Kirjoitusrutiini

Anonyymi

Tervehdys kanssaskriivaajat!

Olen miettinyt viime aikoina, millaisin keinoin voisin pitää kirjoittamisrutiinista kiinni. Unohdetaan se, että kirjoitan työkseni (antiluovaa) tekstiä ja suoritan kirjoittamiseen liittyviä opintoja. Kun poissulkee edellä mainitut asianhaarat, tunnen olevani lukossa. Päiväkirjan kirjoittaminen ei oikein tunnu luontevalta, joskin olen sitä kyllä harrastanut vuosia takaperin. Kaipaisin luovia vinkkejä.

Miten te ylläpidätte rutiinia ihan vapaa-ajalla vapaaehtoisesti?

9

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hyvä keino minulla on ollut lukea heti töistä tultua edellisenä päivänä kirjoittamani teksti. Sillä tavalla pääsee virittäytymään kirjoitustunnelmaan ja saa illemmalla lisää tekstiä aikaiseksi.

    • Anonyymi

      Tulipa sellainen mieleeni, että onko luova kirjoittaminen kuitenkaan se sinun juttusi/intohimosi? Minulla nimittäin on taas niin päin, että en muuta haluaisi tehdäkään kuin kirjoittaa. Saan siitä niin paljon iloa, että en malttaisi pysyä poissa näppiksen ääreltä.

    • Anonyymi

      Vaaditko itseltäsi liikaa? Suoritat kirjoittamisen opintoja ja käyt töissä ja haluat vielä vapaa-ajalle kirjoitusrutiinin... ehkä kehosi ja mieli haluaisi vapaa-ajalla vaan levätä, olla. Ja siksi tunnet olevasi "lukossa".

      Vinkki: kirjoita 10minuuttia päivittäin. Joko pelkkää ajatusvirtaa tai suunnitelmallisempaa tekstiä, mutta yhtä kaikki sen 10min aikana kirjoitat etkä mieti tai tee mitään muuta.
      Siinä aikana lukot naksahtelevat auki

    • Anonyymi

      Minua auttaa, että pyörittelen novelli-ideoita tai romaanin tulevia tapahtumia ajatuksissani puuhatellessani jotain muuta. Istun koneen ääreen sitten kun tuntuu, että on jotain kirjoitettavaa. Tyhjää tiedostoa tuijottamalla minulta ei synny mitään.

      • Anonyymi

        Minulla on hyvin samankaltainen tapa. Yleensä kyllä kirjoitan ensin ideasta ylös sen mitä siitä sillä hetkellä tiedän. Tämän jälkeen muuta puuhastellessa (vähäistä) aivokapasiteettiani ei kulu jo tiedettyjen asioiden ylläpitämiseen, vaan se voi rauhassa kehitellä uusia rönsyjä ja yhteyksiä idean ympärille. Tämä prosessin osa-alue tosin vaatii itselläni ainakin sen, että jonkunlainen konkreettinen idea tarttumapintoineen on olemassa. Ihan tyhjästä tai edes epämääräisestä "kirjoitanpa Jugoslavian hajoamissodista"-tyylisistä aihehahmotelmista sillä ei kyllä pääse liikkeelle. Jos tämä puuttuu, niin yleensä yritän kirjoitella muistivihkooni ensin aiheen ja sitten esittää itselleni kysymyksiä aiheen ympäriltä ja mitä siitä tiedän sekä en tiedä. Näin saan kaivettua aiheesta toisinaan esiin jotain, mitä sitten pääsen jatkojalostamaan idoiden suuntaan.

        Itselläni ei ole mitään suurempaa kirjoitusrutiinia, vaan kuten edellinenkin vastaaja, kirjoitan kun kirjoituttaa. Kohdallani ei lähtökohtaisesti toimi yhdistelmä rutiini vapaa-ajalla vapaaehtoisesti. Sen tosin olen huomannut, että mitä enemmän ideoita kehittelee, sitä enemmän syntyy uusia ideoita, joita sitten tekee mieli käsitellä kirjoittamalla. Pari vuotta kestäneen valkoisen paperin kammon jälkeen olen jälleen siinä iloisessa tilanteessa, että ideoita on enemmän kuin ehdin vähäisellä vapaa-ajallani toteuttamaan.

        Koska aloittaja on opiskellut/opiskelee kirjoittamista, niin kirjoitusrutiinia ja sen ylläpitämiseen tarkoitettuja metodeja ovat ainakin esitelleet Julian Cameron ja Natalie Goldberg kirjoissaan.


    • Anonyymi

      Mitä harvemmin kirjoitan sen parempi, silloin terapian tarve on minimissään.

      • Anonyymi

        Itsellä on päinvastoin. Mitä säännöllisimmin ja useammin kirjoitan, niin sitä parempi ja helpompaa se on. Ei tule aloitusvaikeuksia, lukkoja tai kammoja, kun kirjoittaminen ja ajatustyö on koko ajan käynnissä. Kirjoittaminen tuntuu arkiselta, koska se on osa arkea. Kirjoittaminen lisää kirjoittamista. Kun tulee katkos kirjoittamiseen, niin silloin terapian ja paapomisen tarve kasvaa ja oma uhriutuminen alkaa.


    • Anonyymi

      Rutiini on aika outo sana luovan kirjoittamisen yhteyteen. Minun mielestäni luova kirjoittaminen voi perustua vain haluun joka taas sisältää sen että aiheen pitää olla kiinnostava. Kun nämä ehdot täyttyvät, "rutiini" on vain sitä että kirjoittaja kirjoittaa aina kun siihen on tilaisuus.

      • Anonyymi

        Olen samaa mieltä, että halulla ja sisäisellä palolla on valtava merkitys kirjoittamiseen. Ilman halua kirjoittaminen ei pitkälle kanna. Mutta rutiinilla on mielestäni oma tehtävänsä ja arvonsa. Jos on tilanteita ja olosuhteita, joissa kirjoittamisen halu aika nollissa, niin silloin luotu rutiini voi auttaa, että saa kirjoitettua, silloinkin kun ei oikein tee mieli ryhtyä hommiin. Ja kun jaksaa kirjoittaa, se halukin palaa. Rutiini luo vankan pohjan ja tuen kirjoittamisen halulle ja intohimolle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1893
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1456
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      16
      1399
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      11
      1369
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1337
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1280
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe