Elinkustannukset Ruotsissa

Anonyymi

Hei vaantäältä Suomesta! Mietimme perheen kanssa muuttoa Ruotsiin työn perässä. Mietin elinkustannuksia, terveydenhuoltoa ym. asioita, miten nämä toimii ja kuinka paljon eläminen maksaa. Millainen on sosiaaliturva, jos toinen ei heti saakaan töitä? Päiväkodit/koulut, miten toimii? Entäs verot, meneekö kuinka paljon noin suunnilleen? Mistä tietoa / vertailua näistä?

Mietin että millaisella palkalla kannattaa muuttaa, jos tiedossa on alussa töitä vain toiselle vanhemmalle...

7

304

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Vuokra-asunnon löytäminen voi olla kiven alla ellei työnantaja auta tai ole omia suhteita. Jos on valmis ostamaan omistusasunnon, koti varmaan löytyy. Hinnat ovat kuitenkin kovia, paitsi sellaisilla alueilla, jonne moni ei tahdo muuttaa.

      Yksi vinkki on, että etsikää alivuokralaisasuntoa. Esimerkiksi ulkomaille väliaikaisesti tai koeajaksi muuttavat haluavat usein pitää entisen asuntonsa Ruotsissa ja etsivät niihin asukkaita esimerkiksi 1-2 vuodeksi.

    • Anonyymi

      Vuokra-asunnon löytäminen voi olla kiven alla ellei työnantaja auta tai ole omia suhteita. Jos on valmis ostamaan omistusasunnon, koti varmaan löytyy. Hinnat ovat kuitenkin kovia, paitsi sellaisilla alueilla, jonne moni ei tahdo muuttaa.

      Yksi vinkki on, että etsikää alivuokralaisasuntoa. Esimerkiksi ulkomaille väliaikaisesti tai koeajaksi muuttavat haluavat usein pitää entisen asuntonsa Ruotsissa ja etsivät niihin asukkaita esimerkiksi 1-2 vuodeksi.

    • Anonyymi

      Tässä on muutamia tekstejä Ruotsin päiväkodeista ja kouluista.

      Suomalaisen erityisopettajaäidin kirjoitus Ruotsin koulujen tilanteesta laajemmin sekä erityisesti Göteborgin seudulta muutama konkreettinen esimerkki.

      https://blogit.apu.fi/festkusten/ruotsin-koulu-kriisissa/

      YLE:n juttu Ruotsin kouluista vuodelta 2013:

      https://yle.fi/uutiset/3-6560865

      Ruotsin opettajien ammattiliiton edustajan mielipiteitä Ruotsin ja vähän Suomenkin koulujen tilanteesta:

      https://www.oaj.fi/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet/2019/opettajapulasta-karsivasta-ruotsista-neuvo-suomelle-arvostakaa-opettajia/

      Ruotsiin kouluikäisine lapsineen muuttaneen YLE:n kirjeenvaihtajan juttu Ruotsin uusimpiin PISA-tuloksiin liittyen:

      https://yle.fi/uutiset/3-11098807

      • Anonyymi

        Hyvän koulun löytäminen lapsille on ihan a&o. Kun sellaisen löytää, lapsen koulunkäynti voi olla ihan hyvää Ruotsissakin.

        Opettajapula on kyllä iso ongelma. Meidän lapset olivat hyvässä peruskoulussa, mutta sielläkään ei ollut kaikkia opettajan virkoja täytetty edes epäpätevillä opettajilla. Esimerkiksi kun saksan kielen opettaja irtisanoutui helmikuussa, niin koko loppukeväänä ei saatu saksan opetusta enää järjestymään. Lapset aloittivat syksyllä siitä, mihin olivat helmikuussa jääneet. Samoin pitkien sairauslomien ajalle ei saatu sijaisia. Esimerkiksi kemmafyssan opettaja oli kolme kuukautta poissa ja sinä aikana lapset viettivät oppitunnit kouluassistentin valvomana ja tekivät lähinnä muiden aineiden tehtäviä, koska ilmeisesti kukaan ei osannut tarpeeksi sitä kemmafyssaa opettaa. Mutta ihan hyvin meidän lapset ovat oppineet, koska he tykkäävät oppimisesta.


    • Anonyymi

      Vuosittain tehdään erilaisia hintavertailuita mm. Eurostat:in toimesta. Niistä saa osviittaa Ruotsin hintatasosta. Se on monessa mielessä hyvin samanlainen kuin Suomessa. Moni on sanonut asumisen olevan Suomessa selvästi edullisempaa, mutta riippuu varmaan siitä missä ja miten asuu. Kummastakin maasta voi löytää järkihintaisia koteja hyvällä tuurilla. Ruotsissa se on tietysti tällä hetkellä vaikeampaa asuntopulan vuoksi, mutta ei se mahdotonta ole.

      https://www.stat.fi/til/kvhv/2018/kvhv_2018_2019-06-20_tie_001_fi.html

    • Anonyymi

      Suomen ja Ruotsin hintataso on yllättävän samanlainen. Osa asioista on halvempia Ruotsissa, osa Suomessa. Koska saman henkilön/perheen täytyy yleensä ostaa erilaisia tuotteita ja palveluita, on lopputulos usein "plus-miinus-nolla".

      Sanoisin, että ainoa isompi ero voisi nykyään olla asumisen hinta. Ruotsissa asumisen hinta on noussut kovasti. Halvallakin voi asua Ruotsissa, jos on a) suhteita, b) voi asua esim. työn puolesta maalla, c) huonokuntoinen koti kelpaa ja d) uskaltautuu asukkaaksi epäsuositulle asuinalueelle. Suomessa asuminen on yleisellä tasolla nykyään selvästi edullisempaa kuin Ruotsissa, mutta Suomessakin asuminen voi tulla kalliiksi, jos valitsee kalliin asunnon tai korkeiden asumiskulujen (esim. lämmitys) asunnon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      132
      3023
    2. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      7
      1517
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      220
      1336
    4. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      70
      1191
    5. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      44
      1161
    6. 37
      1031
    7. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      1012
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      133
      967
    9. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      954
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      36
      887
    Aihe