Rakennetaanko nykyään lainkaan perinteisiä mökkejä...

Anonyymi

...ilman juoksevaa vettä ja sähköä?

44

712

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä näitä on 2000-luvullakin tehty, etenkin pohjoisempaan Suomeen. Varmaan lähinnä kalastuskämpiksi.

      Sähköthän saa aurinkopaneleillakin... tosin sähkölämmityksee se ei riitä. Eikä näissä pohjoisen mökeissä tyypillisesti muutakaan lämmitystä ole. Siellä perusvarustus on vuolukivistä muurattu avotakka (lienee tarkoitettu kalan loimutukseen) ja kaasuliesi = ei lämmityslaitteita. Mutta mihinpä lämmitystä napapiirin lähellä tarvitseekaan?

      Etelämpää lyötyy pikkuisia 15 m² tjsp saunamökkejä, joissa on pieni kammari ja puukiukalla varustettu sauna. Tuvan puolella ei ole lämmitystä eikä tiskausmahdollisuutta. Lienee aloitettu tällä saunamöksällä ja ajatus on ollut rakentaa päärakennus myöhemmin, mutta projekti on jäänyt kesken.

    • Anonyymi

      Kiinteistönvälittäjä kertoi, että ei mene oikein kaupaksi nämä "perinteiset" mökit enään nykyään. Ei ole ostajia ja myyjät pitää kovaa hintaa kun on "tunnearvoa" mökillä. Kyllä niitä siis löytyy mutta tuskin uusia enään rakennetaan.

      • Anonyymi

        Meillä kaivo ja pattereita radioon ja taskulampuun. 60-luvun tyyliin ollaan, nam.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä kaivo ja pattereita radioon ja taskulampuun. 60-luvun tyyliin ollaan, nam.

        Ente jos ollaan seitkytluvun tyyliin.

        Mänöö sekavaksi,kun nykyinen asunto on yheksänkytluvun tyyliin rakennettu ,henki täällä lähtöö. Haisoo nyt vanhalle

        Hautapaikkoo tuossa oon jo katellu,sanosko joku onko tiällä tavallista hautuumuata


      • Anonyymi

        > Kiinteistönvälittäjä kertoi, että ei mene oikein kaupaksi nämä "perinteiset" mökit enään nykyään.

        Perinteinen 60/70 luvun mökki on nykyään läpeensä homeessa. Halvalla kyhätty, "koska on vain mökki", kalusteetkin on sekalaista kierrätyskamaa, suorastaan jätettä (mistä lie haalittuja jämiä, esim keittiötä remontoitaessa puretut kaapit roudattu kaatopaikan sijaan mökille), katto on saanut vuotaa piipun juuresta ihan rauhassa - kaikki raha ja tarmo on käytetty rihkaman haalimiseen (seinät täynnä koristelautasia, pihalla on koristekaivoa, puutarhatonttua, grillikatosta, nukkuma-aitta, jota on käytetty kolmasti vuosikymmenen aikana jne).

        Medernimpi versio samast aiheesta on fiksusti rakennettu ja kompaktin kokoinen mökki, joko verkko- tai aurinkosähköllä. Ei astianpesukonetta eikä vesivessaa = ei ole tarve tuhlata 10 000 kWh vuodessa ylläpitolämpöön eikä tarvi menettää hermojaan, jos myrsky katkoo pariksi päiväksi sähköt talvella ... että jäätyykö LVV tai APK.

        Jostain ihme syystä biomassa kuvittelee, että TALVILÄMMIN on jotenkin huikea myyntivaltti. Tai ettei enää saisi rakentaa mökkejä ilman tuhtia lämmöneristystä. Kyllä saa, kesämökin lämmöneristykselle ei ole vaatimuksia. Kesämökistä saa tehdä hyvin eristetyn, mutta pakko ei ole. Energiaa voi säästää myös sillä, että korvaa peruslämmön kuivanapitolämmityksellä.

        Kesämökeistä on olemassa myös rak. määr. tuntema erikoistapaus "talvilämmin", mikä käytännössä nostaa vaatimustason ja kustannukset omakotitalon tasolle. Mökin on PAKKO olla talvilämmin vain, jos rakennus on tarkoitettu majoituskäyttöön - eli kyseessä onkin mökkikylä/hotelli. On aikalailla omaan koipeen ampumista, jos ehdoin tahdoin menee rakennuslupaa moiselle hakemaan ja siten projektia vaikeuttamaan. Mikään määräys ei kiellä käyttämästä omaa (ei talvilämmin) mökkiään talvellla. Tai vaikka ympäri vuoden.

        Into talvilämpöilyyn johtuu suurten ikäloppujen suuresta harhaluulosta - kuvitellaan, että eläkepäivien alkaessa myydään kaupunkiasunto pois ja muutetaan pysyvästi mökille. Ei onnistu
        - em. kuvitelman toteuttaminen vaatisi mökin statuksen muutosta vakituiseksi asuinrakennukseksi - tuskin antaa kunta lupaa, koska siitä voisi kunnallekin tulla lisää velvoitteita ja kustannuksia ...pölvästit siis luulevat, että talvilämpimän mökin muutos OK taloksi on täysin läpihuutojuttu

        - jos vaikka kaavamuutos menisi läpi, niin sen lisäksi pitää vuonna 2005 rakennetunkin mökin täyttää nykyiset vaatimukset lämmöneristyksen yms. suhteen.... ja tämä vaatimustaso on kiristynyt huimasti parissa vuosikymmenessä, joten mökkiä voi joutua muokkaamaan aika tavalla (lisälämmöneristys, mahd. pitää pesu/WC tilojen ovia leventää yms. pikku askaretta)

        - vaikka mökillä viihdyttäisiin koko kesä putkeen, niin pimeät ja sateiset syys- ja talvikelit ovat pikkuisen eri juttu... kaikki tietämäni tapaukset ovat tosipaikan tullen palanneet kaupunkiin häntä koipien välissä & peruneet suunnitelmat vakiasunnon myynnistä.


      • Anonyymi

        kyl menis mut niistä pyyretään mahrottomii


    • Anonyymi

      Sähköistetyn ja viemäröidyn mökin vaatimukset ovat käytännössä samat kuin omakotitalolla.

      Kyllä tulee mökkeilystä tulevaisuudessa harvojen huvia. Homma jää rahakkaille.

      • Anonyymi

        Serbiasta ostin oman ja murto osalla siitä mitä maksaa Suomessa. Ei enää homeluukut kiinnosta Suomessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Serbiasta ostin oman ja murto osalla siitä mitä maksaa Suomessa. Ei enää homeluukut kiinnosta Suomessa.

        Syyriasta olisit saanut vielä halvemmalla, kuin Serbiasta. Ja varmasti eivät homehdu. Serbiassa, kun on tuo homehtumisen riski aika suuri.


    • Anonyymi

      Rakensin länsirannikolla saareen viimevuonna 50 neliön hirsimökin ja 25 neliön hirsisaunan, kantovesi ja aurinkopaneelit iso akusto. Toimii valot, telkku, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, ym muut vermeet.
      Kaivo on mökin ja saunan välissä joten ei pitkä vaden kantomatka.
      Olen erittäin tyytyväinen enkä muuhun vaihtaisi.

      • Anonyymi

        Sopiiko udella, paljonko on paneeleita ja paljonko akkuja?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sopiiko udella, paljonko on paneeleita ja paljonko akkuja?

        Paneeleita on 6 x 140 w ja akkuja 4 x 250 Ah. Jäi edellisestä viestistä pois myöskin akkukäyttöinen jääkaappi ja safiren diesel lämmitin kauko käynnistyksellä.
        Akuilla on myös kesäkeittiön ja huussin valo sekä saunamökin valot.
        Paneelit on kolmen sarjoissa joista kolme etelään ja kolme länteen.
        Lisäksi on 500 wattinen tuuligenu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paneeleita on 6 x 140 w ja akkuja 4 x 250 Ah. Jäi edellisestä viestistä pois myöskin akkukäyttöinen jääkaappi ja safiren diesel lämmitin kauko käynnistyksellä.
        Akuilla on myös kesäkeittiön ja huussin valo sekä saunamökin valot.
        Paneelit on kolmen sarjoissa joista kolme etelään ja kolme länteen.
        Lisäksi on 500 wattinen tuuligenu.

        Kuulostaa järkevältä. Tuolla mitoituksella saa toteutettua sen, mitä nyt aurinkosähkön varaan kannattaa toteuttaa.


    • Anonyymi

      Me rakennettiin 25 neliön saarimökki viisi vuotta sitten. Mukavuudet ovat:
      - puuhella ja -kiuas
      - kaivo
      - maakellari
      - ulkohuussi
      - bensiinikäyttöinen generaattori, jota ei juurikaan käytetä
      - 50 W aurinkopaneeli 55 Ah akku, jota käytetään lähinnä puhelimien ja tablettien lataamiseen.

      Mökki on lähes ympärivuotisessa käytössä. Joulu vietettiin siellä ja myös Uusivuosi on tarkoitus viettää mökillä. Sydäntalvi luultavasti ollaan poissa, mutta viimeistään maaliskuussa taas mökkikausi jatkuu. Meille nämä mukavuudet ovat riittäneet oikein hyvin. Ensi kesänä on tarkoitus rakentaa 15 neliön vierasmökki kesäkäyttöön.

      • Anonyymi

        Aika samoilla linjoilla menään.
        Rakenteilla keski-suomessa saareen saunamökki puuliedellä ja aitokiukaalla.
        Vesi järvestä ja juomavesi mantereelta. Kaivoa katsotaan myöhemmin
        WC;nä Ecolet ulko VU
        Generaattori 5,5kW Honda enemmänkin rakennuskäyttöön.
        100l/150l kaasujääkappi pakastimella hankintalistalla
        Mietinnässä aurinkopaneelit ja/tai tuuliturbiini, valaistukselle, TV:lle ja netille.
        20 neliön aitta jo pystyssä.
        Toiveena valmistuminen syksyllä 2020.
        Ei tarvise maksella veden ja sähkön kuukausi maksuja.


    • Anonyymi

      Oman mökkini lähistölle kaveri rakensi sähköttömän mökin jokunen vuosi sitten. Tolppa on kyllä tontin rajalla. Kysyi, että voisko meillä käydä lataamassa kännykät ja tabletit. Sanoin, että siitä vaan sieltä aitan terassin pistorasiasta aina kun on tarvetta. Pitäähän sitä naapureita tuon verran jelppiä.

      Kävin välipäivinä moikkaamassa. Siellä ne istu pimeässä mökissä otsalamput päässä toppatakeissaan. Akut tyhjänä ja aggregaatti hajalla. Lisää akkuja, paneeleita ja paremmat säätimet pitäis ensi kesänä jostain hankkia jos halvalla löytyis. Olis hyvä saada jääkaappi ja pakastin, kun on niin lämpimiä nykyään kesät. Mutta kun on pohjoisranta ja jyrkkä rinne takana, niin siinä sitä saa pähkäillä. Kesällä täällä Kainuussa kyllä valoa muuten olis ihan kohtuullisesti.

      Vettä kantavat kilsan päästä kaverin porakaivosta.

      Edellistalvena oli tiskipöydän poistoviemäri kuulemma jäätynyt. Suli vasta juhannuken alla. Kyseli multa, että saisko siihen mitään aurinkosähköllä sulattavaa kaapelia. Arvelin, että eiköhän ole paree pistää kippori hyrisemään.

      Lähes koko talven viettävät mökillään. Eläkeläisiä kun ovat. Mikäs siinä, jos tuosta nauttii, niin hieno homma.

      • Anonyymi

        Tuostapa juuri nauttii. Minusta yksi mökkeilyn parhaista puolista on riippumattomuus. Se tarkoittaa minulle myös sitä, että olen täysin riippumaton sähköverkosta. Lämpö tulee oman metsän puista, vesi omasta kaivosta ja kylmää löytyy maakuopasta. Nykyajan mukavuuden, kännykän saa ladattua aurinkopaneelilla keskitalvea lukuunottamatta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuostapa juuri nauttii. Minusta yksi mökkeilyn parhaista puolista on riippumattomuus. Se tarkoittaa minulle myös sitä, että olen täysin riippumaton sähköverkosta. Lämpö tulee oman metsän puista, vesi omasta kaivosta ja kylmää löytyy maakuopasta. Nykyajan mukavuuden, kännykän saa ladattua aurinkopaneelilla keskitalvea lukuunottamatta.

        Maakellari tai maakuoppa on monelta nykyajan mökkeilijältä unohtunut. Ennen vanhaan sellainen oli jokaisessa talossa. Ihmettelen, että se jätetään rakentamatta. Sen hyvyyttä eivät sähkömökkeilijät ymmärrä ennen kunnon myrskyä tai lumituhoa, jolloin monen jääkaapit sulaavat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuostapa juuri nauttii. Minusta yksi mökkeilyn parhaista puolista on riippumattomuus. Se tarkoittaa minulle myös sitä, että olen täysin riippumaton sähköverkosta. Lämpö tulee oman metsän puista, vesi omasta kaivosta ja kylmää löytyy maakuopasta. Nykyajan mukavuuden, kännykän saa ladattua aurinkopaneelilla keskitalvea lukuunottamatta.

        Kommenteistaan päätellen nautinto oli kaukana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Maakellari tai maakuoppa on monelta nykyajan mökkeilijältä unohtunut. Ennen vanhaan sellainen oli jokaisessa talossa. Ihmettelen, että se jätetään rakentamatta. Sen hyvyyttä eivät sähkömökkeilijät ymmärrä ennen kunnon myrskyä tai lumituhoa, jolloin monen jääkaapit sulaavat.

        Sähköt on mökillä. Mutta on siellä myös maakellari. Sinne mahtuu isommankin porukan oluet ja lahnat on hyvä kesällä suolata siellä ennen savustusta. Muutamana vähälumisena ja kylmänä talvena on pakkanen yritelly sisään. Mutta hyvin pysyy plussalla ja perunat, porkkanat ja vaimon hillopurkitsulina, kun pistää kymmenen vatin ledilampun palamaan metalliämpärin alle. Pakkasvahtia en ole viitsinyt hommata, kun ovat turhan isotehoisia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Maakellari tai maakuoppa on monelta nykyajan mökkeilijältä unohtunut. Ennen vanhaan sellainen oli jokaisessa talossa. Ihmettelen, että se jätetään rakentamatta. Sen hyvyyttä eivät sähkömökkeilijät ymmärrä ennen kunnon myrskyä tai lumituhoa, jolloin monen jääkaapit sulaavat.

        On totta, että maakuopat ja kellarit on unohtunu ihmisiltä täysin. Ilmaista viileyttä! Tosin juomille on tarjolla monenlaisia viilennyskaivoja kuten esim. Linkki alla. Mutta, maakuopassa säilyisi moni muukin myös hyvänä.
        https://arctic-ev.omaverkkokauppa.fi/epages/arctic-ev.mobile/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015010202/Products/EHOLE


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      On mulla ulkovessa ilman sähköä ja juoksevaa vettä, mutta muuten kyllä tulee vesi ja sähkö.

    • Anonyymi

      Äkkiä noihin mukavuuksiin tottuu mökilläkin. Vaikka meiltä löytyy puulämmitteinen rantasauna, käytämme pääasiallisesti päärakennuksessa olevaa sähkösaunaa. On niin vaivaton.. Rantaan matkaan n. 50m.
      Huussi meni syksyllä purkuu, sisävessa voitti. Mökille on kiva mennä kun on lämmöt päällä ja mökiltä on kiva lähteä kun ei tarvitse viedä pyykkiä kotiin, kun on toi pyykinpesukone ja kuivausrumpu. Astianpesukone vapauttaa aikaa kaikkeen mukavaan puuhasteluun.
      Lapsena tuli "nautittua" alkeellisuuksista ihan tarpeeksi.

      • Anonyymi

        Laiskuus huipussaan.


      • Anonyymi

        Miksi edes menet mökille? Pääsisit vielä helpommalla jäämällä suosiolla kotiin. Sieltä löytyy pyykinpesukoneet ja muut


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi edes menet mökille? Pääsisit vielä helpommalla jäämällä suosiolla kotiin. Sieltä löytyy pyykinpesukoneet ja muut

        Perinteinen mökkeily on oikea masokistin unelma. Lapsena mökkeily meni seuraavasti. Talvella kun oli pakkasta -15C tai enemmän menimme ensin saunakamriin, se kun oli pieni la lämpeni nopeasti. Faija meni sillä välin päämökkiin ja laittoi tulet hellään ja takkaan. Muutaman tunnin jälkeen mökissä oli jo aste , pari lämmintä. Koko mökki haisi kyllä savulle kun ei piiput oikein vetänyt. Tän jälkeen hakattiin avanto mistä saatiin vesi. Jos tuli iso hätä niin eiku sinne jääkylmään, pimeään huussiin. Ei käsienpesu mahdollisuutta. Seuraavana päivänä haettiin lisää puita liiteristä. Mutsin hermo alkoi palaa kun tiskivesi loppu ja pikkuveli kakkas housuihin, nyrkkipyykkiä ulkona pakkasessa. Just kun hirret ei enään hohkanut kylmää niin lähettiin kotiin, savultahaisevina. Mutsi mökötti kun tiesi että kotona ( siis auton peräkontissa) odotti pyykkivuori ja koko viikko oli mennyt vesien lämmittelyssä, veden haussa ja muissa mukavissa mökkipuuhissa.
        Eikö siitä mökistä voisi nauttia ? Onko sen pakko olla työleiri ? Meillä ei ole muuten yhtään nurmikkoa eli ruohonleikkuu hommaa ei ole. Pelkkää nautiskelua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perinteinen mökkeily on oikea masokistin unelma. Lapsena mökkeily meni seuraavasti. Talvella kun oli pakkasta -15C tai enemmän menimme ensin saunakamriin, se kun oli pieni la lämpeni nopeasti. Faija meni sillä välin päämökkiin ja laittoi tulet hellään ja takkaan. Muutaman tunnin jälkeen mökissä oli jo aste , pari lämmintä. Koko mökki haisi kyllä savulle kun ei piiput oikein vetänyt. Tän jälkeen hakattiin avanto mistä saatiin vesi. Jos tuli iso hätä niin eiku sinne jääkylmään, pimeään huussiin. Ei käsienpesu mahdollisuutta. Seuraavana päivänä haettiin lisää puita liiteristä. Mutsin hermo alkoi palaa kun tiskivesi loppu ja pikkuveli kakkas housuihin, nyrkkipyykkiä ulkona pakkasessa. Just kun hirret ei enään hohkanut kylmää niin lähettiin kotiin, savultahaisevina. Mutsi mökötti kun tiesi että kotona ( siis auton peräkontissa) odotti pyykkivuori ja koko viikko oli mennyt vesien lämmittelyssä, veden haussa ja muissa mukavissa mökkipuuhissa.
        Eikö siitä mökistä voisi nauttia ? Onko sen pakko olla työleiri ? Meillä ei ole muuten yhtään nurmikkoa eli ruohonleikkuu hommaa ei ole. Pelkkää nautiskelua.

        Nykyään kun menemme mökille niin minulla on kolme asiaa mitkä pitää tehdä kun saapuu perille:
        - hälyttimet pois päältä
        - ilmanvaihto "kotona" asentoon
        - vesipumppu päälle
        Jos menemme mökille perjantaina niin olemme perillä n 18-20.00 välillä. Tykkään ruuanlaitosta, jo perjantaina pystyn loihtimaan gourmeeaterian perheelle kun ei mene aikaa mihinkinkään puuhasteluun.
        Tykkään myös kalastaa. Kalan käsittely on paljon helpompaa, mukavampaa ja hygieenisempaa kun on juokseva , kylmä vesi. Suomustamisen teen kyllä ulkona.
        Jos tulee vieraita , niin on mukava kun voi vaan seurustella, ei tarvii tiskata yms.
        Välillä touhuan niin että hiki valuu. Ennenmuinoin hikiset vaatteet haisi jossain saunakamarissa. Nykyään laitamme vaatteet pesukoneeseen ja pikaohjelma päälle. Pesun jälkeen kuivausrumpuun ja taas on ihanan puhtoset, raikkaat vaatteet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nykyään kun menemme mökille niin minulla on kolme asiaa mitkä pitää tehdä kun saapuu perille:
        - hälyttimet pois päältä
        - ilmanvaihto "kotona" asentoon
        - vesipumppu päälle
        Jos menemme mökille perjantaina niin olemme perillä n 18-20.00 välillä. Tykkään ruuanlaitosta, jo perjantaina pystyn loihtimaan gourmeeaterian perheelle kun ei mene aikaa mihinkinkään puuhasteluun.
        Tykkään myös kalastaa. Kalan käsittely on paljon helpompaa, mukavampaa ja hygieenisempaa kun on juokseva , kylmä vesi. Suomustamisen teen kyllä ulkona.
        Jos tulee vieraita , niin on mukava kun voi vaan seurustella, ei tarvii tiskata yms.
        Välillä touhuan niin että hiki valuu. Ennenmuinoin hikiset vaatteet haisi jossain saunakamarissa. Nykyään laitamme vaatteet pesukoneeseen ja pikaohjelma päälle. Pesun jälkeen kuivausrumpuun ja taas on ihanan puhtoset, raikkaat vaatteet.

        On meitä moneen junaan. Meillä kärvistellään kylmässä eka yö, mutta sen jälkeen ei mitään ongelmia. Lämmitellään hellaa ja saunaa tarpeen mukaan kalastetaan, pilkotaan puita ja levätään...

        Meidän mökillä ei käy vieraita, joten ei tarvitse loihtia yhtään mitään kenellekään. Mökki on pieni ja vaatimaton, joka ei aiheuta ylimääräistä stressiä, vaan on tehty omaksi paikaksi rauhoittua ja ladata akkuja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nykyään kun menemme mökille niin minulla on kolme asiaa mitkä pitää tehdä kun saapuu perille:
        - hälyttimet pois päältä
        - ilmanvaihto "kotona" asentoon
        - vesipumppu päälle
        Jos menemme mökille perjantaina niin olemme perillä n 18-20.00 välillä. Tykkään ruuanlaitosta, jo perjantaina pystyn loihtimaan gourmeeaterian perheelle kun ei mene aikaa mihinkinkään puuhasteluun.
        Tykkään myös kalastaa. Kalan käsittely on paljon helpompaa, mukavampaa ja hygieenisempaa kun on juokseva , kylmä vesi. Suomustamisen teen kyllä ulkona.
        Jos tulee vieraita , niin on mukava kun voi vaan seurustella, ei tarvii tiskata yms.
        Välillä touhuan niin että hiki valuu. Ennenmuinoin hikiset vaatteet haisi jossain saunakamarissa. Nykyään laitamme vaatteet pesukoneeseen ja pikaohjelma päälle. Pesun jälkeen kuivausrumpuun ja taas on ihanan puhtoset, raikkaat vaatteet.

        Eipä käy kateeksi. Kuulostaa etovalta tuollainen. Meillä ei ole edes kotona noin hienoja laitteita, eikä olla niitä kaivattu. Toisaalta eipä tällä maalla taida kellään muullakaan olla.

        Kun on totuttu elelemään vähän vaatimattomammin muutenkin, niin ei sitä mökilläkään osaa kaivata kaikenlaisia hienouksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perinteinen mökkeily on oikea masokistin unelma. Lapsena mökkeily meni seuraavasti. Talvella kun oli pakkasta -15C tai enemmän menimme ensin saunakamriin, se kun oli pieni la lämpeni nopeasti. Faija meni sillä välin päämökkiin ja laittoi tulet hellään ja takkaan. Muutaman tunnin jälkeen mökissä oli jo aste , pari lämmintä. Koko mökki haisi kyllä savulle kun ei piiput oikein vetänyt. Tän jälkeen hakattiin avanto mistä saatiin vesi. Jos tuli iso hätä niin eiku sinne jääkylmään, pimeään huussiin. Ei käsienpesu mahdollisuutta. Seuraavana päivänä haettiin lisää puita liiteristä. Mutsin hermo alkoi palaa kun tiskivesi loppu ja pikkuveli kakkas housuihin, nyrkkipyykkiä ulkona pakkasessa. Just kun hirret ei enään hohkanut kylmää niin lähettiin kotiin, savultahaisevina. Mutsi mökötti kun tiesi että kotona ( siis auton peräkontissa) odotti pyykkivuori ja koko viikko oli mennyt vesien lämmittelyssä, veden haussa ja muissa mukavissa mökkipuuhissa.
        Eikö siitä mökistä voisi nauttia ? Onko sen pakko olla työleiri ? Meillä ei ole muuten yhtään nurmikkoa eli ruohonleikkuu hommaa ei ole. Pelkkää nautiskelua.

        > Perinteinen mökkeily on oikea masokistin unelma.

        Hienosti on ajatusmaailmasi jämähtänyt kekkoslovakian aikaan. Ja moisen vuoksi sitten vaihtoehtoina on vain 50-luvun tasoa edustava rytökasa tai halvalla rakennettu OK-talo. Jossa on OK-talon murheet - lämpötilaa ei saa päästää pakkaselle (joten sähkökatkot aina pelkona perseessä), on KPH vesieristeet ja paljon tekniikkaa, mikä vaatisi uusimista n. 30 vuoden välein, mutta taitaapa jäädä tekemättä... onkohan edes jätevesiasiat saatu jo laitettua lain edellyttämälle tasolle?

        Mökin pystyy toteuttamaan fiksumminkin, jos kykenee päästämään irti astian- ja pyykinpesukoneista. Jos ei pysty, niin eikö olisi helpompaa ja halvempaa ostaa kerros- tai rivitaloasunto syrjäseudulta?

        Kantovesi tiputtaa kustannuksia hemmetisti - mökkiä ei ole pakko pitää lämpimänä ja jätevesien käsittelyyn riittää köykäiset ratkaisut. Jos sähköt on, niin mökin saa lämpimäksi kytkemällä lämmöt päälle etäohjauksella. Eikä tämä ihan tekemätön paikka aurinkosähkölläkään ole (etäohjaus öljykamina). Puuceenkin tilalle on kehitetty fiksumpia ratkaisuja, mitkä saa sijoitettua myös sisälle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        > Perinteinen mökkeily on oikea masokistin unelma.

        Hienosti on ajatusmaailmasi jämähtänyt kekkoslovakian aikaan. Ja moisen vuoksi sitten vaihtoehtoina on vain 50-luvun tasoa edustava rytökasa tai halvalla rakennettu OK-talo. Jossa on OK-talon murheet - lämpötilaa ei saa päästää pakkaselle (joten sähkökatkot aina pelkona perseessä), on KPH vesieristeet ja paljon tekniikkaa, mikä vaatisi uusimista n. 30 vuoden välein, mutta taitaapa jäädä tekemättä... onkohan edes jätevesiasiat saatu jo laitettua lain edellyttämälle tasolle?

        Mökin pystyy toteuttamaan fiksumminkin, jos kykenee päästämään irti astian- ja pyykinpesukoneista. Jos ei pysty, niin eikö olisi helpompaa ja halvempaa ostaa kerros- tai rivitaloasunto syrjäseudulta?

        Kantovesi tiputtaa kustannuksia hemmetisti - mökkiä ei ole pakko pitää lämpimänä ja jätevesien käsittelyyn riittää köykäiset ratkaisut. Jos sähköt on, niin mökin saa lämpimäksi kytkemällä lämmöt päälle etäohjauksella. Eikä tämä ihan tekemätön paikka aurinkosähkölläkään ole (etäohjaus öljykamina). Puuceenkin tilalle on kehitetty fiksumpia ratkaisuja, mitkä saa sijoitettua myös sisälle.

        Niin tuota, kumpi meistä on jämähtänyt "kekkoslovakian" aikaan ?
        Ansku arvaan:
        - ajelet ladalla kun siinä on niin simppeli tekniikka
        - pukeudut tuulipukuun kun se käy joka tilaisuuteen
        - käytät käteistä kun se on niin turvallista
        -äänestät demareita , kun se Rinne lupasi sen satasen

        Tuliko 4/4oikein ? Hyvä Minä !!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin tuota, kumpi meistä on jämähtänyt "kekkoslovakian" aikaan ?
        Ansku arvaan:
        - ajelet ladalla kun siinä on niin simppeli tekniikka
        - pukeudut tuulipukuun kun se käy joka tilaisuuteen
        - käytät käteistä kun se on niin turvallista
        -äänestät demareita , kun se Rinne lupasi sen satasen

        Tuliko 4/4oikein ? Hyvä Minä !!

        Sieltä tuli taas perinteinen kommentti perinteiseltä ikälopulta, joka kuvitteli, että mitä kalliimman möksän rakentaa, sitä enemmän sillä tienaa.

        Vielä on denial päällä kunnossapidon kustannusten suhteen. Sehän on selvää, valtaosa OK-ladoissakin asuvista toimii periaatteella "ei tässä ennenkään remonttia ole tarvinnut tehdä". Ja tulosta syntyy...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sieltä tuli taas perinteinen kommentti perinteiseltä ikälopulta, joka kuvitteli, että mitä kalliimman möksän rakentaa, sitä enemmän sillä tienaa.

        Vielä on denial päällä kunnossapidon kustannusten suhteen. Sehän on selvää, valtaosa OK-ladoissakin asuvista toimii periaatteella "ei tässä ennenkään remonttia ole tarvinnut tehdä". Ja tulosta syntyy...

        Mitä aineita käytät ?
        Tämä ei ole ok-palsta eli turha puhua mistään ok-ladoista. Jos haluat purkautua ladoista niin mene tuonne autopalstalle.
        Voitko kuvitella että jotkut rakentaa kesämökin ihan itselleen? Ilman mitään aikomusta tienata sillä. Jos haluaisin tienata kesämökeillä niin tuskin laittaisin maalämpöä tai kahta sisävessaa.
        Sinulla on ehkä korvien välissä se peukalo joka siirtyi sinne keskeltä kämmentäsi, kun käytit sitä sirkkeliä , jota olit vähän viritellyt, kun remppasit sitä lämpimätää mökkiäsi.


    • Anonyymi

      Perinteinen mökkeily vertautuu tavoitteelliseen liikunnan harrastamiseen. Ei se aina mukavalta tunnu, mutta kokonaisuus tyydyttää.

      Perinteisessä mökkeilyssäkin on vaivansa, mutta juuri se tekee kokonaisuudesta kivan.

    • Anonyymi

      Joku asiantuntija sanoi, että parasta työstressin purkamista on toinen työ. Se kai tuossa perinteisessä mökkeilyssä viehättää, että kun elämä on konkreettista, niin ei ehdi niin miettiä stressaavia asioita.

      • Anonyymi

        Nauttii luonnosta, se korvaa kaiken!


    • Anonyymi

      En tiedä. Joku voi rakentoo ruman mökin.

      Mie kuolen tänne asuntoon . Kuka vie mun ruumiin pois ja minne

    • Anonyymi

      Rakennetaan. Olen nyt asunut sellaisessa pian kolme viikkoa tehden etätöitä. Tähän aikaa vuodesta pärjää ihan hyvin aurinkosähköllä ja kantovedellä. Aion olla täällä niin pitkään kunnes koronaepidemia on ohi.

      • Anonyymi

        Hienoa !! Ei taida sijoitus omaan hyvinvointiin harmittaa?
        Minun "mökkeilyn" estää viranomaiset, pääministeri etunenässä.


      • Anonyymi

        Hienoa !! Ei taida sijoitus omaan hyvinvointiin harmittaa?
        Minun "mökkeilyn" estää viranomaiset, pääministeri etunenässä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hienoa !! Ei taida sijoitus omaan hyvinvointiin harmittaa?
        Minun "mökkeilyn" estää viranomaiset, pääministeri etunenässä.

        Ei todellakaan harmita.

        Ihmettelen todella paljon Marinin mökkivastaisuutta. Täällä olen parhaassa mahdollisessa eristyksessä muista ihmisistä. Kaiken lisäksi täällä pää kestää sen parhaiten.

        Päivät menevät etätöitä tehdessä ja merta tuijottaessa kun töissä ei ole nyt kiireitä. Illat voin puuhastella mitä tykkään. Saunoa, tehdä klapeja, kalastaa... - voiko elämä paremmin olla?? Paikallisten kanssa en ole missään tekemisissä. Kerran olen kaupassa käynyt tänne tulon jälkeen, mutta silloinkin kävin hiljaiseen aikaan. Olen eri sairaanhoitopiirin alueella, mutta jos jostain syystä saisin koronaoireita, pääsisin oman alueen sairaanhoidon piiriin autolla parissa tunnissa


    • Anonyymi

      Kunnon hirsinen sauna saunakamarilla on ihan paras. Ja oikeasti hirsistä eikä mistään tikuista, joita nykyään kauppamiehet kutsuvat hirsiksi. Eikä lamelleista. Perinteistä, järeää hirttä hyvin veistettynä, niin a vot! Kestää satoja vuosia.

    • Anonyymi

      Ei se alkeellisella mökillä olo ole masokistien hommaa kun tekee määrätyillä jutuilla olemisen helpoksi. Vanhempien mökki rakennettu 197 5 ja kesämökiksi tehty. 20v ilman sähköjä pärjäs hyvin mutta kun sähköt tuli 1996 niin helpottaa asioita. Rinnetontti niin ennen sähköjä veis pumpattiin käsipumpulla tynnyriin joka saunan nurkalla ja painovoimalla vesi tulee saunaan hanasta. Nyt pumpataan sähköllä ja takan lisäksi sähkölämmity. Mökkeilyaika maliskusta marraskuuhun. Lisäerityksiä tehty ja ei tartte mennä kylmään mökkiin kun tekstivietillä saa patterin päälle niin mökissä 15 lämmintä keväisin ja syksyisin. Kesälläkin laitan mönesti lämmön päälle niin on kuiva mööki. GPS ohjattu pistorasian lisälaite ajaa asian hyvin. Pientä puuhastelua on kun saunan lämmittää ja aina on lämmintä vettä kun on iso lämminvesiastia kiukaan yhteydessä. Lämminvesivaraajan jossain vaiheessa laitan mutta ei likaa ettei tartte viemäröintia nykyaikaistaa niin hyvä tulee,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe