Maalle ja pieniin/keskisuuriin kaupunkeihin muutot yleistymässä

Anonyymi

Niin Ruotsissa kuin Suomessa vaikuttaa olevan käynnissä kaupungistumisen vastavirta - nimittäin isommista pienemmille paikkakunnille muuttaminen. Sama ilmiö on huomattu myös joissain muissa maissa kuten ainakin Ranskassa ja Saksassa.

Koska täällä on viime aikoina mietitty turvallisia asuinpaikkoja, halusin avata keskustelun tästä aiheesta. Laittakaapa ketjuun ajatuksia tai vaikka linkkejä aiheesta. Oletko sinä harkinnut pienemmälle paikkakunnalle tai jopa maalle muuttoa? Mitä etuja ja mitä haittoja siinä voisi olla? Luuletko että pienille paikkakunnille muuttaminen yleistyy? Millaisia ihmisiä vastavirtaan muuttaminen kiinnostaa? Minkälaiset paikkakunnat houkuttelevat muuttajia? Minkälaiset eivät houkuttele? Onko Ruotsin ja Suomen välillä eroja maalle tai pk-kaupunkeihin muutoissa?

15

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Manner-Suomen toiseksi pienin kunta Lestijärvi ei ehkä ole paras esimerkki maallemuuton paikkakunnista, mutta koska se on joitain kertoja esiintynyt mediassa, niin kerrotaan nyt sitten Lestijärvestä pari sanaa.

      Keski-Pohjanmaan maakunnassa kauniissa paikassa järven rannalla sijaitseva pikkuruinen Lestijärvi eli "Lesti" on jo vuosien ajan kuulunut Suomen pahimpiin väestön vähenemisen paikkakuntiin. Siellä on tällä hetkellä vain reilu 700 asukasta. Toisaalta kunta ei kuitenkaan ole laittanut kioskia kiinni eikä sammuttanut valoja, vaan Lestijärvellä on päätetty houkutella kuntaan uusia asukkaita, paluumuuttajia sekä kannustaa nykyisiä asukkaita hankkimaan uusia vauvoja. Eivätkä he ole edes epäonnistuneet, vaan kuntaan on saatu niin vauvoja kuin uusia asukkaitakin sekä paluumuuttajina että ihan uusina tulijoina. Palveluita, kunnon digi-yhteys ja tuulivoimaloitakin on tullut tai tulossa. Kunnassa on teollisuutta mm. puu- ja juomateollisuuden muodossa. Matkailustakin tulee jonkin verran tuloja. Merkittävä osa kunnan asukkaista saa elantonsa maanviljelyksestä. Naapurikunnassa Sievissä on metallialan yrityksiä, joilla on ollut työvoimapulaa. Myös Ylivieskan ja Nivalan alueilla on ollut työvoimapulaa ainakin joillain aloilla. Lestijärven keskustasta on tietä pitkin 81km Ylivieskaan, 109km Kokkolaan, 119km Pietarsaareen, 203km Vaasaan, 209km Ouluun ja 292km Tampereelle. Mikä mahtaa olla Lestijärven tulevaisuus? Kannattaako näitä paikkakuntia yrittää pitää hengissä? Vai ovatko tällaiset pienet paikkakunnat nimenomaan paratiiseja esimerkiksi lapsiperheille?

      https://yle.fi/uutiset/3-11238722

      https://yle.fi/uutiset/3-10946658

      https://yle.fi/uutiset/3-7511753

      http://www.lestijarvi.fi/

    • Anonyymi

      Tässä Ylen uutisjutussa puolestaan kerrotaan Ranskan muuttobuumista, joka on kääntynyt suurista kaupungeista erityisesti keskisuuriin kaupunkeihin. Uutisen mukaan Pariisin väkiluku PIENENEE tällä hetkellä noin 12 000 ihmisen vuosivauhdilla!!! En uskonut tuota, mutta muista lähteistä tekemieni tarkistusten mukaan asia on kuulemma juuri näin 😮 Kaupungistuminen onkin Ranskassa pysähtynyt ensimmäistä kertaa 1940-luvun (eli sotien) jälkeen. Uskomatonta! Tästä asiasta on puhuttu yllättävän vähän. Kaiken huipuksi kuulemma noin 60% Ranskan kaupunkilaisista haaveilee maalle muutosta.

      https://yle.fi/uutiset/3-11010564

      • Anonyymi

        Tässä on juttu Pariisin maallemuuttobuumista ja erityisesti pandemian vaikutuksista buumiin. Kuulemma virusepidemia on vain lisännyt pariisilaisten maallemuuttohaluja.

        https://yle.fi/uutiset/3-11293830


    • Anonyymi

      Serkku asuu Usassa. Siellä kuulemma on myös jotain tällaista maaseudulle ja pikkukaupunkeihin haikailua. On kuulemma ollut pidempään. Nyt pandemian aikaan on puhuttu, että suurkaupungit ovat pandemioiden hornankattiloita. Hellejaksojen aikana manaavat että suurkaupungit ovat tulikuumia haisevia pätsejä. Kai ne suuret kaupungit on joskus ihan kivojakin, kun niissä niin moni asuu.

    • Anonyymi

      On tää tällä hetkellä jylläävä korona-virus tosi mielenkiintoinen. Moni oma tuttukin on sosiaalisessa mediassa kertonut siirtyneensä ensimmäistä kertaa etätöitä tekemään joko kokonaan tai osin. Nyt tutkijat ennustavat, että etätyöt yleistyvät korona-viruksen ansiosta pysyvästi. Viruksen hellitettyä yritysten ja työntekijöiden uskotaan siis jatkavan etätöiden tekemistä suuremmassa määrin kuin ennen virusta.

      https://yle.fi/uutiset/3-11257808

      https://yle.fi/uutiset/3-11211532

      https://www.verkkouutiset.fi/koronavirus-sai-vallankumouksen-liikkeelle/

    • Anonyymi

      On Ruotsissakin ihmisiä, jotka haluaisi muuttaa pienemmälle paikkakunnalle. Moni on muuttanutkin. Eteläisessä Ruotsissa välimatkat maalta kaupunkeihin on usein lyhyitä.

      • Anonyymi

        Sopiva on taajama 6.000 asukasta junaasema ja bussipysäkki 2 kauppaa Alko jokunen pizzapaikka bensaasema terveyskeskus hammaslääkäri uimahalli kahvila sun muut kaikki kävelyetäisyydellä, ja niin metsän reunaan noin 250 metriä :) Kyllä eläkeläisen kelpaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sopiva on taajama 6.000 asukasta junaasema ja bussipysäkki 2 kauppaa Alko jokunen pizzapaikka bensaasema terveyskeskus hammaslääkäri uimahalli kahvila sun muut kaikki kävelyetäisyydellä, ja niin metsän reunaan noin 250 metriä :) Kyllä eläkeläisen kelpaa

        Muuten kuulostaa ihan hyvältä, mutta miksi täytyy aina olla "jokunen pizzapaikka"? Ne on AINA Lähi-Idän karvakäsiukkojen pyörittämiä. Ikinä en niistä mitään osta. Joskus oon käynyt ja syönyt, eikä ikinä enää. Maku huono, raaka-aineet säilyketölkeistä ja hygienia niin huonoa, että hirvittää. Viimeinen syy on tärkein. Lisäksi aivan liian moni niistä firmoista tekee rikoksia. Yöks.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muuten kuulostaa ihan hyvältä, mutta miksi täytyy aina olla "jokunen pizzapaikka"? Ne on AINA Lähi-Idän karvakäsiukkojen pyörittämiä. Ikinä en niistä mitään osta. Joskus oon käynyt ja syönyt, eikä ikinä enää. Maku huono, raaka-aineet säilyketölkeistä ja hygienia niin huonoa, että hirvittää. Viimeinen syy on tärkein. Lisäksi aivan liian moni niistä firmoista tekee rikoksia. Yöks.

        Enhän minä niitä rikoksia syö enkä välitä mistä muut rahansa tienaavat,omat asiat aina hoitanut.- Senpä takia olen aina saanut rauhassa elellä, pizzapaakari kysyi josko minä kuittia, vastasin ettei mulla takkaa eikä puuhellaa , naureskeli tuo koukkunokka :)


    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Monet ihmiset viihtyvät pienemmillä paikkakunnilla, eikä ihme. Tässä on Ylen juttu forssalaisesta tehonaisesta, joka on äiti, vaimo, kotitalousopettaja, SM-tason koripallotuomari ja ryhmäliikunnanohjaaja. Hän on sekä kasvanut Forssassa että asuu siellä edelleen.

      Tämä on yksi Ylen uusista kuvaraporteista eli uutisjuttu perustuu enemmän valokuville kuin tekstille. Se on siksi helppolukuinen.

      https://yle.fi/uutiset/3-11205305

      • Anonyymi

        Olipa kiinnostava juttu. Olen itsekin suunnitellut pienemmälle paikkakunnalle muuttamista. Asun nyt Helsingissä ja aikoinaan kului yli kymmenen vuotta eteläisessä Tukholmassa. Tässä on lisää juttuja tyytyväisistä ihmisistä, jotka asuvat pienemmillä paikkakunnilla.

        Lapin Posiolla asuu ja työskentelee suomalais-brittiläinen pariskunta. He pyörittävät omaa fine dining -ravintolaa. Naapurissa on kuulemma ranskalaisen pariskunnan yritys, mutta siitä juttu ei kerro enempää.

        https://www.lapland.fi/fi/asuminen/tyo/ravintola-tapio-posio-connor-laybourne/

        Tässä kerrotaan Pietarsaaressa yli 16 vuotta onnellisesti asuneesta Markista, joka sattumalta hänkin on britti & yrittäjä.

        https://www.alholmenip.fi/fi/menestystarinat/suomesta-ja-pietarsaaresta-tuli-koti.html

        Kolmelapsinen perhe muutti Oulusta Siikajoella ja viihtyy erinomaisesti. "Luohuan omakotitalon he saivat omakseen 70 000 eurolla. Ella kuvailee perheen kotia unelmien täyttymykseksi."

        https://www.menaiset.fi/artikkeli/ihmiset-ja-ilmiot/ihmiset/kolmen-lapsen-aiti-ella-28-muutti-takaisin-300-asukkaan-kylaan

        Lapsiperhe vaihtoi Helsingin Loviisaan, josta äiti tosin käy viikoittain Helsingissä työasioissa ja muutenkin tuulettumassa. "Yksi ratkaisevimmista tekijöistä oli Loviisan ja Helsingin välinen hintakuilu. Perhe mahtui oikein mainiosti asumaan Helsingin yli 76 neliön kodissa, mutta nyt tarjolla oli kokonainen talo pihoineen. – Saimme talon lähes puolella siitä hinnasta, jolla myimme Kallion asuntomme."

        https://www.pikkukaupunki.fi/site/paluu­muuttajaperhe-viihtyy-loviisassa/

        Nuori äijä muutti Helsingistä Hämeenlinnaan:

        https://yle.fi/uutiset/3-6157009

        Kouvolassakin väki viihtyy:

        https://kouvolansanomat.fi/uutiset/lahella/724f9e94-2311-46cd-b6a5-47eb1b1a5105


    • Anonyymi

      Tässä on taas yksi "lapsiperhe muutti miljoonakaupungista maalle" -juttu, mutta taaskaan ei kerrottu, miten tämäkin perhe hankkii elantonsa. Jutusta voi päätellä, että Chicagosta Kymenlaakson Jaalaan muuttaneen lapsiperheen äiti on suomalainen. Mies lienee jenkki, vaikka etunimi Carsten haiskahtaa kyllä aika saksalaiselta. Perheessä on kaksi alle kouluikäistä poikaa.

      En löytänyt googlaamallakaan tietoa, missä vanhemmat työskentelevät. Jaala on entinen kunta, joka kuuluu nykyään Kouvolaan. Nuo saivat tuon talon varmaan varsin edullisesti. Kouvolan seudulla remonttimiesten taksatkaan eivät ole yhtä kovia kuin isoimmissa kaupungeissa.


      https://yle.fi/uutiset/3-11295968

      https://areena.yle.fi/1-50497760?autoplay=true

    • Anonyymi

      Tässä on Yleltä hyvin kirjoitettu juttu, jossa kerrotaan kahdesta Mäntyharjulla asuvasta lapsiperheestä.

      Jalkasen perhe on sosiaaliseen mediaan elämäänsä kuvaava ja siitä elantonsa hankkiva perhe, joka on hiljattain muuttanut Espoosta Mäntyharjulle rintamamiestaloon, johon ei tule edes vesi sisälle. Perheellä on kotieläimiä ja jonkinlainen pientila. Heillä on edelleen Espoossa koti, jossa tosin asuu nyt vuokralaiset. Ehkä heitä voisi kuvailla maalla asumista kokeilevaksi perheesi? Hahlin perhe on asunut Mäntyharjulla kaukana kuntakeskuksesta jo kahdeksan vuotta ja he rakensivat sinne tiilitalon kaikilla mukavuuksilla. Mies työskentelee Puolustusvoimilla, vaimo fysioterapeuttina. Perheessä on kolme lasta, mutta ei eläimiä eikä edes hoidettua puutarhaa. He asuvat järvenrannassa metsäisellä tontilla, eivätkä halua tehdä puutarhahommia 😀

      Kerrankin jutussa kerrotaan, millä maalla asuvat hankkivat elantonsa. On hyvä, että jutussa kuvataan kahta aivan erilaista perhettä. Mäntyharju löytyy Suomen kartalta jostain Lahden ja Mikkelin väliltä. Repoveden kansallispuistoon pääsee myös Mäntyharjun puolelta eli Kouvolaankaan ei ole hirveän pitkä matka.

      https://www.is.fi/viihde/art-2000006468948.html

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe