Miksi haudoille viedään kukkia ja kynttilöitä?

Anonyymi

Onko näin kuten dodentti Ilona Pajari vastaa hs:ssä, c12;
- haudoille kynttilöiden vieminen on alkanut 1918, mutta toisen maailmansodan jälkeen se yleistyi merkittävästi
- käsitelläänköhän vastauksessa vain luterilaista kulttuuriperimää?
- minulla on sellainen tuntuma, että ortodoksisessa perinteessä muistaminen olisi alkanut jo aiemmin ja mm. ruokalahjoin.

Voisiko joku palstalaisista valoittaa asiaa, millaisia perinteitä on ollut olemassa tietojenne mukaan.

Meilläpäin 1950 alussa vietiin mm. jäälyhtyjä haudoille, kun ei ollut nykyisenlaisia hautakynttilöitä.

18

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jotain taikauskoa.

      Tuli aina liittynyt nykyihmisen elämään, ihan käytännöllisistäkin syistä. Mutta ollut myös mystinen ja pelottavakin asia. Sieltä sitten luontevasti muuttunut myös osaksi uskisjuttuja. Että periaatteessa kai ihmiskunnan ikuiset perinteet tulen liittämisestä henkimaailman asioihin.

      Muistettava sekin, myös suomessa historiassa aikoinaan poltettu ruumiita. Jotenkin vois olettaa, hautakynttilöillä tällaisia "pakanallisiakin" peruja. Niinno, polttohautaus taas yleistymässä, jonkinlainen ympärä sulkeutumassa?

      Se totta, tuli, kynttilät kai kuuluu melkein mihin tahansa kulttuuriin, uskonnossakin. Kun myös suitsukkeet palavat.

      Jos joku haluaa sytytellä kynttilöitä haudoille, mikäpä siinä. Siihen liittynee muutakin aihetta, kuin uskontoläppä tai jokin "pakollinen" rituaali. Siinä ainakin niinkuin pitäis tulla mieleen elon rajallisuus, mitä ei ihan joka päivä oikein kukaan ajattele.

      Ite en harrasta rituaaleja, en hautakynttilöitä, mutta joskus talvisin polttelen öljylamppuja ja soihtuja mökillä ja tsadissa terassilla öljykynttilälyhtyjä. Pimeellä nätin näköistä ja näkeekin paremmin. Lisäks kai jokin esihistoriallinen taka-aatos petojen torjumisesta. Eniten kai kuitenkin pidän valosta.

      Samantyyppinen asia on uudenvuoden ilotulitukset. Niitä iteasiassa ihmettelen enenpi. Hö ilotulitteet kiinalainen keksintö, miksi lie suomeen kulkeutuneet.

      =DW=

    • Anonyymi

      Kaikki tehdään heidän muistokseen.

      'Karjalassa tavallinen kansa käytti paljon puuristejä, sillä kiveä ei ollut juuri tarjolla. Ajallaan puiset ristit katoavat ja häviävät. Symboliikka on, että kaikki mikä on näkyvissä, on katoavaa ja kuolevaa, ainoastaan ihmisen sielu on ikuinen.'
      'Vainajaan suhtautuminen on tuttavallista ja suoraa. Suomessa osa läheisistä käy jopa päivittäin läheisensä haudalla.'
      'Ajatellaan, että vainajien sielut tulevat hautausmaalle pikkulintujen hahmossa.
      Linnut edustavat vainajien sieluja.'

    • Anonyymi

      Tämä ei suoranaisesti liity aloituksen pohdiskeluun.

      Haluan kuitenkin todeta että Pietarissa edelleenkin ainakin joillakin hautausmailla pidetään melkoisia bileitä vainajien muistopäivänä.
      Haudoille viedään suuria määriä ruokia ja ennen muuta "vodkii" ja "shampanskajaa"
      Miliiseillä kuuluu olevan kiireitä illan pimetessä, sekä kaikilla heillä jotka kantavat sammuneet surijat hautojen ääreltä.

      • Anonyymi

        Juhlimiseen ja juomiseen löytyy syy myös kuolemasta.


      • Anonyymi

        Jep minäkin olen mennyt vaarin haudalle jouluaatonaattona sidukat valintatalon kassissa. Mutta se oli vahinko, tempasin autosta väärän kassin mukaan. Ajattelin vain, että olisipa mummo hermostunut viimeisen päälle tai miten sen voisi tässätapauksessa ilmaista.....


      • Anonyymi

        Tapa.

        Joissain uskonnoissa kuolemaan suhtaudutaan tavallaan käytännöllisemmin ja tunteemmin, kuin kristinuskossa. Ortodokseilla tavallaan rento meininki, noin muutenkin. Hirveetä rituaalihan se on, mutta just toi haudoilla käyminen hauskis juttu. Net niinkuin käyttää aikaakin haudoillaan. Ehkä syövät, ehkä ottavat snapsuakin vainajan seurassa. Jossain karjalassa kiertelin aikanaan hautausmaitakin. Usein oli ristin tms vieressä penkkiä, että muisteleva saattoi istahtaa toviksi.

        Luterilaisia aika usein nähnyt kankkusessa hautajaisissa, en toki kännissä. Ja se on totta, hautajaisten jälkeen moni nappaa konjakit. Alkoholissa kun näitä rentouttavia puolia. Sitten on nämät jatkot joskus olleet aikamoiset pileet, siinä niinkuin saa porukalla "tehtyä surutyötä". Kun monesti tuntuu, että usein ihmiset ei jotenkin osaa ajatella kuolemaa, eikä osaa siihen suhtautua. Hommaa pitää pystyä purkaamaan, ei hautominen ketään hyödytä.

        Nojaa, ääripäästä kai katoliset itkijänaiset, mutta se kuulostaa jotenkin teatteri esitykseltä.

        =DW=


      • Anonyymi

        Eikös tuo ole mexikolainen tyyli: bileet haudoilla?

        Vanhauskoisista voi lukea mm. Peipsjärven ranta Alatskiven tuntumassa, Tarto ja Valga.

        Beng


    • En noista perinteistä tiedä,
      mutta haudoille kynttilöiden vienti on kaunis tapa, jota haluan vaalia.

      varsinkin pyhäinpäivänä ja jouluna on hautaismailla kaunista kun pimeässä yössä palavat elävät tulet, silloin siellä tulee käytyä ja tuttujakin nähtyä ja varsinkin jouluna jos sattuu vielä olemaan lunta maassa tulee etäisimmillekin tutuille vietyä kynttilä.

      Kaukana oleville vainajille polttelen kynttilää pihassa, varsinkin juuri joulun aikaan, pienen polun rakentelen, viikon verran saattavat siinä polun varressa muistokynttilät palaa.

      Pieni muistelo...
      Pikkulikkana muistan kun mummoni kanssa reissattiin, se oli aika hassua kun mummoni ei osannut lukea ja minäkin olin niin pieni etten vielä koulussa, niin aina piti linja-autoissa kysyä mihin tämä menee ja milloin lähtee linja sinne ja sinne, niillä reissuilla käytiin myös hautausmailla. Oltiin kerran taasJoensuun hautausmaalla ja hänen äitinsä haudalla , eli oman isomummoni haudalla, meillä oli eväät ja ne syötiin siinä haudan kupeella ja lopuksi laitettiin hautakiven päälle palasia karjalanpiirakkaa ja muutamia appelsiinin palasia. Outo homma mielestäni, ortodoksi mummoni jotain värssyjä siinä lauloi ja vasta jälkeenpäin olen tajunnut , että kyseessä oli vanha tapa jossa vainajille vietiin ruokaan, ammoisina aikoinahan köyhät kävivät ne ruokapalaset sitten nauttimassa. Tuskin niitä meidänkään eväsmuruja eivät vainajat hakeneet, ei köyhät, paikallisten lintusten herkuiksi taisivat hävitä.

    • Olen enimmäkseen siirtynyt paristokäyttöisiin kynttilöihin haudoilla. Muoviroskaa tulee muutenkin liikaa.
      Isä täyttäisi tänään sata vuotta, ajelin pyörällä tihkusateessa viemässä kukkakimpun ja ihan palavan kynttilän haudalle.
      Jatkan pyöräilykautta mahdollisemman pitkällä, haudoille on juuri sopiva matka ajella sähköpyörällä.
      Kyllä joulunaikaan haudoilla on kaunista kun on paljon kynttilöitä palamassa.

      • Joo, muoviroskaa siitä tulee.

        Pahinta, että isot linnut levittävät nokassaan sitä muoviroskaa läheisiin metsiin ja pelloille.
        Luin entisen kotikuntani facelta siitä, miten lehmien heinien seassa löytyy isot määrät niitä muovisia hautakynttilöitä. Ei hyvä lehmille saada sellaisia mahaansa.

        Siinä neuvottiin ihmisiä laittamaan ne kynttilänsä lyhdyn sisään, eikä sellaisenaan haudoille.


      • Anonyymi

        Patterit.

        On ongelmajätettä. Myös hautausmailla. Ihmiset kyllä vie kynttilöitä, seurakunta siivoaa, kun/jos kerkiää. Harva käy hakemassa jättämänsä tuikun. Mä en tiedä, miten hautausmailla on jätelajittelu järjestetty, mutta patterit, eikä kynttilätkään kuulu sekajätteeseen.

        Tosta ollut mediassa aina joskus, kuinka iso ongelma lienee, en tiedä.

        =DW=


      • Anonyymi kirjoitti:

        Patterit.

        On ongelmajätettä. Myös hautausmailla. Ihmiset kyllä vie kynttilöitä, seurakunta siivoaa, kun/jos kerkiää. Harva käy hakemassa jättämänsä tuikun. Mä en tiedä, miten hautausmailla on jätelajittelu järjestetty, mutta patterit, eikä kynttilätkään kuulu sekajätteeseen.

        Tosta ollut mediassa aina joskus, kuinka iso ongelma lienee, en tiedä.

        =DW=

        Minä haen patterilla toimivat kynttilät pois ja vaihdan uudet patterit kotona, entiset ongelmajätteisiin, nämäkään kynttilät eivät näköjään kestä kovin monta pariston vaihtoa, kosketuspinta ruostuu kosteudesta.
        Olisi todella paha asia että ongelmajätteeseen kuuluvat paristot pantaisiin muoviroskan joukkoon.


      • Tämän meidän kylän historiassa kerrotaan italialaisten tuoneen mukanaan sen hautakynttilätradition silloin, kun tänne kauan sitten muutti italialaisia porsliinintaitajia tehtaalle töihin.


      • Anonyymi
        Tellukka kirjoitti:

        Tämän meidän kylän historiassa kerrotaan italialaisten tuoneen mukanaan sen hautakynttilätradition silloin, kun tänne kauan sitten muutti italialaisia porsliinintaitajia tehtaalle töihin.

        Kerro lisää, tarkenna, mielenkiintoista.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kerro lisää, tarkenna, mielenkiintoista.

        Mitäpä tuosta sen enempää on kertomista.
        Näkyy olevan tiedossa laajemminkin kuin meidän kylän historian kirjoissa.

        https://www.expressen.se/nyheter/alla-helgons-dag-darfor-tander-vi-ljus-for-de-vi-saknar/

        "Var kommer seden med att tända ljus från?
        Seden att tända ljus vid gravarna kom till Sverige vid slutet av 1800-talet. Seden kommer från de katolska länderna runt Medelhavet och enligt myten skulle den komma från de italienska porslinsarbetarna vid Gustavsbergs porslinsfabrik utanför Stockholm."


    • Anonyymi

      Voisin ajatella poltettavan haudalla risuja, pärettä tai vastaavaa. Talvella rakovalkeaa, jätkän kynttilää tai ihan vaan paria kolmea koivuklapia.
      Aitoa muistamista. Eihän se vainaja siellä kummun alla lämpene, etenkin jos on ollut siellä todella kauan.
      Notski vaan kannattaa sytyttää sen verran kaukana paadesta, ettei se kuumene ja halkea tai nokeennu.

    • Anonyymi

      Edesmenneille koirille tänää 3 kynttilää :´-*

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      190
      4303
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      234
      2262
    3. 133
      1647
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1321
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      178
      1075
    6. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1054
    7. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      79
      1036
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      55
      964
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      68
      939
    10. Mies, tunnistatko minut tästä

      🙋 Nainen, järkevä, mukava ja kiltti?
      Ikävä
      77
      935
    Aihe