Invertteri aurinkosähköjärjestelmässä

Anonyymi

Mökillä on aurinkosähköjärjestelmässä invertteri, mistä tarvittaessa saa 230 V sähköä. Kun invertterin päähän pistorasiaan kytketään pistotulppa, mistä sähkö johdetaan esim. kahvinkeittimeen ja mitataan valomeisselillä onko vaihe- ja 0-johdoissa jännite, niin valo palaa myös 0-johdosta kokeiltaessa. Onko invertterin käyttö turvallista?

28

1436

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei sen invertterin sähköissä ole vaihetta eikä nollaa.

    • Anonyymi

      Pitäisi olla. Suuri osa inverttereistä tekee noin, ilmeisesti johtuu häiriönpoistokonkista, mitkä kytkevät sekä vaiheen että nollan invertterin usein ns. kelluvaan (erotettuun) maahan. Reaktanssin takia konkat muodostavat jännitten jaon, ja sitten onkin maajohdossa sitten 115 volttia eili puolet 230 V jännitteestä. Virtaa ei juurikaan. Koestin nyt näyttää käytännössä kaikki hituvirrat, mutta koska ero on maan ja nollan ja vaiheen välillä, niin vaaraa ei ole, koska yhdestä johdosta ei voi saada sähköiskua, ja vaihe ja nollajohtimia ei pääse missään sähkölaitteessa koskettelemaan. Ja virta on pieni. Joskus tuollainen on itsellä päästänyt invertterin runkoon jännitteen, mikä tuntui kihelmöintinä. Joku Kiinaninvertteri voi tietysti olla vaarallinen, niissä CE merkintäki tarkoittaa käytännössä China Export, eli Kiinan Vientitavaraa.

      • Anonyymi

        Ja höpön höpö!
        Johtuu ainoastaan siitä että invertteri on "kelluva" virtalähde, eli toista napaa ei maadoiteta maahan.


      • Anonyymi

        No sittenhän maassa ei siis ole jännitettä. No mutta mittarin ja testikynän mukaan on. En sitten tiedä, onko laadukaammat invertterit maadoitettu eri lailla.


      • Anonyymi

        Usko nyt että kelluvassa järjestelmässä ei ole nollaa eikä vaihetta.


      • Anonyymi

        No nytpä on kun nimesin ne. Eipä mene enää johdot sekaisin kun löytyy sininen ja ruskea. Ennen laitteisiin meni vain kaksi nimetöntä ja väritöntä johtoa, ja oikosulun vaarakin oli ilmeinen. Onneksi nyt menee sininen ja ruskea, eikä sekoittamisen vaaraa ole.


    • Anonyymi

      Koska tulee seuraava invertterialoitus ?

      • Anonyymi

        On se hyvä että Jonnekin pääsee osallistumaan keskusteluun. :D


    • > No sittenhän maassa ei siis ole jännitettä. No mutta mittarin ja testikynän
      > mukaan on.

      Jos todella on noin, tarvitaan erikois-välikaapeli. Siitä on maakontakti irrotettu eli maajohdin katkaistu. Tuollaista kaapelia saa ja pitää käyttää vain invertterin kanssa.

      Jos kelluvan jännitelähteen jompikumpi kontakti yhdistyy maahan jotakin kautta, maadoituksessa onkin invertterin jännite. Koska jännitteen arvo puolittuu per kontakti ja johdin, maadoituksen puuttumista pidetään siedettävänä.

      Mainitsenpa vielä, että omat invertterini toimivat jo 110 - 120V jännitteellä juuri tästä syystä. Yhdessä navassa ja johtimessa onkin vain puolet tuosta jännitteestä, mitä voidaan pitää kohtuullisen turvallisena - joskaan ei tietenkään täysin turvallinen ole vielä tuokaan.

      • Anonyymi

        Invertterin tai aggregaatin kelluva sähkö näyttää olevan bebelle vieläkin suuri mysteeri.


      • Anonyymi

        Mitä ihmettä sä taas höpötät.
        Eikö sulle ole yritetty kertoa moneen kertaan että ei kannattaisi kommentoida asioista joista et mitään ymmärrä.


      • Anonyymi

        "Yhdessä navassa ja johtimessa onkin vain puolet tuosta jännitteestä, mitä voidaan pitää kohtuullisen turvallisena - joskaan ei tietenkään täysin turvallinen ole vielä tuokaan."

        Ei yhdessä johtimessa ja yhdessä navassa edelleenkään ole jännitettä. Jännite on edelleenkin aina kahden pisteen välinen potentiaaliero. Ei voi olla yksittäistä johdinta, jossa on "jännite".


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Yhdessä navassa ja johtimessa onkin vain puolet tuosta jännitteestä, mitä voidaan pitää kohtuullisen turvallisena - joskaan ei tietenkään täysin turvallinen ole vielä tuokaan."

        Ei yhdessä johtimessa ja yhdessä navassa edelleenkään ole jännitettä. Jännite on edelleenkin aina kahden pisteen välinen potentiaaliero. Ei voi olla yksittäistä johdinta, jossa on "jännite".

        Saat opetuksen Nobelin jos saat tuon kapasitaattoribellen edes jotain ymmärtämään.


    • Asia oli selkeästi selostettu jonkin generaattorin käyttöoppaassa, jonka joku linkitti taannoin tänne.

      Kelluvan jännitelähteen käämin molemmat päät ovat jännitteen ulostulo. Jos käämilanka on jännitteellinen, molemmat johtimen päät ovat jännitteellisiä - jännite on eri langan pään ja maan välillä, sekä molempien langan päiden kesken.

      Yhdistämällä käämilangan päät virtapiiriksi saadaan käyttöjännite. Mitään yhteyttä maahan ei ole, eikä voi (=ei saa) olla.

      • Anonyymi

        Nyt puhut jo itseäsi pussiin.
        Kun sanot ettei käämistä ole mitään yhteyttä maahan, niin käämin ja maan välillä ei voi silloin olla jännitettäkään.
        Mutta kun on tällainen sähköilmiö kuin influenssi niin virtakynä kyllä hohtaa käämin molemmista päistä, vaikka oikeata jännitettä maapotentiaaliin nähden ei ole.
        Toisaalta vaikka käämin jokin piste olisikin yhdistetty laitteen runkoon, ei sekään mitään haittaisi, systeemi olisi vain vähän turvattomampi, kun jo yhteen napaan koskemalla voisi saada sähköiskun.


    • > Saat opetuksen Nobelin jos saat tuon kapasitaattoribellen edes jotain
      > ymmärtämään.

      Kunhan kerrot kuinka paljon opintopisteitä on luonnontieteellisestä, kerron sitten omani.

    • > Invertterin tai aggregaatin kelluva sähkö näyttää olevan bebelle vieläkin suuri
      > mysteeri.

      Mitä "kelluminen" mielestäsi tarkoittaa, jos ei erilläänoloa taikka eristystä maapotentiaalista?

      Kuvailetko omin sanoin mitä "kelluva" mielestäsi tässä yhteydessä tarkoittaa?

    • > Kun sanot ettei käämistä ole mitään yhteyttä maahan, niin käämin ja maan välillä ei
      > voi silloin olla jännitettäkään

      Kahden kohtion välillä on aina potentiaaliero. Jos pidät vasemmassa kädessä rautaputkea ja oikeassa kuparista, niin jos putket ovat tarpeeksi pitkiä eli niissä on varastoituneena riittävästi "fjongaa", voi saada sähköiskun pitämällä kiinni kahdesta eri materiaalista samaan aikaan.

      Kelluva systeemi on eristetty maasta mutta sillä on silti potentiaalieroa suhteessa maahan. Jos tämä potentiaaliero kasvaa tarpeeksi suureksi, on jälleen sähköiskun vaara. Tästä syystä olen siirtynyt inverttereissä käyttämään 110-120V malleja - näissäkin toisen kohtion ero maapotentiaaliin voi vieläkin pahimmassa tapauksessa olla 240 60 = 300 volttia.

      Oleellista on lähteen impedanssi eli se voiko lähde ylläpitää jännitettä vai droppaako jännite sillä hetkellä kun virtapiiri syntyy.

      Löysin asiallisen mutta lontoonkielisen artikkelin aiheesta: https://tinyurl.com/y2sm6qb6

      Etenkin artikkelin kirjoittajan GaryR ensimmäinen pitkä vastaus jollekin kysyjälle sisältää oleellista näkemystä asiasta.

      • Anonyymi

        Niinpä, juuri se impedanssi tekee tyhjäksi noiden sähköilmiöiden vaarallisuuden.
        Oikea sähkö vaatii aina riittävän johtavuuden, että sähköä voisi käyttää hyödyksi tai saisi vaarallisen sähköiskun. Eli on jännitettä löytyy mutta ei irtoa virtaa.


    • Anonyymi

      Beben aamuöinen viisaus vie meidät hankaussähkön tasolle

    • Täällä esiintyy toisinaan kirjoittajia, jotka ovat jopa väittäneet olevansa TUKES:in akkreditoimia sähköasentajia - kuitenkaan juuri koskaan ei kukaan "ammattilainen" linkitä mihinkään suomenkieliseen lähdemateriaaliin.

      On herännyt epäilys, että koko sähköala on vailla kelvollista näkemystä tässä maassa.

      Seuraamus on se, että sähköturvallisuus heikkenee. Toisaalta sähköteknillisten aplikaatioiden kehittäjiä ei löydy, koska ei ymmärretä sähkön olemusta materiaalien ja johtimien tasolla.

      Sähköasentajien kannataisi käydä Avoimessa luonnontieteellisessä opiskelemassa kemian ja fysiikan perusteet - sähkötekniikan peruskurssi yliopistossa alkaa lauseella "kahden kohtion välillä vallitsee aina potentiaaliero".

      Olen nuo peruskurssit käynyt.

      • Anonyymi

        Varaverkko.be,

        kiitos asiallisista kommentoinneistasi tällä palstalla! Kirjoitustyylisi paljastaa sinun olevan tavallista fiksumpi henkilö, joka ei sorru alatyylisiin ilmaisuihin, eikä toisten vähättelyyn! Itse olen ruvennut maallikkona opiskelemaan näitä erittäin mielenkiintoisia sähköalan asioita internetin ihmeelisestä maailmasta. Luen suurella mielenkiinnolla kaltaistesi sähköalan ammattilaisten näkemyksiä sähköön liittyvissä kysymyksissä.


      • Anonyymi

        Beben sähköviisaudet ovat eräänlaista homeopatiaa sähköoppiin sovellettuna...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Beben sähköviisaudet ovat eräänlaista homeopatiaa sähköoppiin sovellettuna...

        Heh joo, vaihtoehtoista sähköoppia.


      • Anonyymi

        Oikea tieto on sanomasta laimennettu äärimmäisen vähäseksi.


    • > kiitos asiallisista kommentoinneistasi tällä palstalla!

      Kiitokset kiitoksesta. Yritän valikoida sanat aina huolellisesti, koska kyse on merkittävästä asiasta.

      Vara- ja lisävoimaratkaisujen pitäisi kehittyä vauhdikkaasti siten, että niiden voitaisiin olettaa kykenevän korvaamaan kiinteiden energiaverkkojen tarve joko kokonaan tai osittain jo mielellään 20-luvulla mutta viimeistään 30-luvulla.

      Kyse on jopa sellaisesta asiasta kuin voidaanko koko maa pitää asuttuna. Asian tässäkin ketjussa esiintyvä oppositio on energiapuolueet ja muut poliittiset rikollisjärjestöt, jotka haluaisivat pitää kiinni monopoliasemastaan energiantuotannon ja siirron suhteen - taistelevat saavutetun edun puolesta mehevien siirtohintojen kannattelemana yleistä intressiä vastaan. Aika näyttää voidaanko monopolia horjuttaa.

      Vara- ja lisävoimaratkaisut voisivat olla Suomen Uusi Nokia, jos niin haluttaisiin. Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että näin haluttaisiin - asia on valveutuneiden kansalaisten käsissä ruohonjuuritasolla mutta siemen itää kuitenkin jo.

    • Anonyymi

      Pitkä hieno keskustelu maaste erotetusta järjestelmästä. Alkuperäiseen kysymykseen kumminkin komentti. Valokynällä ei kannata mitata "varmasti"että missä on sähköä ja missä ei. Valokynä näyttää kaikki kissan sähkötkin.

    • Anonyymi

      Keittimen käyttö on turvallista, ei tarvitse huolehtia. Siitä ei saa sähköiskua tiskipöydän kannesta, se on siihen nähden maapotentiaalista erossa. Eikä muustakaan laitteesta vaikka se olisi viallinen. Invertterin kuoresta ja viallisesta laitteesta on mahdollisuus saada sähköisku. Kuluttajan kannalta on vain oleelista tiettää. Että seuraavat laittet ovat turvallisia käyttä. Tälläiset pikku invertteri joille sähkö tehdään akustosta, suoja erotus muuntajat, käsityö koneita varten sekä teollisuuden 690V maasta erotetut moottorikäytöt. Ei saa sähköiskua "tiskipöydän kannesta". Muitakin maasta erossa olevia systeemejä varmasti on mutta nämä nyt tuli mieleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe