Kuka huolehtii opettajista?

Anonyymi

Toivon keskustelua opettajien jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Meidän vanhempien ohella opettajat vaikuttavat aivan olennaisesti siihen minkälaisina yhteiskunta ja elämä laajemminkin näyttäytyvät lapsillemme. Kuka pitää huolta opettajista? Keskusteluista opettajien kanssa käy ilmi, että työnantaja ei pidä. Vielä voimakkaammin tulee läpi, että ammattiliitto OAJ ei ainakaan pidä vaan sen näkökulma on hyvin työnantajalähtöinen. Miten tähän on tultu ja mitä pitäisi tehdä ?

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Moitit OAJ:ta. Aihetta onkin. Minä moitin OAJ:tä siitä, että se on juonittelevan luokanopettajaporukan käsikassara. Luokanopettajaklikki on kuin hyeenalauma muiden opettajaryhmien palkkauksen kimpussa. Valitettavan tehokkaasti.

      Periaate on selkeä: Palkka samaksi kaikille, pätevyysvaatimukset ja työmäärä ei.
      Esimerkiksi AMK-opettajien (yliopettajat ja lehtorit) palkat ajettiin 15 vuodessa noin 30% alas suhteessa muihin opettajiin. Estettiin kaikki normaalit tarkistukset lukuunottamatta työehtosopimuksen pakollista vähäisintä perusosaa.

      AMKien keskimäärin lisensiaattitason spesialistit suurilla työelämäansioilla opettavat 768 (todellista) oppituntia vuodessa, tehden kaiken muun ohella lähes kaiken oppimateriaalinsa ja ja uusien sitä alinomaan.
      Koska oppikurssien tuntimääriä on pienennetty keskimäärin puoleen (usein kolmannekseen) aikaisemmasta, he joutuvat keräämään tuntinsa keskimäärin kuudesta aineesta.
      Aikuisikäiset oppilaat (alalla jo vuosia olleet) edellyttävät tietysti tietysti aina asiantuntijan laadukasta opetusta. He saavatkin sitä ilman hallinnon kyttääviä tutkimuksiakin - luokassa voi opettaa tätä huonommin enintään kerran. Toisesta kerrasta oppilaat katoavat.

      Itse opetin keskimäärin kuutta oppiainetta, joita joutui jatkuvasti myös vaihtamaan (koska oppiaineita poistui) niin, että kaikkiaan ehdin opettaa 25 oppiainetta.
      Kaikki hallinnot ja pedakoomiset pakkokurssit ym. muun päälle.
      Vuosittainen työmäärä oli vähintään 2100 tuntia. Alussa se oli yli 2500 tuntia merkiten yli 80 tunnin viikkotyötä (josta 24 oppitunteja, muu oppimateriaalityötä sekä kokeisiin ja harjoituksiin liittyvä työtä ja hallintoa).

      Kun työmäärän epätasaista jakoa moitittiin asiaa koskeneeseen kattavaan paikalliseen selvitykseen tukeutuen, alkoivat kostotoimet.
      Innokkaimpia kostajia olivat rehtori, Tampereen kusipäisin apulaiskaupunginjohtaja (ylläpitäjän edustajana) ja amkin johtokunnassa vaikuttanut korkea Työsuojeluhallituksen päällikkö. Kostoa täydensi paikallinen yleisaineita edustava ryhmä (luokanopettajia ei AMKeissa ole).
      OAJ:ta nämä asiat eivät kiinnostaneet pätkääkään, ainoastaan palkkojen tasaus amkeistakin luokanopettajille kiinnostaa sitä.

      Nyt kun amkit ovat kelpea varjo entisistä tekuista ja palkat (mutta ei työmäärä) on tasattu, ovat OAJ:n ja luokanopettajien ahnaat sormet aineopettajien palkkauksen kimpussa kokonaistyöajan pakkojunttauksen keinoilla.
      Kritiikki on kielletty sensuroitu Opettaja -lehdessä ja muutenkin..

      OAJ on saasta.
      Saastaisuuden ymmärtää suhteessa yhtä saastaiseen opetusministeriöön.
      Sitä ei voi kuitenkaan hyväksyä kun se on omia jäseniä vastaa, jos nämä eivät kuuluu OAJ:ta ohjailevaan luokanopettajaklikkiin.

      • Anonyymi

        Käsky tulee ylempää. Oaj on vain marionetti. Rehtorit ja opettajat vain liikuteltavia pelinappuloita.


    • Anonyymi

      Naisopetusministeri lopetti aikanaan sosilististen pinttymiensä vaikutuksesta asianomaisia nuoria ja työelämää hyvin palvelleen teknikkokoulutuksen.
      Asianomaisille tekuille tuli korvaukseksi kyseisille nuorille vähemmän hyödyllistä insinöörikoulutusta - ylitarjontaan asti ja opetustunneista tinkien.
      Samalla nuorien työurista väheni ainakin yksi vuosi.
      Sosdemisti tällaista kutsutaan työurien pidentämiseksi.

      Niinpä HAMK Forssa lopetti autoteknikot ja sai tilalle logistiikkainsinöörit.
      Opintolinjaa luomaan lähes tyhjästä ja yliopettajaksi onnistuttiin saamaan akkutehtaan ansioitunut toimitusjohtaja (poliittisen hölmöilyn tuoman laman vuoksi oli akkutehdas siirretty Tsekkiin).

      Kun alkavan tekuopettajan alkuvuoden viikkotyömäärä oli tyypillisesti 70-85 tuntia, tuli tälle vielä moninaiset linjan aloitustyöt lähes ilman apuja.
      Ei tällaista yli nelikymppinen kestä.

      Kun hän sitten kerran pyysi taksia terveyskeskukseen, kerrottiin hänelle että sehän näkyy tuolla edempänä (hän ehkä halusi ja pystyi peittämään olevansa kuoleman kielissä). No hän alkoi tallustella, mutta tuupertui terveyskeskuksen portaille.
      Hänet elvytettiin, mutta loppu tuli parissa viikossa.

      Valittiin sitten toinen perustaja/yliopettaja tilalle. Hän kesti kaikesta lähes yksin vastaamista jonkin aikaa.
      Hän tuupertui huoltosemalla palatessaan kotiseudulleen työviikon päätyttyä.
      Näitä kuolemia ei tutkittu työnantajan tuottamuksellisuuden kannalta.

      Valittiin sitten kolmas. Hän säilyi hengissä. Kuolleiden edeltäjien tekemä työ kai auttoi. Ehkä rehtorikin, jonka tuottamuksellisuus kuolemiin oli ilmeinen jo vähän pelkäsi seuraamuksia ja uraansa.
      Pelko ei toteutunut. Tuottamuksellisuus ilmeiseen työsuojelurikokseen lienee vanhentunut. Lisäksi kiitokseksi hiostajana tuli korkea päällikkövirka OPM:ssä.

      Vastuulliset voivat huoletta jatkaa hyminää välittämisestä ja mielivallan vastustamisesta, ja jatkaa sitä tehokkaimmalla tavalla.
      Tämä tapa on sopivan epäoikeudenmukainen työnjako.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      4020
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3872
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      606
      3794
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      17
      2518
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      74
      2380
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      329
      2017
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      2000
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1839
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1529
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1392
    Aihe