Rauhoittava valaistus

Anonyymi

Olen etsimässä olohuoneeseeni kattovalaisinta. Tarkoituksenani on luoda olohuoneeseen mahdollisimman rauhallinen valaistus, missä silmä ja mieli lepää. Minkälaista valaisinta ja minkälaisia polttimoita suosittelette?

4

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mieluummin käyttäisin huoneesa useita paikallisvalaisimia (jalkalamppu, pöytälamppu, seinälamppu) kuin yhtä kattovalaisinta, jos haluan rauhallisen ja tunnelmallisen valaistuksen. Paikallisvalaisimia voi sitten sytytellä ja sammutella tilanteen mukaan, kattovalaisimeen tehokas lamppu, jolla saa tarvittaessa voimakkaan valaistuksen.

      Jos haluat käyttää vain kattovalaisinta, kannattaa korvata valokatkaisija himmentimellä. Lampuiksi sitten himmennettävät LED-lamput.

      Itse käytän Ikean himmennettäviä led-lamppuja, jotka toimivat hyvin normaalin hehkulamppuhimmentimen kanssa. Niissä on myös mukava "lämmin himmennys", mikä tarkoittaa sitä, että valon värisävy muuttuu himmennettäessä lämpimämmäksi - samaan tapaan kuin hehkulamppua himmennettäessä. Jos valaisimessa on vain yksi lamppu, kannattaa sen olla riittävän voimakas (noin 1000 lumen), että täydellä teholla saa riittävän valaistuksen, kun sitä tarvitsee.

      Sitten on tietysti monenlaista älyvalaistusta tarjolla. Philipsin Hue, Ikean Trådfri ym. Näistä minulla ei ole kokemusta, mutta aion kohtapuoliin kokeilla. Näissä on se etu, että valokatkaisijaa ei tarvitse vaihtaa himmentimeksi - ei siis tarvitse tilata asentajaa kotiin- vaan lamppujen ohjailu (päälle-pois, himmennys, värisävy) sujuu systeemiin kuuluvilla ohjaimilla tai jopa kännykän avulla. Nörteille riittää puuhastelua, mutta perussysteemi lienee aika helppo ottaa käyttöön ja käyttää.

    • Anonyymi

      Jatkan vielä senverran, että valaisin ei saisi aiheuttaa häikäisyä. Lampuiksi mattakupuinen LED, eikä sellaista hehkulamppujäljitelmää, jossa "hehkulanka" näkyy suoraan kirkkaan kuvun läpi.

      Oma surkea lukunsa on vielä "valaisimet" joissa on varjostimen tilalla jonkunlainen rautalankahäkkyrä, jonka lankojen lomasta lamppu paistaa suoraan silmiin.

      Vanha kunnon riisipaperipallo antaa miellyttävän, häikäisemättömän valon, mutta onhan se vähän halvan oloinen.

      • Anonyymi

        Vaan ei niistä riisipaperipalloista oikein valaisimeksi ole.

        Kattovalaisimista puhuttaessa kannattaa jo päästää Edison -kanta eläkkeelle. Eli kaupasta haetaan led-palfondi. Mieluummin sellainen, missä on reilusti valotehoa. Sitä valoakin kun joskus tarmii. Ei ole kiva siivota ja sitten seuraavana viikonloppuna, päivänvalossa havaita, että sillä & täällä on unohtunut joku hyllyn nurkka pyyhkiä pölyistä. Koettu on sekin, että piti hakea taskulamppu apuun, kun tiputin pienen ruuvin lattialle. Kehnossa hehkulappuvalaistuksessa sitä ei vaan erottanut lattialta.

        Näitä plafondeja on sellaisiakin, missä saa valotehoa ja jopa välilämpötilaa säädettyä eli saa semmoista himmeämpää ja lämminsävyistäkin valoa aikaiseksi. Homma toimii kaukosäätimellä, joten ei tarvi askarrella kovin paljoa asennuksen kanssakaan. No, jakorasian kannen joutuu tod. näk. poistamaan ja proppaamaan valaisimen kattoon, mutta näinhän se menee useimpien E27 kannalla varustettujen valaisimienkin kanssa. Periaatteessa melkein kaikki, jotain satunnaista riippuvalaisinta lukuun ottamatta ovat semmoisia, mitkä pitäisi sähkömiehen asentaa. Ja osa riippuvalaisimistakin on tällaisia eli ei sovi koukkukiinnitykseen...

        Sen hämyisämmän valaistuksen saa tosiaan fiksummin hoidetua erilaisilla pöytä- ja jalkalampuilla. Ei pitäisi olla vaikeaa löytää pienitehoisia ja lämminsävyisiä (2500-2700 K) led lamppuja. Se toinen pää onkin paljon haastavampi ja sen takia pitää ne riisipaperivarjostimet unohtaa - ei löydy kovin helpolla led lamppua, joka jaksaisi koko huoneen valaista. E27 kantaisten kanssa tulee sekin, että himmennyksen toteutus on haastavaa. Himmennettäviä E27 kantaisia lamppuja on, mutta valikoima on rajoitettu ja se himmennyskin on vähän semmoinen purkkaviritys - lamppua ei välttämättä saa kovin himmeäksi ennen kuin se sammuu kokonaan tai valo alkaa väpättää.


    • Anonyymi

      Makuasia tietenkin, mutta minusta plafondit ovat äärimmäisen tylsiä lättänöitä.

      Jos ei muuta vaadi kuin voimakkaan maksimivalaistuksen, ja hoitaa tunnelmallisemman valaistuksen paikallisvalaisimilla, niin himmennettävä plafondi voi olla ok

      Riippuu huoneen koosta ja väreistä, paljonko lumeneita tarvitaan riittävään valaistukseen.

      Himmentimiäkin on monenlaisia. Minulla on nuo Ikean lamput säätyneet ihan riittävästi yli 10 vuotta käytössä olleella hehkulamppuhimmentimellä ilman mitään väpätyksiä tai muita ongelmia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3467
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2099
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      204
      1791
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1699
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      273
      1045
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      929
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe