Olisiko täällä neuvoja saatavissa metsikön hoitoon? Ostimme mummonmökin jonka takapihalla on puoli hehtaaria kuusivoittoista metsää. Metsän pohja on täynnä risuja ja lehtiä ja pajuja tms, jotka ovat täynnä punaisia pilkkuja (sieni?) ja jotka ovat niin heppoisesti kiinni maassa, että ne lähtee yhdellä kädellä nykäisten irti. Muutama korkea laho puu metsikössä. Muuten vahvan näköistä kuusta. Metsän pohja on osittain höttöisen tuntuista, pehmeää, johtuisiko valtavasta lehtien määrästä.
Miten tätä metsikköä kannattaisi hoitaa? Metsän reunassa on kallioinen rinne josta varmaan sadevedet tulevat metsään. Pitäisikö mädät lehdet ja risut kerätä pois? Pitääkö lannoittaa jotenkin? Meillä olisi toive saada metsästä silloin tällöin puu polttopuiksi ja tehdä metsään pieni laavu/nuotiopaikka, mutta nyt metsä on niin rujo ja synkkä sekä huonokulkuinen, ettei sinne voi kuvitella mitään laavua.
Kiitos jos joku voi antaa asiantuntemustaan ja vinkkejä tyhmälle!
Märkä ja lahoava metsikkö
11
118
Vastaukset
- Anonyymi
En ole asiantuntija, mutta sienet tulevat yleensä kosteaan ja lämpimään paikkaan. Maatuvat märät lehdet saattavat ylläpitää kasvitauteja. Kosteassahan ne homeetkin kasvavat.
Voisitko saada metsään enemmän tuuletusta esim. poistamalla risukot ja liian tiheät kuusikot, niin että tuuli pääsee puhaltamalla kuivattamaan aluetta ? Auringonvalo on myös tärkeää puille ja lisäksi se vähentää mikrobeja. Eli siistit alueen poistamalla turhat romppeet.
Ne korkeat lahot voisi kaataa tai katkaista kolopesijöille pökkelöiksi - ne voivat olla vaaraksi jos tuulella kaatuvat. Pyydä joku raivaussaha/moottorisahaihminen avuksi, pienemmistä selviät itse kaarisahalla ja kirveellä.- Anonyymi
Kiitos neuvoista! 😊
- Anonyymi
Näin metsädosenttina sanoisin, että metsikkösi on mennyttä, jos siihen on koronavirus päässyt koteloitumaan. Nyt vain kiikaroit kuusiasi vähintään 100 metrin päästä, ja seuraat niiden vointia, sekä päivittäin raportoit niistä ELY-keskukseen.
- Anonyymi
Minä plen yleensä vastaavissa tilanteissa poistanut kaiken ylimääräisen ryönän sammaleineen koko alueelta käsin. Sitten olen siirtänyt terveeltä alueelta uuden sammaleen edellä käsitellylle alueelle. Ja vot hyvin on maisema erinnäköinen.
- Anonyymi
Toivottavasti aloittaja tajuaa että kanssasi pilaillaan. Mitehän metsät ovat pärjänneet ennen ihmiskäsin tehtävää hoitoa. Maatuva biomassa on vain hyväksi.
Mutta jos haluat tuottoa niin sopiva harvennus on tietty paikoillaan. - Anonyymi
Ei ole tyhmiä kysymyksiä mutta näkyy olevan muutama kiusallaan tehtyjä tyhmiä vastauksia.
Jos nyt ymmärsin kuvauksesta niin kyseessä on korpikuusikko eli kuusi kasvaa tuossa metsätyypissä erinomaisen hyvin.
Iästä ja koosta ei nyt saa tähän kohtaan tietoa mutta voisin kuvitella kyseessä olevan varttuneempi kuusikko.
Kaikenlainen lehtikarike ja lahopuuaines metsikön pohjalla on vain eduksi puustolle koska saavat ravinteita niistä. Aina parempi lehtimassa pohjalla kuin pelkkä hapan neulasmassa karike.
Jos puusto vielä rinteessä voisin kuvitella kuusen kasvun erinomaiseksi sillä nimenomaan rinnepaikan kuusikot ovat aina kaikista kookkaimpia kun ravinteita valuu rinnettä pitkin puustolle kasvun eduksi.
Todennäköisesti kuusikko siis on järeää ja punertava runkoista joka on merkki hyvästä kasvusta.
Kuusen ikä tahtoo tulla vastaan pian 80 vuoden jälkeen ja kasvu pysähtyy sekä voi alkaa lahoaminen. Myös jos juuristo on ollut altis kulutukselle saattaa puissa levitä tyvilaho rungosta toiseen jolloin alue olisi nopeasti uudistettava että puustosta saisi edes jotain arvoakin jos siis haluaa myydä puut eikä lahottaa tietoisesti pystyyn.
Aluskasvustolle ei siis tarvitse tehdä mitään muutakuin sen mitä itse raivaat laavupaikalle tilaa.- Anonyymi
Hyvä ja asiallinen vastaus hölmöläisten palstalla.
- Anonyymi
Kannattaa kaataa varmaan pois kaikki, jos on jo lahoa, yleinen ilmiö kuusimetsässä. Jos kuusi on täysikasvuista kuten lahosta voisi olettaa, siitä ei varmaan paljon tukkia saa, mutta kuiduksi voi olla vielä mahdollisuuksia, ei siis kannata turhia odotella. Ota yhteyttä metsänhoitoyhdistykseen ja käske käymään, niin saat hyvän arvion, mitä pitäisi tehdä.
- Anonyymi
Suosittelen perusteellista ojitusta. Ojalinjat noin kymmenen metrin välein. Lopuksi yhdistää ojat laskeutus altasseen . Koko vähintään 20×20 metriä. Taikka avohakkuuta sen jälkeen muokkaus järeällä metsä auralla. Tulee samalla vesitalous kuntoon. Sitten taimien istutus. Varmistus boorilannoituksella 200 kiloa hehtaarille.voihan sinne yhden säästöpuun vielä jättää jos ihan välttämättä haluaa.
- Anonyymi
Biologit sanovat että monimuotoisuudella on positiivinen vaikutus kokoekosysteemiin.
- Anonyymi
myy se kallioalue murskaajille niin saat muutkin asiasi kuntoon
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1591394Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491205Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä241159Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2111090- 1261051
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223984Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk307957- 42929
- 72895
- 73879