Higginsin bosoneita ei tarvita

4

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei ole tullut pitkään aikaan mitään uutta uutista Higgsin (Higginsin) bosoneista.

      Eikä todennäköisesti tulekaan. Avaruus ei ole täynnä Higgsin kentää!

      Lisää tietoa:

      1970-luvulla kehitetty hiukkasfysiikan standardimalli, joka selittää monia alkeishiukkasten välisiä vuorovaikutuksia menestyksekkäästi, ei kuitenkaan selitä massaa vaan kuvaa kaikki hiukkaset massattomiksi. Tähän ongelmaan ratkaisuksi kehitettiin Higgsin teoria. Teorian mukaan kaikkeuden täyttää erityinen Higgsin kenttä, joka vaikuttaa erilaisiin hiukkasiin eri voimakkuudella mutta joihinkin se ei vaikuta lainkaan. Mitä suurempi kentässä liikkuvien hiukkasten vuorovaikutus kentän kanssa on, sitä suurempi massa niillä havaitaan. Higgsin hiukkanen on Higgsin kentän eksitaatio, joka on mahdollista tuottaa tarpeeksi suurienergisissä törmäytyksissä. Higgsin hiukkanen ei siis sananmukaisesti anna massaa muille hiukkasille, kuten usein sanotaan, vaan se pikemminkin vain vahvistaa hypoteesin, että Higgsin kenttä on olemassa.

      Kaikki kentät, myös Higgsin kenttä, pyrkivät asettumaan mahdollisimman alhaiselle energiatasolle eli vakuumitilaan. Useilla kentillä, kuten sähkömagneettisella kentällä, se tapahtuu kentän arvon ollessa nolla. Higgsin kenttä kuitenkin poikkeaa siitä, sillä sen energiataso on alhaisin, kun kentän arvo poikkeaa nollasta. Tämän vuoksi Higgsin kenttä ei häviä eli ei saa arvokseen nollaa vakuumitilassa. Ilmiötä nimitetään Higgsin mekanismiksi.

      • Anonyymi

        Miksi tulisi uutta tietoa? Ei elektronistakaan uutta tutkimustietoa ole vähään aikaan julkaistu.
        Higgsin kenttä täyttää avaruuden ja antaa lähes kaikille hiukkasille massan. Väitteesi on huuhaata.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Miksi tulisi uutta tietoa? Ei elektronistakaan uutta tutkimustietoa ole vähään aikaan julkaistu.
        Higgsin kenttä täyttää avaruuden ja antaa lähes kaikille hiukkasille massan. Väitteesi on huuhaata.

        Higgsin bosoni ei selitä gravitaatiota. Gravitaatiolla on kuitenkin jotakin tekemistä massan kanssa :) Piste.

        SK
        Higgsin hiukkasen löytyminen ei tuo ratkaisua fysiikan perustaviin ongelmiin
        TIEDE ULKOMAAT 14.7.2012 11:00
        MARKO HAMILO
        Edinburghin yliopiston emeritusprofessorille Peter Higgsilleon ehdotettu Nobel-palkintoa. Kuva Gavin Rodgers / Rex Features / Lehtikuva.
        Fyysikoiden lähes 50 vuotta kestänyt kadonneen hiukkasen metsästys päättyi viime viikolla, kun Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cern vahvisti löytäneensä Higgsin bosonin. Brittifyysikko Peter Higgsin mukaan nimetty hiukkanen oli ainoa puuttuva pala fysiikan niin sanotussa standardimallissa.

        Kosmologi ja teoreettinen fyysikko Stephen Hawking ehdotti Edinburghin yliopiston emeritusprofessorille Higgsille, 83, Nobel-palkintoa.
        Higgs ja muut nyt löydetyn hiukkasen 1960-luvulla ennustaneet tutkijat saattavat jakaa palkinnon keskenään, mutta tuskin löydön nyt tehneiden tutkijoiden kanssa. Cernin ryhmästä on vaikeampi nostaa yhtä yksittäistä tutkijaa palkittavaksi. Kunnia maailman suurimmalla hiukkaskiihdyttimellä LHC:llä tehdystä hankkeesta jakaantuu satojen tutkijoiden kesken.

        Mikään tieteen vallankumous nyt tehty hiukkaslöytö ei kuitenkaan ole. Jos uusi hiukkanen varmistuu Higgsin bosoniksi, se vain täydentää hiukkasfysiikan jo 1960-luvulla kehitellyn standardimallin.

        Standardimalli kuvaa painovoimaa lukuun ottamatta kaikkia aineen tunnettuja vuorovaikutuksia. Se sisältää kaikki koskaan havaitut hiukkaset.

        Standardimallin ennusteet ovat pitäneet paikkansa suurella tarkkuudella ja monet sen parissa työskennelleet tutkijat on jo aiemmin palkittu Nobelin palkinnolla. Kaikki standardimallin ennustamat ilmiöt ja hiukkaset on löydetty jo aiemmin, vain Higgsin hiukkanen puuttui fyysikoiden korttipakasta.

        Ilman niin sanottua Higgsin kenttää standardimalli ei toimisi. Se kuvaisi kaikki alkeishiukkaset massattomiksi. Miksi esimerkiksi elektroneilla kuitenkin on massa, mutta fotoneilla ei?

        Ratkaisu on Higgsin kenttä, joka vaikuttaa erilaisiin hiukkasiin eri voimakkuudella, ja joihinkin ei lainkaan. Mitä suurempi kentässä liikkuvien hiukkasten vuorovaikutus kentän kanssa on, sitä suurempi massa. Vuorovaikutuksen kentän ja hiukkasten välillä välittää Higgsin bosoniksi kutsuttu hiukkanen.

        PIMEÄÄ ENERGIAA
        Nyt puuttuvalla palasella täydennetty standardimalli oli vallankumouksellinen teoria 1960-luvulla, koska se pystyi kuvaamaan silloin tunnetun materian kolme perustavaa vuorovaikutusta. Standardimalli ei kuitenkaan selitä heikointa vuorovaikutusta, painovoimaa. Tarvitaanko gravitaation välittäjäksi erityinen hiukkanen gravitoni?

        Standardimalli on myös jäänyt jälkeen uusista havainnoista. Se selittää kyllä hyvin, mistä alkeishiukkasista tuntemamme aine koostuu: protonit ja neutronit kvarkeista, ja elektronit ovat itse alkeishiukkasia. Nyt kuitenkin tiedetään, että vain neljä prosenttia maailmankaikkeudesta on tunnettua ainetta.

        Sen lisäksi on olemassa niin kutsuttu pimeä aine, joka koostuu mahdollisesti tuntemattomista, eksoottisista hiukkasista, jotka kuitenkin vuorovaikuttavat näkyvien taivaankappaleiden kanssa painovoiman välityksellä. Vielä suurempi osa maailmankaikkeuden massasta on pimeää energiaa, josta tiedetään vieläkin vähemmän.

        Fysiikan laajennuksia standardimallin tuolle puolen tarvitaan selittämään muun muassa pimeän aineen kaltaisia kummallisuuksia. Supersymmetria on yksi tällainen teoria. BBC:n verkkouutisten mukaan nyt havaitun Higgsin bosonin massa sulkee pois joitakin supersymmetriamalleja, mutta sallii joitakin toisia.

        MIKÄ BOSONI?
        Standardimalli selittää tunnetun aineen ja niiden väliset vuorovaikutukset gravitaatiota lukuun ottamatta.

        Kvarkit muodostavat suurimman osan tunnetusta aineesta. Ne liittyvät yhteen muodostaakseen atomiytimien protoneita ja neutroneita. Protonit rakentuvat kahdesta ylös-kvarkista ja yhdestä alas-kvarkista, neutronit taas yhdestä ylös-kvarkista ja kahdesta alas-kvarkista.

        Leptonit muodostavat kvarkkien kanssa tunnetun aineen. Tutuin leptoni on elektroni, muita sähköisesti varattuja leptoneja ovat myöni ja tau. Kaikilla leptoneilla on varauksettomat vastinparinsa neutriinot. Elektronin neutriinon epäiltiin viime vuonna ylittäneen kosmisen nopeusrajoituksen valon nopeuden, mutta epäily osoittautui mittausvirheeksi.

        Vuorovaikutuksen välittäjiä kutsutaan bosoneiksi. Vahvan vuorovaikutuksen välittäjä gluoni liimaa kvarkit protoneiksi ja neutroneiksi. Radioaktiivisen hajoamisen takana on heikko vuorovaikutus ja sen välittäjät, W- ja Z-bosonit. Tutuin bosoni on fotoni, joka voi ilmetä esimerkiksi radioaaltoina, näkyvänä valona tai gammasäteilynä.

        Bosoniperheen viimeinen jäsen on Higgsin hiukkanen, joka antaa aineelle massan. Nyt tehty kokeellinen löydös on erittäin suurella todennäköisyydellä aidosti uusi hiukkanen. Vasta jatkotutkimukset vahvistavat, käyttäytyykö se todella niin kuin standardimallin mukainen Higgsin bosoni.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      377
      1451
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1263
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      114
      1187
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1072
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      41
      951
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      886
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      796
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      777
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe