Kuinka lupa antennille kerrostalossa?

Anonyymi

Harrastan elektroniikkaa ja radioita, myös amatööri- ja LA-puhelimia.

Olen haaveillut jo vuosia tukiasema-antennista. Aikanaan löytyi isännöitsijä joka ymmärsi puhetta ja lupa heltisi. Sen jälkeen olen kohdannut pelkkiä pösilöitä. Myös muiden asioiden suhteen, olen jo alkanut ounastella millaisia ihmisiä päätyy isännöitsijöiksi.

Kuinka saada lupa antennille? Radioamatöörien sivuilla tai jossain oli joku hyvä esitys luvan hankkimiseen, mitä ei ole nyt tässä saatavilla. Luulen kuitenkin ettei pösilö viitsi kuunnella sen jälkeen kun sana "antenni" livahtaa keskusteluun. Kaikki hurskastelu ja asiantuntemattomuus kävelee kaikkien selitys- ja perusteluyritysten yli.

Laitoin edellisessä kämpässäni sähköpostin isännöitsijälle ja varovasti tiedustelin asiaa. Meni kai viisi minuuttia ja tuli vastauksena "ettei taloyhtiö anna antennille lupaa". Toisin sanoen kokoontuiko taloyhtiö asiastani viidessä minuutissa tehden tämän päätöksen? Enpä viitsinyt pyytää kokousmuistiota... Eikös isännöitsijä ole taloyhtiön palveluksessa ja kilpailutettavissa helkkariin, toisin sanoen ei taloyhtiö itse vaan renki vaikkakin lain vaatimana.

Lopuksi totean, että tiedän mitä olisin tekemässä, sähköturvallisuuden, maadoituksen, mekaanisen lujuuden, taajuuksien ja myös niiden kerrannaisten, myös sen suhteen mitä ajanmukainen laki sanoo ja koko homman suhteen. Tähän pisteeseen en ole enää nykyään päässyt kun asioin umpimielisten pölkkypäiden kanssa. Kun ei niin ei. Mutta kuinka olette itse sen luvan saaneet? Vastauksia niiltä joilta on onnistunut, kiitos.

27

<50

  Vastaukset

  • Usko suosiolla, et saa antennilupaa kerrostaloon. Kaikki haitat ja vahingot jotka vähänkin viittaavat antenniin, on jatkossa antennista johtuvia.

  • Kerrostalossa päätökset tekee hallitus mutta isännöitsijällä on tiedossa miten asioista on aiemmin päätetty samassa yhtiössä. Jos haluat lähestyä hallitusta asialla niin laita viesti hallituksen puheenjohtajalle ja pyydä että asia käsitellään seuraavassa hallituksen kokouksessa. Jos hallitus ei käsittele niin voit osakkaana pyytää että asia käsitellään seuraavassa yhtiökokouksessa. Sitä ei hallitus voi estää.

   Pääsääntöisesti katolle asennettava antenni ei kerrostalossa tule onnistumaan. Siihen liittyy liikaa haittoja eikä ollenkaan hyötyjä taloyhtiön kannalta katsottuna. Ellet sitten ole valmis maksamaan siitä reilua vuokraa, jolloin tilanne on toinen.

   Et ole tarpeeksi rikas ottaaksesi sellaiset vakuutukset jotka tarvittaisiin antennia varten. Sen asentamiskulujen lisäksi maksaisit tilille valmiiksi etukäteen antennin purkukustannukset ja kattorakenteiden korjauksen asennusta edeltävään tilaan. Vastuukysymyksien vuoksi et koskaan pääsisi itse antennin luokse yksin tekemään muutoksia vaan joka kerta pääsy pitäisi hoitaa huoltofirman kanssa yhteistyössä. Asennustyötä et tekisi itse vaan senkin suorittaisi joku ulkopuolinen yritys.

   Voit selvittää SRAL:in suunnasta miten ja missä asia on onnistunut mutta itse kerrostalossa asuvana ja taloyhtiömme hallituksessa vuosikauden istuneena radioamatöörinä en edes viitsi yrittää ehdottaa antennia katollemme. Kun en sellaista haluaisi kenenkään muunkaan sinne sijoittavan.

   • Paikkakunnasta riippuen voi vaatia paikkakunnan rakennusvalvonnasta vielä esim. toimenpideluvan joka myös maksaa. Eikä sitä välttämättä myönnetä vaikka taloyhtiölle se sopisi.


  • Helppo homma tuntuu olevan. Ensimmäisellä kerralla olin itse hallituksen puh.joht. ja annoin luvan nikottelematta koska muut hallituksen jäsenet eivät ymmärtäneet asiasta mitään. Sen jälkeen olin vuokralla ja lupa tuli helposti. Seinäntakanaapuri oli puh.joht. Kolmannella kerralla muuttaessani uuteen asuntooni otin heti yhteyttä hallituksen puheenjohtajaan ja sain luvan ennen hallituksen kokoustakin.

   Siinä mielessä joku oli oikeassa, että isännöitsijä ei ole mikään kuningas taloyhtiössä. Hänen tulee toimia niin kuin hallitus käskee. Jos ei toimi, niin lentää ulos kuin leppäkeihäs.

   Tietysti vaikeuksia voi syntyä, jos luvanhakija on joku finninaamainen renttu josta muutenkin ollut valituksia isännöitsijälle.

  • Minä en mitään lupia kysellyt. Eikun antenni katolle yön pimeydessä. Jos laittaa vielä semmoisen antennin joka muistuttaa muinaista telkkariantennia niin kukaan ei huomaa mitään. Isolla poralla reikä kattoon ja siitä masto vintille. Toinen samanlainen kaapeleille ja kyllä hyvä tulee.
   Kannattaa myös laittaa vintille iso nippu valmiiksi ladattuja elektrolyyttikondensaattoreita joista turhanpäiväiset kopeloijat saa makean tällin.

  • Ystäväni ja opiskelutoverini käytti talon ränniä antennina. Se meni ihan riittävästi vireeseen hyvän antennivirityslaitteen kanssa. Naapurista ei tullut yhtään valitusta mutta eväthän ne tienneetkään että rännin käyttötarkoitus oli monipuolistunut.

  • Eikös tästä ole ainakin yksi ennakkotapaus, yksi salaman isku, ja nyt antennin virittelijä toivoo ettei olisi koskaan syntynytkään :D

   • www.iltalehti.fi/uutiset/a/201703242200091455

    Kannattaa huomata että uutinen ei vastaa todellisuutta. Antennin asentamiseen oli isännöitsijän suullinen lupa mutta ei mitään paperilla. Vahinkoa salamaniskusta antenniin tuli talolle yhteensä 36000 euroa josta vakuutusten jälkeen radioamatöörin maksettavaksi yhtiö yritti saada noin 22000 euroa. Isännöitsijä kiisti antaneensa luvan ja yhtiö uhkasi viedä asian oikeuteen. Niin ei lopulta kuitenkaan tapahtunut.

    www.oh3ac.fi/Kerhokirjeet 2018/OH3AC_Kerhokirje_2018-12.pdf

    Tuolla on siis myös linkki antennihakemukseen. Jos antennia aikoo niin kaikki on tehtävä kirjallisesti ja vakuutusten on oltava kunnossa.


   • juu tätä tämä aina on lyhyesti sanottuna. Tällainen käsitys rahvaalla, asioihin perehtymättömillä ja ymmärtämättömillä tulee vastaan ja väärää uutisointia rummutetaan yhä vaan josta haetaan vipuvartta. Siitäkin epätäsmällisestä uutisoinnista tyypillisesti napataan ne palat irti kokonaisuudestaan ja kontekstista jotka kulloinkin sopivat kyseisenkin henkilön mielenmaisemaan. Semmoiselle porukalle on ihan turhaa opettaa tai selittää mitään, kun ovat kerran Iltalehdistään faktaa ammentaneet. Seuraa riita joka menee henkilökohtaisuuksiin, jolloin itse asian pihviä ei enää käsitellä, mikä olisikin aivan simppeliä kahden asiallisen ihmisen kesken.


  • Ota oikein iso vappupallo ja laita antenni siihen kiinni ja laske se taivaalle. Radioharrastajat on tuommoistakin kokeilleet. Eipä tarvitse kysyä isännöitsijöiltä lupia. Pallo ja antenni tietysti lentää jonnekin hevonvittuun mutta mitä väliä.

   • Olipa idea!! ei kukaan edes ajattele nykyisin mitään niin vanhaniakaista kuin kaasupallo. Se on quadrokopteri, joka on ohjelmoitu pysymään paikallaan ja korkeudess an esim niin kauan kuin akut riittävät. Antennina ohut käämilanka.


   • Tuommoisella Oskarilla antennin saattoi nostaa jonnekin 40 km korkeuteen. Saattaisi jäädä jollai lennokilla tekemättä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Olipa idea!! ei kukaan edes ajattele nykyisin mitään niin vanhaniakaista kuin kaasupallo. Se on quadrokopteri, joka on ohjelmoitu pysymään paikallaan ja korkeudess an esim niin kauan kuin akut riittävät. Antennina ohut käämilanka.

    drone vaappuu korkeutta ja sivusuuntiin ilmavirrassa jonkin verran vaikka pysyykin keskimäärin paikallaan, vaappuminen napsauttaa suoraksi vedetyn, ohuen käämilangan poikki. Puiden latvojen yläpuolella tuulee esteettä. Sitä en tiedä alkaako radiolähete ohjailla dronea minnelie. Eipä saa liioin kovin pitkiä keskusteluja, akkujen suhteen. Drone on kyllä hommattuna muuhun käyttöön. Tuo kaasupallo maahan ankkuroituna olisi immuuni melkein kaikille näistä. Ja minä olen vanhanaikainen, nykyaikaisista ihmisistä saan päänsärkyä ja unettomuutta.


   • Jos asuu yläkerrolsissa....
    laskee pimeällä parvekkeelta painolla varustetun vertilkaalilangan.

    kelaa pois sitten.

    magneettiloopeilla Workkivat myös.

    mobiili/portaabeliasema


  • Hanki omakotitalo.
   Sitten olet oman itsesi herra, ja voit asentaa haluamasi antennin.

   • Naapurit valittavat julkisivulautakunnalle ja ..


  • korpeen pitää muuttaa, ei naapureita, omakotitalo ym. Tämä selittää sen miksi maakunnissa ajellessa näkee hienoja antenneja. Kaupungissa elää muutenkin kuin siivettömänä, semmoisten seassa jotka eivät maakunnissa(kaan) pärjänneet.

   Hatunnosto niille jotka asuttavat ruuhkasuomen ulkopuolista maata, erotuksena junantuomiin. Juuri se porukka on pulmallisinta; tarttuvat kaikkeen tavallisesta poikkeavaan ja kyyläävät kaikkea ja kaikkia.

  • monta portaabeliasemaa olen workkinut, muutama päivä sitten LA:lla britin, jolla oli autoaseman viereen pystytetty Gainmaster.
   täysmittainen 1/4 aallon vertikaali auton katolla on voimakas antenni myös.
   jos ei ole autoa, löytyy reppureissaajan vaihtoehtoja myös. "pedestrian mobile" ei ole hsrvinaisuus

  • Suunnittelet sellaisen antennin, millä ajattelet pärjääväsi ja esität suunnitelmasi taloyhtiön hallitukselle.

   Jos ei mene läpi, ei auta kuin tyytyä huomaamattomiin tiapäisantenneihin ja mobiili/portaabeliasemiin.

   Tuossa tuli esimerkkejä ratkaisuista, jpita bandeilla kuulee antennirajoitteisten käyttävän.

  • omakotiasujakaan ei välttämättä saa ristikkomastoa ja 40m jagia tontilleen.
   mutta monenlaista huomasmatonta lankaa kyllä.

   Kusilaituisen lipputangon sisään menee vertikaali kätevästi.

   • Jos laittaa oikein paksun lipputangon niin mahtuu kaksi tai kolmekin. Ja neljänkympin yagi.


   • Lipputanko hyvä naamio, mutta kun taloyhtiössä on lipputanko tästä katsottuna parkkipaikan takana ja pitkä antennikaapeli sitten sen ja lasten leikkipaikan läpi.

    Hiton pösilöt. Hankalaa on.

    Parkkipaikalle joku romu kilvetön jenkkivani jonka katolle pultattu 30 m ristikkomasto lentoestevaloineen. Korkeus ei kai ruudussa ole rajattu "säännöissä". Jäljelle jää yhä se antennin kaapelointi.


  • Tämä perustelee eQSO:n, jos joku saa laitettua kunnollisen antennin ikinä mihinkään niin käyttää sitä sitten etänä. Pulmana on vaan se, että antenni on sitten siellä missä onkaan eikä ns. pelipaikoilla. Kesämökille on sen 200 km, länkyn en odota kantavan sellaisia matkoja. Täällä kämpillä en käy silloin kusoja täkäläisten, vaan sikäläisten kanssa.

   • Ei kai siinä muutä kuin katselee jostain korvesta sellaisen mäellä sijaitsevan mummonmökin jossa on sähkölittymä, ja rakentaa sinne amatööriaseman. Etäkäyttö ja audio kyllä liikkuvat liukkaasti kännykkäverkossa sinne kerrostaloyksiöön. Montakohan GSM-modeemin reletoimintoa tuollaisen aseman etäkäyttö vaatisi? ;)


  • Taloyhtiössä homma menee kaikessa niin että jos yhdelle annetaan lupa on muillekin annettava sama lupa. Yleensähän tämä ongelma on esim. ilmalämpöpumppujen kanssa. Menepä eteläeurooppaan katsomaan miltä näyttää kun jokaisella on oma antenni.

   • Joo, meidänkin talossa asuu parikymmentä radioamatööriä jotka jatkuvasti pommittavat hallitusta antennilupa-anomuksilla. Siinä on vaan pidettävä pää kylmänä ettei erehdy sille ensimmäisellekään antamaan lupaa...


   • Juu tuon vastauksen sain kerran minäkin. Kaverini sai läpi hankkeen jossa hommasi omaan taloyhtiöönsä ISON satelliittiantennin katolle, josta sitten jaettiin jollain boksilla signaalia kaikille. Kaikki voittivat eikä joka iikan tarvinnut viritellä omia hökötyksiään. Kyse oli siis osaketalosta eikä mistään kaupungin hollituvasta missä mitään älyllisiä, sivistyneitä neuvotteluja ei tarvitse ehdottaakaan. Oikein mukavaa odottaa että sähköautot, ja niiden myötä latauspisteet päätyvät asialistalle ja sitten se vääntö kuka ne maksaa ja käyttää ja kuinka paljon jne.

    Koska lautanen sinne kaverini katolle tosiaan ilmaantui merkitsee se myös sitä ettei hanke kaatunut siihen välttämättömään kehityksen jarruunkaan, vaan joka ikisen omistusasunnon varustelutaso parani eli sitä myöten osakkeensa arvo, myös silläkin joka ei edes satelliittia käytä. Äänestyksessä ei ilmeisesti monikaan halunnut pysytellä 60-luvulla ja väkisin, muidenkin kustannuksella ja muista piittaamatta vaan aivan oikein ajatteli omistuksensa arvoa.

    Jossain Berliinissä ison vuokrakasarmin katto näyttää kai siltä mitä tässä vihjataan. Varmaan pystyy niissä oloissa mitään neuvottelemaan kun miettii mitä populaa semmoisessa tyyssijassa asustaa. Varmaan väkeä lappaa sisään ja ulos kun ei omaa osaketta sosiaalituilla osteta.

    Kulttuuri-sana johtuu jonkun tiedon mukaan agriculture-sanan loppuosasta, joka viittaa siihen että kun viljelee maata lienee pakko pysyä vähän aikaa samassa paikassa ja tehtävä jotain ruokaa tuottavaa työtä. Jolloin paikallaan pysyminen on ehto 'kulttuurin' kehittymiselle tai edes syntymiselle sen logiikan mukaan. Paikallaan hetken pysymisestä voidaan siirtyä miettimään hetki sitä heinäsirkkalaumaa joka lappaa kaupungin hollituvissa sisään ja ulos. Heinäsirkat tunnetusti seilaavat pellolta toiselle sen mukaan missä on (toisen viljelemää) peltoa tai jotakin muuta valmista pöytää tarjolla.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Matkustaja ilmoitti omasta koronavirusepäilystään

   VR tehosiivosi junavaunuja. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a2da2794-58ae-4dbe-807c-83622f985a4c
   Maailman menoa
   135
   6118