Silakka on hyvänmakuinen kala

Silakan myrkkypitoisuus on selvästi laskenut, isokin silakka alittaa jo raja-arvot ja trendi on laskeva.
Ei muuta kuin silakan ostoon, muikku maakunnassakin arvostetaan silakkaa riippuu saako sitä tuoreena.

49

1583

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mikä ettei, kyllä tuore silakka on ruisjauhoissa pyöritettynä, ja r voissa paistettuna hyvää.
      Vielä enemmän pidän itsepaistetuista silakkapihveistä etikka & sokeriliemessä, runsailla purjorenkailla ja muutamalla maustepippurilla & laakerilehdellä ryyditettynä. Namuski,..

    • Ylen uutiset laittoi silakkalaatikon maun suuhun, on ihan pakko ostaa silakoita, silavaa ja pekoni antaa potkua, miten lie jäänyt monta vuotta väliin.

      • Anonyymi

        Ootpa sitten iänikusta sillipurkkia käsitellyt kun noin hartaana sormiasi olet haistellut.


    • Silakka on paitsi maultaan erinomainen , myös erittäin monikäyttöinen ja ennenkaikkea terveellinen hyvänlaatuisten rasvahappojensa takia. Edullistakin silakka on, vaikka fileiden hintaa jotkut pitävät kalliina. Ilmeisesti suomalaiset ovat tottuneet hyvin halpaan kalaan, kun Norjasta tuotua tuettua lohta saa jopa 6 eurolla kilo. Suurin osa silakasta menee valitettavasti eläinten rehuksi.

      Tuoreus on kalassa a ja o, varsinkin silakka rasvaisena kalana härskiintyy ja pehmenee nopeasti kuten muikkukin. Pyyntituore silakka on ihan jotain muuta kuin kauan tiskissä muhinut. Monen sisämaalaisen vastenmielisyys johtuu varmasti ikävästä kokemuksesta, kylmäketjukaan ei ennen ollut niin aukoton.

      Itse vielä jokunen vuosi sitten kalastimme verkolla muutaman kerran vuodessa, varsinkin syyssilakka on laadukasta, tuli vaan kerralla kotitarpeiksi ihan liikaa. Tosin hyvin saimme ne lahjoitetuiksi valmiiksi perattuina ja etenkin savustettuina. Nykyisin etenkin keväisin litkaamme silakoita, saa sen verran kuin haluaa. Litkaus on suosittua jopa Helsingin silloilta.

      Silakat ja muutkin pikkukalat maistuvat mielestäni parhaimmilta juuri vedestä nostettuina rantakalliolla tulipaikalla halstrattuina, ja kotipihan grillissäkin se onnistuu. Halsteri öljytään, kalat ladotaan limittäin ja ripotellaat suolat. Sitten herkulliset paistopinnat kunnon hiilloksella, ei kuitenkaan mustia karsinogeenejä , lopuksi kannattaa kypsytellä kauempana hiilloksesta . Ostan useimmiten silakat fileinä, tuoreuden näkee niistä helposti, ja nahattominakin niitä saa erityisherkkuja varten. Silakkapihvit perunamuusin kera maistuvat aina yhtä hyviltä, ja juhliin teen vaikkapa rullia tai sinappisilakoita.

      • Anonyymi

        Sinä se jaksat kirjoittaa valistuskirjoituksia kuin kaikki muut olisivat toopeja.
        Kiitos kun valistit silakasta. Sehän onkin ihan outo ja eksoottinen kala suomalaisille.


      • Tämä kauppojen mainostama kylmäketju jossa kala heidän mukaansa kestää hyvänä ja tuoreena kaksikin viikkoa.
        Mutta totuus on toinen.
        Tuore kala on kimmoisaa ja KIINTEÄÄ, toisin kuin ne kirjolohi fileet joita näkee näkee kalatiskeillä. Fileen sellissä on kaikissa 5-10 repeämää poikittaislihakerrosten välissä.
        Onko tämä siis kiinteää.
        Ei, se ei ole laadultaan superia, eikä edes regular, vaan se kelpaa nimellä prosessi teollisuuden käyttöön.

        Nämä siis näkyy ostajan silmiin kun fileitä on kaupan. Aivan varmasti kaikki myytävä kala on samanarvoista, tietysti riippuen myös koska se on kauppaan tullut. Saahan sieltä toki tuorettakin. Silakka sitten haisee ja on pehmeää vanhana.

        Valmiiksi leikatuissa ja muoviin pakatuissa tuotteissa voi tilanne olla parempi. mutta ei minulla ola varaa maksaa 20 euroa kirjolohi fileestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinä se jaksat kirjoittaa valistuskirjoituksia kuin kaikki muut olisivat toopeja.
        Kiitos kun valistit silakasta. Sehän onkin ihan outo ja eksoottinen kala suomalaisille.

        Paljon on tietämättömiä, joille Ramoonan fiksu valistus on paikallaan, samalla kertaat ja paikkaat sinäkin puutteitasi kalan saloihin.


      • Anonyymi
        Seb_on kirjoitti:

        Tämä kauppojen mainostama kylmäketju jossa kala heidän mukaansa kestää hyvänä ja tuoreena kaksikin viikkoa.
        Mutta totuus on toinen.
        Tuore kala on kimmoisaa ja KIINTEÄÄ, toisin kuin ne kirjolohi fileet joita näkee näkee kalatiskeillä. Fileen sellissä on kaikissa 5-10 repeämää poikittaislihakerrosten välissä.
        Onko tämä siis kiinteää.
        Ei, se ei ole laadultaan superia, eikä edes regular, vaan se kelpaa nimellä prosessi teollisuuden käyttöön.

        Nämä siis näkyy ostajan silmiin kun fileitä on kaupan. Aivan varmasti kaikki myytävä kala on samanarvoista, tietysti riippuen myös koska se on kauppaan tullut. Saahan sieltä toki tuorettakin. Silakka sitten haisee ja on pehmeää vanhana.

        Valmiiksi leikatuissa ja muoviin pakatuissa tuotteissa voi tilanne olla parempi. mutta ei minulla ola varaa maksaa 20 euroa kirjolohi fileestä.

        En ikuna maksa kirjolohifileestä 20€.


    • Anonyymi

      Ostin silakkafileitä ja tein silakkalaatikkoa: perunoita, suolaa, savulihakuutioita ja vettä. Uunista otettuna ja lämpimänä syötynä ei ollut mikään makuelämys. Sitten, kun panin jääkaappiin ja lämmitin, maku oli paljon parempi.

      • Anonyymi

        Sopiiko savuliha silakan kanssa, molemmat on vahvan makuisia ? Tykkään silakkalaatikosta, jos sen päällä on tuoreita rapeiksi paistuneita silavasiivuja. Mutta sellaista lihaa ei tahdo saada tuoreena , vain pekoniksi savustettua. Itse laitan liemeksi kermaa tai munamaitoa vanhaan tapaan. Teen kokonaisista pienistä suolasilakoista, en ole fileitä laatikkoon kokeillut. Ainahan vanhoja ruokia voi uudistaa.


      • Anonyymi

        Silakkalaatikkohan pitää tehdä suolasilakoista.
        Ensin niitä vähän liotetaan.
        Ei tavallisista silakkafileistä tule minkäänmakuista silakkalaatikkoa.
        Sipulia myös mukaan ja maustepippureita ja munamaitoliemi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Silakkalaatikkohan pitää tehdä suolasilakoista.
        Ensin niitä vähän liotetaan.
        Ei tavallisista silakkafileistä tule minkäänmakuista silakkalaatikkoa.
        Sipulia myös mukaan ja maustepippureita ja munamaitoliemi.

        Tämä oli täysin uusi tieto. En olisi kuvitellutkaan, että silakkalaatikko pitää tehdä suolasilakoista. En tosin tiedä juuri muuutakaan ruoanlaitosta. Panin toki sipulia mainitsemaani laatikkoon, unohdin kertoa. Savulihakuutiot sopivat mielestäni hyvin Joukon jatkoksi.


    • Lapsuusajalta muistoja kesisistä saimaan rannalta ja nuotanvedossa mukana, vähän vauraammassa talossa oli oma nuotta nuottavajassa, muikkua tuli,ei silakkaa.
      Hyvin usein tekivät rantakalaa pienessä rautapadassa, hyvää oli.
      Nykyään vetävät troolia pääasiasssa, joitakin vuosia sitten olin katsomassa talvella mökin lähellä kun vetivät jäällä nuottaa, että ei nuottakalastus ole jäänyt unholaan.
      Näihin aikoihin on meilläpäin saimaalla muikun kutu lopuillaan, rupiaa järvi jäätymään kun pakkasia on toistakymmentä astetta olna useana yönnä.

      • Anonyymi

        Kasvaako Saimaassa silakkaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kasvaako Saimaassa silakkaa?

        Ei kai missään suomen sisävesissä silakkaa esiinny. Se on sillin eräs alalaji.
        Opin vasta nyt paistamaan silakkafileet oikein. Laitan pannun ensin lieden 2 vaihteelle. Se saa lämmetä siinä vaikka 10 minuuttia.
        Sitten laitan lämmön 4 tasolle. laitan voita pannulle. Pyöritän fileet kauraryyneissä. Lisään ruokaöljyä ja annan fileiden kypsyä hiukan.
        Käännän fileet puulastalla ja annan kalan muhia 2 tasolla mureaksi. hyviä ovat. Saman teen muikkujen kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kai missään suomen sisävesissä silakkaa esiinny. Se on sillin eräs alalaji.
        Opin vasta nyt paistamaan silakkafileet oikein. Laitan pannun ensin lieden 2 vaihteelle. Se saa lämmetä siinä vaikka 10 minuuttia.
        Sitten laitan lämmön 4 tasolle. laitan voita pannulle. Pyöritän fileet kauraryyneissä. Lisään ruokaöljyä ja annan fileiden kypsyä hiukan.
        Käännän fileet puulastalla ja annan kalan muhia 2 tasolla mureaksi. hyviä ovat. Saman teen muikkujen kanssa.

        Siis kauraryyneissä pyörität ? Yleensä muikut ja silakat pyöritellään ruisjauhoissa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kasvaako Saimaassa silakkaa?

        Saimaassa kasvaa saimaan norppia, muualla niitä ei kasva...vai kasvaako?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei kai missään suomen sisävesissä silakkaa esiinny. Se on sillin eräs alalaji.
        Opin vasta nyt paistamaan silakkafileet oikein. Laitan pannun ensin lieden 2 vaihteelle. Se saa lämmetä siinä vaikka 10 minuuttia.
        Sitten laitan lämmön 4 tasolle. laitan voita pannulle. Pyöritän fileet kauraryyneissä. Lisään ruokaöljyä ja annan fileiden kypsyä hiukan.
        Käännän fileet puulastalla ja annan kalan muhia 2 tasolla mureaksi. hyviä ovat. Saman teen muikkujen kanssa.

        En paista mitään kalaa, koska en osaa. Paistan vain sieniä ja munakasta. Kalat jäävät epämääräiseksi mössöksi tai kuivuvat pannuun.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En paista mitään kalaa, koska en osaa. Paistan vain sieniä ja munakasta. Kalat jäävät epämääräiseksi mössöksi tai kuivuvat pannuun.

        Mikään paistettava ei tartu pannun pohjaan, jos siinä on riittävästi rasvaa. Italialaiset paistavat kaiken ruokaöljyllä. He ovat suomalaisia terveempiä. Maukkaampaa tulee kun alottaa voilla:sitten lisää ruokaöljyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kasvaako Saimaassa silakkaa?

        Helsinkiläisille kyllä


    • Anonyymi

      Sipulia pannulla kuullotettaessa savukylkeä sekaan pannulle.
      Sitä silakkalaatikkoon mukaan. Se on perinteinen tapa.
      Päälle laitan myös laittaa kylkisiivuja.

      Eri "lääneissä" voi omat perinteet :))

    • Anonyymi

      Silakan syönnissä on sellainen pieni ongelma, että sitä on huonosti saatavilla. Valtaosa Suomen silakkasaaliista menee minkkien ja kettujen ruuaksi.

    • Anonyymi

      Kun suurimpia marketteja lukuunottamatta markettien asiakaspalvelutiskit (liha- ja kala) poistettiin, ei silakkaa enää näy kaupoissa.
      Ei sitä kukaan osta 3 päivää sitten pakattuna.

    • Anonyymi

      Suomalaiset tyytyy liian vähään mitä palveluihin tulee.
      Ranskalainen, saksalainen tai italialainen ei tyytyisi koskaan.

      Meidän pieni K-market ansaitsee hatunnoston.
      Se palautti pienen tiskinsä, josta saa ostaa vähän sitä sun tätä
      sen verran kuin haluaa ja
      tarjolla on silakkaa kerran pari viikossa !
      Silakka menee kaupaksi kuin kuumille kiville.
      Eläkeläiset sen silakan enimmäkseen ostaa päivällä, ei töistä palaaville paljon jää,
      jos haluavatkaan.

      • Anonyymi

        Monet isot Prismat ovat isoja laatikkomyymälöitä, sillä varsinaiset palvelutiskit ovat vaatimattomia kooltaan. Kalaa on , mutta lihapuoli on pakattuna kaapeissa.
        Citymarketit ovat paremmin panostaneet palveluun, etenkin uudet kaupat.
        Nyt Järvenpään citymarketin kauppias voitti maailman paras kauppa kisan.


    • Anonyymi

      Laitan 0,5 kg perattuja selkäruodot mukana silakoita ikivanhan lihamyllyn läpi, jauhan mukaan syksyllä suoraan puusta omenan, sipulin ja desin maapähkinöitä. Teen niistä taikinan (muna, korppujauhot, mausteet), jonka paistan pihveinä lettupannussa miedolla pitkään. Syön heti kättelyssä vähintään 10 kuumana ja vielä jää.

    • Anonyymi

      Joku kirjoitti että silakka on Itämeren eräs sillilaji. Niin se on. Pohjan pitäjän lahdessa on enempi silliä muistuttava silakkalajinsa. Se on pulleampi, myös aika rasvainen. Parempia kuin tavalliset silakat. Olen syönyt niitä voissa paistettuina.
      , calle.

    • Anonyymi

      Silakat ruotoineen ja selkärankoineen ovat super ruokaa.Varsinkin vahemmalla iällä kun tuo kasiumin saanta saattaa vähentyä, luusto sitä kuitenkin kaipaa. Vielä jos keität silakat tai paistat oljyssä, sen terveellisempää proteiini-kalsium lähdettä saa hakea.

      • Anonyymi

        Silakkaa voi keittää laakeassa kattilassa rullina, mausteina tilliä, pippuria, suolaa, etikkaa ja sokeria. Voi myös uunissa hauduttaa isomman annoksen. Kuumina ensimmäinen satsi ja sitten kylminä jääkaapista kuumien perunoiden kera tai ruisleivällä. Oliskohan silakkakalakeitto hyvää , onko joku kokeillut ?


    • Anonyymi

      Kun olisikin tuoretta silakkaa, tarvittava savustin ja ammatti -tai harrastustaitoa itse savustaa monenlaisia kaloja. Olen ostanut savustamolta myös silakkaa lämpimänä ja tuoreena. Eihän parempaa särvintä olekaan.

    • Anonyymi

      Silakan maku riippuu siitä minkälaisista vesissä silakka on pyydetty,
      jos josstain saaste-lätäköstä, niin maku on HIRVEEN PAHA,

      vain puhtaista vesistä pyydetty silakka on maukas ja syötävä,

      • Anonyymi

        Missä sellaisia saastelätäköitä on ?


    • Anonyymi

      Silakkaa söisi mielellään, jos sitä jostain saisi.
      Pitää lähteä vartavasten kauppahalliin asti, kun silakkaa halua.
      Vain aniharvoissa kaupoissa on kalatiski.

      • Anonyymi

        Tykkään ruisjauhoissa ja rautapannulla voissa paistetuista silakoista.
        Ja 'kultakaloista'.
        Beng


      • Anonyymi

        Kaupan palvelut on todellakin huonontuneet sen suhteen,
        että "irtotiskejä" , joissa tuoretta kalaa ja lihaa myydään,
        on vain suurimmissa supermarketeissa,
        Suuret supermarketit eivät ole kaikkien ulottuvilla.
        Ostin silakkaa kerran viikossa, kun se oli vielä mahdollista
        eli kun sitä läheltä sai.
        Tein monenlaista ruokaa silakoista, tietysti paistettuna, mutta myös uunissa,
        kalahyytelöä ja mausteliemisilakoita ym.
        Silakka on mainio kala, samoin muikku.


    • Anonyymi

      Stadissa silakkamarkkina-aika lähestyy. Käyn, jos delta sallii ja jos ne pidetään.

    • Anonyymi

      Siika on maukkaampi.

      • Anonyymi

        Makuasia. Minusta siiassa ei ole mitään makua. Ahvenessa on ja kuhassa,
        ja tietysti silakassa ja muikussa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Makuasia. Minusta siiassa ei ole mitään makua. Ahvenessa on ja kuhassa,
        ja tietysti silakassa ja muikussa.

        Savustettu siika on erittäin maukas. Toki savustettu tai grillattu ahven maistuu myös. Kuha on yliarvostettu mielestäni. Makuasioita toki nämä ovat.


    • Anonyymi

      Eiköhän arvot laske sen takia että saadaan myynti nousemaan. Totuus on kai ennallaan.

      Tosin ei kaikki sairastu vaikka mitä söisivät. Mun äitin ja iskä eli terveenä yli 85 v ikään ja sitten vasta verenpainelääkkeitä ja jotain muuta. Molemmat jaksoi yli 90v oikein hyvin kotonaan.

      Söivät aamulla puuron. Päivällä keitettyjä perunoita, porkkanaa ja papuja ja sianlihan siivuja. Myöhemmin paistoivat päivällä jääneet ruoat ja illalla jäätelöä.
      Pari kertaa viikossa kävivät naapurissa lounasravintolassa syömässä, ainaki 20 vuotta.

    • Olen Etelä-Pohjalainen meren rannikolta, vaikka olenkin asunut suurimman osan elämästäni Pohjois-Karjalassa.
      Muistan kuinka lapsuudessani huudettiin kylän raitllla; " Silakkaauto tulee".
      Muistan paistettujen silakoiden tuksun vieläkin.
      En ole löytänyt samaa makua silakoihin pitkään aikaan.

      • Anonyymi

        Silakka-auto. - Nm. Oikea kirjoitusasu


      • Anonyymi kirjoitti:

        Silakka-auto. - Nm. Oikea kirjoitusasu

        Voi kun jäi väli-viiva pois :D


      • Anonyymi
        liekko kirjoitti:

        Voi kun jäi väli-viiva pois :D

        Väliviiva. - Nm. Woi-woi


      • Anonyymi kirjoitti:

        Väliviiva. - Nm. Woi-woi

        Ajattelin laittaa kaiken varalta jos se on niin tärkeä :)
        Aurinkoinen aamu, lähden pyörälenkille ja mietin väliviivan mysteeriä.


    • Anonyymi

      Citymarket Eastonista ostin päivällä kalatiskistä silakkafileitä, joita juuri söimme, hyvältä maistuivat pitkästä aikaa.
      Kesällä olivat paistetut muikut viikottaista ruokaa maalla ollessa.

    • Anonyymi

      Iso tuore silakka savustettuna on aina meikä-äijän herkku. Pannulla, voissa paistettunakin erikoisen hyvää.
      On olemassa silakkaruokakirjakin...siitä kalasta on niin moneen hyvään ruokaan.

    • Anonyymi

      Syyssilakka on rasvainen, sitä verisuonille hyvää tekevää rasvaa. Mutta rasvan takia silakka eltaantuu helposti, sisämaassa saa usein jo härskiintyneenä pitkien kuljetusten ja siirtelyjen takia. Ostan vain fileitä, kokonaisena ja varsinkin perkaamattomina muhjiintuvat.

      • Anonyymi

        Koneellinen filerointi joka tapahtuu heti pyynnin jälkeen lisää kalan säilyvyyttä.
        Kun menet kalatiskille, ainakin itselle on kalan tuoreus tärkeintä.
        Kuinka hyvin voi luottaa pyyntipäivä merkintää, ei paljon vaihtoehtoja.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      132
      3346
    2. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      38
      2643
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2475
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      117
      2348
    5. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      30
      2083
    6. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      115
      1780
    7. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      174
      1448
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      314
      1432
    9. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      312
      1331
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      66
      1178
    Aihe