Koiran ääntely kerrostalossa

Anonyymi

Sain isännöinnistä kuulla, että koirieni haukkumisesta on tullut valituksia. Olen todella ällikällä lyöty, mutta päätin totta kai alkaa tutkimaan asiaa, siis eihän tietenkään mitään räksytystä tarvitse kuunnella. Jätin webkameran kuvaamaan koiria, kun kävin kaupassa (~40min) ja palasin katsomaan todistusaineistoa hyvin kiihkeänä selvittämään, missä vika... koirat eivät haukkuneet videolla. Toinen kyllä käyttäytyi hermostuneesti, mutta ei pitänyt niin mitään ääntä. Toinen nukkui.

Tänään minulla oli menoa ja jätin taas webkameran kuvaamaan, koska otan kyllä hyvin vakavasti tämän asian ja haluan selvittää sen. En ole varma, kauanko olin yhteensä poissa, ehkä neljä tai viisi tuntia. Kamera kuvasi kolme tuntia ja katsoin äsken videon läpi suurin piirtein, siis kelasin kun ei oikein mitään tapahtunut. Toinen koira "haukahteli" unissaan (jokainen koiranomistaja varmaan tietää mitä meinaan), sitä kesti muutaman minuutin kunnes jatkoi tirsojaan hiljaa. Tämä toinen josta sanoin että vaikutti hermostuneelta alkoi ulvahdella jossain 2,5h paikkeilla. Ajattelin jo, että no nyt, tässä se on... mutta ei sitäkään kestänyt kuin joitakin minuutteja, siis ihan maksimissaan 5min. Sitten sekin asettui taas aloilleen.

Tulen vielä tutkimaan asiaa lisää kuvaamalla, ehkä jotakin sitten tulee ilmi, mutta väkisinkin tuli mieleen... onkohan naapuri nyt vähän liioitellut? Onko kyse edes meidän koirista? Sanoisin noiden videoiden perusteella, että ei kovin kummoinen meluhaitta ole. Paljon enemmän ääntä lähtee seinänaapurin remontista ja joka päivä pihalla kiljuvista lapsista. Se on siis okei, mutta sanonpa vaan vertailun vuoksi.

Mikä sitten on liikaa? Eikö saisi kuulua ikinä yhtäkään haukahdusta tai ulvahdusta; toinen noista ulvoo kun on todella iloinen, siis oikeasti sen muutaman minuutin vaan silloinkin. Käsittäisin, jos haukkuisivat yhtä soittoa tai muuten useita kertoja päivässä, mutta aika minimaaliselta vaikuttaa... tiedän, että monet ihmiset rakastavat vihata koiria joten osittain juuri siksi pyrin aina olemaan provosoimatta ketään missään nimessä. Silti toivoisin vähän tolkkua tähän - joten edelleen, mikä teistä on liikaa?

Luin joka tapauksessa varmuuden vuoksi tuosta yksin olemiseen totuttamisesta ja panin merkille, että monessa lähteessä sanottiin tyyliin "jos koira on puoli tuntia hiljaa, pärjää se työpäivänkin." Kuitenkin tuon toisen koiran ulvomölinä alkoi 2,5 tunnin jälkeen ja kesti vain hetken... no, jos tätä sitten alkaisi harjoitella, niin vähän spesifimpää tietoa löytyisikö keltään? Noissa sanotaan, että odota, kunnes koira on rauhallinen. Ensinnäkin: eihän se välttämättä ole rauhallinen vaikka olisi hiljaa ja toiseksi: miten näen oven läpi? Kyseisessä harjoituksessa siis mennään ensin vain eri huoneeseen. Toisaalta miten tuo rauhallisuus määritellään ja miten sitä palkitaan niin, että koira sen yhdistäisi oikeaan asiaan? Tulen näitä kysymään varmaan kouluttajalta vielä, mutta tähän hätään olisi todella mielenkiintoista lukea, jos joku on onnistuneesti tätä harjoitellut koiransa kanssa.

Saa tosiaan nähdä, jäävätkö nämä vielä minulle kiinni oikeasta haukkumisesta... en jaksaisi uskoa, että kukaan ihan huvikseenkaan valittaa.

Kysymykset siis, mikä on häiritsevää ääntelyä ja jos sellaista on, miten tarkalleen ottaen voin koiraa opettaa olemaan hiljaa?

- Vilijonkka

1

<50

Vastaukset

  • Sitä en osaa sanoa että onko kyseessä todellinen ongelma vai ei, kun ei tiedä pitääkö naapurin väittämät paikkansa. Mutta kuitenkin jos koiraa haluaa treenata olemaan yksin, niin kannattaa käyttää ennen yksinoloa pitkällä lenkillä ja mahdollisuuksien mukaan keksiä muutakin tekemistä. Jos erikseen kouluttaa eroahdistuksesta pois niin koiran palkkaisin aina kun on ollut hiljaa väh. 5 sekuntia.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.