Kondensaattorivikaa digiboxissa ?

Anonyymi

Mistä tietää että digiboxissa saattaisi olla vaikkapa kondensaattorivikaa?
Oireileeko jollain tietyllä tavalla?

Omassa halvassa Valueline merkkisessä DVB-T2 digiboxissa on sellaista että toistuvasti ja yhtäkkiä koko kanavanipun signaali romahtaa alas, vaikkapa 80%:sta 20%:een, ja kuva alkaa pätkiä ja sätkiä.

Korjautuu kun vaihtaa muutamaksi sekunniksi toiselle kanavanipulle (eri taajuudelle siis).

Jos ei johdu kondensaattoreista niin mistä sitten? Digiboxiin olen vian paikallistanut, ei johdu antennista eikä TV:stä (TV:ssäkin on viritin DVB-T mutta siinä huonompi kuva kuin mitä tulee digiboxin kautta).

7

<50

  Vastaukset

  • Kyllä oireilee. Laite ei tahdo käynnistyä, tai sammuilee äkisti, käynnistelee itseään uudestaan. Mikäli boksi on tallentava, niin kiintolevy jää naksumaan käynnistyksen yhteydessä, koska sille ei mene tarpeeksi jännitettä. Levyn sisältö saattaa myös korruptoitua. Levy oireilee noin myös silloin, kun se on hajonnut/hajoamassa. Kondensaattorit, mitä noissa käytetään ovat elekrolyyttikondensaattoreita, niiden yläosat värjäytyvät ruskeiksi, mikäli ovat vuotaneet. Myöskin pullistumiset ovat merkki siitä, että konkka on sökö.

   • Olen kerran avannut tuon Valueline digiboksini, juuri tarkastellakseni mahdollisia kondensaattorivikoja ja kehnoja juotoksia. Takuutahan sillä ei tämän takia sitten enää olekaan.

    Mutta en huomannut vehkeen sisällä omituista. En konkkien enkä juotosten suhteen. Konkissa ei pullistumia eikä vuodon näköistä. Liittimissäkään ei näyttänyt olevan mitään viallista, ei yleismittarillakaan tutkittuna.

    Laitetta on lisäksi kokeiltu useammallakin sopivalla erilaisella ulkoisella 5V virtalähteellä, sillä sellaista tämä käyttää, eikä mitään eroa toiminnassa näillä.

    Myös digiboksin ja TV:n välistä kaapelia (SCART ja HDMI kaapeliliitännät) on vaihdeltu eikä tämäkään saa aikaan parannusta.


   • Kondensaattorit, mitä noissa käytetään ovat halvimpia mahdollisia(85celsiusta kestäviä)elekrolyyttikondensaattoreita, niiden yläosat värjäytyvät ruskeiksi kuumuuden keston puutteen takia sekä myös kuivuvat ,vaihtamalla ne hakkurikäyttöön tarkoitettuihin laadukkaampiin ja kalliimpiin elkoihin joissa on lämmönsieto 105celsiusta (elkoissa on merkintä 105c).


  • No niin, tutkin sitä koko hommaa vielä kerran.

   Asia ilmeisesti onkin niin että kanavanipun signaalin heilahtelun ja kuvaongelmat aiheuttikin käyttämäni antennivahvistin, tavallinen verkkovirralla toimiva VHF/UHF antennivahvistin, varmaan jo ajalta ennen digi-TV:tä.

   Nyt kauniilla ilmaalla näkyy kaikki kanavat sievästi ja signaalin heilahtelemata ilman antennivahvistintakin. Saapa nähdä sitten kun pyryttää, tuleeko kuvaa ollenkaan.

   Onhan se hyvä että itse digiboksi onkin ehyt ja luotettava.

  • Ei se antennivahvistimen poisto kokonaan sitä vikaa poistanut, että kyllä tässä digiboksissa on.

   Mikähän mysteeri sitten lienee.

  • Vielä tuli tarkistettua asia toisella digiboksilla. Toisella digiboksilla ei häiriöitä ilmene. Eli on se Valueline digiboksi vähintäänkin jollain lailla viallinen.

  • Omasta tallentavasta digipoksista hajosi regulaattori joka syöttää säätää cpu:lle menevän jännitteen. Vaihdoin silloin myös konkat musta niiden vaihdosta ei ollut apua. Regulaattori oli juotettu piirilevylle ilman mitään jäähdytysprofiilia.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   65
   3771
  2. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   63
   2112