Vieläkö ammattikorkeakoulussa on 50-tuntisia viikkoja?

Anonyymi

Vajaa 20 vuotta sitten amk-insinööriopiskelijan lukujärjestyksessä oli valinnaisaineista riippuen 45 - 52 pakollista oppituntia viikossa.

Voitte vain kuvitella mikä määrä pakollisia kotitehtäviä oli 12-tuntisen koulupäivän jälkeen! Osa piti olla tehtynä seuraavaksi päiväksi. Siihen vielä väliin isommat laboratoriotyöt ja tentit.

Tenttiin saattoi olla 500 - 700 sivua luettavaa ja joskus aineiston sai vasta muutama päivä ennen varsinaista tenttiä. Silloin ei insinööriopiskelijat paljoa juhlineet kuin vain kesälomilla. Tai oli niitä juhlijoitakin, mutta eivät saaneet kursseja läpi ja jättivät leikin kesken.

Tenttiin ei saanut osallistua, jos oli ollut liian monta tuntia pois tunneilta. Englanninkielessä sai olla kaksi tuntia pois vuodessa. Ja sitten ei saanut kurssia läpi eikä saanut osallistua seuraavan vuoden kurssille.

Hyvää oli se, että amk:ssa ei pärjännyt pelkällä pänttäämisellä vaan asiat piti oikeasti ymmärtää ja opittua soveltaa niin pärjäsi. Rimakin oli aika korkealla: matematiikassa hyväksyttyyn arvosanaan vaadittiin 70% maksimipisteistä.

Muistiinpanoja ja monisteita amk-insinöörillä oli lopulta kasassa n. 50 mapillista eli n. 40 000 sivua.

Vaivan palkaksi siihen aikaan insinööriopiskelijat olivat kovassa huudossa työmarkkinoilla ja kesätöistä ei todellakaan ollut pulaa. Tutkintoon kuului myös pakollinen puolen vuoden työkokemus opiskeluvuosilta, mutta se kertyi helposti kesälomien aikana. Palkkaakin silloin sai kesätöistä n. 10 000 markkaa kuussa ja valmistumisen jälkeen n. 13 000 markkaa kuussa mistä jäi silloisen edullisen hintatason ansiosta paljon säästöön ja osakkeisiin.

Onkohan meininki muuttunut noista ajoista?

7

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      varmaan vanhan tekun peruja. Tekun jääräopettajat olivat ihmeissänsä kun tilalle tuli 90 -luvun alussa vapaamuotoisempi AMK. Koettivat AMK alkuvuosina pitää perinteistä tiukkaa sotilaallista teku systeemiä yllä. Tekussa työharjoittelut (noin 2 v alaan liittyvää työtä teollisuudessa) piti olla tehtynä ennen kuin sai opiskeluoikeuden. Mitään löysiä itseopiskelujaksoja ei tunnettu. Tekussa kaikki suoritukset piti tienata takapuoli penkissä. Poissa ei saanut olla. Runsaat harjoitustyöt tehtiin omana aikana jopa öisin ja viikonloppuisin. Harva pystyi käymään töissä opiskelun rinnalla. Kesätöissä toki oltiin.

      • Anonyymi

        Vielä 2000-luvun alussa Helsingin amk:ssa alan työkokemus (6 kk) piti kerätä kesälomien aikana, ei siihen mitään vapaata saanut. Toki isolla osalla oli jo työkokemusta alalta.

        Ja hirvittävän pitkiä olivat päivät niin ajallisesti kuin henkisestikin. Kirjoja ja muistiinpanoja oli sen verran mukana, että reppukin hajosi. Tahti tosiaan oli jäätävä ja moni motivoitunut joutui luovuttamaan siksi, että ei kerta kaikkiaan pysynyt amk:n tahdissa mukana. Yliopistossakin opiskelleet keskeyttivät.

        Onneksi nuorena jaksoi ja pieni osa meistä valmistui.


    • Anonyymi

      En nyt aivan allekirjoita tuota 700 sivua per tentti, mutta olihan siinä luettavaa. Ja niillä vasta olikin 1. vuosikurssilla, joilla ei ollut lukion pitkää matikkaa pohjana. Luentopakko oli ehdottoman hyvä juttu opintojen edistymisen kannalta. Tutkintovaatimus oli 160 opintoviikkoa, minulle kertyi neljässä vuodessa yli 200. Töitä en ole valmistumisen jälkeen koskaan hakenut, vaan minua on aina pyydetty uuteen hommaan. Ja insinöörityöstäkin maksettiin silloin aikanaan 10000 mk.

      Varmaan tästä ovat ajat muuttuneet.

    • Anonyymi

      Kyllä on huonontunut ajat olen monimuotona suorittanut amk insinööritutkinnon 50v eli liian vanhana. Kolutus oli hyvä eli motivaatio riitti. Nyt tilanne on katastrofaalinen kun ammttikouluja lopetetaan ja teollisuus itkee työvoimapulaa kun metallityöt ei kiinnosta vaikka töitä olisi . olin ollut työelämässä jo 35 vuotta ja sain hyvityksen aiemmista tiedoista esim menin autocd kurssille ja piirtelin tunni alussa jotain kun opettaja tuli. kysyi mistä nuo löysit sanoimtämähä on lähes sama kuin 10 versio . sano jos tulet seuraavalle tunnille joudut opettamaan . Todistuksessa oli 5 oikea suhtautuminen jo opittuun.

    • Anonyymi

      Nykyisin ajatellaan että vähän moodlea ja joku "osin netistä kopioitu päättötyö' riittää, kyllä ne kaikki sitten siellä työelämässä menee...

      Ihmekös tuo kun teollisuus ei tänne invesstoi. Pelkkä alkeisgeometria kun taitaa tuottanee useimmille vaikeuksia eikä tosiasiassa ymmärretäkään ehkä sitten kovin monimutkaisia asioita, kun ei ole haastavia tehtäviä tehty.

      Oppilaitokset saavat tuottavuudesta rahaa. Joku "tosi järkevä" on keksinyt tällaisen ja lisäksi vielä sen että yhtiöitetään koulut jotta tuloksellisuus toteutuu ja että opettajat saadaan "mielisteleviksi alamaisiksi" jotka ymmärtävät olevansa palveluammatissa.

      Tuolta netistähän niitä lopputöitä löytyy. Enpä tiedä, eipä voi kuin välillä ihmetellä että millä kaikella voi saada paperit. Taisin vielä lukaista jonkun tutkimuksenkin että jopa 75% sisältäisi plagiointia. Ihmekös tuo kun ei ole opetusta, ja tutkintoja pitää tulla.

      Ketäs me loppuviimeksi oikein sitten petämme tässä? Aasiassa esimerkiksi alkaa olla kaikki huippuosaaminen täällä lähinnä rippeitä ja "pistemäistä" osaamista. Onneksi vielä on historian kautta osaamista yrityksissä, mutta pitäisi äkkiä alkaa reagoimaan vaatimustasoon.

    • 50-tuntisella lukujärjestyksellä opitaan 100-tuntisiin työviikkoihin.

    • Anonyymi

      On muuttunut huomattavasti noista ajoista. Ekat kaksi vuotta olivat aika tiivistä paukutusta. 4-6h pituisia tunteja yleensä 3-4 päivänä viikossa. Ei kuulosta suurelta määrältä, mutta kun kursseja oli 6-8 yhtäaikaa ja moniin piti tehdä pitkiä raportteja ja sekä ryhmätöitä/esitelmiä. Niiden kanssa se kaikki muu aika melkein menikin, jos teki kunnolla. Lisäksi vielä kaiken sivussa itselleni vaikeat inssimatikan ja -fysiikan kurssit, jotka eivät olleet läpihuutojuttuja minulle. Kolmantena vuonna koulua oli 2-3 päivänä viikossa keskimäärin ja noin 3-4h per kerta. Joutuu kuitenkin muuna aikana tekemään ryhmätöitä/raportteja ja itse ottamaan asioista selvää. Neljäntenä vuonna oli vain kolme pakollista kurssia, joten koulussa olisi tarvinnut käydä vain 2-3 kertaa viikossa kun kaikkia tunteja ei ole joka viikko. Itse otin kuitenkin kaikki valinnaiset mitä löytyi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1346
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe