Buddhan homo-oppilas Vakkali

Anonyymi

Yksi Buddhan läheisimpiä opetuslapsia oli mies nimeltä Vakkali. Tämä oli rakastunut Buddhan ulkonäköön ja fyysiseen olemukseen. Vertaa Jeesusta rakastanut opetuslapsi Johannes. Buddha kiusaantui ja sanoi Vakkalille: "Jo riittää! Miksi kiinnostut kurjasta kehostani? Se, joka on nähnyt minut, on nähnyt Dhamman." Vertaa Jeesuksen sanat: "Se, joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän".

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mielenkiintoista. Johanneksen evankeliumihan onkin todella transsendenttinen verrattuna kolmeen muuhun evankeliumiin, joissa Jeesus näyttäytyy enemmänkin oikean elämäntavan opettajana ja juutalaisen lain todellisen merkityksen selittäjänä.

    • Anonyymi

      Ottamatta kantaa Vakkalin homoseksuaalisuuteen, niin tarinasta on monta versiota.

      Vakkalin uskotaan olleen hindulainen bramiinien sukua (pappeja), joka kääntyi buddhalaisuuteen. Hänet kuvataan hyvin tunteelliseksi mieheksi, jolla oli suuria vaikeuksia tehdä harjoituksia ja tehtäviä. Jopa siinä määrin, että Buddha karkoitti hänet yksinäisyyteen meditoimaan. Hän oli todella perimätiedon mukaan viehtynyt Buddhan ulkoiseen olemukseen, mutta lainaus on aloituksessa tyystin toisesta yhteydestä ja osittainen.

      Lainaus on Vakkalin sutrasta, joka kertoo Vakkalin kuolemasta. Vakkali oli ollut pitkään sairaana ja Buddha vieraili hänen luonaan. Kun Vakkali pahoitteli ettei sairautensa vuoksi ollut kyennyt itse tulemaan Buddhan luokse, Buddha sanoi (vapaasti kääntäen):

      "Nyt riittää, Vakkali! Mitä tässä viheliäisessä ruumiissa on nähtävää? Hän, joka näkee Dharman, näkee minut. Hän, joka näkee minut, näkee Dharman. Todellakin, Dharman nähdessään näkee minut ja minun nähdessään näkee Dharman."

      Dharma käännetään yleisesti opiksi, mutta sillä on myös toinen merkitys. Buddha viittaa tähän merkitykseen. Dharma viittaa tässä laajemmin kaikkiin maailmassa havaittaviin asioihin ja tapahtumiin.

      Klassinen esimerkki tästä on tarina, kuinka metsässä oleva puu hakataan polttopuuksi, se poltetaan ja siitä tulee tuhkaa, joka levitetään vuorelle ja siitä syntyy lopulta uutta elämää.

      Alkuperäinen puu on dharma, siitä saatu polttopuu on dharma, palaminen on dharma, tuhka on dharma ja vuori on dharma. Kyseessä on siis jatkumo, jossa dharmasta tulee toinen dharma, mutta se ei koskaan palaa edelliseen dharmaansa.

      Dharmoja ei voida myöskään erottaa toisistaan. llman puuta ei ole mitään poltettavaa, ilman mitään poltettavaa ei ole mikään mikä palaa ja ilman tuhkaa ei synny uutta elämää. Ne ovat riippuvaisia toisistaan.

      Tätä Buddha yrittää kertoa Vakkalille. Buddha on vain yksi dharma, yksi asia, suuressa maailmankaikkeuden dharmassa. Hänen ruumiinsa on vain yksi dharma, yksi muoto, suuressa maailmankaikkeuden dharmassa.

      Zenissä on sanonta, että yksi vesipisara heijastaa koko maailmankaikkeuden. Jos Vakkali katsoo maailmankaikkeutta hän näkee vesipisaran. Jos Vakkali katsoo vesipisaraa hän näkee maailmankaikkeuden.

      Ja ei, tämä ei ole sama asia mitä Jeesuksen uskotaan tarkoittaneen.

    • Anonyymi

      Muistan lukeneeni mahdollisesti gnostilaisista teksteistä että tuo Jeesuksen sanoma lause "Se, joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän" voitaisiin myös alkuperäisestä kielestä kääntää siten että "Se joka on nähnyt Minän, on nähnyt Isän". Tässä tulkinnassa "Minä" tarkoittaisi nk. "todellista minää", jonka ajatellaan lähes kaikissa muinaissa uskonnoissa (paitsi buddhlaisuudessa) tarkoittavan eräänlaista ikuista minää, tai sellaista itseä joka on ajallisen maailman tuolla puolen, ikäänkuin Isän luona ja osana Isän olemusta. Psykoaktiivisia kasveja käyttäneet joogit tai shamaanit ovat myös kokeneet yhdistyvänsä siihen suureen "alkuhenkeen" eli "Isään". Tulkinnan tekee vaikeaksi se ettemme tiedä millaisesta sisäisestä kokemuksesta tässä puhutaan ja millaisesta sisäisestä tilasta käsin Jeesus puhui. Näin ollen järkevän keskustelunkaan aikaansaaminen tästä aiheesta on lähes mahdotonta rajallisten kokemushistorioidemme takia. Samoin tekstien kääntäminen joskus useammankin kielen kautta, joiden välillä sen on filtteröinyt kääntäjän rajallinen kokemushistoria ja ymmärrys.

      • Anonyymi

        Jeesus myös sanoi todella mielenkiintoisesti että taivaan valtakunta on teidän sisimmässänne. Eli taivasten valtakunta on sisäinen olotila.


      • Anonyymi

        "Tässä tulkinnassa "Minä" tarkoittaisi nk. "todellista minää", jonka ajatellaan lähes kaikissa muinaissa uskonnoissa..."

        Olisiko gnostilainen versio Tuomaan evankeliumista? Nykygnostilaisista ainakin Tau Malachin kommentaarissa asia esitetään näin. Malachi puhuu pyhästä ykseydestä, jossa todellisuuden perimmäinen luonne on jumalallinen tietoisuus, joka jokaisen yksilön tulisi löytää itsestään ja löytää samalla yhteyden alkuperäiseen Isä-Äiti-Jumalaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 129
      3521
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      94
      3219
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2388
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1841
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1569
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1534
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1476
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1451
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1390
    Aihe