Kirjoitusrutiini

Anonyymi

Tervehdys kanssaskriivaajat!

Olen miettinyt viime aikoina, millaisin keinoin voisin pitää kirjoittamisrutiinista kiinni. Unohdetaan se, että kirjoitan työkseni (antiluovaa) tekstiä ja suoritan kirjoittamiseen liittyviä opintoja. Kun poissulkee edellä mainitut asianhaarat, tunnen olevani lukossa. Päiväkirjan kirjoittaminen ei oikein tunnu luontevalta, joskin olen sitä kyllä harrastanut vuosia takaperin. Kaipaisin luovia vinkkejä.

Miten te ylläpidätte rutiinia ihan vapaa-ajalla vapaaehtoisesti?

9

62

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hyvä keino minulla on ollut lukea heti töistä tultua edellisenä päivänä kirjoittamani teksti. Sillä tavalla pääsee virittäytymään kirjoitustunnelmaan ja saa illemmalla lisää tekstiä aikaiseksi.

  • Anonyymi

   Tulipa sellainen mieleeni, että onko luova kirjoittaminen kuitenkaan se sinun juttusi/intohimosi? Minulla nimittäin on taas niin päin, että en muuta haluaisi tehdäkään kuin kirjoittaa. Saan siitä niin paljon iloa, että en malttaisi pysyä poissa näppiksen ääreltä.

  • Anonyymi

   Vaaditko itseltäsi liikaa? Suoritat kirjoittamisen opintoja ja käyt töissä ja haluat vielä vapaa-ajalle kirjoitusrutiinin... ehkä kehosi ja mieli haluaisi vapaa-ajalla vaan levätä, olla. Ja siksi tunnet olevasi "lukossa".

   Vinkki: kirjoita 10minuuttia päivittäin. Joko pelkkää ajatusvirtaa tai suunnitelmallisempaa tekstiä, mutta yhtä kaikki sen 10min aikana kirjoitat etkä mieti tai tee mitään muuta.
   Siinä aikana lukot naksahtelevat auki

  • Anonyymi

   Minua auttaa, että pyörittelen novelli-ideoita tai romaanin tulevia tapahtumia ajatuksissani puuhatellessani jotain muuta. Istun koneen ääreen sitten kun tuntuu, että on jotain kirjoitettavaa. Tyhjää tiedostoa tuijottamalla minulta ei synny mitään.

   • Anonyymi

    Minulla on hyvin samankaltainen tapa. Yleensä kyllä kirjoitan ensin ideasta ylös sen mitä siitä sillä hetkellä tiedän. Tämän jälkeen muuta puuhastellessa (vähäistä) aivokapasiteettiani ei kulu jo tiedettyjen asioiden ylläpitämiseen, vaan se voi rauhassa kehitellä uusia rönsyjä ja yhteyksiä idean ympärille. Tämä prosessin osa-alue tosin vaatii itselläni ainakin sen, että jonkunlainen konkreettinen idea tarttumapintoineen on olemassa. Ihan tyhjästä tai edes epämääräisestä "kirjoitanpa Jugoslavian hajoamissodista"-tyylisistä aihehahmotelmista sillä ei kyllä pääse liikkeelle. Jos tämä puuttuu, niin yleensä yritän kirjoitella muistivihkooni ensin aiheen ja sitten esittää itselleni kysymyksiä aiheen ympäriltä ja mitä siitä tiedän sekä en tiedä. Näin saan kaivettua aiheesta toisinaan esiin jotain, mitä sitten pääsen jatkojalostamaan idoiden suuntaan.

    Itselläni ei ole mitään suurempaa kirjoitusrutiinia, vaan kuten edellinenkin vastaaja, kirjoitan kun kirjoituttaa. Kohdallani ei lähtökohtaisesti toimi yhdistelmä rutiini vapaa-ajalla vapaaehtoisesti. Sen tosin olen huomannut, että mitä enemmän ideoita kehittelee, sitä enemmän syntyy uusia ideoita, joita sitten tekee mieli käsitellä kirjoittamalla. Pari vuotta kestäneen valkoisen paperin kammon jälkeen olen jälleen siinä iloisessa tilanteessa, että ideoita on enemmän kuin ehdin vähäisellä vapaa-ajallani toteuttamaan.

    Koska aloittaja on opiskellut/opiskelee kirjoittamista, niin kirjoitusrutiinia ja sen ylläpitämiseen tarkoitettuja metodeja ovat ainakin esitelleet Julian Cameron ja Natalie Goldberg kirjoissaan.


  • Anonyymi

   Mitä harvemmin kirjoitan sen parempi, silloin terapian tarve on minimissään.

   • Anonyymi

    Itsellä on päinvastoin. Mitä säännöllisimmin ja useammin kirjoitan, niin sitä parempi ja helpompaa se on. Ei tule aloitusvaikeuksia, lukkoja tai kammoja, kun kirjoittaminen ja ajatustyö on koko ajan käynnissä. Kirjoittaminen tuntuu arkiselta, koska se on osa arkea. Kirjoittaminen lisää kirjoittamista. Kun tulee katkos kirjoittamiseen, niin silloin terapian ja paapomisen tarve kasvaa ja oma uhriutuminen alkaa.


  • Anonyymi

   Rutiini on aika outo sana luovan kirjoittamisen yhteyteen. Minun mielestäni luova kirjoittaminen voi perustua vain haluun joka taas sisältää sen että aiheen pitää olla kiinnostava. Kun nämä ehdot täyttyvät, "rutiini" on vain sitä että kirjoittaja kirjoittaa aina kun siihen on tilaisuus.

   • Anonyymi

    Olen samaa mieltä, että halulla ja sisäisellä palolla on valtava merkitys kirjoittamiseen. Ilman halua kirjoittaminen ei pitkälle kanna. Mutta rutiinilla on mielestäni oma tehtävänsä ja arvonsa. Jos on tilanteita ja olosuhteita, joissa kirjoittamisen halu aika nollissa, niin silloin luotu rutiini voi auttaa, että saa kirjoitettua, silloinkin kun ei oikein tee mieli ryhtyä hommiin. Ja kun jaksaa kirjoittaa, se halukin palaa. Rutiini luo vankan pohjan ja tuen kirjoittamisen halulle ja intohimolle.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   81
   1840
  2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
   Maailman menoa
   238
   1668
  3. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   91
   1523
  4. Mietitikö nainen koskaan

   Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
   Ikävä
   108
   1341
  5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

   Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
   Ikävä
   164
   1105
  6. huono omatunto

   johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
   Ikävä
   64
   1083
  7. Päätin juuri että

   En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
   Ikävä
   32
   932
  8. Onnistuit sohaisemaan mua

   Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
   Ikävä
   62
   926
  9. Huomenna se

   Tulee kohta, odotatko?
   Ikävä
   61
   866
  10. Mitä kaipaat

   Usein elämässäsi
   Ikävä
   97
   838
  Aihe