Liiallista slangi- ja murresanojen käyttöä

Anonyymi

Ärsyttää tavattomasti, että ristikkolehdet ovat täyttyneet slangi- ja murresanoista nykyään. Ratkojan on täysin mahdotonta tietää, että jonkun laatijan mielestä esim. pöytätaso on "pöyttis".
Lisäksi harmittaa, että lähes kaikki ristikot ovat niin helppoja, että hoksottimia ei tarvitse käyttää, sen kuin kirjoittaa vaan. Yhden ristikon täyttöön menee pari minuuttia. Tulee kallis harrastus, kun halvimmat lehdet maksavat noin 2.90 e ( ja kalleimpia ei tietysti pysty ostamaankaan) ja ne on täytetty hetkessä.
Ristikoissa on älyttömästi virheitä. Tyypillisin on, että vihje on monikossa ja vastaus onkin yksikössä, tai toisinpäin.
Ostin eilen Jalmarin ristikot -lehden. Nyt on puolet jo täytetty, vaikka en eilen ehtinytkään täyttää kuin tunnin verran. Ärsyttävää on jo tästäkin löytynyt:
Vihje: Vankin toive.
Mietin asiaa, että sana on siis taivutus vankka-sanasta (vankka, vankempi, vankin). Mikä siis voisi olla vankkaakin vankempi toive? Eikö mitä, oikea vastaus oli "vapautus". :D:D Helkkari, kun nämä laatijat vielä oppisivat suomenkielen, se olisi jo jotain.
Piti oikein tarkistaa ensimmäisen ristikon "päälauseet". Niissä ei ollut järjen hiventäkään. Mutta en viitsi kertoa sitä, jos joku on ostanut lehden, eikä ole vielä ratkonut ko. kohtaa.
Nimim. Ristikkolehtiin kyllästynyt

3

<50

Vastaukset

 • Tapio_Huuhaa:

  Muutama kommentti.

  Jos käyttää slangisanoja, niiden pitää vähintäänkin olla yleisiä. Esittämäsi tuntuu helpolta.

  Vaikeita saa varsin edullisesti ostamalla Punaisen Pelikaanin tai Iisakin ristikot.

  Hyviin ristikoihin pääsee käsiksi varsin halvalla ostamalla IS Extran ja siitä joko tulostaa ristikot tai ratkoo tablet-laitteella tallennetusta kuvasta (kuvaruutukopiokin käy useimmiten). 2,5 € viikko ja viikossa on aika monta hyvää ristikkoa.

  Vankin toive - joo ikävän tuntuinen kielioppivirhe.

  Ristikoissa on älyttömästi virheitä. Tyypillisin on, että vihje on monikossa ja vastaus onkin yksikössä, tai toisinpäin.

  Tämä ei ole välttämättä mikään virhe. Jos vihje on monikon partitiivissa, ratkaisusana voi olla yksikössä tai monikossa. Tällöin yksi eläin kuuluu siihen joukkoon, jota monikon partitiivi edustaa.

  Anun Ristikoiden laatijat käyttävät tätä jippoa paljon (ratkoin malliristikot).

  Toisinkin päin voi olla. Tallissa > HEVOSET. Samassa tallissa on usein monta hevosta. Jos yksikössä olevassa käsitteessä voi olla useita olioita, on ihan asiallista, että yksikkö saa monikkomuotoisen ratkaisusanan. Tätä käytetään vain suhteellisen vähän.

  • En tarkoittanut tällaista monikko/yksikkö-virhettä, vaan aivan selvää virhettä.
   Esim.
   Vihjesana: KAINO
   Vastaus: UJOT
   Löytyi samasta lehdestä jo toinen selkeä kirjoitusvirhe:
   Vihjesana: MARSISSA.
   Mietin, että mitähän Mars-planeetalla voisi olla, mikä sopisi tuohon kohtaan.
   Vastaus olikin: TASATAHTI. :D Ymmärrän, että marssissa on tasatahti, mutta en ole tiennyt marsilaisten kulkevan tasatahtia. No, aina oppii uutta.

   Parhaimmat ristikot olen löytänyt Suomen kuvalehden kolmen tähden ristikoista.
   Tykkään kyllä myös Juha Leinosen laatimista haaste-ristikoista.

   Ristikkolehtiin kyllästynyt


 • IS Extran lisäksi halvalla hyviin ristikoihin pääsee Suomen Kuvalehden digitilauksella. Minimimaksu normaalihinnalla on n. 30 €. Käytössä kaikki Suomen Kuvalehden ristikot. Niistä on itsellä vielä aika paljon tallenteita.

  Ei IS Extraakaan tarvitse joka kuukausi ostaa, jos kelpaa vanhatkin ristikot. Vanhimmat kovikset ovat vuodelta 2016, mutta ei koko vuodelta. Aiemmalta ajalta IS:n viikonloppunumeroiden ekstrat eivät ole digitallenteissa.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  218
  3048