Metsänomistajat, huomioikaa tämä jos tulossa tuulivoimaa metsiinne

Anonyymi

Ottakaa yhteys maakuntanne ELY keskukseen, siellä on nimetyt henkilöt jotka tarkastavat, sekä ostavat valtiolle sekä metsiä että suo alueita hiilinieluiksi ja luonnonsuojelualueeksi. Positiivisena erona yksityiseen kauppaan esim. metsäyhtiölle on se, että näistä kaupoista ei tehdä minkäänlaisia vähennyksiä esim. lahojen puiden suhteen, koska kaikki metsä jää koskemattomana pystyyn.

Metsästä tai suoalueesta maksetaan markkinahinta ja kaupasta ei tarvitse maksaa mitään veroa.

Metsänomistajalla on myös mahdollisuus myydä pelkkä metsä mutta pitää metsänpohja itsellään omistuksessa.

Kaupan toteutuminen vaatii ainoastaan muutamien kriteerien täyttymisen, esim. ei ojia ja metsän tulisi olla mahdollisimman luonnontilassa.

Hyviä kauppoja!

3

1254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Useissa maakunnissa suomessa on juuri menossa/alkamassa isoja tuulivoimalahankkeita.

      On paljon kysymyksiä, mihin ei saa yleisötilaisuuksissa vastauksia(eikä löydy netistäkään) tietääkö joku täällä asiaan perehtyneenä vastauksia minun kysymyksiini:

      1) Rasite metsä kiinteistölle
      *Kaavoitetun tuulivoima-alueen metsäkiinteistöt saavat kaikki automaattisesti
      25 vuoden tuulivoimarasitteen.
      - onko näin?

      2) Kiinnitykset
      **Kun metsä-alue on kaavoitettu tuulivoimala-alueeksi, menettävät metsänomistajat olemassa olevat kiinnityksensä omistamilleen metsäkiinteistöille tuulivoimala yhtiölle eikä metsänomistaja pysty jatkossa enää kiinnittämään omistamaansa metsäkiinteistöä lainkaan esim. lainan saamiseksi.
      - onko näin, ja miten se käytännössä toteutuu?

      3) Tuulivoima sopimukset
      Onko se totta, että sopimukset ovat juridisesti perinteistiä maanvuokrasopimusta joka ei olisi lainkaan pätevä näin laajalle vuokrauskokonaisuudelle (yritystoiminta-voimalaitostoiminta).
      - onko se totta, voiko tällainen sopimus olla pätevä lainkaan?

      4) Korvaus maanomistajalle
      Ilmeisesti tehdyissä sopimuksissa on ilmoitettu euromääräinen hinta, minkä sopimuksen perusteella maanomistaja saa korvauksena.
      Onko niin, että ko. hinta jaetaankin kaikkien kaavoitetun alueen maanomistajien kesken täysin riippumatta siitä ovatko tehneet sopimusta vai eivät, vai maksetaanko ko. sovittu summa kokonaisuudessaan ainoastaan maanomistajalle jolla on sopimus?

      5) Kiinteistövero, tienhoitovelvoitteet
      Perinteinen metsänhoitoalue muuttuu kaavoituksessa tuulivoimala alueeksi. Onko niin, että voimala alueelle kohdistuu täysin uudenlaisia velvoitteita kuin perinteiselle metsäkiinteistölle kuten kiinteistövero.
      Joutuuko maanomistaja näin (jyvitettynä) maksaa voimalaitokselle johtavien teiden ylläpito, parannus sekä ympärivuotinen huolto kustannus koska kyseessä on voimalaitosalue eikä enää metsänhoidollinen metsäkiinteistö?

      6) Rahastovelvoite
      ***Tuleeko sopimuksessa olla tuulivoimala yhtiötä sitova "rahastointi velvoite".
      Tuulivoimalayhtiö tallettaa rahastoon rahaa pahanpäivänvaralle jolla sitten katetaan tuulivoimalan mahdolliset kustannukset esim. silloin kun voimalan ikä on tullut päähänsä eikä sitä esim. viranomaisten päätöksestä saa enää turvallisuussyistä jatkaa toimintaa vaan on pysäytettävä. Tällöin maanomistajaa ei voida velvoittaa maksamaan metsäkiinteistöllään seisovasta myllystä aiheutuvia kustannuksia ensisijaisesti.
      - voivatko maanomistajat vaatia tätä merkityksi omiin sopimuksiinsa?

      7) Viranomaisten valvonta
      **** Valvovatko viranomaiset esim. vuosittain voimalaitos alueiden toimintaa ja kuntoa? Ikäänkuin "katsastus" myllyille ja niiden turvallisuudelle vai kuuluuko se pelkästään voimalaitoksen omistajalle. Pystyykö viranomainen päätöksellään kieltämään/pysäyttämään voimalaitoksen toiminnan esim. turvallisuus- tai huoltolaiminlyönnistä johtuen? Kenelle tästä aiheutuvat kustannukset lankeavat, jos voimalaitoksen omistajaa ei esim. tiedetä (ulkomaalainen ja useasti eteenpäin myyty - sama tilanne kuin itäsuomen järvenrantakiinteistöissä on ollut usein viranomaiset eivät pysty selvittämään kuka omistaa)

      Kiitos paljon mahdollisista vastauksista

      * Yksi maanomistaja joka oli allekirjoittanut sopimuksen tuulivoimala yhtiön kanssa oli mennyt ostamaan maanmittaustoimistosta itselleen omasta metsäkiinteistöstä rasitustodistuksen jossa oli tuulivoimala rasite merkitty 25 vuodeksi. Tuleekohan tämä ihan kaikille vaikka ei olisi edes tehtyä sopimusta?

      ** Tarvitseeko itse tuulivoimala yhtiö nämä kiinnitykset itselleen maanomistajilta siksi, että kattaa toisten omistamilla metsäkiinteistöillä oman investointivelkansa? Voiko se olla mahdollista että maanomistaja on pakotettu takaajaksi omaisuudelleen toisen ottamaan investointilainaan?

      *** Luin, että esim. pohjanmaalla on aikanaan suomen suurimman tuulivoimalan omistava yhtiö mennyt konkurssin (1 mylly) ja se on sen jälkeen myyty aasialaiselle yhtiölle. Mikäli tämä aasialainen yhtiö ei maksakaan eikä ylläpidä voimalan kuntoa niin joutuuko silloin kyseinen maanomistaja maksamaan kaikki kustannukset itse ensin ja hakea sitten kustannuksia sieltä aasiasta?

      **** Jos voimalaitosyhtiö on esim. myynyt toiminnan (eikä ole sopimuksen mukaan velvoitettu lainkaan ilmoittamaan siitä maanomistajalle) eikä viranomaiset tiedä kenelle ja minkämaalaiselle voimalaitos toiminta kuuluu, niin joutuuko tällaisessa tilanteessa ensikädessä kyseinen maanomistaja velvoitettuna maksamaan kaikkin esim. voimalaitoksen pysäyttämiseen turvallisuus syistä koituvat kustannukset (ja senjälkeen itse omin kustannuksin selvittämään kenelleköhän se voimalaitos saattaaisi kuuluakaan saadakseen maksamansa kulut takaisin) vai velvoittaako viranomainen kaikki voimalaitos alueen maanomistajat maksamaan yhteisvastuullisesti nämä koituvat kulut?

    • Anonyymi

      Muuten, kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti kiinnitys (onnistuu erittäin helposti sähköisesti tehtynä) kaikki tuulivoimala aluueella oleville omistamille metsäkiinteistöille

      jaa että miksikö

      No siksi, että tuulivoimayhtiö tarvitsee omat kiinnityksensä kaikille tuulivoimala aluuella oleville metsäkiinteistöille, muuten eivät tule saamaan rahoitusta (paitsi jos heillä on rahoitus jo omasta takaa).

      Tuulivoima yhtiöt ovat erittäin aktiivisesti lähestyneet sellaisia metsänomistajia, joilla on olemassa olevat kiinnitykset omiin omistamiinsa metsiin, vaikka ne sitten eivät olisi käytössäkään lainkaan.

      Tuulivoima yhtiöt pyrkivät ja heidän pitää saada metsänomistajalta allekirjoitus ns. etusija järjestys sopimukseen, jolla metsänomistaja ikäänkuin oikeuttaa tuulivoimayhtiön "ohittamaan" omat henkilökohtaiset kiinnityksensä.

      Tähän ei kuitenkaan laillisin perustein pysty kukaan velvoittamaan eikä edes pakottamaan, se on täysin metsänomistajan oman harkinnan päässä antaako allekirjoituksensa.

      Jos ei anna allekirjoitusta, on tuulivoimayhtiön vaikeaa saada ko. suunnitellulle alueelle rahoitusta lainkaan.

      funtsakkaa asiaa.

    • Anonyymi

      Tietääkös metsänomistajat, että suomen laki sanoo niin että kaikki metsässä olevat rakennelmat ja niiden ylläpito sekä muu kuuluu viimekädessä metsänomistajan kustannettavaksi, sellaisessa tilanteessa, että tuulivoimayhtiö on varaton tai myyty, kuten monet suomen rantatontit ulkomaille eikä tiedetä, kukan sen oikeasti omistaa.

      Nimittäin tuulivoimasopimuksessa on kohta, missä mainitaan että tuulivoimayhtiö voi "myydä" vuokrasopimuksen kenelle tahansa ilman että tarvitsee asiasta informoida metsänomistajaa.

      Eli joskus viimeisinä vuokrajan vuosina, kun omistaja ei ole enää kiinnostunut tekemään minkäänlaisia lisäinvestointeja tuulivoimapuistolle kannattaa se vaikka sitten myydä tonnilla jonnekin vinkuintiaan että pääsee velvoitteista eroon, ja näin se siirtyy lainmukaan sitten maanomistajan kustannettavaksi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe