Haluaa pupu nupusen

Swoop

Tervehdys te kaikki kani-ihmiset.

Minulla on jo kolme kesyrottaa mutta silti palan halusta saada oman kaniinin ja tuota kääpiöluppaa olen ajatellut, kun minusta ne sen lupsottavat korvat on niin hellyttävät ihanat... :)

Mutta tuota, minä en itseasiassa tuosta rodusta tiedä tyyliin yhtään mitään muuta kuin mitä nyt tuolta joiltain sivuilta olen jotain epämääräistä lukenut...

Mietiskelen esim. luonnetta, että miten tulee lasten kanssa toimeen ja kumpi helpommin tulee lasten kanssa toimeen, uros vai naaras,
(olisiko joku toinen vaihtoehto ehkä parempi rotua ajatellen)

Ja sitten tuota hintaluokkaa kyselisin, että jos minulla on isokin summa maksettavana, tietää alkaa säästämään ajoissa ja sitten ajan myötä alkaa rakentaa nupuselle häkkiä jne...

Kiitoksia jo etukäteen kaikille vastaajille ja kaikki ohjeet ja vinkit otan mielelläni vastaan...

Moikka :)

19

3169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heh

      Kanin hoito
      Kuten mikä tahansa eläin, kani vaatii päivittäisen seurustelun ja jaloittelun lisäksi myös jatkuvaa hoitoa. Päivittäiseen hoitoon kuuluu ruokinta (mieluiten kaksi kertaa päivässä), häkin siivous ja ruoka- ja juoma-astioiden puhdistus. Jos kani käyttää paljon hiekkalaatikkoa ei häkkiä tietenkään ole pakko siivota joka päivä. Hyvä nyrkkisääntö on, että häkki ei missään tapauksessa saa haista (jos häkki on virtsasta märkä, haihtuu siitä ammoniakkia, joka ärsyttää kanin herkkiä silmiä ja hengitysteitä!) eikä olla märkä tai täynnä papanoita. Mieti, millaisessa häkissä itse haluaisit asua. Sama pätee myös ruoka-astioihin; niiden tulee olla niin puhtaat, että voisit melkein itsekin syödä niistä ateriasi! Ne kannattaa huuhdella kerran päivässä kuumalla vedellä ja vaihtaa juomavesi samalla, pesuainetta ei tarvitse käyttää.
      Siivouksessa tulee muistaa, että kani on luonnostaan hyvin siisti, ja sotkee häkkinsäkin vain siksi, ettei sillä ole vaihtoehtoja! "Itsepähän on häkkinsä liannut, olkoon sotkuissaan" on väärä asenne, sillä kanilla ei juuri ole valinnanvaraa. Kani kärsii kovasti likaisessa häkissä. Maalaisjärki, ja asettuminen kanin asemaan ovat hyviä apukeinoja kanin hoidossa. Häkkiä ei saa jättää siivoamatta siksi, että itseäsi väsyttää, vaan ainoastaan siksi, ettei se ole likaantunut.
      Käsittely. Yksi tärkeimmistä asioista kanin päivittäisessä hoidossa on käsittely. Ottamalla kanin päivittäin syliisi ja tunnustelemalla sen nopeasti läpikotaisin, opit kirjaimellisesti näppituntuman siitä, miltä kanisi tuntuu terveenä. Tällöin huomaat myös nopeasti, jos jokin on vialla ja pääset tarttumaan asian varsinaiseen syyhyn. Esim. laihtuminen tuntuu kanin massassa paljon ennen kuin sen näkee päälle päin.
      Kynsien leikkaaminen. Kanin kynnet on leikattava säännöllisesti, muutoin ne saattavat kasvaa niin pitkiksi, että kanin on hankala liikkua. Leikkaa kynnet joko pitämällä kania selällään sylissäsi tai niin, että joku pitelee kania ja sinä leikkaat. Tummia kynsiä on hyvä valaista vastapuolelta, ettei leikkaa vahingossa verisuoneen! Kannattaa leikata kynsiä ja muutenkin käsitellä kania usein, siten tällaiset toimenpiteet helpottuvat, kun kani pysyy rauhallisena eikä rimpuile. Alussa kani yleensä aina rimpuilee, mutta ole kärsivällinen -ja päättäväinen, äläkä koskaan suutu kanille!
      Harjaaminen. Karvanlähdön aikaan kania on hyvä harjata irtokarvan poistamiseksi. Se helpottaa kanin tukalaa oloa ja nopeuttaa karvan vaihtumista. Ja on tietysti mukavaa hellimistä!
      Peseminen. Kania ei tavallisesti tarvitse pestä. Joskus, jos sen maha on löysällä, voi sen takapuoli sotkeentua -silloin se pitää pestä. Tietysti perimmäinen syy mahan löystymiseen on korjattava, usein se on muutos ruokinnassa. Pestessäsi kania laita pesualtaan pohjalle pyyhe, se estää kanin tassuja luistamasta ja pitää sen rauhallisempana.

      KANIN HOITO

            

      Ennen hankintaa huomioitavia asioita
      Ennen kanin hankintaa tulee kiinnitää huomiota seuraaviin seikkoihin:
      Mahdollisuudet matkustaa lemmikin kanssa ja mahdollisuudet saada sijaishoitaja Sairastapauksista aiheutuvat lääkärikulut Kanin pitkä elinikä: keskimäärin 5-8 vuotta, mutta usein myös yli 8 vuotta. Yli 10 vuottakaan ei ole tavattoman harvinaista. Erityisen pitkäikäisiä ovat pienet rodut ja niiden risteytykset. Jos omistaja on lapsi, on aikuisen aina otettava hoidon päävastuu! Kanin kanssa on seurusteltava päivittäin. Paljon yksinään oleva eläin olisi todennäköisimmin onnellisempi kumppanin kanssa. (tästä tuonnenpana lisää) Minimiuovutusikä on rodusta riippuen 8-12 viikkoa. Eläimen sosiaalistuminen ja turvallisuuskehitys eivät tapahdu normaalisti, jos se luovutetaan liian aikaisin. Imetyksen päättyminen ja emosta vieroittaminen ei tarkoita, että kani on valmis. Kasvu poikaslaumassa jatkuu vielä sen jälkeenkin. Kanin pieni koko ei tarkoita pientä tilantarvetta. Iso kani tarvitsee aina ison asumuksen jo kokonsakin puoilesta, mutta pienimmätkään kanirodut eivät selviydy ahtaissa tiloissa: ne ovat usein erittäin vilkkaita ja kärsivät lpienissä häkeissä toiminnan puutteesta.
      Majoitus ja liikunta
      Häkin minimikoko on pienillä roduilla noin 60*100cm ja häkistä on päästävä jaloittelemaan - mielellään aina omistajan ollessa kotosalla. Asuntoon kuuluu varjoisa nukkumasoppi, ruokapaikka ja wc-astia. Huoneessa ulkoilevan kanin ulottuvilta on poistettava sähköjohdot. Kanin jaloitellessa on varottava sen tallaamista, oven sulkemisia/avaamisia sekä suojattava se juoksentevilta lapsilta ja sille vaarallisilta eläimiltä. Myös asustelu irtokanina kissan tapaan luonnistuu, jos kani totutetaan alussa siaäsiistuiksi valvonnassa. Aivan alussa uudessa kodissa yksinolo voi johtaa ei-toivottujen tapojen omaksumiseen. Kesäisin kani voi viettää aikaa ulkotarhassa, jossa on tukevat seinät, suojaava kokokatto / verkkokatto ja maahan 30 cm kaivetut sinämät, ettei kani kaivautuisi ulos tai joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Ulkotarhassa on oltava pimeä nukkumakoppi ja aina vettä! Kylmällä säällä tai tukalalla helteellä kani on aina tuotava ulkotarhasta sisään.
      Yksin vai kaksin?
      Kanit ovat yhdyskuntaeläimiä. Niille on pidettävä seuraa todella paljon tai sitten niitä on oltava useampia. Uroksille tosin syntyy reviiririitoja, jos niitä oj yhdessä useita ja naaraisiin törmätessään ne aiheuttavat tehokkaasti perheenlisäystä. Kaksi saman poikueen naarasta muodostaa yleensä sopuisimman seurueen.
      Kastroitu uros tulee yleensä hyvin toimeen naaraan kanssa - tai toisen samanmoisen uroksen kanssa. Joskus runsaassa tilassa saman poikueen aina yhdessä olleet urokset voivat menestyä yhdessä. Kaikkien kanien totuttaminen toisiinsa on aina tehtävä varovasti ja puolueettomalla maaperällä, ei siis vanhemman eläimen häkissä tai omimmalla reviirillä. Aina on myös tarkkailtava ettei pareissa tai yhdyskunnissa muodostu nokkimisjärjestystä, joss yksi eläin on aina alakynnessä, ilman herkkupaloja ja onneton. Tällainen syrjitty kani on syytä eottaa muista kaneista omaan rauhaansa tai uuden kummpanin luo. On myös muistettava, että pienessä tilassa todennäköisesti syntyy kahnauksia sopuistenkin eläinten välillä.
      Pienet (ja luonteeltaan lempeät) kanit ystävystyvät joskus erittäin hyvin marsujen kanssa. Häkki on kuitenkin yleensä liian pieni asuinpaikka kanille ja marsulle - säikähtäessään kani voi potkaista marsua ja olla tälle siis vaaraksi tahattomastikin. Marsulla onkin oltava piilopaikka, johon kani ei pääse ja yhteisasumuksen tuleekin olla esimerkiksi jättihäkki, suuri aitaus tai kokonainen huone.Yleensä kanin ja marsun tapaamiset suositellaan tapahtuvaksi ihmisen valvonnassa.
      Ruokinta
      Kani on kasvissyöjä eikä kestä paastoa. Kanilla on ain aoltava raikasta vettä eikä mikään sen ruoista saa olla vanhentunutta. Kuivaruokaan kuuluvat kuivaheinä ja pelletti/siemenseos. Kuivaheinää on oltava tarjolla niin paljon kuin kani jaksaa sitä syödä.
      Kanipelletti on tasapainotettua vakirehua, johon on laskettu kaikki kanin tarvitsemat hivenaineet. Pelletin voi korvata monipuolisella siemenseoksella ja useimmiten tarjotaankin pellettiä ja sjyväseosta rinnakkain. Kanille voi toki tarjota myös chichillan tai marsun pellettiä - varovasti tosin - mahdollisesti korkean energiasisällön huomioonottaen. Näkkileipä on hyvää kuivaruoan lisuketta.
      Tuoreruoka käsittää esimerkiksi porkkanaa, salaattia, tuoretta ruohoa, vehnänoraita, persiljaa, voikukanlehtiä, parsakaalta... Kaalikasveja ei saa annostella kovin runsaasti, sillä ylikäytettyinä ne voivat aiheuttaa vakavia kaasuongelmia tai virtsan koostumsumuunnoksia. Ruoan täytyy olla aina puhdasta - ei siis maantievarsiheinää. Kaikki muutokset ruokavaliossa on tehtävä vähitellen. Kanille kannataa tuoda myös oksia pureskeltavaksi.
      Terveysasiaa
      Yleisimpiä sairauksia ovat erilaiset lyhytaikaiset infektiot sekä kroonisemmat tulehdussairaudet (hengitysteissä, silmissä, sukuelimissä) jne., ulkoloiset (joskus myös sisäloiset) ja muut iho-ongelmat, hammasviat ja karvansyönnistä aiheutuvat suolitukokset. Ulkoloisten poistoon soveltuu parhaiten apteekista saatava Desintan (tai Ektosid), jota kuuluu käyttää pakkauksen ohjeiden mukaan. Ulkoloiset aiheuttavat hilseilyä, karvanlähtöä, punoitusta ja näkyvät kyllä yleensä liikkuvina pisteinä. Ruokahalun puute on hyvä tunnusmerkki terveydentilan horjunnasta. Hammasviat ilmenevät usein siten, että kiinostus ruokaan säilyy, mutta ruoka jää kuitenkin syömättä. Hammasviat hoitaa eläinlääkäri varsin sujuvasti. Suolitukosten kanssa (huom. papanoimattomuus) ei pidä aikailla. Niitä voi yrittää liuottaa parafiiniöljyllä ja ananasmehulla. Kotidiagnoosin teko ei kuitenkaan useimmissa tapauksissa ole turvallista, vaan sairastunut eläin on kiikutettava lääkäriin pikaisesti. Pienet kasvussyöjät heikkenevät nopeasti, joten pikainen avunsaanti on tärkeää.
      Kanin nostaminen
      Oikea nosto-ote on takapuoli-kainalo-ote. Toisinsanoen: Toinen käsi tarttuu etukäpälien takapuolelta alakautta ja toinen tukee takamuksesta. Tällöin kani ei pelkää putoavansa. Vaihtoehtoinen ote: (ei niin mieluisa kanille) Laajaote alakautta kanintakapäästä toisella kädellä ja toisella tukeminen löysästä niska-nahasta. Kania ei saa koskaan nostaa korvista, korvat ovat rustoa ja murtuvat painosta välittömästi!
      Kanin lisääntyminen
      Kanit on tutustutettava toisiinsa varovasti. Uroksen on oltava suunnilleen naaraan kokoinen tai pienempi. Kaninaaras pystyy stimuloimaan munasolun irtoamisen astutuksen jäleen, joten mahdollisuudet tiineyteen ovat huomattavat. kantoaika on 28-35 vrk. Muutama päivä ennen synnytystä naaras alkaa rakentaa pesää.
      Turkin, kynsien ja ihon hoito
      Kanin kynnet kannattaa leikata parin viikon välein. Turkki harjataan (pitkäkarvaisilla kammataan/käsitellään erikoisharjalla) pari kertaa viikossa tai tarvittaessa useammin. Kania ei juuri pestä, ellei se sotke itseään. Kanin pesu tapahtuu miedolla hajusteettomalla pesuaineella (apteekin eläinshampoot, miedoimmat lastensahmpoot), huolellisesti huuhdellen, silmät ja korvat kuivana pitäen. Kani kuivataan, jotei se vilustuisi. Kania pelottavia kuivausmenetelmiä ei saa käyttää. Jos kani saa ulkoloisia, se pestään apteekin reseptivapaalla loisshampoolla purkin ohjeiden mukaan. Vaikeissa tapauksissa loiset häädetään eläinlääkärin antamalla lääkkeellä. Kuivan tai hilseilevän ihon aiheuttajaa on aina syytä tutkia, se voi olla esimerkiksi ruokavalio, pesuaine, ulkoloinen tai sieni.
      Kani ja lomat
      Kanit sopeutuvat yleensä hyvin matkustamiseen ja useimmat niistä jopa nauttivat "kesämökkeilystä" -tarkoittaen, että kanin uteliaisuutta ja toiminnantarvetta ruokkii eirtyisesti vieraileminen toistuvasti tutussa lomapaikassa, joka täytyy aina tutkia ja merkkailla leuan hajurauhasella ajantasalle. (Huom. ihminen ei tätä merkkihajua aisti!) Matkustaessa on huolehdittava sopivasta lämpötilasta ja juoma/ruokatauoista. Hankalammissa matkustustapauksissa kanille (erityisesti jos kaneja on useita) kannattaa hankkia hoitaja kotiin. Eläinystävillinen tuttava, jonka lemmikki tuntee, on hyvä ratkaisu. Lomahoito-apua saa palkattua edusllisesti myös 4H-yhdistysten välityksellä; 4H kouluttaa ns. petsittereitä eri eläinten lomahoitajiksi. Kani voi toki hätätilanteessa viettää lomansa myös toisessa perheessä tai eläinhotellissa.
      Päivi L., laadittu Jyväskylän kani- ja jyrsijäyhdistykselle 1999
      Päivitetty 2001 Lurppanet       


      Ennen hankintaa huomioitavia asioita

      - Kani sotkee. Kani ei ole siisteimpiä eläimiä ja tapaa levitellä puruja ja heiniä, yms., ympäri huoneistoa. Kani tarvitsee myöskin liikkumatilaa joten sen oleskelua ei missään nimessä saisi rajoittaa häkissä istumiseen.
      - Mahdollisuudet matkustaa lemmikin kanssa ja mahdollisuudet saada sijaishoitaja. Kania ei voi jättää yksin päiväkausiksi, vaan se tarvitsee huomiota ja hoitoa päivittäin. - Sairastapauksista aiheutuvat lääkärikulut. Eläintä pitää olla valmis käyttämään eläinlääkärillä aina tarvittaessa. Lisäksi kanille pitäisi hankkia mahdollisimman suurikokoinen häk-ki, joka sekin maksaa.
      - Eläinpöly. Kani ei sovellu allergiseen perheeseen - eikä sitä pidä ottaa allergiseen(kaan) perheeseen ulkoasukiksi!
      - Kanin pitkä elinikä: keskimäärin 5-8 vuotta, mutta usein myös yli 8 vuotta. Yli 10 vuottakaan ei ole tavattoman harvinaista. Erityisen pitkäikäisiä ovat pienet rodut ja niiden risteytykset.

      Majoitus ja liikunta

      Häkin minimikoko on pienillä roduilla noin 60 * 80 cm. Tämän kokoinen häkki edellyttää että kani todellakin saa ulkoilla päivittäin - mielellään omistajan ollessa kotosalla. Tilassa jossa kani ulkoilee tulee ottaa huomioon se, että kani on nakertaja ja siksi se saattaa hy-vinkin pistellä poskeensa kaikki johdot ja huonekasvit mitkä sen nenän edessä roikku-vat. Tämä saattaa aiheuttaa vaaratilanteita, eli varmista ettei tällaisiin ole edes tilaisuutta. Kanin ulkoillessa on myöskin muistettava että kani liikkuu lattialla melko äänettömästi ja siksi sen päälle astumista on varottava ja sitä ettei se vahingossa jää esim. oven väliin sitä suljettaessa. Myös asustelu irtokanina kissan tapaan luonnistuu, jos kani totutetaan alussa sisäsiistiksi valvonnassa - kani ei ole luonnostaan sisäsiisti.

      Häkissä tulee olla ruokakuppi, mielellään keraaminen sillä sitä ei voi jyrsiä (esim. muo-vinpalaset saattavat aiheuttaa ongelmia suo-listossa) eikä heitellä. Kanilla pitää myöskin olla juomapullo, joka monesti on juomakup-pia siistimpi ja käytännöllisempi. Monien häkkien mukana tulee myös heinäteline - mutta se ei ole pakollinen, samoin kuin moni kani pitää pesäkopista vaikkei sitäkään vält-tämättä tarvitse laisinkaan. Kanille voi myös laittaa vessalaatikon häkkiin (kaikki kanit eivät sitä opi käyttämään…) jonne laittaa kis-sanhiekkaa tai puupohjaista puristetta (esim. Pellex).

      Kesäisin kani voi viettää aikaa ulkotarhassa, jossa on tukevat seinät, suojaava kokokatto / verkkokatto ja maahan >30 cm kaivetut sei-nämät, ettei kani kaivautuisi ulos tai joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Ulkotarhassa on ol-tava pimeä nukkumakoppi ja aina vettä! Kyl-mällä säällä tai tukalalla helteellä kani on aina tuotava ulkotarhasta sisään.

      Yksin vai kaksin?

      Kanit ovat yhdyskuntaeläimiä. Niille on pidettävä seuraa todella paljon tai sitten niitä on oltava useampia. Urokset harvoin tulevat toi-meen keskenään, sillä niille syntyy reviiririi-toja jos niitä on yhdessä useita. Naaras ja leikkaamaton uros taas pariutuvat ja aiheutta-vat perheenlisäystä. Kaksi saman poikueen naarasta, tai emo ja naaraspoikanen muodostavat yleensä sopuisimman seurueen. Kastroitu uros tulee yleensä hyvin toimeen naa-raan kanssa - tai toisen kastroidun uroksen kanssa.

      Kanit ystävystyvät usein erittäin hyvin myös marsujen kanssa. Leikkaamaton vireä nuori uroskani ei kylläkään ole suositeltava elinkumppani sitä paljon pienemmälle marsulle. Parhaimmillaan marsun ja kanin yhteiselo on yhtä onnellista kuin ikänsä yhdessä olleiden kanisisarusten. Kanin ja marsun yhteiselossa tulee silti olla varovainen, sillä kanilla on hyvin voimakkaat takajalat ja se saattaa vahingossa potkaista marsua pahemminkin.

      Ruokinta

      Kani on kasvissyöjä eikä kestä paastoa. Kanilla on aina oltava raikasta vettä ja hyvää heinää - eikä mikään sen ruoista saa olla vanhentunutta! Heinä on kanin elimistön toimin-nalle elintärkeää ja sen tulisi olla vihreää ja pölytöntä. Kuivaheinää on oltava tarjolla niin paljon kuin kani jaksaa sitä syödä.

      Kanipelletti on tasapainotettua väkirehua, johon on laskettu kaikki kanin tarvitsemat hivenaineet ja se on erittäin hyvä ravintolähde - eikä niin rasvainen ja lihottava kuin siemen-seokset. Pelletin voi kuitenkin korvata moni-puolisella siemenseoksella ja useimmiten tarjotaankin pellettiä ja jyväseosta rinnakkain. Kanipellettiä hankkiessa tulisi huomioida se että se todellakin on väkirehupellettiä eikä "heinäpellettiä" - hyvä vaihtoehto on esim. Supa Excel. Näkkileipä ja muu kova leipä on hyvää kuivaruoan lisuketta ja sen nakertelu myöskin kuluttaa hampaita.

      Tuoreruokaa tulisi syöttää myös silloin tällöin. Tuoreruoka käsittää esimerkiksi porkka-naa, omenaa, salaattia, tuoretta ruohoa, veh-nänoraita, persiljaa, voikukanlehtiä, parsa-kaalia... jne. Kaalikasveja ei saa annostella kovin runsaasti, sillä ylikäytettyinä ne voivat aiheuttaa vakavia kaasuongelmia tai virtsan koostumusmuunnoksia. Kaikki muutokset ruokavaliossa on tehtävä vähitellen. Ruoan täytyy olla aina puhdasta - ei siis maantievar-siruohoa. Kanille kannattaa tuoda ulkoa myös oksia pureskeltavaksi.

      Terveysasiaa

      Yleisimpiä sairauksia ovat erilaiset lyhytaikaiset infektiot sekä kroonisemmat tulehdus-sairaudet (hengitysteissä, silmissä, sukueli-missä) jne., ulkoloiset (joskus myös sisäloi-set) ja muut ihoongelmat, hammasviat ja karvansyönnistä aiheutuvat suolitukokset. Ulkoloisten poistoon soveltuu parhaiten ap-teekista saatava Desintan (tai Ektosid), jota kuuluu käyttää pakkauksen ohjeiden mukaan. Ulkoloiset aiheuttavat hilseilyä, karvanlähtöä, punoitusta ja näkyvät kyllä yleensä liikkuvina pisteinä. Ruokahalun puute on hyvä tunnus-merkki terveydentilan horjunnasta.

      Hammasviat ilmenevät usein siten, että kiinnostus ruokaan säilyy, mutta ruoka jää kuitenkin syömättä. Jos hammasviat ovat vaivanneet jo jonkin aikaa näkyy se myös kanin laihtumisessa. Tällöin tulee viedä kani eläinlääkärille.

      Suolitukosten kanssa (huom. papanoimatto-muus) ei pidä aikailla. Niitä voi yrittää liuottaa parafiiniöljyllä ja ananasmehulla. Kotidiagnoosin teko ei kuitenkaan useimmissa tapauksissa ole turvallista, vaan sairastunut eläin on kiikutettava lääkäriin pikaisesti. Pienet kasvissyöjät heikkenevät nopeasti, joten pikainen avunsaanti on tärkeää.

      Turkin, kynsien ja ihon hoito

      Kanin kynnet kannattaa leikata parin viikon välein. Hyvä perusohje on (jos kynnen verisuonta ei näe) on etteivät kynnet saisi olla pidemmät kuin "varvaskarvat". Pitkäkarvaisen kanin turkki tulisi harjata ja selvittää takuista säännöllisin väliajoin. Kania ei juuri pestä, ellei se sotke itseään. Kanin pesu tapahtuu miedolla hajusteettomalla pesuaineella (apteekin eläinshampoot, miedoimmat lastenshampoot), huolellisesti huuhdellen, silmät ja korvat kuivana pitäen. Kani kuivataan mieluiten hiustenkuivaajalla, jottei se vilustuisi. Kuivan tai hilseilevän ihon aiheuttajaa on aina syytä tutkia, se voi olla esimerkiksi ruokavalio, pesuaine, ulkoloinen tai sieni.

      Kani ja lomat

      Kanit sopeutuvat yleensä hyvin matkustamiseen ja useimmat niistä jopa nauttivat "kesämökkeilystä" - tarkoittaen, että kanin uteliaisuutta ja toiminnantarvetta ruokkii erityisesti vieraileminen toistuvasti tutussa lomapaikassa, joka täytyy aina tutkia ja merkkailla leuan hajurauhasella ajan tasalle. Matkustaessa on huolehdittava sopivasta lämpötilasta ja juoma/ruokatauoista. Kesällä matkustaessa tulee usein kuuma! Hankalammissa matkustustapauksissa kanille (erityisesti jos kaneja on useita) kannattaa hankkia hoitaja kotiin. Kani voi toki hätätilanteessa viettää lomansa myös toisessa perheessä tai eläinhotellissa.

      Saara Dufva / JKJY 2000

      Kanit on kasvissyöjiä, ja niiden pääruoka on heinä. Kanilla tulee aina olla saatavilla puhdasta kuivaa heinää. Heinän lisäksi on hyvä tarjota perusruokana täysrehupellettiä (esim. altromin, cp, genesis). Pelleteissä on vitamiinit ja hivenaineet oikeassa suhteessa ja kani saa niistä tarpeellisia ravintoaineita. Kuitenkin kannattaa tarkistaa että kyseessä on juuri täysrehupelletti, sillä myynnissä on myös heinäpellettejä jotka ei kaneilla useinkaan maistu.
      Pelletin annostelu riippuu kanin rodusta, iästä, sukupuolesta, liikunnan määrästä, asuinoloista sekä pelletin vahvuudesta. Nuori kasvavassa iässä oleva kani voi rodusta riippumatta syödä lähes rajoittamatta noin 6kuukauden ikään asti. Pelletin annostusta on vaikea arvioida. Sen löytää kokeilemalla. Pelletti ei sisällä tarpeeksi kuituja, eikä pelletti kuluta tarpeeksi hampaita. Ylimääräset löysät papanat on merkki liiasta pelletistä, suosittelen poistamaan tällöin pelletin kokonaan vähintään pariksi päiväksi jonka jälkeen paluu pelletin syömiseen on käy hiljalleen. Myös kerran viikossa tai kahdessa pidettävä pelletitön päivä tekee kanille hyvää.
      Näiden perusruokien ohella kanille olisi hyvä antaa lisäksi myös hampaiden kulumisen kannalta tärkeää nakerreltavaa. Esimerkiksi näkkileipä ja kuivuneet leivät sopivat, sekä myös seuraavien puiden oksat ovat hyviä:
      -kuusi
      -paju ( vain vähäisiä määriä ja varoen)
      -koivu (myöskin varoen)
      -haapa
      -pihlaja
      -hedelmäpuut
      Lisäksi kanit tarvitsevat myös tuoretta ravintoa päivittäin. Perusruokana jota tarjotaan kaiken muun tuoreruuan ohessa olisi hyvä olla porkkana joka tarjoo hampaillekin haastetta. Myös seuraavia voi syöttää kanille:
      -basilika
      -omena
      -sitruunamelissa
      -maissi
      -lipstikka
      -päärynä
      -mansikka
      -persilja (sanotaan lisäävän ruokahalua, terveellistä)
      -herneen versot
      -tomaatti (varoen)
      -minttu
      -paprika (joskus)
      -viinirypäleet
      -varsiselleri (herkkua kanien mielestä)
      -salaatti
      -porkkanan naatit
      -pääsiäisruoho
      -herneet kuorineen
      -banaani
      -lanttu
      -nauris
      -tilli
      -kurkku
      -retiisi
      -kaali (varoen, sillä kaali synnyttää kanin vatsaan kaasuja)
      Tuoretta ravintoa voi kerätä kesäisin myös ulkoa, mutta keräys paikkaa valittaessa kannattaa käyttää hetki harkintaan. Tien varsilta, koirien ulkoilutusreiteiltä, kompostien, läheisyydestä, ulkohuussien nurkilta jne ei löydy kaneille puhdasta ruokaa. Lisäksi täytyy muistaa ettei ulkoa tuotu tuoreruoka koskaan korvaa heinää. Esimerkkejä ulkoa löydettävistä herkuista:
      -maitohorsma
      -nuoret nokkosen versot
      -siankärsämö
      -tuoreruoho
      -voikukan lehdet
      -kehäkukka
      -hajuherne
      -apila
      -mustikanvarvut
      -auringonkukan lehdet
      -leskenlehdet
      -piharatamo
      Sitrushedelmiä ei suositella annettavaksi lainkaan sillä ne sisältää d-limoneeni nimistä ainetta mikä aiheuttaa anemiaa ja painonlaskua.
      Kanin ruokintaa ei koskaan pidä mennä äkillisesti muuttamaan, ja uusien ruoka-aineiden antamisen tulisi tapahtua vähitellen
      Kanin hoidosta
      Kanin hoito on periaatteessa helppoa. Ruokit ja siivoat, sylittelet ja silittelet.
      Siivoamisesta voi antaa yhden säännön, pissan ei pitäisi haista. Eli häkki on siivottava tarpeeksi usein. Tai ei välttämättä häkkiä, vaan vessa laatikko. Voi ihan hyvin riittää että sen vaihtaa kerran päivässä tai parissa. Tai siivoaa koko häkin pari kertaa viikossa. Mutta puput on persoonia, mitään sääntöä kuinka usein häkki on siivottava on vaikea sanoa, toiset sotkee enempi kuin toiset ja kuive vaikuttaa myös. Kuivikkeista täytyy mainita puupelletti (vapon lämmitys puupelletti ja tai 5 kertaa kalliimpi vaihtoehto; pellex kissan "hiekka"). Imukyky on ihan omaa luokkaansa.
      Kanin kynnet on leikattava säännöllisesti. Kuinka usein se on, on yhtä hankala määritellä kuin siivoamisen tarve; toisten kynnet kasvaa nopeammin, ja toisten kynnet kuluu enempi kuin toisten. Kynnen sisällä kulkee suoni, jota ei saa leikata. Vaaleammilla kaneilla kynnen leikkuu on helpompaa, koska suonen näkee helpommin. Tummien kynsien leikkuuta helpottaa vaikkapa taskulampulla valaiseminen. Kynsien leikkuusta tulee ajan kanssa helpompaa. Jos alkuun tuntuu hankalalta voi kysyä kasvattajalta apua, tai käydä näyttelyssä kysymässä apua.
      Kanin hampaat kasvaa uskomatonta vauhtia. Niitä on tarkkailtava säännöllisesti, vaikka purenta olisikin normaali. Toiset kanit onnistuu koheltamaan hampaansa miten sattuu, ja tällöin tuloksena voi olla helposti purentavika.
      Kanin sairauksista kirjoitan joskus, ja samalla jatkan kanin hoidosta.
      Kääpiökani
      Miksi valitsin?   Valitsin kääpiökanin koska ne on suloisia ja kiinnostavia.
      Kasvatus ohjeita   Kun kääpiökani tulee kotiin niin aivan ensimmäiseksi se pitää tutustuttaa sinuun ja kotiisi. Seuraavaksi voit lähteä hälventelemään epäluuloja täyttämällä kanin ruokakupin ja juoma-automaatin koskettamatta itse kaniin. Nyt on tullut aika houkutella kani häkistä ulos niin että pidä sormissasi makupalaa. Kanin voi päästää juoksentelemaan asuntoon mutta vasta sitten, kun se on kesyyntynyt. Kania pitää ptää perheen jäsenenä ja, siivota häkki säännöllisesti. Kani tarvitsee hoitoa ja lempeää oleskelua, sillä muuten se voi säikähtää.
      Viikon ruokalista ja ruokinta ajat:   Kani syö heinää paljon, joten sitä pitäisi olla koko ajan saatavilla. Kanille pitää antaa myös täysrehua. Täysrehu sisältää kuivattuja vihreitä kasvin osia, viljaa ,erilaisia jyviä, kuivattuja vihanneksia ja vitamiineja. Kääpiökanille annetaan 3-4 ruokalusikallista täysrehua, esim voikukka, porkkana ja persilja. Pidä ruoka-ajat säännöllisinä, olisi parasta jos ruokit sen kaksi kertaa, päivällä ja illalla. Älä anna kanille koskaan kuivettunutta, likaista tai homeista ruokaa. Kanin juomaveden pitää olla raikasta, ei likaista. Kanille ei saa antaa lehtiä tai ruohoja, jotka on kerätty tien varsilta tai juuri lannotetuilta pelloilta.
      Päivittäiset hoitotoimet   Kääpiökani pitää ruokkia joka päivä säännöllisesti. Kanin ruokakupit pitää pestä päivittäin kuumalla vedellä ja kuivata huolellisesti. Jos kani on pitkä karvainen niin harjaa kaksi kertaa viikossa karstalla jonka piikit ovat kaarevat. Jos kääpiökanisi pitää juoksemisesta niin sen pitää saada tarvitsemansa liikunta.
      Viihtyvyys   koska kani pitää liikunnasta niin kani pitää temppuradoista muuten kanin kunto voi mennä huonoksi. Kääpiökani pitää makupaloista joten voit antaa niitä aina joskus. Kääpiökania voi pitää kesällä ulkona mutta jos asut kerrostalossa niin muista katsoa että kääpiökani ei karkaa, mutta jos asut omakotitalossa niin ei ole paljon vaaraa että se karkaa. Kania voi pitää kesällä ulkena häkissä mutta häkin pitäisi olla aika iso, että se saa tarpeeksi liikuntaa, jos sitä ei voi pitää irrallaan ulkona.
      Oppimiskyky/"viisaus":   Viisaudesta en tiedä kyllä kai se on aika viisas. Oppimiskyky myös on varmaan todella hyvä eli Kääpiökani oppoii varmaan aika hyvin ainakin luulisin niin.
      Lisääntyminen:   Kiima-aika tarkoittaa sitä että kääpiökani saa poikasia ja se tapahtuu näin, sinun täytyy tietää haluatko kääpiökanille poikasia, ja muista että sinun pitää tietää että kani voi saada poikasia.


      Hauskoja hetkiä:   Teimme pikkuserkun kanssa heidän luonaan kanille temppuratoja sisälle mutta niitä voi myös rakentaa ulos. Kuitenkin me rakensimme sille temppuratoja videokaseteista mutta se kaatoi ne videokasetit ja juoksi karkuun mutta onneksi me saatiin se kiinni.


      Kani voi tuhota:   Kääpiökani voi pureskella sohvia, tai jos on kirjahylly se voi nakertaa jalat poikki jos siinä on jalat. Muista ottaa pikkutavarat pois lattialta koska kani voi syödä ne ja tukehtua.
      Vaarat ja niiden torjuminen:   Koska kääpiökani pitää jalottelusta niin se saattaa karata ja jäädä auton alle, mutta sen voi estää panemalla kanin häkkiin ja ovi kiinni. Tai jos annat sen juosta huoneistossa niin muista laittaa ovet kiinni aina varsinkin jos asut omakotitalossa.
      Lepopaikka:   Kaninhäkin pinnat on oltava metallia tai muuten kani voi purra pinnat poikki. Kanin häkin pohja voi olla irroitettava pohjalaatikko kuivikkeitten vaihtamisen helpottamiseksi. Häkissä pitää olla yksi tai kaksi ruokakuppia ja juoma-automaattia. Kääpiökanin häkin pohjalla pitäisi olla heiniä että kani saa tehdä pesän jossa nukkua. Kanit pitävät häkin tasaisesta katosta. Kanin häkin pitäisi sijaita valoisessa ja ilmavassa paikassa. Kanin häkin pinnoihin pitää kiinnittää kalkkikivi että kani saa tarvitsemansa kalkkilisän.


      KÄÄPIÖKANIN HOITO-OHJEET
      * Vaihda puhdas vesi päivittäin.
      * Siivoa häkki joka toinen päivä.
      * Kuivaa heinää pitää olla tarjolla päivittäin.
      * Kanilla pitää olla myös jyviä, esim.kauraa tai sekajyviä.
      * On myös hyvä, että kanilla olisi jotain kovaa jyrsittävää esim.pajua tai kuivatettua leipää.
      * Kanilla pitää olla suolakivi.
      * Kani on hyvin seurallinen eläin, joten olisi hyvä että viettäisit sen kanssa mahdollisimman paljon aikaa.
      * Kanin kynnet pitää leikata tarpeeksi usein, kynnet voi leikkauttaa kotona jos osaa, eläinliikkeessä tai eläinlääkärillä.
      ÄLÄ ANNA KANILLE!
      ¤ Puna-apilaa
      ¤ Isoja voikukan lehtiä
      ¤ Lubiinia
      ¤ Liian paljon omenaa
      ¤ Leinikkejä
      ¤ Kieloja
      ¤ Mukulakasvien esim.tulppaanin kukkia/lehtiä
      ¤ Kultasadepensasta
      ¤ Belladonnaa
      ¤ Myrkkykatkoa, huom! älä sekoita pensaskatkoon
      KÄÄPIÖKANIN HOITO-OHJEET
      * Vaihda puhdas vesi päivittäin.
      * Siivoa häkki joka toinen päivä.
      * Kuivaa heinää pitää olla tarjolla päivittäin.
      * Kanilla pitää olla myös jyviä, esim.kauraa tai sekajyviä.
      * On myös hyvä, että kanilla olisi jotain kovaa jyrsittävää esim.pajua tai kuivatettua leipää.
      * Kanilla pitää olla suolakivi.
      * Kani on hyvin seurallinen eläin, joten olisi hyvä että viettäisit sen kanssa mahdollisimman paljon aikaa.
      * Kanin kynnet pitää leikata tarpeeksi usein, kynnet voi leikkauttaa kotona jos osaa, eläinliikkeessä tai eläinlääkärillä.
      ÄLÄ ANNA KANILLE!
      ¤ Puna-apilaa
      ¤ Isoja voikukan lehtiä
      ¤ Lubiinia
      ¤ Liian paljon omenaa
      ¤ Leinikkejä
      ¤ Kieloja
      ¤ Mukulakasvien esim.tulppaanin kukkia/lehtiä
      ¤ Kultasadepensasta
      ¤ Belladonnaa
      ¤ Myrkkykatkoa, huom! älä sekoita pensaskatkoon

      nää on ihan niinkun kaikille kaneille ja googlesta kyllä löytyy kaikkee

      • kirppi

        Niin, ja varsinkin tuo puput.net on todella hyvä tiedon lähde!! Sieltä löydät varmasti lähes joka (pupu) kysymykseen!!!:) Hyvää kevättä ja toivottavasti sinun unelmasi nyt toteutuu!!:)


      • Swoop

        Ohhoh, siinäpä olikin asiaa niin että tietää.
        Minulla on kyllä joskus lapsena ollut kaneja ja muistan että kyllähän niitä heiniä ja pipanoita aina välillä joka paikasta tulla pöllähtää eteen ja häkkikaniksi en toista hanki, vaan hänellä on avoimet ovet olohuoneeseen ja eteiseen ja tuosta häkin puhtaudesta sen verran, että kyllä minä rotistanikin huolta pidän, tiedän tuosta häkin puhdistuksesta ja siitä, mitä seuraa, jos sen jättää siivoamatta :)

        Kiitos, että vaivauduit informoimaan mua näin huolellisesti.
        Kiitos ja hyvää pääsiäistä :)


      • Swoop
        kirppi kirjoitti:

        Niin, ja varsinkin tuo puput.net on todella hyvä tiedon lähde!! Sieltä löydät varmasti lähes joka (pupu) kysymykseen!!!:) Hyvää kevättä ja toivottavasti sinun unelmasi nyt toteutuu!!:)

        Minäpä käyn tsekkaamassa kyseisen linkin.
        Kiitos sinulekin ja hyvää pääsiäistä. :)


      • joku vaan...
        Swoop kirjoitti:

        Ohhoh, siinäpä olikin asiaa niin että tietää.
        Minulla on kyllä joskus lapsena ollut kaneja ja muistan että kyllähän niitä heiniä ja pipanoita aina välillä joka paikasta tulla pöllähtää eteen ja häkkikaniksi en toista hanki, vaan hänellä on avoimet ovet olohuoneeseen ja eteiseen ja tuosta häkin puhtaudesta sen verran, että kyllä minä rotistanikin huolta pidän, tiedän tuosta häkin puhdistuksesta ja siitä, mitä seuraa, jos sen jättää siivoamatta :)

        Kiitos, että vaivauduit informoimaan mua näin huolellisesti.
        Kiitos ja hyvää pääsiäistä :)

        täytyykö kääpiölupan häkki siivota joka toinen päivä?!?! i´han vaihtaa purutkin vai?!?!


      • Swoop
        joku vaan... kirjoitti:

        täytyykö kääpiölupan häkki siivota joka toinen päivä?!?! i´han vaihtaa purutkin vai?!?!

        Eiköhän se mene joka eläimen kohdalla, että maalaisjärjellä kun katsoo häkkiin, kissanhiekkalaatikkoon tai muuhun vastaavaan eläimen pissalaatikkoon, putsaa sen, kun se alkaa näyttää vähänkin likaiselta.
        Puhtaus on puoli ruokaa, niinhän sitä sanotaan!

        Tuskin kukaan haluaa käydä vessassa, jonka rinki on aivan mustana liasta... yök :s

        :)


      • puppana
        joku vaan... kirjoitti:

        täytyykö kääpiölupan häkki siivota joka toinen päivä?!?! i´han vaihtaa purutkin vai?!?!

        Kääpiölupan häkin siivoamisesta sen verran, että meillä on vessalaatikko ja häkin pohjalla matto, joten päivittäin poistan pissaa ja papanoita vessalaatikosta pesen ja huollan ruoka ja juoma-astiat. Siistin häkkiä heinistä ja papanoista joka toinen päivä pienellä harjalla ja rikkalapiolla. kerran 2viikossa pesen häkin ja vaihdan maton. joka päivä siivoan kotiani papanoista heinistä ja puruista sen verran, kun niitä kulkeutuu muualle asuntoon.
        jos olen poissa muutaman päivän, käy joku antamassa ruokaa, mutta siivoan perusteellisemmin palattuani.
        Kanit ovat iloisia puhtaasta ympäristöstä, niin kai sinäkin? :)


      • Nammmm
        puppana kirjoitti:

        Kääpiölupan häkin siivoamisesta sen verran, että meillä on vessalaatikko ja häkin pohjalla matto, joten päivittäin poistan pissaa ja papanoita vessalaatikosta pesen ja huollan ruoka ja juoma-astiat. Siistin häkkiä heinistä ja papanoista joka toinen päivä pienellä harjalla ja rikkalapiolla. kerran 2viikossa pesen häkin ja vaihdan maton. joka päivä siivoan kotiani papanoista heinistä ja puruista sen verran, kun niitä kulkeutuu muualle asuntoon.
        jos olen poissa muutaman päivän, käy joku antamassa ruokaa, mutta siivoan perusteellisemmin palattuani.
        Kanit ovat iloisia puhtaasta ympäristöstä, niin kai sinäkin? :)

        Olen kuullut ettei naurista tai lanttua saisi antaa kanille?? Sitruunamelissa ja basilikakin kuulostaa kanille annettavaksi oudolta. Siis kun tossa ekassa vastauksessa (se pitkä) sanottiin, että niitä saisi antaa..?

        Tekstikin taisi olla suoraan koottu muutamalta kani-sivustolta, oli nimittäin samatyylisiä asioita monesti (esim. kanin hoidosta on ainakin 3.sti), eri tavalla kuitenkin kirjoitettuja ja jäsennettyjä :D Saisiko näiden sivutojen linkit?


    • kanix6

      Kääpiöluppa on hyvä hankinta jos lapsiakin ajattelee sillä tosi rauhallinen ja kiltti luonteinen.
      Hintaluokka on 50-80 euroa osa myy halvemmalla paperittomia.
      Kanilla täytyy olla kotona tarpeeksi liikkumatilaa sekä häkki ,juomapullo,ruokakuppi..
      vessalaatikko ja mökki kin on hyvä olla olemassa sillä kani oppii hyvin kakkimaan laatikkoon ja mökkiin pääsee nukkumaan tai piiloon jos pelottaa.
      häkki maksaa n.50-100euroa minimi on 90cm ..
      vesipullo n.2-5euroa
      ruokakuppi n.1-8euroon
      mökki n.10-30euroa
      vessalaatikko n.4-10euroa..

      tuossa olelliset

    • Martta-Maarit

      Hei! Ethän nyt vain ole haluamassa sitä pupu nupusta vain sen takia että se on niin hellyttävän ihana, ulkonäöltä?

      Kani ei sitten ole helppo lemmikki!

      Ei todellakaan kannata luottaa mihinkään keskustelu palstoihin, varsinkaan suomi 24 keskustelupalstoihin! Ainakaan pelkästään. Täältä saa paljon ristiriitaista tietoa ja väärää tietoa, vähättelyä, provoja... ym. ym.

      Netissä luotettavilla tahoilla ja kirjaston ja kirjakauppojen kirjoissa ei ole epämääräistä tietoa.

      Voin vakuuttaa, että minä en ole mikään provo. En vähättele kanin hoitoa esim näin: "riittää kun viikoittain siivoaa häkin" Vaan pikemminkin päin vastoin, liijoittelen, mutta ajattelen vain kanin parasta!=)

      Kääpiöluppaa rotuna en tunne mutta kaneista yleensä tiedän varsin hyvin!

      Minkä ikäisistä lapsista olisi kyse?

      Oletko itse minkä ikäinen?

      Kanithan eivät kauheasti pidä metelöitsijöistä ja riehujista, vaan rauhallisista ja hiljaisista ihmisistä, jotka eivät hössötä.

      Kanit eivät sitten ole mitään syli eläimiä. Tai osa tietenkin tykkää olla kovasti sylissä ja silitettävänä. Mutta se on ihan luonne kohtaista, eikä riipu rodusta. Ja siihen pitää totuttaa hitaasti ja varoen. Luottamus on tärkeää kanin ja omistajan välillä.

      Hintaluokka on erittäin korkea, ja säästellä pitää sitten koko kanin elinajan ajan, eli n. 10 vuotta tai enemmänkin.

      Kanin itsessään voi saada vaikka ilmaisesksi tai sitten 300 euroakin voi maksaa.

      Riippuu ihan siitä, että onko se puhdas rotuinen vai sekarotuinen, ovatko sen vanhemmat pärjänneet hyvin kisoissa, onko niillä ollut suvussa sairauksia, onko kani rokoitettu ja eläinlääkärin tarkastama, rekisteröity vai rekisteröimätön, sirutettu, vai siruttamaton, jalostettu, vai ihan tavallinen maatiainen, madoitukset?

      Itse kanin hankinnan lisäksihän maksavat häkki, kantokopa, pesäkoppi, wc-laatikot, juomapullot, ruokakupit, kalkki, suola ja mineraalikivet, matot pohjaksi häkkiin, kanin wc-hiekat, valjaat, ulko-aitaus, mahdolliset eläinlääkäri käynnit ja lääkkeet, heinät ,kuivaruoat, siivousvälineet, harjat, kynsisakset, tuoreet ruoat, kovat jyrsittävät, kanin apteekkikaappi... yms.

      Kanille ei sitten mikään "k-marketin" tai "salen" markettipöperöitä tai HEINIÄ.

      Vaan laadukasta tuoretta ja kotimaista kevätheinää ja laadukasta kanin pellettiä elänkaupasta molemmat. Kaninhiekat myös sielätä.

      Mistä ajattelit RAKENTAA häkin?

      Muistathan sitten, etä kaikki pitää olla valmiina, kun kani tulee kotiisi, ja valmiiksi suunniteltua?

      Kanissa on sekä hyvät ja huonot puolensa. Sitä ostettaessa ei voi tietää mitä kaikkea tulee vastaan esim: murrosiässä. Se saattaa olla ongelmakani tai kapinoitsija, pomottaja tai tuholainen.

      Kanit eivät ole kovin altiita sairauksille, mutta vaikka kuinka hyvin hoitaisi on aina hyvin mahdollista, että kanisi sairastuu=(

      Minunkin kanini meinasi kerran kuolla. Se oli monta päivää syömättä ja juomatta, ja vain makasi paikoillaan. Vein sen eläinlääkäriin ja sille määrättiin lääkkeitä ja antibioottia, parafiiniöljyä, erikoisruokaa, jatkuvaa tarkkailua ja erikoiskäsittelyä sekä vitamiineja. Sille laitettiin nahan alle nestettä ruiskulla, koska sillä oli todella suuri nestehukka=s

      Jos ostat häkin se maksaa usein yli 200e, sillä sen on oltava tarpeeksi iso, siitä huolimatta, että kani on vapaana aina vuorokauden ympäri turvallisessa, suljetussa ja sähköjohdottomassa huoneessa.

      Minkähän kokoista häkkiä olisit rakentamassa ja mistä materiaalista? Etai aijo sijoittaa sitä ulos?

      Kani voi ulkoilla kun lämpöasteita on 15-23 Kania ei voi viedä ulos hetkeksikään alle 10 asteen lämmössa, sateessa tai kovassa viimassa, paitsi "hätätapauksessa" eli eläinlääkäriin mentäessä tai reissuun lähdettäessä tms.

      Häkin tulisi olla mahd. iso. Ihanne häkki olisi 180 cm x esim. 60 cm x 60 ja vähintään 120cmx50cmx50cm, kanin koosta riippuen.

      Muiden tarvikkeiden hintoja:

      VAPET HÄKINPUHDISTUSAINE 500ML | lisätiedot
      Erittäin tehokas kaksivaikutteinen puhdistusaine kanien ja pikkujyrsijöiden häkkien ja koppien puhdistukseen. Puhdistaa ja desinfioi sekä jättää raikkaan tuoksun häkkiin.9.90 €


      AMICI E FELICI HÄKINPUHDISTUSAINE 500ML | lisätiedot
      Mieto häkinpuhdistusaine suihkepullossa 8.90 €


      Jättää raikkaan melonin tuoksun häkkiin ja on turvallinen kaneille ja jyrsijöille.

      kakkalapio: n.2 euroa

      Lapio jolla saat heinähäkistä pudonnutta heinää pois häkistä ja papanoita n. 2 e.

      FERPLAST TURKINHOITOSETTI | lisätiedot
      Täydellinen turkinhoitosetti kaneille!
      Setti sisältää karstan, pehmeän harjan, kaksipuoleisen kamman ja pienen kamman karstan puhdistamiseen.17.90e.

      ZOLUX KUIVAPESUAINE 125ML | lisätiedot
      Kuivapesuaine puhdistaa jyrsijän ilman vesikastelua 7,90e

      ^kania ei saa koskaan kastella!

      KARSTA 6.90

      PEHMEÄ HARJA 6,90

      KAMPA 1-PUOL 5,90

      KAMPA 2-PUOL 6,90

      TAKUNAVAUSKARSTA 6,90

      TRIMMAUSSAKSET 5,90

      KYNSIVIILA 5,90e

      KANIN VALJAAT | lisätiedot
      Säädettävät pikalukolliset valjaat

      kynsisakset n. 6 euroa

      PUUTU KANIN KOPPI n. 30 e

      • Martta-Maarit

        Kanin kantokoppa:

        Voi helposti maksaa yli 100 euroa.

        Kanin lääkekaappi:

        parafiiniöljyä (ummetukseen) n.4 €

        neulattomia ruiskuja(2 ja 5 ml lääkintään ja 10 ml pakkoruokintaan ja -juottamiseen)n. 30 snt kpl

        puhdistusainetta (Betadine, laimennettava!) n. 9 €

        ananassäilykettä (ummetukseen, tuoremehu ei auta)

        vihannes- ja hedelmäpilttiä

        bacibact-haavapulveri

        terrapoly (rasva) n. 10 €

        silmävesi n. 10 €

        sideharsoa

        harsolappuja (haavan puhvistukseen, pumpulista irtoaa nöyhtää)

        Axilur-250 mg n. 40 snt 1 kpl

        Mikropore kuitukankainen hengittävä ihoteippi rulla n. 2 €

        kuitukangastaitos n. 3 €

        Antibact- antiseptinen käsigeeli n. 4 €

        Cothivet- haavasumute n. 15 €

        Axilur 250 mg 10 tbl n. 6 €

        Flubenol- pasta 44 mg/ ml, 7,5 ml n. 6 €

        Tehobakt 180 g n. 8 €

        helläpesu- kaninshamppoo(kania ei saa kastella turhaan, vaibn erikoistapauksia varten) n. 10 €

        tehovitol- monivitamiinivalmiste 100 ml n. 11 €

        Eläinlääkäri voi tulla hyvinkin kalliiksi!

        Perustarkastus on eläinlääkäristä riippuen n. 30 € ja hoitotoimenpiteet yms. tulee tietysti aina kalliimmaksi!

        Hoitopaikatja ja kotiin tulevat hoitajat maksavat: halvimmat löytämäni yleiset hoitolat ovat maksuttaneet yhdestä päivästä 10 euroa per kani. Ja jotkut JOPA 60 €, se on minusta aivan liikaa, mutta onpahan hoito sen arvoista.=)

        Kani on siis erittäin kallis eläin, ja jos sinulla ei ole varaa tähän kaikkeen, ei kania kannata hankkia!

        Lisäksi kanin hoitoon tarvitaan erityisesti kaikkea muuta kuin rahaa:

        Huolellisuutta, Kestävyyttä, sitkeyttä, yli 10 vuoden sitoutuminen kaniin, jota ei voi jättää yksin yhtä opäivää pidemmäksi ajaksi, ym, ym...

        Mieti siis tarkkaan oletko valmis tähän kaikkeen?

        Älä missään nimessä ota kania vain söpöyden takia!!


      • Kanifani
        Martta-Maarit kirjoitti:

        Kanin kantokoppa:

        Voi helposti maksaa yli 100 euroa.

        Kanin lääkekaappi:

        parafiiniöljyä (ummetukseen) n.4 €

        neulattomia ruiskuja(2 ja 5 ml lääkintään ja 10 ml pakkoruokintaan ja -juottamiseen)n. 30 snt kpl

        puhdistusainetta (Betadine, laimennettava!) n. 9 €

        ananassäilykettä (ummetukseen, tuoremehu ei auta)

        vihannes- ja hedelmäpilttiä

        bacibact-haavapulveri

        terrapoly (rasva) n. 10 €

        silmävesi n. 10 €

        sideharsoa

        harsolappuja (haavan puhvistukseen, pumpulista irtoaa nöyhtää)

        Axilur-250 mg n. 40 snt 1 kpl

        Mikropore kuitukankainen hengittävä ihoteippi rulla n. 2 €

        kuitukangastaitos n. 3 €

        Antibact- antiseptinen käsigeeli n. 4 €

        Cothivet- haavasumute n. 15 €

        Axilur 250 mg 10 tbl n. 6 €

        Flubenol- pasta 44 mg/ ml, 7,5 ml n. 6 €

        Tehobakt 180 g n. 8 €

        helläpesu- kaninshamppoo(kania ei saa kastella turhaan, vaibn erikoistapauksia varten) n. 10 €

        tehovitol- monivitamiinivalmiste 100 ml n. 11 €

        Eläinlääkäri voi tulla hyvinkin kalliiksi!

        Perustarkastus on eläinlääkäristä riippuen n. 30 € ja hoitotoimenpiteet yms. tulee tietysti aina kalliimmaksi!

        Hoitopaikatja ja kotiin tulevat hoitajat maksavat: halvimmat löytämäni yleiset hoitolat ovat maksuttaneet yhdestä päivästä 10 euroa per kani. Ja jotkut JOPA 60 €, se on minusta aivan liikaa, mutta onpahan hoito sen arvoista.=)

        Kani on siis erittäin kallis eläin, ja jos sinulla ei ole varaa tähän kaikkeen, ei kania kannata hankkia!

        Lisäksi kanin hoitoon tarvitaan erityisesti kaikkea muuta kuin rahaa:

        Huolellisuutta, Kestävyyttä, sitkeyttä, yli 10 vuoden sitoutuminen kaniin, jota ei voi jättää yksin yhtä opäivää pidemmäksi ajaksi, ym, ym...

        Mieti siis tarkkaan oletko valmis tähän kaikkeen?

        Älä missään nimessä ota kania vain söpöyden takia!!

        Minun oli pakko vastata tähän ylläolevaan viestiin. Kaikki sanomasi ovat kyllä totta, mutta sanomasi lause "älä ota kania söpöyden takia" pisti minut miettimään. Varmasti moni ottaa kaneja, koska ne ovat hellyttäviä. Miksi sinä sitten otit kaneja, jos et sen takia, että ne ovat hellyttäviä otuksia? Sehän kuitenkin aina kiinnittää ensimmäisenä ihmisen huomion. Tuskin ainakaan sen takia, että niistä on paljon kuluja. Se, että haluaa vaikkapa kääpiöluppia sen vuoksi, että ne ovat ihmisystävällisiä ja hellyttäviä, ei tarkoita etteikö kyseessä olisi pätevä lemmikinhoitaja ja ihminen, joka on ottanut kaiken mahdollisen selvää kanien hoidosta. Uskon, että jokainen eläinystävä, jolla on järkeä päässä, paneutuu kunnolla kanien hoitoon ennen kuin sellaisia hankkii.

        Kun ensimmäisen kerran itse pohdin kanien ostoa, ihastuin kanien hellyyttävään luonteeseen ja tietysti ulkonäköön. Sen jälkeen yhä ostoa harkiten, otin kaiken mahdollisen selvää kanien hoidosta, sekä ystäviltäni - joilla on kaneja - että internetistä ja kirjoista. Mutta onhan sanomisissasi perää, varsinkin pienet lapset haluavat kaneja sen enempää harkitsematta. Sillaiseen ei pidä suostua. Mielestäni kani on kuitenkin hyvä lemmikki, se opettaa vastuuntuntoa ja monet rodut ovat ihmisrakkaita. Luulen siis, että kaneista on loppujen lopuksi enemmän iloa kuin haittaa, kukapa ei olisi valmis maksamaan eläinlääkärikuluja, kun lemmikin terveys on kyseessä? Paljon järkevämpää on sijoittaa rahansa siihen kuin esimerkiksi alkoholiin ja digilaitteisiin.

        Minulle itselleni jäi viestistäsi hieman negatiivinen kuva, mutta en halua kritisoida sinua mitenkään. Siinä oli täyttä faktatietoa, mutta tuonkin kaiken lisäksi kannattaa muistaa kanien hyvätkin puolet.

        Hyvää kesän jatkoa kaikille kanien omistajille :)


      • asiaa.
        Kanifani kirjoitti:

        Minun oli pakko vastata tähän ylläolevaan viestiin. Kaikki sanomasi ovat kyllä totta, mutta sanomasi lause "älä ota kania söpöyden takia" pisti minut miettimään. Varmasti moni ottaa kaneja, koska ne ovat hellyttäviä. Miksi sinä sitten otit kaneja, jos et sen takia, että ne ovat hellyttäviä otuksia? Sehän kuitenkin aina kiinnittää ensimmäisenä ihmisen huomion. Tuskin ainakaan sen takia, että niistä on paljon kuluja. Se, että haluaa vaikkapa kääpiöluppia sen vuoksi, että ne ovat ihmisystävällisiä ja hellyttäviä, ei tarkoita etteikö kyseessä olisi pätevä lemmikinhoitaja ja ihminen, joka on ottanut kaiken mahdollisen selvää kanien hoidosta. Uskon, että jokainen eläinystävä, jolla on järkeä päässä, paneutuu kunnolla kanien hoitoon ennen kuin sellaisia hankkii.

        Kun ensimmäisen kerran itse pohdin kanien ostoa, ihastuin kanien hellyyttävään luonteeseen ja tietysti ulkonäköön. Sen jälkeen yhä ostoa harkiten, otin kaiken mahdollisen selvää kanien hoidosta, sekä ystäviltäni - joilla on kaneja - että internetistä ja kirjoista. Mutta onhan sanomisissasi perää, varsinkin pienet lapset haluavat kaneja sen enempää harkitsematta. Sillaiseen ei pidä suostua. Mielestäni kani on kuitenkin hyvä lemmikki, se opettaa vastuuntuntoa ja monet rodut ovat ihmisrakkaita. Luulen siis, että kaneista on loppujen lopuksi enemmän iloa kuin haittaa, kukapa ei olisi valmis maksamaan eläinlääkärikuluja, kun lemmikin terveys on kyseessä? Paljon järkevämpää on sijoittaa rahansa siihen kuin esimerkiksi alkoholiin ja digilaitteisiin.

        Minulle itselleni jäi viestistäsi hieman negatiivinen kuva, mutta en halua kritisoida sinua mitenkään. Siinä oli täyttä faktatietoa, mutta tuonkin kaiken lisäksi kannattaa muistaa kanien hyvätkin puolet.

        Hyvää kesän jatkoa kaikille kanien omistajille :)

        Eikähän edellinen kirjoittaja ihan vaan tarkoittanut, ettei pelkän söpöyden takia pidä ottaa. Että eläimessä on suuri vastuu rahallisesti ja muutenkin. Ettei kani ole vain helppo ja halpa häkkieläin, vaan siitä on myös ilon lisäksi paljon paljon vaivaa, eikä kaikki yleensä mene niin kuin on suunnitellut.. esim. kanista ei välttämättä tule sitä kilttiä sylikania tai sisäsiisteys on ja pysyy kokonaan hukassa ja sängyn pesusta tulee arkea.
        Kanista on siis paljon iloa, mutta mielestäni edellisen kirjoittajan viestit on hyvä olla mukana, kun lemmikkiä suunnitellaan. Asioita pitää punnita mieluummin varautuen pahimpaan ja jos vielä sellaiseenkin mahdollisuuteen olisi tyytyväinen ja haluaa kanin hankkia, niin vastaan ei voi tulla kuin iloisia yllätyksiä.


      • Kanifani
        asiaa. kirjoitti:

        Eikähän edellinen kirjoittaja ihan vaan tarkoittanut, ettei pelkän söpöyden takia pidä ottaa. Että eläimessä on suuri vastuu rahallisesti ja muutenkin. Ettei kani ole vain helppo ja halpa häkkieläin, vaan siitä on myös ilon lisäksi paljon paljon vaivaa, eikä kaikki yleensä mene niin kuin on suunnitellut.. esim. kanista ei välttämättä tule sitä kilttiä sylikania tai sisäsiisteys on ja pysyy kokonaan hukassa ja sängyn pesusta tulee arkea.
        Kanista on siis paljon iloa, mutta mielestäni edellisen kirjoittajan viestit on hyvä olla mukana, kun lemmikkiä suunnitellaan. Asioita pitää punnita mieluummin varautuen pahimpaan ja jos vielä sellaiseenkin mahdollisuuteen olisi tyytyväinen ja haluaa kanin hankkia, niin vastaan ei voi tulla kuin iloisia yllätyksiä.

        Olet ihan oikeassa. Sanoinhan edellisessä viestissäni, että täyttä faktatietoa viestin kirjoittaja oli kertonut ja sellaiset asiat on hyvä ottaa huomioon kania hankittaessa. Ja pitääkin ottaa. Halusin vaan muistuttaa, että kaneissa on paljon hyviäkin puolia, joten mielestäni ne ovat rahan arvoisia :)


      • jo aiemmin yhdessä
        Kanifani kirjoitti:

        Olet ihan oikeassa. Sanoinhan edellisessä viestissäni, että täyttä faktatietoa viestin kirjoittaja oli kertonut ja sellaiset asiat on hyvä ottaa huomioon kania hankittaessa. Ja pitääkin ottaa. Halusin vaan muistuttaa, että kaneissa on paljon hyviäkin puolia, joten mielestäni ne ovat rahan arvoisia :)

        keskustelussa, arvioin kuluttaneeni 3 kaniini vuoden aikana ehkä 4-nroisen summan. Kyllä niihinkin rahaa menee, tosin riippuu ihan mitä joutuu hankkimaan.

        Pupu maksaa (jos on paperit) semmoset 40-80e, paperittomat voi maksaa vähemmän mut jossain tapauksissa jostain syystä (?) myös enemmän. Itse kani ei ole se, mikä maksaa, mutta tarvikkeet ovat. Heinää menee viikossa n. 1-2kg. Yksi tuon kokoinen säkki maksaa 2,5-6e. Ruoka (pelletit) maksaa väh. 1-2e /1kg, mutta useimmiten useamman euron. Salaattia tms. tuoreruokaa annetaan myös päivittäin.

        Häkki maksaa keskimäärin 100-150e. Voi heitellä hinta puolin jos toisin. Häkin minimikooksi suositellaan 120cm, mutta myös 100cm käy omasta mielestäni. Kannattaa ehkä ostaa häkki, jossa tulee mahd. monta tarviketta mukana.

        Pupuja kannattaa hankkia kaksi, silloin häkin koko on tosin isompi.

        Kani ei välttämättä ole niin hellyyttävä kuin ajattelet, sen ajattelin tässä mainita. Kanit sotkee, tuhoaa, raapii ja potkii melkoisella voimalla eli nestelaastariin/puhdistusjuttuihin menee rahat myös. Kaninomistajalla voi tulla vastaan useita hetkiä, milloin saattaa jopa katua kanin hankintaa.

        Kääpiöluppa on hyvä rotu ensimmäiseksi kaniksi. Ovat leppoisimpia mielestäni. Tosin, ehkä jopa liian leppoisia (ainakin omaan makuuni).

        Toinen vaihtoehto on esim. leijonanharjas, mutta se onkin sitten vähän energisempi. Mutta kyllä tuo kääpiöluppa on hyvä vaihtoehto, kun olet siihen ihastunutkin.

        Joidenkin mielestä urokset ovat leppoisimpia kuin naaraat.

        Ja sitten niistä lapsista; muistathan ettei kani ole lasten lemmikki? Vaikka se on söpö ja voi tulla lasten kanssa toimeen, niin kani potkii ihan hirveästi (ja yleensä kasvoille) terävillä kynsillään. Lapsi ei osaa nostaa kania oikein ja kani hätääntyy.

        Kani ei ole myöskään semmoinen, jota tökitään heinänkorsilla/sormilla silmiin..


      • oli varmaankin
        Kanifani kirjoitti:

        Minun oli pakko vastata tähän ylläolevaan viestiin. Kaikki sanomasi ovat kyllä totta, mutta sanomasi lause "älä ota kania söpöyden takia" pisti minut miettimään. Varmasti moni ottaa kaneja, koska ne ovat hellyttäviä. Miksi sinä sitten otit kaneja, jos et sen takia, että ne ovat hellyttäviä otuksia? Sehän kuitenkin aina kiinnittää ensimmäisenä ihmisen huomion. Tuskin ainakaan sen takia, että niistä on paljon kuluja. Se, että haluaa vaikkapa kääpiöluppia sen vuoksi, että ne ovat ihmisystävällisiä ja hellyttäviä, ei tarkoita etteikö kyseessä olisi pätevä lemmikinhoitaja ja ihminen, joka on ottanut kaiken mahdollisen selvää kanien hoidosta. Uskon, että jokainen eläinystävä, jolla on järkeä päässä, paneutuu kunnolla kanien hoitoon ennen kuin sellaisia hankkii.

        Kun ensimmäisen kerran itse pohdin kanien ostoa, ihastuin kanien hellyyttävään luonteeseen ja tietysti ulkonäköön. Sen jälkeen yhä ostoa harkiten, otin kaiken mahdollisen selvää kanien hoidosta, sekä ystäviltäni - joilla on kaneja - että internetistä ja kirjoista. Mutta onhan sanomisissasi perää, varsinkin pienet lapset haluavat kaneja sen enempää harkitsematta. Sillaiseen ei pidä suostua. Mielestäni kani on kuitenkin hyvä lemmikki, se opettaa vastuuntuntoa ja monet rodut ovat ihmisrakkaita. Luulen siis, että kaneista on loppujen lopuksi enemmän iloa kuin haittaa, kukapa ei olisi valmis maksamaan eläinlääkärikuluja, kun lemmikin terveys on kyseessä? Paljon järkevämpää on sijoittaa rahansa siihen kuin esimerkiksi alkoholiin ja digilaitteisiin.

        Minulle itselleni jäi viestistäsi hieman negatiivinen kuva, mutta en halua kritisoida sinua mitenkään. Siinä oli täyttä faktatietoa, mutta tuonkin kaiken lisäksi kannattaa muistaa kanien hyvätkin puolet.

        Hyvää kesän jatkoa kaikille kanien omistajille :)

        tarkoittanut sitä, ettei kania saa ottaa pelkästään sen ulkonäön vuoksi, vaan on myös sitouduttava sen hoitoon!

        Ok, tottakai kani otetaan siksi, että se on söpö. Mutta jos se otetaan hetken mielijohteesta, ei se välttämättä tee omistajaa kovinkaan onnelliseksi.

        Aika moni katuu hankkineensä tämän "söpöläisen".


      • edellisellä viestillä
        oli varmaankin kirjoitti:

        tarkoittanut sitä, ettei kania saa ottaa pelkästään sen ulkonäön vuoksi, vaan on myös sitouduttava sen hoitoon!

        Ok, tottakai kani otetaan siksi, että se on söpö. Mutta jos se otetaan hetken mielijohteesta, ei se välttämättä tee omistajaa kovinkaan onnelliseksi.

        Aika moni katuu hankkineensä tämän "söpöläisen".

        tuonne jo aiemmin kirjoitettuun viestiin, jossa kritisoitiin sitä, ettei kania saisi ottaa söpöilysyistä!


    • kommailen vaan

      Sanoisin että isommat kanirodut ovat rauhallisempia ja ovat varmemmin luonteeltaan kilttejä, kun taas pienissä roduissa luonne on tosi yksilöllinen ja rotu ei sitä leimaa. Mielestäni siis isompi rotu sopii paremmin lapsiperheeseen, sillä lasten on sitä myös vaikeampi vahingossakaan satuttaa, kun taas pikku rotuja sattuu helpommin valjaista vahingossa kiskominen, mitä pienemmät lapset saattaa tehdä.

    • Anonyymi

      Tulee yleensä lasten kanssa toimeen mut ehkä uros on parempi itse kanin hinta on noin 80€ ja ruoat on jotai 5€

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Vakava rikosepäily Seinäjoella

      Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html
      Seinäjoki
      42
      2846
    2. Olet saanut kyllä tunnisteita

      Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens
      Ikävä
      30
      2469
    3. Mitä on woketus?

      Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k
      Maailman menoa
      436
      2418
    4. Mies pakko olla rehellinen

      Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau
      Ikävä
      20
      2263
    5. Oletko jo luovuttanut?

      Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?
      Ikävä
      142
      1796
    6. Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin

      Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin
      Maailman menoa
      142
      1772
    7. Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen

      Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat
      Tv-sarjat
      24
      1315
    8. Hirvenmaitojuusto

      Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,
      Ruoka ja juoma
      3
      1197
    9. Vanhentunut runsaasti.

      Ei hyvä juttu. Mieheltä pötkylänaiselle.
      Ikävä
      74
      1089
    10. Kerro mulle miksi juuri me

      Kohdattiin? Tässä elämässä. Vaikka ollaan edelleen tutut tuntemattomat. Se on omituinen tunne.
      Ikävä
      67
      1007
    Aihe