Märkä ja lahoava metsikkö

Anonyymi

Olisiko täällä neuvoja saatavissa metsikön hoitoon? Ostimme mummonmökin jonka takapihalla on puoli hehtaaria kuusivoittoista metsää. Metsän pohja on täynnä risuja ja lehtiä ja pajuja tms, jotka ovat täynnä punaisia pilkkuja (sieni?) ja jotka ovat niin heppoisesti kiinni maassa, että ne lähtee yhdellä kädellä nykäisten irti. Muutama korkea laho puu metsikössä. Muuten vahvan näköistä kuusta. Metsän pohja on osittain höttöisen tuntuista, pehmeää, johtuisiko valtavasta lehtien määrästä.

Miten tätä metsikköä kannattaisi hoitaa? Metsän reunassa on kallioinen rinne josta varmaan sadevedet tulevat metsään. Pitäisikö mädät lehdet ja risut kerätä pois? Pitääkö lannoittaa jotenkin? Meillä olisi toive saada metsästä silloin tällöin puu polttopuiksi ja tehdä metsään pieni laavu/nuotiopaikka, mutta nyt metsä on niin rujo ja synkkä sekä huonokulkuinen, ettei sinne voi kuvitella mitään laavua.
Kiitos jos joku voi antaa asiantuntemustaan ja vinkkejä tyhmälle!

11

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En ole asiantuntija, mutta sienet tulevat yleensä kosteaan ja lämpimään paikkaan. Maatuvat märät lehdet saattavat ylläpitää kasvitauteja. Kosteassahan ne homeetkin kasvavat.
      Voisitko saada metsään enemmän tuuletusta esim. poistamalla risukot ja liian tiheät kuusikot, niin että tuuli pääsee puhaltamalla kuivattamaan aluetta ? Auringonvalo on myös tärkeää puille ja lisäksi se vähentää mikrobeja. Eli siistit alueen poistamalla turhat romppeet.
      Ne korkeat lahot voisi kaataa tai katkaista kolopesijöille pökkelöiksi - ne voivat olla vaaraksi jos tuulella kaatuvat. Pyydä joku raivaussaha/moottorisahaihminen avuksi, pienemmistä selviät itse kaarisahalla ja kirveellä.

      • Anonyymi

        Kiitos neuvoista! 😊


    • Anonyymi

      Näin metsädosenttina sanoisin, että metsikkösi on mennyttä, jos siihen on koronavirus päässyt koteloitumaan. Nyt vain kiikaroit kuusiasi vähintään 100 metrin päästä, ja seuraat niiden vointia, sekä päivittäin raportoit niistä ELY-keskukseen.

    • Anonyymi

      Minä plen yleensä vastaavissa tilanteissa poistanut kaiken ylimääräisen ryönän sammaleineen koko alueelta käsin. Sitten olen siirtänyt terveeltä alueelta uuden sammaleen edellä käsitellylle alueelle. Ja vot hyvin on maisema erinnäköinen.

    • Anonyymi

      Toivottavasti aloittaja tajuaa että kanssasi pilaillaan. Mitehän metsät ovat pärjänneet ennen ihmiskäsin tehtävää hoitoa. Maatuva biomassa on vain hyväksi.
      Mutta jos haluat tuottoa niin sopiva harvennus on tietty paikoillaan.

    • Anonyymi

      Ei ole tyhmiä kysymyksiä mutta näkyy olevan muutama kiusallaan tehtyjä tyhmiä vastauksia.
      Jos nyt ymmärsin kuvauksesta niin kyseessä on korpikuusikko eli kuusi kasvaa tuossa metsätyypissä erinomaisen hyvin.
      Iästä ja koosta ei nyt saa tähän kohtaan tietoa mutta voisin kuvitella kyseessä olevan varttuneempi kuusikko.
      Kaikenlainen lehtikarike ja lahopuuaines metsikön pohjalla on vain eduksi puustolle koska saavat ravinteita niistä. Aina parempi lehtimassa pohjalla kuin pelkkä hapan neulasmassa karike.
      Jos puusto vielä rinteessä voisin kuvitella kuusen kasvun erinomaiseksi sillä nimenomaan rinnepaikan kuusikot ovat aina kaikista kookkaimpia kun ravinteita valuu rinnettä pitkin puustolle kasvun eduksi.
      Todennäköisesti kuusikko siis on järeää ja punertava runkoista joka on merkki hyvästä kasvusta.
      Kuusen ikä tahtoo tulla vastaan pian 80 vuoden jälkeen ja kasvu pysähtyy sekä voi alkaa lahoaminen. Myös jos juuristo on ollut altis kulutukselle saattaa puissa levitä tyvilaho rungosta toiseen jolloin alue olisi nopeasti uudistettava että puustosta saisi edes jotain arvoakin jos siis haluaa myydä puut eikä lahottaa tietoisesti pystyyn.
      Aluskasvustolle ei siis tarvitse tehdä mitään muutakuin sen mitä itse raivaat laavupaikalle tilaa.

      • Anonyymi

        Hyvä ja asiallinen vastaus hölmöläisten palstalla.


    • Anonyymi

      Kannattaa kaataa varmaan pois kaikki, jos on jo lahoa, yleinen ilmiö kuusimetsässä. Jos kuusi on täysikasvuista kuten lahosta voisi olettaa, siitä ei varmaan paljon tukkia saa, mutta kuiduksi voi olla vielä mahdollisuuksia, ei siis kannata turhia odotella. Ota yhteyttä metsänhoitoyhdistykseen ja käske käymään, niin saat hyvän arvion, mitä pitäisi tehdä.

    • Anonyymi

      Suosittelen perusteellista ojitusta. Ojalinjat noin kymmenen metrin välein. Lopuksi yhdistää ojat laskeutus altasseen . Koko vähintään 20×20 metriä. Taikka avohakkuuta sen jälkeen muokkaus järeällä metsä auralla. Tulee samalla vesitalous kuntoon. Sitten taimien istutus. Varmistus boorilannoituksella 200 kiloa hehtaarille.voihan sinne yhden säästöpuun vielä jättää jos ihan välttämättä haluaa.

      • Anonyymi

        Biologit sanovat että monimuotoisuudella on positiivinen vaikutus kokoekosysteemiin.


    • Anonyymi

      myy se kallioalue murskaajille niin saat muutkin asiasi kuntoon

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1673
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1310
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1097
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      946
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      888
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      881
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe