onko oikeus nähdä dokumentit?

Anonyymi

kun ensi viikolla ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi työkkäriin ja selvityspyyntö on edessä niin saanko halutessani nähdä millaisia papereita entinen työnantaja on sinne työkkäriin lähettänyt? kun mollin omilla sivuilla lukee että mikäli ilmoittautuu uudelleen työnhakijaksi niin tehdään selvityspyyntö ja liitteeksi lähtee dokumentit jotka entinen työnantaja on sinne toimittanut. onko minulla halutessani oikeus että saisin nähdä mitä papereita entinen työnantaja sinne on lähettänyt ja mitä niissä lukee? kun ne paperit vaikuttaa siihen selvityspyyntöön ja oikeuteen työttömyysetuuteen ja haluan ne nähdä että onko niissä kaikki oikein ja ettei siellä ole mitään sellaista mikä ei ole totta ja voisi vaikuttaa mun selvityspyyntöön. että voisin myös puolustautua jos siellä on jotain minulle haitallista enkä voisi antaa mitään vastinetta siihen selvityspyyntöön jos en saa niitä nähdä

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Asianosaisjulkisuuden nojalla sinulla on oikeus nähdä kaikki itseäsi koskevat asiakirjat (paitsi jos tuo entinen työnantaja sattuu olemaan suojelupoliisi...).

      Kannattaa tehdä kirjallinen asiakirjapyyntö ja lähettää/viedä TE-toimiston kirjaamoon.

    • Anonyymi

      kiitos. eli jos vaikka huomenna menen työkkärin infoon ja kerron että haluan nähdä minua koskevat paperit ja haluan ne heti niin onko minulla oikeus ne myös saada heti? jos info ei suostu niin onko oikeus pyytää esimies heti paikalle? koska todellakin haluan ne nähdä ennen kuin annan oman selvitykseni. ja auttaisi vielä jos minulla olisi tieto että mihin lakiin vedoten niitä pyytäisin? kiitos

      • Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta
        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621#L4

        Tuossa on tuo 2 viikon määräaika ja sitten joissain tapauksissa korkeintaan kuukauden mutta laki ei anna lupaa viivytellä edes noita määräaikoja koska lain mukaan asia on käsiteltävä viivytyksettä. Laillisuusvalvojien eli eduskunnan oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin ratkaisujen mukaan nuo määräajat on ehdottomia ja niin ne ovat myös lain sanamuodon mukaan. Info tuskin noita papereita antaa jotan voit vaatia sellaista virkamiestä paikalle joka päättää paperien antamisesta tai ainakin kyseisen virkamiehen nimen ja yhteystiedot. Ellet saa heti noita pyytämiäsi papereita niin kysy syy viivytykseen kirjallisesti silti vaikka saisitkin paperit alle kahdessa viikossa.
        Kokemukseni mukaan usein virkanilkit jarruttavat tahallaan julkisuuslain toteutumista ja esim. Kelassa on käynyt niin että asiaa aletaan käsitellä vasta yli kuukausi asiakirjapyynnön saapumisen jälkeen ja sitten kieltäydytään antamasta asiakirjoja vaikka päätös tuosta olisi pitänyt tehdä heti. Kieltäytymisperusteet ei usein kestä päivänvaloa ja niissä on vääristelty lain tarkoitusta ja jopa valehdeltu lain sisällöstä. Laillisuusvalvojat on antaneet paljon moitteita tuosta perseilystä mutta se ei näytä virkanilkkejä haittaavan.

        On ainakin vähintään epäurheilijamaista ja saattaa olla laitontakin se ellei työnantajan lausuntoa ole selvityspyynnön liitteenä. Ellet saa tuota työnantajan lausuntoa ajoissa niin voit toki täydentää selvitystäsi ainakin siihen saakka kunnes asia on ratkaistu.


    • Anonyymi

      entä sitten se kun ollaan riidoissa entisen työnantajan kanssa ja hän kertoi että on lähettänyt minun hänelle lähettämät sähköpostit eteenpäin te-toimistolle? koska kirjesalaisuus on jotenkin sellainen että kolmas osapuoli ei saa lukea henkilö a:n ja henkilö b:n viestejä ilman lupaa. te-toimisto on tässä se kolmas osapuoli joten onko te-toimistolla jokin poikkeusoikeus lukea minun ex työnantajalle lähettämiä viestejä ilman minun lupaa?

      • Anonyymi

        Kirjesalaisuus koskee kirjeessä (tai sähköpostissa) olevaa tietoa sen matkalla lähettäjältä vastaanottajalle aina siihen saakka kun vastaanottaja on viestin lukenut. Tuon jälkeen vastaanottaja saa käyttää viestiä haluamallaan tavalla kunhan ei loukkaa lähettäjän kunniaa tai yksityisyyttä.


    • Anonyymi

      Olisi kyllä vähän erikoista, ettei henkilö, jota asia koskee saisi nähdä itseään koskevia asiapapereita, mutta te-toimisto saisi.
      Se olisi sama, kuin potilaalle ei kerrottaisi tämän sairaus dokumetteja, mutta ne saisi käsiinsä vaikka sairaalan vahtimestari.

    • Anonyymi

      > jos vaikka huomenna menen työkkärin
      > infoon ja kerron että haluan nähdä minua
      > koskevat paperit ja haluan ne heti niin
      > onko minulla oikeus ne myös saada heti?

      Asian voinee saattaa vireille myös suullisesti, mutta kirjallinen asiakirjapyyntö, joka perustuu viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 13 §:ään, on oletusarvoinen ja suositeltava menettelytapa.

      Ainakaan itse en jaksaisi ruveta kinaamaan lakiasioista TE-toimiston infon tietämättömien vuokratyöntekijöiden kanssa. Pääsee vähemmällä, kun vie sinne kirjeen ja vaatii kuitin tai lähettää postitse saantitodistuskirjeen.

      Heti asiakirjoja tuskin saa, vaan ne on annettava 2 viikon (tai mutkikkaassa tapauksessa 1 kuukauden) kuluessa, ja pääsääntöisesti ne lähetetään valokopioina/tulosteina kirjeitse kotiin.

      Jos joitakin asiakirjoja ei anneta, on pyytäjälle annettava siltä osin kirjallinen päätös ja valitusosoitus. Sitten on valitettava hallinto-oikeuteen.

      > entä sitten se kun ollaan riidoissa entisen
      > työnantajan kanssa ja hän kertoi että on
      > lähettänyt minun hänelle lähettämät
      > sähköpostit eteenpäin te-toimistolle?

      Kirje- tai viestintäsalaisuutta tuossa ei ole rikottu eikä myöskään viestinnän luottamuksellisuutta: jäljempää ei loukata silloinkaan kun viestinnän osapuoli itse lähettää saamansa viestin, vaikkapa sähköpostiviestin, edelleen kolmannelle taholle. Viranomaisella voi olla lakiin perustuva vaitiolovelvollisuus, eikä yksityinenkään työnantaja saa levitellä esimerkiksi työntekijöidensä henkilötunnuksia.

      Viestintäsalaisuutta loukataan seuraavassa tapauksessa:

      A lähettää kirjeen B:lle. C onkii kirjeen postilaatikosta, ennen kuin B on saanut tai avannut sitä, ja C avaa ja lukee kirjeen.

      Seuraavassa tapauksessa lähtökohtaisesti ei loukata:

      A lähettää kirjeen B:lle. B avaa ja lukee kirjeen ja näyttää sitä C:lle.

    • Anonyymi

      Ei ole kun hukkuivat koneistoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    6. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    7. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    8. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    9. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    10. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    Aihe