Huonoa vihjeitystä

Olen arvostellut lähinnä Sanariksen ristikoissa eteen tulevia huonoja ilmauksia, kun Sanariksen ristikoita lähinnä ratkon. Huonoja vihjeitä voi olla missä vaan, mutten ole niistä tietoinen.

Tiedä häntä kenen laatimasta ristikosta, mutta tuskin Sanariksen ristikosta on minusta huono ratkaisusana huurahduksena käytetty LATUA. Sana on vähän lyhennetty komento sanoista ANNA LATUA. Kaiken maailman taivutettuja huurahdussanoja pidän siis myös huonona laadintana. Yleinen sääntö on, että ratkaisusanan pitäisi olla perusmuodossa. Tämä siis koskee yleisesti käytettyjä sanoja. Pääkuvasta johdetuissa sanoissa saa olla taivutusmuotoja ja pitääkin olla, jos kyse on suoranaisesta ratkaisulauseesta.

Minun mielestäni sanan käyttö huurahduksena muuta  sanaa perusmuotoiseksi. Se on vain yksi tapa vihjeittää. Vihje voi olla epäsanakin.

11

<50

  Vastaukset

  • Mielestäni Sanaris pitää tiukasti kiinni säännöstä, että sanan pitää olla perusmuodossa. Missä määrin tästä muut lipeävät antamani esimerkin tavoin.

   Mielestäni Sanariksen suhtautuminen laatijan omiin sanoihin, joita muut eivät ole koskaan aiemmin käyttäneet, on liian pehmeä. Miten muualla? Onko laitettu omia sanoja, joita voi luokitella epäsanoiksi?

   Mielestäni sanajohdannaisissa tilanne on selkeä ja mielipiteeni on, että sanajohdannainen jota kukaan muu ei aiemmin ole käyttänyt, ei kuulu ristikkoon.

   Laatijan itse laatimat yhdyssanat ovat ongelmallisia, sillä suomen kieli sallii varsin vapaan yhdyssanojen luonnin eikä voi millään vaatia, että kaikki käytetyt yhdyssanat löytyvät muualta. Tässä niin laatijat, ratkojat kuin Kielitoimistokin ovat pohjimiltaan kaikki mututuntuman varassa. Kielitoimiston näkökulmia tulisi silti ottaa huomioon.

  • Suhtautumisessa laatijan uniikkeihin sanajohdannaisiin yksi näkökulma unohtui säikeestä jossa käsittelin sanaa ÖREÄ. Näkökulma tuli mieleen sanasta OTATUTTAA. Kyseessä oli vitsi. Suhtaudun vitsiksi tarkoitettuihin pääkuvasta johdettuihin sanoihin hieman sallivammin. Jos sana on vitsi, sitä ei ole tarkoitettu otettavaksi ihan tosissaan. Ehkä ÖREÄ olisi saattanut toimia pääkuvasta johdettuna vitsinä, jos käy selvästi ilmi, että sanaa ei ole tarkoitettukaan ymmärrettäväksi normaali elämässä käytetyksi sanaksi. Jos kyseessä olisi myös suora vihje, peli on ratkojan kannalta reilu. Muualla kuin pääkuvalauseissa suhtaudun laatijan uniikin sanajohdannaisen käyttämiseen ehdottoman kielteisesti.

   • Suhtaudun kaikkiin viesteihisi, kuin ne olisivat vitsejä. Tällä tavoin ratkontakojemukseni ei vaarannu.


  • Mutta en minäkään pidä, että spoiltaan säikeeseen kuulumattomilla kommenteilla asialliset kommenttini. Onko spoilaaminen yksi keino yritää pistää laastari suuhuni?

   Jos et tykkää aloittamistani säikeistä, älä katso niitä, siten et pilaa omaa ratkontakokemustasi. Ei kukaan pakota avaamaan jotain säiettä. Jos ei ole asiaa, on parempi olla kirjoittamatta mitään.

  • Ristikoista, joissa havaitsen virheitä ja jotka olen maksanut jotain tavalla tai toisella, lähetän palautteen myös kyseiseen lehteen, kuten tein IS:n virheellisesti laaditusta Vaalamon ristikosta. Minulla on nollatoranssi virheisiin. Katson, että nollatoleranssi on pitkässä juoksussa myös Sanariksen etu.

   • Itse en ole mikään ammattiratkoja, vaan hyvin satunnainen ja silloinkin pidän ristisanoja vain leppoisana ajanvietteenä. Tästä näkökulmasta toivoisin että virheiden löydyttyä niistä raportoidaan tekijälle ei nollatoranssi, ei nollatorelanssi vaan yksitoleranssi-tyylillä.

    Uskon että yksi huomautus riittää ja jos virheet on toistuvia niin sitten ratkoja yksinkertaisesti toteaa laadussa jatkuvia puutteita ja vaihtaa jonkun toisen laatijan tuotteisiin.

    Kivaa uutta vuotta kaikille!

    Mikäs päivä se tänään onkaan?
    10 kirjainta ja alkaa ällällä sekä päättyy ännään.
    Eipäs ole laskiainen :)


  • Tuli käsiteltyä pitkästi, sillä yritin tuoda kaikki näkökulmat esille. Meni pitkäksi myös siksi, että vähäteltiin ongelmaa. Joo toiset vähättelee ja minä suurentelen. Pitäisi näiden kahden välistä löytää järkevä linja. Niin vähättelijät kuin suurentelijat saisivat ottaa opikseen.

  • Mitä tulee yleisellä tasolla Kari Vaalamon laatimiin ristikoihin, ei niissä aiemmin ole ollut mitään huomauttamista. Jokin aika sitten oli SK:ssa häneltä oikein hyvä hyvä ristikot.

   Myös saman laatijan vähän yli 20 v. sitten Punaiseen Pelikaanit laaditut ristikot olivat mielestäni varsin onnistuneita (6/1996, 2/1994). Laatijalla on yli 25 vuotta kokemusta ristikoiden laadinnasta, joten laatua pitää voida vaatia.

   • Sinähän et muuta teekkään kuin vaadit. Ensin vaadit tehtävät yhteiskunnan kustannuksella ja sitten vaadit virheettömyyttä omin omituisin kriteerein.


  • Ei ole mikään omituinen kriteeri vaatia, että käytetään olemassa olevia sanajohdannaisia eikä laatijan omia sanajohdannaisia. Vuokila itse kirjoitti, että oli iso miinus laatijalta laittaa ratkaisusanaksi "öreä". Jos tiedettiin iso miinus ristikossa, miksi ristikkoa ei voitu palauttaa takasin laatijalle? Minusta on äärettömän lyhytnäköistä toimintaa julkaista ristikko, jossa tiedetään olevan virheellinen.

  • Otin joo yhteiskunnan kustannuksella kopion, mutta kun lähetän vastauksen tekstarilla, IS saa siitä suoraan rahaa itselleen. 4.1.2020 ristikoista maksoin tällä tavoin 2 €.

   Toki tarkoitus on jossakin vaiheessa tilata IS Extran, joka tekee 2,5 €/viikko. Koska en halua jokaista ristikkoa ratkoa, teen nyt toistaiseksi niin, että lähettelen tekstareita.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Johanna raskaana! Ei pyhää päivää sentään

   Johanna Tukiainen ilmoittanut raskaus-uutisen. Saa vauvan syksyllä. 41 vuotias. https://www.seiska.fi/Uutiset/Totta-se-on-Johanna-Tukiainen-vahvistaa
   165
   13486
  2. Suomalaiset työttömät

   maatiloille töihin, onko mahdoton ajatus? Kausityöntekijöitä ei koronan takia saada Suomeen joten voidaanko suomalaisia työttömiä velvoittaa vastaanot
   Maailman menoa
   288
   2923
  3. Suomussalmi mainittu!

   Missä lie ollut talo vuokrattuna? https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/233ee1c0-6c76-4074-9a39-2b128caf667a
   Suomussalmi
   30
   911