Parhaillaan olevien työlakkojen aikana sekä teollisuuskapitalistien järjestöt että sitä tukevat poliittiset liikkeet väittävät taloustilanteen olevan niin huono, ettei palkkoja voi nostaa. Väitettä perusteellan monin eri tavoin.
Työväen vastaus on: RAHAA OLISI VAIKKA LAMPAILLE SYÖTTÄÄ
Nousukaudella palkkoja ei voisi nostaa, koska nurkan takaa tulee lama. Laman aikana väitetään rahan kadonneen tykkänään. Ikäänkuin piru seisoisi jatkuvasti selän takana huutamassa - alistu, alistu.
Onko näin?
Raha on kadonnut - kansantalous kuralla
33
<50
Vastaukset
1970 luvulla työttömyys kohosi ensi kerran sodan jälkeen yli 100 000.
Muodostettiin hätilahallitus. Sen jälkeen työttömyys on huidellut 300 000 - 500 000 tuhannen välillä.
1970 luvulla suoritettiin viimeisiä suuria sosiaalisia uudistuksia mm. peruskoulu, kunnallinen terveyskeskusjärjestelmä ym.. Sen jälkeen tuottavuus on kohonnut roimasti mutta sosiaaliset uudistukset ovat olleet minimiluokkaa. Palkankorotuksissa palkkatyöläiset ovat suostuneet maltillisiin korotuksiin. Palkkatyöläiset ovat jopa suostuneet heikennyksiin.
Jokainen hallitus 70 luvun jälkeen on "huolehtinut" työllisyydestä saamatta aikaan juuri mitään. Kaikkien erilaisten puolueiden koalitiot ovat epäonnistuneet.
Suomessakin on alkanut trendi, jossa rikkaimmat rikastuvat mutta palkkatyöläiset vähemmän tai ei ollenkaan.
Sipilän hallitus esitti röyhkeästi palkka-alea. Samaan aikaan se yksityisti yhteisesti hankittua yhteiskunnallista omaisuutta.Tähän asiaan on helppo ratkaisu. Lopetetaan aikaan perustuvat palkkasopimukset ja siirrytään tuloksesta maksamiseen.
Se ratkaisee julmetun määrän ongelmia ihan kaikenlaisista työajan määreistä kuten lomista ja päivä-/viikkotyöajoista, koska työn saa tietyissä puitteissa tehdä haluamaansa aikaan ja järjestää työaikansa oman halunsa mukaan. Jos tuloksia löytyy niin voi pitää vaikka eduskunnan kadehdittuja loma-aikoja tai kansakoulun opettajan, oman valintansa mukaan. Ahneuksissaanhan voi sitten vaikka jättää lomailematta, jos siihen löytää hyvän syysn.
Tuo toimii koskapa kymmenet tuhannet yrittäjät toimivat juuri tuolla tavoin. Se olisi todella vapauttava systeemi ja ay mafiosot saisivat lähteä vaikka poropaimeniksi!Markkinat Partacusi eivät ole hallituksen valvonnassa vaan niihin vaikuttavat globaalit tekijät Maan joka on vientiriippuvainen, kuten Suomi on, pitää vain osata suhtautua maailman markkinoihin ja tämä ei meiltä onnistu koska ay mafiosojen järki on jämähtänyt suljetun talouden ja komuajattelun pauloihin.
Kun meillä on ay mafia jonka pitäisi hoitaa työntekijöiden asioita niin he ovat keskittyneet poistamaan heitä työntekijäkaartista työttömien laumoiksi. Eivätkä näytä oppivan sinua paremmin mitään järkeen käyvää!
Olisikin mielenkiintoista kuulla sinulta Partacusi, paljonko ajattelet lakkojen nostavan tuottavuutta ja työllisyyttä, nehän ovat se perusta jolle hyvinvointi rakentuu? Tätä nyt kysyy varsin hyvinvoiva työeläkeläinen, joka ei ole päivääkään ollut lakossa yli 40vuoden työuransa aikana! Odotan hyvää ja perusteltua vastausta, jos siihen kykenet!- Anonyymi
Extyökkäri kirjoitti:
Markkinat Partacusi eivät ole hallituksen valvonnassa vaan niihin vaikuttavat globaalit tekijät Maan joka on vientiriippuvainen, kuten Suomi on, pitää vain osata suhtautua maailman markkinoihin ja tämä ei meiltä onnistu koska ay mafiosojen järki on jämähtänyt suljetun talouden ja komuajattelun pauloihin.
Kun meillä on ay mafia jonka pitäisi hoitaa työntekijöiden asioita niin he ovat keskittyneet poistamaan heitä työntekijäkaartista työttömien laumoiksi. Eivätkä näytä oppivan sinua paremmin mitään järkeen käyvää!
Olisikin mielenkiintoista kuulla sinulta Partacusi, paljonko ajattelet lakkojen nostavan tuottavuutta ja työllisyyttä, nehän ovat se perusta jolle hyvinvointi rakentuu? Tätä nyt kysyy varsin hyvinvoiva työeläkeläinen, joka ei ole päivääkään ollut lakossa yli 40vuoden työuransa aikana! Odotan hyvää ja perusteltua vastausta, jos siihen kykenet!Työntekijät ja ammattiliitot ovat erossa markkinoista. Ne eivät voi niihin vaikuttaa. Työttömyyden syitä on siis etsittävä markkinavoimista. Markkinat kapitalismissa ovat kapitalistien valvonnassa.
Anonyymi kirjoitti:
Työntekijät ja ammattiliitot ovat erossa markkinoista. Ne eivät voi niihin vaikuttaa. Työttömyyden syitä on siis etsittävä markkinavoimista. Markkinat kapitalismissa ovat kapitalistien valvonnassa.
Jos tuo pitää paikkansa niin mistä johtuu, että aina markkinoiden noustessa kaikki ay mafiosot kuorossa ovat vaatimassa palkankorotuksia joita he eivät muista vaatia purettaviksi nousun loputtua laskuun? Miten tässä kohden perustelet väitteesi? Yritä edes!
Työttömyys taas ei suoraan johdu markkinavoimista vaan siitä, ettei niiden vaihtelua seurata tuotannon hintakehityksessä. Markkinavoimat eivät ole edes kapitalistien hallinnassa, keitä he sitten ovatkaan kun yhtäkään en edes nimeltä tiedä. Markkinat ovat ja ovat aina olleet asiakkaiden käsissä. Jos kauppa käy niin markkinat nousevat ja päinvastoin.
Markkinoiden "hallintaan" ei tarvita sen enempää kapitalistia kuin kommunistiakaan!
Kannattaa ihan lopettaa komupravdan tuijottelu ja siirtyä oikeaan maailmaan!
Voit omassa piirissäsi ehdottaa korjauksia, tärkeintä olisi sitoa palkat markkinoiden vaihteluun hieman korostaen laskusuhdanteiden vaikutusta. Se vähentäisi työttömyyttä yhtenä monista keinoista joita ay mafiosot eivät ole tajunneet!
Jos teillä rahaa on lampaillekin syöttää niin miksi ihmeessä valitatte, syöttäkää lampaillenne!
Katsokaa kapitalistiluokkaa.
Sille suuntautuvat voitot eivät sovi enää kansallisiin pankkeihin. Rahaa sijoitetaan verokeitaisiin lojumaan toimettomana. Palkkatyöntekijöille mainostetaan rahan puutetta.
Maailmalla verokeitaissa lojuu enemmään kuin 2 biljoonaa euroa.
Valtava rahakasa, joka on muuntunutta työtä, seisoo toimettomana. Tuottavaa sijoitusta ei löydy. Maailman pankit ovat täynnä rahaa. Sitten naristaan, ettei voida kouluttaa hoitajia, lääkäreitä, ei palkata rikosten torjuntaan, tiet jäävät korjaamatta ja silleensä. Työläisten työn tuloksia pimitetään ja päälle veisataan virttä "raha katosi, palkkaa ei voi nostaa, yhteiskunnan tarpeisiin ei kannata sijoittaa".Partacus kirjoitti:
Katsokaa kapitalistiluokkaa.
Sille suuntautuvat voitot eivät sovi enää kansallisiin pankkeihin. Rahaa sijoitetaan verokeitaisiin lojumaan toimettomana. Palkkatyöntekijöille mainostetaan rahan puutetta.
Maailmalla verokeitaissa lojuu enemmään kuin 2 biljoonaa euroa.
Valtava rahakasa, joka on muuntunutta työtä, seisoo toimettomana. Tuottavaa sijoitusta ei löydy. Maailman pankit ovat täynnä rahaa. Sitten naristaan, ettei voida kouluttaa hoitajia, lääkäreitä, ei palkata rikosten torjuntaan, tiet jäävät korjaamatta ja silleensä. Työläisten työn tuloksia pimitetään ja päälle veisataan virttä "raha katosi, palkkaa ei voi nostaa, yhteiskunnan tarpeisiin ei kannata sijoittaa".Niinpä Partacusi, vastahan paljastui ay mafian säilövän rahojaan veroparatiisi tileillä. Eivät halua sijoittaa suomalaiseen talouteen, koska haluavat sen kaataa, jotta saisivat valtaa lisää!
Kysehän on aina siitä, kenen rahaa mikäkin raha on. Vai oletko sitä mieltä, että valtio voi ihan surutta laittaa ay paratiisi tilit vaikka eläkemaksujen katteeksi jotta saadaan se vappusatanen voimaan?
Jos tilit mielestäsi saa "kansallistaa" niin miksi ei aloiteta ay mafian tileistä? Saataisiin hyvä esimerkki siitä onko se kannattavaa toimintaa noin yhteiskunnallisesti!
- Anonyymi
Ja lisää vasemmisto himoitsee elätettäviä ulkomailta maahan. Haittamaahanmuuton hinmta on useita miljrdeja vuodessa.
- Anonyymi
Se on jo hävinnyt, vaikka hinnastaan raivoaakin.
Luultavasti Kepu kaatoi Rinteen hallituksen. Kepu yritti nostaa profiiliaan operaatiolla. Operaation takana saattoi olla Sipilä, joka muuten on ollut hissukseen.
Sipilä edisti huomattavasti valtion omaisuuden siirtoa "kaikkivoipaisille" markkinavoimille. Sipilä, markkinavoimien profeetta, pelkää että hänen alulle laittama yksityistämisbuumi menee penkin alle
Valtiolla on yritysten osakkeita omistava yhtiö Solidium. Sen kautta valtio valvoo osakeomistustaan ja on yksityistänytkin.
Sipilä perusti rinnalle Vake OY:n, jonka piti laittaa valtion omaisuuksien taseet töihin. Sen kautta olisi nopeammin yksityistetty yhteistä omaisuutta. Sipilän hallitus etsi kaikkea valtion omaisuutta jonka voisi lahjoittaa yksityissektorille. Toistaiseksi Vakessa ei ole tapahtunut muuta kuin johtajat vetävät ruhtinaallisia palkkoja.
Kaikki merkittävät yksityistämiset ovat olleet valtiolle epäedullisia. Pörssikeinottelijat ovat vetäneet pikavoittoja. Pörssikeinottelijat ovat vetäneet yhteiskunnalta varoja pois. Osa niistä makaa verokeitaissa. Luultavasti suuri osa.
Kapitalistiluokka kyynelehtii varojen vähyyttä. Valtion varojen vähyyttä. Kokoomuksen veropolitiikka on edistänyt valtion köyhdyttämistä. Perussuomalaiset eivät ole sanallakaan vastustaneet valtion varojen rosvoamista.- Anonyymi
Sveitsistä hankittu ministeri Berner kävi tuhomassa perusinfraa. Hänen ainoa tehtävä oli tuhota yhteistä omaisuutta. Perussuomalaiset valitettavasti tukivat Berneriä.
Kapitalistit ovat menestyneet matalatasoisten tes-sopimusten ansiosta.
Vuonna 2018 bruttokansantuotteesta omistajat saivat puhdasta voittoa 122.3 mrd euroa. Pääomamenoihin (Marxin kaavassa (tuotantovälineet) kului 54.5 mrd euroa ja muihin menoihin 36.1 mrd euroa. Käteen jäi vielä puhdasta mammonaa 21.7 mrd euroa. Mihin se meni, siitä ei ole tietoa paitsi verokeitaisiin, ehkä! Käteen jäävä osuus oli noin puolet palkkatyön nettopalkoista mutta jakajia oli huomattavasti vähemmän. Summa 122.3 mrd syntyi työläisten työn tuotteena.
On huomioitava sekin seikka, että omistajat itse kertovat saavansa valtiolta verojen uudelleenjaossa useita miljardeja lahjarahaa, jotka luokitellaan perusteettomiksi.
Työeläkkeet eivät rasita valtion taloutta. Siellä on puskuria moneen otteeseen vaikka eläkkeitä nostettaisiinkin.
Tulonjako tulee laittaa uusiksi.
Kapitalistien ökytuloja voidaan korjata verotuksella. Kokoomuksen veropolitiikka on suosinut omistajia.
Palkankorotusvaraa on. Jos kerran ammattityöläisen keskitulolla pärjää niin omistajatkin pärjäävät sillä.Maailmantaloudessa rahaa siirretään siis piiloon yli 2 biljoonaa euroa. Pari vuotta sitten arvioitiin suomalaista rahaa olevan verokeitaissa 20 mrd euroa. Työläisten työn tuloksia piilotetaan.
Kaikennäköiset porvarit pauhaavat rahan puutteesta. Talous olisi kuralla. Valtionvelka mahdoton mutta aseostoihin riittää varallisuutta.
Kapitalistinen markkinatalous menee tosiallisesti kuralle. Kiertokulusta poistettu raha korvataan velkarahalla. Valtionvelalla pelotellaan aikuisia siinä kun lapsia on peloteltu möröillä.
Pääomia olisi palkkoihin, yhteiskunnallisiin tarpeisiin ja luonnonsuojeluun ja moneen muuhun.
Postin tapauksen yhteydessä työväenluokka näytti, että se kykenee joukkovoimaan tukeutuen saamaan haluamansa.
Pelkkä palkkataistelu ei riitä. Ylijäämäpääomat tulee saattaa kansantalouden kiertokulkuun, ovathan ne palkkatyöläisten työllä ansaitut.
Ei tule tyytyä siihen, etteivät ne ole kapitalisteille tuottoisen bisneksen varoja. Tavallinen rahvas tarvitsee yhtä ja toista. Varoja tarvitaan sotesektorille, tutkimukseen, perusinfraan.
Emme tarvitse sota-aseita. Tarvitsemme lääkäreitä, hoitajia, tutkijoita. koulutusta, sivistystä.- Anonyymi
Kapitalismin markkinatalouden antia.
https://yle.fi/uutiset/3-11133440
Kouvola aikoo lomauttaa opettajia. Sipilän konklaavi supisti opetusmäärärahoja. Kunnat ahdingossa. Varat piilossa verokeitaissa. - Anonyymi
Sairaanhoitajat ahdingossa. Palkka alle pohjoismaiden palkkojen. Töiden johtamisessa ongelmia.
https://yle.fi/uutiset/3-11133057
Kymmeniä miljardeja aiotaan uhrata sodan junmalan alttarille. - Anonyymi
Rahaa kadotetaan sotakoneiden kitaan jo hankinnan valmisteluvaiheessa. Niiden hankinta-arvio on nyt n. 10 mrd euroa, ostohetkellä normaalisti kaksinkertaistuu. Lisäksi käyttökulut.
Italialais-amerikkalainen professori luotaa kapitalismia näin:
- Hänen pääprojektinaan on ollut kapitalismin pelastaminen siltä itseltään.
- Ilmastokriisi ei ratkea kapitalismin säännöillä. Siksi järkeviin investointeihin keskittyviä tavoitteita, yksityisen ja julkisen sektorin vastuunjakoa ja erityisesti ymmärrystä arvon luonnista on rukattava uuteen uskoon.
Kovaa tekstiä. Eikö totta!
Jatkuvan kasvun teoria meni kumoon. Arvon muodostuminen miljardöörien työn tuloksena meni saman tein. Arvo käsite perustuu työhön ja vain työhön. Ei mihinkään muuhun.
Kapitalismi edustaa arvossa voittojen jatkuvaa kasvua. Ongelma sille on voiton suhdeluvun aleneminen ja se on rahaporvariston ruikutuksen pääkohde; Raha katoaa investoinneilta. Sitä tulee ottaa työläisten palkkojen pienentämisestä. Kun näin ajatellaan niin kriisi vain pahenee.
Käsittäkseni tässä on ongelma. Voittoja tulee voiton suhdeluvun alenemisesta riippumatta ja ne kasaantuvat eikä suureneva osa voitoista palaa enää kiertokulkuun. Prosessi heijastaa työn haaskaamista rahamuodossa. Kun ihminen ei normaalioloissa kykene tiettyä määrää enempää kuluttamaan, kulutusta siinä muodossa ei tule keinotekoisesti mm. mainonnan aivopesulla kasvattaa.
Kapitalismin pulmaksi jää, etteivät omistajat halua luovuttaa liikatyötä rahan muodossa yhteiskunnalliselle sektorille mm. ilmastonmuutoksen torjuntaan.Italialais-amerikkalainen professori Mariana Mazzucato arvio näinkin:
"On paljon yhtiöitä, jotka eivät käytä voittojaan investointeihin tai ihmispääoman kehittämiseen, vaan keskittyvät pelkästään osakekurssiensa pönkittämiseen. Tämän on muututtava, koska tarvitsemme suoria investointeja ratkaisemaan nämä aikamme suurimmat ongelmat"
Jos nykyistä kapitalismia vaaditaan muuttumaan niin onko se enää kapitalismia kun kapitalismin raamien sisällä se luhistuu väistämättä!
Mariana tuskin on marxilainen vaikka liputtaakin radikaalien muutosten puolesta. Hän ottaa mukaan myös tavallisen kansalaisen eli työläisen välttämättömänä "ihmispääomana" huomioon vastoin palstalla olevien persujen ja muiden oikeistolaisten porvarien. Niiden mielestä palkkatyöläisen tulisi tyytyä kirkkokuoroon ja olla muista asioista suu supussa.
Marianan näkemys luotaa sitä ettei omistajia olisi ilman heille voittoa tuottavia palkkatyöläisiä.Mazzucaton analyysiä.
1. Teknologinen kehitys johtaa globaalit markkinat toimialoittain epätasaisesti muutamalle suuryhtiölle niin, että muille jää vain murusia.
- Esillä on selvästi Marxin toteama pääomien keskittyminen. Vapaa kilpailu alkaa menettää merkitystään ja jota pídetään kapitalismin valttikorttina.
Pääomat ja varallisuus keskittyvät harvojen käsiin.
2. Vuoden 2008 maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkeen finanssisektori elpynyt paisunut pitkäti keskuspankkien tukitoimien ja veronmaksajien avulla. Keskituloisten ryhmä asettaa kysymyksen talouskasvun voittojen siirtymisestä harvoille. Omistaminen on tehty työtä kannattavammaksi.
- Tässä on esillä paitsi talouskasvun jakautumisesta myös rahalla rahan tekemisen politiikasta. Mikäli trendi jatkuu ja näyttää jatkuvan, niin finanssikuplan puhkeaminen on takuuvarma.
Yhdysvalloissa on todettu, ettei keskituloisten tulot ole lisääntyneet 30 vuoden aikana. Alimman väestöryhmän tulot ovat alentuneet ja rikkaimmat rikastuneet.
Pääpaino on pörssikeinottelun ja veronkierron lisääntyminen.Riskit sosialisoidaan, mutta voitot menevät yksityisiin käsiin.
3. Ilmastokriisi vaatisi runsaita investointeja puhtaaseen teknologiaan ja tulevan käyttäytymisen muutokseen. Kapitalismi ohjaa kuitenkin yhtiöitä tavoittelemaan lyhyen tähtäimen voittoja, Siksi investointeja ei tehdä.
Tuotetaan sellaista, joka saastuttaa luontoa voiton vuoksi.
-Voiton tavoittelu ja luonnon suojelu ovat ristiriidassa keskenään. Kapitalistinen arvokäsite on voitossa luonnosta piittaamatta, työntekijän työterveydestä piittaamatta.
Ilmastokriisi on käsitettävä luonnon saastumisen kriisinä. Sanana ilmastokriisi suppeuttaa ja hämärtää kokonaisuutta.
Kun sanotaan, että teknologian kehitystä tulee suunnata saasteettoman teknologian tuotantoon, suljettuun kiertoon, jossa ihanteellisesti ei tulisi grammaakaan luonnolle vaarallisia aineita niin asia on selvempi.- Anonyymi
Partacus ruikuttaa kapitalismin kamaluutta. Mutta mikä on vaihtoehto? Neuvostoliitto yritti jonkinlaista irtiottoa kapitalismista, mutta konkkaan mentiin, ryminällä. Eikä Venäjä ole vieläkään noussut lähellekään eurooppalaista kesktasoa, vaan pysyy sitkeästi kehitysmaasarjassa. Venäjän bkt/capita on vain n. puolet Suomen vastaavasta. Kommunismista toipuminen kestää vuosikymmeniä. Kiinan valtiomuoto edustanee ainakin teoriassa jonkinlaista kommunismia, mutta taloudenpito on puhdasta kapitalismia. Miljardöörejä Kiinassa (US dollareissa mitattuna) Kiinassa on lähemmäs 1000 kpl.
- Anonyymi
Edellä kerrottiin oikein, että ns.reaalisosialismista kapitalismiin poistuneet maat eivät vielakään ole vuoden 1991 tasolla taloudessa. Oligarkkeja on syntynyt mutta kansan elinolot kaventuneet.
Kiina ja Vietnam toteuttaa sosialismiin siirtymisessä NEP-talouspolitiikkaa. Sitä toteutettiin NL:ssa kansalaissodan jälkeen mutta katkaistiin liian aikaisin. NL:n yhteiskunnallisen sektorin tuotantoa toteutettiin kaavamaisesti, jossa yhtiöiden reagoiminen tarpeiden muutoksiin jäi jälkeen kapitalismin nopean reagoinnista Soten puolella puolestaan kapitalismi matkii työväenluokan painostuksella reaalisosialismin esimerkillistä sosiaaliturvaa.
Palstan porvarikirjoittajat ovat huomanneet, ettei kapitalismi toimi ilman yhteiskunnan panosta. Yhteiskunta on se perusta, jonka avulla mm. kaikenlainen tutkimus- ja kehitystyö tapahtuu. Porvarikirjoittajat ovat huomanneet senkin, että trendi samalla puskee sosialismia kivien ja kantojen seasta.
Miksi jarruttaa väen väkisin sitä mikä välttämätöntä vastaiselle kehitykselle!
Tuotantovoimien kehitys vaatii nuutosta yksityisomistuksen valtaan. Sille ei jussit ja orvot mahda mitään. Kansalaisyhteiskunta pursuaa esiin "minä...minä" ideologiasta ja kumoaa sen.
Esittelemäni professori Mariana Mazzucato on porvari, ei-marxilainen, mutta luotaa kritiikissään linjausta vastaisen kehitystrendin puolesta. Siksi hän päätynyt tutkimuksissaan kapitalismin perusteellisiin valuvikoihin, jotka aikaisemmin edustivat edistystä tuotannossa mutta siirtyvät korkean teknologian aikakaudella kehityksen jarruksi.
Avainteesi Marianalla on: Voittoa tuottamaton yhteiskunnan panos on välttämätön jotta kaikkien kansalaisten elinehtoja voidaan edistää luontoa turmelematta.
Anteeksi vaan arvoisat porvarikirjoittajat, Marianan näkemys lähestyy sosialismia.- Anonyymi
"Palstan porvarikirjoittajat ovat huomanneet, ettei kapitalismi toimi ilman yhteiskunnan panosta."
Kerropa vielä, mistä se "yhteiskunta" sen antamansa panoksen saa.
Mazzucato torjuu teesin; Yrittäjät luovat kaiken mitä on. Kritiikki on esitetty kirjassa "Yrittäjähenkinen valtio" (2013).
Yhdysvaltojen Piilaaksossa tehdyt keksinnöt tietokoneteknologian alkuunsaattamisessa ja myöhemmin mm. Googlen hakukonelogaritmin keksimisessä olisivat markkinavoimien hurmakulkua. Näkemys on väärä.
Koko tuotannonalan kehitys pohjautuu julkisin varoin koulutettuihin osaajiin ja julkisin varoin kehitettyyn tutkimukseen ja tekniikkaan.
Näkemys siitä, että Apple, Facebook ja Google syntyivät "vapaiden markkinoiden" ansiosta on siten väärä ideologinen harha.
Mazzucato peilaa tässä marxilaista näkemystä, jonka mukaan se yksilö joka avaa uuden teknologian ei avaa sitä itse. Hänen takanaan on ensinnäkin historiallinen sivistyksen kohoaminen askel askeleelta. Tuhannet ja taas tuhannet ovat vieneet tieteitä askel kerrallaan eteenpäin. "Suurmies" tuo vain pienen lisän, jolla saattaa olla tarpeiden kannalta suuri merkitys. Toinen puoli suurmiehelle/naiselle on hänen koulutus yhteiskunnan puolesta ja yhteiskunnalliset tutkimustuet.Ilman yrittäjiä ja yrityksiä ei armon Partacusi saada aikaan kuin lisää custa!
Yleisestihän varsinkin noilla mainitsemillasi aloilla nuo yrittäjät ovat lähteneet tietylle polulle, jolla sitten heidän palkkaamansa henkilöt osin vievät asiaa eteenpäin mutta ilman sitä yrittäjän perusideaa ja yrityksen pystyyn pykäämistä, ne työntekijät joiden kuvittelet kaiken aikaansaaneen eivät siihen ainakaan omin avuin olisi koskaan päässeet.
Esim Nokia tuosta naapurista, niin kauan kuin yrityksen johto oli ajan tasalla ja pyrki eteenpäin niin porukka suuntasi kehitystyötään siihen suuntaan. Kun se osoittautui vääräksi ja homma osin kaatui tuli noista kehittäjäinsinööreistä pitkäksi aikaa työttömiä, jotka eivät kehittäneet muuta kuin kuluja yhteiskunnalle. Nyt jo vuosien jos ei kymmenten jälkeen asiat ovat paremmin mutta vain uusien yritysten myötä! Osa on heidän ideoimiaan osa ei mutta yritys siihen vaaditaan!
Miksi toistaa turhaan seikkaa, kuten Extyökkäri tekee. Työläiset järjestyvät yksittäisistä käsityöläisistä suuriin kokonaisuuksiin, koneistavat tuotantoa ja kohottavat työn tuottavuutta. Normaali kuvio. Yhtiö on tietty työn järjestämisen organisaatio. Työläiset palkkaavat yhtiölle toimivan johdon. Hyvin harvoin nähdään omistajakapitalisteja yhtiön suoritusportaassa. Yhteiskunnallinen koulutus antaa eväät palkatulle johtoportaalle organisaation järjestämiseksi.
Demokraatti porvari professori Mazzucato:
"Pidän yhtenä aikamme myrkyllisimmistä ongelmista sitä, että riskit sosialisoidaan, mutta voitot menevät yksityisiin käsiin. Julkinen sektori vajoaa sen seurauksena -
Maailmassa on paraikaa globaali investointikriisi, ja silloin ei ole mitään järkeä veroja. Se ei vaikuta investointeihin, se vaikuttaa vain voittoihin. -
Vuoden 2007 - 2008 finanssikriisin aiheutti yksityinen velka. Nyt velka kasvaa ekspotentiaalisesti ja velkakriisi tulee tapahtumaan uudestaan."
Kirjoitusajankohdan jälkeen on nähty valtioiden velkaantumisen lisäys niin USA:ssa kuin Euroopassakin. Kreikka saatettiin suoritustilaan ja kynittiin valtion omistuksista lähes puhtaaksi. EU alkoi painaa miljardissa velkarahaa.
Julkisen velan kasvu kasvattaa osuuttaan ns. hötörahan maailmassa.
Vanha huomautus. Verokeitaissa makaa työstä syntynyttä reaalista rahaa biljoonissa euroissa maailmanmitassa. Ne ovat poissa kiertokulusta. Ne on ryöstetty palkkatyöläisiltä. Palkkatyöläisille syötetään keinotekoista rahaa, joka ei perustu mihinkään reaaliseen, on tiettyä unelmahöttöä. Palkkatyöläisiä kiristetään unelmahöttörahalla. Mummot ja papat itkevät "vaikeaa" taloustilannetta kun eivät näe verhon taakse.Mazzucato tyrmää ajatuksen, että osakkeenomistajat olisivat suurimpia riskinottajia.
Usein kriisit kohtelevat pahiten kuluttajaa, veronmaksajaa kuin työntekijääkin.
Teknologinen kehitys kapitalismissa lisää taloudellista epätasa-arvoa. Uusi teknologia tuo suuria voittoja harvoille, työttömyyttä monille. Tietotekniikassa luodaan arvoja tunnuksella "rahalla lisää rahaa" mutta vähemmän todellisia työn käyttöarvoja.
Esim, nettirahapelit eivät luo mitään uutta, Raha ei lisäänny eikä häviä, se kävelee taskusta toiseen taskuun.
Voidaan verrata yhtymäkohdat Marxin Pääomaan. Pörssikeinottelu sinänsä ei muuta luokka-asemaa eikä raha lisäänny tai katoa. Yhden kenottelijan voitto on toisen tappio. Jonkun omistajan vararikko lisää toiselle omistajalle voittoa.
Marx luotaa sitä mistä Mazzucato kertoo. Raha ei synny vaihtotapahtumassa eikä katoa. Raha ei synny rahasta. Raha on työn arvon mitta eikä muuta mittaria ole.
Rahaa kuitenkin luodaan rahalla. On velkaraha, joka ei sinänsä vielä rapauta yhteiskuntaa jos se oletetaan vastikkeelliseksi. Mutta kun velka myydään toiselle, sitten kolmannelle jne. ja varsinainen saaja nuolee näppejään, rahan määrä onkin yhdenäkin kasvanut moninkertaiseksi. Lisäksi piilotetut rahat, jotka aina tulevat palkkatyöläisten maksettavaksi toiseen kertaan. Toinen maksukerta on valtionvelka kun ensimmäisen kerta ottaa tuotannosta lisätutotteen omistajalle piilotettavat rahat.- Anonyymi
Kaikki kapitalistit eivät ole pelkästään ahneita rahankerääjiä.
Muutama vuosi sitten USA:ssa 180 suuryhtiön toimistusjohtajaa vetosivat, että yhtiöiden tulisi hyödyttää muitakin kuin omistajia.
Silloin tuli julkiseksi tiedoksi alle sadan rikkaimman omistajan omistavan enemmän kuin puolet maailman köyhimmistä. Se osoittaa varallisuuden ja tulojen epätasaista jakautumista. - Anonyymi
SKP:n isäntämaa Neuvostoliitto oli 300 miljoonan asukkaan suurvalta, jossa riitti raaka-aineita ja maa-alaa rakentaa vaikka kuinka kukoistava yhteiskunta, mutta kuinkas kävi?
Synnytettiin väkisin kommunistieliitin johtama pakkovaltio, joka ei kyennyt tuottamaan edes riittävästi laadukkaita elintarvikkeita tai väestölle välttämättömiä muita perushyödykkeitä.
Sotatarviketeollisuus sen sijaan kukoisti niin, että ihmisen tappamiseen tarkoitettuja välineitä oli lopulta joka niemet, notkot ja saarelmatkin röykkiöittäin täynnään ja niitä riitti vielä aivan tätä tarkoitusta varten kaivettuihin kallioluoliinkin.
Tuon kommunismidiktatuurin konkurssipesän avustustöihin joutuivat sitten naapurivaltiotkin, siis ne samat, joita tämä nyt kuoliaana rötköttävä diktatuuri oli vuosikymmenet soimannut ja joille se valmistautunut tarjomaan omaa diktatuurimalliaan vientituotteena noita samoja aseita vienninedistämisessä käyttäen.
"Sinä aikana Suomi osoitti yhteistyöhön lähes 330 miljoonaa euroa, josta rahoitettiin vuosittain noin kahtasataa kehittämishanketta."
https://um.fi/suomen-ja-venajan-yhteistyo
Suomalaiset kommunistit eivät hekään tunteneet edes talouden perusasioita vaan hutuloivat niin itäisen isäntämaansa auliisti myöntämän tuen kuin kotimaassa oppiin höynäytetyiltä kerätyt kolehtirahat ja perinnötkin.
Siinä meni monen mummon ja ukin piironkilaatikon säästöt.
"Mihin SKP:n valtava omaisuus katosi?"
https://seura.fi/asiat/tutkivat/mihin-skpn-valtava-omaisuus-katosi/ Jotkut ovat hakoteillä. He esittävät että SKP olisi syyllinen maailmankapitalismin ongelmiin kun samaan aikaan toitottavat SKP:stä minipuolueena, jota se onkin toistaiseksi.
Palstan porvarikirjoittelijat ovat huolestuneita porvarillisen talousprofessorin Mariana Mazzucaton kritiikistä. Kritiikki on tosi julma; Kapitalismi kaatuu, mikäli se jatkaa rahalla rahan tekoa.
Kysymys kuuluukin seuraavasti. Mikäli kapitalismi ottaa huomioon yhteiskunnallisen sektorin suuren merkityksen talouselämälle ja ryhtyy huomioimaan koko väestön edut pienilukuisen suuromistajajoukon sijasta niin sopiiko se enää kapitalismin raameihin, onko se enää kapitalismia.
Historiallinen kehitys kulkee mutkitellen eteenpäin. Tietotaito kertautuu. Tuotantovoimat kehittyvät ja tarvittaessa tuotantosuhteet muuttuvat, mikäli alkavat jarruttaa vastaista kehitystä.
On mahdollista kulkea taaksepäinkin. Kapitalismi synnyttää fasistisen väkivaltadiktatuurin. Pysäyttää etenevän kehityksen. Mahdollisuus on pienen pieni mutta kuitenkin. Todellisuudessa fasismin takaisinpaluu on mitätön mahdollisuus.
Mazzucato porvarina hakee demokraattista ratkaisua, vaikka sanookin olevansa puoluepolitiikan ulkopuolella. Hänen sanomansa on, että koko kansan elinedut vastaan eliitin suosiminen on vastaisen kehityksen edellytys.
Siksi esimerkiksi maailmanlaajuinen persuismi on tuhoon tuomittu. Kansat eivät ole vastakkain vaikka Perussuomalaiset niin väittävätkin. Rikas eliitti ja rahvas ovat vastakkain. Muun muassa Ukrainassa ja Venäjällä kansallisuudet eivät ole kirosana vaan oligarkit vastaan työtätekevä kansa kummassakin valtiossa.
Mazzucato on monissa merkittävissä kohdin yhtynyt Marxin Pääomassa esitetttyyn kapitalismin kritiikkiin. Tieotisesti vai lukematta Pääomaa, sitä ei ole sanottu.Ranskalainen Thomas Piketty, joka tutkimuksessaan todisti Marxin esittämän pääomien kasaantumislain, esittää uudessa kirjassaan keinoja, joilla kapitalismia tulisi korjata. Keinoja olisivat miljardöörien vallan rajoittaminen kymmeneen prosenttiin yhtiöissä ja rikaiden omaisuusverojen ja perintöverojen massiivisia kovennuksia.
Sipilän hallitus jää historiaan surulliseksi suurkapitalistien etujen hallitukseksi ja siten kapitalismin kriisin syventäjäksi.
Martin Wolff näkee, että "peukaloitu", harvainvaltaan johtava kapitalismi horjuttaa demokratian perusteita.
Helsinkiläinen tutkija Timo Miettinen arvostelee Wolffin lailla koroilla elävien kapitalismia. "Kyse ei ole vain markkinoiden epäonnistumisesta vaan markkinoiden ja poliittisen järjestelmän epäonnistumisesta." Varallisuuden keskittyminen uhkaa sekä talous- että poliittista järjestelmää.
Miettinen: "Näin Finacial Timesissä Wolff voi onnistuneesti verrata näitä yhtiöitä "koroilla eläviin kapitalisteihin", joita jo Karl Marx aikanaan arvosteli." Rahalla saa vaikutusvaltaa ja poliittinen eliitti on riippuvainen talouden eliitistä.
Porvarillinen arvostelu rahalla rahaa luovaan kapitalismiin saa kovaa kyytiä. Siihen kuuluu olennaisena osana rikkaiden veronkevennykset ja veronkierto ja jonka rahvas maksaa korotettuina veroina tai sotun leikkauksina.
Porvarillinen kritiikki yhtyy monelta osin yhteen työväenluokan maailmankatsomuksen kanssa. Pääomien kasaantuminen johtaa demokratian kuihtumiseen. Puolueista muodostuu talouseliitin toimeenpanijoita ja tulokset siirtyvät harvoille rikkaille.
Sivuseikkana voidaan huomioida kehittyneiden kapitalistimaiden pakotepolitiikka vähemmän kehittyneitä maita kohtaan. Sillä pyrittän ylläpitämään muutamien valtioiden etuja muuta maailmaa vastaan. Pakotepolitiikka on osa pääomien kasaaantumisprosessia ja yritystä ylläpitää uuskolonialismia, nostaa uudelleen siirtomaajärjestelmä uudessa muodossa.
Voidaanko tosiaan kapitalismia palauttaa demokratian suuntaan sitä kumoamatta? Mielestäni ei. Todistajina ovat esiin tuodut porvarilliset talousoppineet. Heidän esittämät uudistusehdotukset kumoavat kapitalismin perusteita.
Voiko työväenliike yhtyä esityksiin? Voi ja pitääkin. Rahan vallan rajoittaminen ja ihmisten vallan lisääntyminen on monta askelta kohti sosialismia. Laaja demokraattinen rintama voi myös estää rahaporvariston vastahyökkäyksen kansalaissotana. Marxilainen ajatus rauhanomaisessa sosialismiin siirtymisessä on mahdollinen. Se ei tarkoita sitä, etteikö alistettava rahanvalta tekisi vastaiskuja, väkivaltaisia vastaiskuja, mutta niistä voitaisiin selvitä vähin vaurioin.
Vihjeitä, sivustatietoa, kansantaloudesta ja demokratiasta
Pääomien kasaantumisesta Karl Marxin Pääoma; Pääomien kasaantumisprosessi. Samassa teoksessa rahan ja työn ykseydestä, työnarvoteoria kaiken luojana.
Raha, velkaraha ja rahan yhteys taravan arvoon.
https://talousdemokratia.fi/Mitä seuraavaksi, jos kapitalistinen markkinatalous ei toimi.
Porvarit trollaavat yleisesti kommunismin peikosta. Se on kuitenkin tulevaisuuden asia. Lähinnä näköpiirissä on sosialismi. Kommunismin toteutuminen vaatii huomattavasti korkeammat luontoystävälliset tuotantovoimat (suljettu tuotantopiiri) kuin nyt on olemassa.
Sosiaaalidemokraattien varikon (1914) jälkeen marxilaiset puolueet ottivat nimekseen "kommunistinen" ja jonka alkuperä on Marxin ja Engelsin julkaisusta ”Kommunistisen puolueen manifesti”.
Matka kapitalistisesta diktatuurista työväenluokan diktatuuriin eli kansanvaltaan on pitkä. Lähinnä on siis sosialismi.
Historiallisen materialismin mukaan tuotantosuhteiden jouduttua ristiriitaan tuotantovoiminen kehityksen kanssa tuotantosuhteet muuttuvat paremmin vastaavaksi.
Kapitalismi perustuu yksityiseen pääomien omistukseen ja omistamattomien palkkatyöhön. Niiden välillä käy jatkuva luokkaristiriita, joko piilevänä tai monenlaisina näkyvinä vastakkainasetteluina.
Tuotantopääoman lakkauttamisen jälkeen katoaa työn arvon jakaminen palkkaan ja lisäsarvoon, koska arvo konaisuudessaan jää työntekijöille. Siitä työntekijät ottavat sen osan, jolla tulee toimeen ja loput menevät yhteiskunnan tarpeisiin mm. tutkimustyöhön, uuteen tuotantoon tms..
Edellä on peilattu laajasti porvarillisten talousoppineiden näkemyksiä kapitalismin rakenteellisista heikkouksista. Heikkous johtuu enimmillään finanssisektorin heikkoudesta. Kukaan porvariviisaistakaan ei tiedä tarkkaan missä ja kenellä todellinen työn arvoa vastaava rahamäärä sijaitsee. Joissain arvioissa esitetään, että rahaa olisi numeroina liikkeellä 10 - 100 kertaisesti yli työn arvon.
Tiedämme, että edellinen finanssikriisi laukesi niinkin mitättömästä seikasta kuin Yhdysvaltain kiinteistökuplasta. Sen olisi tullut kaataa vain muutama ylivelkaantunut suurpankki, jotka eivät olisi heilauttaneet maailmantaloutta eikä USA:kaan taloutta mitenkään.
Niin vain kupsahti yleimaailmallinen lama. Professori Mazzucato; Koska seuraava kriisi puhkeaa! Hän ei asettanut, laukeaako vai ei. Se tulee vääjäämättä ellei finanssisektoria korjata ja että korjaaminen tuskin on mahdollista. Oligarkit ovat vallassa ja heille systeemi on edullinen.Kokonaistuotanto Suomessa vuonna 2018 Tilastokeskuksen mukaan.
- Tuotantovälineisiin 41 %
- Palkkoihin 10 %
- Julkiselle taloudelle 23 %
- Kapitalistien osuus,lisäarvo 26 %
Kapitalistit saavat hyvää voittoa. Kuinkahan paljon siitä on valtion tukien osuus!
Työehtosopimusneuvotteuissa kapitalistit repivät ihokkaitaan muka olevansa puilla paljailla.
Todellisuudessa maailmalla todelliset kapitalistit tahkoavat reippaita voittoja. Pienyrittäjät ovat asia erikseen.
Lisäarvo vain karkaa kiertokulusta, tai sen osa, verokeitaisiin tai verohelpotuksina.
Sitä korvataan velkarahalla ja usein valtioita velkaannuttamalla.
Kapitalismin kriisin vaikutus työväestöön.
Suuria ongelmia on syntynyt. Työtunnit vähenevät. Työttömyys lisääntyy vaikka teknologia edistyy. Suhteellinen liikaväestö kasvaa kaikkialla. Syntyy väestöjoukkoja, joiden pitkä työttömyys aiheuttaa vaikeuksia heidän työllistymisessä.
Ulospääsyä ei näy. Vallitseva porvaristo syyttää työväkeä, vaikka heillä ei ole mitään valtaa. Tässä suhteessa kapitalistien propagandakoneistot toimivat täysillä vierittäessään ongelmat työväestön niskaan.
Trollipropaganda toimii aikansa. Ajan oloon työväestö herää apatiasta. Syntyy järjestäytynyttä tai spontaania vastarintaa kelvottoman kapitalismin kukistamiseksi.
Historiallinen materialismi on on todistettu käytännössä. Rahvaan joukot nousevat aina viimeistään silloin kun vallitseva järjestelmä on kulkenut elinkaarensa ohi.
Historian aamunkoitossa metsästäjä-keräilijä yhteisö vallitsi kauemmin kuin sitä seuraavat talousmuodot. Siirtyminen luokkayhteiskuntaan tapahtui luonnonomaisesti ja niitä kansanjoukot kumosivat enemmän tai vähemmän tietoisesti. Nouseva porvaristo, käsityöläiset ym. loi opin feodalismin nujertamisen tarpeellisuudesta. Sosialismin teoria syntyi kapitalismin uumenissa.
Sosialismi on pitkä askel luokkayhteiskunnan poistamiseksi ja samalla rauhan maailman aikaansaamiseksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Anteeksi mies
En vaan osaa kohdata sinua ja olla normaali. En tiedä mikä vaivaa. Samaan aikaan tekee mieli tulla lähelle ja kuitenkin262316Ripeyttä asiointiin
Ottaa päähän yhden ja saman asiakkaan hitaus kassalla kun yhdellä kädellä nostelee ostoksia kärrystä ja välillä pitelee232006Palstan henkisesti sairaat ja lihavat
Täällä on sairaita, työttömiä ihmisiä kirjoittelemassa joilla ei ole tarkoituksena kuin satuttaa ihmisiä. Jos eksyt pals1051414- 761259
Kysyin kaikilta yhteisiltä tutuilta mielipidettä siitä, että kannattaako sinun kanssa alkaa!
Päätös oli lähestulkoon yksimielinen. Minunkin vaisto antoi vaaranmerkkejä, mutta järkytyin mitä sinusta kuulin. Aluksi1351126Mietin aina vain
Minä niin haluaisin nähdä sinut. Ei tuo yhden ainoan kuvan katsominen paljon helpota... Miksi sinä et voisi olla se roh71038- 641006
Olen vähän
Hysteerinen se on totta. Etkai ymmärrä miten syvästi tunnen sinua kohtaan. Ja olet aina lähelläni. Olet osa jo jotain. I10914- 102857
Ollaan kuin yö ja päivä
Monessa asiassa… molemmat ollaan kuitenkin älykkäitä ja tiedämme, ettei kannata edetä tämän pidemmälle.69850