Asuntolainan takaajaksi ???

Anonyymi

Kaveri pyysi takaajaksi asuntolainaansa. Miten se on jos hänellä tuleee maksuvaikeuksia tai vaikka kuolee, ja laina jää maksamatta, Niin eikö se asunto sillon ensisijaisesti mene myyntiin ja sillä maksetaan se laina. Ja jos se ei riitä niin silloin takaajat maksaa loput?

28

866

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Riski bisnestä takailla perseaukisten lainoja, näin taantuman kynnyksellä?

    • Anonyymi

      Jos pankki luottaisi siihen, että asunnon myyntihinta pakkohuutokaupassa kattaisi lainan määrän, eivät ne peräänkuuluttaisi takaajaa.

      Se että pankkii vaatii takaajan, kertoo siitä että ainakin pankin arvion mukaan on huomattava riski että takaisin maksettavaa lainaa jää mahdollisesti yli.

      Otat itse huomattavan taloudellisen riskin jos suostut takaajaksi.

      • Anonyymi

        Vaatiiko pankki aina takaajan asuntolainaan?


      • Anonyymi

        Hyvin läheltä tiedän että pankit myy velkaantumista asuntoja pöydän alta.

        Ensin annetaan velkaa asunnon arvoa vastaan yli 60% sen sijaan, että toppuutetaan asiakasta.
        Tämän jälkeen asunto ajetaan vapaaehtoiseen myyntiin. Nopeasti löytyy halukas ostaja jolle ei kuitenkaan sama pankki anna lainaa. Tämän jälkeen myynti jää kellumaan ja hintaa aletaan laskemaan. Lopulta löytyy ostaja ja käy ilmi että pankki on myötävaikuttanut hinnan polkemista.

        Yritystaloudessa opitaan asiakassegmentointia. nykyaikana pankilla on parhaat välineet profiloida asiakas hyvinkin tarkkaan. Eli kenenkään ei pitäisi joutua kuseen jos kaikki menee tutkimuksen mukaan.


    • Anonyymi

      Aikanaan kauppiksen oikeusopissa opittiin omavelkaisesta takauksesta lause" takaaja vastaa velasta kuin omasta velasta" Eli, sen mikään takaat, sen maksat. Oma mielipide on se etten menisi takaamaan. Kun en takaa, niin menee kaveruus, mutta jos tulee ongelmia, niin sitten se kaveruus vasta meneekin.

      Velkaa hakevan pitää esittää todella hyvä suunnitelma ja osoittaa sen toimivuus.

      • Anonyymi

        Pankeista myönnetään lainoja myös ihan hyvää suunnitelmaa henkilöille, joilla on kymmenien vuosien entisyys velkojen hoitamatta jättämisestä. Autojen jäännösarvorahoituksessa, joka ajaa persaukisen umpikujaan, lainan myöntäjä on aina pankki. Pankeista myönnetään yrityslainoja aivan holtittomiin tarkoituksiin ja paria vuotta myöhemmin IP-lehdistä saa lukea kuinka pankki velkoo onnenonkijalta miljoonaa.

        Takauksien po. osalta kuvittelin nuoresta saakka olevani maailman viimeisin ihminen, joka lainaa mitään merkittävää summaa kenellekään. Silti minäkin elämäni varrella olen mennyt auttamaan peräti kahta läheistäni heidän säälittävissä elämäntilanteissa. Tulos; Kumpikin jätti velkansa maksamatta. Ensimmäisen sain perittyä myöhemmin onnellisen sattuman kautta, jääden toki häviölle vaivani ja muutaman satasen. Jälkimmäinen, suuruudeltaan auton hinta jäi iäksi saamatta takaisin. Laki on velkansa maksamatta jättävän puolella. Kun ei maksa velkaansa 3/5 vuoteen, lain mukaan sen jälkeen ei enää tarvitsekaan. Kynnys haastaa läheisenä oikeuteen ei ole ihan matala.

        Älkää lainatko rahaa, älkää suostuko takaajaksi edes läheisillenne. Missään tilanteessa. Ette voi tietää mitä lainanottajan mielessä liikkuu. Vaikka lainaa ottaessa olisikin vakaa aikomus maksaa takaisin, ajan myötä aikomus voi muuttua.


    • Kaveruus voi mennä, kun ei suostu takaajaksi, mutta ystävyys ei menisi.

      • Anonyymi

        Siinä ei olla kavereita eikä ystäviä. Olet takaajana tai et lähde. Kaveria ei nakiteta, eikä pankkikaan taida siihen suostua. Pitäisi olla takaajalla joku kultavaranto, jotta lähtisi tekemään sen. Tiedän itse läheltäni sellaisen ihmisen, joka teki velkaa sillä tarkoituksella, että sitä ei ollut tarkoituskaan hoitaa, vaan rahat tuhlatiin ja sovittiin muulla tapaa, eli lainat kierätettiin takaajien ohi vahinkojen välttämiseksi.

        Eli aloittaja taitaa olla aivan tyhjänpäällä ja kuvitella aivan utopisesti saavansa jonkin takaamaan... ja kaiken lisäjksi useita kymppejä ellei satasia ja kaiken huipuksi sadalla prosentilla.... Niin kuin ylempänä on, niin takaaja vastaa koko pääomasta kuin omasta velastaan. Tämä vaikka takaajia olisi kymmeniä, niin yhdeltä voidaan hakea koko pääoma. Tämä tiedoksi myös takausta miettivälle.


    • Anonyymi

      Aloittajalle, älä takaa. Lähipiirissä kävi niin että poika ei hoitanut asuntolainaansa kuten piti. Nyt hänen äiti sekä isä, takaajina, molemmat ulosotossa (2*85.000€). Pojan asunnon pankki huutokauppasi alihintaan.

    • Anonyymi

      Parempi teeskennellä vaikka luottotiedotonta, kuin lähteä takaajaksi.

    • Anonyymi

      Muut ovatkin jo käyneet Wurst Käse -skenaariot lävitse, ei niistä sen enempää.

      Minulla oli omassa asuntolainassa sukulaisen antama täytetakaus. Teimme siten, että 100 000 euron laina jaettiin kahtia eli 85 000 ja 15 000 euroon. Isommassa lainassa oli vakuuksina asunto ja valtiontakaus, pienemmässä sukulainen. Iso laina lähti heti kahden vuoden maksuvapaalle ja pieni laina maksuun. Tavoite oli maksaa se 24 kk-erässä pois, mutta taisin saada sen hoidettua 7 kk etuajassa. Takuuajaksi jäi siis vuosi ja 5 kk, minkä jälkeen sukulaiseni oli vapaa. Jos olisin tössinyt asiani, olisi takaajalla ollut maksimissaan 15 000 e maksettavaa.

      Ja mitä tulee kysymykseesi: erääntyneitä lyhennyseriä voidaan periä takaajalta. Jos koko laina eräännytetään, päädyt tietenkin maksajaksi, kunnes asunto on saatu myytyä. Olet vastuussa myös kauppahinnan jälkeen maksamatta jäävästä lainan osasta - ja sellainen jää, usko pois. Minkä otat taataksesi, sen otat myös maksaaksesi. Jos rahkeet riittävät ja luotat kaveriisi, niin mikä ettei. Pelataan sitä pörssissäkin.

    • Jos pankki luotottamisen ammattilaisena ei ota kaverisi maksukykyä niin luotettavasti, että vaatii takaajan, miksi kukaan silloin maallikkona arvioisi kaverinsa maksukyvyn niin vahvaksi, että meni tämän takaajaksi? Joka ottaa takaakseen, ottaa maksaakseen, kuten tällä palstalla on jo useamman kerran todettu.

      Voit tietysti miettiä, että lainaisit kaverillesi riittävästi alkupääomaa asunnon ostamiseen, jolloin pankki voisi antaa lainaa puuttuvalle osalle. Näin asunnon vakuusarvo riittäisi kattamaan velan reilusti. Mutta jos et ole valmis lainaamaan omistasi kaverillesi, tai sinulla ei ole mistä lainata, ei ehkä kannata mennä takaamaankaan.

      • Anonyymi

        Kysyn uudelleen: Vaatiiko pankki aina takaajan asuntolainaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kysyn uudelleen: Vaatiiko pankki aina takaajan asuntolainaan?

        Ei vaadi,jos lainanottajan omat varat riittävät!Olen monta lainaa ottanut ja aina on asunto-osakekirjat riittäneet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei vaadi,jos lainanottajan omat varat riittävät!Olen monta lainaa ottanut ja aina on asunto-osakekirjat riittäneet.

        Jos lainan ottajalla on itsellä kohtuullinen alkupääoma, niin takaajaa ei enää tarvita.
        Eihän nykyään enää anneta kuin arviolta kork. 80 %:n lainoitus. Vielä 80-luvun huumassa saatiin jopa 100 %:n lainoitusta, minäkin sain. Nyt pankit on paljon tarkempia.
        Kun saa sen alkupääoman maksettua, niin seuraavassa asunnonvaihdossa jo tuo osakekirjojen antaminen vakuudeksi riittää niin ei tarvitse maanitella takaajia.
        Linjana olen pitänyt sitä että takaan korkeintaan pieniä asuntolainan takauksia ja vain veljilleni ja lapsilleni. Yrityslainoja en lähde takaamaan lainkaan, sillä realisointitilanteessa saattaa olla niin, että yritys omistaa vain kirjoituspöydän, läppärin ja puhelimen.
        Tuolloin joudut takaajana maksamaan koko lainan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei vaadi,jos lainanottajan omat varat riittävät!Olen monta lainaa ottanut ja aina on asunto-osakekirjat riittäneet.

        Jos on osaketalon kämppä, pankki arvioi sen ostohinta n 70% arvoiseksi. Eli noin 30% pitää kattaa omilla säästöillään, valtiontakauksella ja muilla takauksilla. Mikäli se kämppä ostetaan muuttotappiokunnalta tai kämppään tulossa isoja remppoja voi olla, että kämpän vakuusarvo on pienempi kuin tuo 70%.


    • Anonyymi

      Ei ikinä, eikä missään tilanteessa pidä mennä takaamaan kaverien velkoja!

      Omalle lapselle voi lainan takaajaksi suostua, mutta sitäkin pitää tarkasti harkita. Muille ei milloinkaan.

    • Anonyymi

      Pankit arvostavat asunnon arvon ehkä 70 % todellisesta. Vaimonikin on poikansa talolainan takaaja, siten että takuusumma on talletettuna lainan myöntäneeseen pankkiin. Sen rahan saa ehkä joskus pois. Tarkkoja ovat pankit nykyään.

    • Anonyymi

      Ylihintaisia asuntoja, joiden hinta on vain pelkkiä veroja,

      • Anonyymi

        Hei miettikää! Jos asunnon hinta on vaikka satatonnia, niin ei se 2 tai 4 tonnia mitään kaada. Ei se asunnon hinta ole veroa!

        Mutta kommenttini tuonne toiseen vastaukseen. Oma rahoitusosuuden pitää olla oikeasti 30% ja sitten pitää huomioida varaisiirtovero joka on kiinteistössä 4 ja osakehuoneessa 2 prosenttia.

        Tuo 30% omarahoitusosuus toimii mielestäni vain kun hinta on jossain 70 - 110 e luokassa. Jos hinta on 200, 250, 300 tai sitten enemmän, niin pitää alkaa jo splittaamaan laskentaa. 200 000e lainassa ei 60 000e riitä, sillä 140 000 on jo todella iso velka. Ja miettikää 300 000e asuntoa, jossa velkaa on jo 210 000e.

        Se on helppo ajatella ajan kuluvan ajallaan ja tavallaan mutta mitä se arki sitten on. No, tietenkin pitää myös olla joku selvä lainanhoitoraha jolla lainaa hoidetaan säännöllisesti joka kuu ja laitetaan myös sivuun, jotta ei tarvitse maksaa orjallisesti sitä 25 vuotta vaan lopun voisi lunastaa vaikka 22v kuluesa.

        Mutta niin kuin itse jo aiemmin sanoin tähän ketjuun, niin jätetään kaverit takauksesta rauhaan ettei kaveruus mene. Kaveri tulee kuitenkin kysymään jossain vaiheessa onko kaikki asiat hyvin.....


    • Anonyymi

      Siihen aloitukseen ; ikinä ei kukaan ja koskaan mitään henkilötakausta, kukaan eikä kenellekkään , kuullostaa 1980 luvulta, ei ole tätä päivää henkilötakaus, eihän?

    • Anonyymi

      Takaajana jää vielä yleensä siitä ikävään tilanteeseen, että itsellä ei ole sitä rahasummaa jatkuvasti käytössä minkä on luvannut taata vaan myös itseltä lähtee kämppä/auto myyntiin tai maksut menevät ulosottoon. Pörssiin tai lottoon jos häviät rahasi, niin kukaan ei tule vaatimaan lisää jo laitettujen rahojen päälle.

      • Anonyymi

        Kun menettää 100.000 muistaa paremmin


    • Anonyymi

      Niin hyvää kaveria ei ole olemassakaan että teet itsestäsi takaajan toisten lainoille tai kirjoitat vekseliin nimesi.
      Tämän pittäisi olla jo kansan viisaus.

    • Anonyymi

      Asuntolainan ei koskaan toisten nimiä. Ei vanhempien, sisarusten eikä kavereiden.

      Asunnon arvo on usein sellainen, että sen rahoittamiseen käytetään omaa talouden hallinnan taitoa / näyttöä taidosta hoitaa raha-asioita ja hartiapankki säästämistä. Asuntolainan omarahoitusosuuden pitää olla myös järkevä. Vaikka siitä 5-10% määrästä puhutaan, niin todellisuus lienee 35% kohdalla ja kun pääoma nousee esim 200 000€, niin suhde kasvaa. 30 riittää mielestäni 120-140 tonniin.

      Takauksesta . Ketään ei sotketa takauksen. Jos laaditaan, niin itse laaditaan ei muut. On olemassa sanonta, "minkä takaat sen maksat" . Vaikka takaajia olisi kymmenen, niin yhdeltä takaajalta voidaan periä koko laina eikä missään lue että maksaja saisi penniäkään muilta takaajilta koskaan. Ei sillä. On takaajaksi kelpuutetullakin vaatimukset. Ei kuka vaan kelpaa pankille.

      Tiedän "ihmisen" joka tarkoituksella otti velkaa niin että ei itse maksanut vaan takaajat. No, se siitä

      • Anonyymi

        Seassa on asiaakin, mutta sinusta ei opeillasi tulisi nykymaailmassa enää koskaan ensiasunnon ostajaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Seassa on asiaakin, mutta sinusta ei opeillasi tulisi nykymaailmassa enää koskaan ensiasunnon ostajaa.

        Talous historian kun lukee niin tietää miten kävi 90-luvun lamassa monelle takaajalle.

        Älä siis lähde takamaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Seassa on asiaakin, mutta sinusta ei opeillasi tulisi nykymaailmassa enää koskaan ensiasunnon ostajaa.

        Ehkä ei. Ei riitä työikä enään lainaan ja olen nähnyt elämässä asioita joihin mielipiteet perustuu.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    6. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    7. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    8. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    9. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    10. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    Aihe