70-Luvun talo sittenkään?

Anonyymi

Yleinen olettamus on että 70-Luvun talot on yhtäkuin p....., mutta pitääkö nyt sitten paikkansa ollenkaan? Omaan mieleen tulee se mikä olisi huonoa 70-luvulla olisi Tasakatto ja piilosokkeli, tosin piilosokkelia on kuulemma voitu tehdä paljon myöhempäänkin, mutta tuo tasakatto vaatii paljon hoitoa ja että se on tehty kunnon materiaalista, tosin eivätkä kaikki olleet tasakattoja tai piilosokkeleita ;) .... mutta jos jotain hyvää heittäisin niin pohja ratkaisut olivat jo parempia kuin ns.rmtaloissa.

Kertokaa te mielipiteitänne ja kokemuksia !?

6

56

Vastaukset

 • Pohjaratkaisut voivat tosiaan olla hyviä ja asunnot isojen ikkunoiden ansiosta valoisia. 80-luvulla ruvettin tekemään ankean pieniä ja pimeitä kopperoita; päämakuuhuone 10 m² ja muut 7 m². Keittiökin saattoi olla lähinnä keittokomero - juppiaikaan puhuttiin, ettei kukaan enää laita ruokaa, kun syödään ravintolassa.

  Mutta..

  70-luvun taloissa on surkea lämmöneristys. Ilmanvaihto mallia painovoimainen ja kun on tasakatto, niin poistokanavilla mittaa metri, puolitoista, mikä ei riitä mihinkään. Ei ilmanvaihtoa muutoin kuin tuulisella säällä (jolloin tuuli puhaltaa seinistä läpi).

  Lattiat maanpinnan tasossa, ei sadevesiviemäröintiä, ei veden kapillaarisen nousun katkaisevaa kerrosta lattian/anturoiden alla, valesokkelit, ei vesieristeitä pesutilojen seinillä... siinäpä näitä pommeja alkuun. Vanhojen mokien ja vuosien mittaan syntyneiden vaurioiden korjaus, lisälämmöneristys, iv muuttaminen koneelliseksi... taitaa perustapauksessa olla kuitenkin fiksumpaa rakentaa uusi.

 • Eipä 70-luvun rakentamisesta saa aikaiseksi edes kunnon vedätysaloitusta!

 • Aika monet noista 1970-luvun talojen virheistä ovat asioita joita löytää kaikista vanhemmistakin taloista, esim kapillaarikatko anturan ja (maanvaraisen) lattian alla taisi alkaa yleistyä vasta 1990-2000 luvulla. On paljon kiinni olosuhteista ja muista valinnoista aiheutuuko ongelmia. Jos maanpinta kallistaa riittävästi poispäin, kattosadevedet on ohjattu pois talon läheisyydestä, salaoja-asiat ovat kunnossa ja muutama muu juttukin, hyvällä onnella saattaa selvitä ilman ongelmia vaikka olisikin valesokkeli ja sisätäyttöinä hiekkarantahiekkaa. Eli jos kavahdat 1970 luvun taloja, joudut kavahtamaan samoista syistä kaikkia sitä vanhempiakin taloja.

  1970-luvun taloissa on muutama mukavakin asia, niissä tuppaa olemaan isompi tontti kuin näissä nykytaloissa, ikkunat ovat usein isoja, seinämateriaalina on monesti tiili (joka on likimain ikuinen), huoneet ihanan tilavia, lattiaparketti saattaa olla sellaista kaunista mosaiikkiparkettia ja usein puutarhassa hedelmäpuut ovat jo aika isoja. Osa ihmisistä arvostaa näitäkin asioita. Toki putkiremontti alkaa olla käsillä (ellei ole jo tehty), salaoja- ja kattoremonttikin luultavasti ajankohtainen mutta siihen kannattaa varautua ja asettaa hintatarjous nuo remonttitarpeet huomioiden.

 • Itse asun 1973-valmistuneessa talossa, vaikka voisin toki koska tahansa rakentaa aivan uuden vanhan tilalle.

  Lämmitystehokkuus on yksi asia. Lämmitykseen kuluu keskimäärin 62,5 kWh per huoneistoneliö per vuosi. E-luvuille annan pitkät paskat, vaikka niitä itse laskenkin.

  Todellinen kulutus on se mikä jotain merkitsee. Todellinen kulutus on siis noin kolminkertainen passiivitaloon verrattuna, mutta kuluissa ei ole paljon eroa. Ei tarvitse esimerkiksi vaihtaa ilmanvaihdon suodattimia muutaman kuukauden välein, kun ilmanvaihtoa ei ole. Ei tarvitse nuohota ilmanvaihtokanavia tai säätää niiden tasapainoja.

  70-luvun talossa huoltotoimeksi riittää ulko-oven saranoiden öljyäminen ja rännin puhdistus.

  70 -luvun taloissa on yleensä lyhyet putkitukset. Putkirempan teen viikonlopussa, jos huvittaa.

  70-luvun taloissa on usein iso kylmiö. Se on plussaa jos tykkää itse kokata.

  70-luvun taloissa on lastulevyä, ei kipsiä.

  70-luvun alkupuolen taloissa on isot ikkunat, ei mitään öljykriisin jälkeisiä ampuma-aukkoja.

  70-luvun taloissa on kokopuuta (mm.keittiöt), ei mitään höttöistä MDF:ää.

  Minulla on olohuoneessa korkea vinokatto ja se on tehty mahongista. Ovissa ja listoissa on tammea.

  Ulkolaudoitus on 40 mm lankkua, ei mitää sormijatkettua rimaa. Kattotuolit ovat jykevia, ei silläkään rimaa. Katolla alkuperäinen paksusti sinkitty pelti.

  Summa summarum: jos talo on hyvin ja hyvistä materiaaleista tehty, valmistumisvuodella ei ole kovin suurta merkitystä. Sen minkä energialaskussa uusissa taloissa säästää, maksaa sitten käyttökuluissa.

 • Toki 70-luvulla mentiin öljykriisiin ja alettiin myös pienentää ikkunoita ja laskemaan huoneisto korkeutta!

  Itse en näe 70- luvulla ja 80-luvulla muuta teknistä eroa kuin tasakatto poistui ... Piilosokkeli voi olla ettei enään ollut näitä niin paljoa. 2000-luvulla Nostettiin jo sokkelin korkoa(huomaa ulkonäöstä)

  Mutta olen kuullut myös väitettävän että vanhemmissa taloissa ei se yläpohjan ratkaisut olleet mitään luksusta, puuttui tuuletus, ohuet eristeet yms..

  • Joo, mutta 2019 rakennetut talot ne vasta paskoja on. Lattiaan laitetaan muovomattoja, vaikka hyvin tiedetään, että varsinki betonin päälle hitsattu muovimatto se vasta homepommi on.

   Summa summarum: kaikkina aikoina rakennetaan sekä huonosti että hyvin.

   Pappa rakensi talon 70 luvulla ja teki sen rakennusvalvonaa uhmaten ilman tasakattoa. Selvisi ilman sen suurempaa ongelmaa selittämällä harjakaton kattotuolitehtaan virheeksi. Se meni siksi hyvin läpi, että mestariksi valittu teki sitä sivutöinään ja oli päätyökseen se hyväksyvä rakennusvalvoja.


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  128
  3945
 2. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  92
  3733
 3. Coronavirus-hysteria

  Mihinkähän mittakaavoihin tuo hysteria pääsee? Luuletteko, että kohta vaikkapa bussilastillinen tyhjenee jonkun yskäistyä seuraavassa etapissa? Entä m
  Maailman menoa
  80
  2208
 4. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  30
  1043
 5. Tampereella tapetaan.

  Keski-ikäinen mies löytyi murhattuna Tampereella – verta vuotava tekijä karkuteillä, poliisi varoittaa vaarallisuudesta
  Tampere
  32
  463