Huonoa vihjeitystä

Olen arvostellut lähinnä Sanariksen ristikoissa eteen tulevia huonoja ilmauksia, kun Sanariksen ristikoita lähinnä ratkon. Huonoja vihjeitä voi olla missä vaan, mutten ole niistä tietoinen.

Tiedä häntä kenen laatimasta ristikosta, mutta tuskin Sanariksen ristikosta on minusta huono ratkaisusana huurahduksena käytetty LATUA. Sana on vähän lyhennetty komento sanoista ANNA LATUA. Kaiken maailman taivutettuja huurahdussanoja pidän siis myös huonona laadintana. Yleinen sääntö on, että ratkaisusanan pitäisi olla perusmuodossa. Tämä siis koskee yleisesti käytettyjä sanoja. Pääkuvasta johdetuissa sanoissa saa olla taivutusmuotoja ja pitääkin olla, jos kyse on suoranaisesta ratkaisulauseesta.

Minun mielestäni sanan käyttö huurahduksena muuta  sanaa perusmuotoiseksi. Se on vain yksi tapa vihjeittää. Vihje voi olla epäsanakin.

16

<50

  Vastaukset

  • Mielestäni Sanaris pitää tiukasti kiinni säännöstä, että sanan pitää olla perusmuodossa. Missä määrin tästä muut lipeävät antamani esimerkin tavoin.

   Mielestäni Sanariksen suhtautuminen laatijan omiin sanoihin, joita muut eivät ole koskaan aiemmin käyttäneet, on liian pehmeä. Miten muualla? Onko laitettu omia sanoja, joita voi luokitella epäsanoiksi?

   Mielestäni sanajohdannaisissa tilanne on selkeä ja mielipiteeni on, että sanajohdannainen jota kukaan muu ei aiemmin ole käyttänyt, ei kuulu ristikkoon.

   Laatijan itse laatimat yhdyssanat ovat ongelmallisia, sillä suomen kieli sallii varsin vapaan yhdyssanojen luonnin eikä voi millään vaatia, että kaikki käytetyt yhdyssanat löytyvät muualta. Tässä niin laatijat, ratkojat kuin Kielitoimistokin ovat pohjimiltaan kaikki mututuntuman varassa. Kielitoimiston näkökulmia tulisi silti ottaa huomioon.

  • Suhtautumisessa laatijan uniikkeihin sanajohdannaisiin yksi näkökulma unohtui säikeestä jossa käsittelin sanaa ÖREÄ. Näkökulma tuli mieleen sanasta OTATUTTAA. Kyseessä oli vitsi. Suhtaudun vitsiksi tarkoitettuihin pääkuvasta johdettuihin sanoihin hieman sallivammin. Jos sana on vitsi, sitä ei ole tarkoitettu otettavaksi ihan tosissaan. Ehkä ÖREÄ olisi saattanut toimia pääkuvasta johdettuna vitsinä, jos käy selvästi ilmi, että sanaa ei ole tarkoitettukaan ymmärrettäväksi normaali elämässä käytetyksi sanaksi. Jos kyseessä olisi myös suora vihje, peli on ratkojan kannalta reilu. Muualla kuin pääkuvalauseissa suhtaudun laatijan uniikin sanajohdannaisen käyttämiseen ehdottoman kielteisesti.

   • Suhtaudun kaikkiin viesteihisi, kuin ne olisivat vitsejä. Tällä tavoin ratkontakojemukseni ei vaarannu.


  • Mutta en minäkään pidä, että spoiltaan säikeeseen kuulumattomilla kommenteilla asialliset kommenttini. Onko spoilaaminen yksi keino yritää pistää laastari suuhuni?

   Jos et tykkää aloittamistani säikeistä, älä katso niitä, siten et pilaa omaa ratkontakokemustasi. Ei kukaan pakota avaamaan jotain säiettä. Jos ei ole asiaa, on parempi olla kirjoittamatta mitään.

  • Ristikoista, joissa havaitsen virheitä ja jotka olen maksanut jotain tavalla tai toisella, lähetän palautteen myös kyseiseen lehteen, kuten tein IS:n virheellisesti laaditusta Vaalamon ristikosta. Minulla on nollatoranssi virheisiin. Katson, että nollatoleranssi on pitkässä juoksussa myös Sanariksen etu.

   • Itse en ole mikään ammattiratkoja, vaan hyvin satunnainen ja silloinkin pidän ristisanoja vain leppoisana ajanvietteenä. Tästä näkökulmasta toivoisin että virheiden löydyttyä niistä raportoidaan tekijälle ei nollatoranssi, ei nollatorelanssi vaan yksitoleranssi-tyylillä.

    Uskon että yksi huomautus riittää ja jos virheet on toistuvia niin sitten ratkoja yksinkertaisesti toteaa laadussa jatkuvia puutteita ja vaihtaa jonkun toisen laatijan tuotteisiin.

    Kivaa uutta vuotta kaikille!

    Mikäs päivä se tänään onkaan?
    10 kirjainta ja alkaa ällällä sekä päättyy ännään.
    Eipäs ole laskiainen :)


  • Tuli käsiteltyä pitkästi, sillä yritin tuoda kaikki näkökulmat esille. Meni pitkäksi myös siksi, että vähäteltiin ongelmaa. Joo toiset vähättelee ja minä suurentelen. Pitäisi näiden kahden välistä löytää järkevä linja. Niin vähättelijät kuin suurentelijat saisivat ottaa opikseen.

  • Mitä tulee yleisellä tasolla Kari Vaalamon laatimiin ristikoihin, ei niissä aiemmin ole ollut mitään huomauttamista. Jokin aika sitten oli SK:ssa häneltä oikein hyvä hyvä ristikot.

   Myös saman laatijan vähän yli 20 v. sitten Punaiseen Pelikaanit laaditut ristikot olivat mielestäni varsin onnistuneita (6/1996, 2/1994). Laatijalla on yli 25 vuotta kokemusta ristikoiden laadinnasta, joten laatua pitää voida vaatia.

   • Sinähän et muuta teekkään kuin vaadit. Ensin vaadit tehtävät yhteiskunnan kustannuksella ja sitten vaadit virheettömyyttä omin omituisin kriteerein.


  • Ei ole mikään omituinen kriteeri vaatia, että käytetään olemassa olevia sanajohdannaisia eikä laatijan omia sanajohdannaisia. Vuokila itse kirjoitti, että oli iso miinus laatijalta laittaa ratkaisusanaksi "öreä". Jos tiedettiin iso miinus ristikossa, miksi ristikkoa ei voitu palauttaa takasin laatijalle? Minusta on äärettömän lyhytnäköistä toimintaa julkaista ristikko, jossa tiedetään olevan virheellinen.

  • Otin joo yhteiskunnan kustannuksella kopion, mutta kun lähetän vastauksen tekstarilla, IS saa siitä suoraan rahaa itselleen. 4.1.2020 ristikoista maksoin tällä tavoin 2 €.

   Toki tarkoitus on jossakin vaiheessa tilata IS Extran, joka tekee 2,5 €/viikko. Koska en halua jokaista ristikkoa ratkoa, teen nyt toistaiseksi niin, että lähettelen tekstareita.

   • Puhut vähän mutta asiaa. Olisiko mahdollista saada ne kyseisen ristikon vastauskirjaimet jotta pääsisi osallistumaan rahapalkinnon arvontaan? Yst. terv. nimim. "käteiset vähissä"

    PS. Enkä sitten ole Laihialta kotoisin vaikka joku voisi luulla.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Puhut vähän mutta asiaa. Olisiko mahdollista saada ne kyseisen ristikon vastauskirjaimet jotta pääsisi osallistumaan rahapalkinnon arvontaan? Yst. terv. nimim. "käteiset vähissä"

    PS. Enkä sitten ole Laihialta kotoisin vaikka joku voisi luulla.

    Sen histiksen ratkaisun palautuspäivä on mennyt. Oli muutaman viikon takainen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Sen histiksen ratkaisun palautuspäivä on mennyt. Oli muutaman viikon takainen.

    O-OU eli sama ruotsiksi: jösses, aina mulle käy näin :(


   • Anonyymi kirjoitti:

    O-OU eli sama ruotsiksi: jösses, aina mulle käy näin :(

    Ihan vaan tiedoksi, että vaikka olisi uusikin ristikko, en lähde siihen, että annan ratkaisukirjaimet. Halauan auttaa toisia ristikoiden ongelmakohtien selvittämisestä, mutta ratkaisukirjainten jakamisen koen vääränlaisena toisen ratkonnan hyväksikäyttönä.


  SEISKA.FI

  • Kuninkaalle uusi vaimo jokaisena syntymäpäivänä! Seiska esittelee maailman erikoisimmat kuningaskunnat
  • Suhdekriisissä rypeneen Suvi Pitkäsen talokaupat jäihin – ”Olen katsellut omaa asuntoa!”
  • Rohkealla musiikkivideolla kohauttanut laulajapovipommi Johanna Kuvaja järkyttyi: levypomo tyrmistyi älyttömästä syystä - &quot;Se tuntuu hankaloittavan&quot;

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia yllättävää itki nikon oven takana

   https://www.seiska.fi/Uutiset/Totuus-kohuparin-eropommista-Sofia-Belorf-tunki-Niko-Ranta-ahon-kotiin-mustasukkainen Ei hyvää päivää!!!!!!!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   401
   14822
  2. Stefu ylireakoi

   Stefulla on kyllä tosi huono itsetunto tai on tosi epäileväinen luonne jos sen takia jätti Sofian että tää kävi Nikon ovella. Sofian tavaroita vielä N
   Kotimaiset julkkisjuorut
   314
   8041
  3. Miksi Suomessa on niin paljon homeasuntoja?

   Missä se kuuluisa rakennustaito on? Taloja ei hoideta, mutta ei talon home voi johtua pelkästään koneellisen ilmastoinnin puuttesta, eikä talon ilmast
   Maailman menoa
   193
   2591
  4. Miksi ei ole korona-ahdistusta?

   Mietin asiaa mutta en saa sitä päälle millään. Katselen kaupassa maski päällä olevia ihmisiä, lehtien lööppejä koronasta joka puolella, tartuntojen mä
   Maailman menoa
   211
   2259