Elämän ihme

Jäi askarruttamaan eilinen tiedeuutinen 3,8 milj. vuoden takaisesta kallolöydöstä ihmisenlajin sukupuuhun. Tuo ajatus mutaatioista ja sattumista ei oikein tuntunut oikealta.

Tuo ikä ihmisen kehittymiseen voi tuntua pitkältä, mutta verraten vaikka haikalojen olemassaoloon yli 400 milj. vuotta, on se suht.lyhyt aikakausi .

Kun ajattelee elämän syntyä tällä planeetalla, ei vieläkään tiedetä saiko salamanisku valtameren kuumiin lähteeseen, jossa syanobakteeri jo edusti alkeellista elämää, solun syntymään. Solu sisältääkin sähköjännitteen, puhumattakaan dna ja ennenkaikkea rna:n kyvystä säilyttää. siirtää ja monistaa geneettistä tietoa.
Levät olivat jo ilmakehänä luoneet hapen, kun osa soluista erikoistui kasveihin jotka ei tarvinneet liikkumista, pystyessään paikallaan fotosynteesin avulla auringosta saamaan energiansa. Soluthan muodostavat eliöitä, joista osa jäi edelleen kehittymään mereen, ja maalle muodostui liikkuvia eliöitä, jotka söivät kasvillisuutta.
Näistä selkärankaisista lähti aikanaan haara joista kehityimme. Kaiken tämän elämän syntyyn tarvittiin vety, hiili, typpi ja happi.

"Kun luonto pääsee alkuun, se keksii uusia molekyylejä nopeammin kuin sattumoisilla muunteluilla", kirjoittaa Z¨ürichin yliopisto professori Andreas Wagner kirjassaan, enkä usko evoluution olevan päättynyt vieläkään.


Ajatus palaa Spinozaan, jonka mukaan Luonto on aina elämää edistävä ja"rakastava" hän kirjoittaa,...Wagner taas kertoo kelvollisin jää elämään.

Ihmeellinen luonto, joka saa linnun nokankin kehittymään tarpeen mukaan, vaikka pitkäksi pilliksi niin kuin kolibrillä !

Juuri nyt elämme nykyihmisinä ennen kokematonta aikaa , jolloin Esko Valtaojan mukaan jokainen ihminen saa napin painalluksella tietoa !

25

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • korjaus
      Aika ihmisen kehittymiseen,..

    • Anonyymi

      Totta ja vielä sattunut syntynymään suomalaiseksi, mieleltään kunnolliseksi, terveeksi, elämmekö ihmiskunnan parasta aikaa ?

    • Lähtemättömästi jäi mieeni luonnosta havaitsemani seikka. Istuessäni aikaisin kesäaamuna puutarhakeinussa ihaillen runsasta kasvillisuutta ympärilläni.
      OLin kylvänyt ruohomattoon keinun edustalla apilan siemeniä, ja nyt ne 3 sm mittaisina erottautuivat kuin kiinalainen armeija rivissä!
      Kun hetken perästä huomioin ne uudelleen, nyt oli kaikki rivit kääntäneet lehdykkänsä aurinkoon. Siinä tajusin elävän luonnon läsnäolon kaikessa ympärilläni ! 😊))
      Aijemmin olin katsellut unikon suurta siemenkotaa, jonka koristellisen raidallisen katon alla oli suorakulmion muotoisia "ikkunoita" Kiehtovaa oli tajuta sen tarkoituksenmukaisuus;....korkea jäykkä varsi, huojuttaa tuulessa siemenkoteloa viskoen pikku ikkunoista siemeniään.
      Katon keskuksesta lähtevät syvemmät raidat, ohjaavat sadeveden valumaan pois! En voi kuin yhtyä fyysikko K.V. Laurikaisen ajatukseen: Luonto puhuu Luojastaan. ❤️

      • Anonyymi

        Nuo asiat oppii jo lapsena koulussa.


    • Anonyymi

      Hienoa sinisirkku, että tuot tasoa tähän omiin pieniin ympyröihin tunkkaantuneeseen keskusteluun. Osaat nähdä suuren ja pienen ihmeellisyydet kaikkien kannalta . Ihanaa että on vielä lukevia ja ajattelevia ihmisiä palstalla !

    • Anonyymi

      Darwin lopullisesti toi julki evoluution, luonnonvalinnan tutkittuaan Galapagoksen peippoja( sirkku ) kuinka ruoka vaikutti nokan kehitykseen.
      Evoluutio teoriasta oli kyllä käsitys jo aiemmin ennen Darwinia.

    • Asun täällä luonnon helmassa.

      Juuri nyt aamupalalla keskipihan pöydässä. Olen oppinut lukemaan auringosta kelloajat tuulista ilmansuunnat, ympäröivistä puista vuodenajat.

      Edessäni olevaan koivunkantoon on noussut kauniita sienirykelmiä, mänty pudottelee neulasia, koivu sataa siitepölyä vieläkin vaikka jo lehtiäkin heittelee.

      Pihlajat täynnä väripilkkuja punaisia ja oransseja.

      Kesällä leikkaan kaupunkikodin nurmikon siten, että jätän pienet päivänkakkarat omiin pyöreisiin ryhmiin.. Valkoapiloista partiroin komean isomman ympyrän.

      Kuu on nyt kaunis heittäessään kuun sillan vastakkaiselta rannalta veteen.

      Myös maan pinnan alla tapahtuu. Hajoittajat hoitavat luonnon puhdistusta. Ei kestä kun hetken kun kuollut eläin tai lintu on hajoitetyu.

      Tällaisia ajatuksia herätit aloituksellasi.

      Uutta syntyy ja vanhaa katoaa.

      • Juuri tuollaista hiljaista filofosointia voi harjoittaa luontoa seuratessaan. Sattumaan on kovin vaikea uskoa, ihminen etsii kuitenkin tarkoitusta olemassaololleen. Liekö takana älykäs suunnittelu, kosmoksen kuin kellontarkka valmius synnyttää elämää ( maapallollako vain? ) tuntuu todennäköiseltä.

        Ps.
        Olen synnyttämässä lounaskeittoa keittiössä ennen ulkoilua, joten tervehdys vaan!


    • Joo, muistan innokkaan David Attenburouhgin Avarassa luonto ohjelmassa Galapagoksesta kertoneen
      Varmaan on ihminen osannut ajatella ilman Darwiniakin luonnon johdonmukaisuudesta. Darwin toi vain evoluutiokäsityksensä esiin havaintojensa ja todisteidensa perusteella. Ennen sitä kun kaikki perustui Raamatun käsitykseen, ja yhä siitäkin kiistellään suotta!

      Kyllä minä vieläkin ihmettelen majavan 'älykkyyttä' sen kaataessa puut rannan suuntaisesti, osatessaan myös päästää padosta liika veden pois tarvittaessa. Samoin hämähäkinverkon upean säännöllisyyden, varmaan ihminenkin on kalaverkon mallin luonnolta oppinut! Esimerkkejä olisin niin paljon, että nauraen nyt itselleni on pakko lopettaa!

      Aikain saatossa on luonnolla olemassa monet keinot varmistaa olemassaolonsa, lehtipuillakin kahdet silmuaiheet, jos pakkanen vie ensimmäiset.
      Ihana monimuotoinen luonto, jota ei voi kuin rakastaa ja kunnioittaa!
      En pidä ollenkaan pahana Raamatun ohjetta: Ihmisen tulee viljellä ja varjella maata!

    • Anonyymi

      "kaikki" luonnontieteilijät ovat tietenkin ateisteja Attenborough Einstein Dawkins ... K. V.Laurikainen on rajatapaus siinä mielessä että hän ei ole täysin hullu uskovainen sai vielä nenilleen kun yritti kirjoittaa filosofian oppikirjan
      kouluihin ei kelvannut vaikka tukijana oli Paraisten lukion rehtori Jukka Mattila https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015051819711905
      https://www.ts.fi/mielipiteet/paakirjoitukset/1074062193/Jukka O Mattilan aliokirjoitus Laadunhallinnasta koulujemme seuraava menestystekija

      https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1051237

    • Anonyymi

      Elämän suurin ja arvokkain ihme on kuitenkin vauva. Sain juuri ensimmäisen lapsenlapsenlapsen, täydellisen viimeistä silmäripseään myöten.

      • Anonyymi

        Onneksi olkoon ! Meillä ei vielä sitä polvea ole, mutta lapsenlapsia kolme.Kaikki suuria ihmeitä, terveitä ja reippaita isänmaan toivoja.


    • Toinen hullu on Pekka Reinikainen, mitä ihmeellisimpiä teoriota esittää vakavalla naamalla voi hyvänen aika, evoluutio ei muka pysty toimimaan ilman jumalaa koska evoluutio on liian monimutkainen ettei luonto pystyisi siihen, uskonto saa aikaan ihmisessä mielisaiaan piirteitä.

      • Anonyymi

        Pekka Reinikainen on ent. juoppo anteeksi alkoholisti, tuli uskoon ja satuilee nyt uskossa omituisia juttujaan.


    • Tuo Pekka Reinikainen on aivan tuntematon kreatonisti minulle. Kuuntelin yhtä videota, jossa hän todisteli esim. silmästä kautta aikojen Jumalan luomana, ei evoluution kehittämänä.

      Rehellisesti sanoen en nähnyt mitään järkeä vakuuttelussaan, enkä ymmärrä miten ihminen voi uskoa maapallon elämän olleen vain 6000 vuotta vanha,
      Kun kaivauksissa löytyy suuria dinosaurusten luita, miten he selittävät niiden nopean kuoleman "luomisensa" jälkeen? Jos viitataan vedenpaisumusmyyttiin, onhan se kuulunut monien kansojen kertomuksiin jo tuhansia vuosia ennen raamatun kirjoitusta.
      En millään voi pitää Raamattua tieteellisenä opuksena, symboolisena sen ajan tiedon varassa olevana, moraalisena ja henkisenä oppaana .
      Ilmeisesti kreatonisteille ei luonnonvalinta merkitse mitään, mutta eihän utopioihin kannata aikaansa tuhlata.

    • Anonyymi

      Niinpä, mutta Raamatun mukaan uskonnolliset ovat laskeneet, että
      luomistyö ja ihminen on tullut 6000 vuotta sitten. Tämä on
      perusta ja sitä tukee suurin osa suomalaisistakin. Muu onkin
      sitten pakanallista valhetta tai höpinää.
      Ristiriita on selityksissä, ei siitä mihinkään pääse.

    • Anonyymi

      Minä en usko joulupukkiin.

    • Muistan ihan hyvin kuinka me Jessen kanssa katselimme kun ihminen syntyi.
      Eläimenä ihminen oli silloin ollut jo neljä-sataa vuotta.
      - Katso! Jesse huudahti.
      Kaukana taivaan-rannassa nousi jotain joka näytti sinertävältä Hiekka-Myrskyltä.
      - Toi on faijan henki, sanoi Jesse.
      Myrsky nousi ja sinisen-tuikeat salamat iskivät olentoihin.
      Auringon laskiessa taivaan-rantaan myrsky laantui.
      - Katso! Ihmiset nousevat maasta, henkäisi Jesse kiihkeästi.
      Maan päällä ihmiset alkoivat yhtyä yhä kiihtyvällä vauhdilla.
      - Pashat, ähkäisi Jesse.
      - Tuota menoa nuo pilaavat kaiken ja täyttävät maan...
      Ihmiset hymyilivät aidosti ensi kertaa maailman historiassa.
      Tätä ennen he olivat paljastaneet hanpaansa vain raadellessaan.

      H.

    • Hyvältä kuullostaa, kyllä luomistyössä salamat on hyvinkin olleet mukana! Eikä yhtään pahitteeksi ole maan päällä spatseerata, kun on Jessekin kaverina!
      Kyllä sillä jo pitkälle pärjääkin.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Valtaojan virkaTurussa lopetettiin napin painalluksella
      ei oppilaita ei luentoja ei tieteellisiä töitä
      mutta lässyä toimittajille

      Helsingissä virka on vielä olemassa mutta lähtenee pian
      Tähtitiede ilman satelliittiohjelmaa ei ole tiedettä

    • Tuo on hieno sarja, nyt jaksoin katsoa kolme ensimmäistä jaksoa. Tosin olen sen katsonut silloin, kun se ensimmäisen kerran näytettiin.
      Ensi sunnuntaina tulee seuraavat 6 osaa.
      Myös se on se; Kaikki kosmoksesta.
      Eikä tuo luomisentyökään ole mihinkään loppunut, koko ajan kaikki olevainen luo jotakin.
      Jotain hajoaa, syntyy uutta. Tähtipölyähän on kaikki tyynni.
      Sarjassa kerrottiin myös viidestä sukupuutosta ja aina tulee uutta tilalle.
      Tiedehän on teorioita, kunnes todeksi todistetaan tai ei todeksi.
      Jos ajatellaan esim. Kopernikusta ja Brunoa, heidän teoriansa olivat sen ajan huuhaata.
      Mielestäni me ihmiset leimaamme liian herkästi uudet oudot asiat huuhaaksi.
      Ihmiskuntaa hyödyttäisi paljon enemmän, kun asioita tutkittaisiin.
      Niin, ne määrärähat.......

    • Anonyymi

      Kalevala kertoo hienolla tavalla maailman luomisesta ja ensimmäisen ihmis-minuuden , minätietoisuuden ilmaantumisesta, (Kullervo)


      Kol kot

      • Anonyymi

        Elämän lahjan me kaikki olemme saaneet. Äidin raskaus,synnytys ovat todella vaativia asioita. Vauvan hoito, sitten kasvatus.

        Tähän maailmaan me olemme tulleet jossa hyvä ja paha vallitsee. Kaikki olemme kohdanneet pahaa ja hyvääkin, lisäksi meille on annettu vapaa tahto.

        Vanhoja valokuvia katselessa sisimmässä on murheen tunne, maailma on näyttänyt pahan voiman meille jokaiselle.

        Monet vaivat ja tuskat koettelevat täällä, miten purtensa varustaa ja navigoi elämän meressä on kiinni tottakai itsestäkin. "Kun myrsky raivoaa, purren tahtoo upottaa" kauniin hengellisen laulun sanoja.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Elämän lahjan me kaikki olemme saaneet. Äidin raskaus,synnytys ovat todella vaativia asioita. Vauvan hoito, sitten kasvatus.

        Tähän maailmaan me olemme tulleet jossa hyvä ja paha vallitsee. Kaikki olemme kohdanneet pahaa ja hyvääkin, lisäksi meille on annettu vapaa tahto.

        Vanhoja valokuvia katselessa sisimmässä on murheen tunne, maailma on näyttänyt pahan voiman meille jokaiselle.

        Monet vaivat ja tuskat koettelevat täällä, miten purtensa varustaa ja navigoi elämän meressä on kiinni tottakai itsestäkin. "Kun myrsky raivoaa, purren tahtoo upottaa" kauniin hengellisen laulun sanoja.

        Kyllähän arki ja elämän raadollisuuskin meidät joskus tavoittaa.
        Saatamme rämpiä epätoivossakin hetken, kunnes palaa taas mieleen kaikki se hyvä, jonka tiedämme olevan olemassa, jonka olemme saaneet kokea.

        Sitä hyvyyttä kohtihan me pyrimme, siinä pitäytyminen laulun sanoin "olossa oikeassa", antaa sisäisen ilon ja kiitollisuuden.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      128
      2074
    2. Se ääni ja

      Olemus vaan, kyl teis jotain samaa on ja samoja luonteenpiirteitäkin löytyy vaikka paljon on höpöäkin mukana 😍😂🤭 vaik
      Ikävä
      13
      2054
    3. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      117
      1393
    4. Vanhempi mies

      Minä rakastan sua. Ja tiedän, että sullakin on tunteita mua kohtaan. Tätä elämää ei pitäisi tuhlata enää päivääkään. J
      Ikävä
      75
      1307
    5. Jorma Uotinen jakoi hämmentävän kuvan tiukoissa trikoissa - Jopa Vappu Pimiä häkeltyy: "No wau"

      Jorma! Ei huono! Aikamoisen häkellyttävä kuva totta tosiaan! Lue lisää ja katso kuva: https://www.suomi24.fi/viihde/jo
      Suomalaiset julkkikset
      10
      1264
    6. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      201
      1108
    7. Hallitus heitti kymmeniä miljoonia

      Yksityislääkäri kela korvauksiin. Ei ole mikään ihme, että se ei lyhentänyt terveyskeskusjonoja niinkuin hallitus väitti
      Maailman menoa
      90
      1028
    8. Tänään kun näin sinut

      olit kuin taideteos. Arat ja väsyneet silmäni kaipaavat lepoa sinussa, mutta en voinut katsoa sinua niin paljon kuin hal
      Ikävä
      66
      1013
    9. Anna anteeksi

      Olen rikkonut sinua vastaan tavalla, josta minäkin kärsin. Syitä tutkiskellessani löydän vain itseni. Minä kuulin jokais
      Ikävä
      78
      973
    10. HUS näyttää, kuinka paljon turhaa tai vähemmän tarpeellista tehdään verorahoilla

      HUS on laskeskellut, että sieltä voidaan vähentää melkein tuhat ihmistä ilman, että se toiminta häiriintyy, johon verora
      Hallitus
      56
      960
    Aihe