Aihe

Koiran ääntely kerrostalossa

Anonyymi

Sain isännöinnistä kuulla, että koirieni haukkumisesta on tullut valituksia. Olen todella ällikällä lyöty, mutta päätin totta kai alkaa tutkimaan asiaa, siis eihän tietenkään mitään räksytystä tarvitse kuunnella. Jätin webkameran kuvaamaan koiria, kun kävin kaupassa (~40min) ja palasin katsomaan todistusaineistoa hyvin kiihkeänä selvittämään, missä vika... koirat eivät haukkuneet videolla. Toinen kyllä käyttäytyi hermostuneesti, mutta ei pitänyt niin mitään ääntä. Toinen nukkui.

Tänään minulla oli menoa ja jätin taas webkameran kuvaamaan, koska otan kyllä hyvin vakavasti tämän asian ja haluan selvittää sen. En ole varma, kauanko olin yhteensä poissa, ehkä neljä tai viisi tuntia. Kamera kuvasi kolme tuntia ja katsoin äsken videon läpi suurin piirtein, siis kelasin kun ei oikein mitään tapahtunut. Toinen koira "haukahteli" unissaan (jokainen koiranomistaja varmaan tietää mitä meinaan), sitä kesti muutaman minuutin kunnes jatkoi tirsojaan hiljaa. Tämä toinen josta sanoin että vaikutti hermostuneelta alkoi ulvahdella jossain 2,5h paikkeilla. Ajattelin jo, että no nyt, tässä se on... mutta ei sitäkään kestänyt kuin joitakin minuutteja, siis ihan maksimissaan 5min. Sitten sekin asettui taas aloilleen.

Tulen vielä tutkimaan asiaa lisää kuvaamalla, ehkä jotakin sitten tulee ilmi, mutta väkisinkin tuli mieleen... onkohan naapuri nyt vähän liioitellut? Onko kyse edes meidän koirista? Sanoisin noiden videoiden perusteella, että ei kovin kummoinen meluhaitta ole. Paljon enemmän ääntä lähtee seinänaapurin remontista ja joka päivä pihalla kiljuvista lapsista. Se on siis okei, mutta sanonpa vaan vertailun vuoksi.

Mikä sitten on liikaa? Eikö saisi kuulua ikinä yhtäkään haukahdusta tai ulvahdusta; toinen noista ulvoo kun on todella iloinen, siis oikeasti sen muutaman minuutin vaan silloinkin. Käsittäisin, jos haukkuisivat yhtä soittoa tai muuten useita kertoja päivässä, mutta aika minimaaliselta vaikuttaa... tiedän, että monet ihmiset rakastavat vihata koiria joten osittain juuri siksi pyrin aina olemaan provosoimatta ketään missään nimessä. Silti toivoisin vähän tolkkua tähän - joten edelleen, mikä teistä on liikaa?

Luin joka tapauksessa varmuuden vuoksi tuosta yksin olemiseen totuttamisesta ja panin merkille, että monessa lähteessä sanottiin tyyliin "jos koira on puoli tuntia hiljaa, pärjää se työpäivänkin." Kuitenkin tuon toisen koiran ulvomölinä alkoi 2,5 tunnin jälkeen ja kesti vain hetken... no, jos tätä sitten alkaisi harjoitella, niin vähän spesifimpää tietoa löytyisikö keltään? Noissa sanotaan, että odota, kunnes koira on rauhallinen. Ensinnäkin: eihän se välttämättä ole rauhallinen vaikka olisi hiljaa ja toiseksi: miten näen oven läpi? Kyseisessä harjoituksessa siis mennään ensin vain eri huoneeseen. Toisaalta miten tuo rauhallisuus määritellään ja miten sitä palkitaan niin, että koira sen yhdistäisi oikeaan asiaan? Tulen näitä kysymään varmaan kouluttajalta vielä, mutta tähän hätään olisi todella mielenkiintoista lukea, jos joku on onnistuneesti tätä harjoitellut koiransa kanssa.

Saa tosiaan nähdä, jäävätkö nämä vielä minulle kiinni oikeasta haukkumisesta... en jaksaisi uskoa, että kukaan ihan huvikseenkaan valittaa.

Kysymykset siis, mikä on häiritsevää ääntelyä ja jos sellaista on, miten tarkalleen ottaen voin koiraa opettaa olemaan hiljaa?

- Vilijonkka

9

68

  Vastaukset

  • Sitä en osaa sanoa että onko kyseessä todellinen ongelma vai ei, kun ei tiedä pitääkö naapurin väittämät paikkansa. Mutta kuitenkin jos koiraa haluaa treenata olemaan yksin, niin kannattaa käyttää ennen yksinoloa pitkällä lenkillä ja mahdollisuuksien mukaan keksiä muutakin tekemistä. Jos erikseen kouluttaa eroahdistuksesta pois niin koiran palkkaisin aina kun on ollut hiljaa väh. 5 sekuntia.

  • Kuule ap. Metelöinti kerrostalossa on peruste häädölle, kolme huomautusta ja saat häädön. Ensimmäisen sait jo ja edelleen koirat "haukahtelevat unissaan." Sinuna ottaisin tilanteen vakavasti ja lopettaisin leikkimisen, tuolla menolla saat ennenpitkää häädön. Ymmärsitkö.

   • Höpö höpö! Kerrostalossa saa kuulua päiväsaikaan niin koiran haukuntaa kuin lapsen itkuakin. Tietenkin pois suljetaan jatkuva kova haukunta, joka kertoo myös että koiralla on paha olla.
    Itsenä eniten häiritsi eräässä kerrostalossa asuessani naapuripariskunnan hirveä riitely melkein joka ilta. Ja toisen naapurin huutelu humalassa käytävillä keskellä yötä. Niin että ....


  • Googlettamalla löytyy aiheesta artikkeleja vaikka kuinka. Villakoiran ydin niissä on se, että satunnainen haukkuminen on sallittavaa, kokoaikainen ja yöllinen ei. Ei sua olla pois häätämässä jos koirasi silloin tällöin haukahtelevat ja varsinkin kun sulla on todistusaineistoa siitä, että haukahtelu ei ole jatkuvaa. Reklamoijan velvollisuus on osoittaa jos asia on toisin. Olisikohan siellä taas joku kerrostalokyttä asialla, se sama joka pimputtaa pianoa, kävelee hollannikkailla ja pesee pyykkiä yömyöhään.

   https://www.kaleva.fi/teemat/koti/asiantuntija/mita-on-tarkasti-ottaen-naapurin-hairintaa/2136/

   https://www.realiaisannointi.fi/ajankohtaista/naapurin-koira-haukkuu-mita-tehda

   https://www.lexia.fi/fi/hairitsevat-lemmikit/

  • Satunnainen sekä unissa haukahtelu kuuluu elämisen ääniin, niistä ei häätöä tule ellei se haukkuminen ole ihan jatkuvaa ja sinulla on todistusaineistoa sille ettei se ole jatkuvaa. Kysyin tätä itse vuokranantajalta kun muutin koirani kanssa kerrostaloon.

  • Ap ota ihmeessä riski, suositttelen lämpimästi. T, "kerrostalokyttä"

   Ei myöskään tarvitse ihmetellä, jos postiluukustasi tipahtaa ulosteella täytetty kirjekuori. Sellaisen laittamista kun ei ole kielletty missään.

   • Terveen järjen käyttö ei ole kiellettyä. Huonompi homma jos sitä ei ole.
    Vai ulostetta kirjekuoreen 🙄 Laholatva olet!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Terveen järjen käyttö ei ole kiellettyä. Huonompi homma jos sitä ei ole.
    Vai ulostetta kirjekuoreen 🙄 Laholatva olet!

    Käytin nimenomaan tervettä järkeä. Muista piittaamattomien naapurien tulee saada omansa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Käytin nimenomaan tervettä järkeä. Muista piittaamattomien naapurien tulee saada omansa.

    Silmä silmästä ja hammas hampaasta vai?
    Kyse oli haukkumisesta, ei paskomisesta.
    Siis hauku sinäkin.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   414
   22506
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   14810
  3. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   380
   14614
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   10683
  5. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   141
   5856