Uutisia Suomesta

Anonyymi

🇫🇮 Positiivisia uutisia Suomesta 🇫🇮

Laitan tähän ketjuun poimintoja uunituoreista ja muutaman vuoden vanhoista uutisista, jotka kertovat elämästä Suomessa 2020-luvulla. Mukana on niin bisnesjuttuja kuin myös tavallisten ihmisten arkeen, suomalaiseen yhteiskuntaan, tieteeseen, ekologisuuteen ja suomalaiseen kulttuuriin liittyviä aiheita. Yritän valikoida uutisia eri puolilta Suomea ja kerätä mukaan myös pienempiä uutisia. Osa isoimmista uutisista jää pois, koska niistä kerrotaan tiedotusvälineissä muutenkin laajasti.

152

2696

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vuonna 2018 suomalaiset startupit saivat ennätysmäiset 479 miljoonaa euroa sijoituksia ulkomaisilta sijoittajilta. Mitattaessa startup-yritysten saamia venture capital -sijoituksia bruttokansantuotteeseen Suomi onkin noussut Euroopan tilastojen kärkisijalle. Startupien lisäksi myös myöhemmän vaiheen kasvuyritykset keräsivät hienot rahoituspotit. Ulkomaiset pääomasijoittajat sijoittivat yhteensä 871 miljoonaa euroa näihin pidemmällä oleviin kasvuyrityksiin. Kaikkiaan Suomeen suuntautui ulkomailta siis ennätysmäinen 1,3 miljardin euron sijoituspotti. Myös suomalaiset pääomasijoittajat sijoittivat kotimaisiin kasvuyrityksiin. Kotimaasta sijoituksia tuli 419 miljoonan euron arvosta. Ne jakaantuivat 81 suomalaiseen kasvuyritykseen.


      https://paaomasijoittajat.fi/suomalaiset-startupit-houkuttelevat-euroopan-eniten-sijoituksia-paaomasijoittajilta/

      https://paaomasijoittajat.fi/paaomasijoittajat-tukevat-kotimaisia-kasvuyrityksia-isolla-kadella-ennatysmaiset-13-miljardia-euroa-kasvuun-ja-kansainvalistymiseen/

    • Anonyymi

      Suomen museoissa on tehty kävijäennätyksiä jo monena vuonna peräkkäin eikä museobuumi vaikuta hiipuvan. Suomeen on viime vuosien aikana perustettu myös uusia museoita kuten Helsingin uunituore musiikkimuseo FAME ja pari vuotta vanha taidemuseo Amos REX. Espoon uusia museoita ovat Saaristolaismuseo sekä luontokeskus HALTIA. Kävijämäärän kasvun myötä moni museo on kehittänyt ja laajentanut palveluitaan.


      https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista/suomen-museoissa-tehtiin-jalleen-uusi-kayntiennatys

      https://aamuset.fi/artikkeli/4853189/Museoiden kavijamaarat selvassa nousussa

      https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/607036-vapriikki-sijoittui-hienosti-myos-muumimuseolla-meni-lujaa-suomen-museoissa-tehtiin

      https://www.hameenlinna.fi/tiedotteet/kavijaennatys-hameenlinnan-kaupunginmuseon-kohteissa-vuonna-2019/

    • Anonyymi

      Merikotkan suojelu on tuottanut tulosta!
      Suomen suurin petolintu on pelastunut pitkäjänteisen suojelun avulla. Vielä vuonna 1975 merikotkan poikasia kuoriutui Suomessa vain neljä kappaletta. Vuonna 2018 Suomessa kuoriutui jo 450 merikotkan poikasta. Vuonna 2019 WWF:n merikotkatyöryhmä laski Suomesta 558 poikasta.


      https://wwf.fi/elainlajit/merikotka/

      https://yle.fi/uutiset/3-10940303

    • Anonyymi

      Arvion mukaan vain kolmannes maailman lapsista liikkuu riittävästi. Liikunnalla on kuitenkin merkittäviä vaikutuksia paitsi lasten terveyteen myös oppimiseen, keskittymiseen, itsetuntoon ja sosiaalisiin suhteisiin. Suomessa oli vuosina 2015-2018 Liikkuva koulu -hanke, jolla pyrittiin kehittämään lasten koulupäivien aikaista liikkumista. Hankkeesta saatiin hyviä tuloksia, mutta lasten ja nuorten liikkumisen eteen on edelleen tehtävä töitä. Liikunnan lisääminen kouluissa on vaikuttanut myönteisesti mm. työrauhaan ja lasten sosiaalisiin suhteisiin. Alla olevista linkeistä ylin ohjaa noin 3 minuutin pituiseen videoon, josta saa hyvän käsityksen hankkeesta ja jatkotavoitteista. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada kaikki Suomen koululaiset liikkumaan tunnin verran jokaisena koulupäivänä.


      https://youtu.be/OmGdN2ZphDw

      https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/liikkuva-koulu-tuo-peruskouluihin-viihtyvyytta-ja-tyorauhaa

      https://karvi.fi/2019/04/25/liikkuva-koulu-vahvistanut-koulujen-edellytyksia-liikkumisen-lisaamisessa/

      https://www.likes.fi/tutkimus/liikkuva-koulu/liikunta-ja-oppilaiden-valiset-sosiaaliset-suhteet/valitunnilla-liikkuvilla-paremmat-sosiaaliset-suhteet

      https://yle.fi/urheilu/3-10346615

      https://neuvokasperhe.fi/liikuntasuositus-lapselle/

    • Anonyymi

      Tiesitkö, että Suomi on kuminan tuotannon mahtimaa? Peräti 28% maailman kuminasta on peräisin Suomesta. Mausteena ja kosmetiikassa käytettävä kumina kasvaa Suomen valoisissa kesissä poikkeuksellisen aromikkaaksi.


      https://yle.fi/uutiset/3-9010699

    • Anonyymi

      GOOGLE investoi Haminaan 600 miljoonaan 600 miljoonaa euroa!

      Google ilmoitti toukokuussa 2019 tekevänsä Suomeen 600 miljoonan euron investoinnin rakentamalla uuden palvelukeskuksen Haminaan. Google osti Haminasta jo vuonna 2009 Summan entisen paperitehtaan, jossa avattiin palvelinkeskus vuonna 2011. Nyt palvelinkeskusta siis laajennetaan. Syyskuussa 2019 Google kuitenkin kertoi tekevänsä vielä toisenkin 600 miljoonan lisäinvestoinnin Haminaan. Sen lisäksi Google investoi kahteen suomalaiseen tuulipuistoon, joista toinen sijaitsee Kajaanin ja Pyhännän alueella. Google on aiemminkin investoinut suomalaiseen tuulisähköön. Google teki sopimuksen myös digi-koulutuksen järjestämisestä suomalaisille mm. SAK:n kautta. Helsingin kantakaupungissa Googlella on myös oppimisympäristö Digital Garage, joka on avoin kaikille.


      https://yle.fi/uutiset/3-10980328

      https://yle.fi/uutiset/3-10803445

      https://yle.fi/uutiset/3-10984672

    • Anonyymi

      Savuttomat taloyhtiöt lisääntyvät vähitellen!
      Suomessa taloyhtiöt ovat vuodesta 2017 lähtien voineet kieltää parvekkeilla ja asunnoissa tupakoinnin omassa taloyhtiössään. Savuttomien taloyhtiöiden määrä onkin pikkuhiljaa lisääntynyt niin omistus- kuin vuokrataloissakin. Monet vuokra-asuntoyhtiöt ovat kieltäneet tupakoinnin kaikissa uudiskohteissaan. Savuttomien taloyhtiöiden uskotaan olevan ns. uusi normaali eli tavallisempi ilmiö kuin talot, joissa tupakointi on sallittu.


      https://www.hs.fi/koti/art-2000005975953.html

      https://www.kotitalolehti.fi/blogi/isannointiliitto-kannattaa-savuttomia-taloyhtioita/#

      https://www.ts.fi/koti/1279294561/Tupakointikiellot yleistyvat kaupunkien vuokrataloissa

      • Anonyymi

        Sanotaan suomeksi: myönteisiä uutisia tai hyviä uutisia tai mukavia!

        Sanasta "positiivinen" on tullut jonkinlainen mantra, sitä jankutetaan koko ajan.

        Onko pakko matkia muita, kun on omiakin sanoja?

        Olen kurkkuani myöten täynnä tätä "positiivista".
        Tiedätte kai mistä tää koko "positiivisuusaate" sai alkunsa?

        Lukekaa se kirja, niin lopetatte sen jankutuksen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sanotaan suomeksi: myönteisiä uutisia tai hyviä uutisia tai mukavia!

        Sanasta "positiivinen" on tullut jonkinlainen mantra, sitä jankutetaan koko ajan.

        Onko pakko matkia muita, kun on omiakin sanoja?

        Olen kurkkuani myöten täynnä tätä "positiivista".
        Tiedätte kai mistä tää koko "positiivisuusaate" sai alkunsa?

        Lukekaa se kirja, niin lopetatte sen jankutuksen!

        Kyllä Swiggy on kyllästynyt kaikkeen hyvänmielen antoon hänen ruokasta Suomessa!


    • Anonyymi

      Itä-Helsingin Myllypuroon on valmistunut Metropolia ammattikorkeakoulun uusi kampus. Ensimmäinen talo otettiin käyttöön tammikuussa 2019 ja kolme muuta rakennusta otettiin asteittain käyttöön tämän vuoden tammikuuhun mennessä. Kampukselle on keskitetty terveys-, hyvinvointi- ja rakennusalan koulutuksia. Opetuksessa tehdään yhteistyötä lähialueen yhdistysten ja toimijoiden kanssa. Esimerkiksi lähellä sijaitsevaan vanhusten palvelukeskukseen asennetaan älykästä teknologiaa, jonka toimivuutta korkeakoulu tutkii ja kehittää. Kampuksella on lähiseudun asukkaille myös palveluita kuten perhevalmennusta, suunhoidon opetusklinikka, ravitsemusneuvontaa ja jalkaterapiaa.


      https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005958235.html

      https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/812630-myllypuron-kampus-taysilla-kayttoon-tammikuussa-ammattikorkeakouluun-tulossa-myos

      https://www.rudus.fi/ajankohtaista/2019/11/27/metropolian-myllypuron-kampus-tyylikas-ja-kestava-myos-ymparistorakenteena

      http://www.kuvio.com/projects/2018/11/30/metropolia-myllypuro

    • Anonyymi

      Oikeen hyvä aloitus! Kiitos!

    • Anonyymi

      Retkeilyn suosio on kovassa kasvussa

      Suomalaiset ovat kasvavassa määrin innostuneet luonnossa liikkumisesta. Erityisesti nuorten lisääntynyt innostus retkeilyä kohtaan on yllättänyt alan ammattilaiset. Nuoria on entistä enemmän nähty mm. kansallispuistoissa ja retkivälineliikkeissä. Nuoret jakavat somessa luontokuviaan, mikä puolestaan innostavaa muita nuoria retkeilemään. Luontoretkeily on yleistynyt myös lapsiperheiden keskuudessa. Pientenkin lasten kanssa lähdetään jopa Lappiin vaeltamaan, mutta reitin pituus ja vauhti täytyy tietenkin suunnitella lasten jaksamisen mukaan. Lapsiperheet tekevät usein päiväretkiä luontoon tukikohdasta (esim. vuokramökki, asuntoauto, hotelli) käsin.


      https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3420624-mita-hyotya-retkeilysta-on

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/retkeilyn-suosio-kovassa-kasvussa-yllattava-ryhma-innostui-luonnosta/6593432#gs.xmpmua

      https://ls24.fi/lannen-media/retkeilyn-suosio-on-saanut-myos-lapsiperheet-vaeltamaan-aikuiset-haluavat-pehmeita-seikkailuja-sanoo-matkailututkija

      https://retkipaikka.fi/retkeilyn-suosio-kasvaa-retkipaikalla-yli-miljoonaa-eri-kavijaa/

    • Anonyymi

      Minä lähetin ulkomaalaisen kunniotuksen suomalaiseta yhteiskunnasta mutta joku suomalaisvihollinen piti valittaa ja postauksen otettiin pois. Miksi kukaan ulkomalainen hahmo ei saa kunnioittaa Suomea ja suomalaisia englanninkielellä? Miksi kaikki muut kielet on kielletty, paitsi ruotsin kieli?

      Jos halutte lukea linkistä kuinka maailma kunniotta Suome niin likekaa:

      https://www.goodnewsfinland.com/my-career-from-start-to-finnish-uchida-takako/

      Ollaanko taas poistamassa?

    • Anonyymi

      Supercell iloitsee peliensä menestyksestä

      Suomalaisjohtoinen peliyhtiö Supercell on tehnyt kahdella pelillään enemmän rahaa kuin mitä Star Warsin yhdeksän elokuvaa ovat keränneet lipputuloina yhteensä. Supercellin peleistä neljä on yltänyt miljardiluokan myyntiin. Uusin peli Brawl Stars on kovaa vauhtia saavuttamassa samaa tasoa. Kahdeksan vuotta sitten julkaistu peli Clash of Clans nousi 2010-luvun menestyneimmäksi peliksi. Samalla App Annien listalla Clash Royale -peli ylsi kymmenennelle sijalle. Yrityksen uutta pääkonttoria rakennetaan parhaillaan Helsingin Jätkäsaareen. Se on valmistuessaan Suomen suurin puurakenteinen toimistotalo. Tiloja on suunniteltu muunneltaviksi ja muun muassa sähköjohdoille on varattu tilaa lattiarakenteen sisälle. Rakennukseen tulee myös päiväkoti ja talon katolle saunatilat uima-altaineen.


      https://yle.fi/uutiset/3-11202892

      https://www.hs.fi/talous/art-2000006403726.html

      https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006318124.html

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Tämä "stavgång" tai seiväskävely, mitä monet Euroopan kansat ovat ottanut käyttöön, on suomalainen keksintö. Tämä on hyvin käytetty terveysalalla vanhempien ihmisten seurassa. Stavgång on hyvin suosittu Ruotsissa, mutta harvat tietää mistä se tulee alunperin Ruotsissa.

    • Anonyymi

      Suomen kaikista menestyvät bändit ja artistit maailmalla ovat esimerkiksi Nightwish, HIM, The Rasmus, Sonata Arctica, 69 Eyse ja monta muuta yhtiöitä.

      Suomessa suomalaiset suosiot ovat Lauri Tähkä, Neljä Ruusua, Jonne Aron, ja monta muuta artistia ketkä ovat aivan mahtavia minun mielestä. Jos halua kuulla suomimusiikkia niin voi rattaa suomipop.fi kanavalle. Siellä kuulee usein oikeen hyvää musaa! Testakaa, niin saatte tietää! No Fear!

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Suomalaiset ginit menestyneet mainiosti kansainvälisissä kilpailuissa!

      Ilomantsilaisen Nordic Premium Beveragesin Arctic Blue Gin palkittiin maailman parhaana gininä World Spirits Awards -kilpailussa Frankfurtissa maaliskuussa 2018. Isossakyrössä tislattu Kyrö Gin (ent. Napue Gin) oli useita saavuttanut kansainvälisiä palkintoja jo aiemmin. Myös mm. HelSinGin on menestynyt maailmalla hienosti.

      https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/201803222200830058

      https://www.businessjoensuu.fi/ajankohtaista/nordic-premium-beverages-maailmanluokan-ginia-ja-arktisia-viineja-ilomantsista

      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000006064695.html

      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001237160.html

      https://kyrodistillery.com/

    • Anonyymi

      Tampereelle rakennettiin yhteisöllinen sauna

      Tampereen Hiedanrantaan avattiin heinäkuussa 2019 kaikille ilmainen ja avoin sauna. Kelluva sauna rakennettiin talkoovoimin yhteisöllisesti. Hankkeessa yhdistyivät opetuskokeilu, paikalliset vapaehtoiset ja tutkimus. Kaikkiaan kaksi vuotta kestäneessä projektissa oli mukana mm. arkkitehtiopiskelijoita Hollannista. Varsinainen rakennustyö tapahtui muutamassa viikossa. Saunan aukioloajat mukailevat viereisen Kartanokahvilan aukioloaikoja, koska saunan avain tulee noutaa kahvilalta ja palauttaa sinne. Tällä hetkellä sauna on avoinna ma-pe klo 10-19 ja la-su klo 11-19. Jos vierailet Tampereelle, käyhän testaamassa löylyt. Ohessa parin minuutin mittainen video rakennusprojektista.


      https://youtu.be/kUFAAtMybE4

      https://yle.fi/uutiset/3-10895839

      https://visittampere.fi/kohteet/hiedanrannan-yhteisollinen-sauna/

    • Anonyymi

      Laskiaisperinne voi hyvin Suomessa!

      Laskiainen on monesta syystä talvinen kohokohta ja juhla. Jos ei muuten, niin ainakin valtaosa suomalaista tahtoo nauttia joka vuotisen laskiaispullan. Suomen laskiainen on sama juhla kuin Keski- ja Etelä-Euroopan karnevaali. Ja vietetäänhän katolilaista karnevaalia tietenkin muissakin maanosissa, missä on katolilaisia. Kevätpaastoa on Euroopassa vietetty 600-luvulta lähtien. Karnevaalin ja suomalaisen laskiaisen aikaan juhlitaan kevätpaaston alkamista: Riemuitaan, herkutellaan ja juhlitaan viimeisen kerran ennen kuin hiljennytään 40 päivän mittaiseen paastoon. Paaston aikana kristityillä on tapana syödä yksinkertaisemmin ja tehdä katumustyötä. Kun aiemmin pidättäydyttiin liharuoista, nykyään monet pitävät taukoa alkoholista, karkeista tai vaikka television katselemisesta. Parin viimeisen vuosikymmenen aikana myös Suomen luterilaisessa kirkossa on puhuttu enemmän paastonajasta ja jotkut luterilaiset kirkot viettävät nykyään myös tuhkakeskiviikkoa (laskiaistiistain jälkeinen päivä). Myös ortodoksit viettävät paastonaikaa ennen pääsiäistä. Kristittyjen paasto päättyy pääsiäisenä eli pääsiäissunnuntaina. Vaikka valtaosa suomalaisista on nykyään kovin maallistuneita, suhtaudutaan laskiaisperinteisiin edelleen hyvinkin intohimoisesti. Laskiaisriehaa vietetään eri puolilla Suomea. Juhlaan liittyy keskeisesti mäenlasku, hernekeitto ja laskiaispullat. Monissa paikoissa laskiaistapahtumien ohjelmaan kuuluu myös napakelkkailua, hevosajelua, luistelua, musiikkia ja tanssia. Entisaikojen maalaiselämän aikaan laskiaisen vietto katkaisi ankaran työnteon hetkeksi. Runsas ruokatarjoilu ja riehakas ilonpito onkin kuulunut suomalaiseen laskiaiseen vuosisatojen ajan. Vaikka Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa ahneudessaan ja vallanhimossaan pakkokäännytti suomalaiset 1500-luvulla katolilaisuudesta luterilaisuuteen sekä katkoi suomalaisten monet yhteydet Keski-Eurooppaan karkoittamalla luostareiden katoliset munkit ja nunnat, ei laskiaisperinne ole katkennut Suomesta vieläkään. Itsepäiset Itämaan ihmiset eivät ilonpidosta luovu.


      https://evl.fi/kirkossa/pyhapaivat/laskiainen#ffdc7b03

      http://www.kuopiontori.fi/liike/02-maslenitsa-laskiaisrieha-kuopion-torilla-22.2.2020

      https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/laskiaisena-riittaa-tehtavaa-oulun-seudulla-vaikka-lumipeite-ei-riittaisi-maenlaskuun-kerro-meille-miten-vietat-vahalumista-laskiaista/835585/

      https://www.laskiaisrieha.fi/

    • Anonyymi

      Suomalaiset kehittivät kaikille ilmaisen verkkokurssin tekoälystä

      Internetissä on tarjolla suomalaisten kehittämä kaikille avoin ja ilmainen verkkokurssi tekoälystä. Elements of AI -kurssin tavoitteena on opettaa tekoälyn perusteita suurelle yleisölle. Kurssi on Helsingin yliopiston ja suomalaisen teknologiayritys Reaktorin toteuttama. Elements of AI -verkkokurssi sai Nokia Säätiöltä tunnustuspalkinnon vuonna 2019. Kurssin oli suorittanut jo yli 200 000 ihmistä yli 110 maasta vuoden 2019 loppuun mennessä. On myönteistä, että kurssin suorittaneista yli 40% on naisia ja 25% opiskelijoista on yli 40-vuotiaita. Kurssin voi tällä hetkellä suorittaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja viroksi. Jatkossa kurssin voi suorittaa kaikilla EU:n virallisilla kielillä.


      https://www.mikrobitti.fi/uutiset/jo-220-000-suorittanut-tekoalykurssin-suomalainen-elements-of-ai-verkkokurssi-sai-palkinnon/8450ee89-8646-4c2c-96ac-146701a1d969

      https://finlandabroad.fi/web/swe/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suomi-tarjoaa-elements-of-ai-verkkokurssin-eu-kansalaisten-k-c3-a4ytt-c3-b6-c3-b6n-2020-2021/384951

    • Anonyymi

      Norjan A-studiossa hämmästeltiin Suomen valtion budjettia

      Norjalainen ajankohtaisohjelma selvitti tilastotietoja Norjasta ja Suomesta. He päätyivät ihmettelemään, miten Suomi voi saada aikaan niin paljon enemmän kuin Suomi. Norjan valtion budjetti on 2,5 -kertainen Suomeen verrattuna, mutta Suomi saa rahoilla paljon enemmän tuloksia aikaiseksi. Maiden väestöt ovat suurin piirtein samankokoiset ja myös ilmastoolosuhteet sekä välimatkat ovat vertailukelpoisia. Ohjelmassa mainittiin, että vaikka Norjassa käytetään enemmän rahaa terveydenhoitoon, Suomen sairaaloissa on enemmän vuodepaikkoja asukaslukuun nähden. Myös kouluihin satsataan Norjassa enemmän rahaa kuin Suomessa ja silti Suomi pärjää Norjaa paremmin oppimistuloksia mittaavassa PISA-testissä ja oppilaiden viihtyvyyttä mittaavissa testeissä. Kaiken huipuksi Suomi tarjoaa kaikille oppilaille lämpimän kouluruoan päivittäin ilmaiseksi. Norjalaisissa kouluissa ei ole ruokatarjoilua koulun puolesta, vaan oppilaat syövät lounaaksi kotoaan tuomia eväitä. Myös kirjastojen osalta Suomi rökittää öljymaa Norjan pahasti. Suomalaisista kirjastoista tehdään vuosittain noin 70 miljoonaa kirjalainausta enemmän kuin Norjassa, missä kirjastosektoriin kuitenkin käytetään enemmän rahaa kuin Suomessa. Ohjelmassa mainittiin myös, että Suomessa on paljon startup-yrityksiä, joista Norjassa on pulaa. Vaikka Norjan julkinen talous on kovassa kunnossa, studioon kutsutut asiantuntijat olivat sitä mieltä, että Norjassakin elinkeinorakennetta on saatava monipuolistettua. Norjankielinen ohjelma on edelleen katsottavissa internetistä, mutta ilmeisesti siihen ei ole saatavilla tekstitystä millään kielellä. Löydät ohjelman alla olevan Ylen uutisen yhteydestä.


      https://yle.fi/uutiset/3-11012721

    • Anonyymi

      Lahdessa kilpailtiin perinteissä Salppurin kisoissa

      Viime viikonloppuna Lahdessa kilpailtiin taas Salpausselän kisoissa. Kilpailut on Lahdessa järjestetty jo 95 kertaa, joten kyseessä on varsinkin paikallisille mutta myös koko Suomelle rakas talvitapahtuma. Kansainvälinen kilpailutapahtuma on kolmepäiväinen ja lajeina ovat maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty. Tänä vuonna Lahdessakin kärsittiin eteläistä Suomea koko talven vaivanneesta lumipulasta, minkä vuoksi lunta täytyi tehdä lumitykeillä. Kisajärjestelyitä musta talvi ei haitannut, vaan järjestäjät saivat osallistujilta ja urheilualan toimijoilta jälleen kiitosta. Myös kävijätavoite täyttyi, joten nappiin meni taas. Salpausselän kisoja oli tänäkin vuonna tekemässä noin 1100 vapaaehtoista. Monille vapaaehtoisille Salppurin kisoissa mukana oleminen on rakas harrastus ja kunnia-asia.


      https://lahtiskigames.com/salpausselan-kisat-kerasivat-kiitosta-ja-kehuja-kavijatavoite-ylittyi/

      https://lahtiskigames.com/

      https://lahtiskigames.com/hyvaamieltakisavieraillejaitselleen/

    • Anonyymi

      Tuuliwatti Oy:n tuulivoimapuisto Iin Viinamäessä valmistui

      Kotimainen energiayhtiö Tuuliwatti Oy sai lokakuussa valmiiksi uusimman tuulipuistonsa Iin Viinamäkeen. Kyseessä on Suomen ensimmäinen tuulipuisto, joka rakennettiin markkinalähtöisesti ilman yhteiskunnan taloudellista tukea. Tuulivoima on nopeimmin kasvava energiantuotannon muoto Euroopassa. Suomessa tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä ohitti vuonna 2018 hiilivoimalla tuotetun sähkön määrän. Sen jälkeen tuulisähkön osuus on edelleen kasvanut. Teknologian kehityksen myötä tornien korkeutta on voitu kasvattaa, mikä on mahdollistanut kustannustehokkuuden ja merkittävän kasvun tuotannossa. Viinamäkeen rakennetut tuulivoimalat ovat Pohjoismaiden korkeimpia. Tuuliwatti Oy on Suomen johtava tuulivoima-alan toimija. Tuuliwatilla on jo tällä hetkellä tuulipuistot Kalajoella, Porissa, Raahessa, Salossa, Siikaisilla, Simossa, Iissä, Tervolassa ja Torniossa.


      http://www.tuuliwatti.fi/tiedotteet/tuuliwatti-oy-investoi-400-miljoonaa-euroa-tuulisahkon-tuotantoon

      http://www.tuuliwatti.fi/yritys

      https://www.lapinkansa.fi/tuuliwatin-investointi-tekee-simosta-suomen-tuuliv/171689

      https://www.st1.fi/tuuliwatti-rakensi-markkinaehtoisen-tuulipuiston-iin-viinamakeen

    • Anonyymi

      Esikouluun jo 5-vuotiaana?

      Suomessa esikoulu eli niin kutsuttu esiopetus alkaa sen vuoden syksynä, jolloin lapsi täyttää kuusi vuotta. Maksuttomaan esiopetukseen osallistuminen on ollut vuodesta 2015 lähtien velvoittavaa. Jo pidempään Suomessa on mietitty maksuttoman esiopetuksen ulottamista myös 5-vuotiaisiin. Tällä hetkellä Suomessa on meneillään viisivuotiaiden esiopetuskokeilun kokeilu, jossa on mukana 40 kuntaa ja noin 31% Suomen 5-vuotiaista lapsista. Mukana on suuria kaupunkeja kuten Helsinki, Espoo, Oulu ja Turku sekä pienempiä paikkakuntia kuten Sonkajärvi, Miehikkälä, Loviisa ja Laitila. Kokeilussa mukana olevat lapset saavat 20 tuntia maksutonta esiopetusta viikossa. Viisivuotiaiden esiopetukseen kehittämistä on perusteltu mm. koulutuksen tasa-arvon lisäämisellä. Tutkimusten mukaan laadukkaalla varhaiskasvatuksella on myönteisiä vaikutuksia lapsen kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen.


      https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/5-vuotiaiden-maksuttoman-varhaiskasvatuksen-kokeilu-laajenee-uusia-kuntia-mukaan

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d95ab12d-986c-4c9c-b001-3f56a380fb46

      https://yle.fi/uutiset/3-7726362

    • Anonyymi

      Suomalaiset osallistuvat innokkaasti luontotalkoisiin

      Suomessa on pitkät perinteet luontoympäristön hoitoon ja kunnostukseen tähtäävillä talkoilla. Muun muassa Metsähallitus ja WWF järjestävät vuosittain talkooleirejä, joille on usein suorastaan vaikea päästä mukaan halukkaiden suuren määrän vuoksi. Kesällä 2017 talkoolaiset kunnostivat Oulun edustalla sijaitsevan Hailuodon dyyni- ja hiekkarantoja. Männyntaimia ja pajukoita raivaamalla lähes umpeen kasvanutta dyynialuetta saatiin raivattua uhanalaisille kasvi- ja hyönteislajeille soveltuvaksi elinympäristöksi. Lajien säilymisen kannalta on välttämätöntä estää kyseisten alueiden metsittyminen. Porvoon edustalla Söderskärin majakkasaarella puolestaan kitkettiin tiheäksi kasvaneita kurtturuusun pensaita, jotta herkkä saaristoluonto pääsisi palaamaan ahnaasti levinneen vieraslajin valtaamalle alueelle. Myös retkeilijöille kunnostetut hiekka- ja dyynirannat sekä karu saaristoluonto tarjoavat silmän iloa ja mahdollisuuden ihailla harvinaisia luontotyyppejä entistä elinvoimaisempina.


      https://wwf.fi/tiedotteet/2017/08/hailuodon-paahteiset-hiekkarannat-avartuvat-wwfn-talkoissa/

      https://wwf.fi/wwf-lehti/wwf-lehti-4-2018/kurtturuusuille-kyytia-muumipapan-maisemissa/

      https://www.metsa.fi/paahdelife/talkooleirit

      https://yle.fi/uutiset/3-10303300

    • Anonyymi

      Käsidesiä valmistavat suomalaistehtaat käyvät kuumina

      Korona-virus on aiheuttanut ongelmia maailmantalouteen, mutta osa yrityksistä hyötyy epidemiasta. Käsidesien kysyntä on todella hurjaa ja tuotteen myyntiä kaupoissa on jouduttu jopa rajoittamaan. LV- ja Berner Pro -desinfiointituotteita Heinävedellä valmistava Berner on siirtynyt kolmivuorotyöhön. Viimeisen kolmen viikon aikana tehtaalla valmistettiin puolen vuoden menekkiä vastaava erä desifiointituotteita. Tehdas yrittää edelleen rekrytoida uusia työntekijöitä voidakseen laajentaa tuotantoa. Berner on saanut kyselyitä myös ulkomailta, mutta kykenee tällä hetkellä toimittamaan tuotteita vain Suomeen. Myös KiiltoClean Oy:n Turun tehtaalla on jouduttu lisäämään desinfiointituotteiden valmistusta lisääntyneen kysynnän vuoksi. Turun tehdas toimittaa tuotteita Suomen lisäksi Baltian maihin. KiiltoClean Oy on kyennyt tähän mennessä vastaamaan nykyasiakkaidensa tilauksiin, mutta ei muihin kyselyihin. KiiltoClean Oy:n asiakkaina on kuluttajien lisäksi myös sairaaloita, päiväkoteja ja keittiöitä. KiiltoClean Oy:llä on tehdas myös Tanskassa, mistä toimitetaan tuotteita Skandinaviaan. Myös Transmeri kertoo desifiointituotteiden kysynnän kasvaneen räjähdysmäisesti. Vantaalla toimiva Transmeri valmistaa Medisoft-tuotenimellä desinfiointipyyhkeitä ja käsihuuhteita.


      https://yle.fi/uutiset/3-11230029

      https://www.talouselama.fi/uutiset/undefined/7dccb33d-f064-4744-989c-4e5ba3c961b6

      https://www.hs.fi/talous/art-2000006396871.html

    • Anonyymi

      Suomalaisyritykseltä kiireellinen laitetoimitus Kiinaan koronalääkkeen kehittämisen tueksi

      Mittalaitevalmistaja Vaisala toimitti kiiretilauksena Kiinaan hiilidioksidimittareita. Mittareita käytetään koronaviruslääkkeen tai -rokotteen kehittämiseen. Koronaviruksen pahimmin runtelemalta Wuhanin alueelta tehtiin kiiretilaus hiilidioksidimittareista, jotka asennetaan niin sanottuihin virusviljelykaappeihin eli inkubaattoreihin. Lääkkeiden kehitystyössä viruksia ja esimerkiksi soluja kasvatetaan hallitusti laboratorioiden hyvin tarkasti määritellyissä olosuhteissa.


      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006422958.html

    • Anonyymi

      Suomessa kasvaa maailman huipun e-urheilijoita

      Elektroninen urheilu tarkoittaa kilpapelaamista tietokoneella, pelikonsolilla tai mobiililaitteella. Suomesta on kansainvälisiin kilpailuihin noussut useita ammattipelaajia. Samaan aikaan suomalaisten kilpailijoiden tienaamat palkintosummat ovat kasvaneet. E-urheilusta on kuin varkain tullut miljardibisnestä, kun myös penkkiurheilijat ovat löytäneet lajin. Maaliskuussa 2019 suomalaisjoukkue ENCE hullaannutti kansaa voittamalla yllätyshopeaa suuressa Counter-Strike -pelin Major-turnauksessa. Otteluita näytettiin jopa Ylen kanavilla. Jo vuonna 2015 Suomi noteerattiin e-urheilumaana, kun Joona "Serral" Sotala voitti StarCraft2-pelin maailmanmestaruuden ensimmäisenä ei-korealaisena. Etelä-Korea on ollut ja on edelleen e-urheilun mahtimaa, jossa kuulemma puolet koko kansasta pelaa elektronisia pelejä. Maailmanmestaruuteen ovat yltäneet myös suomalaiset joukkueet Counter-Strikessa: ENCE (2016) ja HAVU (2018). Suomella on e-urheilussa myös senioreiden maajoukkue Grey Gunners, joka nauttii kilpailemisesta erityisesti "arkkivihollistaan" Ruotsin Silver Snipers -seniorijoukkuetta vastaan.


      https://www.is.fi/digitoday/esports/art-2000006147537.html

      https://www.is.fi/digitoday/esports/art-2000006036673.html

      https://op.media/teemat/ihmiset/e-urheilu-on-pian-miljardibisnesta-mutta-sekin-on-vasta-alkua-da2169d870074377ab1f493f1a5c36b4

      https://moreenimedia.uta.fi/2019/09/25/suomalaiset-ovat-alkaneet-loytaa-e-penkkiurheilun-pariin-suosio-voisi-joskus-nousta-jopa-jalkapallon-tasolle/

    • Anonyymi

      Tampereen raitioliikenne käynnistyy elokuussa 2021

      Tampereen Hervannassa aloitetaan aivan pian raitiovaunuliikenteen testiajot. Manselaisten on kuitenkin vielä maltettava odottaa, sillä julkinen liikennöinti alkaa vasta 9.8.2021. Tampereen raitioliikenne käynnistyy silloin kahdella reitillä, joista kumpikin kulkee ydinkeskustan halki Pispalan kannasta pitkin. Raitiolinja 3 kulkee Hervantajärveltä Pyynikintorille ja raitiolinja 4 Kaupin kampukselta Sorin aukiolle. Raitiovaunut ovat Suomessa valmistettuja matalalattiavaunuja, jotka tekevät myös liikuntaesteisten ja lastenvaunujen kanssa liikkuvien matkustamisesta miellyttävää. Raitiovaunureitistöä tullaan myöhemmin laajentamaan. Ensimmäinen laajennussuunnitelma on Pyynikintorilta Lentävänniemeen suuntautuva raideyhteys. Ratikka tulee tarpeeseen, koska Tampereen väkiluku kasvaa ja joukkoliikenne on paikoin ruuhkautunut. Raitioliikenne on yksi tekijä, kun Tamperetta kehitetään entistä toimivammaksi, elävämmäksi ja ekologisemmaksi. Samaan tavoitteeseen pyritään mm. uudis- ja täydennysrakentamisen avulla. Tampereen tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Sähköllä kulkevat raitiovaunut ovat tavoitteen saavuttamisen kannalta tärkeä edistysaskel. Asukkaiden pitäisi huomata muutos myös liikennemelun ja ilmansaasteiden vähenemisenä. Tampereen ratikkahankkeeseen kuuluu myös taiteen yhdistäminen ratikkamatkoihin. Kesällä 2019 Tampereella avasi ovensa Ratikkakahvila, kun Helsinki lahjoitti käytöstä poistetun raitiovaunun Tampereelle kahvilakäyttöön. Kyseinen raitiovaunu on valmistettu Tampereen Valmetilla 1970-luvulla.


      https://www.tampereenratikka.fi/

      https://yle.fi/uutiset/3-10321292

      https://www.tampereentaidemuseo.fi/katukuvassa/ratikan-taide.html

      https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/782862-ratikkakahvila-avataan-ensi-viikolla-vaunusta-odotetaan-keskustorin-nahtavyytta

    • Anonyymi

      Helsingin Oodi-kirjasto on maailman paras

      Aivan Helsingin ytimessä sijaitseva uusi keskustakirjasto Oodi valittiin maailman parhaaksi uudeksi yleiseksi kirjastoksi vuonna 2019. Oodi voitti finaalissa Hollannin, Australian ja Uuden-Seelannin kilpailukandidaatit. Asiakkaat ovat ottaneet Oodin vastaan suorastaan yli-innokkaasti. Itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2018 järjestettyihin avajaisiin jonotettiin jopa tunteja. Vielä avajaisten jälkeenkin kävijöiden alkuinto oli niin suurta, että asiakkaiden sisäänpääsyä oli pakko välillä säännöstellä. Kolmeen kerrokseen levittäytyvästä kirjastosta löytyy tiloja sekä hiljaiseen työskentelyyn että leikkimiseen ja pelaamiseen. Oodissa on ryhmätyötiloja, ompelukoneita ja saumureita, brodeeraus- ja tarralaitteita, piirtämiskoneita, 3D-tulostimia, pelikonsoleita, lautapelejä ja paljon muuta. Yllätystilojakin mahtuu mukaan kuten salainen satuhuone, leikkipaikka, e-pelisali, viherhuone ja Kino Regina. Avaran ja valoisan rakennuksen pinnoissa on käytetty paljon puuta. Ylimmässä kerroksessa on asiakkaille avoin parveke. Kahvila löytyy sekä pohjakerroksessa että ylimmästä kerroksesta. Oodin suunnitteluvaiheessa kirjaston asiakkailta pyydettiin ideoita ja toiveita, joita kertyi yli 2000. Kaikki asiakkaiden eniten toivomat elementit saatiin toteutettua. Ihmiset ovat todella ottaneet Oodin omakseen. Kirjasto on päivästä toiseen pullollaan ihmisiä, vaikka avaamisesta on pian jo puolitoista vuotta. Oodissa käy paikallisten asukkaiden lisäksi paljon myös turisteja. Suuren kävijämäärän vuoksi kirjastotoimen budjettia on jouduttu kasvattamaan ja henkilökuntaa sekä siivousta lisäämään. Mutta ihmisten kirjastokäynnit ja viihtyminen ovat iloisia asioita, joten kasvaneet kulut eivät harmita. Ehkä jopa hieman yllätyksenä tuli, että Oodin avaamisen ja suosion myötä kävijämäärät ovat kasvaneet myös monissa muissa Helsingin kirjastoissa.


      https://yle.fi/uutiset/3-10940050

      https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006396503.html

      https://yle.fi/uutiset/3-10705854

      https://www.ornamo.fi/fi/artikkeli/oodin-sisustusarkkitehti-heikki-ruoho-onnistuimme-mielestani-hyvin-siina-miten-tilat-toimivat/

      https://www.hel.fi/designhelsinki/fi/muotoilu-kaupunki/oodi-palvelumuotoilun-oppikirjaesimerkkina

    • Anonyymi

      Riihimäellä jalostetaan muoviroskista granulaatteja uusiomuovin tuotantoon

      Suomessa muovinkierrätys on aloitettu verraten myöhään, mutta Suomi on kulkenut länsimaiden etujoukoissa kierrätysmuovin jalostuksessa. Suurin harppaus tapahtui vuonna 2016, kun Fortumin muovinjalostuslaitos aloitti toimintansa Riihimäellä. Sinne viedään lajitellut muoviroskat koko maasta. Tosin suomalaisten nopeasti kasvanut muovinkierrätysinto on yllättänyt asiantuntijat, eikä Riihimäen laitos tällä hetkellä pysty vastaamaan kiihtyvään kierrätystahtiin. Varastoinnin lisäksi keräysmuovia on päätetty väliaikaisesti viedä myös ulkomaille ja toisen muovinjalostuslaitoksen perustamista Suomeen suunnitellaan parhaillaan. Muovikriisin taustalla ovat maailmanlaajuinen jätetulva, ympäristölle aiheutuvat haitat sekä tiukentuneet asenteet ja lait. Perinteisesti länsimaat ovat dumpanneet muovijätteitään köyhempiin maihin. Maailman suurin keräysmuovin viejä on ollut EU, perässään Yhdysvallat ja Japani. EU:n keräysmuoveista valtaosa on viety Kiinaan, missä niitä on käsitelty usein varsin alkeellisilla menetelmillä ja muoveja on päässyt runsaasti mm. valtameriin. Vuoden 2017 jälkeen Kiina ei enää ole ottanut ulkomaista jätemuovia vastaan. Kiinan päätös aiheutti paniikkia monissa länsimaissa. Jätemuovikuormia alettiin viedä Malesiaan, Thaimaahan ja Vietnamiin. Näiden kiristettyä linjaansa muovivirta kääntyi Indonesiaan ja Turkkiin. Ratkaisu ei ole kestävä, vaan länsimaiden on käytännössä pakko kehittää muovin uusiokäyttöä. Fortumin mekaanisen muovinkierrätyksen menetelmä on monistettavissa ja monet maat ovat olleet siitä kiinnostuneita. Saksassa muovia kierrätetään myös kemiallisesti. Fortumin uusiomuovi vastaa ominaisuuksiltaan neitseellistä muovia. Epäpuhtauksien osuus on vain muutama prosentti. Kierrätysmuovin hiilijalanjälki on 85 prosenttia pienempi ja hinta on 20–25 prosenttia alhaisempi kuin neitseellisellä muovilla. Kierrätysmuovia voi käyttää lähes kaikkeen, mihin neitseellistä muoviakin. Suomessa siitä tehdään tällä hetkellä muun muassa rakennusmateriaaleja, muoviputkia, tiski- ja vessaharjojen varsia, kastelukannuja, kukkaruukkuja, pesuainepulloja ja uusiomuovikasseja.


      https://yhdessa.fortum.fi/kierratetty-muovi-saa-uuden-elaman-fortumin-jalostamossa

      https://www.sitra.fi/caset/kaytetty-muovi-uusioraaka-aineeksi/

      https://www.hs.fi/elama/art-2000006388515.html

      https://yle.fi/uutiset/3-8576457

      https://yle.fi/uutiset/3-10267213

      https://yle.fi/uutiset/3-10751262

      • Anonyymi

        Kierrätysmuovista valmistetaan paljon mm. lasten pulkkia mäenlaskua varten. Niitä menee nyt taas kaupaksi tosi paljon, koska lunta on paljon Etelä-Suomea myöten.

        "Pulkkien myynti on valmistajien mukaan nousu­kiidossa jo toista talvea putkeen – Kierrätys­muovista tehdyt pulkat käyvät kaupaksi"

        https://www.hs.fi/talous/art-2000008517904.html


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      LapsiArkki tukee yksinhuoltajia ja heidän lapsiaan

      Yhden vanhemman perheiden tueksi on kehitetty LapsiArkki-toimintaa. Tavoitteena on tarjota vertaistukea ja hetken hengähdystauko lapsiperhearkea yksin pyörittäville vanhemmille. Toimintaa tarjotaan evankelis-luterilaisissa seurakunnissa eri puolilla Suomea. LapsiArkki-toiminta on kuitenkin kaikille avointa ja maksutonta, eikä esimerkiksi seurakunnan jäsenyyttä vaadita. Seurakuntien koulutetut lapsi- ja perhetyöntekijät vastaavat LapsiArkki-toiminnasta, mutta etenkin lastenhoidossa voi olla mukana myös tehtävään perehdytyksen saaneita vapaaehtoistyöntekijöitä. LapsiArkki-toimintaa on tarkoitus laajentaa kaikkiin seurakuntiin. Samalla toimintaa pyritään kehittämään sisällöllisesti. Yhteistyötä tehdään Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n kanssa. LapsiArkkia on kehitetty Me-säätiön rahoituksen turvin.


      https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/-tallaiselle-on-tarvetta-yksinhuoltajia-tukeva-lapsiarkki-hanke-on-levinnyt-jo-25-seurakuntaan#ccc4a297

      https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/lapsiarkki-tukee-yhden-vanhemman-perheita-turvaverkot-ja-jaksaminen-ovat-parantuneet/

      https://www.lapsiarkki.fi/

      https://www.mesaatio.fi/

      https://monimuotoisetperheet.fi/jarjestot/yhden-vanhemman-perheiden-liitto-ry/

    • Anonyymi

      Kajaanin Skoda Transtechilla pyyhkii hyvin

      Kiskokalustoa Kajaanin Otanmäessä valmistavan Skoda Transtechin tulevaisuus näyttää hyvältä. Helsinkiin tehdyt Artic-raitiovaunut ovat menestyneet liikenteessä hienosti. Nyt työn alla on Tampereella elokuussa 2012 aloittavan raitiovaunuliikenteen vaunuja. Tilauskirjoissa on myös raitiovaunutoimitus Saksan Mannheimiin sekä paikallisjunatilaus Latviaan. Helsingin raiteilla on nähty koeajossa Artic XL -pikaraitiovaunu, joita Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) on tilannut uusille reiteille Kruunuvuorenrannan ja Raide-Jokerin liikennöintiin.


      https://yle.fi/uutiset/3-10389266

      https://yle.fi/uutiset/3-10952673

      https://www.talouselama.fi/uutiset/historiallinen-raitiovaunukauppa-transtech-myi-miljoonien-raitiovaunun-saksaan/23b97e25-7854-4c2a-aa26-b7a9c9d7ce7a

      https://www.iltalehti.fi/talous/a/e1f567d8-cf61-4d02-a6a9-1569b9ad9d58

    • Anonyymi

      Nyhtökaura Yhdysvaltojen markkinoille

      Muutama vuosi Nyhtökaura® oli kaikkien huulilla. Nyt tuo mainio suomalainen ruokainnovaatio on jo niin sanotusti peruskauraa meille suomalaisille. Tuoteperhekin on laajentunut mm. pihveillä, pullilla ja Delikauralla. Rapakon takana Nyhtökaura® on kuitenkin vielä tuntematon juttu - mutta ei enää kauan. Nyhtökaura® nimittäin tähtää Amerikan markkinoille ja se on jo valittu Sysco Corporationin valikoimaan. Yhdysvaltalainen Sysco myy, markkinoi ja jakelee elintarvikkeita. Yrityksellä on yli 650 000 asiakaskohdetta yli 90 maassa. Nyhtökaura® on korkeasta proteiinipitoisuudestaan ja proteiinin laadukkaasta koostumuksesta tunnettu kasviproteiini. Sitä valmistetaan kaurasta, pavuista ja herneestä mm. Suomen Järvenpäässä ja Ruotsin Mölnlyckessä.


      https://yle.fi/uutiset/3-11220572

      https://goldandgreenfoods.com/fi/

      https://goldandgreenfoods.com/fi/taco-bell-ja-goldgreen-laajentavat-yhteistyotaan/

      https://news.cision.com/fi/paulig/r/nyhtokaura-poiki-uusia-tuoteideoita--gold-green-foodsin-delikaura-on-helppo-ja-maistuva-kasvisruoan-,c3000517

    • Anonyymi

      Viiden miljoonan asukkaan metropoli 3,5h junamatkan päässä Helsingistä

      Pietari on maailman pohjoisin miljoonakaupunki, jonka upea historiallinen keskusta on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista. Pietaria kutsutaan Pohjolan Venetsiaksi, koska se on rakennettu yli 40 saarelle noin 340 sillan avulla. Helsingin ja Pietarin välillä liikennöi päivittäin neljä Allegro-junaa kumpaankin suuntaan. Lisäksi kaupunkien välillä liikennöi risteilyalus sekä bussivuoroja. Syksyllä 2019 Venäjä helpotti matkustamista maiden välillä uuden ns. kevytviisumin avulla, jonka saa nopeasti ja ilmaiseksi internetin kautta. Vielä Pietariakin lähempänä oleva matkakohde suomalaisille on tietenkin Viipuri. Ei pidä unohtaa myöskään Moskovaa eikä Petroskoita. Venäjä tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia lähilomaa kaipaaville ja esimerkiksi lentomatkustusta vältteleville suomalaisille. Matkailun lisäksi Venäjän läheisyys luo tietenkin mahdollisuuksia myös maiden väliselle bisnekselle ja kulttuurivaihdolle. Halvimmillaan Helsingistä matkustaa Pietariin 10€ (bussi) ja 29€ (juna) lipuilla. Pietari on ihan naapurissa! Alle on listattu matka-aikoja Pietariin eri puolilta Suomea.

      Vainikkala 1 tunti 30min (juna)
      Kouvola 2 tuntia 15min (juna)
      Lahti 2 tuntia 40min (juna)
      Helsinki 3 tuntia 30min (juna)
      Tampere noin 5 tuntia (bussi & juna, vaihto Lahdessa)
      Kuopio 5 tuntia 15min (juna, vaihto Kouvolassa)
      Turku noin 6 tuntia (juna, vaihto Hgissä)


      https://www.vr.fi/cs/vr/fi/pietari

      https://lahiomutsi.fi/2019/11/15/ensimmaista-kertaa-venajalla-junalla-pietariin/

      https://omaaikalehti.fi/artikkeli/vanha-ja-trendikas-kohtaavat-pietarissa-6.147.128621.87e9c0a777

      https://www.apu.fi/artikkelit/miljoonakaupunki-pietari-matkailijan-parhaat-vinkit

      https://www.apu.fi/artikkelit/venajan-risteily-ilman-viisumia-kuin-euroviisut-suomenlahden-laineilla-ja-sukellus-pietarin-historiaan

      https://www.attitydi.fi/2018/05/upea-23-balettimatka-pietariin/

    • Anonyymi

      Finnsementti investoi 12 miljoonaa Raaheen

      Kotimainen sementinvalmistaja Finnsementti investoi 12 miljoonaa euroa Raaheen rakennettavaan jauhatuslaitokseen. Uusia laitos tulee jauhamaan masuunikuonaa, joka on hiilidioksidivapaa sementin seosaine. Kuonan käyttö pienentää sementinvalmistuksen hiilijalanjälkeä merkittävästi. Uusi laitos rakennetaan Lapaluodon teollisuusalueelle.


      https://finnsementti.fi/ajankohtaista/lehdistotiedote-18-9-2019-finnsementti-investoi-merkittavasti-co2-paastojen-vahentamiseen-raaheen-uusi-jauhatuslaitos/

    • Anonyymi

      Yhdessä syömällä vähennetään yksinäisyyttä ja ruokahävikkiä

      Suomessa on viime vuosina kehitetty yhteisöruokailuja ja muun muassa kaupoista tulevan ruokahävikin hyödyntämistä. On perustettu hävikkiruoan logistiikkakeskuksia, joiden työntekijöistä osa on muun muassa työelämää kohti kuntoutuvia henkilöitä. Tavoitteita on monta: Yhteisöruokailujen avulla pyritään pienentämään ilmastopäästöjä jätteeksi menevän ruoan määrää vähentämällä, tarjoamaan kuntouttavan työn ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksia toimintaa/työtä kaipaaville, houkuttelemaan yksinäisiä mukaan yhteisiin ruokahetkiin, jakamaan ruoka-apua entistä paremmin sitä tarvitseville ja lisäämään asuinalueen yhteisöllisyyttä. Yhteisöruokailuja ei kehitetty pelkästään vähävaraisille, vaan niihin toivotaan mukaan erilaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita yhteisöllisyydestä. Joku tulee yksinäisyyden vuoksi, joku vaihtelun vuoksi, joku olemattomien ruoanlaittotaitojen vuoksi, joku ystävien kanssa jne. Katso alla olevan linkin kautta muutaman minuutin mittainen video Vantaan Myyrmäessä järjestettävistä yhteisöruokailuista.


      https://youtu.be/EiI17wQ2tQA

      https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/-valilla-vain-on-niin-mukava-tulla-valmiiseen-poytaan-jopa-150-asiakasta-osallistuu-hakunilassa-yhteisoruokailuun#ccc4a297

      https://www.yhteinenpoyta.fi/

      https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/havikkiterminaali-mullistaa-ruoka-avun-toiminnan-kaynnistaminen-vaatii-kaupungilta-ensi-vuodelle-1-2-miljoonaa-euroa#ccc4a297

      https://yle.fi/uutiset/3-10549310

      https://fingerroos.net/toiminta/syoraan-yhressa

      https://www.siltalehti.fi/sivustot/silta/juttusilta/arjessa/ihmiset_kohtaavat_toisensa_nasin_yhteisoruokailussa.46272.news

      https://www.kotka-kyminseurakunta.fi/lapsille-ja-lapsiperheille/meijan-keittio

    • Anonyymi

      Lappset tuo ensimmäisenä markkinoille 100% luonnollisen tekonurmien täyteaineen

      Rovaniemeläinen Lappset Group tuo markkinoille jalkapallon tekonurmikentille tarkoitetun luonnonmukaisen täyteaineen, Lappset Puurouheen. Männystä (100%) valmistettu puurouhe soveltuu sisä- ja ulkokäyttöön. Pitkän testaus- ja tutkimusprosessin aikana Lappset Puurouheen todettiin täyttävän täysin FIFA Quality -ohjelman ja Palloliiton vaatimukset. Puurouhe antaa jalkapalloilijan jalalle tarvittavan tuen ja vakauden sekä keskimäärin 10% paremman vasteen kuin perinteinen kumirouhe. Puurouheesta ei myöskään leviä ympäristölle tai terveydelle haitallisia yhdisteitä, myrkkyjä eikä mikromuoveja. Kun puurouhe tulee elinkaarensa päähän jalkapallokentällä, sitä voidaan vielä uusiokäyttää esimerkiksi mullan rikasteena tai kuorikatteena. Lappset Puurouheella on 10 vuoden takuu tekonurmikentän täyttöaineena.


      https://www.sttinfo.fi/tiedote/lappset-group-tuo-ensimmaisena-yrityksena-markkinoille-tekonurmien-taysin-luonnollisen-tayteaineen-puurouheen?publisherId=1670&releaseId=69866001

    • Anonyymi

      Fazerin vierailukeskus Vantaalla on supersuosittu

      Vantaalle Fazerin tehtaiden yhteyteen avattiin syyskuussa 2016 Fazerin vierailukeskus, missä vierailijat pääsevät tutustumaan Fazer-tuotteiden raaka-aineisiin, tuotantoon, vastuullisuuteen, historiaan, innovaatioihin ja tuotevalikoimaan. Kierrokseen sisältyy tietenkin myös kunnon karkkimaistiaiset. Vierailukeskus on ollut todella suosittu sekä ryhmien että yksittäisten kävijöiden keskuudessa. Näyttelyyn haluavan täytyy ostaa lippu tunnin mittaiselle opastetulle kierrokselle. Vierailukeskuksen myymälään ja kahvilaan pääsee maksutta. Kierroksia on viikoittain tarjolla ruotsiksi ja englanniksi. Pyydettäessä opastus järjestetään myös saksaksi, ranskaksi, viroksi, venäjäksi ja kiinaksi. Fazer Experience -vierailukeskuksessa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja ryhmät voivat varata kokoustiloja käyttöönsä.


      https://www.visitfazer.com/info/vierailukeskus/

      https://www.visitvantaa.fi/fi-FI/page/5e28356b3cdfc96d421566c2

      https://news.cision.com/fi/fazer-group/r/fazer-experience--vierailukeskuksessa-yli-200-000-kavijaa-vuonna-2018,c2719445

      https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/546220-fazerin-vierailukeskuksen-suosio-ei-hyydy-vuoden-kavijamaaratavoite-tayttyi-jo

      https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/599203-namut-ja-keksit-kiinnostivat-yli-180-000-kavijaa-fazer-loi-ennatyksen-vantaalla

      https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/447192-fazerin-uudella-vetonaulalla-hurja-suosio-jo-tuhansia-kavijoita-useat-opastukset

    • Anonyymi

      Täällä ollaan edelleen ja aikomuksena on jatkaa positiivisten uutisten julkaisemista. Korona-härdelli imaisi minutkin mukaan ja aikaa on kulunut uudenlaisen arjen opetteluun, läheisten auttamiseen ja muihinkin odottamatta vastaan tulleiden ongelmien ratkomiseen.

      Suomessa on edelleen valmiuslaki voimassa ja istun itsekin täällä muusta Suomesta eristetyllä Uudellamaalla. Koska poikkeustila-arki kuitenkin on lähtenyt varsin hyvin rullaamaan, päätin jatkaa Suomi-uutisten julkaisua.

      Pandemia vaikuttaa kaikkien elämään jollain tavalla. Monien elämään se tuo odottamattomia ongelmia esimerkiksi muuttuneen taloustilanteen vuoksi, sairaus- ja kuolemantapauksia unohtamatta. Ehkä nämä uutiset voivat osaltaan vahvistaa uskoa huomiseen, sillä eihän tämä pandemia kuitenkaan maailmanloppu ole.

      Asioilla on taipumus ratketa.
      Paljon voimia kaikille!

    • Anonyymi

      Huumorituotteet auttavat yrityksiä selviämään pandemiasta

      Kuten kaikki tietävät, maailman laajuinen pandemia kurittaa yrityksiä nyt ympäri maailmaa. Niin Suomessakin. Moni yrittäjä on menettänyt pandemian vuoksi tilauksia ja asiakkaitaan. Yritykset ovat kuitenkin keksineet luovia ratkaisuja korona-virusajasta selvitäkseen. Tässä on muutamia esimerkkejä pääkaupunkiseudulta.

      Espoon Oma Panimo lanseerasi heti pandemian alkumetreillä Poikkeustila-oluen, kun 8000 pullon oluterä uhkasi jäädä myymättä yritystilaisuuksien peruuntumisen vuoksi.

      Helsinkiläinen leipomo Rönttösrouva kehitti vessapaperirullan muotoisen kakun vitsinä wc-paperin hamstraukseen, jota ihmiset pandemian alkumetreillä harrastivat. Suuren suosion saavuttanutta kakkua on myyty sitä mukaan kuin niitä on valmistunut. "Vessapaperikakku" on pelastanut leipomon työntekijät lomautuksilta. Yritys nimittäin menetti hetkessä kaikki kevään tilaukset, kun asiakkaiden oli pakko peruuttaa perhe- ja yritysjuhliaan sekä muita yleisötilaisuuksia.

      Vantaalainen painotalo puolestaan yrittää selvitä entisten tilausten peruuntumisesta myymällä pandemia-aiheista paitoja ja lippalakkeja. Myynnissä on esimerkiksi "Make Uusimaa Great Again" -lippiksiä ja paitoja, joiden rinnuksissa lukee "jos näet lukea tämän olet liian lähellä". Ensimmäinen viittaa tietenkin Uudenmaan maakunnan eristämiseen muusta Suomesta ja jälkimmäinen siihen, että tartuntojen välttämiseksi ihmisten tulisi pitää turvaväliä toisiinsa.

      Huumori on tunnettu defenssi- eli selviämiskeino Yritysten huumorituotteet voivat auttaa asiakkaitaan selviämään kurjan ajan yli.


      https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000006445065.html

      https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/ronttosrouva-myy-nyt-49-euron-vessapaperirullia-halusimme-tuoda-arkeen-hieman-maukkaamman-rullan-twistattuna-huumorilla/7765780#gs.2h0dlp

      https://www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2000006463487.html

      • Anonyymi

        Kiitos näistä hyvistä uutisista!
        Entisenä ruotsinsuomalaisena tiedän, että tietyissä piireissä Suomesta uutisoidaan tarkoitushakuisen kielteisesti vuodesta toiseen.

        PS. Poikkeustila-olutta ei ollut eilen kaupassa. Paikan löysin, mutta hylly oli tyhjä. Ostan jos löydän.


    • Anonyymi

      Biolan Oy jatkoi investointejaan ja kehittää toimintaansa entistäkin ympäristöystävällisempään suuntaan

      Länsi-Suomen Eurassa toimiva Biolan Oy aikoo kolminkertaistaa lannoitetuotantonsa. Samalla yritys laajentaa tuotevalikoimaansa erityisesti luomutuotantoon soveltuvilla tuotteilla. Vuosina 2019-2020 Biolan investoi 7,5 miljoonaa euroa tehtaansa uudistamiseen. Investointien avulla tuotanto saadaan kaksinkertaistettua ja tehdas siirtyy käyttämään ympäristöystävällisempää energiaa. Jatkossa biokaasu on tehtaan tärkein energiamuoto. Myös tehtaan aurinkoenergiajärjestelmää laajennetaan. Nyt käynnissä olevat muutokset ovat jatkoa yrityksen jo aiemmin tekemille kehityshankkeille.

      Biolanin yhteistyötä UNICEF:in kanssa kestävän ja vettä säästävän käsienpesuhanan kehittämiseksi jatkuu. Biolanin valmistamia elefanttihanoja on testattu mm. Mosambikissa UNICEF:in rahoittamissa kouluissa.


      https://yle.fi/uutiset/3-10848705

      https://www.biolan.fi/artikkelit/lehdistotiedotteet/suomalaistehdas-tekee-katostaan-aurinkovoimalan

      https://yle.fi/uutiset/3-8427693

      https://www.biolan.fi/artikkelit/lehdistotiedotteet/biolan-ja-suomen-unicef-jatkavat-yhteistyota-koulujen-hygienian-parantamiseksi

    • Anonyymi

      Lukukoirat vierailevat nykyään myös kouluilla ja jopa yliopistoissa

      Lukukoira-toiminta alkoi Suomessa vuonna 2011. Alunperin idea on lähtöisin Yhdysvalloista, missä sitä kehiteltiin erityisesti lukihäiriöstä kärsivien lasten avuksi. Lukukoirat ja heidän ohjaajansa ovat kurssin käyneitä ja tehtävään soveltuviksi todettuja vapaaehtoistyöntekijöitä. Suurin osa Suomen lukukoirista tekee palkatonta työtään kirjastojen lastenosastoilla. Kirjastojen lapsiasiakkaat voivat lukea lukukoirille kirjoja. Tavoitteena on lapsen lukutaidon kehittyminen, mutta jotkut lapsiasiakkaat hyötyvät lukukoira-toiminnasta myös esimerkiksi ujouden, koirapelon tai puheen kehityshäiriöiden vuoksi. Koska kaikki perheet eivät käy kirjastoissa, on lukukoira-toiminta laajennettu myös kouluihin. Kirjastojen lähellä sijaitsevien koulujen luokat vierailevat koulupäivien aikana kirjastossa, missä oppilaat pääsevät lukemaan lukukoiralle. Joissain kouluissa lukukoira-toiminta on puolestaan järjestetty niin, että lukukoira ohjaajineen saapuu koululle.

      Jyväskylän yliopisto aloitti vuonna 2018 ensimmäisenä suomalaisyliopistona yliopisto-opiskelijoille suunnatun lukukoira-toiminnan. Taustalla ovat opiskelijoiden joukossa lisääntyneet stressi ja keskittymisvaikeudet. Kampukselle tulevien lukukoirien avulla mm. oppimisvaikeuksista kärsivät opiskelijat voivat harjoitella esimerkiksi hankalia vieraiden kielten äänteitä tai opintoihin sisältyvää esitelmän pitämistä. Useimmissa paikoissa lukukoirien asiakkaaksi pääsee varaamalla ajan, joka on yleensä 15 minuutin mittainen.


      http://www.rautalampilehti.fi/koulupalsta/lukukoira-uuno

      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/11/14/lukukoira-auttaa-lukemaan-opettelevaa-ja-nyt-myos-yliopiston-opiskelijaa

      https://www.nokiankaupunki.fi/vapaa-aika/kirjasto/lapset/lukukoiratoiminta/

      https://www.hs.fi/lastenuutiset/art-2000006116892.html

    • Anonyymi

      Suomen huoltovarmuusvarastoja kehuttiin amerikkalaislehdessä

      Olen vuosikausien ajan pitänyt kodissani niin sanottua kotivaraa, johon löytyy ohjeet mm. Marttaliiton nettisivuilta. Muona- ja tarvikevarastoni on aika ajoin herättänyt hilpeyttä tuttavien keskuudessa. Amerikkalaistuttu kerran naljaili, eikö Suomi kykene huolehtimaan asukkaistaan. Myös Ruotsissa asuva sukulaiseni ihmetteli, miksi yksittäisten kansalaisten täytyisi varautua kriiseihin, kun onhan Suomessa pelastustoimesta ja väestönsuojelusta vastaavat viranomaisetkin.

      Viikonloppuna YLE kertoi The New York Timesin julkaisseen artikkelin, jossa kehuttiin Suomen huoltovarmuusvarastoja. Juttuun haastateltu norjalainen puolustustutkija Magnus Hakenstad myönsi Suomen olevan parhaiten valmiudessa oleva maa: "Aina valmiina suureen katastrofiin tai kolmanteen maailmansotaan." Tässä on mahdollisesti selitys minun ja monen muun suomalaisen kotivarmuusvarastoille sekä Marttaliiton julkaisemille neuvoille. Olen huomannut, että viime vuosina Ruotsissakin on alettu puhua preppaamisesta, kriisilaatikoista ja varautumisesta. Minusta se on hyvä asia. Täällä Suomessa kotivarasta ja erilaisiin kriiseihin varautumisesta on puhuttu aina.

      Suomi ei paljasta tarkkoja tietoja valtion huoltovarmuusvarastoista, mutta niihin on kerätty mm. lääketieteellisiä tarvikkeita, viljaa, öljyä, maataloustyökaluja sekä materiaalia ammusten tekemiseen. Suomen varmuusvarasto on yksi Euroopan suurimmista. Kyse on kuitenkin kirjaimellisesti varautumisesta, sillä varmuusvarastojen tarvikkeita käytetään parhaillaan olevan pandemian aikana ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Olen kuullut mm. ruotsalaisilta vitsailua suomalaisten varautumisesta ja varman päälle ottamisesta. Kuulemma haaskataan rahaa ja vaivaa ihan turhan päiten.

      Suomalaisten varautumisintoa selittää varmasti osin oman maan historia ja osin sijainti. Uskoakseni ilmastollakin on merkitystä. Mutta olipa syynä mikä tahansa, Suomen Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema totesi osuvasti: "Varautuminen on suomalaisessa DNA:ssa."


      https://yle.fi/uutiset/3-11293438

      https://yle.fi/uutiset/3-11272633

      https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/

    • Anonyymi

      Suomen Fintastic nappasi junioreiden MM-kultaa

      Suomi on jo pitkään menestynyt muodostelmaluistelussa eikä lajin suosio ole laantumassa. Suomalaisjoukkueet ovat vuosi toisensa perään haalineet erivärisiä MM-mitaleita niin aikuisten kuin nuorten sarjoista.

      Tänä keväänä aikuisten MM-kilpailut jouduttiin valitettavasti peruuttamaan pandemian vuoksi, mutta junioreiden MM-mittelöt ehdittiin kisata juuri ennen kuin virustauti alkoi todenteolla levitä eri maihin.

      Helsinkiläinen Fintastic nappasi kisoista MM-kultaa. Hopea ja pronssi menivät venäläisjoukkueille. Suomen toinen joukkue Team Mystique luisteli neljänneksi jääden vain 0,04 pistettä pronssia saaneen venäläisjoukkueen tuloksesta.

      Voit katsoa Fintasticin voittoisan vapaaohjelman tästä: https://youtu.be/xzcVyAsMoPw

      Neljänneksi tulleen Teamin Mystiquen kilpailusuorituksen näet tästä: https://youtu.be/zc3F_Qsz5jk


      https://yle.fi/urheilu/3-11257765

      https://www.skatingfinland.fi/tapahtumat/team-fintastic-voitti-junioreiden-mm-kultaa-nottinghamissa/

      https://helsingintaitoluisteluklubi.com/muodostelmaluistelu/joukkueet/team-fintastic/

      https://www.instagram.com/teamfintastic/?hl=fi

    • Anonyymi

      Länsimetron kakkosvaihe on pysynyt aikataulussa ja edellyt puoliväliin

      Metron työmaa eteläisessä Espoossa jatkuu toivottuun tapaan. Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi vahvistaa, että kokonaisuuden kannalta ollaan aikataulussa ja myös kustannukset ja laatu vastaavat tavoitteita. Länsimetron ykkösvaiheen ongelmista on otettu opiksi ja monet asiat on nyt tehty eri tavalla. Länsimetron jatke on tällä hetkellä Suomen suurin käynnissä oleva rakennusurakka. Työn alla on varsinainen metrorata, viisi asemaa sekä Sammalvuoren varikko. Uudet metroasemat ovat Finnoo, Kaitaa, Soukka, Espoonlahti ja Kivenlahti. Tarkkaa päivämäärää liikenteen aloittamiselle ei vielä ole järkevä määritellä. Metroliikenteen on määrä käynnistyä nyt rakenteilla olevalla radalla vuoden 2023 aikana.


      https://www.lansimetro.fi/uutiset/lansimetron-kakkosvaihe-on-puolivalissa-ja-aikataulussa-tilannejohtaminen-pitaa-megaprojektin-hallinnassa/#b30ff9e1

      https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006422355.html

    • Anonyymi

      Suomi pyöräilee enemmän ja enemmän -
      "Pyöräily on uusi golf!"

      Pyöräily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, eikä innostus vaikuta laantuvan. Yhä useampi kulkee työ- ja opiskelumatkojaan pyörällä ainakin sesonkiluonteisesti. Myös talvipyöräily on lisääntynyt ja kaupunkipyörät ovat hyvin suosittuja. Pyöräteitä, opasteita, reittikarttoja ja pyöräilijöiden palveluita on kehitetty eri puolilla maata.

      Helsingin Pasilaan avattiin lokakuussa 2019 Suomen ensimmäinen pyörien pysäköintilaitos, jossa on tilaa yli tuhannelle polkupyörälle ja jossa pyöräilijöille on tarjolla myös oheispalveluita kuten pyörähuoltoa, pitkäaikaissäilytystä, peseytymismahdollisuudet, lounge ja yhteislenkkejä. Kaikkiaan Tripla-kauppakeskuksen alueella on tilaa 3500 polkupyörän pysäköintiin.

      Pyöräilyn lisääntyminen on jo aiempina vuosina saanut monia luopumaan autoistaan tai ainakin vähentämään autoilua. Osa käyttää oman auton sijasta yhteiskäyttö- tai vuokra-autoja. Tänä keväänä ennätysmäärä autoja on poistettu määräaikaisesti liikennekäytöstä (ns. seisontavakuutus). Jopa 100 000 suomalaista on poistanut autonsa liikennekäytöstä korona-kriisin keskellä. Toimenpiteellä voi säästää rahaa, mikä on monille tärkeää lomautusten ja irtisanomisuhkien keskellä. Toisaalta tavallista aikaisempi kevät ja liikuntaharrastusten keskeytyminen varmasti myös houkuttelevat ihmisiä pyöräilemään.


      https://aamuset.fi/artikkeli/4715591/Tyomatkapyoraily yha suositumpaa

      https://yle.fi/uutiset/3-11291166

      https://yle.fi/uutiset/3-8846685

      https://anna.fi/hyvinvointi/liikunta/tyomatkapyoraily-saastaa-aikaa-ja-rahaa-ja-lisaa-hyvinvointia-10-vinkkia-pyorailijalle

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/helsinki-hakee-ulkomailta-mallia-pyorailyjarjestelyihin-asiantuntija-kertoo-nykyiset-vaaranpaikat-eivat-autoilijatkaan-valttamatta-osaa-pyorailya-koskevia-saantoja/7385248#gs.2tad42

      https://www.yit.fi/ytimessa/suomen-ensimmainen-pyorapysakointilaitos#

      https://www.kulkulaari.fi/

      https://yle.fi/uutiset/3-10521896

    • Anonyymi

      Haminaan rakennetaan mäntyöljyn jalostuslaitos

      Haminan sataman yhteyteen rakennetaan raakamäntyöljyä jalostava biotuotetehdas. Raakamäntyöljy on havusellutuotannon sivutuote. Sen tisleiden hiilijalanjälki on jopa 90 prosenttia alhaisempi kuin vastaavilla fossiilisilla tuotteilla. Yli 60 prosenttia tulevan biotuotetehtaan tuotannosta tulee ohjautumaan biopolttoaineiden valmistukseen.

      Biotuotetehtaan tuotanto on ympäristöystävällistä. Tuotannosta ei synny jätteitä, hajukaasut poltetaan ja jäähdytysvesi ohjataan kunnalliseen vesilaitokseen.

      Biotuotetehtaan rakennuttaa Fintoil. Insinöörisuunnittelun ja laitoskokonaisuuden toimittaa Neste Engineering Solutions. Kyseessä on yli 100 miljoonan euron investointi. Rakentaminen aloitetaan lupien varmistuttua, aikaisintaan loppuvuodesta 2020.

      Fintoil arvioi käynnistävänsä tehtaan Haminan öljysatamassa vuoden 2022 loppupuolella. Yhtiö aikoo työllistää suoraan 30 ja välillisesti noin 100 henkeä.


      https://yle.fi/uutiset/3-11191149

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006395305.html

    • Anonyymi

      Saamen kielten elvytys on ottanut edistysaskeleita

      Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: Pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Ne ovat kaikki uhanalaisia kieliä, joiden säilymistä yritetään edistää kielen elvytyksen keinoin.

      Iloa tuottaa saamen kielen opiskelijoiden määrän kasvu perusopetuksessa 2000-luvun aikana. Saamea äidinkielenään opiskelevien joukko ei ole kasvanut, mutta saamen opiskelu vapaaehtoisena vieraana kielenä on lisääntynyt.

      Helsingin Pasilasaa aloitettiin syksyllä 2018 kaksikielinen suomi-saame-opetus peruskoulussa. Pasilassa on tarjolla myös saamenkielistä varhaiskasvatusta. Helsingin lisäksi erilaisia saamenkielisiä kielipesä- ja kielikylpyopetuksen muotoja toteutetaan vain Lapin alueella. Muualla asuvat lapset voivat saada saamen opetusta ylimääräisenä opetuksena joko tavallisten koulupäivien jälkeen tai nykyään myös entistä useammin etäopetuksena digitaalisesti. Myös saamelaisten omat yhdistykset järjestävät jäsenilleen ohjelmaa kuten aikuisten kielikursseja, perheleirejä, nuorten tapaamisia jne.

      Lasten saamen kielen opiskelua helpottamaan on tuotettu myös tuotteita: Lastenkirjoja on käännetty saamen kielelle ja joitakin piirrosfilmejä on dubattu saamen kielelle. Yleisradio tuotti Muumi-animaatiosarjan ja Disney Frozen II -elokuvan pohjoissaamen kielellä.


      https://www.hs.fi/lastenuutiset/art-2000005826346.html

      https://yle.fi/uutiset/3-10178470

      https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/88012-saamelaiskulttuuri-kokee-paivannousun

      https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=7149873

      https://www.oph.fi/fi/uutiset/2019/kuukauden-tilasto-saamea-opiskelevien-maara-kasvaa-saamenkielista-opetusta-tarjolla

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saamen-kielet-edelleen-uhanalaisia/5859250#gs.2tm0nd

      https://yle.fi/uutiset/3-5422292

      https://www.journalisti.fi/artikkelit/2019/10/koltansaame-oli-katoamassa-sitten-sara-wesslin-alkoi-kirjoittaa-silla-uutisia/

      https://www.maailmankuvalehti.fi/2018/pitkat/saamen-kielten-elvyttamiseksi-tehdaan-lujasti-toita-ei-mitaan-mettaperan-kielia

      https://yle.fi/uutiset/3-10606488

      https://www.kieliverkosto.fi/fi/journals/kieli-koulutus-ja-yhteiskunta-syyskuu-2017-1/kielipesissa-elvytetaan-uhanalaista-saamen-kielta

      https://liikkeessaylirajojen.fi/saamen-kielten-on-saatava-kuulua-kaupungeissa/

    • Anonyymi

      Tampereen ja Espoon uudet maauimalat saavuttaneet suuren suosion

      Espoo on Helsingin jälkeen Suomen toiseksi suurin kaupunki ja Tampere kolmanneksi suurin. Kummastakin kaupungista puuttui kuitenkin pitkään maauimalat, joita Helsingissä, Turussa ja Hyvinkäällä on peräti kaksin kappalein. Ja löytyyhän maauimaloita myös muun muassa Lahdesta, Hämeenlinnasta, Porista, Raumalta, Pietarsaaresta, Askolasta ja Keravalta.

      Asiaan tuli muutos, kun Espoon maauimala avattiin toukokuussa 2016 ja Tampereen maauimala elokuussa 2018. Muutaman vuoden jälkeen voi todeta, että kumpikin uimapaikka on tullut tarpeeseen ja uimareita on riittänyt.

      Suomalaisten on väitetty olevan vesiliikuntakansaa ja ilmeisesti se pitää paikkaansa. Uusia maauimaloita on suunnitteilla mm. Jyväskylään. Ouluun on suunniteltu merikylpylää, jollainen löytyy jo Helsingin keskustasta. Helsingin Allas Sea Pool on yksityisen yrityksen pyörittämä toisin kuin kunnalliset maauimalat.


      https://www.hs.fi/lastenuutiset/art-2000002901673.html

      https://www.visitespoo.fi/fi/palvelu/leppavaaran-maauimala/

      https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002914816.html

      https://youtu.be/lMGy1rr5PWA

      https://yle.fi/uutiset/3-10331784

      https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/707411-maauimalan-ensimmainen-kesa-paattyy-ilmaiseen-sisaanpaasyyn-ensi-vuodeksi-on

      https://www.allasseapool.fi/fi/

    • Anonyymi

      Suomalaisyritykset tuottavat nyt käsidesiä niin paljon kuin mahdollista

      Kerroin jo aiemmin tässä ketjussa, että normaalioloissakin desinfioimistuotteita valmistavat suomalaisyritykset ovat pandemian vuoksi lisänneet tuotantoaan. Kysyntä on kuitenkin niin huimaa, että myös muiden alojen yritykset ovat väliaikaisesti ryhtyneet tuottamaan käsidesiä.

      Yksi käsidesin valmistukseen ryhtyneistä yrityksistä on joensuulainen suksivoiteita valmistava Vauhti. Joensuussa valmistuu nykyään 20 000 pikkupulloa käsidesiä päivässä. Pandemian rauhoituttua yritys aikoo jatkaa suksivoiteiden valmistusta, mutta saattaa ottaa käsidesin pysyvästi tuotevalikoimaansa.

      Juomayrityksistä käsidesiä ovat ryhtyneet valmistamaan ainakin savonlinnalainen pienpanimo Olaf Brewing sekä Koskenkorvan tislaamo, viskitislaamo Kyrö Distillery ja The Helsinki Distilling Company. Juomayritykset ovat tiedottaneet, että he haluavat auttaa pandemian aikana ihmisiä saamaan käsidesiä, joka pääsi alkuvaiheessa loppumaan kaupoista. Lisäksi ne tietysti haluavat turvata yrityksensä toiminnan ja työntekijöidensä työt aikana jolloin mm. alkoholimyynti ravintoloihin on rajusti vähentynyt.

      Suuremman kokoluokan käsidesituotanto saatiin pystyyn Paraisilla, missä maalitehdas päätti ottaa aineen tuotantoonsa pandemian ajaksi. Tehdas on voinut palkata 21 uutta työntekijää. Viikoittain valmistuu 100 000 litraa käsidesiä kolmessa vuorossa työskennellen.

      Monet suomalaiset käsidesin tuottajat ovat asettaneet tuotteelleen hintakaton. Se tarkoittaa, etteivät jälleenmyyjät saa rahastaa tuotteista härskejä hintoja. Myös internetin mustan pörssin myyntiä on pyritty hillitsemään erilaisin keinoin. Poikkeustilan aikana halutaan ylläpitää reiluja pelisääntöjä


      https://yle.fi/uutiset/3-11273326

      https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000006437073.html

      https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/ginia-ja-kasidesia-kansalle-nain-suomalaistislaamot-pyristelevat-koronakriisissa-alkoissa-kauppa-kaynyt-aika-hyvin/7767472#gs.2wkp3b

      https://www.iltalehti.fi/talous/a/00ceb2f0-a5a5-4e2a-9ddd-358d29389302

      https://yle.fi/uutiset/3-11274536

    • Anonyymi

      Taimiteko työllistää nuoria ja kompensoi hiilidioksidipäästöjä

      Taimiteko-hankkeen tavoitteena on työllistää suomalaisia nuoria sekä lisätä Suomen metsien hiilinieluja istuttamalla taimia alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä.

      Tavoitteena on istuttaa hankkeen avulla 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä. Tällöin uusia puita syntyisi yhteensä noin 20 miljoonaa kappaletta. Taimiteossa kompensoidaan niin yritystoiminnasta kuin yksityishenkilöiden arjesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä hiilinieluja Suomeen.

      Kun yritys tai yksityishenkilö haluaa kompensoida päästöjään Taimiteon avulla, he ottavat yhteyttä 4H-yhdistykseen sekä ostavat haluamansa määrän puuntaimia (2,50€/kpl). 4H-yhdistys ja paikalliset metsänhoitoyhdistykset etsivät metsitettävät maa-alueet. Sopivan alueen löydyttyä 4H rekrytoi ja kouluttaa nuoria istutustyöhön. Nuoret tekevät istutustyön ja saavat siitä rahallisen korvauksen. Ensimmäiset taimet istutettiin viime kesänä. Tälle vuodelle istutuksia on tulossa viime vuotta enemmän.

      Taimiteko voi olla vaikka vain muutaman taimen istuttamista, tai esimerkiksi koko vuoden hiilidioksidipäästöjen kompensoimista. Yrityksistä muun muassa Best-Caravan Oy, Canon Oy, Lidl, Neste Jari-Pekka Oy, Potwell, Aalto Haitek Oy, Kiilto Clean Oy ja ICT Elmo Oy ovat jo osallistuneet Taimitekoon ostamalla taimia. Yksityishenkilöt voivat osallistua Taimitekoon tänä keväänä avautuvan verkkokaupan avulla. Omien hiilidioksidipäästöjen määrää ja kompensointitarvetta voi arvioida Taimiteko-sivuilta löytyvien laskureiden avulla.


      https://www.taimiteko.fi/

      https://www.metsalehti.fi/uutiset/4hn-taimiteko-toiminnassa-kasvatetaan-hiilinieluja-ja-tyollistetaan-nuoria/#68d73cca

      https://4h.fi/ajankohtaista/tiedotteet/taimiteossa-nuoret-istuttavat-suomeen-uusia-hiilinieluja/

      • Anonyymi

        YLE on tehnyt kivan kuvaraportin Taimiteko-kampanjasta. Jutussa on kohtuullisen tekstimäärän lisänä paljon kuvia Punkalaitumelta, missä nuoret istuttavat 15 hehtaaria uutta metsää. Taimet ja istutustyön sponsoroi Siili Solutions Oy firman hiilidioksidipäästöjä hyvittääkseen. Juttuun on haastateltu useampaa nuorta.

        https://yle.fi/uutiset/3-11395311


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        YLE on tehnyt kivan kuvaraportin Taimiteko-kampanjasta. Jutussa on kohtuullisen tekstimäärän lisänä paljon kuvia Punkalaitumelta, missä nuoret istuttavat 15 hehtaaria uutta metsää. Taimet ja istutustyön sponsoroi Siili Solutions Oy firman hiilidioksidipäästöjä hyvittääkseen. Juttuun on haastateltu useampaa nuorta.

        https://yle.fi/uutiset/3-11395311

        Tässä on toinen kiva juttu Taimiteko-hankkeesta. Alla on muutama sitaatti ja linkki, josta voi lukea koko jutun.

        "Kesäkuussa 2021 Taimitekoja tehdään 15:ssä kohteessa, 12:n kunnan alueella eri puolilla Suomea. Työhön paikallisesti rekrytoidut nuoret istuttavat yhteensä reilut 190 000 kuusen- ja männyntaimea, mistä syntyy yli 95 hehtaaria uutta metsää. Nämä puun taimet sitovat 55 vuoden aikana noin 45 miljoonaa kiloa hiilidioksidia."

        "Tänäkin kesänä sadat alle 18-vuotiaat, pääasiassa peruskoulun päättävät nuoret työllistyvät Taimiteko-toiminnan kautta. Monelle nuorelle taimien istuttaminen on ensimmäinen kesätyöpaikka, josta he saavat arvokasta työkokemusta."

        https://www.sttinfo.fi/tiedote/nuoret-istuttavat-kesakuussa-yli-190-000-puun-taimea-taimitekoja-tekemassa-yli-50-organisaatiota?publisherId=24977777&releaseId=69907014


    • Anonyymi

      Järvenpäässä on maailman paras ruokakauppa

      K-Citymarket Järvenpää voitti arvostetun IGD Awardsin Store of the Year 2019 -palkinnon. Kovatasoisessa loppukilpailussa oli seitsemän kauppaa. Järvenpään K-Citymarketin kilpakumppanit olivat Yhdysvalloista (2 kpl), Britanniasta, Brasiliasta, Irlannista ja Sveitsistä.

      Loppukilpailuun valittujen kauppojen toimintaa ohjaa IGD:n mukaan niiden asiakaslähtöisyys ja innovatiivisuus. IGD:n asiantuntijat vierailevat vuosittain yli tuhannessa kaupassa eri puolilla maailmaa.

      - Olemme käyttäneet kaupan kehittämiseen runsaasti aikaa ja voimavaroja ja suhtaudumme kaikkeen tekemäämme pienintäkin yksityiskohtaa myöten intohimoisesti, kertoo kauppias Markku Hautala Järvenpään K-Citymarketista.

      Järvenpään "Cittarista" löytyy muun muassa kovatasoinen ja erittäin suosittu sushibuffet sekä gourmet-ravintola. Kaupalla on myös oma lihaleikkaamo, viinideli ja oma jäätelö. Kauppias Hautalan ideoima olutosaston uudistus on levinnyt myös muihin Suomen K-Citymarketteihin. Erään toisen Cittarin olutosaston kanta-asiakkaana täytyy todeta, että se toimii.


      https://yle.fi/uutiset/3-11057069

      https://www.pirkka.fi/artikkeli/maailman-paras-ruokakauppa

      https://www.yrittajat.fi/uutiset/614175-maailman-paras-ruokakauppa-jarvenpaassa-siella-myos-sushibuffet-ja-gourmet-ravintola#29801474

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.475446

    • Anonyymi

      Korona-kriisi opettaa arvostamaan arkea

      Joistain maista on kuulunut sekä kauhistuneita että ilkkuvia lausahduksia Suomessa pandemian vuoksi tehtyjä rajoituksia kohtaan. Kriitikot ovat mm. ilkkuneet, että Suomessa on laitettu koko maa kiinni. Aivan niinhän tilanne ei ole. On kuitenkin totta, että poikkeustilaa elävä Suomi on monin tavoin erilainen kuin tavallisesti.

      Korona-rajoituksia ovat iskeneet ihan kaikkiin. Jos puhutaan ihmisten arjesta, etenkin lapsiperheissä on alettu arvostamaan tavallista arkea. Kun koulut ja päiväkodit on suljettu, vanhemmat kertoneet alkaneensa arvostaa entistä enemmän kasvatusalan ammattilaisten työtä. Omien lasten avustaminen etäopinnoissa ei olekaan niin helppoa kuin kuvittelisi. Eikä päiväkoti-ikäisille meinaa keksiä tekemistä pitkäksi venyvien päivien ajaksi.

      Lapset ikävöivät kavereitaan, opettajiaan, koulunkäynninavustajien tukea, välitunteja ja kouluruokaa. Vanhempien ylikypsät makaronit, liian kuiviksi paistetut kalapuikot, mikroeinekset ja heikot ruoanlaittotaidot saavat haikailemaan kouluruokalan sapuskoita. Isommat koululaiset hermoilevat matematiikan ja fysiikan kaavojen äärellä sekä historian moninaisten tapahtumien sekamelskassa. Itsenäinen opiskelu ei kuulemma olekaan niin helppoa kuin lähiopiskelu opettajan kera koulunpenkissä.

      Myös harrastuksia on ikävä. Liikuntaa harrastaville lapsille on annettu treeniohjeet, joiden mukaan pitäisi nyt itsenäisesti valmentautua. Aina välillä kaduilla näkee lapsen juoksulenkillä äidin tai isän kanssa. Kuinkakohan monen itsenäinen treenaaminen jää pelkästään suunnittelun tasolle? Soittoa harrastavat saavat viulu- ja laulutuntejaan etäopetuksena, mutta esimerkiksi orkesteri- ja kuorotreenit jäävät helposti kokonaan välistä.

      Hyvin yleinen mielipide vaikuttaa olevan, että arkeen paluun jälkeen arkisia asioita arvostetaan enemmän kuin ennen. Olisi kiinnostava tietää, näkyykö esimerkiksi kouluruokailun arvostuksessa tai kouluviihtyvyydessä eroja "ennen ja jälkeen koronan".


      https://www.helsinginuutiset.fi/blogi/851590-kiitos-opettajat-kotiaidit-ja-isat-seka-tarhatadit-ja-sedat

      https://yle.fi/uutiset/3-11288170

      https://www.itahame.fi/paakirjoitus-mielipide/1241712

      https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/c6804cd1-9ce0-417b-96a8-aade5d9c41c9

    • Anonyymi

      Kevät tulee koronasta huolimatta!

      Tasavallan presidentti toivotti hyvää pääsiäistä hienojen kukkakuvien kera. Presidentti oli löytänyt kukkivia krookuksia, valkovuokkoja sekä komean esiintymän isokevättähtiä. Etelä-Suomen maaseudulta puolestaan kerrottiin, että kevät on etuajassa ja kotimaisia varhaisperunoita päästään syömään jo toukokuussa. Ylen Lammasliven kautta pääset live-kameran kautta katselemaan rymättyläläisen Sikka-Talun lammastilan lampaiden elämää. Tilalla asustaa noin 150 lammasta ja mukana määkii keväiseen tapaan paljon karitsoita. Ylen Lammasliven näkyy YouTuben kautta, joten sitä voi katsella ulkomaillakin. Melkoista määkimistä!

      Vielä ehdit osallistumaan myös Suomen luonnonsuojeluliiton Kevätseurantaan.


      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006471929.html

      https://yle.fi/uutiset/3-11302975

      https://www.sll.fi/2020/03/11/poikkeuksellinen-kevat-etenee-lahde-mukaan-kevatseurantaan/

      https://yle.fi/uutiset/3-11298029

    • Anonyymi

      Mignon-muna on jo 124-vuotias klassikko

      Fazerin tehtaalla Vantaalla valmistetaan vuodessa 1,6 miljoonaa Mignon-munaa. 52-grammainen muna on laktoositon ja gluteeniton. Mignon ei ole suklaata, sillä aidon kananmunan kuoren sisälle valettu muna on manteli-hasselpähkinänougatmassaa.

      Suklaamestari Karl Fazer aloitti Mignon-munien valmistuksen Helsingissä jo vuonna 1896. Käsintehty herkkumuna löysi ihailijakuntansa, joista yksi oli jopa Venäjän tsaari Nikolai II. Tsaarille kuljetettiin Helsingistä Mignon-munia pääsiäiseksi.

      Mignon-munat valmistetaan edelleen käsityönä. Se on sesonkituote, jota valmistetaan joulukuun alusta maaliskuun puoliväliin. Alla olevan linkin kautta voit lukea enemmän Mignonin valmistuksesta ja katsoa videopätkän tehtaalta.


      https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005618873.html

      https://www.fazer.fi/reseptit-ja-ideat/sesongit/paasiainen/13-ihmeellista-asiaa-mignon-munasta/

    • Anonyymi

      KotkaMillsin muovittoman pakkauskartongin suosio kasvaa

      Metsäyhtiö Kotkamillsin tehtaalla otettiin viitisen vuotta sitten riski. Aikakauslehtipaperin valmistukseen tarkoitettu paperikone rakennettiin uusiksi pakkauskartonkien valmistusta varten. Samalla ryhdyttiin kehittämään kertakäyttöastioihin soveltuvaa kartonkia, joka olisi täysin muoviton ja kestäisi siitä huolimatta nesteitä ja rasvoja. Tavallisissa kertakäyttöastioissahan on muovipinnote, vaikka ne vaikuttavat pahvisilta.

      Uusi kone alkoi tuottaa kartonkia vuonna 2016. Vuotta myöhemmin Kotkamillsin tiedotti aloittavansa kahvikuppikartongin säännöllisen tuotannon. Lokakuussa 2019 kertoi solmineensa ensimmäisen suuren sopimuksen kuppikartongin toimittamisesta merkittävälle kansainväliselle asiakkaalle.

      Kotkamillsin pakkauskartongin kehitystyö osui mainioon ajankohtaan, sillä EU on jo kieltänyt muovia sisältävien kertakäyttöastioiden käytön. Kiellon on määrä astua voimaan vuonna 2021 koko EU:n alueella.

      Tammikuussa paljastettiin, että ensimmäisen suuren sopimuksen kuppikartongista tehnyt kansainvälinen asiakas on italialainen kahvijätti Lavazza Professional. Kotkassa tehdystä kuppikartongista valmistetut kupit otettiin helmikuussa käyttöön Lavazzan juoma-automaateissa eri puolilla Eurooppaa. Kuppien käyttöä on tarkoitus laajentaa kuluvan vuoden aikana. Myös monet pienemmät toimivat ovat ottaneet Kotkamillsin kartongin käyttöön. Kuppien lisäksi muovittomasta kartongista on valmistettu mm. suklaarasioita ja pakastekalapakkauksia.


      https://yle.fi/uutiset/3-11026121

      https://yle.fi/uutiset/3-9717592

      https://yle.fi/uutiset/3-11169081

      https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000005970421.html

      https://www.epressi.com/tiedotteet/talous/kotkamills-matkalla-kohti-muovitonta-maailmaa-kahvikuppi-kerrallaan.html

    • Anonyymi

      HKScan investoi 6 miljoonaa euroa Raumalle

      Elintarvikeyhtiö HKScan ilmoitti tammikuussa investoivansa noin kuusi miljoonaa euroa Rauman siipikarjayksikön uuteen teurastusprosessiin.

      HKScanin mukaan investointi parantaa selvästi raaka-aineiden saamista sekä toiminnan tuottavuutta ja luotettavuutta. Investointi tuo myös lisäkapasiteettia. Yhtiön mukaan sen siipikarjatuotteiden kysyntä ja myynti Suomessa ovat kasvaneet ennakoitua nopeammin ja vahvemmin.

      https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000006380491.html

    • Anonyymi

      Lahteen rakennetaan Fazerin ksylitolitehdasta

      Lahden Kärpäsenmäellä aloitettiin helmikuussa 2019 uuden tehtaan rakennustyöt. Alueella on jo ennestään Fazerin leipomo ja kauramylly, joiden kylkeen nousee nyt myös kaurankuoresta ksylitolia valmistava tuotantolaitos. Tehtaasta tulee samalla maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta eli kauramyllyn sivutuotteesta.

      Innovaatio on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta. Fazer on luonut kaurankuoresta valmistettavaan ksylitoliin liittyen uudenlaista teknologiaa, jonka yritys on patentoinut. Raaka-aineena ksylitoli mahdollistaa terveellisten elintarvikkeiden tarjoamisen kuluttajille. Ksylitolimarkkinoiden odotetaan kasvavan. Fazerin tavoitteena on myydä maailmanlaajuisesti tätä kasvipohjaista, suomalaista alkuperää olevaa raaka-ainetta. Tehtaan valmistamia kksylitolilaatuja voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

      Uusi tehdas synnyttää Lahteen 30 uutta työpaikkaa ja se työllistää myös välillisesti. Mikäli markkinatilanne siihen kannustaa, saatetaan Lahden ksylitolitehtaaseen myöhemmin tehdä lisäinvestointeja. Yhtiön suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta mahdollisesti myös Fazerin Ruotsin myllyn yhteyteen.


      https://yle.fi/uutiset/3-10673459

      https://www.fazermills.com/fi/ajankohtaista/new-innovation-from-oats--fazer-builds-40-million-euro-xylitol-factory-in-lahti/

    • Anonyymi

      Ohjelmointi kuuluu Suomen peruskoulun opetussuunnitelmaan

      Suomessa otettiin syksyllä 2016 käyttöön peruskoulun uusi opetussuunnitelma. Sen mukaan ohjelmointi kuuluu nyt jokaisen 1.-9.-luokkalaisen opetussuunnitelmaan.

      Ohjelmoinnin perustaitoja on siis alettu entistä systemaattisemmin ja laajemmin opettaa peruskouluissa. Se ei silti tarkoita, että kaikista Suomen koululaisista koulutettaisiin ammattikoodareita. Ohjelmoinnin opetuksessa on pikemminkin kyse aiempaa laajemmista ja syvällisemmistä tieto- ja viestintätekniikan taitojen oppimisesta.

      Peruskoulun opetuksen tavoitteena on ohjelmoinnin ajattelun perusteiden oivaltaminen tekemisen ja harjoittelun keinoin. Ohjelmoinnin perusteisiin kuuluu mm. ongelmien pilkkominen osiin, yksikäsitteisten komentojen antaminen ja ongelmien ratkaisujärjestyksen pohtiminen. Keskeistä on oppia pohtimaan asioiden loogisia syitä ja seurauksia.

      Peruskoulujen matematiikan opetukseen on sisällytetty varsinaista koodaamista, mutta myös muiden oppiaineiden tunneilla käsitellään aihepiiriin liittyviä asioita. Esimerkiksi äidinkielen tunnilla voidaan pohtia, millainen on tarkka käsky leikkimällä "kapteeni koodari käskee" -leikkiä. Pikkukoululaiset ovat tehneet ulkona "koodeja" luonnonantimista tyyliin [kivi havu käpy havu]. Isommat ovat harjoitelleet koodaamista, muun muassa tablet-tietokoneelle koodattuja käskyjä tottelevien robottiautojen avulla. Kuvataiteen ja käsityön tunneilla on suunniteltu robotteja tai vaikkapa tietokonepelien visuaalisuutta. Toisaalta osa yläluokkalaisista kykenee ohjelmoimaan jo käyttökelpoisia pieniä ohjelmia.

      Tällä hetkellä opettajatkin vielä opettelevat ohjelmointia ja kehittävät koulujen ohjelmointiopetusta. Moni opettaja on kuitenkin huomannut, etteivät ohjelmoinnin perusasiat niin vaikeita olekaan ja oppimisprosessiin on helppo sujahtaa mukaan. Oppilaat ja opettajat oppivatkin tätä asiaa samaan tahtiin. Monet yritykset ja korkeakoulut ovat tarjonneet apua koulujen ohjelmoinnin opetuksen kehittämiseen.

      Tässä on hyvä video (7min) alakoulun ohjelmoinnin opetuksesta:
      https://youtu.be/Nknt1W_nO88

      https://nuoriyrittajyys.fi/2015/koodauksen-opetus-on-ajattelun-opettamista-seka-opettajille-etta-oppilaille/

      https://liikkuvakoulu.fi/ideat/koodaamista-metsässä

      https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/kahdeksasluokkalaiset_kehittavat_laksyrobottia__14-vuotias_tekoalyguru_tanmay_bakshi_syttyi_ideasta/9903673

      https://yle.fi/uutiset/3-11094517

      https://yle.fi/uutiset/3-9081859

      https://yksityisille.hub.elisa.fi/koodaaminen-tulee-kouluihin/

    • Anonyymi

      Pölkky Oy investoi Lappiin ja Kainuuseen

      Puunjalostusyritys Pölkky Oy ilmoitti viime vuonna investoivansa sekä Kajaaniin että Taivalkoskelle. Kyseessä on yhteensä noin 40 miljoonan euron investoinnit.

      Kajaanin tehtaalla modernisoidaan tuotantoteknologiaa uusimalla merkittävä osa tehtaan laitteistosta. Muutokset mahdollistavat puun tehokkaamman käytön ja sahatavaran paremman jatkojalostuksen. Toiminnan kasvaessa myös työvoiman tarve Kajaanin yksikössä kasvaa.

      Taivalkoskelle Pölkky Oy rakennuttaa uuden höyläämön. Nyt rakenteilla oleva höyläämö tulee valmistamaan tuotteita sekä vientiin että kotimaan markkinoille. Valmistuttuaan höyläämö tarjoaa työtä kymmenelle uudelle työntekijälle.


      https://yle.fi/uutiset/3-10654986

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.382640

      https://yle.fi/uutiset/3-10921398

      https://polkky.com/fi/polkky-oy-investoi-jalostusasteen-nostamiseen-taivalkoskella/

    • Anonyymi

      ABB:n kytkinnapojen valmistus maailmalta takaisin Suomeen

      Vaasassa sijaitsevan ABB:n kytkintehtaan automaatiotasoa nostetaan. Lisäksi tehtaalle tulee uusi automaatiolinja. Investointien myötä kytkinten napoja aletaan jälleen valmistaa Suomessa. Aiemmin napoja on valmistettu alihankintana eri puolilla maailmaa.

      Vaasan tehtaan henkilöstön osaaminen oli ratkaisevassa asemassa investointipäätöstä tehtäessä. Vaasan kytkintehtaalla automatisaatiota on kehitetty jo 1990-luvulta lähtien. Kehitystyö on parantanut tehtaan tuottavuutta ja toimitusvarmuutta. Samalla henkilöstön työtyytyväisyys on kohentunut ja sairauspoissaolot vähentyneet.

      ABB:n Vaasan kytkintehdas on yksi Suomen automatisoiduimmista tuotantolaitoksista. Automaation lisääntymisen myötä työ monipuolistuu ja muuttuu vaativammaksi, mutta myös mahdollistaa uuden oppimista. Henkilöstön kouluttamiseen onkin panostettu jo vuosia. Tällä hetkellä Vaasan kytkintehtaalla työskentelee työntekijöiden lisäksi 24 robottia. Uudelle automaatiolinjalle tulee kahdeksan uutta robottia. Vaasan tehtaalla valmistetaan noin kolme miljoonaa kytkintä vuosittain.

      https://yle.fi/uutiset/3-10684038

    • Anonyymi

      Korkeasaaren eläintarhassa kuoriutui äärimmäisen uhanalaisen kilpikonnan poikanen

      Parisen viikkoa sitten Korkeasaaressa kuoriutui eläintarhan historian ensimmäinen pannukakkukilpikonnan poikanen. Kenian ja Tansanian alueella elävä kilpikonnalaji on äärimmäisen uhanalainen, koska kilpikonnia pyydystetään luonnosta laittomia lemmikkieläinten markkinoita varten. Korkeasaaren pannukakkukilpikonnatkin on takavarikoitu salakuljetuslastista Brysselin lentokentällä.

      Koska lentokentältä eläinsuojeluviranomaisten haltuun otettuja kilpikonnia ei pystytty enää palauttamaan luontoon, ne on sijoitettu eläintarhoihin, missä niitä pyritään lisäännyttämään lajin sukupuuton ehkäisemiseksi. Korkeasaaressa hautomakoneen avulla kuoriutunut poikanen onkin iloinen uutinen lajin suojelun näkökulmasta. Hyvässä tapauksessa pannukakkukilpikonnia päästään jossain vaiheessa palauttamaan luontoon alkuperäiselle elinpiirilleen.

      https://www.korkeasaari.fi/korkeasaaressa-kuoriutui-uhanalaisen-pannukakkukilpikonnan-poikanen/#811ca61b

    • Anonyymi

      Palonsuojatuotteita valmistava tehdas avattiin Savonlinnassa

      Venäläisyhtiö Argus Spectrum Internationalin palonsuojatuotetehdas avattiin Savonlinnan Hernemäessä joulukuussa 2019. Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja asettui kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan. Yhtiö investoi tuotantotilojen perustamiseen 2-3 miljoonaa euroa. Alkuvaiheessa työntekijöitä on noin 5-10, mutta yhtiön on tarkoitus laajentaa tuotantoa niin, että Savonlinnassa tarvittaisiin jopa sata työntekijää.


      https://savonmaa.fi/articles/article/argus-spectrum-internationalin-tehdas-savonlinnaan

      https://ita-savo.fi/uutiset/lahella/7565a2fd-33e8-4aac-b9b6-d0f8132f7032

      https://argusspectrum.com/news/new_european_factory_argus_spectrum_international

    • Anonyymi

      Elintarvikeyhtiö Raisio investoi 45 miljoonaa euroa uuteen tuotantolaitokseen

      Kasvipohjaisen terveellisen ruoan kysynnän kasvu kannusti elintarvikeyhtiö Raision uuden tuotantolaitoksen rakentamiseen. Investointi vahvistaa Raision asemaa kasvipohjaisen ruoan erityisosaajana ja tukee yrityksen kasvutavoitteita. Uusi tuotantolaitos rakennetaan yhtiön hiilineutraalille tehdasalueelle Raision kaupunkiin. Uuden tuotantolaitoksen työllistävä vaikutus tulee olemaan noin 30-35 henkilöä, joista osa työskentelee tuotekehityksessä.


      https://www.raisio.com/fi_FI/raisio-investoi-45-milj.-euroa-terveellisten-elintarvikkeiden-kasvuun#

      https://www.raisio.fi/fi

    • Anonyymi

      Kansainvälisen palkinnon saaneen Haltian suosio jatkuu

      Pian seitsemän vuotta täyttävä Suomen luontokeskus Haltia on tällä hetkellä pandemian vuoksi valitettavasti suljettu. Espoossa Nuuksion kansallispuistossa sijaitseva luontokeskus on kuitenkin ollut valtava menestys ja suosion uskotaan jatkuvan, kunhan ovet päästään taas avaamaan.

      Haltia on kaiken ikäisille sopiva elämyksellinen vierailukohde, joka esittelee Suomen monipuolista luontoa. Näyttelyissä esitellään suomalaisen luonnon eläimiä ja maisemia etelän saaristosta Lapin tuntureille. Myös kaikki Suomen vuodenajat pääsee aistimaan yhden vierailun aikana. Visuaalisesti vaikuttavan päänäyttelyn lisäksi Haltiassa on eri tavoin toteutettuja pienempiä näyttelyitä, joissa käsitellään luontoa eri näkökulmista sekä ihmisen ja luonnon rinnakkaiseloa. Ääni-installaatiossa saa kuunnella aitoja luonnonääniä. Vierailijat voivat myös istuskella uusitussa autiotuvassa, ryömiä ketunkoloon tai silittää talviuniaan nukkuvaa karhua.

      Haltian peruskoululaisille suunnattu luontokoulu on tavoittanut jo satoja koululaisryhmiä. Suomen luontokeskus järjestää myös muun muassa työhyvinvointipäiviä. Haltiassa vierailee kaikenlaisia ihmisiä: perheitä, kaveriporukoita, senioriryhmiä, ulkomaisia turisteja, partiolaisia, päiväkotiryhmiä jne. Vuonna 2015 Haltia palkittiin Vuoden eurooppalainen museo -kilpailussa.


      http://www.kirkkonummensanomat.fi/neo/?app=NeoDirect&com=6/159/42088/41c6f37f52

      https://haltia.com/fi/vieraile-and-info/ajankohtaista/haltia-avautui-uudistuneena/

      https://www.haltia.com/fi/vieraile-and-info/ajankohtaista/haltia-noussut-vauhdilla-suosituksi-vierailukohteeksi/

      https://www.haltia.com/fi/vieraile-and-info/ajankohtaista/suomen-luontokeskus-haltia-palkittiin-vuoden-eurooppalainen-museo-kilpailussa/

    • Anonyymi

      Junarahti kulkee Suomesta Venäjän ja Kazakstanin halki Kiinaan - ja sieltä takaisin

      Tavaraliikenteen junayhteys Kouvolasta Kiinaan käynnistyi marraskuussa 2017. Matka Kouvolasta Kiinan Xi'aniin taittuu noin kymmenessä päivässä. Se on tällä hetkellä nopein yhteys Euroopasta Kiinaan, jos lentoreittejä ei huomioida. Junayhteys on merikuljetuksiin verrattuna merkittävästi nopeampi ja hinnaltaan kilpailukykyinen. Monet yritykset etsivät ympäristöystävällisiä ja taloudellisesti tehokkaampia kuljetusratkaisuja Aasian ja Euroopan välillä.

      Kouvolan lisäksi konttijunia Kiinaan lähtee Helsingistä Vuosaaren satamasta. Korona-pandemia on ollut raideliikenteelle piristysruiske. Lento- ja meriliikenteen häiriöiden vuoksi Vuosaaresta lähtevät junat ovat täyttyneet äärimmilleen. Kiinasta Suomeen palaaviin juniin on suorastaan jonoa. Raiteille on nyt saatu myös ruokatuotteilla täytettyjä kylmäkontteja, koska Venäjä poisti ruoan kauttakulun estäneet pakotteet. Muun muassa Atria vie Kiinaan miljoonia kiloja sianlihaa vuosittain.

      Raiteilla kulkevan rahtiliikenteen käynnistyminen Kiinaan on ollut pitkä ja mutkikas projekti. Neuvottelut uuden yhteyden luomiseksi aloitettiin jo vuonna 2013 Suomen, Kiinan, Kazakstanin ja Venäjän viranomaisten kesken. Ensimmäinen rahtijuna lähti Kouvolasta Kiinaan loppuvuodesta 2017. Kiinan valtiollisten rahtitukien vuoksi kuitenkin melko pian huomattiin, että raiteilla kuljetettiin tukien innoittamana huomattavan paljon tyhjiä vaunuja. Ilmiö sai Kiinan kiristämään tukikäytäntöjään, mikä puolestaan vähensi junaliikennettä. Kun reittiä avatessa suunniteltiin, että Kouvolasta lähtisi Kiinaan yksi juna viikossa, oli vuoden 2018 yhdentoista ensimmäisen kuukauden aikana Kiinaan kulkenut vain 24 junaa. Myös sellun hinnan lasku, Kiinan talousongelmat ja junarahdin heikko tunnettuus vaikuttivat asiaan.

      Haasteista huolimatta raideyhteyden kehittämistä jatkettiin Kouvolassa alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Vuonna 2019 aloitettiin suunnitelmien mukaiset jätti-investoinnit mm. rautatie- ja maantieterminaalin rakentamiseksi. Rakennustyöt kestävät arvion mukaan vuoden 2022 loppuun asti. Myös Lappeenrannassa Vainikkalan ratapihaa on kehitetty itään suuntautuvaa rahtiliikennettä silmällä pitäen. Viime vuonna valmistuneen peruskorjauksen ansiosta ratapihalle mahtuu nyt kuusi yli kilometrin pituista junaa samanaikaisesti.

      Kiinaan raidekuljetuksia operoiva Nurminen Logistics pyrkii käynnistämään viikottaisen konttijunayhteyden Vuosaaresta Kiinaan toukokuussa. Yrityksillä on todellinen hätä saada tuotteensa asiakkaille ja rahtiliikenteeseen on syntynyt ruuhkaa pandemian vuoksi. Entistä useammat yritykset ovat oivaltaneet raideliikenteen hyödyt. Alan toimijat uskovatkin, että osa konttijunien uusista asiakasyrityksistä jää pysyvästi raideliikenteen piiriin.


      https://yle.fi/uutiset/3-9919969

      https://yle.fi/uutiset/3-11306532

      https://www.verkkouutiset.fi/junalla-kouvolasta-kiinaan-tassa-loikka-yrityksille/#c01c3be0

      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/12/02/kouvolasta-rakennettiin-suora-junayhteys-kiinaan-kiinan-valtio-maksoi-niin

      https://www.kouvola.fi/ajankohtaiset/kouvola-rrt-laajentaa-kouvolan-logistiikka-aluetta-ja-mahdollistaa-toimialan-kasvun/

    • Anonyymi

      Rapistuneesta Mathildedalista tuli matkailijoiden suosima idyllinen ruukkikylä

      Lounais-Suomessa sijaitseva Perniö, joka nykyään kuuluu Salon kaupunkiin, on kärsinyt muuttotappiosta monen muun pikkupaikkakunnan tavoin. Mathildedalin 1800-luvulla rakennettu ruukkikylä oli jo ehtinyt rapistua ja autioitua. Mathildedalin kylälle kävi kuitenkin hyvä tuuri, sillä oikeanlaiset ihmiset hoksasivat paikan kauneuden ja mahdollisuudet. Arkkitehtuuriltaan kaunis kylä sijaitsee meren, Teijon kansallispuiston ja puhdasvetisen Matildajärven äärellä sopivan lähellä etelän isoja kaupunkeja. Nykyään ruukkikylässä asuu vakituisesti noin 130 ihmistä ja 40 alpakkaa. Kyläkoulukin pelastui uusien asukkaiden avulla.

      Moni kylän asukkaista toimii yrittäjänä. Kylän vanhoihin rakennuksiin on avattu hotelli, ravintola, kahvila, leipomo, panimo ja putiikkeja. Vanha kansakoulu toimii nykyään pienenä suklaatehtaana. Veneilijöitä varten rantaan rakennettiin satamarakennus laitureineen. Mathildedalista löytyy myös mm. erä- ja kaslastusoppaiden palveluita.

      Eläväisessä ruukkikylässä järjestetään konsertteja, keikkoja, taidenäyttelyitä, teatteria, tapahtumia ja monenlaisia juhlia läpi vuoden. Teijon kansallispuiston avaaminen vuoden 2015 tammikuussa oli eräänlainen lottovoitto Mathildedalin yrittäjille, sillä luonto houkuttelee kävijöitä ympäri vuoden.

      Mathildedaliin on Turusta noin 85 kilometriä ja Helsingistä noin 140 kilometriä. Salosta matkaa kertyy reilu 25 kilometriä. Kylään pääsee myös omalla veneellä. Kannattaa pistäytyä!


      https://www.apu.fi/artikkelit/mathildedal-on-kylahelmi-jossa-kannattaa-vierailla-pidemmaltakin

      https://seura.fi/matkailu/vieta-kesayo-leijuvassa-teltassa-teijon-kansallispuiston-luonto-hurmaa-matkailijan/

      https://www.ts.fi/ruoka/1283482723/Mathildedalin kylapanimo sai alkunsa saunan lauteilla

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kantri/artikkeli-1.542072

      https://ruokaretki.fi/elina-jatkaa-kylaleipureiden-perinnetta-mathildedalissa/

      https://visitmathildedal.fi/

      https://venelehti.fi/?satama=satamatsaaristomerisauvo-bromarv552-mathildedal

    • Anonyymi

      Normet laajentaa ja investoi 4 miljoonaa euroa Iisalmeen

      Kaivos- ja tunnelilaitevalmistaja Normet laajentaa Iisalmen tehdastaan. Neljän miljoonan euron investoinneilla varmistetaan kilpailukykyisyys ja riittävä kapasiteetti. Tehdasalueelle rakennetaan uusi digitaalinen testikeskus ja tuotantotiloja. Osa investoinneista suunnataan tuotannon automatisointiin.

      Normet esitteli vastikään uuden sähkökäyttöisen tuoteperheen, joka mahdollistaa maan alla työskentelyn päästöttömästi. Lisäksi sähkökäyttöisten laitteiden käyttö tulee dieselkäyttöisiä koneita edullisemmaksi.


      https://yle.fi/uutiset/3-10745223

      https://www.normet.com/normet-introduce-new-technologies-for-sustainable-and-green-mining-and-invests-into-factory-expansion-in-iisalmi/#f9f45095

      https://www.normet.com/

    • Anonyymi

      HOK-Elanto sopeutui pandemiaan siirtämällä ravintoloidensa henkilökunnan ruokakauppojen avuksi

      Covid-19-pandemia koettelee yrityssektoria kovalla kädellä. Ravintola-ala kuuluu suurimpiin kärsijöihin. S-ryhmään kuuluva pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueen osuuskauppa HOK-Elanto päätti sopeutua pandemiaan sulkemalla kaikki 82 ravintolaansa määräajaksi. Ravintoloista ei siis myydä edes noutoruokaa, mikä on edelleen sallittua, vaan ne on suljettu määräajaksi kokonaan.

      Ravintoloiden henkilökunnalle tarjottiin kuitenkin sulkemisen ajaksi töitä HOK-Elannon vähittäistavarakaupan puolelta. Erityisesti ruokakaupoissa kysyntä on kasvanut paljon, kun ihmiset ruokailevat lähes pelkästään kodeissaan. Ruokakauppoihin on tarvittu lisäkäsiä erityisesti kuormien purkamiseen ja hyllyttämiseen, mutta myös asiakaspalveluun. Ruoan myynti verkkokaupan puolella on sekin lisääntynyt räjähdysmäisesti, minkä vuoksi tilausten keräämiseen ja kotiinkuljetukseen on täytynyt hankkia lisätyövoimaa. Useimmat ravintoloiden työntekijät tarttuivatkin tähän mahdollisuuteen ja siirtyivät työskentelemään Alepoihin, Prismoihin ja S-marketeihin. Muutos koskee kaikkiaan noin 800 työntekijää.

      https://yle.fi/uutiset/3-11263392

    • Anonyymi

      Salon uudehkon aurinkopaneelitehtaan kysyntä kasvussa

      Salossa on vuosina 2015–2018 investoitu noin kahdeksan miljoonaa euroa automaattiseen aurinkopaneelitehtaaseen. Tehtaan teknologia on yrittäjien itsensä kehittämää. Tavoitteena oli luoda automatisoitu tuotantolinja, jonka tuotteet voittaisivat laadussa aasialaisten kilpailijoiden tuotteet. Koneet tekevät valtaosan tehdastyöstä, jotta tuotantokustannukset pysyvät kilpailukykyisinä.

      Aurinkopaneeleiden kysyntä on kasvanut aurinkoenergian suosion ja tunnettuuden lisääntyessä. Kotimaan lisäksi Salon tehtaan aurinkopaneeleita on myyty Baltiaan, Etelä-Eurooppaan ja nyt myös Aasiaan. Salon aurinkopaneeliyrityksissä tuotanto-, konttori- ja asennustyöt mukaan lukien työskentelee noin 40 työntekijää. Yrityksen tavoitteissa on laajentaa toimintaa, mikä tarkoittaisi lisäinvestointeja ja työpaikkoja Saloon.


      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aurinkopaneelien-kysynta-on-huipussa-ja-salolaistehtaassa-pitaa-kiiretta-jos-tilauskanta-jatkaa-tata-nousua-lahdetaan-miettimaan-kolmatta-vuoroa/7461734#gs.4n8wts

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/aurinkopaneelien-kysynta-on-huipussa-ja-salolaistehtaassa-pitaa-kiiretta-jos-tilauskanta-jatkaa-tata-nousua-lahdetaan-miettimaan-kolmatta-vuoroa/7461734#gs.4n8wts

    • Anonyymi

      Technopolis laajentaa Kuopion kampuksiaan sekä Microkadulla että Viestikadulla

      Technopolis Kuopion noin 30 miljoonan euron rakennushankkeet ovat valmistumassa kesä-heinäkuussa 2020. Kuopion Microkadulle valmistuu Techopolis-kampuksen laajennus. Kuopion Viestikadulle on puolestaan valmistumassa 16-kerroksinen tornitalo. Molemmat kohteet ovat toimistorakennuksia. Microkadulla laajennetaan lisäksi pysäköintitaloa.

      Microkadulle pian valmistuvien tilojen esivarausaste on täydet 100%. Tiloihin sijoittuu Savon koulutuskuntayhtymän ja Kuopion kaupungin toimintoja. Kampuksella on jo ennestään Itä-Suomen yliopiston ja Savonia ammattikorkeakoulun toimintoja. Microkadun kampukselle syntyykin osaamisen ja koulutuksen keskittymä, jossa työskentelee yli 10 000 ihmistä päivittäin.

      Myös Viestikadulle valmistuvat tilat on jo pääosin varattu. Tornitalon suurimmaksi vuokralaiseksi on tulossa Istekki Oy, joka vuokraa rakennuksesta kuusi kerrosta omaan käyttöönsä.


      https://www.technopolis.fi/yritys/lehdistotiedotteet/technopolis-investoi-17-miljoonaa-euroa-kampuksensa-laajentamiseen-kuopiossa/

      https://www.technopolis.fi/yritys/lehdistotiedotteet/technopolis-investoi-235-miljoonaa-euroa-kampuksensa-laajentamiseen-kuopiossa/

    • Anonyymi

      Kiinnostaako ammattikoulun opinnot internetin kautta?

      Parin vuoden ajan Suomessa on voinut opiskella toisen asteen ammatillisia opintoja eli niin kutsuttuja ammattikoulun opintoja verkossa. Jo pitkään on ollut mahdollista suorittaa lukioiden, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kursseja etäopintoina internetissä. Nyt sama on mahdollista toisen asteen ammatillisten opintojen osalta. Kokonaisten ammattitutkintojen suorittaminen ei kuitenkaan ole ainakaan vielä mahdollista.

      Avoimet ammatilliset opinnot -palvelu tarjoaa verkko-opintomahdollisuuden kaikille asuinpaikasta riippumatta. Opiskelu tapahtuu verkossa joko itsenäisesti tai opettajan johdolla.

      Opinnot soveltuvat muun muassa omaa ammattia vielä pohtiville nuorille, ammattikoulussa jo opiskeleville, aikuisille alan vaihtajille ja omaa osaamistaan täydentäville eri alojen ammattilaisille. Ainakin toistaiseksi opiskelu on maksutonta ja kursseja on tarjolla vain suomen kielellä. Osa kursseista on kuitenkin suunnattu maahanmuuttajille ja suomen kieltä opiskeleville tai kertaaville.

      Avoimia ammatillisia opintoja tarjoaa kymmenkunta ammatillista oppilaitosta eri puolilta Suomea. Opintojen sekä niitä tarjoavien oppilaitosten määrä kasvaa koko ajan. Oppilaitokset toivovat avointen ammatillisten verkko-opintojen houkuttelevan uusia opiskelijoita myös tutkintoon johtaviin koulutuksiin ja täydennyskoulutuksiin.

      Ammatillisten verkko-opintojen avulla on helppo tutustua eri alojen opintoihin. Ammattitutkintoa jo suorittaville ne mahdollistavat opintojen nopeuttamisen, kesäopiskelun ja rästikurssien suorittamisen. Verkkokurssien avulla opintoja on myös helpompi räätälöidä omaan elämäntilanteeseen (esim. perhe, työ, yritys, kilpaurheilu tai pitkä koulumatka) sopivaksi. Opiskelu voi olla myös harrastus!

      HUOM! Avoimia ammatillisia kursseja voi opiskella myös ulkomailta käsin.


      https://www.turkuai.fi/uutinen/2018-06-20_toisen-asteen-oppilaitokset-tarjoavat-avoimia-ammatillisia-opintoja-kaikille

      http://www.koulutustakuu.fi/hankkeet/aava-avoin-vayla-ammattiin/

      https://www.avoimetammatillisetopinnot.fi/

      https://www.omnia.fi/hae-oppimaan/avoin-omnia

      • Anonyymi

        Tässä on muutamia esimerkkejä tarjolla olevista verkkokursseista:


        1. Asiakkaan kohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla (ilmainen)

        2. Javascript-kielen perusteet (ilmainen)

        3. Työelämässä toimiminen: Suomalainen työkulttuuri ja työelämätaitoja
        (ilmainen, HUOM! tämä on hyvä kurssi Suomeen muuttoa harkitseville työikäisille)

        4. Kannattavuus, budjetointi ja hinnoittelu (ilmainen)

        5. Suomen kielen työelämäsanastoa 1 & 2 (ilmaisia kumpikin kurssi)

        6. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta 1 & 2 (ilmaisia kumpikin kurssi)

        7. Hygieniaosaamiskoulutus (ilmainen)

        8. Kestävän kehityksen edistäminen (ilmainen)

        9. Matkailualan asiakaspalvelutehtävissä toimiminen
        (ilmainen/maksullinen tilanteesta riippuen??)

        10. Logistiikan varastoalan englantia (ilmainen)

        11. Yhteiskunnan palveluiden käyttäminen
        (ilmainen, HUOM! saattaa olla hyödyllinen Suomeen muuttoa harkitseville)

        12. Verkkoviestinnän perusteet (ilmainen)

        13. Työnhaun vaiheet (ilmainen)

        14. Tietoturva (ilmainen)


        Lisää kursseja ja tietoa opiskelusta löydät täältä:
        https://www.avoimetammatillisetopinnot.fi/


    • Anonyymi

      Lähimatkailu on ollut suosittua jo usean vuoden ajan - pandemiakesä on tuskin poikkeus

      Tällä hetkellä moni pohtii kesäsuunnitelmiaan varsin merkillisessä tilanteessa: Matkustajalentoliikenne on lähes pysähdyksissä eikä laivoille oteta kuin painavan syyn vuoksi matkustavia. Naapurimaista Norja ja Venäjä ovat sulkeneet rajansa turisteilta. Myös Suomen valtio on kehottanut kansalaisia pysymään kotimaassa. Kaiken takana on tietenkin covid-19-virus.

      Kotimaan matkailu ja ihan kotinurkilla tapahtuva lähimatkailu ovat olleet Suomessa muodissa jo muutaman vuoden ajan. Ruotsin lehdistä olen huomannut, että tänä vuonna Ruotsikin kannustaa kansalaisiaan matkustamaan kotimaassa. Eipä Ruotsista tietysti olisi helppo juuri minnekään ulkomaille matkustaakaan, koska monet valtiot ovat sulkeneet rajansa. Alla on linkkejä kotimaan - siis Suomen - matkailusta kertoviin kirjoituksiin. Ehkä ruotsinsuomalaiset voivat saada niistä ideoita Ruotsin kotimaanmatkoihin. Ja ainahan sitä voi suunnitella tulevaisuuden matkoja - niitä joita tehdään sitten, kun pandemia on helpottanut tavalla tai toisella.

      Lähimatkailu on ekologista, trendikästä ja usein myös helposti toteutettavissa. Kun matkoihin ei kulu paljon aikaa, viikonlopun aikana ehtii paljon. Vierailun kotikaupungin museoon ehtii tehdä vaikka arki-iltana. Toisaalta Suomi on sen verran suuri maa, että kotimaan matkaan voi sisällyttää myös useita viikkoja ja tuhansia kilometrejä.

      Kannattaa lukea alle linkitettyjä kirjoituksia. Niissä on upeita kuvia ja monenlaisia ajatuksia lähimatkailuun liittyen. Lisää löytyy tietysti Googlella 😉


      https://seura.fi/matkailu/lahimatkailu-on-halpaa-suomessa-on-kymmenia-tuhansia-mielenkiintoisia-kohteita/

      https://suomenluonto.fi/lahimatkailu-kunniaan/

      https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2018/06/07/onko-lahimatkailu-matkailua/

      https://kerranelamassa.fi/kotimaan-matkailu/pohjanmaan-nahtavyydet/

      https://www.lily.fi/blogit/vahan-vahemman/tag/lahimatkailu/

      https://yle.fi/uutiset/3-8132614

      https://www.etua.fi/ajankohtaista/kotimaan-matkailun-suosio-kasvaa

      • Anonyymi

        Tässä on muita lehtijuttuja lähimatkailusta:

        "Kotimaanmatkailu on suositumpaa kuin koskaan. Kokosimme yli 490 ideaa kotimaassa reissaamiseen. Nappaa talteen parhaat tärpit Suomen kiehtovimpiin kaupunkeihin, ihanimmat luontokohteet, salaiset helmet ja kiinnostavimmat pikkupaikat."

        https://kotiliesi.fi/ihmiset-ja-ilmiot/matka/kotimaanmatkailu/

        "Heinäkuussa 2021 tehtiin historiaa: Suomalaiset matkailivat kotimaassa enemmän kuin koskaan ennen.

        Yöpymisten määrä majoitusliikkeissä oli mittaushistorian korkein, kertoo Tilastokeskus. Ennätys rikkoutui siitä huolimatta, että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat romahtaneet pandemian vuoksi."

        https://yle.fi/uutiset/3-12072455

        "Luontoelämyksiä haikailevat suomalaiset haluavat nyt mökille – vuokramökkien suosio on harpannut korona-aikana uudelle tasolle"

        https://yle.fi/uutiset/3-11763442

        "Lähimatkailu hyödyttää maaseutua"

        https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.1233776


    • Anonyymi

      Kiitos paljon että mainostat Suomea ruotsinsuomalaisille:)

      Me ruotsinsuomalaiset ollaan eri tasoilla ruotsinsumalaisuutta, jotkut meistä on aivan erilaista tyyppiperää. Rutsissa sattuu kaikenlaisia yhteydentuloksia mitkä tekee ruotsinsuomalaisista epäsuomalaisia etnisesti, kiellellisesti ja lojaallisesti.

      Jos ruotsalaishenkiset haluaa enemmän heitten kannattajia, he hakee heitä Rustsista.
      Tämä palsta on siirtomaanvallan markkinapalsta. Jos katsotte mitä täällä mainitaan niin enemmistö on ruotsalaistuotteita. Me ketkä olemme "Freefinns" emme osta sverigesakin tuotteita. Jossain paikoissa Suomea arvostetaan ruotsalaisia nimiä, ja kulttuuria enemmän kun toisissa maakunissa. Jos halutaan puhtaasti suomenkielisen ja suomennimisen maakunnan, se olisi täysin mukava ajate.

      Jos olette kyllästyneet rasismiin, mobbaukseen, kiusamiseen, vähäarvoisuuteen, köyhyyteen, ja kaikkia syrjimiseen, teidän lapsien paikka tosi ei ole Ruotsissa.

      Suomi on parempi mahdollisuus suomalaisille lapsille jos me vältämme alistuspolitiikka ruotsinhenkisiltä. Tsemppia vaan!!!!!!

      Voisitko te ketkä mainostatte "Suomea" kertoa meille keitä te olette? Se on selvä asia että olette jonkun puolueen, etnisen ryhmän, kielellisen ryhmän palkalla. Voisitteko todistaa että te ette ole palkattuja jonkun hyväksi! Teidän aktivioituus sanoo että olette organisoituja jollekkin asialle.

      Kerro meille Please, Please!

      • Anonyymi

        Ei me saada palkkaa, eikä edistetä minkään puolueen tavoitteita tai kuuluta mihinkään yhdistykseen tai ryhmittymään. Me ollaan ihan tuikitavallisia suomalaisia yksityishenkilöitä.

        Mikäkö meitä motivoi?

        Omalta osaltani voin kertoa, että olen aika pienestä (noin 9-10v) asti vieraillut säännöllisesti ja paljon Ruotsissa ruotsinsuomalaisten sukulaisten luona. Minulla on Suomessakin jonkin verran ruotsinkielisiä sukujuuria, mutta pääosin suomenkielisiä. Jo lapsuudesta muistan ruotsalaisten ja Ruotsia parempana pitäneiden ruotsinsuomalaisten pilkanneen Suomea ja suomalaisia. Otin sen aika raskaasti. Ei se minua mitenkään yhtäkkisesti kaatanut, mutta se jäi vahvasti mieleeni eikä se ole sieltä poistunut.

        Olen yrittänyt itse opiskella Suomen ja Ruotsin historiaa sekä laajemminkin lähialueiden sekä mm. Euroopan historiaa. Olen etsinyt syitä kaunoille, alistamiselle, ennakkoluuloille, eristämiselle ja tietenkin myös sille, miksi Euroopan historia on niin verinen ja raaka. Itse asiassa minun oli tarkoitus löytää se syy pelkästään Suomen ja vähän Ruotsinkin historiaa tutkimalla, mutta sitten huomasin väkisin joutuvani miettimään myös Espanjan Francon aikaa, Italian Mussolinia, Venäjää, Hitleriä, natsismia, kylmää sotaa, Euroopan kuninkaallisia, kauppasuhteita, rotubiologiaa, holokaustia, propagandaa, aivopesua, vakoilua, vähemmistöjen (mm. saamelaiset) väkivaltaista tukahduttamista, suomalais-ugrilaisuutta, suuren itänaapurin raskaita vuosisatoja, vallankumouksia, keisari- ja kuningaskuntien kaatumisia, ammattimaista ja kansainvälistä huumerikollisuutta yms. Vieläkään en tiedä kaikkea, mutta sain kerätyksi kokoon riittävän paljon palasia ja ennen kaikkea samoista asioista kiinnostuneita ystäviä, jotta koen saaneeni jo paljon vastauksia. Todella paljon koin yllätyksiä matkan varrella. Tämä prosessi on vienyt elämästäni hyvin paljon aikaa ja energiaa.

        Ruotsin ja Suomen osalta lopputulokseni tähän mennessä on, että suhteeni Ruotsiin mullistui. En ole koskaan ollut suuri Ruotsin ihailija, mutta nykyään olen jo melkein Ruotsin vihaaja. Toivottavasti ette ymmärrä tätä väärin! En vihaa jokaista tavallista ruotsalaista, saati ruotsinsuomalaista. Heissä on paljon ystävällisiä ja reiluja ihmisiä. Valitettavasti Ruotsin valtaeliitti on yhtä kuin rikollisjoukko ja he pilaavat tällä hetkellä koko Ruotsin. Toivon Ruotsille ja kunnon ruotsalaisille parempaa tulevaisuutta, mutta suuntaan oman energiani Suomen ja suomalaisten hyväksi.

        Emme aio lähettää positiivisia uutisia Suomesta ikuisesti, koska meillä on niin paljon muutakin tekemistä. Jatkamme kuitenkin vielä toistaiseksi. Nyt on kuitenkin Wappu-tauko!

        Iloista Vappua!!!
        😎🍾💕🥳🌿🎈🍩🌷


    • Anonyymi

      Lieksaan uusi biopolttoaineen tuotantolaitos ja yli sata uutta työpaikkaa

      Jo vuosia vireillä ollut Green Fuel Nordic -osakeyhtiön biojalostamo aloittaa toimintansa Lieksassa tänä vuonna. Rakennustyöt ovat hyvässä vauhdissa ja tehdaspäällikkö valittiin hiljattain. Edessä on muun muassa työntekijöiden rekrytointia ja kouluttamista uusiin tehtäviin sekä tuotantoteknologian testaamista ja ylösajoa. Tuotantolaitoksessa tullaan valmistamaan biopolttoainetta pyrolyysimenetelmällä metsätähteistä ja metsäteollisuuden sivuvirroista.


      https://yle.fi/uutiset/3-10702434

      https://yle.fi/uutiset/3-10702434

      https://www.greenfuelnordic.fi/

    • Anonyymi

      Raumalle rakennetaan maailman modernein saha - arvoltaan noin 200 miljoonaa euroa

      Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre päätti rakennuttaa Raumalle sahan, jonka vuosituotanto tulee olemaan noin 750 000 kuutiota mäntysahatavaraa.

      Uusi saha tulee olemaan teknologialtaan ja tehokkuudeltaan edelläkävijä maailmassa. Rakennustyöt aloitetaan pian. Tuotannon on suunniteltu alkavan syksyllä 2022. Uusi saha työllistää suoraan noin 100 henkilöä, välillisesti noin 500 henkilöä. Myös rakennusvaiheen työllistävä vaikutus on merkittävä.


      https://yle.fi/uutiset/3-11281992

    • Anonyymi

      Saarioinen Oy pienentää hiilijalanjälkeään Valkeakoskella

      Saarioinen Oy:n Valkeakosken tehtaalla modernisoidaan tänä keväänä ilmanvaihtoa. Remontti parantaa tehtaan energiatehokkuutta ja viilentää leipomo-osaston olosuhteita. Tehtaalla työskentelee noin 220 työntekijää.

      Energiaremontti pienentää tehtaan hiilidioksidipäästöjä ja vähentää lämmitystarvetta. Hiilijalanjäljen pienennys vastaa yli 130 000 sähkösaunan lämmityskertaa. Energiaremontti on osa Saarioinen Oy:n pitkäjänteistä kehityshanketta.


      https://www.saarioinen.fi/uutishuone/uutinen/saarioinen-investoi-valkeakosken-tehtaan-energiatehokkuuteen/

    • Anonyymi

      Pandemia uudistaa yrityksiä

      Pidin äsken ruokatauon ja lautasella oli thaimaalaista nuudelia ja kanaa Kung Po. Ruoka on valmistettu thaimaalaisessa ravintolassa noin 60km päässä kotoani. Ostin ruoan Citymarketin kylmätiskistä ja lämmitin aterian kotona mikroaaltouunilla. Ennen tällaista mahdollisuutta ei ollut, mutta nyt on. Kiitos pandemian. Ruokakauppiaat ovat halunneet tarjota myyntikanavan mm. ravintoloille ja leipomoille, jotka ovat menettäneet asiakkaitaan koronan vuoksi. Keskoa täytyy tosin kehua, että se on jo kauan ennen pandemiaa yrittänyt lisätä lähiseudun yrittäjien tuotteita valikoimissaan.

      Ainakin toistaiseksi olen käynyt ruokakaupassa ostoksilla, koska siihen ei ole ollut mitään estettä. Lähellä kotiani on peräti kaksi aina avoinna olevaa ruokakauppaa. Olenkin käynyt välillä öisin ruokaostoksilla ihmiskontakteja - ja tartuntaa - välttääkseni. Moni tuttava on ryhtynyt tilaamaan ruokaostoksiaan netistä, jotka ovat valitettavasti pandemian vuoksi ruuhkautuneet. Toisaalta kysynnän lisääntyessä entistä useammat ruokakaupat ovat aloittaneet ruoan myynnin nettikaupassa sekä nouto- ja/tai kuljetuspalvelun.

      Saa nähdä, kuinka monet näistä uudistuksista jäävät pysyviksi käytännöiksi.


      https://www.hs.fi/kaupunki/tuusula/art-2000006453225.html

      https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2020/k-kaupat-perustavat-nyt-uusia-verkkokauppoja-15-kaupan-viikkotahdilla/

      https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2020/k-ryhma-avasi-ikaihmisille-neuvonta--ja-puhelintilauspalvelut-avuksi-ruokaostosten-tekemiseen/

      https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2020/ruoan-verkkokauppa-kasvaa-ja-uudistuu-koronakriisissa-vauhdilla-knyt-04-2020/

      https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2019/k-ryhma-vauhdittaa-paikallisten-tuotteiden-paasya-kaupan-hyllylle-lahiruokatreffien-avulla/

    • Anonyymi

      Kansainvälinen geeni- ja soluterapian tutkimuskeskus Kuopioon

      Vuonna 2018 Kuopiossa käynnistyi geeni- ja soluterapian tutkimuskeskus KCT. Todellisuudessa keskuksen historia on kuitenkin jo 27 vuoden mittainen, sillä KCT oli aiemmin geenilääkeyritys FinVector Oy:n tutkimusyksikkö. Nykyään KCT on itsenäinen tutkimuskeskus, joka pyrkii laajentamaan toimintaansa uusia kansainvälisiä projekteja hankkimalla ja kansainvälisiä erityisosaajia rekrytoimalla.

      Tutkimuskeskuksessa tutkitaan tulevaisuuden hoitomuotoja eli biologisia lääkkeitä. Tutkimuskohteita ovat esimerkiksi sellaiset haasteelliset syövät, joille ei ole vielä toimivia hoitoja.

      Kuopiossa sijaitsevat myös Itä-Suomen yliopiston lääketieteen ja farmasian laitokset sekä molekyylilääketieteen A. I. Virtanen-instiruutti (AIVI). Alan yrityksistä alueella toimii geeni- ja viruslääkkeitä valmistavan FinVectorin lisäksi Aurealis Pharma, joka kehittää lääkkeitä syöpään ja kroonisiin tulehdussairauksiin.


      https://www.businesskuopio.fi/etusivun-nosto/kctlla-on-positiivinen-tekemisen-draivi/

      https://www.businesskuopio.fi/investinkuopio/terveys/laakekehitys/

      https://www.uef.fi/fi/uutinen/kuopioon-kansainvalinen-geeni-ja-soluterapian-tutkimuskeskus

      https://yle.fi/uutiset/3-10179676

    • Anonyymi

      Kalanjalostusyhtiö Hätälä investoi Oulussa

      Oululainen kalanjalostuksen perheyhtiö Hätälä laajentaa ja kehittää yritystoimintaansa edelleen. Vuonna 2019 valmistunut noin 3000 neliön tehtaan laajennus Oulun Kaakkurissa on saatu täyteen tuotantoon. Samalla on jatkettu yhtiön monivuotista investointiohjelmaa tekemällä tehdasalueella maa- ja liittymätöitä seuraavaa isoa laajennusta varten. Alueelle on tulossa 5000-6000 neliötä uutta tuotantotilaa kalajalosteiden ja elintarvikkeiden valmistusta varten. Rakennustyöt on tarkoitus käynnistää vielä tämän vuoden aikana.

      Hätälä työllistää noin 220 vakituista työntekijää sekä noin 400 sopimuskalastajaa. Yhtiö käsittelee kuukausittain noin 1,5 miljoonaa kiloa kalaa.


      https://yle.fi/uutiset/3-11224815

      https://www.kaleva.fi/hatala-ostaa-kaupungilta-lahes-20-000-neliometrin/1801819

      https://www.kaleva.fi/hatala-hakee-sataa-uutta-kalastajaa-kotimaisen-kal/1708036

      https://ekofish.fi/fi/2020/02/nyqvist-kotimaisen-kalan-kysynta-kasvaa-tasaisesti/

      https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/halvempaa-kuin-lohi-kolme-mahtavaa-kalaa-joita-kannattaa-ostaa-juuri-nyt/7443564#gs.72zrhu

      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/12/02/nollaa-itameri-paastosi-herkuttelemalla-yksi-lahna-ateria-poistaa-kilon

    • Anonyymi

      Ooppera vetää katsomot täyteen Suomessa

      Muistan useampaan kertaan kuulleeni ruotsalaisten suusta, että suomalaiset ovat sivistymättömiä ja takapajuisia. En tiedä, mitä he silloin tarkkaan ottaen tarkoittivat. Halusin kuitenkin nostaa esiin suomalaisten innostuksen oopperaa kohtaan. Oopperaahan pidetään usein sellaisena korkeakulttuurin muotona, joka ei sovi "moukille" eikä kiinnosta sivistymättömiä ihmisiä. Tässä muutamia esimerkkejä oopperan menestyksestä "takapajuisten suomalaisten" maassa.

      Vuonna 2008 Jyväskylän teatteritalo oli aivan täynnä, kun siellä esitettiin Jyväskylän alueoopperan ensi-iltaa Giuseppe Verdin oopperasta La Traviata.

      Syksyllä 2015 Kansallisooppera myi loppuun kaikki 70 000 lippua Oopperan kummitus -esityksiin jo ennen ensi-iltaa.

      Syksyllä 2016 Oopperatalon yleisö pomppasi ylös tuoleistaan ja osoitti suosiotaan huudoin ja voimakkain aplodein. He olivat juuri saaneet nauttia sirkusta ja oopperaa yhdistelleen CircOperan ensi-illasta. Ensi-ilta oli arvostelumenestys ja kaikki esitykset myytiin nopeasti loppuun.

      Seuraavana kesänä Oulun naapurikunnassa Limingassa esitettiin kuusi kertaa Abrahamin pidot -ooppera. Ensi-iltaa esitettiin täydelle katsomolle, toisen ja kolmannen esityksen aikana katsomon täyttöaste oli noin 80% ja viimeiset kolme esitystä myytiin loppuun. Mattimyöhäisiä jäi vielä kyselemäänkin lippujen perään.

      Vuonna 2018 Yleisradio kirjoitti La Kala -oopperatalosta, joka perustettiin alunperin piskuisen Sumiaisten kylän autotalliin. Yksityisen oopperatalon perusti - kyläläisten pyynnöstä - vuodesta 2010 Suomessa asunut muusikkopariskunta Marie Finne-Bray ja Piers Bray. La Kala -oopperasta tuli suosittu ja nykyään esityksiä järjestetään pariskunnan kotitalon alakerrassa, jossa on 100 paikkaa. Nykyään La Kala -oopperassa Mozartin ja musikaalien sävelet kaikuvat täysille saleille useamman kerran kesässä, vaikka koko Sumiaisissa on vain 1200 asukasta. Kesäasukkaita on toki toinen mokoma.

      Suomen suurin ja tunnetuin kesäisin järjestettävä oopperatapahtuma on kuitenkin Savonlinnan oopperajuhlat. Tapahtuma sai alkunsa jo yli sata vuotta sitten, vuonna 1912. Keskiaikaisessa Olavinlinnassa järjestettävä musiikkitapahtuma on aivan ainutlaatuinen. On kuitenkin hienoa, että Suomessa on myös nuorempia oopperaan keskittyviä hankkeita kuten esimerkiksi Jyväskylän ja Limingan yllä mainitut alueoopperat sekä yksityisesti toimiva La Kala -ooppera. Tapahtumia on paljon enemmänkin kuin voin tässä mainita, mutta haluan silti nostaa esiin vielä Ilmajoen Musiikkijuhlat, joiden ohjelmistoon kuuluu joka vuosi myös oopperaa.

      Ota riski - rakastu oopperaan!


      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/27/otetaan-taysin-hullu-idea-ja-pistetaan-se-toimimaan-tempauksistaan-tunnetusta

      https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000002923175.html

      https://www.musiikkijuhlat.fi/

      https://oopperabaletti.fi/talo/uutisia/oopperan-kummitus-myytiin-loppuun-ennen-ensi-iltaa/

      https://yle.fi/uutiset/3-6132868

    • Anonyymi

      Aloittajille!

      Oletteko hurrigaaneja? Hurrigaani on sellainen taho kukaa toimii ruotsalaisuuden edestä rikastumisen, vallan ja kulttuurisen takia. Oletko hurrigaani?

      • Anonyymi

        Eivät noi voi olla sen enempää hurrigaaneja kuin hurrimuniakaan, koska he kirjoittavat Suomesta ja suomalaisista hyviä asioita.

        Hurrimunat haukkuvat ja vähättelevät Suomea ja suomalaisia.


      • Anonyymi

        Ei olla hurrigaaneja. Kerrotaan näitä juttuja, jotta ruotsinsuomalaiset kuulisivat välillä jotain positiivistakin Suomesta. Me siis tykätään Suomesta kovasti 🥰 🇫🇮

        PS. Meillä on lista, jossa on kamalan paljon mukavia uutisia Suomesta ja uusia hyviä uutisia tulee koko ajan. Kesä se on kuitenkin meilläkin ja siksi ollaan puhuttu, ettei enää kovin kauaa jatketa näiden Suomi-uutisten lähettämistä. Aiotaan kuitenkin vielä vähän aikaa jatkaa.


    • Anonyymi

      Oltteko hurrigaaneja vai suomlaisia? Hurrigaani on ruotsalaisuuden edustaja taloudellisesti, kulttuurisesti, ja poliittisesti. Mitä te olette? Oletteko fakesuomalaisia?

    • Anonyymi

      Kesä tuli ja sen myötä kesäkiireet. Alkaa olla lopuillaan tämä meidän uutislistan päivittäminen, mutta eiköhän tässä jo ole aika paljon uutisia tullutkin. Ketjuun tulee vielä vähän aikaa uusia päivityksiä ja sitten on pakko lopettaa ajanpuutteen vuoksi. Lisää uutisia löydätte mm. Suomen mediasta.

    • Anonyymi

      Pienpanimobuumi on jyllännyt Suomessa jo vuosia

      Vähemmän olutta, enemmän laatua. Käsityöläisoluet ovat olleet suosiossa eri maissa, eikä Suomi ole poikkeus. Pienpanimoiden suosion kesto on kuitenkin yllättänyt monet.

      Pienpanimoita on syntynyt melkein jokaiseen Suomen notkoon ja niemenkärkeen. Tällä hetkellä Suomessa on 106 pienpanimoa. Luku voi vaikuttaa suurelta, mutta vuonna 1914 Suomessa oli 104 pienpanimoa. Oluen valmistuksella onkin maassamme pitkät juuret ja täällä valmistetaan todella herkullisia oluita.

      Pienpanimoiden bisnes sopii erittäin hyvin tämän hetkiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Ainakin Suomessa on näkyvissä ns. ”start up -kulttuuri”, jossa painotetaan nollapisteestä aloittamista, rohkean yrittämisen kautta kehittymistä, innovatiivisuutta ja paikallista verkostoitumista. Samaan aikaan on nähtävissä myös digitaalisuuden luoma mullistus etätyöskentelyn merkittävään lisäämiseen sekä ihmisten kaipuu kaupunkien ahtaudesta maalle ja pikkukaupunkeihin. Kolmas pienpanimoiden menestystä siivittävä tekijä saattaa olla ilmiö, johon kytkeytyy mm. konmari-filosofia, hygge, elämän laadun tavoittelu sekä elämysten hankkiminen tavaran sijasta. Kun suomalaisten oluen juominen on määrällisesti vähentynyt, mutta laadullisesti parantunut, samaa voi sanoa myös syömisistä. Entistä useampi kerää ostoskoriinsa luomutuotteita sekä aiempaa laadukkaampia elintarvikkeita. Myös ravintoloissa syöminen sekä ravintolaruoan kotiin noutaminen ja tilaaminen ovat lisääntyneet.

      Moni suomalaispanimo satsaa myös panimovierailujen järjestämiseen ja osalla on panimon lisäksi oma ravintola tai muuta oheispalveluita. Osa suomalaisista pienpanimoista vie tuotteitaan myös ulkomaille.


      https://www.suomenpienpanimot.fi/

      https://www.apu.fi/artikkelit/pienpanimobuumi-jyraa-vahemman-olutta-enemman-laatua

      https://www.cursor.fi/fi/olut-palasi-historialliselle-hoyrypanimolle

      https://www.ts.fi/ruoka/1283495797/Pub Stallhagen on yksi Ahvenanmaan suosikkikohteista Olut on uusi viini

      https://www.plevna.fi/

    • Anonyymi

      Metsä Fibre ja Metsä Board investoivat Joutsenoon

      Metsä Fibre ilmoitti helmikuussa 2019 laajentavansa Joutsenon sellutehtaan kuorimoa. Laajennustyöt alkoivat viime vuonna ja niiden on määrä valmistua tänä kesänä. Laajennus mahdollistaa suurempien kuitupuumäärien käsittelemisen, mikä osaltaan mahdollistaa sellutuotannon lisäämisen. Investoinnin arvo on noin 30 miljoonaa euroa.

      Metsä Board puolestaan ilmoitti viime syksynä investoivansa Joutsenon kemihierretehtaan energiatehokkuuden parantamiseen. Tehtaalle hankitaan uusi telapuristin, jonka avulla pystytään säästämään massan kuivauksessa käytettävää energiaa. Uudistuksen ansiosta tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät noin 6000 tonnia vuodessa. Investoinnin arvo on 4,8 miljoonaa euroa.


      https://yle.fi/uutiset/3-10652643

      https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/5634f7b0-670b-44ef-a06b-2d4516f066b4

    • Anonyymi

      Suomalaisnuoret perustavat ahkerasti 4H-yrityksiä

      Suomessa on perustettu jo yli 1500 nuorten 4H-yritystä. Esimerkiksi Kainuun maakunnassa 4H-yrityksiä on jokaisella paikkakunnalla. Maakunnassa 4H-yrityksiä on kaikkiaan jo yli sata.

      4H-yritykset ovat 13-28-vuotiaiden perustamia yrityksiä, joiden perustamiseen he saavat runsaasti tietoa ja tukea 4H-järjestöltä. 4H-yritykset ovat nuorten harrastusmaisia yrityksiä, jotka voivat myydä tuotteita tai palveluita korkeintaan 7000 euron arvosta vuodessa. 4H-yritystoiminta on erittäin opettavaista ja osa 4H-yrittäjistä on perustanut kokemuksen kartuttua tavallisen yrityksen. Kaikkein tyypillisimmin yrittäjänuoret kuitenkin työllistävät itsensä kesäisin. 4H-yrittäjyys edistää usein myös opintoja, sillä monet oppilaitokset myöntävät 4H-yrittäjyydestä opintopisteitä.

      Ennen 4H-yrityksen perustamista on käytävä yrityskurssi, jossa käsitellään nuoren omaa osaamista ja kiinnostuksen kohteiden tunnistamista, liikeideaa, yrityksen taloutta ja 4H-yrityksen perustamiseen liittyviä asioita. Tyypillisiä 4H-yritysten tuottamia palveluita ovat kotityöt, siivoukset, pihatyöt, lastenhoito, eläinten hoito, valokuvaus ja nettisivujen tekeminen. Osa 4H-yrityksistä tuottaa myyntiin täytekakkuja, keppihevosia, koruja tai maalattuja posliiniesineitä. Myös kesäkahviloita on perustettu kuten esimerkiksi Juuan kesäkahvila, jossa myydään Suomen parhaita ja kauneimpia mokkapaloja.


      https://yle.fi/uutiset/3-11402794

      https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/kaupunki-kannustaa-vaasalaisnuoria-kesayrittajiksi/

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.252201

      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/04/nuoret-pyorittavat-kesatoina-omaa-yritysta-mutta-mita-siita-jaa-kateen

    • Anonyymi

      Olisi vielä niin paljon positiivisia uutisia Suomesta, joita voisi kertoa. Muut kiireet pakottavat nyt kuitenkin lopettamaan uutisten julkaisemisen.

      Jos Suomen asiat kiinnostavat enemmän, kannattaa seurata uutisia joko ruotsiksi tai suomeksi suomalaisten lehtien ja Ylen kautta. Netistä löytyy paljon kaikenlaista ihan ilmaiseksikin.

      Mukavaa kesää kaikille!!!

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ensimmäisen vieraan kielen opiskelu aloitetaan Suomessa nykyään jo ensimmäisellä luokalla!

      Uuden opetussuunnitelman myötä vieraiden kielten opiskelua Suomen peruskouluissa on aikaistettu. Ensimmäisen vieraan kielen opiskelu aloitetaan nykyään ensimmäisen lukuvuoden kevätlukukaudella. Alkuun opiskelu on kuitenkin leikinomaista ja etenee esimerkiksi erilaisten korujen, laulujen ja leikkien avulla. Lasten vanhempia on alettu kannustaa valitsemaan lapsen ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi jokin muu kieli kuin englanti. Esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa voi muutamissa kouluissa valita kiinan kielen opinnot. Myös venäjää valitaan nykyään useammin kuin aiemmin.


      https://yle.fi/uutiset/3-10438183

      https://yle.fi/uutiset/3-10341676

    • Anonyymi

      Kaupunkilaiset istuttivat yli sata uutta kirsikkapuuta Lappeenrannassa

      Lappeenrannan Pappilanpellon puistoalueelle on tänä vuonna perustettu kaupunkilaisten aloitteesta kirsikkapuisto. Kuka tahansa saa lahjoittaa ja istuttaa alueelle kirsikkapuita. Ensimmäiset taimet istutettiin kesällä. Syyskuun istutustapahtumassa istutettiin yli sata taimea. Puiden pitäisi kukkia jo ensi keväänä.

      Espooseen puolestaan perustettiin vuonna 2017 Rakkauden puisto, johon yksityishenkilöt voivat käydä istuttamassa hedelmäpuun rakkautensa merkiksi. Puisto on saanut idean niin sanotuista rakkaudensilloista, jonne pariskunnat ovat käyneet kiinnittämässä lukkoja rakkautensa merkiksi. Espoon Suursuolla sijaitsevaan puistoon on istutettu yli 130 puun taimea, joista suurin osa on kirsikkapuita. Joukossa on myös muutamia omenapuita.


      https://yle.fi/uutiset/3-11563921

      https://www.hs.fi/kaupunki/espoo/art-2000006288055.html

      • Anonyymi

        Lappeenrannan kirsikkapuut kukkivat jo tämän vuoden keväällä eli heti ensimmäisenä vuotena istutuksen jälkeen. Tässä on juttu, josta näkee ainakin yhden valokuvat puistoalueen reunalta: https://www.esaimaa.fi/paikalliset/4146353

        Lappeenrannan kirsikkapuistoista on tuli yksi Suomen suurimmista kirsikkapuistoista, kun sinne istutettiin reilu viikko sitten 200 uutta kirsikkapuuta: https://yle.fi/uutiset/3-12103933

        Puistosta tulee ihana keväinen retkikohde muualla asuvillekin. Samalla reissulla voi vierailla kylpylässä, konsertissa, ravintolassa, kahvilassa, sataman alueella tms.


    • Anonyymi

      Suomalaiset ovat nauttineet upeasta marjavuodesta

      Kuin tilauksesta Suomen metsät ja suot ovat pullistelleet luonnonmarjoja juuri nyt pandemiavuonna. Metsissä on helppo pitää turvavälejä luonnosta nauttien ja vitamiineja talven varalle keräten. Erityisesti hillaa oli tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Satokausi jatkuu vielä puolukan ja joidenkin sienten osalta. Suppilovahveroita kerätään Etelä-Suomessa usein vielä marraskuussa ja joskus jopa joulukuussakin.

      Suomen 4H-liitto on Satosankarit-ohjelman avulla auttanut uusia ihmisiä marjankeruun ja sillä tienaamisen pariin. Tavoitteena on saada erityisesti nuoria innostumaan luonnonmarjoista ja -sienistä. Monet nuoret keräävätkin rahaa saadakseen. Marjoja ja sieniä kerätään myös mm. vanhuksille lahjoitettavaksi.


      https://yle.fi/uutiset/3-11570859

      https://4h.fi/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet/4hn-satosankarit-ostaa-metsamarjoja-ja-tyollistaa-nuoria/

      https://yle.fi/uutiset/3-11570859

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006571665.html

      https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/2015081820197849

    • Anonyymi

      Ei muovipussi ole ympäristörikos, jos se on valmistettu kierrätysmuovista!

      Ruotsissa on viime aikoina keskusteltu muovipusseista. Suomessakin on pussikeskustelua käyty aika ajoin. Erilaisten kestokassien ja pitkäaikaisten ostoskassien käyttö on kuitenkin ollut varsin yleistä niin sanotusti "aina". Varsinkaan iäkkäämmät ihmiset eivät ole juurikaan kaupan muovipusseihin haaskanneet rahojaan, sillä ne ovat olleet Suomessa maksullisia vuosikymmenten ajan. Kaikilla kauppaketjuilla on omat kestokassinsa, jotka tietenkin toimivat myös eräänlaisina liikkuvina mainoksina ihmisten kantaessa niissä ostoksiaan.

      Muovipussejakin kaupoista tietysti saa ostettua kuten myös paperikasseja. Nykyään kaikki suomalaisten ruokakauppojen muovipussit taitavat jo olla kotimaisesta kierrätysmuovista valmistettuja. Jos asiakas pakkaa ostoksensa kaupassa kierrätysmuovista valmistettuun muovipussiin ja kierrättää käytetyn pussinsa asiallisesti, on kyseessä varsin ekologinen pakkaustarvike. Käytetyistä muovipusseista nimittäin tehdään uusia muovipusseja.

      Keskon mukaan myös kaikki heidän myymänsä Pirkka-kestokassit on valmistettu kierrätysmuovista. Kestokassit tulee kuitenkin aikanaan hävittää sekajätteenä, jolloin ne hyödynnetään jätteiden polttolaitoksissa energiaksi.

      Kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita alkaa olla jo paljon Suomen kuluttajamarkkinoilla: Tiskiharja, vessaharja, kukkaruukku, roskapönttö, kastelukannu, muovipussi, tiskiaineen pullo ja monien tuotteiden muovikääreet. Esimerkiksi suomalaista vessapaperia voi ostaa kierrätysmuovista valmistetussa muovikääreessä.

      Jatkuvasti silmiin osuu ilmoituksia, joissa eri yritykset ilmoittavat muuttaneensa pakkauksiaan entistä ympäristöystävällisemmiksi. Olen huomannut muutoksia mm. liha-, leikkele-, hedelmä-, vihannes-, maito-, proteiinivanukas-, tiskiaine- ja wc-paperipakkauksissa. Pakkauksia on pienennetty ns. tyhjää tilaa poistamalla, muovia on korvattu muilla aineilla ja kierrätysmuovin osuutta on lisätty. Yritykset pyrkivät myös muuttamaan pakkauksia helpommin kierrätettäviksi.


      https://kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2017/k-ryhmalle-suomen-ensimmainen-kotitalouksien-kierratysmuovista-valmistettu-muovikassi/

      https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/pirkka/nain-syntyy-pirkan-essi-kiertokassi

      https://yhdessa.fortum.fi/kierratetty-muovi-saa-uuden-elaman-fortumin-jalostamossa

      https://www.google.com/amp/s/www.teknologiainfo.com/innovaatiot/kierratysmuovi-on-uusi-musta/amp/

      https://sinituote.fi/vastuullisuus/kierratysmuovi/

      https://www.orthexgroup.fi/inspiroidu/kierratysmuovin-kaytto

      https://www.orthexgroup.fi/orthex-group/vastuullisuus/vastuullinen-muovi

      https://www.kiertokassi.fi/artikkeli/essi-kiertokaare/

      https://kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2018/k-ryhmalta-uusi-muovilinjaus-kaikki-pirkka-muovipakkaukset-muutetaan-kierratettaviksi/

      https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2018/k-ryhma-taklaa-muovijatetta-ja-edistaa-muovin-kierratysta-monella-rintamalla/

      https://kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2020/suosikkijuoman-muovikorkkien-poisto-tuo-messevan-muovisaaston/

      https://yle.fi/uutiset/3-10930170

      https://www.valio.fi/artikkelit/valio-profeel-rahkojen-ja-vanukkaiden-pakkauksissa-nyt-vahemman-muovia/

      https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/uutuudet/sun-konetiskiaineet-uudistuvat-ymparistoystavallisesti

    • Anonyymi

      Onko virkkaustaiteilija Molla Mills jo tuttu?

      Haluan esitellä teille Kurikasta kotoisin olevan suomalaisen käsityötaiteilijan, koska hän on minusta hyvin innostava tyyppi.

      Kyseessä on taiteilijanimeä Molla Mills käyttävä nainen, joka taikoo langoista virkaten mitä muodikkaampia tuotteita. Mills on kehittänyt virkkaustavan, jota hän kutsuu optiseksi virkkaukseksi. Virkkaajien iloksi Mills on kirjoittanut useita kirjoja, joita on käännetty useille eri kielille. Molla Mills on kiertänyt vuosien ajan ympäri maailmaa innostamassa ihmisiä kädentaitojen pariin.

      Moni aiemmin käsitöitä harrastanut on löytänyt takaisin virkkauksen pariin Mollan ohjeilla. Jotkut ovat aloittaneet ihan alkeista. Tänä keväänä Molla Mills on myös kiertänyt Suomea vuolemispajoja ohjaten. Pajoissa ihmiset ovat vuolleet itselleen virkkuukoukun puunoksasta.

      Käsitöiden ei tarvitse olla tylsiä 😉


      https://yle.fi/uutiset/3-11576632

      https://www.instagram.com/molla.mills/?hl=en

      https://www.lankava.fi/fi/pare-kassi-molla-mills/

      https://www.lankava.fi/fi/molla-mills-for-lankava/

      https://www.mollamills.com/

      https://www.adlibris.com/fi/kirja/virkkuri-2-9789511314660?gclid=Cj0KCQjw5eX7BRDQARIsAMhYLP_aNqfxOAhetiUPEDx3ykkFYfJw2siOOh3ZX3uSX4oSGix9JJCyuswaAsMuEALw_wcB

      https://www.lankava.fi/fi/ohje-molla-mills-virkattu-almada-matto/

      https://youtu.be/T3ZuNuxhHuU

      http://oulunkylainen.fi/2018/10/16/molla-mills-kasityoilmio-naapurissamme/

      https://www.hoookedyarn.com/en/fashion-patterns/diy-crochet-pattern-molla-mills-ruutu-bag_p508.html

      https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Arabianrannan_kirjasto/Tapahtumat/Virkkurin_vinkeat_kevatvinkit

      • Anonyymi

        Ylen nettisivuilla oli juttu Lapissa asuvasta nuorehkosta miehestä, joka on hurahtanut islantilaisvillapaitojen neulomiseen. Ensimmäisen islantilaispaidan hän neuloi tämän vuoden alussa ja kuluneen vuoden aikana niitä on syntynyt jo yksitoista! Kyseinen neuloja, Matias Laivamaa, on ammatiltaan luokanopettaja.

        https://yle.fi/uutiset/3-11605171


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ylen nettisivuilla oli juttu Lapissa asuvasta nuorehkosta miehestä, joka on hurahtanut islantilaisvillapaitojen neulomiseen. Ensimmäisen islantilaispaidan hän neuloi tämän vuoden alussa ja kuluneen vuoden aikana niitä on syntynyt jo yksitoista! Kyseinen neuloja, Matias Laivamaa, on ammatiltaan luokanopettaja.

        https://yle.fi/uutiset/3-11605171

        Pohjois-Karjalan Kontiolahdella yhden koulun koko opettajakunta neuloi itselleen islantilaiset villapaidat. En ryhdy projektia tarkemmin kuvailemaan, vaan kannustan teitä lukemaan uutisen alle linkitetystä lehdestä. Mutta täytyy kyllä kyseisille opettajille hattua nostaa. Mieletön yhteisöprojekti!!!

        https://www.heili.fi/uutiset/item/6303-34-riddaria-ja-kymmenen-puikoilla


    • Anonyymi

      Uusiutuvan energian osuus Suomessa jo 43 prosenttia

      Vuoden 2019 aikana uusiutuvan energian käyttö lisääntyi prosentin verran edelliseen vuoteen verrattuna. Uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta oli 43 prosenttia. Euroopan Unionin tavoitteiden mukaan Suomen tavoite uusiutuvan energian käytölle on 38 prosenttia loppukulutuksesta. Kyseinen tavoite saavutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Euroopan Unionin maista Ruotsilla on korkein uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta. Suomi on Ruotsin jälkeen EU-maiden toiseksi ahkerin uusiutuvan energian käyttäjä.

      Vuonna 2019 energian kulutus Suomessa laski prosentin verran. Lasku johtui pääosin teollisuuden sähkönkulutuksen laskusta. Hiilen käyttö väheni 20 prosenttia ja turpeen käyttö kahdeksan prosenttia edellisvuodesta. Polttoaineiden käytöstä johtuvat hiilidioksidipäästöt vähenivät seitsemän prosenttia. Puupolttoaineiden käyttö jatkoi kasvuaan jo neljättä vuotta ja nousi uuteen ennätykseen 28 prosenttiin Suomen energian kokonaiskulutuksesta. Seuraavaksi suurimmat energianlähteet olivat öljy ja ydinenergia. Ydinenergian kulutus kasvoi viisi prosenttia, öljyn kulutus laski prosentin. Vesivoiman tuotanto jatkoi laskuaan ja väheni seitsemän prosenttia. Tuulivoiman vuosituotanto jatkoi kasvuaan. Vuonna 2019 aikana käynnistyi lähes 80 uutta tuulivoimalaa.

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007695588.html

    • Anonyymi

      Seinäjokelainen 14-vuotias Juho Ranta-Maunus valittiin maailman parhaaksi nuoreksi kitaristiksi

      Yhdysvaltalainen Guitar World -lehti valitsee vuosittain maailman parhaan nuoren kitaristin (Young Guitarist of the Year) korkeintaan 17-vuotiaiden kitaristien joukosta. Vuoden 2020 paras kitaristi on siis Juho Ranta-Maunus, joka itse piti jo finaaliin pääsyä mahtavana juttuna. Finaaliin valittiin kaikkiaan viisi nuorta kitaristia eri puolilta maailmaa. Kilpailu on joka vuosi kovatasoinen ja ammattilaistenkin mielestä jo finaaliin pääsy on kova temppu.

      Juho on aloittanut kitaran soiton 8-vuotiaana Lapuan musiikkiopistossa. Nykyään hän opiskelee Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa Seinäjoella ja soittaa kitaraa jopa useita tunteja päivässä. Palkinnoksi voitosta on tulossa mm. sähkökitara ja studiosessio Lontoossa. Englantiin ei tosin heti pääse matkustamaan pandemian vuoksi. Seinäjokelaisen soittajan unelma-ammatti on ammattilaiskitaristin ura omassa bändissä.

      https://yle.fi/uutiset/3-11712421

      https://yle.fi/uutiset/3-11701205

      https://www.iltalehti.fi/musiikki/a/0eb7f523-04c2-44c8-bebe-87e7e7d4b4e8

    • Anonyymi

      Viking Malt Group rakentaa Lahteen uuden mallastamon - investoinnin arvo noin 90 miljoonaa euroa

      Yli 130 vuoden ajan Lahdessa toiminut Viking Malt Group rakentaa Pippo-Kujalan yritysalueelle uuden mallastamon. Rakennustyöt alkavat kevään 2021 aikana ja ensimmäiset toiminnot pääsevät siirtymään uusiin tiloihin vuonna 2022. Lahti valikoitui investointikohteeksi raaka-aineiden saatavuuden, alueelle kertyneen osaamisen, asiakkaiden läheisyyden ja logistisen sijainnin vuoksi. Investointiin sisältyy lämpöpumpputeknologiaan perustuva energiaratkaisu, joka kattaa noin 90% mallastamon vuotuisesta lämpöenergian tarpeesta. Mallastamon sijainti vastavalmistuneen Lahden kehätien varressa on erinomainen. Pippo-Kujalan yritysalueelle on tulossa myös raideyhteys.

      Viking Malt on alansa johtavia yrityksiä maailmassa. Se myy tuotteitaan maailmanlaajuisesti elintarvike-, juoma- ja panimoteollisuudelle. Yhtiöllä on tuotantoa viidessä maassa.

      https://www.lahti.fi/uutiset/viking-maltilta-90-miljoonan-euron-investointi-lahteen/

      https://yle.fi/uutiset/3-11651831#:~:text=Viking Malt Group rakentaa uuden,tarkoitus aloittaa tuotanto vuonna 2023.

      https://vikingmalt.fi/

      https://yle.fi/uutiset/3-11685021

    • Anonyymi

      Saimaan kanavaa uudistetaan sulkuja pidentämällä

      Itärajalle on tulossa suuri ja erikoinen rakennusurakka, kun Saimaan kanava uudistetaan nykyaikaisille aluksille sopivaksi. Kanavan sulkuja pidennetään, jotta niistä mahtuu jatkossa kulkemaan lähes 90 metriä pitkät alukset. Nykyään alusten maksimipituus on 82,5 metriä.

      Saimaan kanavaa alettiin rakentamaan vuonna 1845 ja se vihittiin käyttöön vuonna 1856. Tuolloin sulkualtaiden pituus oli vain 35,6 metriä. Myöhemmin kanavaa on useaan kertaan kunnostettu ja kehitetty.

      Tulevien kunnostustöiden tuloksena kanavalle odotetaan lisää rahtia ja matkustajia. Itämerellä liikennöi kymmeniä aluksia, jotka eivät tällä hetkellä mahdu kanavaan.


      https://yle.fi/uutiset/3-11559377

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Saimaan_kanava

      https://yle.fi/uutiset/3-9519772

    • Anonyymi

      Suomalaiset ovat hyvin innokkaita lukemaan sanomalehtiä

      Kansallisen mediatutkimuksen mukaan 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista peräti 95% lukee sanomalehtiä. Sanomalehdet tavoittavat 92-97 prosenttia aikuisista ja nuorista. Sanomalehtien lukeminen on tasaista eri ikäisten ja eri ammattiryhmien joukossa. Myöskään kotitalouksien varallisuuserot eivät vaikuta sanomalehtien lukemisen yleisyyteen.

      Digitaalisia sanomalehtiä lukee melkein 90 prosenttia suomalaisista. Digi-lehtien lukeminen on yleisintä nuorempien ikäluokkien joukossa. Painettua sanomalehteä lukee hieman yli puolet 15 vuotta täyttäneistä. Yli 65-vuotiaiden joukossa painettua sanomalehteä lukee neljä viidestä.

      https://yle.fi/uutiset/3-11755690

    • Anonyymi

      Orion investoi 17 miljoonaa Turun tuotantolaitoksiin

      Lääkeyhtiö Orion uudistaa Turun tehdastaan. Yhtiön tarkoituksena on rakentaa uusi pakkauslinja syöpälääkkeille ja laajentaa voidevalmistuksen osastoa. Lääkkeiden valmistusketjuun rakennetaan läpipainopakkauslinja tölkkilinjojen rinnalle. Lisäksi tehtaan yhteyteen rakennetaan uusi puhdasvesijärjestelmä ja aluelämpökeskus. Tavoitteena on päästä merkittäviin säästöihin energiankäytössä sekä 75 prosentin vähennyksiin kasvihuonepäästöissä vuoteen 2025 mennessä.

      Investoinnin arvo on yhteensä 17 miljoonaa euroa. Rakennustyöt käynnistyivät marraskuussa 2020.

      Orionin Turun tehtaassa valmistetaan sytostaattisia syöpälääkkeitä, joita myydään maailmanlaajuisesti. Yhtiö valmistaa itse kaikki patenttisuojaamansa alkuperälääkkeet ja valtaosin myös niiden raaka-aineet Suomessa.


      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007610264.html

    • Anonyymi

      Lohjan pulkkatehtaissa paiskitaan töitä kolmessa vuorossa

      Muutaman vähälumisen talven jälkeen kunnon talvesta on vihdoin päästy nauttimaan koko maassa. Pulkkien ja liukureiden myynti on ampaissut jopa kymmenkertaiseksi. Kauppojen hyllyissä ei meinaa riittää myytävää, vaikka uusia kuormia tulee säännöllisesti. Pulkkatehtaissa on jouduttu tekemään ylitöitä varsinkin varaston puolella, jotta ruuhkautuneita pulkkatilauksia saadaan matkaan.

      Lohjalla Plastexin pulkkatehtaassa valmistetaan pulkkia kolmessa vuorossa, jotta kysyntään pystytään vastaamaan. Saman kaupungin toisessa pulkkatehtaassa, Orthexilla, pulkkia on tehty runsaasti varastoon. Orthexillakin kuitenkin seurataan myyntiä ja tarpeen tullen pulkkatuotanto voidaan käynnistää nopeasti uudestaan.


      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007740049.html

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007735750.html

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/talta-nayttaa-kun-kansa-rynnistaa-pulkkamakeen-mtv-jalkautui-helsingin-paloheinaan-aistimaan-talvipaivan-tunnelmaa/8027620

    • Anonyymi

      Suomen kansallispuistoissa ennätysvilkas vuosi

      Korona-pandemia kannusti ihmisiä luonnonhelmaan ja kansallispuistoihin. Vuonna 2020 Suomen kansallispuistoissa vierailtiinkin lähes neljä miljoonaa kertaa. Kasvua edellisestä vuodesta oli peräti 23 prosenttia.

      Metsähallitus on seurannut kansallispuistojen kävijämääriä vuodesta 2001 lähtien maastoon asennettujen kävijälaskureiden avulla. Metsähallituksen mukaan pandemia ei yksin selitä kansallispuistojen suosion kasvua.

      Jo pidempään on ollut kasvua kansallispuistoissa ensimmäistä kertaa vierailevien, maastopyöräilijöiden ja nuorten ryhmissä. Myös lasten kanssa retkeilevien määrä on lisääntynyt. Luonnossa yövytäänkin useammin kuin ennen.

      Retkeilyn verkkopalveluja ovat suosittuja. Luontoon.fi -palvelun käyttömäärä kasvoi 49 prosenttia (3,2 miljoonaa käyttäjää) ja Retkikartta.fi -palvelun käyttömäärä kasvoi 44 prosenttia (3,8 käyttäjää).

      Myös ulkoilu- ja retkeilytuotteiden myynnissä on eletty kiireisiä aikoja. Scandinavian Outdoor -yrityksen verkkokaupan myynti nousi huhti-toukokuussa 2020 ennätykselliset 95 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Varuste.net -yritys kertoi telttamyyntinsä tuplaantuneen. Myös Partioaitassa on kauppa käynyt ennätystahtiin.

      Retkeily on yksi suomalaisten aikuisten suosituimmista harrastuksista. Siitä huolimatta on ihmisiä, joilla retkeilyn harrastamisen esteenä on retkeilytaitojen tai retkeilyseuran puute. Suomen Latu -yhdistys ryhtyi vuonna 2020 järjestämään Rakastu retkeilyyn -kursseja, jotta entistä useammat pystyisivät aloittamaan retkeilyharrastuksen. Tutkimusten mukaan erityisesti alle 50-vuotiaiden ikäluokissa on kiinnostusta retkeilyn aloittamiseen. Myös retkeilyvarusteiden vuokraus- ja lainaustoimintaa on pyritty kehittämään sekä kuntien, urheiluseurojen, yhdistysten että yritysten toimesta. Nykyään jo aika moni kunta lainaa tai vuokraa lumikenkiä, sävelysauvoja ja frisbeegolf-kiekkoja kirjaston, kuntosalin tai uimahallin kautta.


      https://yle.fi/uutiset/3-11754814

      https://yle.fi/uutiset/3-11438972

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/artikkeli-1.1158406

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/artikkeli-1.1136724

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1136623

      https://www.suomenlatu.fi/paloheina/vuokraa-valineet.html?gclid=Cj0KCQiAmL-ABhDFARIsAKywVaeGn6SV0V8E2d-FL2YPdVd2UJ9zyA7QkpkMhY8PBX1HiHtHyLDKFCUaApBvEALw_wcB

      https://www.varkaus.fi/kirjasto/warkaus365-lainaamo

      https://www.kiuruvesi.fi/Suomeksi/Palvelut/Liikunta-ja-ulkoilu/Liikuntapaikat-ja-luontopolut/Uimahalli-ja-kuntosali/Hinnat

      • Anonyymi

        Kansallispuistojen suosio Suomessa sen kuin jatkuu!!!!

        "Kansallispuistojen suosio jatkui viime vuonna: käyntimäärät ylittivät ensimmäisen kerran neljän miljoonan rajan. Pohjois-Suomen kansallispuistot vetivät kävijöitä Etelä-Suomea enemmän."

        https://yle.fi/uutiset/3-12291211

        "Suomalaisten kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet roimasti 2000-luvun aikana. Samalla kävijäkunta on monipuolistunut, ja varsinkin naisten määrä on lisääntynyt selvästi. Tällä hetkellä kansallispuistot houkuttelevat jo enemmän nais- kuin mieskävijöitä.

        Tämä selviää Metsähallituksen ja Luonnonvarakeskuksen yhdessä tekemästä tuoreesta kansallispuistojen virkistyskäyttöä koskevasta tutkimuksesta. Tutkimus kattaa vuodet 2000–2019.

        Vuosituhannen vaihteessa kansallispuistoissa kävi yhteensä noin miljoona kävijää. Vuonna 2020 luku oli jo neljä miljoonaa, ja tänä vuonna vierailijamäärät ovat siitäkin nousseet."

        https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/dde6a92b-6efc-4b06-ad74-79c466f25023


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kansallispuistojen suosio Suomessa sen kuin jatkuu!!!!

        "Kansallispuistojen suosio jatkui viime vuonna: käyntimäärät ylittivät ensimmäisen kerran neljän miljoonan rajan. Pohjois-Suomen kansallispuistot vetivät kävijöitä Etelä-Suomea enemmän."

        https://yle.fi/uutiset/3-12291211

        "Suomalaisten kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet roimasti 2000-luvun aikana. Samalla kävijäkunta on monipuolistunut, ja varsinkin naisten määrä on lisääntynyt selvästi. Tällä hetkellä kansallispuistot houkuttelevat jo enemmän nais- kuin mieskävijöitä.

        Tämä selviää Metsähallituksen ja Luonnonvarakeskuksen yhdessä tekemästä tuoreesta kansallispuistojen virkistyskäyttöä koskevasta tutkimuksesta. Tutkimus kattaa vuodet 2000–2019.

        Vuosituhannen vaihteessa kansallispuistoissa kävi yhteensä noin miljoona kävijää. Vuonna 2020 luku oli jo neljä miljoonaa, ja tänä vuonna vierailijamäärät ovat siitäkin nousseet."

        https://www.iltalehti.fi/matkajutut/a/dde6a92b-6efc-4b06-ad74-79c466f25023

        Suomi taas uuden kansallispuiston: SALLAN kansallispuiston!!!

        "Suomi saa uuden kansallispuiston! Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen Sallan kansallispuiston perustamisesta."

        https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008426912.html

        "Sallalaiset iloitsevat kansallispuistostaan – tällainen se on: vanhaa metsää, tuntureita ja rotkolaakso

        Itä-Lapin luontoa komeimmillaan esittelevän kansallispuiston etuna on muun muassa hyvä saavutettavuus, sillä sinne pääsee julkisillakin. Sallassa uskotaankin, että puisto tuo kuntaan myös tuloja."

        https://yle.fi/uutiset/3-12202671

        "Suomi on kansallispuistojen määrällä mitattuna suurvalta. Sallaan on syntymässä jo 41. kansallispuisto. Samalla Koillismaalle ja Itä-Lappiin syntyy puistojen verkosto, jossa matka puistosta toiseen on erittäin lyhyt.

        Korona räjäytti kansallispuistojen ja kaikkien muidenkin luontokohteiden suosion viime vuonna pilviin. Sama tahti jatkui yli talven ja ensi kesästä odotetaan vähintään yhtä vilkasta. Monissa kansallispuistoissa kesällä 2020 tehtiin kävijäennätyksiä."

        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ita-lappiin-syntyy-kansallispuistojen-suma-sallan-puistolla-sotien-repima-historia/8112046#gs.njpv62

        "Sallan kansallispuisto lisää investointeja ja kunnan elinvoimaa. Laki uudesta Sallan kansallispuistosta astui voimaan vuoden 2022 alusta. Kansallispuiston perustamisella on kauaskantoisia positiivisia vaikutuksia Sallan kunnan elinkeinoelämälle."

        https://www.lapland.fi/fi/business/sallan-kansallispuisto-lisaa-investointeja-ja-kunnan-elinvoimaa/

        "Kansallispuistot ja retkeilyalueet ovat tärkeitä paikallistaloudelle. Rahasumma, jonka valtio sijoittaa kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin, palautuu yhteiskunnalle monikertaisesti takaisin paikallisena yritystoimintana ja työpaikkoina. Valtio rahoittaa budjettivaroin kansallispuistojen ja retkeilyalueiden peruspalvelut. Elinkeinosektori luo lähialueille maksulliset matkailupalvelut.

        Keskimäärin kansallispuistoissa kävijöiden rahankäyttö tuo lähialueelle yli 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin ja luontokeskuksiin sijoitettua euroa kohti. Matkailualueilla sijaitsevissa kansallispuistoissa hyötysuhde on vielä tätä korkeampi. Isojen kaupunkien ja pääkaupunkiseudun läheisyydessä korostuvat paikallistaloudellisten vaikutusten sijaan lähivirkistys- ja terveyshyödyt."

        https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/hyvinvointia-luonnosta/taloushyotyja-luonnosta/kansallispuistojen-hyotyja-paikallistalouteen/


    • Anonyymi

      Atrialle uusi siipikarjan jalostuslaitos Nurmoon

      Lihanjalostaja Atria rakentaa Nurmon tehtaansa yhteyteen siipikarjan jalostuslaitoksen. Uuden laitoksen myötä Atrian siipikarjakapasiteetti kasvaa 40%. Investointi on suuruudeltaan 155 miljoonaa euroa. Uuden tehtaan odotetaan valmistuvan aikaisintaan vuoden 2024 aikana.

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006676787.html

    • Anonyymi

      Stora Enso investoi vahvasti Itä-Suomeen

      Joensuun Uimaharjussa uudistetaan Stora Enson sahan kuivaamot ja sahauslinja. Vanhimmat kanavakuivaamot korvataan uusilla kamarikuivaamoilla ja sahan tuotantolinjoihin tehdään useita teknisiä uudistuksia. Muutokset varmistavat sahan tuotteiden tasaisen laadun. Laitoksen muutostyöt toteutetaan kolmen vuoden aikana normaalituotannon rinnalla. Investoinnin arvo on 10 miljoonaa euroa.

      Kotkaan Sunilan tehtaalle on puolestaan tulossa 14 miljoonan euron investointi. Sunilan tehtaan yhteyteen on määrä rakentaa uusi laitos ligniinin käsittelyä ja pakkaamista varten. Ligniiniä on valmistettu Sunilan tehtaalla vuodesta 2015 lähtien. Sitä käytetään esimerkiksi liimojen, asfaltin ja biomuovien valmistuksessa. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi sähköautojen akuissa. Nykyisin tehdas toimittaa ligniinin kuivana jauheena tai kosteana. Uudessa laitoksessa aloitetaan ligniinirakeiden valmistus, mikä yhtiön mukaan tehostaa tuotteen käsittelyä ja pakkaamista. Laitoksen arvioitu valmistumisaika on vuonna 2022.

      Imatran Kaukopään tehtaalle Stora Enso rakentaa uuden puunkäsittelyn linjaston. 80 miljoonan euron investoinnilla asennetaan kolmas kuorintalinjasto, parannetaan puuhakkeen käsittelyjärjestelmiä ja tehdään muutoksia nykyisiin puunkäsittelyalueen infrastruktuuriin. Samalla yhtiön tehtaiden puunkäsittely Imatralla keskittyy ja nykyaikaistuu, kun vuonna 1959 perustettu Tainionkosken puunkäsittelylinjasto suljetaan. Kartonki- ja paperikonelinjat jatkavat toimintaansa Tainionkoskella. Muutosten myötä tehtaan vedenkulutus vähenee ja ympäristövaikutukset pienenevät. Muutostöiden on tarkoitus valmistua vuoden 2022 lopussa.


      https://yle.fi/uutiset/3-11559286

      https://yle.fi/uutiset/3-11680895

      https://yle.fi/uutiset/3-11692259

    • Anonyymi

      Mikkeliin valmistui Kaukokiidon logistiikkaterminaali

      Vuoden 2020 alussa tehtiin yli kuuden miljoonan euron investointipäätös tavaraliikenteen terminaalin rakentamista Mikkeliin. Heti päätöksen jälkeen, kun rakentamista ei vielä oltu aloitettu, Suomeen rantautui Covid-19-virus. Päätös oli pakko arvioida uudelleen nopealla aikataululla, koska ennusteet talouden kehityksestä menivät kerralla uusiksi. Uusi terminaali päätettiin kuitenkin toteuttaa alkuperäisellä aikataululla pandemiasta huolimatta.

      Tammikuun 18. päivänä käyttöön otetussa terminaalissa on 5000 neliötä ja 31 lastauslaituria. Tontilla on myös 1600 neliön PVC-halli, joka mahdollistaa kenttätavaran käsittelyn säältä suojassa. Entistä suurempi terminaali tehostaa tavaravirtojen läpimenoaikaa ja sesonkiaikojen toimitusvarmuutta entisestään.

      Kaukokiidon Etelä-Savon liikenteestä vastaavan Kuljetusliike Kantola & Koramo Oy:n lisäksi uudessa kiinteistössä toimii kaksi elintarvikealan toimijaa. Logistiikkakeskus työllistää kaikkiaan satakunta henkilöä.


      https://www.epressi.com/tiedotteet/logistiikka-ja-liikenne/kaukokiidon-uusi-mikkelin-terminaali-on-auennut.html

      https://mikseimikkeli.fi/kuljetusyritys-investoi-mikkeliin/

    • Anonyymi

      Mikkeliin neljä uutta luonnonsuojelualuetta

      Syyskuussa 2020 tehtiin sopimus neljän uuden luonnonsuojelualueen perustamisesta Mikkeliin. Suojeltujen alueiden pinta-ala on yhteensä 158 hehtaaria. Näistä 128 hehtaaria perustettiin kaupungin luonnonsuojelualueiksi. Lisäksi 30 hehtaaria, eli Neitvuoren luonnonsuojelualueen laajennus, liitetään valtion luonnonsuojelukiinteistöön. Uudet suojelualueet sijaitsevat Anttolassa, Haukkaniemellä, Metsä-Sairilassa ja Paasolassa.


      https://yle.fi/uutiset/3-11540018

      https://www.ely-keskus.fi/tiedotteet/-/asset_publisher/kmgb3OTUgyEg/content/mikkelin-kaupungin-metsiin-on-perustettu-uusia-luonnonsuojelualueita-etela-savo-

      https://www.mikkeli.fi/sisalto/palvelut/ymparisto/ymparistonsuojelu/luonto-ja-luonnonsuojelu-2

      https://www.luontoon.fi/neitvuori-luonteri/reitit

      https://www.jylkkari.fi/2018/03/lievitysta-stressiin-luonnosta-haukanniemen-ulkoilualue-tarjoaa-opiskelijoille-pakopaikan-arjesta/

    • Anonyymi

      Ilmaista harrastustoimintaa koulupäivän yhteyteen

      Kevään 2021 aikana koululaisille tarjotaan ilmaisia harrastuksia koulupäivän jälkeen. Kyseessä on yli sadassa kunnassa toteutettava kokeilu. Kokeilun piirissä on yli 200 000 peruskoululaista eri puolilla Suomea.

      Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa peruskoulun 1.-9.-luokkalaisille mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen. Kun harrastus järjestetään koululla heti koulupäivän jälkeen, vanhempien ei tarvitse miettiä perheen aikatauluja eikä kuljetuksia. Kouluilla toteutettaviin harrastuksiin osallistuminen on vapaaehtoista. Harrastaminen on opetussuunnitelman ulkopuolista toimintaa.

      Lasten harrastustoiveita kartoitettiin syksyllä 2020 toteutetulla koululaiskyselyllä. Toiveita on toteutettu esimerkiksi Savonlinnassa, missä tarjotaan maksuttomina harrastuksina muun muassa kuvataiteita, parkouria, leivontaa, tanssia, erätaitoja ja mopon tuunausta. Kyselyn mukaan 55% peruskoululaisista haluaisi osallistua koulupäivän yhteydessä järjestettyyn harrastukseen.

      Koulujen harrastustoiminnassa voi olla erilaisia toimijoita ja toteutustapoja. Savonlinnassa harrastustoimintaa toteutetaan yhteistyössä musiikki- ja tanssiopiston, riistanhoitoyhdistyksen, Tanhuvaaran urheiluopiston ja Linnalan kuvataidekoulun kanssa.

      Osa kunnista on järjestänyt ilmaista harrastustoimintaa kouluilla jo aiemmin. Maksutonta harrastustoimintaa järjestetään myös koulujen ulkopuolella mm. kuntien, Mannerheimin lastensuojeluliiton, seurakuntien, vapaapalokuntien, liikuntaseurojen ja yhdistysten toimesta.


      https://yle.fi/uutiset/3-11739405

      https://yle.fi/uutiset/3-11712362

      https://www.fountainpark.fi/wp-content/uploads/2020/10/kuvakaappaukset_harraste.pdf

      https://www.kiuruvesi.fi/news/Lasten-ja-nuorten-HARKKA-–-kerhot-alkavat/32chjzzc/4434353a-8290-4c17-a56e-709575f1f15d

      https://puumala.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/esiopetus-ja-yhtenaiskoulu/koulun-kerhotoiminta/

      https://www.liikkuvakouvola.fi/uutiset?uutinen=5d4ab2d2e4b03370296dfb37

      https://www.kouvola.fi/vapaa-aika/kulttuuri/kulttuurikasvatus/erityislasten-ja-nuorten-kulttuurikerhot/

      https://palokuntalaiset.fi/miten-vapaapalokuntaan-paasee/

      https://espooliikkuu.fi/maksuton-liikunta/wau-liikuntakerhot-1

      https://www.hel.fi/maahanmuuttajat/fi/vapaa-aika/tekemista-nuorille/

      https://www.mll.fi/vanhemmille/toiminta-lapsiperheille/terhokerhot/

    • Anonyymi

      Suomalainen kylähulluus voi erittäin hyvin

      Suomessa riittää kummallisia ihmisiä, joilla on kummallisia harrastuksia ja outoja päähänpistoja. Alla olevan linkin kautta voitte katsoa pari lyhyttä videota siuntiolaisen Matias Sjömanin alamäkiluistelun harrastuksesta, jota varten hän on rakentanut radan omalle kotipihalleen. Ylen uutisessa on kaksi videopätkää. Kannattaa katsoa se alempikin video.

      Suomessa muuten valitaan kahden vuoden välein Valtakunnan Suomen virallinen kylähullu. Matias Sjömanin kanssa kylähullujen kategoriaan voi lukea myös monia muita ihmisiä, jotka edustavat kukin omanlaisiaan hullutuksia. Jo edesmennyt Veijo Rönkkönen teki aikoinaan betonista yli 550 patsasta, joista merkittävä osa joogaa. Parikkalan patsaspuistona tunnettuun paikkaan voi mennä käymään vaikka kesälomareissulla.

      Erkki Kalliomäkeä puolestaan on vaivannut rakennushulluus ja vieläpä outoon paikkaan suolle rakentamisen hulluus. Erkin omasta päästään rakentamaan Kammikylään voi mennä saunomaan kuka tahansa, joka osuu paikalle Kauhajoen Nummijärvelle.

      Kylähulluus saattaa olla useammin miesten tauti kuin naisten. Kylähulluja naisiakin kyllä tiedetään olevan olemassa. Ehkä he onnistuvat paremmin välttelemään julkisuutta..?


      https://fi.wikipedia.org/wiki/Kylähullu

      http://www.kylahullu.net/

      https://yle.fi/uutiset/3-11785490

      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/27/parikkalan-patsaspuistossa-voi-katsoa-kuolemaa-suoraan-silmiin-suomen

      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/27/kasittamattoman-kekseliaisyyden-kammi-kyla-erkki-rakensi-suolle-saunakylan

    • Anonyymi

      Eikö tätä ketjua enää päivitetä?
      Suomesta olisi kerrottavana todella paljon uusia positiivisia uutisia!!!!

    • Anonyymi

      Alla on jo vähän vanha uutinen - nimittäin vuodelta 2015 - mutta kun täällä on usein moitittu miten kauhean kova vaatimustaso Suomen kouluissa on ja on puhuttu suomalaisnuorten syrjäytymisestä. Kansainvälisen vertailun mukaan suomalaisilla nuorilla menee tosi mukavasti.

      * * * * * * * * *

      Suomen nuoret ovat Euroopan tyytyväisimpiä

      EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa on vähiten köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevia alle 16-vuotiaita.

      Vertailtaessa nuorten yleistä tyytyväisyyttä elämään, Suomen 16-24-vuotiaat ovat islantilaisten kanssa jaetulla hopeasijailla. Vain Itävallassa elää elämäänsä tyytyväisempiä nuoria.

      Suomalaiset nuoret ja nuoret aikuiset ovat myös merkittävästi EU:n keskitasoa tyytyväisempiä omaan taloustilanteeseensa. Vain itävaltalaiset ja sveitsiläiset nuoret ovat tyytyväisempiä kuin suomalaiset.

      Lue lisää täältä:
      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001884464.html

      * * * * * * * * *

      Tässä on linkki artikkeliin, jossa kerrotaan suomalaisten lasten ja nuorten kouluviihtyvyydestä, joka on kohentunut viime vuosina.

      http://psykologia.fi/fi/maanantaiblogi/68-iloisia-uutisia-koulusta

      * * * * * * * * *

      Monilla paikkakunnilla lapsilta ja nuorilta on pyydetty ehdotuksia kouluviihtyvyyden parantamiseksi. Alla muutamia esimerkkejä aiheesta.

      https://www.loimaanlehti.fi/2021/04/nuorisoparlamentti-haluaa-lisata-kouluviihtyvyytta/

      https://yle.fi/uutiset/3-10945219

      https://peda.net/jyvaskyla/jokelankoulu/oppilaalle/oppilaskunta/pp/pikkuparlamentti

      https://www.nokiankaupunki.fi/ajankohtaista/nokian-lasten-parlamentin-taysistunnossa-puhuttivat-kouluruoka-ja-tulevat-koulurakennukset-myos-ymparistokysymykset-ja-eriarvoisuus-nousivat-tana-vuonna-esille/

      https://www.kouluruokadiplomi.fi/ajankohtaista/kouluruoka-sai-kunniaa-sakylassa/

      https://uutisluotsi.fi/oppilaat-paasevat-vaikuttamaan-koulun-pihaan/

      https://www.unicef.fi/blogi/oppilaat-parhaina-asiantuntijoina-hameenlinnassa/

      * * * * * * * * *

      Koulujen lisäksi Suomen kunnat ja kaupungit ovat pyytäneet lapsilta ja nuorilta vinkkejä myös muihin kehittämiskohteisiin. Esimerkiksi pienet Tohmajärven ja Polvijärven kunnat Pohjois-Karjalassa ovat rakennuttaneet pumptrack-radat. Radoilla lapset ja nuoret ajavat tavallisilla polkulautoilla ja polkupyörillä erilaisista pompuista, kaarista ja matalista hyppyreistä. Nuorimmat ajajat ovat olleet 6-vuotiaita. Radoilla on säännöt ja esimerkiksi kypärän käyttö on pakollista. Lapset ja nuoret ovat noudattaneet sääntöjä hienosti, eikä suurempia loukkaantumisia ole tapahtunut. Pumptrack-radoilla lapset saavat liikuntaa ja laji kehittää erityisesti kehonhallintaa sekä ajokin käsittelytaitoja, mistä on hyötyä myös liikenteen seassa liikkuessa. Hiljattain valmistunut Polvijärven pumptrack-rata on ollut odotettua suositumpi heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

      https://yle.fi/uutiset/3-12114860

    • Anonyymi

      Ei Ruotsissa kerrota tällaisia asioita Suomesta...!

    • Anonyymi

      Kotkan satamassa puhdistetaan rahtilaivojen jätevesiä - tuloksena syntyy biokaasua mm. rekkojen polttoaineeksi

      Edelleen osa Itämerellä liikennöivistä laivoista päästää mm. käymäläjätevetensä Itämereen. Toistaiseksi rahtialukset voivat laillisesti niin tehdä, mutta Kotka-Haminan satamassa kannustetaan kaikkia laivoja jättämään jätevetensä maihin.

      Matkustaja-alusten osalta on tänä vuonna astunut voimaan merenkulkujärjestö IMO:n päätös, joka kieltää päästämästä käsittelemättömiä käymälän jätevesiä meriin. Matkustaja-alukset ovat kuitenkin jo vuosia jättäneet jätevetensä maihin puhdistettavaksi, koska siihen kannustettiin ja ohjattiin jo ennen kuin varsinainen jätevesipäätös tuli voimaan. Nyt samaa muutosta ajetaan myös rahtialusten osalta.

      Mereen päästetyt jätevedet pahentavat esimerkiksi Itämeren rehevöitymistä ja happikatoa.

      Kotkan satamassa vastaanotetut jätevedet puhdistaa Kymen Vesi. Jätevesiliete jalostetaan Gasumin biokaasulaitoksessa uusiutuvaksi energiaksi eli biokaasuksi.

      https://yle.fi/uutiset/3-12220063

    • Anonyymi

      Yli 400 000 lasta ja nuorta harrastaa ilmaiseksi - heti koulupäivän jälkeen alkavissa kerhoissa

      Kevätlukukaudella 2021 aloitettiin "Harrastamisen Suomen malli" -kokeilu, johon osallistui 117 kuntaa. Kokeilussa peruskoulujen oppilaille tarjottiin mahdollisuus osallistua heti koulupäivän jälkeen alkaviin maksuttomien kerhoihin. Kuluvalla syyslukukaudella mukana on jo 235 kuntaa ja yli 400 000 lasta. Aluehallintovirastot jakoivat kunnille 17 miljoonaa euroa avustusrahaa lukuvuotta 2021-2022 varten.

      Kyselyiden perusteella koulun jälkeen järjestettäviin harrastuksiin osallistuneiden koululaisten vanhemmilta saatu palaute on ollut lähes yksinomaan myönteistä. Myös koululaiset ovat olleet hyvin innostuneita.

      Koulupäivän jälkeen järjestetään harrastuksia hyvin laajalla skaalalla, mutta eri paikkakuntien ja koulujen tarjonta poikkeaa toisistaan paljon muun muassa toimintamahdollisuuksien osalta. Maalla ja kaupungeissa ei ole kaikkia samoja mahdollisuuksia. Myös luonnonolot ovat eri puolilla Suomea erilaiset. Esimerkiksi Helsingin koululaisille ei ole tarjolla hiihtotoimintaa toisin kuin Pohjois-Suomessa.


      https://yle.fi/uutiset/3-12086735

      https://harrastamisensuomenmalli.fi/tietoa/

      https://yle.fi/uutiset/3-11739405

      https://www.kouvolansanomat.fi/paikalliset/4167772

      https://aamuset.fi/artikkeli/5317171

      https://www.rovaniemi.fi/Ajankohtaista/Artikkelit/Vapaa-aika/Harrastamisen-Suomen-malli-

      https://www.lahti.fi/uutiset/lahti-paasi-mukaan-harrastamisen-suomen-mallin-pilottiin/

      https://yle.fi/uutiset/3-11712362

    • Anonyymi

      Tupakkatuotteiden käyttö vähenee Suomessa

      WHO asetti jäsenvaltioilleen tavoitteen vähentää tupakkatuotteiden käyttöä 30 prosentilla vuoden 2010 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Suomen naisten osalta tavoite on jo täyttynyt. Asiantuntijoiden mukaan tavoitteeseen on mahdollista päästä myös miesten osalta.

      Tupakkalain uudistukset ovat tällä hetkellä eduskunnan käsiteltävänä. Lakiin on odotettavissa kiristyksiä. Jos eduskunta hyväksyy hallituksen lakiesityksen, tupakkatuotteita ja vastaavia tuotteita myydään Suomessa jatkossa vain yhdenmukaisissa pakkauksissa. Tämä tarkoittaa, että tuotepakkauksista poistuu värit, logot yms. Tupakkatuotteiden tunnusomaista maut ja tuoksut (esim. suklaa, mansikka, mentoli) kielletään. Leikkikentillä ja uimarannoilla ei enää jatkossa saa tupakoida. Lisäksi tupakkatuotteiden valmistajien ja maahantuojien on maksettava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira) vuotuinen valvontamaksu, joka perustuisi tuotteiden myyntimääriin. Valvontamaksujen tuotoilla tehostetaan tuotevalvontaa. Lakimuutokset tulisivat voimaan vuoden 2023 alusta alkaen.

      Joulukuun alussa Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi merkittävän ennakopäätöksen, jonka mukaan taloyhtiö saa kieltää tupakoinnin sisällä asunnossa, jos naapureille koituvia savuhaittoja ei muulla tavoin pystytä estämään. KHO:n antama päätös linjaa myös tulevia samankaltaisia tapauksia.

      https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/549d71e0-f3da-4e17-84cb-a66b5675e3dd

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/29ee0743-36b5-4af8-8468-1ee7b001686c

      https://thl.fi/fi/-/tupakkatuotteiden-kaytto-vahenee-suomessa-kansainvalisen-tavoitteen-mukaista-tahtia-suomen-oma-tavoite-on-tiukemmassa

      https://savutonsuomi.fi/kohti-savutonta-suomea/aikajana/

      https://www.sss.fi/2016/05/tupakkalaki-tehoaa/

    • Anonyymi

      Suomessa käynnistyi vauvabuumi COVID19 -pandemian aikana

      Kun ihmisiä ohjeistettiin viettämään aikaa perhepiirissä virustartuntojen hillitsemiseksi, monissa maissa vitsailtiin, että pandemian seurauksena synnytysosastot saattavat ruuhkautua. Useimmissa maailman maissa kävi kuitenkin päinvastoin. Syntyvyys on nimittäin useimmissa maissa vähentynyt. Euroopassa syntyvyys on pandemian aikana noussut vain kahdessa maassa: Hollannissa ja Suomessa. Suomen vauvabuumi alkoi tilastollisesti helmikuussa 2021. Vuonna 2021 vauvoja on syntynyt melkein seitsemän prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

      Vertailevan syntyvyystutkimuksen professori Tomas Sobotka arvelee, että Suomen vauvabuumia selittää ainakin Suomen hyvä sosiaaliturva ja lapsiperheiden tuet. Suomessa ihmiset kokevat lapsen saamisen turvallisemmaksi kuin maissa, joissa on heikompi sosiaaliturva ja joissa koronavirus on saattanut iskeä yhteiskuntaan kovemmin.

      Uusien vauvojen odotettua suurempi määrä näkyy myös vauva- ja lapsiperheiden normaalipalveluissa. Esimerkiksi Kelan jakaman äitiyspakkauksen tuote-erä loppuu nyt pari kuukautta tavanomaista aiemmin. Tämän vuoksi Kela joutui julkistamaan uuden pakkauksen jo ennen vuodenvaihdetta. Alkuvuodesta 2022 jakoon tulevassa pakkauksessa on 43 tuotetta. Tuotteiden valinnassa on painotettu laatua, ekologisuutta, kestävyyttä, monikäyttöisyyttä ja pitkäikäisyyttä. Valtaosa puuvillatuotteista on valmistettu luomupuuvillasta. Muutama tuote on valmistettu osin kierrätysmateriaalista. Kahdessa bodyssa on jatkopala, joka pidentää vaatteen käyttöikää. Kaikissa housuissa on pitkät käännettävät resorit, jotka lisäävät housujen käyttöikää. Asiakaspalautteen perusteella on lisätty harsojen määrää sekä otettu viltti takaisin pakkaukseen. Makuupussin ja haalarin kuosit on valittu yleisöäänestyksen perusteella.

      Vauvabuumi näkyy myös neuvoloissa ja päivähoitopaikkojen lisääntyneenä tarpeena. Esimerkiksi Rovaniemellä on laskettu, että kaupungin täytyy perustaa 14 uutta päiväkotiryhmää, jotta kaikille korona-ajan uusille vauvoille ja kaupunkiin muualta muuttaville lapsille saadaan päivähoitopaikat. Vauvojen määrän kasvu on Suomessa kuitenkin toivottu asia, koska syntyvyys laski ennen pandemiaa usean vuoden ajan. Buumi ei myöskään ole pahemmin ruuhkauttanut vauva- ja lapsiperheiden palveluita, koska vauvoja syntyy melko tasaisesti eri puolilla maata.


      https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/a/8239409c-fd64-49a9-beb4-1e4663f5e216

      https://yle.fi/uutiset/3-12215385

      https://www.rannikkoseutu.fi/uutiset/art-2000007732850.html

      https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4247853

      https://yle.fi/uutiset/3-12194087

      https://www.luoteis-uusimaa.fi/paikalliset/3499152

      https://www.instagram.com/hus_lohjansynnytysosasto/?hl=en

      https://yle.fi/uutiset/3-11679281

    • Anonyymi

      Tästä sitä saa oppia kuinka meiltä puuttuu tietoja täällä Suomen asioista. He he ei oo kummakaan....

    • Anonyymi

      Kajaanissa lasketaan pulkalla avantoon!

      Tämä on hieman hupsu uutinen, mutta hupsujahan me suomalaiset vähän olemme. Maassa harrastetaan eukonkantoa, suopotkupalloa, korkokenkäjuoksua ja nykyään näköjään jo pulkkamäki-uintia. Kajaanin avantouintiseurassa ovat nimittäin keksineet laskea muovipulkalla avantoon. Ohessa linkki uutiseen, jonka yhteydessä on myös videopätkä.

      https://yle.fi/uutiset/3-12273785

    • Anonyymi

      Vuoden 2022 äitiyspakkaus julkistettiin etuajassa, koska vauvoja on syntynyt odotettua enemmän

      Kaikki Suomessa syntyvät vauvat saavat edelleen lahjaksi Kelan kustantaman äitiyspakkauksen, jota on tarjottu vuodesta 1949 kaikille synnyttäjille. Äitiysavustuksen historia ulottuu 1930-luvulle, mutta alkuvuosina avustusta myönnettiin vain vähävaraisille äideille. Äitiyspakkauksen suosio on edelleen vankka ja lähes jokainen ensisynnyttäjä ottaa sen vastaan.

      Suomalainen äitiyspakkaus on vuosien varrella herättänyt runsaasti kansainvälistä kiinnostusta ja keskustelua. Nykyään erilaisia äitiys- tai vauvapakkauksia jaetaan noin 60 maassa ympäri maailmaa. Niitä jakaa usein jokin kansalaisjärjestö, joka kohdentaa apunsa jollekin rajatulle ryhmälle kuten tietyn kaupungin tai maakunnan vähävaraisille äideille.

      Vuoden 2022 äitiyspakkauksessa on 43 tuotetta: Vaatteita vauvalle, makuupussi, viltti, harsoja, pehmolelu, vauvakirja, ruokalappu, hammasharja, hiusharja, hygieniatuotteita, ohjeita tuoreille vanhemmille yms. Toppahaalarin ja makuupussin kuosit valittiin tällä kertaa yleisöäänestyksen perusteella. Voit katsoa kuvia äitiyspakkauksen tuotteista alla olevien linkkien kautta.


      https://yle.fi/uutiset/3-12215385

      https://www.kela.fi/aitiyspakkaus

      - - - -

      Muita lehtijuttuja äitiyspakkaukseen liittyen:

      https://www.kela.fi/aitiysavustus-historia

      https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006646035.html

      https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005117852.html

      • Anonyymi

        Ai anteeksi, en huomannut että joku oli jo ehtinyt kirjoittamaan äitiyspakkauksesta tuossa pari viestiä ylempänä... 🤭🥴


    • Anonyymi

      Suomen teollisuudessa investoidaan nyt innokkaasti

      Suomen teollisuus on Elinkeinoelämän Keskusliiton kyselyn mukaan kasvattamassa tuotantoaan Suomessa. Sen vuoksi vuoden 2022 aikana investoidaan miljardeja kapasiteetin lisäämiseen. Investointien arvo on nousemassa noin 10 miljardiin euroon.

      Investointien kasvun taustalla on kolme tekijää: pitkään jatkunut investointilama, koronan tuoma talousshokki sekä vihreän siirtymän tuoma mahdollisuus. Lisäksi rahoituksen saatavuus suosii investointeja.


      https://yle.fi/uutiset/3-12265385

      https://www.hs.fi/talous/art-2000008479748.html

      https://www.hs.fi/talous/art-2000007796582.html

      https://www.storaenso.com/fi-fi/newsroom/press-releases/2021/12/stora-enso-investoi-23-miljoonaa-euroa-varkauden-pakkauskartonkitehtaalle

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/agco-power-investoi-100-miljoonaa-linnavuoreen-moottorin-myota-tuotantokin-meni-uusiksi/fecc0b3d-6d57-4ffa-b45a-7df33b8b0281

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/upm-investoi-joensuun-vaneritehtaalle-10-miljoonaa-euroa/564cc543-932f-4530-905b-f0f816f5a314

      https://autobild.fi/uutinen/valmet-automotive-juhlistaa-uudenkaupungin-akkutehtaan-avajaisia-6.182.161871.3cf8ff458d

      https://yle.fi/uutiset/3-12241006

      https://www.rakennuslehti.fi/2021/10/koskisen-oy-investoi-48-miljoonaa-uuden-puunjalostusyksikon-rakentamiseen/

      https://www.grano.fi/ajankohtaista/grano-investoi-laajaan-tehtaaseen-suomessa

      https://www.tek.fi/fi/uutiset-blogit/187-vuotias-wartsila-investoi-yha-uuteen

      https://yle.fi/uutiset/3-12275643

    • Anonyymi

      Vierivä kivi ei sammaloidu!

      Tässä on muutamia uutisjuttuja suomalaisten liikuntaharrastuksista. Osa liikunnan harrastajista on poikkeuslaatuisia esimerkiksi ikänsä tai liikuntamäärien osalta. Suurin osa suomalaisista liikunnanharrastajista on kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä. Tässä on kannustusta meille kaikille!

      * Noin 60km päivittäin hiihtävä Pertti Joensuusta (73v).
      * Rovaniemen lumilautailevat sisarukset Sonja (7v) ja Aarni (2v).
      * Lieksalainen Rauni (60v) pyöräili Lieksasta Espanjaan.
      * Jaana (50v) käveli Suomen pohjoisrajalta Hankoon, vaikka hänen toinen jalka on leikattu kolmesti.
      * Viivi (12v) pyöräili isänsä kanssa Hangosta Norjaan jäämeren rantaan.
      * Pessi-kissa kiersi Tuula-omistajansa ja perheen koirien kanssa kaikki Suomen 40 kansallispuistoa.
      * Jyväskyläläinen Susanna vaelsi viikon kahdestaan vauvansa kanssa Lapissa.
      * Mikkelissä on innokkaita äijäjumppaajia.
      * Sokea Outi (32v) vaelsi oppaan kanssa 82km pitkän Ison Karhunkierroksen.
      * Hyvinkääläinen Hakasuon perhe kilpailee leuanvedossa.
      * Turkulainen naisten vesijumppaporukka antoi haastattelun Ylelle.
      * Joensuulaiset opiskelijat Arttu (22v) ja Hiski (22v) uivat jopa viidesti viikossa avannossa.
      * Oululainen Luka (10v) on pelannut pöytätennistä puolet elämästään ja voittaa jo kilpailuissa aikuispelaajia.
      * Vantaalla kokoontuu erityislasten voimisteluryhmä, jonka kokeneimmat voimistelijat ovat hankkineet mitaleita kansainvälisistä voimistelukilpaluista.
      * Varkautelainen Hilkka (105v) pysyy pirteänä jumppaamalla, portaita kipuamalla ja taidetta tekemällä.


      https://yle.fi/uutiset/3-12406316

      https://yle.fi/uutiset/3-12403254

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/feb66093-6e84-4a03-84ef-058ba164567c

      https://seura.fi/terveys/reisiluu-meni-pareiksi-nyt-jaana-villanen-kavelee-halki-suomen/

      https://yle.fi/uutiset/3-8151658

      https://yle.fi/uutiset/3-12082913

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/susanna-lahti-viikon-vaellukselle-vauvansa-kanssa-kaksin-itkin-onnesta-monta-kertaa-reissun-aikana/8222500#gs.wzuozd

      https://yle.fi/uutiset/3-5067885

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hurja-temppu-sokea-outi-vaelsi-82-kilometria-pitkan-ison-karhunkierroksen-vuoden-harjoittelun-jalkeen-jyrkkia-kivikkoisia-nousuja-ja-laskuja-oli-todella-paljon/7914134#gs.wzxpmb

      https://www.is.fi/muutlajit/art-2000005456175.html

      https://yle.fi/uutiset/3-5604746

      https://yle.fi/uutiset/3-12236710

      https://yle.fi/uutiset/3-12135355

      https://www.is.fi/perhe/art-2000000885509.html

      https://www.nvo.fi/uutiset/bettiina-vuori-ja-lotta-huttunen-ol/

      https://yle.fi/uutiset/3-12383431


      Ps. Suomeen on yllä olevan uutisjutun jälkeen päätetty perustaa 41. kansallispuisto Sallaan, mutta sitä ei ole vielä avattu.

    • Anonyymi

      On tosi mukava lukea näitä teidän kirjoituksia ja saada tietoja Suomen asiosista suomalaisten kautta ja ei toisten kauttaq, kiitos

      • Anonyymi

        aq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitosaq, kiitos


    • Anonyymi

      etgdfvc

    Ketjusta on poistettu 15 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3518
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      192
      1621
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1307
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1182
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      835
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      804
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      799
    9. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      50
      793
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    Aihe