Silakka on hyvänmakuinen kala

Silakan myrkkypitoisuus on selvästi laskenut, isokin silakka alittaa jo raja-arvot ja trendi on laskeva.
Ei muuta kuin silakan ostoon, muikku maakunnassakin arvostetaan silakkaa riippuu saako sitä tuoreena.

25

54

Vastaukset

  • Mikä ettei, kyllä tuore silakka on ruisjauhoissa pyöritettynä, ja r voissa paistettuna hyvää.
    Vielä enemmän pidän itsepaistetuista silakkapihveistä etikka & sokeriliemessä, runsailla purjorenkailla ja muutamalla maustepippurilla & laakerilehdellä ryyditettynä. Namuski,..

  • Ylen uutiset laittoi silakkalaatikon maun suuhun, on ihan pakko ostaa silakoita, silavaa ja pekoni antaa potkua, miten lie jäänyt monta vuotta väliin.

  • Silakka on paitsi maultaan erinomainen , myös erittäin monikäyttöinen ja ennenkaikkea terveellinen hyvänlaatuisten rasvahappojensa takia. Edullistakin silakka on, vaikka fileiden hintaa jotkut pitävät kalliina. Ilmeisesti suomalaiset ovat tottuneet hyvin halpaan kalaan, kun Norjasta tuotua tuettua lohta saa jopa 6 eurolla kilo. Suurin osa silakasta menee valitettavasti eläinten rehuksi.

    Tuoreus on kalassa a ja o, varsinkin silakka rasvaisena kalana härskiintyy ja pehmenee nopeasti kuten muikkukin. Pyyntituore silakka on ihan jotain muuta kuin kauan tiskissä muhinut. Monen sisämaalaisen vastenmielisyys johtuu varmasti ikävästä kokemuksesta, kylmäketjukaan ei ennen ollut niin aukoton.

    Itse vielä jokunen vuosi sitten kalastimme verkolla muutaman kerran vuodessa, varsinkin syyssilakka on laadukasta, tuli vaan kerralla kotitarpeiksi ihan liikaa. Tosin hyvin saimme ne lahjoitetuiksi valmiiksi perattuina ja etenkin savustettuina. Nykyisin etenkin keväisin litkaamme silakoita, saa sen verran kuin haluaa. Litkaus on suosittua jopa Helsingin silloilta.

    Silakat ja muutkin pikkukalat maistuvat mielestäni parhaimmilta juuri vedestä nostettuina rantakalliolla tulipaikalla halstrattuina, ja kotipihan grillissäkin se onnistuu. Halsteri öljytään, kalat ladotaan limittäin ja ripotellaat suolat. Sitten herkulliset paistopinnat kunnon hiilloksella, ei kuitenkaan mustia karsinogeenejä , lopuksi kannattaa kypsytellä kauempana hiilloksesta . Ostan useimmiten silakat fileinä, tuoreuden näkee niistä helposti, ja nahattominakin niitä saa erityisherkkuja varten. Silakkapihvit perunamuusin kera maistuvat aina yhtä hyviltä, ja juhliin teen vaikkapa rullia tai sinappisilakoita.

    • Sinä se jaksat kirjoittaa valistuskirjoituksia kuin kaikki muut olisivat toopeja.
      Kiitos kun valistit silakasta. Sehän onkin ihan outo ja eksoottinen kala suomalaisille.


  • Ostin silakkafileitä ja tein silakkalaatikkoa: perunoita, suolaa, savulihakuutioita ja vettä. Uunista otettuna ja lämpimänä syötynä ei ollut mikään makuelämys. Sitten, kun panin jääkaappiin ja lämmitin, maku oli paljon parempi.

    • Sopiiko savuliha silakan kanssa, molemmat on vahvan makuisia ? Tykkään silakkalaatikosta, jos sen päällä on tuoreita rapeiksi paistuneita silavasiivuja. Mutta sellaista lihaa ei tahdo saada tuoreena , vain pekoniksi savustettua. Itse laitan liemeksi kermaa tai munamaitoa vanhaan tapaan. Teen kokonaisista pienistä suolasilakoista, en ole fileitä laatikkoon kokeillut. Ainahan vanhoja ruokia voi uudistaa.


    • Silakkalaatikkohan pitää tehdä suolasilakoista.
      Ensin niitä vähän liotetaan.
      Ei tavallisista silakkafileistä tule minkäänmakuista silakkalaatikkoa.
      Sipulia myös mukaan ja maustepippureita ja munamaitoliemi.


    • Anonyymi kirjoitti:

      Silakkalaatikkohan pitää tehdä suolasilakoista.
      Ensin niitä vähän liotetaan.
      Ei tavallisista silakkafileistä tule minkäänmakuista silakkalaatikkoa.
      Sipulia myös mukaan ja maustepippureita ja munamaitoliemi.

      Tämä oli täysin uusi tieto. En olisi kuvitellutkaan, että silakkalaatikko pitää tehdä suolasilakoista. En tosin tiedä juuri muuutakaan ruoanlaitosta. Panin toki sipulia mainitsemaani laatikkoon, unohdin kertoa. Savulihakuutiot sopivat mielestäni hyvin Joukon jatkoksi.


  • Lapsuusajalta muistoja kesisistä saimaan rannalta ja nuotanvedossa mukana, vähän vauraammassa talossa oli oma nuotta nuottavajassa, muikkua tuli,ei silakkaa.
    Hyvin usein tekivät rantakalaa pienessä rautapadassa, hyvää oli.
    Nykyään vetävät troolia pääasiasssa, joitakin vuosia sitten olin katsomassa talvella mökin lähellä kun vetivät jäällä nuottaa, että ei nuottakalastus ole jäänyt unholaan.
    Näihin aikoihin on meilläpäin saimaalla muikun kutu lopuillaan, rupiaa järvi jäätymään kun pakkasia on toistakymmentä astetta olna useana yönnä.

    • Kasvaako Saimaassa silakkaa?


    • Anonyymi kirjoitti:

      Kasvaako Saimaassa silakkaa?

      Ei kai missään suomen sisävesissä silakkaa esiinny. Se on sillin eräs alalaji.
      Opin vasta nyt paistamaan silakkafileet oikein. Laitan pannun ensin lieden 2 vaihteelle. Se saa lämmetä siinä vaikka 10 minuuttia.
      Sitten laitan lämmön 4 tasolle. laitan voita pannulle. Pyöritän fileet kauraryyneissä. Lisään ruokaöljyä ja annan fileiden kypsyä hiukan.
      Käännän fileet puulastalla ja annan kalan muhia 2 tasolla mureaksi. hyviä ovat. Saman teen muikkujen kanssa.


    • Anonyymi kirjoitti:

      Ei kai missään suomen sisävesissä silakkaa esiinny. Se on sillin eräs alalaji.
      Opin vasta nyt paistamaan silakkafileet oikein. Laitan pannun ensin lieden 2 vaihteelle. Se saa lämmetä siinä vaikka 10 minuuttia.
      Sitten laitan lämmön 4 tasolle. laitan voita pannulle. Pyöritän fileet kauraryyneissä. Lisään ruokaöljyä ja annan fileiden kypsyä hiukan.
      Käännän fileet puulastalla ja annan kalan muhia 2 tasolla mureaksi. hyviä ovat. Saman teen muikkujen kanssa.

      Siis kauraryyneissä pyörität ? Yleensä muikut ja silakat pyöritellään ruisjauhoissa.


    • Anonyymi kirjoitti:

      Kasvaako Saimaassa silakkaa?

      Saimaassa kasvaa saimaan norppia, muualla niitä ei kasva...vai kasvaako?


    • Anonyymi kirjoitti:

      Ei kai missään suomen sisävesissä silakkaa esiinny. Se on sillin eräs alalaji.
      Opin vasta nyt paistamaan silakkafileet oikein. Laitan pannun ensin lieden 2 vaihteelle. Se saa lämmetä siinä vaikka 10 minuuttia.
      Sitten laitan lämmön 4 tasolle. laitan voita pannulle. Pyöritän fileet kauraryyneissä. Lisään ruokaöljyä ja annan fileiden kypsyä hiukan.
      Käännän fileet puulastalla ja annan kalan muhia 2 tasolla mureaksi. hyviä ovat. Saman teen muikkujen kanssa.

      En paista mitään kalaa, koska en osaa. Paistan vain sieniä ja munakasta. Kalat jäävät epämääräiseksi mössöksi tai kuivuvat pannuun.


    • Anonyymi kirjoitti:

      En paista mitään kalaa, koska en osaa. Paistan vain sieniä ja munakasta. Kalat jäävät epämääräiseksi mössöksi tai kuivuvat pannuun.

      Mikään paistettava ei tartu pannun pohjaan, jos siinä on riittävästi rasvaa. Italialaiset paistavat kaiken ruokaöljyllä. He ovat suomalaisia terveempiä. Maukkaampaa tulee kun alottaa voilla:sitten lisää ruokaöljyä.


  • Sipulia pannulla kuullotettaessa savukylkeä sekaan pannulle.
    Sitä silakkalaatikkoon mukaan. Se on perinteinen tapa.
    Päälle laitan myös laittaa kylkisiivuja.

    Eri "lääneissä" voi omat perinteet :))

  • Silakan syönnissä on sellainen pieni ongelma, että sitä on huonosti saatavilla. Valtaosa Suomen silakkasaaliista menee minkkien ja kettujen ruuaksi.

  • Kun suurimpia marketteja lukuunottamatta markettien asiakaspalvelutiskit (liha- ja kala) poistettiin, ei silakkaa enää näy kaupoissa.
    Ei sitä kukaan osta 3 päivää sitten pakattuna.

  • Suomalaiset tyytyy liian vähään mitä palveluihin tulee.
    Ranskalainen, saksalainen tai italialainen ei tyytyisi koskaan.

    Meidän pieni K-market ansaitsee hatunnoston.
    Se palautti pienen tiskinsä, josta saa ostaa vähän sitä sun tätä
    sen verran kuin haluaa ja
    tarjolla on silakkaa kerran pari viikossa !
    Silakka menee kaupaksi kuin kuumille kiville.
    Eläkeläiset sen silakan enimmäkseen ostaa päivällä, ei töistä palaaville paljon jää,
    jos haluavatkaan.

    • Monet isot Prismat ovat isoja laatikkomyymälöitä, sillä varsinaiset palvelutiskit ovat vaatimattomia kooltaan. Kalaa on , mutta lihapuoli on pakattuna kaapeissa.
      Citymarketit ovat paremmin panostaneet palveluun, etenkin uudet kaupat.
      Nyt Järvenpään citymarketin kauppias voitti maailman paras kauppa kisan.


  • Laitan 0,5 kg perattuja selkäruodot mukana silakoita ikivanhan lihamyllyn läpi, jauhan mukaan syksyllä suoraan puusta omenan, sipulin ja desin maapähkinöitä. Teen niistä taikinan (muna, korppujauhot, mausteet), jonka paistan pihveinä lettupannussa miedolla pitkään. Syön heti kättelyssä vähintään 10 kuumana ja vielä jää.

  • Joku kirjoitti että silakka on Itämeren eräs sillilaji. Niin se on. Pohjan pitäjän lahdessa on enempi silliä muistuttava silakkalajinsa. Se on pulleampi, myös aika rasvainen. Parempia kuin tavalliset silakat. Olen syönyt niitä voissa paistettuina.
    , calle.

  • Silakat ruotoineen ja selkärankoineen ovat super ruokaa.Varsinkin vahemmalla iällä kun tuo kasiumin saanta saattaa vähentyä, luusto sitä kuitenkin kaipaa. Vielä jos keität silakat tai paistat oljyssä, sen terveellisempää proteiini-kalsium lähdettä saa hakea.

    • Silakkaa voi keittää laakeassa kattilassa rullina, mausteina tilliä, pippuria, suolaa, etikkaa ja sokeria. Voi myös uunissa hauduttaa isomman annoksen. Kuumina ensimmäinen satsi ja sitten kylminä jääkaapista kuumien perunoiden kera tai ruisleivällä. Oliskohan silakkakalakeitto hyvää , onko joku kokeillut ?


  • Kun olisikin tuoretta silakkaa, tarvittava savustin ja ammatti -tai harrastustaitoa itse savustaa monenlaisia kaloja. Olen ostanut savustamolta myös silakkaa lämpimänä ja tuoreena. Eihän parempaa särvintä olekaan.

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.