Jännitteenkoetin 180-600 V

Haeskelin Kraudasta vanhanaikaista virtakynää valovirralle. Mukaan lähti sen "elektroninen" versio. Pakkauksessa luki Best 10 Lexxa. Pakettia avatessa jo ihmettelin, kun kynä vilkutti itsekseen punaista valoa. Laite tunnistaa oikein hyvin jännitteisen sähkökaapelin, varsinkin, jos kokeilee eri kohdista. Sulaketaulun kohdalla valo paloi tosi iloisesti. Nykypistorasioissa yhden johtimen kontakti on estetty, joten pistorasian jännitteellisyyttä tällä kynällä ei saa selville.

Hämmästyksekseni laturissa oleva sähköhammasharjan harjakin oli muka "jännitteellinen". Laite myös ohjeen mukaa reagoi huonoon maadoitukseen. Millä periaatteella? En heti löytänyt kohdetta, jossa toiminnan voisi todeta.

Pakkauksessa oli varoitus "Alle 180 V jännite voi vaurioittaa koetinta". Mihin moinen voisi perustua? Aika ikävä puute, jos se on totta. Kai se nyt hajosi, koska en ihan vielä usko hammasharjastani löytyvän yli 180 V jännitettä. Vai onko hammasharjani vaan huonosti maadoitettu.

11

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      On se sitten vioittunut kun on jo pakkauksessaan altistunut pitkiä aikoja jopa 0 voltin jännitteelle.

    • Anonyymi

      Juu, liian alhainen jännite rikkoo kyllä vehkeitä. Naapurissakin hajosi aina tv, kun toinen naapuri alkoi hitsata valovirralla. Eivät sähkömoottoritkaan alijännitettä kestä. Siksi on aina käytettävä paksuja ja tarpeen lyhyitä jatkojohtoja.

    • Kiitän vastauksista, jotka vahvistivat käsitystäni siitä, miten haitallista 0 V jännite on.

      Laitoin kysymykseni elektroniikkapalstalle, koska itse värkki herätti kiinnostukseni. Laitehan vilkuttelee iloisesti omia aikojaaj, joten vielä ei ole aika iskeä toimivaa laitetta vasaralla mäsäksi ja katsoa, mitä sisältä löytyy. Jatkoin hammasharjakoetta. Kun vie muovimukin hammasharjalaturin lähelle, saa muki kärjen hehkumaan. Laite ilmeisesti mittaa induktiovirtoja? Miten?

      Huonon maadoituksen detektoinnin ymmärrän niin, että jos suojamaata ei ole kytketty mihinkään, siihen idusoituu eri tavoin kuin oikein kytkettyyn johtimeen. Esiintyykö tämä ilmiö raskaiden laitteiden rungossakin, esim kompressorit?

      Pointtini kuitenkin on, että miten näitä rakkineita voi olla vähittäismyynnissä ilman varoitusmerkintöjä. Joku taho on kumminkin pakottanut laittamaan pakkaukseen varoituksen liian alhaisesta jännitteestä! Toisaalta joskus pakkauksissa lukee "Valmistettu EU:ssa tai sen ulkopuolella". Näin on lain kirjain täytetty.

      • Anonyymi

        Taitaa vehkeesi olla haistelija joka kapasitiivisesti toteaa sähkökentän olemassaolon. Sähkökenttiä voi sitten löytyä vähän sieltä ja täältä. Tuo 180 V on sen takia että valmistaja ei lupaa laitteen haistavan kovin heikkoja sähkökenttiä.


      • Anonyymi

        On ihan kätevä testeri tuollainen sähkökentän ilmaisin. Ainoa haittapuoli on ettei sen taata toimivan alle 180 V jännitteillä, jotka kyllä ovat ihmiselle vielä vaarallisia.
        Testerin toimintakunnon voi luotettavasti testata pyyhkäisemällä testerillä esim. hihaansa. Jos testerin valo välähtää, on testeri toimintakuntoinen.


    • Ok, tuosta halpisvärkistä siis löytyy kapasitiivinen anturi. Mutta havaitseeko se kentän siinä tapauksessa, että maadoitetun sähkölaitteen suojamaapiiri on poikki, vai mihin se huonon maadoituksen ilmaisu perustuu? Hammasharjan maadoitus on tietenkin aika huono, kun koko johdinta ei ole.

      • Minulla ainakin sisäinen Pelle Pelottomani aktivoituisi ja tekisi muutaman virhekytkennän, syöttäisi siihen (varovasti!) verkkojännitteen ja seuraisi ihmekynällä, mitä tapahtuu. Vastaisen varalta on hyvä tietää, eikä arvailla, miten mittalaite oikeasti käyttäytyy tositilanteessa.

        Joku muu saattaisi kysellä somesta ja uskoakin sieltä saatuja ohjeita.


      • Anonyymi

        Kyllä noita kapasitiivisia antureita on kalliissakin kynissä. Minulla on Fluken vehje joka maksoi peräti 40 €. Tosin se ei turhanpäiten vilkuttele.
        Jos laitteessa on maadoittamaton metallikuori, niin sen potentiaali asettuu jonnekin nollan ja verkkojännitteen välimaastoon. Kynällä ei maadoituksen puutetta voi luotettavasti todeta. Ainoastaan kuoren jännitteisyydestä voi saada jonkun vihjeen.


      • Anonyymi

        Se että mihin jännitetasoon maadoittamaton sähkölaitteen metallikuori asettuu, riippuu niiden kasitanssien suhteesta jotka ovat sähköpiirin vaihe- ja nollapositioista metallikuoreen. Jos laitteessa ei ole metallikuorta, niin kapasitanssien suhteesta testerin mittapäähän. Siis ihan laitteen mekaanisesta rakenteesta aihetuvien kapasitanssien jännitteenjakokytkentä.


      • Anonyymi
        Kollimaattori kirjoitti:

        Minulla ainakin sisäinen Pelle Pelottomani aktivoituisi ja tekisi muutaman virhekytkennän, syöttäisi siihen (varovasti!) verkkojännitteen ja seuraisi ihmekynällä, mitä tapahtuu. Vastaisen varalta on hyvä tietää, eikä arvailla, miten mittalaite oikeasti käyttäytyy tositilanteessa.

        Joku muu saattaisi kysellä somesta ja uskoakin sieltä saatuja ohjeita.

        Tällä palstalla on kollipelle satusetänä. Ihan niinkuin kaikilla muillakin palstoilla ja joka ketjussa.


    • Anonyymi

      Noita sähkön ilmaisevia kyniä pidetään leikkikaluina, eikä oikea
      ammattimies niitä käytä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe