Unettomuus, vakava

Anonyymi

Onko tähän apua vai rupeanko tilamaan aikaa Sveitsistä itsemurhaklinikalta? Liityi än jo jäseneksi. Paperit on periaatteessa sellaiset että minulla oikeus kuolla.

5

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Toivon puolestasi, että nämä oreksiinilääkkeet tulisivat vielä tänä vuonna myyntiin suomeen auttamaan ja parantamaan unesi. (Belsomra)

      https://yle.fi/uutiset/3-9880007


      Sitä ainakin tavoitellaan uusilla unilääkkeillä. Niillä pyritään palauttamaan ihmisen luonnollinen vuorokausirytmi, jolloin uni tulee helpommin illalla ja kestää paremmin läpi yön.

      Kyseessä ovat niin sanotut oreksiiniantagonistit. Oreksiinit ovat aivoissa syntyviä hormoneja, jotka säätelevät muun muassa ruokahalua ja vireystilaa. Oreksiini stimuloi aivojen vireystilaa ylläpitäviä mekanismeja.

      • Anonyymi

        Toinen hyväksi kehuttu lääke on Töysän apteekki, doksepiini 3mg.
        Sanovat ettei koukuta vakavasti.


    • Anonyymi

      Mulla OLI vaikea unettomuus, muttei ole enää. Syy unettomuuteen oli liiallisessa unettavien lääkkeiden käytössä josta vieroittautuessa kroppa kävi kierroksilla ja muutenkin oli stressiä elämässä. Lääkkeisiin iski toleranssi ja niiden hyöty uneen oli haittoja pienempi. Joskus valvoin kokonaisia öitä, toisinaan nukuin 1-2 tuntia yössä.

      Minkä huomasin hyödyllisimmäksi unettomuudenhoitokeinoksi on kaikenlaisen stressin purun, jolla saa ylikierroksia vähemmäksi. Pieni kävely luonnossa jne...Rentoutusnauhat mitä kuuntelemalla pääsee raukeaan tilaan, ja antaa kehon levähtää.. mikä nyt kellekin sopii. Kun on oikein väsynyt ei jaksa liikkuakaan, se on ok, mutta jotain pientä kannattaa tehdä. Kaikenlaisen hermostoa ylikierroksille lauttavia asioita välttelin, erityisesti iltaa kohden (esim kofeiini joka säilyy kehossa useita tunteja) tai muuta joka sotkee unen esim alkoholi. Hengittelemällä syvään ja tekemällä hengitysharjoituksia hermosto rentoutuu. Tätä kannattaa tehdä pitkin päivää. Pienissä joogaliikkeissä keho myös rentoutuu jossa yhdistetään liike ja hengitys ja se voi laukaista jännitystiloja joskus paremmin. Jos olo on oikein uupunut kannattaa antaa itsensä levätä, ja kokeilla tehdä ylläolevia rutiineja. Mikään raskaampi liikkuminen kannattaa tehdä virkeämpinä päivinä. Jatkuva koneella olo stressaa joten kannattaa välillä käydä " happihyppelyillä". Liikkuminen myös pistää unettamaan.

      Yksi tärkeä asia oli päivärytmi. Joka päivä tekee asiat tietyssä rytmissä ja tärkeää on valon saanti aamupäivällä mikä tahdistaa sisäistä kelloa. Iltaa kohden tekemismäärää pitää vähentää ja antaa aikaa aivoille rentoutua. Sininen valo virkistää ja sitä pitää välttää ennen nukkumaanmenoa useita tunteja, ja sitä saa näytöistä (puhelin, tietokone).

      Melatoniinista oli itselle apua. Samaten magnesiumista lihasten rentoutumiseen. On yksilöllistä kuka saa apua mistäkin. Toki kaikenlaista kannattaa kokeilla. Jotkut lisäravinteet voi piristää iltaa kohden nautittuina joten kannattaa ottaa vain kehoa rauhoittavia lisäravinteita iltaa kohden.

      Unen saantia voi "treenata" niin että vaikka joka päivä tiettyyn aikaan menee päikkäreille vaikkei nukkuisikaan. Tekee siitä rutiinin. Kuuntelee vaikkapa rentoutusnauhoja korvakuulokkeilla ja painaa silmät kiinni. Vaikkei uni tule kannattaa antaa vaan itsensä rentoutua. Jos nukahtaa, päivisin ei kannata nukkua pitkään, ettei uni mene yöltä. Jos on tosi väsynyt, joskus päivälläkin kunnolla nukkuminen voi olla hyödyllistä . Tuo rentoutishetki voi olla se joka antaa väsyneenä energiaa jaksaa päivän.

      Kaikenlainen murehtiminen vie unet ja kannattaa miettiä keinoja miten saisi mielen tyhjäksi näistä asioista. Jos päässä pyörii murheet, tai tekemättömät työt, joskus niistä puhuminen tai niiden kirjoittaminen ylös auttaa jäsentämään niitä mielessä ja unohtamaan ne yön ajaksi. Henkisen puolen juttuja ei ole vähätteleminen unettomuudessa.

      Yksi tärkein asia unettomuudessa on säännöllinen terveellinen syöminen. Nälkä voi herättää ja toisaalta ruoansulatusvaikeudet tai ylensyönti. Liika sokerin tai rasvaisen ruoan syöminen ennen nukkumaanmenoa voi haitata unta. Kannattaa löytää itselle sopiva tapa syödä. Minulla se on lämmin kevyehkö ruoka ilta aikaan. Joku kanapasta pistää nukuttamaan, ja taas vastavuoroisesti joku raskas ruoka tai karkkipussi vie unta. Illalla kannattaa suosia verensokerin tasaisena pitäviä hiilihydraatteja ja ruoalla kannattaa olla myös vähän proteiiniakin. Tryptofaani ruoissa voi väsyttää. Jotkut ruoat voi avittaa unta erityisesti, esim vaikka kirsikkamehu. Kannattaa googlailla. Toisinaan unta edistää kun syön jtn hiilaripitoista keskellä yötä jos herään, esim banaanin. Joskus tuo verensokeriryöppy unettaa.

      Mitä lääkkeisiin tulee, niin kannattaa tarkistaa aiheuttaako oma lääkitys unettomuutta. Jotkut somaattisten vaivojen tai psyykenlääkkeet voi viedä unta haittavaikutuksena. Unilääkkeet voi olla joillekin hyödyksi erityisesti lyhyellä käytöllä, mutta niistä voi olla haittaa ja mulla ne pitemmällä tähtäimellä pahensi unettomuutta. Lääkkeettömät keinot on suositeltuja keinoja hoitaa unettomuutta, koska ne ratkaisee syyn, ei vaan oireita eikä niissä ole haittavaikutuksia.

      • Anonyymi

        Väittäisin siis että monella unettomalla on alkanut unohtua miten päästä raukeaan tilaan, mikä edeltää unta, ja usein syynä on voimakas stressi ja sen laukaisema ylivireys. Stressi on tullut monista syistä. Töistä, elämästä yleensä, joillakin kivuista. On tullut semmoinen ajatusmalli "en minä saa unta kumminkaan" ja maataan ylikierroksilla turhautuneena sängyssä ja heti kun uni ei tule, alkaa ahdistaa. Ja usein heräillään pitkin yötä.

        No, sillä ei pääse uneen, mutta se tunne kannattaa tiedostaa ja tajuta että se ei ole todellinen asia, vaan tunne. Uneen voi päästä, mutta avain on erilaiset tekniikat mitä edellä luettelin.

        Toki unettomuus voi olla muistakin syistä johtuvaa, vaikkapa lääkkeen vieroitusoireet. tai fyysiset syyt esim uniapnea, jotka tietenkin kannattaa hoitaa pois.


    • Anonyymi

      Työperäinen stressi (ja varmaan muustakin elämästä johtuva) aiheuttaa minulla unettomuutta ja varsinkin nukahtamisen vaikeuksia. Talvella kokeilin Sedix-valmistetta. Parissa viikossa nukhadin selkeästi nopeammin. Ja vielä todensin Oura-sormuksella selkeän muutoksen. 2 tablettia illalla toimi minulla. Ajatus jotenkin häviää päästä. Kun sain paremmin nukkuttua, pystyin myös muuttamaan elämänrytmiäni "terveempään" suuntaan. Ilman unta olisi ollut varmasti vaikeampaa. Ei ole helppoja juttuja nämä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe