Malamuutti tai muu suurehko rotu "kaupunkikoiraksi"

Anonyymi

Hakusessa itselleni sopiva koirarotu. Tässä hieman pohjustusta:

- omakotitalo keskisuurella aidatulla pihalla lähellä keskustaa
- perheessä valmiiksi 4v saksanpaimenkoira
- päivittäin aktiivista liikuntaa mm. hevostallilla
- vaellus- ja retkeilyharrastus
- perheessä ei vielä lapsia, mutta tilanne saattaa muuttua viiden vuodenkin sisällä.
- ei näyttelyharrastusta. Palveluskoirajuttuja harrastemielessä omaksi iloksi.

Koiralta toivoisin:
- suht terve rotu
- sakemannin kokoinen tai suurempi
- pitkäkarvainen = selviää ulkona pukematta talvisinkin
- ei suurta riistaviettiä = uskaltaa pitää vapaana maalla ja tulee kutsuttaessa takaisin
- ei haukkuherkkä. Vieraista varoittaminen ok.
- oppii tulemaan toimeen perheen toisen koiran kanssa. Mielellään jopa samansukupuolisen.
- Ei varsinainen vahtikoira
- mielellään enempi rauhallinen ja itsenäinen, kuin jatkuvasti huomiota tarvitseva.
- turkinhoitoa perus kerran viikkoon harjaukset
- oppii peruskäytöstavat. Ei pyrkimystä huipulle tai sinnepäinkään missään lajissa.
- perhekoira

10

62

  Vastaukset

  • Malamuuteilla saattaa olla hyvin paljon vaikeuksia hyväksyä toisia koiria, varsinkin samaa sukupuolta olevia joten kannattaa harkita tarkkaan. Varsinkin jos irti aiotte pitää ettei käy niin että käy jonkun toisen koiran kimppuun irti ollessaan (huom. kai sitten tiesitte että koiria EI saa pitää irti kuin maanomistajan luvalla, ja silloinkaan ei ympäri vuoden?).

   • Malamuuteista myös lukenut tuosta toisten koirien hyväksymisestä, mutta vaikea uskoa ettei saisi saman perheen koiria tulemaan toimeen. Koirat meillä siis vapaana omistamallamme hevostilalla.


  • Tästä nyt jotenkin paistaa läpi se, että olette maalanneet mielessänne kuvan koirasta, joka on tilanteessa kuin tilanteessa täydellinen robotti. Sellaista koiraa ei olekaan, jolla olisi on/off nappula sitä varten, että saatte sen toimimaan mielenne mukaisesti tilanteessa kuin tilanteessa juuri sillä tavalla kuin satutte juuri sillä hetkellä haluamaan. Esim. palveluskoiraharrastukset ja muu yhdessä harrastaminen ja tuo mainitsemasi itsenäisyys ovat jo suoriltaan pahasti ristiriidassa keskenään. Toki yksilöeroja on, mutta yleistäen palveluskoirarodut ovat usein niin sanottuja tarranauhakoiria, joilla yhteistyöhalu ei mene nappia napsauttamalla pois päältä silloin kuin sinä satut haluamaan.

   Malamuutit saattavat tosiaan olla äkäisiä saman sukupuolen koirille, joten sen melkein pitäisi olla jo olemassa olevan koiran kanssa vastakkaista sukupuolta. Malamuutit myös ovat nimenomaan itsenäisiä, mutta ovat sitä sitten vuorokauden ympäri. Mistään palveluskoiraharrastuksista ja muista vastaavista ei kannata lähtökohtaisesti unelmoida malamuutin kanssa. Myös riistaviettiä voi alkukantaisilla roduilla olla sen verran, etteivät itsenäisyyteen yhdistettynä tahdo pysyä pihalla vapaana.

   Harkitsisin esim. leonberginkoiraa, landseeria/nöffiä, bernhardinkoiraa, berninpaimenkoiraa, hovawartia jne.

   • Emme missään nimessä oleta, että tuleva koira toimisi kuin robotti. En myöskään ymmärrä näin vihamielistä asennetta (voin toki tulkita väärin) kun puhutaan malamuutista seurakoirana. Olen tavannut montakin taajamaan perhekoiraksi otettua malamuuttia ja lyhyen tutustumisen perusteella ei vaikuttanut ongelmalliselta yhtälöltä. Itselläni on tosiaan kokemusta perheen koirien myötä sekä oman sakemannin koulutuksesta hyvinkin yhteiskuntakelpoiseksi. Meillä on tarjolla hyvin paljon liikuntaa ja aktiviteetteja enkä tosiaan oleta, että malamuutin pitäisi palveluskoirajuttuja suorittaa jos innostusta ei ole. Voidaan sitten keksiä muita rotutyypillisempiä harrastuksia. Oma huolenaiheeni kohdistuu tämän rodun kohdalla eniten juurikin riistaviettiin, jonka johdosta en koiraa pystyisi omilla mailla vapaana pitämään. Koska itselläni on kokemusta pääasiassa vain paimenkoirista, ei vapaana pitäminen ole koskaan ollut ongelma, kun koira seurailee aina jonkun verran missä omat ihmiset menee. Toisin varmasti itsenäisemmän koiran kanssa enkä osaa ajatella onko tällaiselle koiralle tyypillistä lähteä omille teilleen vai oppiiko rajat. Noh oli miten oli, malamuutti on vain yksi vaihtoehdoista ja toivoinkin otsikoinnin provosoivan keskusteluun. Berni olisi rotuna ihanteellinen, mutta terveysongelmien vuoksi aion harkita kolmesti. Muihinkin mainitsemiisi rotuihin olen tutustunut jo aikaisemmin, mutta tuollainen lehmän kokoinen hurjasti kuolaava koira hieman huolettaa, vaikken mikään siisteysintoilija olekaan. Hovawart näistä suosikki ja yksi vahva vaihtoehto :)


  • Mahdoitteko ottaa malamuuteista mitään selville itsenäisesti ennen tänne kirjoittelua? Vähintään joka toinen kohta listassanne pudottaa malamuutin välittömästi pois laskuista.

   Päättäkää nyt ihmeessä ensin, mitä todella koiralta haluatte ja opiskelkaa sitten edes alustavasti kiinnostavista koiraroduista itse. Muiden on vähän hankala tietää, mikä teille sopii, kun kaikki on niin pahasti ristiriidassa keskenään. Muistakaa, että koirat eivät kuitenkaan ole autoja, joihin voi valita varusteluita täysin mielensä mukaisesti.

  • Valitettavasti myös minä skippaisin malamuutin. Malamuuttikasvattaja perhetuttuna (nykyisin tosin eläkkeellä, oli ihan tunnettu ja arvostettu aikanaan ja hällä oli yksi kautta aikojen menestyneimpiä Suomessa asuneita muutteja niin näytössä kuin taakanvedossa) ja jonkin verran penskana varsinkin tullut noiden kanssa pyörittyä. Saman sukupuolen muutit järestään piti pitää erikseen. Riistaviettiä ihan kohtalaisesti myös. Itse myös saku- ja hevosihmisiä - muutti on aivan toista maata siihen verrattuna. Siinä missä saku hengailee tallilla suvereenisti ihmisten kesken ja antaa hevosten olla kouluttamalla vähintään, muuttia ei hevoset kiinnosta, mutta ei se jää siihen jalkoihinkaan pyörimään. Haukuhan ne eivät juu, mutta muuta ölinää osaavat pitää. Itsenäisiä ja rauhallisia ne ovat ja sopivat kyllä retkeilyyn ja eräilyyn erittäin hyvin, mutta silti en näe sen sopivan teille parhaimmalla mahdollisella tavalla. Itse rakastan muuttia yli kaiken, hyvin jalo ja mahtipontinen rotu, harmi ettei sovi omaankaan pirtaan.

   Oletko tehnyt kennelliiton hankikoirassa totutestiä? Kokeile tehdä ja katso mitä se antaa vastaukseksi. Äkkiseltään tulisi mieleen lapinporokoira, ainoastaan koossa häviää ja riistaviettiä voi olla. Muutoin sopisi mielestäni hyvin ja ennen kaikkea on perusterve rotu.

   • Äh karkasi liian ajoissa. Lapinporossa luonteisia on jonkin verran vaihtelua samoiten äänekkyydessä. Sen vuoksi ehkä joku toinen rotu voisi olla perusvarma.

    Jos iso koira on ehdoton, niin hoffi voisi olla ihan tutustumisen arvoinen rotu! Myös hieman vastaavanlainen estrelanvuoristokoira kannattaa tsekata. Meidän tallilla yksi tällainen yksilö käy välillä vierailemassa. Tyynen rauhallinen kaveri, joka ottaa lunkisti kentän laidalla kun emäntä hoitaa hevosia. Kotona tosin kuulema vahtivietin takia on varautunut, mutta on perhekeskeinen tyyppi.


   • Ei kannattaisi perustaa ajatuksiaan yhden kasvattajan koiran/koirien varaan. Se että koira on menestynyt näyttelysissä tai taakanvedossa, ei kerro yhtään mitään. Itsen 30 vuotta malamuutteja omistaneena rohkenen kertoa, et malamuutteja löytyy joka lähtöön. Harmi kyllä suurin osa on pilattu jalostamalla seurakoiraominaisuuksia, eikä niitä alkuperäisiä käyttöominaisuuksia. Kun hankkii koiransa paikasta, joita löytyy muutama maailmasta, niin voit saada malamuutin, joka on sellainen kuin sen tulee alkuperäisen rotumääritelmän mukaan olla. Jos malemuuteilla olisi ollut koira, joka ei olisi tullut toimeen muiden koirien kanssa, niin sillä ei olisi ollut pitkä elämä...

    Taakanveto - voitko kuvitella rekikoiraa, joka toimii vain etukäskyllä?


   • Nanuq kirjoitti:

    Ei kannattaisi perustaa ajatuksiaan yhden kasvattajan koiran/koirien varaan. Se että koira on menestynyt näyttelysissä tai taakanvedossa, ei kerro yhtään mitään. Itsen 30 vuotta malamuutteja omistaneena rohkenen kertoa, et malamuutteja löytyy joka lähtöön. Harmi kyllä suurin osa on pilattu jalostamalla seurakoiraominaisuuksia, eikä niitä alkuperäisiä käyttöominaisuuksia. Kun hankkii koiransa paikasta, joita löytyy muutama maailmasta, niin voit saada malamuutin, joka on sellainen kuin sen tulee alkuperäisen rotumääritelmän mukaan olla. Jos malemuuteilla olisi ollut koira, joka ei olisi tullut toimeen muiden koirien kanssa, niin sillä ei olisi ollut pitkä elämä...

    Taakanveto - voitko kuvitella rekikoiraa, joka toimii vain etukäskyllä?

    Herrajesta tätä palstaa - muistakaahan joka ikinen kirjoittaja sitten kertoa koirahistorianne ja harrastuksenne ja asuntolainanne alusta loppuun, jotta kukaan ei saa käsitystä, että kokemuksenne asiaan x perustuu vain näkyvillä olevaan kirjoitukseen.

    Tottakai vaihelua on paljon - emmehän me ihmisetkään ole toistemme kopioita. Emme edes vanhempiemme kopioita. Fakta nyt on silti, että muutti ei VÄLTTÄMÄTTÄ tule toimeen omassakaan laumassa samaa sukupuolta olevan kanssa. Kyllä muutti laumaan sopeutuu, mutta sopeutuuko muutin laumaan? Ei välttämättä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Herrajesta tätä palstaa - muistakaahan joka ikinen kirjoittaja sitten kertoa koirahistorianne ja harrastuksenne ja asuntolainanne alusta loppuun, jotta kukaan ei saa käsitystä, että kokemuksenne asiaan x perustuu vain näkyvillä olevaan kirjoitukseen.

    Tottakai vaihelua on paljon - emmehän me ihmisetkään ole toistemme kopioita. Emme edes vanhempiemme kopioita. Fakta nyt on silti, että muutti ei VÄLTTÄMÄTTÄ tule toimeen omassakaan laumassa samaa sukupuolta olevan kanssa. Kyllä muutti laumaan sopeutuu, mutta sopeutuuko muutin laumaan? Ei välttämättä.

    Tuttavalla oli,alkuun kyllä sujui.Kun aikuistuivat,piti olla eri lenkittäjät.Narttuja olivat.Se riita tuli leluista,ruuasta ja lopulta läheisyydestäkin.


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vainaja löytyi Räskin hiekkakuopalta

   Poliisi epäilee murhaa. Saapa nähdä poistetaanko tämäkin keskustelunavaus.. täytyy sanoa että palstalla on varmasti Suomen typerin moderointi.
   Kotka
   31
   1761
  2. Stefu haki eilen Isabellan Hankoon

   Ovat nytkin siellä. Martina ei sitten sinne päässyt.. Martinahan Menaisissa sanoi, hän aikoo yhä siellä käydä... ilmeisesti Hangossa myös Sofia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   1460
  3. Sofia juhlimassa kavereiden kanssa

   Sofia nähty juhlimassa tämän illan aikana eri puolella Helsinkiä ilman Stefua. Onkohan tullut jo ryppyjä rakkauteen?
   52
   1171