Apu 52-53/2019 aukaeamaristikko

Lehdässä on iso aukeamaristikko, jonka laatijana Ilmo Juhani Liljeroos -tiimi ja kuvittajana Heli Kärkkäinen.

Sanariksen foorumissa joku mainitsi ristikosta. Tuli valokuvattua ja ratkottua (valokuvan laatu oli varsin heikko, joten ristikkokuvista ja -teksteissä selvän saamisessa oli vaikeuksia, joten selvyyden suhteen ratkonta ei ollut kivaa).

Ristikossa on viisi mainiota ratkaisulausetta, joissa kaksi viimeistä sanaa ovat yhteisiä 2-3 muun vihjeen kanssa. Yhden vihjeen logiikka valkeni vasta seuraavan päivän aamuna:

PÄÄLLYKSEEN YLLE (7)

Myös vasemman yläkulman ensimmäisen kuvan idean ja siihen liittyvän ratkaisusanan hoksasin vasta aamulla. Kohdassa oli yhden kirjaimen virhe. Koska uskon kaikki ymmärtäneeni ja ratkaisu on siten ymmärtääkseni oikein, aivan kaikkien vaikeinta tiimin laadintaa ristikko ei ole. Vaikeimmissa jokin vihje jää ymmärtämättä (tai niissä on itselleni liian vaikeata faktatietoa, jota en osaa googlata).

Vaikeusasteeksi on laitettu kolme palloa. Ehkä IS-asteikolla vaikeustaso on 3- tai mielestäni ainakin 2 1/2 eli olisi mielestäni mennyt IS:ssäkin koviksesta. Aika harvoin Avussa on näin haastavia ristikoita.

Kovisten ystävien kannattaa ostaa lehti (itsekin saatan maksaa tästä tekstarilla, jos se on mahdollista - en tullut katsoneeksi vastaustietoja).

32

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyseinen APU kannattaa hankkia jo senkin takia, että sen välissä tulee "kaupanpäällisenä" ensi vuoden luontoteemainen seinäkalenteri. Jos itsellä ei ole kauppaa minkä päälle kalenterin asettaa niin sopiihan se vaikka kesämökin puuceen seinälle heti siihen Samantha Foxin kuvien viereen. On meinaan nättejä kuvia, monta.

    • Näemmä tekstiviestivastaaminen ei ole mahdollista, joten siten en voi maksaa ristikosta. Voisin laittaa vastauksen netissä, mutta jätän laittamatta. Jos joku haluaa ristikosta analyysin, voin sen laatia.

      • Anonyymi

        Tee vaan analyysi - niille on kiva nauraa.


    • Viimeksi oli kaksi virhettä, joissa molemmissa oli kyse asioista, joita en ennestään tiennyt. Sellaisia on paha hoksata. Tosin parempi Googlen käyttö olisi voinut auttaa molempienkin kohdalla.

      Tämän APU-ristikon kohdalla pystyisin kyllä todennäköisesti ihan virheettömäänkin analyysiin. On se vaan "mukavaa" kun on niin kannustava ilmapiiri täällä.

    • Ehkä kirjoittaja nautti myös aikoinaan Sanariksen sivustolla ilkeilyistä. Siellä moderaattori on ottanut melko hyvän linjan, joten siellä ilkeily ei onnistu enää. Se nyt ei onnistu kuin täällä. Täytyy yrittää tottua. Ehkä ilkeilijät ovat samoja kuin ennen, mutta entistä tunnistamattomampia.

      • Anonyymi

        Netti on täynnä näitä onnettomia joilla itsellään osaaminen lopahtaa jo kynnyksellä ja saavat sitten suurimman ilonsa huutelemalla puskista niille joilla taitoa ja tietoa on.

        Ei kannata välittää siis. Rauhaisaa joulua senkin edestä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Netti on täynnä näitä onnettomia joilla itsellään osaaminen lopahtaa jo kynnyksellä ja saavat sitten suurimman ilonsa huutelemalla puskista niille joilla taitoa ja tietoa on.

        Ei kannata välittää siis. Rauhaisaa joulua senkin edestä!

        Kiitos samoin.

        Saattaahan ilkeämielinen anonyymi olla hyväkin ratkoja - hän kokee vain olevansa niin ylivertainen, että voi arvostella heikompina pitämiään ratkoja.

        Koen olevani kohtalaisen hyvä ratkoja, mutten minä SM-kisoissa pärjäisi ollenkaan. En halua asettaa itseäni millekään viivalle. Suosittelen samaa kaikille.

        Hyvää joulua ja uutta vuotta ilkeilijöllekin.


    • Anonyymi

      Otsikossa mainittu aukeamaristikko on Apu-lehden ns. Jouluristikko (sivut 114-115) johon oikea ratkaisu on painettu saman lehden sivulle 118. Ei siis ihme, että ratkaisusta ei ole luvattu palkkiota eikä missään pyydetty vastauksia lähettämäänkään. Lehdessä on kaksi muuta pienempää ristikkoa sekä yksi krypto, joista halukkaat voivat lähettää ratkaisunsa ja jäädä odottamaan josko arvonnassa käy flaksi.

    • Anonyymi

      Nyt kaikki joukolla osallistumaan Missä Jallu luuraa -kilpailuun, koska palkintona on EVVK - Erkki Vuokilan vuosikirja 2020. Kyseessä on siis puuhakirja (kuvaristikkoja, kryptoja, piilosanoja yms) ja kalenteri, mikä soveltuu kaikille suomen kielestä ja sanoilla leikittelyistä kiinnostuneille. Palkinnon arvo 27 €.

      Osallistuminen netissä osoitteessa apu.fi/jallu

      Viimeinen vastauspäivä: 26.12.2020

      Jallut löytyy sivuilta 49, 53 ja 120.

      • Anonyymi

        Lehdessä sanotaan että vastausaika päättyy 26.12. mutta tuolla nettisivulla vastausaikaa onkin 01.01.2020 asti. Ilmeinen päiväyssekoilu johtunee lehden tuplanumerosta (52-53).

        Onnea arvontaan!


    • Kiitos tuosta Jallu-tiedosta ja siihen liittyvistä vastauksista.
      Koska se iso aukeamaristikko ei ole palkintoristikko, se voisi olla apuna pääsemään sisälle vähän vaikeampiin ristikoihin.

    • Muistikuva on, että siihenkin oli jokin idea. No eräille muille on jäänyt enemmän avoimia kohtaan. Mitään syytä yhden puuttuvan selityksen takia analyysiä ei ole mollata - vaikka joku kyllä sen tietenkin tekee.

    • Vuokila itse selitti vihjettä. Sen pohjalta laitoin vähän pidemmän selityksen:

      ITALIAN JOKI USEIN TIISTAI > NUPO. Tällä viitataan sanan loppuun  eli vihje vähän pidempänä kuuluu: SANAN LOPUSSA ITALIAN JOKI ON USEIN TIISTAI. Jos PO korvataan tiistain lyhenteellä TI, saadaan NUTI, joka tarkoittaa samaa kuin NUPO.

    • Tapio-Huuhaa

      Tämä ei ole vaikenta tiimin ristikoista, mutta vaikeus riippuu kokemuksesta. Jollekulle tämä voi olla helpohkokin, mutta toiselle ylivoimainen. Minua mollaneet tämän sivuston mollaajat eivät nyt pääse enää harmikseen mollaamaan toisia Sanariksen palstalla, joten tämä palsta on heille "siunaus", kun täällä minun mollaukseni vielä onnistuu.

    • Ristikosta on Sanariksen paltalla kyselty aika paljonkin. Linkittäminen laatimaani analyysiin olisi hyödyllinen - mutta mahdoton asia.

    • Osittainen vihje, jossa vain sanan loppulle on vihje, tuotti varsin kokeneillekin ratkojille ongelmia. Jotkut arvioivat ristikon jopa täyskolmoseksi, minusta tämä olisi IS:ssä todennäköisesti 3-. Jos jollekulle 3- on liian helppo, täyskolmosia on harvakseltaan.

    • Laitoin tähän meta desciption metatägin, mutta ei siitä suuremmin ole ollut hyötyä, sillä google-haulla osumia on vähän. Kirjoitan tämän nyt siitä syystä, että joku ehdotti tägin käyttöä. Ehkä pituus tai sisältö ei ole optimaalinen.

      Jonkin verran laitoin sivuille description-metatägejä.

      Avainsanoja en laittanut ja niiden käytöstä lisäosa jopa varoitti:

      "Improper or spammy use most likely will hurt you with some search engines. Google will not consider this in its search ranking algorithm, so it's not really recommended."

      Lisäosalla voisi laatia myös Open graph ja Twitter Cards liittyviä metatägejä, mutten ole hahmottanut niiden merkitystä.

      • Anonyymi

        Mitä ihmeen tekemistä tällä Apu-lehden ristikon kanssa?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mitä ihmeen tekemistä tällä Apu-lehden ristikon kanssa?

        Eipä muuta kuin tekemäni vihjeanalyysi eli vihjeiden purku. Sen löydettävyys Google-haulla saisi olla parempi.


    • Tai sitten hakutuloksia sivuilleni ei vain haluta hyödyntää.

    • Sekä tämä säie että vastaava säie omilla sivuillani löytyvät googlella helposti.
      Sama koskee esim.:
      * IS VIIKONLOPPU 14.-15.2019
      * Ilta-Sanomat 7-8.12.2019 Kovis

      Tosin Googlen hakutulos profiloituvat voimaakkasti. Se, että itse löydän tämän ja oman sivuston hakutuloksissa korkealla, ei yleisellä tasolla todista juuri mitään.

      Omalla kohdallanikin hakutulokset muuttuvat eri kerroilla. Hakutulosten profiloitumisen vuoksi on jotensakin mahdotonta arvioida yleistä löytyvyyttä.

    • Kokeilin VPN:llä ja otin satunnaisen ip-osoitteen. Samankaltainen tulos.

      Johtopäätös siis:
      1) ei ole asiaa haettu sivua sanoilla, joilla voisi löytää sivut
      2) ei ole hyödynnetty hakutuloksia

      1) viittaa se, että haku apu 52-53 ei vienyt sen paremmin tähän keskusteluun kuin omaanikaan. Kuvauksessa on siis parannettavaa.

      • Anonyymi

        En tunne wordpressiä mutta voisiko hakukoneet jotenkin priorisoida itsenäiset domainit etusijalle. Jos olisin intohimoinen ratkoja ja haluaisin kilpailla suosituimmuudesta sanaris -domainin kanssa niin avaisin uuden siranas -domainin jollain net tai fi -päätteellä. Sinne laatisin joka päivälle houkuttimeksi teemaan sopivan miniristikon. Nopein ratkoja palkittaisiin viikottain miniristeilyllä tms. Sitten sivun hakusanoiksi ihmisiä kiinnostavia aiheita kuten 'povipommi' yms. elektroniikkaan viittaavaa ja ihmisen mieltä kiihottavaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En tunne wordpressiä mutta voisiko hakukoneet jotenkin priorisoida itsenäiset domainit etusijalle. Jos olisin intohimoinen ratkoja ja haluaisin kilpailla suosituimmuudesta sanaris -domainin kanssa niin avaisin uuden siranas -domainin jollain net tai fi -päätteellä. Sinne laatisin joka päivälle houkuttimeksi teemaan sopivan miniristikon. Nopein ratkoja palkittaisiin viikottain miniristeilyllä tms. Sitten sivun hakusanoiksi ihmisiä kiinnostavia aiheita kuten 'povipommi' yms. elektroniikkaan viittaavaa ja ihmisen mieltä kiihottavaa.

        Domain-nimen jälkeen on yksi taso liikaa eli /wordpress Sen voisi kyllä korjata, mutta muutos jonkin aikaa heikentää löydettävyyttä. Linkit saisi korjattua muutamalla tietokanta-ajolla, joten se ei ole iso asia. Ehkä muutos pitää silti tehdä.


    • Yritin tuota domain-asiaa korjata, mutta siitä tuli liikaa ongelmia. No ainakin vierailujen määrä 1.1.2020 oli suht. hyvällä tasolla verrattuna aiempiin päiviin. Ehkä description-tägistä oli apua.

      How people are finding you (keywords)
      (not provided)

      on noin kolme kertaa isompi lukema kuin

      google/organic

      Ehkä Google Analytics ei vaan osaa rekisteröidä kaikkia google-hakuja.

      • Anonyymi

        Eikös Google Analytics osaa karsia muiden hakukoneiden iskemät pois raporteistaan. Kun Putinin Yandex käväisee sivulla niin siitä ei isommin ole sivujen rakentajalle iloa eli tuskin GA niitä mihinkään ylös kirjaa.


    • No olen yrittänyt laittaa kunnon kuvauksia. Jonkin verran tästä ristikosta tehtyä analyysiäni on luettu. Miten paljon meta description on auttanut, ihan mahdoton sanoa.

      https://seomofo.com/snippet-optimizer.html

      Olen nyt uudempin tehnyt kuvauksen, joka on lähes 300 merkkiä. Ajattelin, että jos avainsana on lopussapäin, Google katkaisisi tekstiä alusta - vai ottaako se vain määrämittaisen palan alusta?

      • Anonyymi

        Ottaa määrämittaisen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ottaa määrämittaisen.

        Mutta kai se lukee indeksointimielessä loppuun asti? Oletetaan, että hakukoneelle annettu sana on vaikka 250. alusta, olettaisin, että käy niin, että näkyy se määrämittainen, mutta tällöin ei näy se löydetty sana. Vai jättääkö sitten Google välistä jotain pois, jotta se meta description sisältä löytyvä sana tulisi esille?


    • Tämän ristikon analyysiä on jatkuvasti jonkin verran luettu, joten kunnon kuvauksella voi olla tässä merkitystä. Google-hakuja kokonaiskävijämäärään nähden vähän, joten suuri osa ei tallennu Google-hakuina, joten "google/organic" on aika hyödytön.

      Sivu nyt on löydetty sen verran, että vastaavien sivujen teko on mielekästä. Joskin uudempi SK:n analyysi on jäänyt varsin pienelle huomiolle. Analyysien teon mielekkyys on viime kädessä niiden hyödyllisyydessä.

      Mikähän tämä on:
      bottraffic.pw/referral

      Sitä en ymmärrä, että milloin haku vaihtaa päivää. Jos katsoo aamulla klo 8 ja iltapäivällä klo 13 lukemat ovat eri. Jotkut sivut on saman päivän sisällä lueteltu useaan otteeseen.

      • Anonyymi

        Eikös Google elä Kalifornian aikaa eli jotkut niiden järjestelmät/laskurit voi nollautua klo 10:00 Suomen aikaa kun Piilaaksossa palvelimilla vuorokausi vasta vaihtuu. Toisaalta oman google-tilin asetusten syövereissä voinee määritellä oman GMT 2 -aikavyöhykkeen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe