Tervehdys kanssaskriivaajat!
Olen miettinyt viime aikoina, millaisin keinoin voisin pitää kirjoittamisrutiinista kiinni. Unohdetaan se, että kirjoitan työkseni (antiluovaa) tekstiä ja suoritan kirjoittamiseen liittyviä opintoja. Kun poissulkee edellä mainitut asianhaarat, tunnen olevani lukossa. Päiväkirjan kirjoittaminen ei oikein tunnu luontevalta, joskin olen sitä kyllä harrastanut vuosia takaperin. Kaipaisin luovia vinkkejä.
Miten te ylläpidätte rutiinia ihan vapaa-ajalla vapaaehtoisesti?
Kirjoitusrutiini
9
146
Vastaukset
- Anonyymi
Hyvä keino minulla on ollut lukea heti töistä tultua edellisenä päivänä kirjoittamani teksti. Sillä tavalla pääsee virittäytymään kirjoitustunnelmaan ja saa illemmalla lisää tekstiä aikaiseksi.
- Anonyymi
Tulipa sellainen mieleeni, että onko luova kirjoittaminen kuitenkaan se sinun juttusi/intohimosi? Minulla nimittäin on taas niin päin, että en muuta haluaisi tehdäkään kuin kirjoittaa. Saan siitä niin paljon iloa, että en malttaisi pysyä poissa näppiksen ääreltä.
- Anonyymi
Vaaditko itseltäsi liikaa? Suoritat kirjoittamisen opintoja ja käyt töissä ja haluat vielä vapaa-ajalle kirjoitusrutiinin... ehkä kehosi ja mieli haluaisi vapaa-ajalla vaan levätä, olla. Ja siksi tunnet olevasi "lukossa".
Vinkki: kirjoita 10minuuttia päivittäin. Joko pelkkää ajatusvirtaa tai suunnitelmallisempaa tekstiä, mutta yhtä kaikki sen 10min aikana kirjoitat etkä mieti tai tee mitään muuta.
Siinä aikana lukot naksahtelevat auki - Anonyymi
Minua auttaa, että pyörittelen novelli-ideoita tai romaanin tulevia tapahtumia ajatuksissani puuhatellessani jotain muuta. Istun koneen ääreen sitten kun tuntuu, että on jotain kirjoitettavaa. Tyhjää tiedostoa tuijottamalla minulta ei synny mitään.
- Anonyymi
Minulla on hyvin samankaltainen tapa. Yleensä kyllä kirjoitan ensin ideasta ylös sen mitä siitä sillä hetkellä tiedän. Tämän jälkeen muuta puuhastellessa (vähäistä) aivokapasiteettiani ei kulu jo tiedettyjen asioiden ylläpitämiseen, vaan se voi rauhassa kehitellä uusia rönsyjä ja yhteyksiä idean ympärille. Tämä prosessin osa-alue tosin vaatii itselläni ainakin sen, että jonkunlainen konkreettinen idea tarttumapintoineen on olemassa. Ihan tyhjästä tai edes epämääräisestä "kirjoitanpa Jugoslavian hajoamissodista"-tyylisistä aihehahmotelmista sillä ei kyllä pääse liikkeelle. Jos tämä puuttuu, niin yleensä yritän kirjoitella muistivihkooni ensin aiheen ja sitten esittää itselleni kysymyksiä aiheen ympäriltä ja mitä siitä tiedän sekä en tiedä. Näin saan kaivettua aiheesta toisinaan esiin jotain, mitä sitten pääsen jatkojalostamaan idoiden suuntaan.
Itselläni ei ole mitään suurempaa kirjoitusrutiinia, vaan kuten edellinenkin vastaaja, kirjoitan kun kirjoituttaa. Kohdallani ei lähtökohtaisesti toimi yhdistelmä rutiini vapaa-ajalla vapaaehtoisesti. Sen tosin olen huomannut, että mitä enemmän ideoita kehittelee, sitä enemmän syntyy uusia ideoita, joita sitten tekee mieli käsitellä kirjoittamalla. Pari vuotta kestäneen valkoisen paperin kammon jälkeen olen jälleen siinä iloisessa tilanteessa, että ideoita on enemmän kuin ehdin vähäisellä vapaa-ajallani toteuttamaan.
Koska aloittaja on opiskellut/opiskelee kirjoittamista, niin kirjoitusrutiinia ja sen ylläpitämiseen tarkoitettuja metodeja ovat ainakin esitelleet Julian Cameron ja Natalie Goldberg kirjoissaan.
- Anonyymi
Mitä harvemmin kirjoitan sen parempi, silloin terapian tarve on minimissään.
- Anonyymi
Itsellä on päinvastoin. Mitä säännöllisimmin ja useammin kirjoitan, niin sitä parempi ja helpompaa se on. Ei tule aloitusvaikeuksia, lukkoja tai kammoja, kun kirjoittaminen ja ajatustyö on koko ajan käynnissä. Kirjoittaminen tuntuu arkiselta, koska se on osa arkea. Kirjoittaminen lisää kirjoittamista. Kun tulee katkos kirjoittamiseen, niin silloin terapian ja paapomisen tarve kasvaa ja oma uhriutuminen alkaa.
- Anonyymi
Rutiini on aika outo sana luovan kirjoittamisen yhteyteen. Minun mielestäni luova kirjoittaminen voi perustua vain haluun joka taas sisältää sen että aiheen pitää olla kiinnostava. Kun nämä ehdot täyttyvät, "rutiini" on vain sitä että kirjoittaja kirjoittaa aina kun siihen on tilaisuus.
- Anonyymi
Olen samaa mieltä, että halulla ja sisäisellä palolla on valtava merkitys kirjoittamiseen. Ilman halua kirjoittaminen ei pitkälle kanna. Mutta rutiinilla on mielestäni oma tehtävänsä ja arvonsa. Jos on tilanteita ja olosuhteita, joissa kirjoittamisen halu aika nollissa, niin silloin luotu rutiini voi auttaa, että saa kirjoitettua, silloinkin kun ei oikein tee mieli ryhtyä hommiin. Ja kun jaksaa kirjoittaa, se halukin palaa. Rutiini luo vankan pohjan ja tuen kirjoittamisen halulle ja intohimolle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 856284
Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta
Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t303783törniöläiset kaaharit haaparannassa
isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/283130Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!
https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu3691696- 331388
- 271320
Anteeksi kulta
En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv11936Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän
Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi46929Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."
Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:11870- 42849