Susikanta 2019

Millähän laskentaperusteella susikannan määräksi on vuoden 2019 tilastoissa edelleenkin saatu vajaat 200 sutta, vaikka susi on levittäytynut Etelä-Suomen sekä länsirannikon kuntiin aivan huomionarvoisesti?

Onko laskettu vain ja ainoastaan pannoitetut alfat, joilla keskimääräisesti pentuja arvioidaan olevan 2-3/alfapari, vaikka todellisuudessa pentuja vuodessa syntyy enemmän, kuin mainitut?

31

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ollenee laskettu vain harmaasudet ja loput 600 luonnossa lisääntyvää ja hyvin voivaa koirasutta ei tällä kertaa ole otettu huomioon.

    • Anonyymi

      Laskentaperuste on aina vaan sama. Tuon verran voi sanoa olevan, ettei tule pyyntilupaa susille.

    • Oiskohan ne suset laskettu vain ja ainoastaan Länsirannikon kuntien alueilta ja muu maa erikseen. Noilla perusteillahan se kanta-arvio saattaisi olla oikeanlainen.
      Ja jos muissa maakunnissa olisi saman verran susia yhteensä kuin Läntisessä Suomessa, niin jo vain susikannan koko Suomen metsissä olisi todellisuudessa - 400 susen kantturoilla.

      Ja se on kyllä aivan satavarma tosiasia, ettei met enään uskota Luken arvioihin.

    • Anonyymi

      Siellä on ihmisiä jotka tekee sitä kannanarviota työkseen. Nämä näppisarvioijat ovat yhtä päteviä kuin perusmerkonomi hakkuutyömaalla eli ihan joutavaa "tietämystä".

      • Anonyymi

        Tutkijat tekee töitä ja laittaa valmiit tutkimukset julkaisuun. Tämä näppisarvioija kävi lukemassa tutkimukset! Tutkimuksista paljastuu Suomen susireviirien määrä. Samoin paljastuu keskimääräinen laumakoko reviirisusilla. Samoin löytyy arvio reviirittömistä irtosusista.

        Tästä kun laskee=> reviiritxlaumakoko irtosudet=susimäärä kpl

        Luku joka näin saadaan on yllätys yllätys aikalailla sama kuin metsästäjien arviot

        LUKE voi lopettaa valehtelun! Vain sinä yksin uskot siihen valheeseen.


      • Anonyymi

        Arvioivatko kyseiset susienlaskijat susien määräksi olettamuksellisella noin arvioperusteella, että ainakin se on noin 150 sutta ja ettei määrä näyttäisi jämähtäneen 10 vuodeksi vain tuohon lukemaan, niin korotetaan summaa parilla-kolmellakymmenellä, vai suorittavatko susilaskijat kolmiomittauslaskentaa, niinkuin lintakantojakin lasketaan?


    • Anonyymi

      Kyllä luke tietää maan sudet paremmin kuin omaa kyläänsä vahtaava "asioita seurannut". Siinä kun menee sienitutkijat ja sudet vauhkoilta sekaisin.

    • Anonyymi

      melkein joka kylän ympäristöön ilmestyy lumikelillä suden jälkiä. miten ne 200 sutta ne ehtii tekemään?
      melkoista kusettamista lukelta. sitä paitsi paksulla lumella sudet kulkee samaa jälkee.
      kuinkas ne muuten laskee ne sudet kun joka paikka on jälkiä täynnä? tietokoneella?
      tyhmänäkö ne perkeles meitä pitää?

    • Anonyymi

      Siksi kanta pysyy vakiona. Koska sudet osaavat säännöstellä syntyvyyttä. Ei lisäännytä enempi, kun on luontainen poistuma. Eikös tarhoissakin syntyvät pennut, suurelta osin, vain pompsahda taivaantuuliin.

      • Anonyymi

        Ihmeellinen muuten tuo susien lisääntyminen kun arvioissa lisääntyy heikommin kuin saimaan norppa joka tekee yhden kuutin ja niistäkin jokunen jää verkkoihin joka vuosi ja niitäkin n.400kpl. Susi tekee kyllä useamman pennun kerralla. . .


    • Anonyymi

      Kuuntelin tallentailta vanhoja radion Luontoiltoja ja niissä karhukanta arvioitiin 300-400 yksilöksi. Yhtäkkiä niiden määrä olikin n. 1200. Sama tendenssi on susikannan arvioinnissa.

      • Anonyymi

        Karhujen määräksi arvioidaan kyllä nykyään noin 2000 yksilöä. Luke: https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/riista/karhu/

        Eli karhuja on Luken mukaan kymmenkertaisesti susikantaan nähden. Karhuhavaintoja pitäisi olla susihavaintojen suhteessa kymmenkertainen määrä ja jopa enemmän, kun otetaan huomioon, ettei karhut liiku laumoissa?


    • Anonyymi

      Siitä vaan tekemään kanta-arviota. Se ei sitten mene niin, että kaikkien havainnot lasketaan yhteen. Ja sitten kun saat tehdyksi minkä tahansa arvion niin saat ihmisten vihat päällesi. Onnea.

    • Anonyymi

      Luken "arviointi" on sinällään ihmeellistä koska susi on eniten tutkittu suurpeto ja jos ei jokaisella niin ainakin yhdellä laumassa on panta. Näinollen jokainen lauma ja lauman yksilö on tiedoissa sekä vaeltavat yksilöt. Silti mikä oudointa tästä tekee heittää luke usein sen jo parikymmentävuotta samalta levyltä soineen vastauksen "susia on noin 150 yksilöä" Tai toisinaan "niitä on noin 100-300 yksilöä"
      On se vaan ihmeellistä että vastaavasti ilvesten ja etenkin karhujen määrät sitten ilmoitetaan kymmenien yksilöiden tarkkuudella vaikka näillä harvalla on lähettimiä ja karhujen talvijälkilaskentakaan ei luonnollisesti onnistu.
      Miten susimäärä voi pysyä samana vaikka kanta kattaa jo koko maan vaikka jostain kumman syystä karttaa poronhoitoaluetta.
      Koska asiaa valehdellaan kysyisin vaan miksi?

      • Anonyymi

        Niin marsilaisten täällä olosta valehdellaan. Kyllä on vaikeata.


      • Anonyymi

        Sen vuoksihan noissa suden kanta-arvioissa valehdellaan, ettei susiasia ryöstäytyisi laittomuuksiin ja salametsästys lisääntyisi räjähysmäisesti.

        Suomalaisethan ovat jo tunnettuja siitä, että he käyttävät nimenomaan peto- ja hirvikannan säätelyissä hyvinkin mielellään sitä 'oman käden oikeutta'. Että kylymän rauhallisesti vaan omalla luvalla 'kruunun mulleja' kenttään ellei muuta lupaa ole.

        Ja lapset laulaa 'joulun tähti on ehdoton..'


      • Anonyymi

        Jos eivät ilkeä myöntää, etteivät osaa laskea sen suurempia lukuja. Kyllähän tuo on ihan selvä asia, näin maalaisjärjellä ajateltuna.


    • Anonyymi

      Van kyllä se todellinen susien määrä vielä tulee selväksi, kunhan yksi ihmiseen kodistunut 'vahinko' tulee eteen aivan julkisesti ja on kaikkien suomalaisten luettavana. Sillä se aika ei ole kaukana, että noin tapahtuu. Meinaan kun nälkäinen susi petoeläimenä 'haistaa' kohtaamansa yksinäisen ihmisen pelon, niin se siitä rohkaistuneena aivan taatusti hyökkää kimppuun, kuin sika limppuun..

      Noin kävi tässä joku vuosi sitten Venäjän Permissä, että susi tappoi eläkemummon ja söi häneltä toisen jalan kokonaan ja toisesta säären. Eikä tuollainen tappo Venäjällä ole ainutkertainen, sillä talviaikaan lapsia hätyytellään, vaikka heitä olisi useampiakin samassa ryhmässä.

      Kun Venäjällä tuollaista tapahtuu ja laumat vaeltavat pitkiä matkoja, niin susi petoeläimenä on aika arvaamaton, eikä sen käytös noin ennakolta ole laisinkaan kenenkään susitutkijan tiedossa.

      Mutta odotellaanhan vaan kaikessa rauhassa ja pelkoa tai hätää kärsimättä, koska asiantuntijat ovat vakuuttaneet meille, ettei susi tosiaankaan ole vaarallinen Suomessa..

    • Anonyymi

      Tuoltahan sen voi katsoa:
      http://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/544158/luke-luobio_35_2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y

      Siinä on 90 sivua kerrottu miten arvio tehdään. Jos joku väittää tietävänsä paremmin niin esittää kans perusteet niin verrataan. Itse metsästän susilauman pysyvällä reviirillä eikä niitä jälkiä "yhtenään" ilmesty, ehkä parin viikon välein sudet käyvät alueella ja ovat muun ajan alueensa muissa osissa. Koiria käytetään metsästykseen kun ensin arvoidaan tilanne missä sudet ovat, hyvin onnistuu ilman paniikkia.

      • Anonyymi

        "KOIRIA KÄYTETÄÄN METSÄSTYKSEEN KUN ENSIN ARVIOIDAAN TILANNE MISSÄ SUDET OVAT"
        mitenkähän tämä viherpiipertäjä sen tekee?
        tämä heppuli ei ole ikinä metsästänyt minkäänlaisella koiralla missään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "KOIRIA KÄYTETÄÄN METSÄSTYKSEEN KUN ENSIN ARVIOIDAAN TILANNE MISSÄ SUDET OVAT"
        mitenkähän tämä viherpiipertäjä sen tekee?
        tämä heppuli ei ole ikinä metsästänyt minkäänlaisella koiralla missään.

        No onhan melkein joka toisella ukolla jo käytössä drone ja siinä kamera. Että konstit on konstailettomat sano.


      • Anonyymi

        Voihan perskuta. Sanoisin, että ompahan vaan aika kohteliaita susia, kun siirtyvät noin ennakolta korven kätköihin lymyilemään hirvenmehtuu ajaksi ja antavat sinun koirasi kanssa reviirillään metästää.
        Kumma jutska kohallasi, kun ei ne yleensäkään ole ainakaan koiralle tietä antaneet, vaan hotkasseet mahaansa.


    • Anonyymi

      höpö höpö. kuinka sinä aamupimeällä erämaan reunassa koiraa metsään laskiessa olet päivän susien ruokalistat laatinut?
      tuo on taas tuota luonnonsuojelijoiden netistä imettyä soopaa!
      luuletko sinä hemmetin tahvo että ne sudet kiskoja pitkin kulkee ja tulevat vain tiettyinä päivinä tiettyinä kellonaikoina?

    • Anonyymi

      Heh, ei tämä niin vaikeaa ole että kannatta tuntemattomia ihmisiä nimitellä.

      Voihan tähän kirjoittaakin miten kymmenen tunnin päästä toimitaan kun mennään mehtuulle, ne jotka susialueella metsästävät toimivat samaan tyyliin ihan olosuhteiden pakosta. Näin lumialueella.
      Pantasusien paikathan tiedetään jollain tarkkuudella. Hirvien jäljet katsellaan autoilla ja samalla nähdään mitä muuta on viikolla liikkunut, tarvittaessa ajellaan viikollakin. Koiria ei lasketa tieten tahtoen sinne missä sudet ovat, jos hirvet liikkuu niin pitää varautua ottamaan koira pois jos suunta on väärä.
      Jos näin ei tehtäisi niin yhtään koiraa ei voisi koko syksynä käyttää, ja joka viikonloppu kuitenkin on metsästetty. Kait pitää pakosta oppia tietämään miten reviirilauma toimii jotta uskaltaa koiransa laskea.

      Piiperrellään metälle.

    • Anonyymi

      kuinka sinä otat koirasi pois kun hirvi menee neljääkymppiä ja koira seuraa kolmeakymppiä perässä? siirtymä noin 15 kilometriä?
      viimeksi kun meiltä susi tuli hirvihaukulle niin se kuoli. takajälkeen kun seurasin suden jälkiä niin päivämakuu oli yli neljän kilometrin päässä.
      kyllä näkee että kirjoittajalla on luontoliiton jäsenkortti ja metsästystaidot netistä opittu.

      • Anonyymi

        Sillä lumella mikä täällä on oli koiran nopeus hirven perässä viikonloppuna 1-6km/h.
        Kaksi koiraa metsässä, sudet muutaman kilometrin päässä. Ei se nyt auta luontoliitoista ja netistä yrittää.


    • Anonyymi

      Luke on estänyt talvisen susilaskennan taas kerran ontuvista syistä kun silloin saataisiin rehellinen kanta arvio salatun arvion tilalle.
      Joten tällainen on meno. Luotettavaa?

      • Anonyymi

        Katos petoryhmän fasebook sivuja..Tiedät mistä kiikastaa samoin luken toiminta ei ole koskaan ollut luotettavaa.


      • Anonyymi

        Se on katos sellanen juttu. Jos paksussa lumessa näkyvät sudenjäljet. Siinä on mennyt 1 susi, jos 2 niin siinä olisi jäljet vieressä ja jos 3 senkin jäljet edellisten vieressä. Sudet kulkevat rivissä. Ei jonossa, kuten usein virheellisesti kerrotaan. Satunnaisesti jonomuotoa muistuttavassa parvessa. Rivissä edeten, on eteenpäin katsovia silmiä enempi.


    • Anonyymi

      Eikö siinä ole sama laskentatapa, kuin sorkkaeläinten kohdalla? Ei niitäkään ole kuin muutama tuhat, maassamme.

    • Anonyymi

      Mieleni tekisi sanoa, että Suomessa pyörii, tosin välillä Venäjän puolella, mutta koko maassa 2000 sutta. Perustan väitteeni kaikkeen mitä media, sosiaalinen media aiheesta kirjoittaa ja jättää suurimmanosan kertomatta ja paikallishavaintoihin, kotieläin, koiravahinkoihin. Ei susi, joka hiton vrk juokse sitä 150km.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe