15 v - voit itse erota kirkosta

Anonyymi

Mitä hyötyy? 1) Lukiossa voi valita katsomusaineen uskonnon/ET:n välillä.
2) ennaltaehkäisee kirkollisveron maksamista palkkatuloistaan. Systeemin mukaan joutuu masksamaan koko erovuoden kirkollisveron, esim. jos eroaa tammikuussa, veron maksu jatkuu joulukuun loppuun; siksi kannattaa hoitaa jo ennen "työuraa".

Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyssä vuoden 2019 rippikoululaisista 35 prosenttia vastasi uskovansa Jumalaan ja 32 prosenttia Jeesuksen nousseen kuolleista. Miksi kuulua lafkaan, jos ei usko sen oppin keskeisiin kohtiin?

Nuorisobarometrin 2018 kyselyssä 15-29-vuotiaista piti 57 prosenttia itseään ei-uskonnollisena ja 22 prosenttia uskonnollisena.

Uskontoa oman identiteetin kannalta piti suomalaisista e2-Tutkimuksen kyselyssä erittäin tai jokseenkin tärkeänä kolmannes (12 % ja 21 %) ja ei kovin tai ei lainkaan tärkeänä kaksi kolmannesta (31 % ja 34 %). Kansainvälisen Pewresearchin (2018) kyselyssä 10 prosentilla suomalaisista uskonnolla oli hyvin tärkeä merkitys elämässä.

Suomen Kultuurirahaston ja e2-Tutkimuksen ”Pyhyyden ytimessä” -tutkimuksessa suomalaisten arvoista kysyttiin, ”mikä sinulle on pyhää?” (Valittavana yksi tai useampi vaihtoehto.) Yli 50 prosentin kannatuksen saivat rakkaus, rauha ja ihmisarvo, yli 40 prosentin merkinnöillä olivat kotimaa, luonto ja yksilönvapaus; vain 15 prosenttia valitsi kirkon tai uskonnon.

2

<50

Vastaukset

 • Otsikko vaatii tarkennusta, sillä 15-vuotias voi erota kirkosta, mutta vain huoltajien suostumuksella.

  Eropaperiin tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitukset (asuvatpa molemmat samassa perheessä tai ei) taikka jos norella on yksinhuoltaja, riittää yksi suostumusallekirjoitus.

  Ilmoitus maistraatille:
  Eroan xxx seurakunnasta
  nimi ja hetu
  päiväys
  Oma allekirjoitus
  Suostun lapseni kirkosta eroamiseen, allekirkirjoitukset ja nimen selvennys

 • Alle 18 vuotiaana sinulla ei ole oikeutta valita uskontoasi. Vanhempasi päättävät mihin jumalaan sinun on uskottava ja mitä uskontoa sinulle tuputetaan. Eikö ole hölmöä?

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.