Jännitteenkoetin 180-600 V

Haeskelin Kraudasta vanhanaikaista virtakynää valovirralle. Mukaan lähti sen "elektroninen" versio. Pakkauksessa luki Best 10 Lexxa. Pakettia avatessa jo ihmettelin, kun kynä vilkutti itsekseen punaista valoa. Laite tunnistaa oikein hyvin jännitteisen sähkökaapelin, varsinkin, jos kokeilee eri kohdista. Sulaketaulun kohdalla valo paloi tosi iloisesti. Nykypistorasioissa yhden johtimen kontakti on estetty, joten pistorasian jännitteellisyyttä tällä kynällä ei saa selville.

Hämmästyksekseni laturissa oleva sähköhammasharjan harjakin oli muka "jännitteellinen". Laite myös ohjeen mukaa reagoi huonoon maadoitukseen. Millä periaatteella? En heti löytänyt kohdetta, jossa toiminnan voisi todeta.

Pakkauksessa oli varoitus "Alle 180 V jännite voi vaurioittaa koetinta". Mihin moinen voisi perustua? Aika ikävä puute, jos se on totta. Kai se nyt hajosi, koska en ihan vielä usko hammasharjastani löytyvän yli 180 V jännitettä. Vai onko hammasharjani vaan huonosti maadoitettu.

9

<50

  Vastaukset

  • On se sitten vioittunut kun on jo pakkauksessaan altistunut pitkiä aikoja jopa 0 voltin jännitteelle.

  • Juu, liian alhainen jännite rikkoo kyllä vehkeitä. Naapurissakin hajosi aina tv, kun toinen naapuri alkoi hitsata valovirralla. Eivät sähkömoottoritkaan alijännitettä kestä. Siksi on aina käytettävä paksuja ja tarpeen lyhyitä jatkojohtoja.

  • Kiitän vastauksista, jotka vahvistivat käsitystäni siitä, miten haitallista 0 V jännite on.

   Laitoin kysymykseni elektroniikkapalstalle, koska itse värkki herätti kiinnostukseni. Laitehan vilkuttelee iloisesti omia aikojaaj, joten vielä ei ole aika iskeä toimivaa laitetta vasaralla mäsäksi ja katsoa, mitä sisältä löytyy. Jatkoin hammasharjakoetta. Kun vie muovimukin hammasharjalaturin lähelle, saa muki kärjen hehkumaan. Laite ilmeisesti mittaa induktiovirtoja? Miten?

   Huonon maadoituksen detektoinnin ymmärrän niin, että jos suojamaata ei ole kytketty mihinkään, siihen idusoituu eri tavoin kuin oikein kytkettyyn johtimeen. Esiintyykö tämä ilmiö raskaiden laitteiden rungossakin, esim kompressorit?

   Pointtini kuitenkin on, että miten näitä rakkineita voi olla vähittäismyynnissä ilman varoitusmerkintöjä. Joku taho on kumminkin pakottanut laittamaan pakkaukseen varoituksen liian alhaisesta jännitteestä! Toisaalta joskus pakkauksissa lukee "Valmistettu EU:ssa tai sen ulkopuolella". Näin on lain kirjain täytetty.

   • Taitaa vehkeesi olla haistelija joka kapasitiivisesti toteaa sähkökentän olemassaolon. Sähkökenttiä voi sitten löytyä vähän sieltä ja täältä. Tuo 180 V on sen takia että valmistaja ei lupaa laitteen haistavan kovin heikkoja sähkökenttiä.


   • On ihan kätevä testeri tuollainen sähkökentän ilmaisin. Ainoa haittapuoli on ettei sen taata toimivan alle 180 V jännitteillä, jotka kyllä ovat ihmiselle vielä vaarallisia.
    Testerin toimintakunnon voi luotettavasti testata pyyhkäisemällä testerillä esim. hihaansa. Jos testerin valo välähtää, on testeri toimintakuntoinen.


  • Ok, tuosta halpisvärkistä siis löytyy kapasitiivinen anturi. Mutta havaitseeko se kentän siinä tapauksessa, että maadoitetun sähkölaitteen suojamaapiiri on poikki, vai mihin se huonon maadoituksen ilmaisu perustuu? Hammasharjan maadoitus on tietenkin aika huono, kun koko johdinta ei ole.

   • Minulla ainakin sisäinen Pelle Pelottomani aktivoituisi ja tekisi muutaman virhekytkennän, syöttäisi siihen (varovasti!) verkkojännitteen ja seuraisi ihmekynällä, mitä tapahtuu. Vastaisen varalta on hyvä tietää, eikä arvailla, miten mittalaite oikeasti käyttäytyy tositilanteessa.

    Joku muu saattaisi kysellä somesta ja uskoakin sieltä saatuja ohjeita.


   • Kyllä noita kapasitiivisia antureita on kalliissakin kynissä. Minulla on Fluken vehje joka maksoi peräti 40 €. Tosin se ei turhanpäiten vilkuttele.
    Jos laitteessa on maadoittamaton metallikuori, niin sen potentiaali asettuu jonnekin nollan ja verkkojännitteen välimaastoon. Kynällä ei maadoituksen puutetta voi luotettavasti todeta. Ainoastaan kuoren jännitteisyydestä voi saada jonkun vihjeen.


   • Se että mihin jännitetasoon maadoittamaton sähkölaitteen metallikuori asettuu, riippuu niiden kasitanssien suhteesta jotka ovat sähköpiirin vaihe- ja nollapositioista metallikuoreen. Jos laitteessa ei ole metallikuorta, niin kapasitanssien suhteesta testerin mittapäähän. Siis ihan laitteen mekaanisesta rakenteesta aihetuvien kapasitanssien jännitteenjakokytkentä.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ruotsin linja ihmetyttää maailmalla

   "– Tämä on hullu kokeilu 10 miljoonalla ihmisellä. Kertokaa edes, miksi teemme tämän. Minusta tuntuu tällä hetkellä, että meitä johdetaan kuin lammasl
   Maailman menoa
   338
   10428
  2. Suomalaisten eristäytyminen näkyy jo koronatartuntatilastossa

   Hyvä juttu. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/be78bc0b-4a82-4fd2-a82b-15ffa09761da
   Maailman menoa
   192
   7645
  3. Hesburgerin omistaja vaatii valtiota korvaamaan

   kaikki liiketappionsa koronavirustilanteessa eli riihikuivaa rahaa heti. https://www.iltalehti.fi/talous/a/ca6b4409-671c-4de2-b1d0-ad8d511d043c
   Maailman menoa
   346
   2541