Kela -karhu vs. Kiltti Verottaja

Anonyymi

Olen kuvataiteilija, joka pohdin pienimuotoisen, kannattamattoman myynnin vaikutusta työttömyysturvaan ja verotukseen.

Soitin juuri verotoimistoon ja kysyin muutaman kysymyksen. 1.) Jos ostan taidetarvikkeita ja kehystysvälineitä ym. vuodessa yli tuhannella eurolla ja ja myyn vaikka seitsemälläsadalla eurolla tauluja, tarvitseeko niistä maksaa veroa. Vastaus oli että ei, koska menot ylittävät tulot. Virkailija mainitsi poikkeuksena tilaustöiden tekemisen, niistä saadut tulot pitäisi ilmoittaa aina.

Verotoimisto ei siis kiinnosta kuvataiteilijan kannattamaton myynti, mikä on ihan järkeenkäypää.

Jos alkaisi tekemään voittoa, olisi tilanne toinen.

Miksi Kela sitten pyytää selvityksiä pienestä, satunnaisesta taulumyynnistä?

Ottaako Kela myös vuoden aikana taidetarvikkeisiin /kehystykseen yms. käytetyt rahat otetaan kuitenkin huomioon menoina?

Jos verotoimisto kerran huomioi ne menoina, miksi ei sitten Kela?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ylen uutisen mukaan verottajaa ei kiinnosta jokainen villasukkaparin myynti, jos myynti on niin pienimuotoista, ettei siitä edes plussalle pääse. https://yle.fi/uutiset/3-7507543

"--- jos sukkabisnes ei tuota voittoa, silloin toiminnasta ei tarvitse raportoida. --Maalaisjärkeä saa käyttää, korostaa veroasiantuntija."

Näin verottaja.

7

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Verottajalle ilmoitetaan tulot ja tulon hankkimiseen kohdistuneet menot. Tällä on merkitystä silloin kun tulevaisuudessa yrität vähentää menoja muista tuloista, esim. palkkatuloista. Pienimuotoinen toiminta luokitellaan herkästi verottajan puolesta harrastustoiminnaksi, jolloin vähennykset eivät tule otetuksi huomioon. Vähennykset kuuluvat vain ammattilaisille. Pienimuotoinen, mutta pitkäjaksoinen taiteellinen toiminta tukee verovelvollisen taiteilijan pyrkimystä tulla otetuksi huomioon ammattilaisena. Tämän tulisi olla tavoitteena.

      Vähenykset tekee verottaja, verovelvollisen ei kannata tehdä itse itsellensä verotuspäätöstä. Alle 1000 euron tienestiä ei tarvitse ilmoittaa, mutta kuten edellä selostin, sitä kannattaa harkita.

      Kaikki kuitit kannattaa tallentaa sillä jos tulevaisuudessa rekisteröidyt menestyneenä taiteilijana alv-velvolliseksi, on sinulla oikeus vähentää takautuvasti arvonlisäverolliseen toimintaan liittyvien menojen arvonlisäverot, ts. saat valtiolta ilmaista rahaa. Tämä on ns. alkuvarastovähennys. Ryhdy siis heti pitämään yhdenkertaista kirjanpitoa.

      En tiedä mitä Kelan tukia saat, mutta työttömyyskorvauksen saaja on oikeutettu tienaamaan 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa tukeen. Tätä isompi myyntisaatava kannattaakin jakaa useammalle kuukaudelle mikäli mahdollista.
      Kelalle ei kannata välttämättä mainostaa olevansa taiteilija, sillä siitä saa herkästi yrittäjän leiman jolloin tuet poistuvat.

      Menestystä!

      • Anonyymi

        -Kiitos vastauksesta ja vaivan näöstä! Tunnut tietävän aiheesta. Ymmärrän pointtisi. Kiinnostaisi tietää, mikä on peruste tuolle tuhannen euron rajalle?

        Jos Kela muuten -väärin perustein -leimaa yrittäjäksi, tekeekö verottaja sitten automaattisesti samoin? Tuskin..?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        -Kiitos vastauksesta ja vaivan näöstä! Tunnut tietävän aiheesta. Ymmärrän pointtisi. Kiinnostaisi tietää, mikä on peruste tuolle tuhannen euron rajalle?

        Jos Kela muuten -väärin perustein -leimaa yrittäjäksi, tekeekö verottaja sitten automaattisesti samoin? Tuskin..?

        Lisäksi kiinnostaisi tietää se, mitä alkuperäisessä kysymyksessäni pohdin, eli Kelan osuus. Työttömänä työnhakijana ilmeisesti tarvitsee ilmoittaa joka napaus Kellae, vaikka verottajaa ei kiinnostaisi pätkääkään. Olenko oikeassa?


      • Anonyymi

        "Kaikki kuitit kannattaa tallentaa sillä jos tulevaisuudessa rekisteröidyt menestyneenä taiteilijana alv-velvolliseksi, on sinulla oikeus vähentää takautuvasti arvonlisäverolliseen toimintaan liittyvien menojen arvonlisäverot, ts. saat valtiolta ilmaista rahaa. Tämä on ns. alkuvarastovähennys. Ryhdy siis heti pitämään yhdenkertaista kirjanpitoa."

        -Eli.. Kuinka monta vuotta takautuvasti tämä voi tapahtua?


      • Anonyymi

        Hei, jos tienaisin jollain ihme konstilla ensi vuonna niin paljon, että pääsisin "voiton puolelle" ,eli jos vuoden -kahden tulot ylittäisivät menot, niin katsoisiko verottaja sitten minut ammattilaiseksi ja huomioisi ne vähennykset?

        Mikä on ammattilaisuuden raja? Ei suinkaan arvonlisäverovelvollisuus?


    • Anonyymi

      Työtön kuvataiteilijahan ei ole saanut edes maalata, ennen vuotta 2017, saatikka järjestää näyttelyjä tai myydä teoksiaan. 2017 asia muuttui niin, että työtön taiteilija saa maalata, muttei tehdä valmiita teoksia. Joten yrittäjäksi sinut leimataan heti jos maalaat valmiita teoksia ja myyt niitä. 2017 jälkeen työtön saa tienata 300€ kuussa ylimääräistä, mutta silloin täytyy myydä ennen työttömyyttä tehtyjä teoksia tai niiden oheistuotteita.

      Suomi on kulttuurivihamielinen valtio ja lakien mukaan ammattia saa harjoittaa vain ne taiteilijat, joilla on valtion lupa harjoittaa ammattiaan.

    • Anonyymi

      Takautuvuus oli aikoinaan muistaakseni 10 vuotta. Nykytilanteesta en tiedä koska vähennyksen saa tietenkin vain kerran.

      Yleisesti ottaen verottajan luokitus ammattitaiteilijaksi edellyttää alan koulutusta ja kuulumista johonkin ammattitaiteilijoiden liitoista. Reipas kaupallinen menestys tuo tietenkin vastaavan luokituksen riippumatta siitä pääseekö edellä mainttujen liittojen jäseneksi.

      Taiteilija voi ilmoittautua arvonlisäverolliseksi vaikka velvollisuus siihen ei täyttyisikään. Miksi tällainen temppu kannattaisi? Jos kiinnostaa, tutustu tarkasti arvonlisäverotukseen ja vedä omat johtopäätökset.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      275
      2929
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1528
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1260
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1067
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe