Elinkustannukset Ruotsissa

Anonyymi

Hei vaantäältä Suomesta! Mietimme perheen kanssa muuttoa Ruotsiin työn perässä. Mietin elinkustannuksia, terveydenhuoltoa ym. asioita, miten nämä toimii ja kuinka paljon eläminen maksaa. Millainen on sosiaaliturva, jos toinen ei heti saakaan töitä? Päiväkodit/koulut, miten toimii? Entäs verot, meneekö kuinka paljon noin suunnilleen? Mistä tietoa / vertailua näistä?

Mietin että millaisella palkalla kannattaa muuttaa, jos tiedossa on alussa töitä vain toiselle vanhemmalle...

7

233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Vuokra-asunnon löytäminen voi olla kiven alla ellei työnantaja auta tai ole omia suhteita. Jos on valmis ostamaan omistusasunnon, koti varmaan löytyy. Hinnat ovat kuitenkin kovia, paitsi sellaisilla alueilla, jonne moni ei tahdo muuttaa.

      Yksi vinkki on, että etsikää alivuokralaisasuntoa. Esimerkiksi ulkomaille väliaikaisesti tai koeajaksi muuttavat haluavat usein pitää entisen asuntonsa Ruotsissa ja etsivät niihin asukkaita esimerkiksi 1-2 vuodeksi.

    • Anonyymi

      Vuokra-asunnon löytäminen voi olla kiven alla ellei työnantaja auta tai ole omia suhteita. Jos on valmis ostamaan omistusasunnon, koti varmaan löytyy. Hinnat ovat kuitenkin kovia, paitsi sellaisilla alueilla, jonne moni ei tahdo muuttaa.

      Yksi vinkki on, että etsikää alivuokralaisasuntoa. Esimerkiksi ulkomaille väliaikaisesti tai koeajaksi muuttavat haluavat usein pitää entisen asuntonsa Ruotsissa ja etsivät niihin asukkaita esimerkiksi 1-2 vuodeksi.

    • Anonyymi

      Tässä on muutamia tekstejä Ruotsin päiväkodeista ja kouluista.

      Suomalaisen erityisopettajaäidin kirjoitus Ruotsin koulujen tilanteesta laajemmin sekä erityisesti Göteborgin seudulta muutama konkreettinen esimerkki.

      https://blogit.apu.fi/festkusten/ruotsin-koulu-kriisissa/

      YLE:n juttu Ruotsin kouluista vuodelta 2013:

      https://yle.fi/uutiset/3-6560865

      Ruotsin opettajien ammattiliiton edustajan mielipiteitä Ruotsin ja vähän Suomenkin koulujen tilanteesta:

      https://www.oaj.fi/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet/2019/opettajapulasta-karsivasta-ruotsista-neuvo-suomelle-arvostakaa-opettajia/

      Ruotsiin kouluikäisine lapsineen muuttaneen YLE:n kirjeenvaihtajan juttu Ruotsin uusimpiin PISA-tuloksiin liittyen:

      https://yle.fi/uutiset/3-11098807

      • Anonyymi

        Hyvän koulun löytäminen lapsille on ihan a&o. Kun sellaisen löytää, lapsen koulunkäynti voi olla ihan hyvää Ruotsissakin.

        Opettajapula on kyllä iso ongelma. Meidän lapset olivat hyvässä peruskoulussa, mutta sielläkään ei ollut kaikkia opettajan virkoja täytetty edes epäpätevillä opettajilla. Esimerkiksi kun saksan kielen opettaja irtisanoutui helmikuussa, niin koko loppukeväänä ei saatu saksan opetusta enää järjestymään. Lapset aloittivat syksyllä siitä, mihin olivat helmikuussa jääneet. Samoin pitkien sairauslomien ajalle ei saatu sijaisia. Esimerkiksi kemmafyssan opettaja oli kolme kuukautta poissa ja sinä aikana lapset viettivät oppitunnit kouluassistentin valvomana ja tekivät lähinnä muiden aineiden tehtäviä, koska ilmeisesti kukaan ei osannut tarpeeksi sitä kemmafyssaa opettaa. Mutta ihan hyvin meidän lapset ovat oppineet, koska he tykkäävät oppimisesta.


    • Anonyymi

      Vuosittain tehdään erilaisia hintavertailuita mm. Eurostat:in toimesta. Niistä saa osviittaa Ruotsin hintatasosta. Se on monessa mielessä hyvin samanlainen kuin Suomessa. Moni on sanonut asumisen olevan Suomessa selvästi edullisempaa, mutta riippuu varmaan siitä missä ja miten asuu. Kummastakin maasta voi löytää järkihintaisia koteja hyvällä tuurilla. Ruotsissa se on tietysti tällä hetkellä vaikeampaa asuntopulan vuoksi, mutta ei se mahdotonta ole.

      https://www.stat.fi/til/kvhv/2018/kvhv_2018_2019-06-20_tie_001_fi.html

    • Anonyymi

      Suomen ja Ruotsin hintataso on yllättävän samanlainen. Osa asioista on halvempia Ruotsissa, osa Suomessa. Koska saman henkilön/perheen täytyy yleensä ostaa erilaisia tuotteita ja palveluita, on lopputulos usein "plus-miinus-nolla".

      Sanoisin, että ainoa isompi ero voisi nykyään olla asumisen hinta. Ruotsissa asumisen hinta on noussut kovasti. Halvallakin voi asua Ruotsissa, jos on a) suhteita, b) voi asua esim. työn puolesta maalla, c) huonokuntoinen koti kelpaa ja d) uskaltautuu asukkaaksi epäsuositulle asuinalueelle. Suomessa asuminen on yleisellä tasolla nykyään selvästi edullisempaa kuin Ruotsissa, mutta Suomessakin asuminen voi tulla kalliiksi, jos valitsee kalliin asunnon tai korkeiden asumiskulujen (esim. lämmitys) asunnon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2830
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      104
      2065
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      993
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe