Buddhalaiset ja kasvissyönti

Anonyymi

Buddhalaiset ovat yleensä kasvissyöjiä. Buddhan opin mukaan eläimellä tai kasvilla ei ole sielua eikä mikään olento ole toista arvokkaampi, koska ne kaikki ovat yhtä persoonatonta samuutta. Kaikkea elämää pitäisi kunnioittaa ja suojella. Miksi buddhalaiset kuitenkin valitsevat ruoakseen kasveja, ikään kuin ne olisivat vähäarvoisempia kuin eläimet? Miksi tässä laitetaan elävät olennot arvojärjestykseen, vaikka sellaista ei pitäisi olla? Tutkimus on osoittanut, että kasveilla on itsetietoisuus ja tunteita joita voidaan mitata mm. kemiallisina reaktioina. Miksei siis yhtä hyvin voisi syödä lihaa, sillä kasvi ei ole alempi olento joka voidaan uhrata ravinnoksi.

3

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ”Buddhan opin mukaan eläimellä tai kasvilla ei ole sielua”

      https://en.wikipedia.org/wiki/Rebirth_(Buddhism)

      Buddhalaisuudessa sielu, joka on tänään ihmisen kehossa, voi olla seuraavassa elämässä eläimen kehossa:

      The six realms of rebirth include three good realms – Deva (heavenly, god), Asura (demigod), Manusya (human); and three evil realms – Tiryak (animals), Preta (ghosts), and Naraka (hellish).

      Ja sellaiset buddhalaiset, jotka eivät halua käyttää sielu-sanaa, voivat käyttää sen sijasta mitä tahansa kirjainyhdistelmää vain haluavatkin – vaikkapa sanaa ”jatkumo”. Tätä jatkuvaa uuden tulemisen (syntymän ja kuoleman) prosessia uuteen kehoon ja seuraavaan kutsutaan ”vaelteluksi” eli sielunvaellukseksi, samsaaraksi: The entire universal process of beings being reborn again and again is called "wandering about" (Pali/Sanskrit: saṃsāra).

      ”Kaikkea elämää pitäisi kunnioittaa ja suojella. Miksi buddhalaiset kuitenkin valitsevat ruoakseen kasveja, ikään kuin ne olisivat vähäarvoisempia kuin eläimet? Miksi tässä laitetaan elävät olennot arvojärjestykseen, vaikka sellaista ei pitäisi olla?”

      Kysymys ei ole ”arvojärjestyksestä”, vaan siitä, että pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän kärsimystä. Maailman järjestykseen kuuluu jostain syystä toisten kehojen (orgamismien) syömisen tarve. Sitä tarvetta olisi toteutettava niin, että tuotetaan mahdollisimman vähän kärsimystä maailmassa. Eläimillä on kehittynyt hermostopohjainen kivuntuottosysteemi, jollaista kasveilla ei ole, ja myös niiden olemisen tapa on erilainen kuin kasvien. Eläin on luonteeltaan vapaasti liikkuva, ja eläimen vankina pitäminen ankeissa olosuhteissa koko sen eliniän ajan ennen teurastusta tuottaa ymmärrettävästi enemmän kärsimystä kuin kasvin kasvattaminen ravinnoksi mullassa, jossa se luontaisesti elää muutenkin, ja viihtyy hyvin.

      ”Tutkimus on osoittanut, että kasveilla on itsetietoisuus ja tunteita joita voidaan mitata mm. kemiallisina reaktioina.”

      Kyllä niinkin, mutta kasvit antavat esim. syödä itsestään melko paljon, ennen kuin ne alkavat puolustautua ja kommunikoida keskenään kemiallisten signaalien avulla. Koska ne eivät ryhdy puolustautumiseen heti, syynä ei todennäköisesti ole kipu, vaan esim. pyrkimys jatkaa elämäänsä. Kasvin syöminen sen hyvin eletyn elämän lopuksi ei ilmeisestikään ole tarjolla olevista vaihtoehdoista se eniten kärsimystä tuottava.

      • Anonyymi

        On todettu, että kasvit alkavat puolustautua jo _ennen_ kuin niitä syödään - esim. pelkkä toukan pureskeluäänen kuuleminen saa kasvit erittämään pahanmakuista kemikaalia. Kasvien toimintatapaa on tutkittu modernein mittalaittein ja todettu, että kasveilla on tietoisuus, halut, pyrkimykset ja tunteet, vaikkei hermostoa olekaan. Sen sijaan ei kyetä perustelemaan eikä mittaamaan eroa eläimen ja kasvin kärsimyksen määrässä. Ei voida sanoa, että kasveja syömällä kärsimys vähenee enemmän kuin eläimiä syömällä.


    • Anonyymi

      Jos pelkkä rouskutuksen kuuleminen riittää puolustautumiseen ryhtymiseen, niin se ei osoita, että kyse on kivusta, vaan se osoittaa vain, että kasvi aistii ja tunnistaa äänivärähtelyjä. Ja siitähän tässä Missourin yliopiston tekemässä kokeessa oli kysymys: kasvit reagoivat rouskutuksen aiheuttamiin värähtelyihin, kun niille soitettiin nauhoitettua kasvinsyönnin ääntä. Linkin videolla on tutkijoiden nauhoittamia ääniä, joita kasveille soitettiin.

      https://www.sciencealert.com/plants-can-hear-themselves-being-eaten-researchers-have-discovered

      Vertailun vuoksi voit ajatella, onko eläimen reaktiolla eroa jos (a) sitä syödään elävältä, vs (b) se kuulee nauhoitettua lihan syönnin ääntä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe