15% ruotsinsuomalaisista eläkeläisistä erittäin matalatuloisia

Anonyymi

Viime joulukuussa oli Sverigesradiossa juttu työn vuoksi Ruotsiin lähteneistä ja siellä ikänsä työtä tehneistä eläkeläisistä. Radio hankki Ruotsin tilastoviranomaiselta (SCB) tilastoja ruotsinsuomalaisten eläkeläisten nykyisestä taloustilanteesta.

Ennätyksellisten muuttovuosien 1968–71 aikana Ruotsiin muuttaneista ruotsinsuomalaisista peräti 15% lasketaan erityisen matalatuloisiksi. Sverigesradion selvityksen mukaan 60-70 -lukujen taitteessa Ruotsiin muuttaneista ruotsinsuomalaisista joka seitsemäs elää nykyään köyhyysrajan alapuolella. Kantaruotsalaisten osalta vastaavasti joka kymmenes. Ruotsinsuomalaisten keskuudessa eläkeläisten vähävaraisuus tai köyhyys on siis yleisempää kuin kantaruotsalaisilla.

Sverigesradio haastatteli ohjelmassaan yhtä köyhyysrajan alapuolella elävää ruotsinsuomalaista eläkeläistä. Ohjelman voi kuunnella alla olevasta linkistä.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=7365729

Tästä asiasta olisi hyvä jutella täällä suomi24-palstalla. Löytyykö kiinnostuneita?

7

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Erittäin hyvä aihe, kipeäkin. Rohkea nainen tuo Ritva, että tuli asian kanssa esiin omalla nimellään.

    • Anonyymi

      On tärkeä aihe, mutta ei näistä yleensä puhuta kuin kaveripiirissä. Moni Suomessa asuva kuvitteli, että Ruotsissa rikastuu nopeasti ja helposti, mutta eihän se niin ollut. Moni Ruotsinsuomalainen sairastui työperäisiin sairauksiin kuten minunkin mieheni, joka sitten kuoli ennen 60-vuotispäiväänsä. Eniten harmittaa, että hänet haudattiin Ruotsiin. Minä nimittäin muutin Suomeen yli kolme vuotta sitten ja se oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Yhtään ei ole Suomalaiset suhtautuneet minuun huonosti, kun palasin. Muutaman kerran olen puhunut ruotsinsuomalaisten eläkeläisten köyhyydestä ja Suomalaiset ovat olleet ihmeissään. Olivat kuvitelleet, että Ruotsissa rikastuivat kaikki, jotka sinne vaan menivät töihin.

    • Anonyymi

      Täh ? Luulin että suomalaiset töissä eikä siltojen alla ??? Itellä 2.500 €/kk eläkettä .-

      Gubbe 71

      • Anonyymi

        Verojen jälkeen .-


    • Anonyymi

      Monien suomalaisten on vaikea uskoa tätä ruotsinsuomalaisten köyhyyttä. Kuvittelevat ettei olla osattu pitää talouttamme tai että ollaan törsäilty mielin määrin. Useimpien ruotsinsuomalaisten köyhien vanhusten köyhyyden taustalla on aikanaan työstä saatu pieni palkka, josta sitten kertyi pieni eläke. Toinen asia on sairaudet eli moni joutui jäämään töistä pois ennen aikaisesti mm. työperäisten sairauksien vuoksi. Tietenkin joku on juopotellut tai muuten tuhlannut omaisuutensa, mutta se ei ole mikään tavallinen tarina.

      Lähtisin Suomeen, mutta pelottaa miten siellä pärjäisin pikkueläkkeelläni. Eläke maksetaan Ruotsin kruunuissa, joten miten sillä mahtaa pärjätä eurohintojen maassa.

      • Anonyymi

        Voihan se olla niinkin että on tehnyt pimeitä töitä tai sitten työnantaja ollut epärehellinen eikä ole ilmoittanut työntekijälle että työntekijän itse täytyy maksaa palkastaan työeläkettä.
        Kaikilla työnantajilla ei ole automaattisesti työehtosopimusta,varsinkaan yksityisellä puolella, tällöin heidän ei tarvitse maksaa työntekijänsä työeläkemaksuja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voihan se olla niinkin että on tehnyt pimeitä töitä tai sitten työnantaja ollut epärehellinen eikä ole ilmoittanut työntekijälle että työntekijän itse täytyy maksaa palkastaan työeläkettä.
        Kaikilla työnantajilla ei ole automaattisesti työehtosopimusta,varsinkaan yksityisellä puolella, tällöin heidän ei tarvitse maksaa työntekijänsä työeläkemaksuja.

        Tämä on ikävä kyllä totta. On siellä Ruotsissa myös epärehellisin keinoin elantonsa hankkineita, joista monikaan ei ole maksanut eläkemaksuja tietenkään, koska on tienannut pimeästi. Osa on tehnyt pimeästi normaaleja työtehtäviä kuten rakennushommia, osa puolestaan toiminut ihan selkeästi rikollisissa puuhissa kuten esimerkiksi huumekaupan parissa. Ruotsissa on kautta aikain ollut myös ravintola-, kahvila- ja kioskipuolella yrityksiä, jotka eivät ole pelanneet rehellisillä pelisäännöillä. Valitettavasti moni suomalainenkin on tullut lähteneeksi noihin hommiin mukaan ja ihmettelee nyt sitten vuosikymmenten jälkeen, kun asiat eivät olekaan niin hyvin kuin kuvitteli.

        Omaa sukulaisia kuuluu yllä mainittuihin porukoihin. Eräskin vakuutteli, että kun saa elämänsä aikana riittävästi varallisuutta kerätyksi eli velattomat talot ja muut, niin sitten eläkkeellä pärjää vähemmälläkin. Mutta entäs jos rikollisbisnekset menevät huonosti ja kaikki omaisuus menee erilaisiin alamaailman velkoihin tai joutuu toisten roistojen ryöstämäksi, mikä on yleistynyt viime vuosina? Entäs jos kärähtää rikoksistaan ja virkavalta takavarikoi omaisuudet? Kuulemma tällaisilla kysymyksillä ei vaivata päätä rikollispiireissä. Se on muutenkin niin riskialtista ja jännityshakuista hommaa, ettei siellä parane liikaa elämän tosiasioita pohdiskella. Näin minulle on opetettu.

        Sen sanon, että rikoksiin haksahtaneiden ruotsinsuomalaisten EI kannata nyt pyrkiä Suomen puolelle. Täällä teidän hommistanne tiedetään paljon. Suomen poliisi ei ole yhtä korruptoitunut kuin Ruotsin poliisi, joten Suomessa kiinni jääminen on todennäköisempää. Toki jos haluatte itse paljastaa rikoksenne ja tehdä yhteistyötä niiden selvittämiseksi, niin sellainen voi olla mahdollista.

        Me suomalaiset emme halua vaieta rikoksista. Päin vastoin, Suomessa tavalliset kansalaiset jopa pyrkivät edistämään rikosten selvittämistä esimerkiksi harrastamalla rikosten tutkimista ja antamalla rikostutkijoille vinkkejä. Siksi kannattanee mieluummin pysyä Ruotsissa ja yrittää löytää siellä itselleen kolonen, missä voi jatkaa elämää, ellei sitten halua antautua poliiseille. Jos ette koskaan jää kiinni, se on ehkä teille onnistuminen. Suomessa vihataan todella paljon varsinkin niitä ruotsinsuomalaisia rikollisia, jotka ovat tehneet rikoksiaan Suomea ja suomalaisia vastaan. Tämä koskee myös äidinkieleltään ruotsinkielisiä ruotsinsuomalaisia eli Ruotsiin muuttaneita suomenruotsalaisia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      54
      3593
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      164
      2220
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      209
      1901
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1802
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      372
      1225
    6. 80
      1185
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1125
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      134
      1051
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      55
      980
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      940
    Aihe