Focus mk1 2.0 - harvinaista herkkua, kohta keräilyharvinaisuus

Anonyymi

Ford loi maineikkaan Focuksen 90-luvun lopussa, noin 20 vuotta sitten. Jo alkumetreillä tehdas halusi tuoda mainiosta perheautouutuudestaan sielukkaamman version varsinaisen ST-mallin lisäksi.

Niinpä Focuksen keulalle istutetiin autourheilupuolelta tuttu Zetec 2.0 eli niin sanottu Black Top Zetec. Paukkua tämä moottori tarjoilee ihan eri tavalla kuin perus-Focuksen laimea 1.6. Kaksi kannen yläpuolista nokka-akselia, öljysuihkulla jäähdytettävät männät jne. Iskutilavuus on suurempi ja viritysaste korkeampi kuin pienemmissä moottoreissa. Zetec 2.0 vääntää jo alhaalta, mutta todella herää 3000 kierroksen kohdalla ja todellinen potku tulee ulos 4000 kierroksen kohdalla. Teholukemaksi ilmoitettiin kuitenkin maltilliset 131 hevosvoimaa.

Tehokkaamman moottorin takia myös kytkin, vaihteisto ja vetoakselit vaihtuivat 2-litraisen tehon kestäviin. Imu- ja pakopuoli toteutettiin isoilla putkilla. Vauhdin hillitsemiseksi taaksekin tuli levyjarrut. Kokonaisuus viimeisteltiin leveämmillä renkailla. Valitettavasti ison Focuksen hinta nousi - varsinkin Suomessa - sellaiseksi, että Suomessa sen osuus Focuksista jäi vain muutamaan prosenttiin. Näistäkin iso osa on rakennettu kilpa-autoksi tai ainakin tekniikka on käytetty moottoriurheilussa. 2.0 Zetec on haluttu ja kestävä aihio virittämiseen. Vapaasti hengittävästä Black Topista on otettu n. 240 hevosvoimaa, ahtamalla yli 300.

Niin kuin muutkin Focukset myös 2.0 kärsii nopeasti ruostuvasta korista ja näin kestävästä tekniikasta huolimatta se on katoava harvinaisuus.

Joitakin yksilöitä tuotiin Suomeenkin ja pari niistä oli Tekniikan Maailman vertailussa: 2.0 Focus voitti molemmat vertailut (autojen äänentoisto ja 2-litraiset perheautot). Ajettavuutta ja suorituskykyä kehuttiin, mutta kulutus todettiin suureksi mikä on luonnollista moottorin tausta huomioiden.

18

1291

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Miksi tämä sama haihattelu piti kirjoittaa uudelleen? Tämähän oli jo täällä pari vuotta sitten.

  • Anonyymi

   Duratec-He on parempi ja siitä olisi Fordin kannattanut tehdä 2.0 Turbo vag 1.8T kilpailijaksi.

  • Anonyymi

   Ap ei erottele eri Zetecejä, vaikka ne ovat eri moottoreita. Ford on myynyt maineikkaalla Zetec-tittelillä myös tylsiä, mutta taloudellisia perheautomoottoreita; esim. 1.6 Zetec-SE.

   Se aito oikea "Black Top" josta ap puhuu on Zetec-E 2.0. Sen yhteydessä on peltipakosarja ja huomattavan isot imupuolen putkistot. Zetec-E on tehty moottoriurheilua silmällä pitäen ja siksi on suosittu viritysaihio. Zetec-E:ssä pakopuoli on oikeaoppisesti eteenpäin ison turboahtimen mahduttamiseksi ja mäntiä tosiaan jäähdytetään öljysuihkutuksella. Tekniikka on konstailematonta ja kestävää.

   Ajossa kyllä huomaa onko keulalla Black Top: Se on janoinen ja hermostunut moottori, joka vastaa kaasuun terävästi. SE on paljon laiskemman oloinen eikä sen vääntökäyrässä ole sellaista potkua kuin E:ssä. Ei liene vaikea arvailla kumman kanssa saa vierailla useammin tankilla... Talviliukkailla ilman luistonestoa Zetec-E:n kanssa saa olla vähän tarkkana.

   Zetec-tittelillä valmistetuista moottoreista voisi kirjoittaa vaikka väitöskirjan, niin monipuolinen valikoima on ja osa ei edes ole Fordin suunnittelua vaan Yamahan. :O Katsokaapa Wikipediasta. Ja ettei homma olisi liian suoraviivaista, esim. Zetec-E:n venttiilikopassa lukee vain "Zetec 16 V" siis ilman E:tä.

   Tekniikan Maailman vuoden 2003 vertailussa 2.0 Zetec-E Focuksen suorituskyvyn todettiin olevan kohdallaan, viivaa piirtyi asvalttiin ja bensaa paloi. Vertailuvoitosta huolimatta lehti kuitenkin totesi, ettei moisessa moottorissa ole suurta järkeä perheautossa, koska hinta, vakuutus ja kulutus ovat niin suuria.

   Jotain kertoo se, että Focuksen hiilidioksidipäästöt 2.0 Zetec-E:llä on reilusti yli 200 grammaa kilometrillä. No silloin ennen tämä ei ollut mikään ongelma. :)

   • Anonyymi

    Aidossa Black Topissa (Zetec-E) lukee kylläkin "16V Zetec" siis vasemmalta oikealle, kun katsotaan keulasta konehuoneeseen. Janoisuus johtuu siitä, että kisakonemaisesti Zetec-E hengittää koko ajan.


   • Anonyymi

    Eihän tuossa moottorissa ole kuin 170 hv vapaastihengittävänä. Meinasin lukemani perusteella että ollaan jo kakkosella alkavissa lukemissa.

    Peugeotilta löytyy ihan vastaavantehoinen moottori, mutta se ei kyllä ole kulutukseltaan juurikaan normaalimoottoria suurempi.


  • Anonyymi

   Joo, huono maine on.

  • Anonyymi

   Zetec-E on tosiaan hyvä kone, mutta janoinen.

  • Anonyymi

   Zetec-E 2.0:n (Black Top) kireä vakionokka-akseli on haluttua viritystavaraa; sopii 1,8:iin heittämällä ja teho nousee. Mutta noita Black Topeja ei Suomessa enää monta ole.

  • Anonyymi

   Paljonkohan tämä Focus sitten kulutti kun siitä niin monta kertaa on mainittu?

   Onkohan hiilidioksiidin mittaustapa muuttunut kun mulla on vanha auto jonka pääästöt on 208 grammaa kilometri ja nykyään samalla kulutuksella on jotain 150-170 grammaa.

   • Anonyymi

    Eihän tuo Zetec-E 2.0 vie siviiliajossa kuin sellaiset reilut 7 litraa maantiellä. Kaupungissa enemmän. Onhan se enemmän kuin nykyajan eco-moottoreissa, mutta ei mitenkään hirvittävän paljon kuitenkaan kun otetaan huomioon moottorin luonne.

    Aika vähissä nuo Black Topit ovat: Harvemmin näkee myynnissä.


  • Anonyymi

   Kuningas-Zeteciksihän tuota black topia myös sanotaan. Nokka-akselikin on jo sinällään arvokas ja käytetty myös 1.8:n virittämiseen. Black topissa on painon säästämiseksi pellistä prässätty kevyen kevyt öljypohja vakiona.

   • Anonyymi

    Ettei vaan ole säästetty valmistuskustannuksissa siinä öljypohjan kohdalla...


  • Anonyymi

   Maineikas, todella. Paska maine ja tussut moottorit.

  • Anonyymi

   Ai onks tää se jonka ovien alahelmat ruostui parissa vuodessa puhki, jos on niin kyllä on tosiaankin maineikas ja etupään niveliä sai vaihtaa vuoden välein, olivat kylläkin aina tuoreita ;))

  • Anonyymi

   Ei ollut. Focus on hyvä auto .hihiiiiii
   Ei ikinä ruostu ja vetarin kumit ikuiset. hihiiihhh

   T. Köfffffff

  • Anonyymi

   Kyllähän se maksaa, koska 2.0 Zetecit on varustettu Fordin MTX-75-vaihteistolla. Se on kehitetty siirtämään enemmän vääntöä kuin iB-sarjan halpislaatikot.

   Minulla on vain hyviä kokemuksia MTX-75-laatikosta: vaihteensiiro on pehmeä ja täsmällinen ja laatikko kestää vääntöä ja kilometrejä. Ja laatikossa on tulpat öljynvaihtoa varten, vaikka se toimitetaankin ikiöljyillä.

   • Anonyymi

    MTX-75:een saa päivityskitin, jolla laatikon saa suorakytkentäiseksi ja lukkokin löytyy. No tämä on sitten vakavammille rakentajille joilla raha polttelee taskussa.


   • Anonyymi

    Maksimi vääntö tuolle laatikolle on 280Nm, eli ei se nyt mikään ihmeellinen ole.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Nyt ei enää kantaverkon siirtokyky kestä tuulivoiman lisäystä

   Uudet tuulivoimalat joutuvat seisomaan tyhjän panttina. Tuliko ongelma taas yllättäen ja pyytämättä. Mitä siellä Fingridissä on nämä vuodet puuhailtu,
   Maailman menoa
   158
   2267
  2. Onko sinulla ja hänellä

   kuinka paljon ikäeroa?
   Ikävä
   107
   1799
  3. Ensitreffit alttarilla: Otto ja Assi hörppivät viiniä - Otto harmistuu Assin reaktiosta: "Mikä..."

   Otto ja Assi viettävät ekaa juhannusta yhdessä. Yhteinen viinihetki ei suju ihan kuin strömsössä… Tsemii Otolle, oot symppis! Varo juonipaljastuksi
   Ensitreffit alttarilla
   7
   1777
  4. Se on mies nyt niin, että sydämeni ei kestä tätä

   Kaipuuta, eikä tätä radiohiljaisuutta. Voitko tehdä jotain?
   Ikävä
   76
   1175
  5. Kassatyttö uhittelee Venäjälle

   "Tie ulos Ukrainan sodasta on se, että Venäjä lähtee ulos Ukrainasta" https://www.is.fi/politiikka/art-2000009120864.html
   Maailman menoa
   306
   828
  6. Missä Stefu?

   Onko kukaan kuullut miten Stefanilla menee? Huolestuttaa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   75
   802
  7. Anna-Reetta laukoo tämän tiukan kriteerin miehelle: "Jos ei osaa, ainakin haluaisi..."

   Hmm, onkohan Anna-Reetta etsimässä puolisoa vai työntekijää tilalleen… ? Tilalla on sukupolvenvaihdos tulossa ja tuleva emäntä on nyt isäntää vailla.
   Maajussille morsian
   6
   783
  8. Suomen sotilasta ei pidä lähettää aseineen ulkomaille!

   ~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005392633.html -, otsikoituna näin: "Suomen armeija ei voi harjoitella Ahvenanmaalla –puolustusministeriö pitää
   NATO
   317
   726
  9. Saako mies olla alasti musiikkivideossa vai onko tämä varattu vain naisille?

   Pete Parkkonen sai kommentteja ja jopa seksuaalista häirintää osakseen, kun hän esiintyi eroottisesti omalla "Kohta sataa" -musavideollaan, ohjauksest
   Maailman menoa
   23
   683
  10. Kepun kannatus enää 10 prosenttia

   Ylen tuoreessa gallupissa kepun kannatus oli mittaushistorian alin eli 10,4 prossaa. Persut on nousussa. Kokoomus suurin. Kauhavan ministeri saa p
   Kauhava
   84
   639
  Aihe