Asentelin päivityksiä ja sitten tuli joku Grub-kysymys, johon vastasin ilmeisesti väärin. Nyt ei lähde kone enää käyntiin. Mitähän tuon kanssa pitäisi tehdä?
Windowsissahan oli ne palautuspisteet, jotka tehtiin ennen päivityksiä. Onko Ubuntussa joku vastaava systeemi? Mitä nappeja pitää painella käynnistyksen yhteydessä, tai joku vastaava menetelmä?
Onko Ubuntussa palautuspisteitä?
30
143
Vastaukset
- Anonyymi
Ei ole siis windows maisia palautus pisteitä.
Mutta järjestelmän päivitys palautus pisteitä on, muumuassa vanhoja kernel versioita, jotka on päivitetty uudempaan, joihin käynistäessä voi buutata ubuntun jos uusin aiheuttaa ongelmia, joka on hyvin harvinaista varsinkin LTS versioissa jota ihmisten kuuluisikin käyttää.- Anonyymi
Vanhanaikainen linuks.
- Anonyymi
Eiole macikssäkään windows maista palautuspistettä, Kun on tarpeeksi vakaa sellaista ei tarvita, Windows onkin aina sekasin. Heh heh.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vanhanaikainen linuks.
Linux ei ole vanhanaikainen!!!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Linux ei ole vanhanaikainen!!!
Ei, todellakaan ole.
- Anonyymi
Olen tarvinnut softan palautusta itse asiassa muutamia kertoja. Kernel-versio erittäin eksoottisessa ja vanhassa koneessa, josta yleiskäännöksessä(generic) ajurit oli pudotettu pois. Ilmeisesti tilastoissa ei näkynyt enää, että kukaan ajureita käyttäisi. Toinen oli vahingossa käännetty i386-liputuksen asemesta yksi ohjelma P4-arkkitehtuurille, jolloin se aiheutti 'illegal instruction' virheen. En sitä ehtinyt sen enempää selvitellä, kun asia korjautui kahdessa päivässä. Tuo kernel-käännös jäi pysyväksi muutokseksi, mutta on rutiinia jo kääntää oma versio ajurista itse.
Sitten oli K7:lla mystinen kerneli, joka jostain syystä heitti vaan panic:in asennuksen jälkeen. Sekin korjautui seuraavaan versioon mennessä, joten siihen asti valitsin vain edellisen version ajoon. Grun:n saa muuten pitämään muistissa edellinen käynnistysvalinta, joten tuotakaan ei tarvitse tehdä kuin kerran ja sitten uudestaan kun tilanne ohi. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Linux ei ole vanhanaikainen!!!
Ei ole, ei se tarvi!
Avaus on trollausta. Ubuntu ei jumittele! Anonyymi kirjoitti:
Eiole macikssäkään windows maista palautuspistettä, Kun on tarpeeksi vakaa sellaista ei tarvita, Windows onkin aina sekasin. Heh heh.
"Kun on tarpeeksi vakaa sellaista ei tarvita, Windows onkin aina sekasin. Heh heh."
Sama kuin väittäisi, ettei mersu tarvi vararengasta jos tyhmä kuski ajaa naulaan...- Anonyymi
code_red kirjoitti:
"Kun on tarpeeksi vakaa sellaista ei tarvita, Windows onkin aina sekasin. Heh heh."
Sama kuin väittäisi, ettei mersu tarvi vararengasta jos tyhmä kuski ajaa naulaan..."Sama kuin väittäisi, ettei mersu tarvi vararengasta"
Harvinaista on jos uudemmissa autoissa on vararengas. Yleensä se on korvattu vaahtopullolla ja kompuralla. Anonyymi kirjoitti:
"Sama kuin väittäisi, ettei mersu tarvi vararengasta"
Harvinaista on jos uudemmissa autoissa on vararengas. Yleensä se on korvattu vaahtopullolla ja kompuralla."Harvinaista on jos uudemmissa autoissa on vararengas. Yleensä se on korvattu vaahtopullolla ja kompuralla."
Missasit komeasti koko pointin mutta eipä yllätä...
- Anonyymi
Kannattaa asentaa Mint, niin löytyy palautuspisteekin. Vaikka järjestelmä tekeekin joka ikinen päivä oletusarvoillaan palautuspisteen, kannattaa siitä huolimatta luoda se joka kerta kun epäileen jonkin menevän pieleen.
- Anonyymi
Tekeekö Mint palautuspisteitä, vaikkei asennuksen jälkeen sitä palautuspistehommelia itse läpi kävisikään, eli laittaisi niitä säätöjä ja asetuksia sille?
- Anonyymi
Automaattisesti tapahtuvien palautuspisteiden kerääminen on otettava käyttöön. Pelkkä järjestelmän asentaminen ei käynnistä palautuspisteiden tekoa.
Varsinaisesti aotomaattisesti luotavien palautuspisteiden lisäksi, Mintin esiasennettuihin ohjelmiin kuuluu "Varmuuskopiointi" työkalu, kertaluontoisten kopioiden tekoon: https://s3.gifyu.com/images/Varmuuskopiointityokalu_103.png - Anonyymi
Turhake, ei Mint ole sotkeutuva Windows.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Automaattisesti tapahtuvien palautuspisteiden kerääminen on otettava käyttöön. Pelkkä järjestelmän asentaminen ei käynnistä palautuspisteiden tekoa.
Varsinaisesti aotomaattisesti luotavien palautuspisteiden lisäksi, Mintin esiasennettuihin ohjelmiin kuuluu "Varmuuskopiointi" työkalu, kertaluontoisten kopioiden tekoon: https://s3.gifyu.com/images/Varmuuskopiointityokalu_103.pngVAROITUS
Oikoluku ei toimi seuraavissa versioissa:
Chromium Versio 77.0.3865.90 (Virallinen koontiversio) Built on Ubuntu
Viittaan sanaan: "aotomaattisesti" mukana oloon, yllä olevassa viestissä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Turhake, ei Mint ole sotkeutuva Windows.
No ei vara venettä kaada. Olen laittanut ottamaan palautuspisteen vain krt viikossa. Saa riittää. Eikä ole ainakaan kiintolevylle tullut minkäänlaista tilanahtautta, vaikkei suuren suuri olekaan (120 GB).
- Anonyymi
Ubuntun bootin voi korjata live-tikulla = samalla miltä se asennettiin
Tämän ohjeen mukaan: hae siihen boot-repair ja aja se
https://linuxconfig.org/ubuntu-boot-repair
(boot-repair ohjelma ajetaan itseasiassa muistista=ei jää pysyvästi tikulle)
(korjauksen voi tehdä myös grub-install komennolla, jos osaa sen käytön)
Jos tämä ei auta, voi joutua tekemään chrootin ja korjaamaan järjestelmän
komentorivikomennoilla (se vaatii osaamista eli ei ole aloittelijan hommaa) - Anonyymi
Ei ne Windowin palautuspisteetkään toimi jos kone ei lähde käyntiin.
Eikä niitä automaattisesti tehdä, tekeminen pistetään päälle.
JK. Löysitkö mäntinpyydystimen.- Anonyymi
Ai nyt on kirjoitusvirheet "mänttipyydyksiä", eikö olisi helpompi vain kirjoittaa oikein, kuin keksiä ihmeellisiä selityksiä.
- Anonyymi
Mihin niitä palautuspisteitä tarvitaan. Ainoastaan järjestelmässä joka itse sekoittaa itsensä. Siis windows.
- Anonyymi
Heti kun on ketjussa vähänkin asiaa, lisääntyy poistettujen viestien määrä. Moderointia ei saada kuntoon S24 sivuilla koskaan.
- Anonyymi
Kone on rikki kun ei käynnisty? Ubuntulla vain käytetään konetta.
Kysynyt varmaan säilytetäänkö nykyiset asetukset, vai korvataanko muutokset oletus asetuksilla (paketin ylläpitäjän asetuksilla). Tee uudelleen asetukset, jotka olet aiemmin tehnyt.- Anonyymi
Sitä minäkin epäilen, koska eihän Ubuntu suostu edes asentumaan noin pitkälle.
- Anonyymi
Käynnistä vaikkapa usb-tikulle asennettu ubuntu ja mounttaa käyttämäsi levyn juurihakemisto(tässä sda1) disk1-hakemistoon. Terminaalin saat auki ctrl alt t näppäinyhdistelmällä, kirjoita siihen:
$ sudo su
<salasanan syöttö>
$ mkdir /media/disk1
$ mount /dev/sda1 /media/disk1
bindataan käynnissä olevan kernelin käyttämät hakemistot, jotta se ei järkyty ja pääsee käsiksi edelleen esim. levyihin:
$ for i in proc sys dev tmp; do mount -o bind /$i /media/disk1/$i; done
siirretään juurihakemisto väliaikaisesti disk1:een:
$ chroot /media/disk1
-nyt voidaan ajaa grub pystyyn uudestaan:
$ grub-install /dev/sda1
$ update-grub
poistetaan usb-tikku
$ reboot
Aiemmin asennusmedialta saattoi löytää rescue-levyn eli sitä saattoi käyttää yllä olevaan prosessiin. Nykyään se on kai poistettu, mutta toisaalta löytyy valmiita iso-imageja joita voi käyttä boottaavan usb-tikun luomiseen.
Jos asennus ei onnistu, niin se vain tarkoittaa, että koneesi ei ehkä kaikilta osilta täysin täytä asennuksen vaatimuksia - tai asennusmediassa on virhe(pahemmassa tapauksessa). Ei pidä lannistua! Voit aivan hyvin asentaa koneessa, jossa asennus onnistuu ja sen jälkeen siirtää levyn koneeseen, jossa asennus ei toiminut. Ei olisi ensimmäinen kerta, vaikka esim. läppärin näytönohjain ei ole asennusohjelman kanssa yhteensopiva. Eksoottinen hiiriohjain voi tarvita asennusvaiheessa normihiiren - toimii kuitenkin asennuksen jälkeen normaalisti, jolloin sen taas voi poistaa. Joskus on myös muistitikun kanssa ollut yhteensopivuusongelmia. Asennusvaiheessa kun ei välttämättä ole kaikki ajurit saatavilla vaan niitä ladataan vasta asennuksen jälkeen, esim. median koko voi asettaa rajoituksia sille, mitä ajureita on saatu mahtumaan mukaan.. Teoriassahan se on riisuttu normikerneli, joka asennuksesta vastaa, mutta init:ssä käynnistetäänkin asennusohjelma.
Muistitestiä on aina hyvä ajaa jos kohtaa ongelmia, sillä eihän kone voi toimia rikkinäisillä muisteilla.
- Anonyymi
Niin paljon kuin koneesi kapasitetti vetää.
- Anonyymi
Eikö Ubuntussa ole käynnistyksen korjausta?
Se tietysti vaatii live-tikun. - Anonyymi
eikös grubissa pääse menuun painamalla shift pohjaan bootissa? siellä varmaan on vanhempia kerneleitä, joilla voi käynnistää.
- Anonyymi
Valmiit ohjeet
https://help.ubuntu.com/community/Grub2/Installing#Fixing_a_Broken_System
Jos englanti ei taivu, niin firefoxiin kääntäjä
https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/to-google-translate/?src=search - Anonyymi
Mäkissä palautus on helppo. Pistetään uusi ehjä levy koneeseen ja sitten varmistuslevy kiinni ja kaikki palautuu automaattisesti.
Linuxissa käynnistetään kone asennusmedialla ja palautetaan varmuuskopio. Levykuva on helppo palauttaa ja ssd-levy palautuu nopeasti. Jos levykuvaa ei ole niin pitää levy osioida ja alustaa. Palauttaa datat ja asentaa lataaja uudestaan.
Windows koneessa levyrikon tapahduttua pitänee kaikki asentaa uudestaan. En ole paljon käyttänyt, mutta uudelleen asennus voi viedä pari päivääkin jos paljon ohjelmia pitää asentaa. Päivitykset kestää myös useita tunteja. Windows koneeseen saa Norton Ghost ja vastaavia ohjelmia varmuukopion tekoon. Kannattava sijoitus. Windows ei sisällä kunnon palautusohjelmaa. Linux-systeemissä levykuva on helppo tehdä. - Anonyymi
En osaa sanoa onko Ubuntussa näitä systeemejä, mutta Debianissa ainakin kyllä on parikin eri palautuspistesysteemiä käytettävissä: Timeshift ja Snapper. Muitakin voi olla, mutta nuo tulee nyt ensimmäisenä mieleen. Timeshiftissä on myös helppokäyttöinen graafinen käyttöliitttymä. Snapper vaatii btrfs -tiedostojärjestelmän, Timeshift ei vaadi.
Debianissa Timeshift voidaan aseentaa näin:
apt install timeshift
Snapper voidaan asentaa näin:
apt install snapper libpam-snapper
TimeShift osaa ottaa snapshotteja systeemistä ajastetusti. Lisäksi APT:n konfiguraatioiden avulla on mahdollista saada Timeshift ottamaan snapshotin aina kun käyttikseen asennetaan jokin uusi ohjelmapaketti paketinhallinnan kautta, tai kun ohjelmia päivitetään tai poistetaan. Itse olen tehnyt Debianissa APT:lle asetustiedoston, joka tekee tuon. Aina esimerkiksi uusia ohjelmia asennettaessa Debianiin Timeshift ottaa systeemistä snapshotin. Oletuksena Timeshift ei itse tuota tee, mutta tosiaan APT:n asetustiedostojen avulla se onnistuu. Siihen ei tarvita kuin yhden rivin sisältävä tiedosto hakemistoon /etc/apt/apt.conf.d
Kannattaa toki huomata, että tuo voi kuluttaa melkoisesti vapaata levytilaa
T. miksuh
Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152111Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi832046- 1011357
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1351153Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen101116Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663771107Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha170842- 61808
- 59741
Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.248721