Marraskuun merkkipäiviä

Anonyymi

Marraskuun puuta on pidetty lujana lahoamista vastaan. Rakennushirret kaadettiin marraskuussa.

- Lehmät on pesty suopursuvedellä marraskuussa. Paransi karjan terveyttä.

- Martti (10.11.) maita vahvistaapi. Mutta mitä pikemmin Martin päivän jälkeen tulee suojasää, sitä suotuisampi on kevät. (Jos suojasää sulattaa maan, ja lumipeite tulee en jälkeen, ei maa ehdi jäätyä. Silloin maan kevätsulaminen etenee nopeasti). Liisan (19.11) liukkaat ja Kaisan (25.11.) kaljamat sulattavat usein lumet vähiin - siis kevät kehittyy nopeasti... Myös Klemetiltä (23.11.) on odotettu suojasäätä.

- Kaisan päivänä (25.11.) kerittiin lampaat. Silloin saatiin paras villa (villa kesällä ohutta, talvella takkuista). Tähän aikaan lampaat ovat myös kiimassa (saparollaan).

- Jos Antti (30.11.) lotisee, niin joulu komeilee. Tai päinvastoin jos Antin päivänä on lauhaa, sateiista, on jouluna hyvä sää. Antti aisoilla ajaa = rekikeli viimeistään näihin aikoihin.

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Saattaa olla pitkän käytännön kokemusten kautta kertynyttä tietoa.

      Tuo puuaineksen syiden tiivistyminen, viileän jakson jälkeen tuntuu järkeen käyvältä, samoin kylmän kauden edetessä, huomasin nautakarjankin kasvattavan tiheämmän turkin, samoin hevonen.
      Miks'ei lammaskin, vaikka sitä ei niinkään huomaa niiden villavuudessa.

      Ihan mielenkiintoista aikansa taltiointia 🤫

    • Vanha kansa tiesi, nykyään tiedot koottu johonkin ja varmaan netistä löytyy.

      Muistaakseni koivut kaadettiin kevät talvella, kun katoin netistä niin toisten mielestä kun lehti on puussa no järkeen käypä sekin kun lehtien kautta kuivuu puu hyvin.
      Taas talvella kaadettu koivu on jäisenä helpompi halkoa.
      Rakentamisessa on oppinut vanhoilta tiettyjä oikeita puunkäsittely tapoja, nyt vanhana viisaana voi opettaa nuorempia, tuskin tulevat kysymään.

    • Eilen tuli espoolaisten lastenlasten kanssa puhetta Martin päivästä, joka luterilaisessa kirkossa on Martti Lutherille omistettu ja katolisessa kirkossa Pyhälle Martinukselle , ja Martin hanhea sen muistoksi syödään. Meillä suomalaisilla on omat Martin päivät eli Ahtisaari-päivät, joitten päätapahtuma oli viime vuonna Espoossa nimenomaan kouluihin tarkoitettuna rauhan tapahtumana. Laitan taustatietoa :

      Vuosittain marraskuussa järjestettävien Ahtisaari-päivien tavoitteena on lisätä tietoa konfliktinratkaisusta, rauhanvälityksestä ja sovinnon merkityksestä. Tänä vuonna tapahtuman isäntäkaupunkina on Jyväskylä
      Ahtisaari-päivillä CMI ( rauhanvälitystyötä tekevä Ahtisaaren perustama järjestö) tuo rauhantyötietoutta ruohonjuuritasolle kouluihin. Päivien aikana yläkouluissa ja lukioissa tutustutaan rauhanvälitykseen, harjoitellaan neuvottelemaan ja opetellaan ristiriitojen ratkaisuun tarvittavia taitoja.

      Mukavaa lukea kansanperinteen asioista, on osattu lukea luonnon merkkejä, kuten tuossa puun lujuudessa, eri puulajien käytöstä eri tarkoituksiin , kuten Kalevalan mukaan pihlajaa pirtaan ja tammea purteen, sukset raidan kylkeisestä. Tietysti säätilojen tarkkailut ja ennusteet ovat olleet elintärkeitä viljelykulttuurissa. Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat ovat edessäpäin, tänä aamuna pääsi vielä hyvin pyöräilemään, mitään ei satanutkaan ja lämpöasteita on luvassa pitkäksi aikaa.

    • Anonyymi

      Martti (10.11.) maita vahvistaa.
      Jos ei Simo (28.10) siltoja tee, ei Anttikaan (30.11.) aisoilla aja.
      Mitä ennen Kaisanpäivää (25.11) tuiskuten tulee, se vetenä aidan alitse menee.
      Minkälaista ilmaa on Klemetin päivänä (23.11), sellaista on Matin päivään (24.2.) asti.
      Antti (30.11) aisalla ajaa - Antti aisoolla ajaa. (Antin päivänä on jo talvi ja aisa = rekikelit).
      Antin päivän (30.11.) pakkanen tekee suojatalven ja ruman kevään.
      Jos Antti (30.11.) lotisee, niin joulu komeilee. Tai päin vastoin jos Anttina on pakkanen, niin jouluna on suojasää.
      Selkeetä Antin päivää (30.11.) seuraa tasainen talvi, mutta pilvistä epätasainen.

    • Anonyymi
      • No on tosiaan haikea melodia Tamarallekin laulettavaksi! Mutta äänen heleys korkeimissa nuoteissa muistutti sentään mihin hänkin kykeni 😊))

        marraskuu niin, jos jotakin nyt puoliväliä lähetessä muistaa, on tuleva joulukuu,...eikä siihen montaa päivää mene. Silloin minusta menee aika kuin itsestään, ainahan on jorakin suunnitteilla, jos ei muuta niin tv:n ohjelmatarjonta, kuoroesitykset kirkoissa ja joulumusiikki, luo niin kivat puitteet illoille.

        Tänään sain hälyytysjärjestelmän asennettua, on turvallista kun liiketunnistimet yhteydenotto ja palohälyytyskin on samassa, eikä tarvitse huolehtia patterinvaihdoistakaan enään.
        Tässä tulikin juotua iltapäiväkahvit samalla, mukavaa jatkoa vaan!


      • sini.s kirjoitti:

        No on tosiaan haikea melodia Tamarallekin laulettavaksi! Mutta äänen heleys korkeimissa nuoteissa muistutti sentään mihin hänkin kykeni 😊))

        marraskuu niin, jos jotakin nyt puoliväliä lähetessä muistaa, on tuleva joulukuu,...eikä siihen montaa päivää mene. Silloin minusta menee aika kuin itsestään, ainahan on jorakin suunnitteilla, jos ei muuta niin tv:n ohjelmatarjonta, kuoroesitykset kirkoissa ja joulumusiikki, luo niin kivat puitteet illoille.

        Tänään sain hälyytysjärjestelmän asennettua, on turvallista kun liiketunnistimet yhteydenotto ja palohälyytyskin on samassa, eikä tarvitse huolehtia patterinvaihdoistakaan enään.
        Tässä tulikin juotua iltapäiväkahvit samalla, mukavaa jatkoa vaan!

        "Jotakin suunnitteilla,... 🎵!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      313
      3566
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1250
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      49
      1212
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      182
      1161
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1147
    Aihe