ja velvollisuudet luetaan siitä ilmailumääräyksestä, joka oli lupakirjan suoritushetkellä voimassa. Suomihan on oikeusvaltio. Osaltaan syyllinen on myös Trafi kirjoittamalla harhaanjohtavan siirtymäsäännöksen, vaikka siinä todetaankin aivan oikein, että ennen määräyksen voimaantuloa hyväksytyt oikeudet ovat edelleen voimassa. Nehän löytyy lupakirjan suoritushetken ilmailumääräyksestä.
Joko Ilmailuliitossa ei osata lukea tai sitten se on ryhtynyt lennonopettajien etujen ajajaksi, vaikka sen pitäisi ajaa koko jäsenistön etua.

9

<50

  Vastaukset

  • Voit olla tosiasiallisesti oikeassa, mutta kyllä nuo ultralentäjillekin laaditut kansalliset vaatimukset on paikallaan, etenkin tuo kertauskoululento tai tarkastuslento, ettei kokemattomat enää niin runsaasti tappaisi itseään.

  • No eihän se noin mene.

  • Vaan miten?

  • Ainoa oikea kohde kysymyksellesi on Traficom. Sieltä kyllä kerrotaan, että viimeaikaisen kokemuksen vaatimus pätee kaikenikäisiin ultrapahveihin.

  • Jos olet noin naiivi tulkinnassasi niin se sun ennen 2014 myönnetty ultrapahvi vanhenee aika lailla näitä aikoja. Se mahdollisesti uusi sitten myönnetään, jos myönnetään, tämän uudemman säädöksen mukaan. Kitise siinä sitten kun kerran niin noheva olet lakia lukemaan.

  • Nämä ilmailumääräykset on kyllä niin sekavia nykyään, että niitä voidaan tulkita niin monella eri tavalla. Lisäksi traficomin nettisivut ovat niin sekavat, että ei ihme jos määräyksiä ei lueta tai ymmärretä.

  • Enempien huhujen ja väärinkäsitysten välttämiseksi kertaan, miten asia oikeasti on.

   Ultraonnettomuuksien taannoisen voimakkaan kasvun vuoksi koettiin tarpeelliseksi mitata ja seurata ultralentäjien todellisen osaamisen ja tietämyksen tasoa. Lupakirjan saamisen jälkeen ei niille aikaisemmin ollut juurikaan mitään todellista mittaria, vaan kukin ultralentäjä oppi erilaisia käytänteitä ja noudatti erilaisia ohjeita, joita kentän reunalla oli tarjolla. Eri kentillä oli erilaisia ohjeita.

   Trafi päivitti ilmailumääräyksen PEL M2-70. Se löytyy muun muassa Finlex-tietopalvelusta.

   https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/normi/498001/45268

   Trafi on erikseen julkaissut määräyksen perustelumuistion, jossa avataan määräykseen tehtyjä viimeisimpiä muutoksia.

   https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/regulation/PEL M2-70 perustelumuistio 2019 final.pdf

   Ote Trafin perustelumuistiosta

   "Kohta 3.1, Lento-oikeus: Muutettu kohta sisältää vaatimukset ultrakevytlentäjän lento-oikeuden voimassa pitämiseksi, jotka aiemmassa määräyksessä sisältyivät kohtaan 4.2. Kohdan uusi muotoilu perustuu sisällöltään SIL:n ehdotukseen. Siinä viimeaikainen kokemus lasketaan kiinteällä jaksolla siten, että lento-oikeus eli lupakirjan käyttöoikeus on voimassa kaksi kalenterivuotta, eikä enää vanhene juoksevasti yksi lento kerrallaan.

   Kohdassa 3.1.2 viimeaikaisen kokemuksen vaatimukset on säilytetty ennallaan. Lupakirjanhaltija säilyttää lento-oikeutensa, jos hän on kahden vuoden aikana lentänyt ilma-aluksen päällikkönä vähintään 12 tuntia, joihin on sisältynyt 12 lentoonlähtöä ja laskua, sekä kertauskoululennon opettajan kanssa. Jos kokemusvaatimukset eivät täyty, on suoritettava hyväksytysti tarkastuslento. Aiemman määräyksen tavoin nämä vaatimukset voidaan täyttää joko ultrakevyellä lentokoneella, yksimoottorisella lentokoneella tai TMG-moottoripurjelentokoneella."

   Määräyksen alussa kappale "Soveltamisala" määrittää yksikäsitteisesti sen, keitä määräys koskee:

   1.1 Soveltamisala

   Tätä määräystä sovelletaan ultrakevytlentäjän lupakirjan hakijaan ja haltijaan sekä soveltuvin osin henkilöön, joka on saanut oikeuden lentää ultrakevyttä lentokonetta muun lupakirjansa perusteella määräyksen OPS M1-20, Kansallisen ilma-aluksen miehitys, kohdan 3.2 mukaisesti.

   Yhteenvetona voidaan todeta, että JOKAISEN ultrapilotin, aivan samoin kuin SEP(A)-kelpuutuksen omistavan PPL(A) tai LAPL(A)-pilotin, on osoitettava taitonsa kertauskoululennolla tai tarkatuslennolla 24 kuukauden välein.

   Määräyksen PEL M2-70 kappaleessa 3.1.2 on esitetty lento-oikeuden voimassa pitämisen vaatimukset. "Hän" tarkoittaa jokaista suomalaista ultrapilottia.

   3.1.2 Lento-oikeuden voimassa pitämiseksi hänen on oltava suorittanut kahden vuoden välein UL-lentokoneella, yksimoottorisella lentokoneella tai TMG-moottoripurjelentokoneella:
   - vähintään 12 tuntia lentoaikaa ilma-aluksen päällikkönä, mukaan lukien 12 lentoonlähtöä ja laskua, ja vähintään yhden (1) tunnin pituinen kertauskoululento,

   tai

   - tarkastuslento.

   Viimeaikainen kokemus ja kertauskoululento eivät sinänsä automaattisesti jatka lento-oikeutta.

   3.1.3 "Jos lupakirjanhaltijan suoriutumisessa kertauskoululennolla on ollut puutteita, vaadittu lentokokemus ennen kertauskoululentoa ei täyty tai tarkastuslennon suoritus on hylätty, voidaan vaatia lisäkoulutusta lennonopettajan tai tarkastuslentäjän arvion mukaan."

   Meihin voi ottaa yhteyttä, jos jokin seikka asiassa jäi vielä askarruttamaan. Lisätietoja antaa myös Liikenteen turvallisuusvirasto Traficom.

   Ystävällisin terveisin

   Peter Tähtinen
   SUOMEN URHEILUILMAILUOPISTO OY
   hallituksen puheenjohtaja
   SUOMEN ILMAILULIITTO ry
   hallituksen jäsen

  • Mie lentää reuhotan tääl Koillismaal ampifiolla hirvikiväärin kans, järvelle laskuun, hirvelt tms. henki pois. Lihat kyytii ja takas kottii. Tulkaa kyssyy miult lento lupa kirjaa. Suattaa lyijjy lentää.

   0.308

  • Kannattaa kuitenkin lukea http://lainkirjoittaja.finlex. fi luvut: 20. Voimaantulo ja 21. Siirtymäsäännökset. Sitten voi ottaa kantaa asiaan, jos ymmärtää kirjoitettua tekstiä. Ilmailuliitossa ei ole ymmärretty.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Coronasta jo parantuneet sairastuneet uudestaan

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/665a88cc-27e7-4aa9-8ce1-5e7a4f027914 Sairaus voi hetkellisesti mennä lepotilaan ja aktoivoitua uudestaan. Taitaa
   Maailman menoa
   313
   6754
  2. Marin: "Uuden virustaudin leviäminen on asetettava myös oikeaan mittakaavaan."

   Pääministeri puhuu eduskunnalle koronaviruksesta ja rauhoittelee tilanteesta. "Tavalliseen kausi-influenssaan sairastuu Suomessa vuosittain noin 5 pr
   Maailman menoa
   91
   4361
  3. Miksi vihreät ja myös pääministeri vähättelee korona virusta..

   ..verrataan flunssaan ja "kuoleehan siihen se turha sakki muutenkin "-tyyliin. Koronavirus voi olla kohtalokas epidemia myös tuhansille suomalaisille.
   Maailman menoa
   167
   2109
  4. Skotlanti lupaa ilmaiset tamppoonit naisille

   "Skotlannin parlamentti on hyväksynyt lakiesityksen, joka takaa ilmaiset kuukautissuojat kaikille maassa asuville naisille. Lain mukaan tamponeja ja s
   Maailman menoa
   76
   1368
  5. "Kuule kundi, jos kondis on noin huono, tilaisit taksin"

   Vanhempien ihmisten kunnioittaminen on sivistynyt piirre. Hiljattain Kaarina Suonperä kertoo seuranneensa raitiovaunussa tilannetta, jossa sotaveteraa
   Maailman menoa
   119
   1219