Osinkojen vaikutus indeksirahastoihin

Anonyymi

Kertokaapa miten paljon indeksirahastojen arvonkehitykseen on osingoilla merkitystä jos ne sijoitetaan verottomana rahastoon? Yleensähän osingon maksun aikoihin yhtiöiden arvot putoavat jonkin verran, joten mikä on todellisuudessa merkitys? Jos esimerkiksi otetaan vaikkapa OMXH25-rahasto, jossa käsittääkseni on ihan hyvä osinkoprosentti vuodessa.

3

<50

Vastaukset

 • Osingot lisäävät rahaston arvoa osinkojen verran. Voit etsiä netistä indeksejä ja rahastoja. Jos katsot pidempiaikaisia kurssikäppyröitä niin huomaat indeksirahaston voittavan indeksinsä. Tämä johtuu osingoista.

  • Suurin osa noista käppyröistä kyllä ottaa jo osingot huomioon eli indeksirahasto seuraa lopulta hyvin tarkasti kohdeindeksiään.


 • Osingot lisäävät omistuksesi kappalemäärää. Jos omistat 100 kpl rahastoa, niin 4% osingot vuosittain antavat sinulle verottomana aina muutaman kappaleen lisää omistuksia.

  Vuosi 0 -> 100 kpl
  Vuosi 1 -> 104 kpl
  Vuosi 2 -> 108.16 kpl
  Vuosi 3 -> 112. 48 kpl
  Vuosi 4 -> 116.98 kpl

  Jne. Tässäkin korkoa korolle toteutuu hitaasti ja saat vuosittain sitten pikkuhiljaa aina lisää korkoa myös osinkojen kasvattamalle kappalemäärälle rahastosta. 4% on Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto isojen yhtiöiden osalta. Tuolla tahdissa sijoitustesi kappalemäärä tuplaantuu jo 18 vuodessa, ja jos samalla saat 8% keskimääräisen kurssituotot niin huomaat itsekin efektin.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.