Yhtiölainan lainaosuuden maksaminen ilman tarvittavia hallituksen päätöksiä

Anonyymi

Haluaisin maksaa lainaosuuttani yhtiölainasta, mutta sain viestin Isännöintipartnereilta, että ilman ylimääräisiä kuluja se olisi mahdollista vain kerran vuodessa marraskuussa. (Isännöitsijän viestiä: " Ilman pankin lisäkuluja pankki ottaa lyhennyksiä vastaan 28.11. Olemme hoitaneet lyhennyksiä myös muina aikoina, pankin veloitus 300 e.”) Isännöintipartnereiden mukaan korontarkistuspäivä on kerran vuodessa 28.11.

Yhtiöjärjestyksen mukaan hallitus päättää eri vastikkeiden maksuajoista ja -tavoista.

Isännöintipartnerit ilmoittavat, ettei hallitus ole tehnyt päätöstä milloin osakkailla on oikeus, tai minkä kokoisia lyhennyksiä otetaan vastaan.

Isännöintipartnerit ovat itse luoneet käytännön 2016 alkaen, eikä siitä ole tiedotettu mitenkään osakkaille.

Velkakirjan mukaan: " Velka ja korko on maksettava Suomen Hypoteekkiyhdistykselle tai sen määräämälle seuraavasti:
Maksutapa tasalyhennys 10.04.2014 alkaen.
Lyhennysvapaa 11.04.2014 – 01.07.2025. Laina-aika 30.
Lyhennyserä XXXX euroa. Koron maksuväli 6 kk. Lyhennyksen maksuväli 6 kk.
Tämän maksusuunnitelman mukainen ensimmäinen koronmaksu on 01.07.2014.

Velan erityiset erääntymisperusteet oat velan yleisten ehtojen kohdassa 9. (tämä ei ole saatavilla)
Lisäehdot:
Rakennuksen valmistuttua viitekorko vaihtuu 12 kk:n euribor -korkoon.
Velkakirjan yleisistä ehdoista poiketen, marginaalia voidaan tarkistaa aikaisintaan 3 vuoden kuluttua lainan ensimmäisen erän nostosta.
Ylimääräset lyhennykset ovat mahdollisia kuluitta korotarkistus- ja lainanlyhennyspäiviä sekä yhtiön rakennusten valmistuttua….

Jos hallitus ei ole tehnyt päätöstä lainaosuuksien maksusta, voiko isännöitsijä laskuttaa ”pankin lisäkuluja 300 €”.

58

217

  Vastaukset

  • Osakkaana maksat lainaosuutesi taloyhtiölle, jonka tulee viivyteksettä käyttää se taloyhtiön lainan lyhennykseen.
   Pankki ja taloyhtiö ovat talolainassa sopimuskumppaneita. Sinä olet sopimuskumppani taloyhtiön kanssa, et suoraan pankin kanssa.

   Pankin ja taloyhtiön välillä on lainasopimus ja siinä on määrätty ehtoja esim. takaisinmaksu hetkistä. Tähän perustuen on sitten yleensä yhtiöjärjestyksessä määräys, että hallituksen määräämänä aiikana. Kai olet lukenut yhtiöjärjestyksen?

   Jos hallitus ei muuta päätä niin silloin pankin ja taloyhtiön välisen sopimuksen ehdot pätevät. Siellä on taatusti määräys korvausvapaasta takaisinmaksu päivästä.

   • Yhtiöjärjestyksessä ei ole mitään mainintaa lainaosuuden maksusta. Siinä on määräys vastikkeiden perinnästä mutta se on eri asia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Yhtiöjärjestyksessä ei ole mitään mainintaa lainaosuuden maksusta. Siinä on määräys vastikkeiden perinnästä mutta se on eri asia.

    Jos kyseessä on todella taloyhtiölaina tai muu taloyhtion pitkäaikainen laina niin sen maksamisesta on aivan varmasti maininta yhtiöjärjestyksessä


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos kyseessä on todella taloyhtiölaina tai muu taloyhtion pitkäaikainen laina niin sen maksamisesta on aivan varmasti maininta yhtiöjärjestyksessä

    Voi olla tai olla olematta. Lainaosuuksien maksaminen on tavallista yhtiön toimintaa eikä siitä tarvitse mainita yhtiöjärjestyksessä.


   • > Osakkaana maksat lainaosuutesi taloyhtiölle, jonka tulee viivyteksettä käyttää se taloyhtiön lainan lyhennykseen.

    Niin, viivytyksettä. Sattuu vaan nämä yhtiölainat joskus olemaan sellaisia, että niitä lyhennetään vain kerran tai 2 kertaa vuodessa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos kyseessä on todella taloyhtiölaina tai muu taloyhtion pitkäaikainen laina niin sen maksamisesta on aivan varmasti maininta yhtiöjärjestyksessä

    Yhtiöjärjestyksessä yleensä ei ole mainintaa lainoista, ainoan poikkeuksen tekivät Aravalainat


   • Anonyymi kirjoitti:

    > Osakkaana maksat lainaosuutesi taloyhtiölle, jonka tulee viivyteksettä käyttää se taloyhtiön lainan lyhennykseen.

    Niin, viivytyksettä. Sattuu vaan nämä yhtiölainat joskus olemaan sellaisia, että niitä lyhennetään vain kerran tai 2 kertaa vuodessa.

    Normaalit lyhennyksien maksupäivät, mutta nyt oli kysymyksessä lainaosuusen maksaminen pois kokonaan ja tällaisessa tapauksessa myös taloyhtiö tekee ylimääräisen lainojen lyhennyksen, Näin määrää laki  • Voi laskuttaa pankin lisäkuluja jos ne ovat todella niitä. Ei voi laskuttaa omia kulujaan otsikolla "pankin lisäkuluja". Voit vaatia kopion pankin perinnästä tai kääntyä hallituksen puheenjohtaan puoleen.

   • Tai sitten voi kokeilla itkupotkuraivaria a) suoli24 palstalla b) hallituksen pj edessä.

    Toimihan se äitiinkin, karkkihyllyn edessä.


  • Kyllä pankit veloittavat tuon hintaista palvelupalkkiota, jos lainaosuuden lyhentää poikkeavana aikana. Asia selviää helposti pankin palveluhinnastosta. Ei ole talon kannalta järkevää, että osakkaat voivat lyhentää lainaosuuksiaan milloin tahansa. Se lisää lainaosuuksien virhemahdollisuuksia.

   • Jos isnnöitsijä ei osaa mitään niin virheitä voi sattua. On parasta valita sellainen isännöitsijä joka osaa.


   • Ei minulle ole pankit koskaan esittäneet mitään ylimääräistä maksua jos ole velkoja lyhentänyt. Enhä minä niitä ole hoitanut kuin 50 vuotta


   • Ei siinä mitään virhettä tule kun asiat hoidetaan kirjanpitolain mukaisesti. Turhia tuollaiset höpötykset. Olen hoitanut useiden pankien ja paikkakuntien kanssa.


   • Ei sitä pankki määrää taloyhtiön henkiloiden lainamaksuista


  • Yhtiöjärjestyksen mukaan "lainaosuuden suoritusten tulee tapahtua hallituksen määrääminä aikoina. Hallitus määrää kerralla vastaanotettavan lainaosuuden suorituserän suuruuden."....
   Hallitus ei ole tehnyt no. päätöksiä ja isännöitsijä on luonut oman käytäntönsä 2016 lähtien lainaosuuksien vastaanottamisessa (taloyhtiö valmistunut vuoden lopulla 2014) - tiedottamatta aiheesta mitenkään osakkaille, tai hallitukselle päätöksenteon tarpeellisuudesta. Tilintarkatajakaan ei ole huomioinut asiaa.

   Lainasopimus ei ole yksiselitteisen selkeä. Yllä on suorat lainaukset lainasopimusken kohdista.

   Eräässä keskustelussa minulle sanottiin, että koska hallitus ei ole tehny päätöstä, lainasuorituksia voi suorittaa ilman pankin perimää kulua. Jos pankki sen perii, maksaako sen sitten Isännöintipartnerit, jos ei ole ammatti-isännöitsijänä välittänyt informoida / ohjeistaa (aiheesta tietämätöntä) hallitusta ? (Jota ei taatusti tee).

   • Jos et itse maksa tuota pankin perimää 300 euroa, niin sen maksaa ne osakkaat joilla on ao. lainaa jäljellä. Reilua? Tai toisaalta tuo 300 euroa jää sinulle velaksi, joka roikkuu korkoineen maailman tappiin saakka . Törmäät siihen ainakin kun myyt asunnon.


   • Pankki voi tosiaan periä 300 maksun ylimääräisestä lyhennyksestä, joka tehdään muuna aikana kuin korontarkistuksen yhteydessä. No, kenelle tuo maksu sitten kuuluu? Ei taloyhtiölle, koska taloyhtiö maksaa lainaansa lyhennyssuunnitelman mukaan. Isännöitsijälle, miksi kuuluisi? Osakkaalle, joka haluaa maksaa lainaosuutensa pois ennen aikojaan? Tottakai kulu kuuluu hänelle. Vaikka yhtiöjärjestyksen tai hallituksen päätöksen mukaan osakas voi maksaa osuutensa pois milloin tahansa, maksamisen kulut kuuluvat silti osakkaalle.


   • Jos haluat maksaa lainasi tai osan siitä pois aiemmin kuin taloyhtiö lainaa pankin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti maksaa ja tämä on yhtiöjärjestyksen sekä taloyhtiön ja pankin tekemän sopimuksen mukaisesti mahdollista, niin kaikki toimistasi aiheutuvat kulut kuuluvat sinun maksettavaksi. Ovat kulut sitten mitä vain todennettavia kuluja. Ei sinun toimista johtuvat kulut kuulu kenellekään muulle. Ei taloyhtiölle tai isännöitsijälle. Yleensä ylimääräisistä lainanmaksuista on yhtiöjärjestyksessä mainittu tarkastikin. Ja jos hallitus ei ylimääräisten lyhennysten maksuajasta ole tehnyt päätöstä, niin sen kuin ilmoitat hallitukselle halustasi maksaa osuutesi pois. Mutta kaikki kulut kuuluvat sinulle.


   • Asuntoyhtiöllehän lainan maksetaan ei pankille, Henkilökohtaiset lainat on eri asia


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos et itse maksa tuota pankin perimää 300 euroa, niin sen maksaa ne osakkaat joilla on ao. lainaa jäljellä. Reilua? Tai toisaalta tuo 300 euroa jää sinulle velaksi, joka roikkuu korkoineen maailman tappiin saakka . Törmäät siihen ainakin kun myyt asunnon.

    Eihän pankki ole perimassäkään vaan asunto oy poka lainaosuuslaskemasta tämän jos se tehdään kesken tilikauden. Mielestäni korkea hinta.


   • Kyllä te kirjoittelette täällä pask, Ottakaa hiukan selvää tosiasioita. Olen muutaman kyntävuotta ollut isännöitsijänä


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eihän pankki ole perimassäkään vaan asunto oy poka lainaosuuslaskemasta tämän jos se tehdään kesken tilikauden. Mielestäni korkea hinta.

    Nimenomaan pankki perii kulut ylimääräisestä lyhennyksestä. Tämän lisäksi isännöitsijätoimisto voi periä laskennasta ja ylimääräisestä työstä oman palkkionsa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Asuntoyhtiöllehän lainan maksetaan ei pankille, Henkilökohtaiset lainat on eri asia

    Osakas maksaa taloyhtiölle ja taloyhtiö tilittää pankille lainanlyhennykseksi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eihän pankki ole perimassäkään vaan asunto oy poka lainaosuuslaskemasta tämän jos se tehdään kesken tilikauden. Mielestäni korkea hinta.

    Ei kannata suoralta kädeltä niellä Äidin Mussukan itupotkuraivarin lomassa sopertamia selityksiä.

    Aika normaalia on, että yhtiölainaa lyhennetään vain 1 tai 2 kertaa vuodessa, vaikka rahoitusvastike kerätäänkin kuukausittain.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Osakas maksaa taloyhtiölle ja taloyhtiö tilittää pankille lainanlyhennykseksi.

    Ja jos pankki perii kyseisestä lyhennyksestä ylimääräisiä kuluja se peritään osakkaalta


  • Isännöitsijä kehtas velottaa minulta jotain 50e laski minun lainaosuuten maksoin kerralla pois 16000e. Ilmaista työtä ei ole poismaksu onnistui heti kuin pyysin ja sai summan laskettua.

   • Isännöintipartnerit laskuttaa kai 70 euroa lainalaskelmasta.


  • Kumma kun ei ymmärretä perusasioita taloyhtiöiden asioista.

  • Lainan kertasuorituksen maksupäivät on sidottua lainasopimukseen.

  • Minulle ongelman ydin on siinä, että taloyhtiössä on isännöitsijä, joka ei ole välittänyt huolehtia siitä, että halitus tekee tarvittavat päätökset yhtiölainaosuuksien maksuista ja aikatauluista sekä tiedottaisi niistä osakkaille.

   Voin ymmärtää sen, että (kokematon) hallitus ei osaa tarkistaa vuosittain kaikkia toimintaansa kuuluvia asioita. Ammatti-isännöitsijän pitäisi osata toimia hallituksen tukena ja tuoda esille asioita, joista hallituksen tulisi päättää ja hoitaa.

   Isännöintipartnerit ovat toimineet oman toimintansa kannalta mielekkäimmällä tavalla, välittämättä "asiakaspalvelusta" tms,. jota he mainostavat ja luovat imagoaan. Miksi minun pitäisi maksaa ylimääräistä siitä, että Isännöintipartnerit ovat jättäneet osan työstään tekemättä, joka sattui nyt rävähtämään esille?

   Isännöintipartnereiden toiminnan välinpitämättömyyden lisälasku tässä tapauksessa lankeaa osakkaalle, miksi?

   Aika usein yhtiölainaosuuksien maksuista ja aikatauluista on kirjattu mm. tilinpäätöstietoihin toimintakertomuksen kohtaan "Pääomavastikelainoista" tai liitetietoihin, missä kerrotaan tarkempia tietoja yhtiölainoista. Tässä tapauksessa ei mitään.

   Onhan olemassa "Taloyhtiön hyvä hallintotapa" suositus 2016 ja "Viestintäsuositus" taloyhtiöille, mutta tässä tapauksessa käytäntö on ollut "unohda koko juttu".

   • Kaikki lähtee omistajista eli osakkaista (niinkuin yrityksissäkin). He haluavat mahdollisimman halpaa. Sen vuoksi ei hallitukselle korvata mitään ja heidän tehtävänään on valita halvin tarjous isännöinnistä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kaikki lähtee omistajista eli osakkaista (niinkuin yrityksissäkin). He haluavat mahdollisimman halpaa. Sen vuoksi ei hallitukselle korvata mitään ja heidän tehtävänään on valita halvin tarjous isännöinnistä.

    Juuri näin. Osakkaiden kannattaa vaikka aloittaa siitä isännöitsijän ja yhtiöjärjestyksen päivittämisestä nykyaikaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kaikki lähtee omistajista eli osakkaista (niinkuin yrityksissäkin). He haluavat mahdollisimman halpaa. Sen vuoksi ei hallitukselle korvata mitään ja heidän tehtävänään on valita halvin tarjous isännöinnistä.

    Tässä tapauksessa oli Keravalla kallein tarjous isännöinnistä!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kaikki lähtee omistajista eli osakkaista (niinkuin yrityksissäkin). He haluavat mahdollisimman halpaa. Sen vuoksi ei hallitukselle korvata mitään ja heidän tehtävänään on valita halvin tarjous isännöinnistä.

    Tässä tapauksessa oli kallein tarjous isännöinnistä! Hallituksen jäsenille maksetaan kokouspalkkiot, puheenjohtajalle hieman enemmän kuin muille. En ole tarkistanut niiden vertailtavuutta saatavilla oleviin taloyhtiöiden hallituspalkkioiden keskiarvoihin, mutta eivät varmaan ole aivan pohjalukujakaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tässä tapauksessa oli kallein tarjous isännöinnistä! Hallituksen jäsenille maksetaan kokouspalkkiot, puheenjohtajalle hieman enemmän kuin muille. En ole tarkistanut niiden vertailtavuutta saatavilla oleviin taloyhtiöiden hallituspalkkioiden keskiarvoihin, mutta eivät varmaan ole aivan pohjalukujakaan.

    Miksi valittiin kallein? Vaikuttaa oudolta, varsinkin jos laatu ei vastaa hintaa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miksi valittiin kallein? Vaikuttaa oudolta, varsinkin jos laatu ei vastaa hintaa.

    Tosiaan outo veto. Yleensä pitää valita halvin tarjous, koska halvin on aina paras.

    Tästä voisi päätellä myös, että kallein on kaikkein laaduttomin.

    Halpa = laadukas, kallis = laaduton.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kaikki lähtee omistajista eli osakkaista (niinkuin yrityksissäkin). He haluavat mahdollisimman halpaa. Sen vuoksi ei hallitukselle korvata mitään ja heidän tehtävänään on valita halvin tarjous isännöinnistä.

    Milloin isännöinnin hinta vastanut sen laatua? Melkein 100% isännöintisopimuksista on yks ja sama kiinteään hintaan kuuluva lista jos vaan hallitus ei ota jotain vielä tyhmempää, eli digiversiota... jotain SKH:n huuhan tyypistä. Surullinen tosiasia rahoitusvastikkeesta että toiset is.firmat pankkikulujen lisäksi laskuttavat paljon isompia kk-kuluja. JOs toiset osakkaat maksavat osuutensa pois niin esim 20eur/kk (kuten HSI:lla) maksaa jäljellä olevaa 1-2 osakasta pienessä taloyhtiössä. Näin taloyhtiön kautta otettu laina tulee hirveän kalliiksi. Eikä tietenkään mikään issari kerro siitä osakkaalle, ei hänellä ole edes mitään yhteyttä kirjanpitoon, sillä isossa is.firmassa se ulkoistetaan tilitoimistolle. Isän.firmat kuten pankitkin hyötyvät nykyään enemmän asiakkaiden tietämättömyydestä eivätkä lainkaan ryhdy selostamaan näille pelisääntöjä


   • Ohoho kirjoitti:

    Milloin isännöinnin hinta vastanut sen laatua? Melkein 100% isännöintisopimuksista on yks ja sama kiinteään hintaan kuuluva lista jos vaan hallitus ei ota jotain vielä tyhmempää, eli digiversiota... jotain SKH:n huuhan tyypistä. Surullinen tosiasia rahoitusvastikkeesta että toiset is.firmat pankkikulujen lisäksi laskuttavat paljon isompia kk-kuluja. JOs toiset osakkaat maksavat osuutensa pois niin esim 20eur/kk (kuten HSI:lla) maksaa jäljellä olevaa 1-2 osakasta pienessä taloyhtiössä. Näin taloyhtiön kautta otettu laina tulee hirveän kalliiksi. Eikä tietenkään mikään issari kerro siitä osakkaalle, ei hänellä ole edes mitään yhteyttä kirjanpitoon, sillä isossa is.firmassa se ulkoistetaan tilitoimistolle. Isän.firmat kuten pankitkin hyötyvät nykyään enemmän asiakkaiden tietämättömyydestä eivätkä lainkaan ryhdy selostamaan näille pelisääntöjä

    Isännöitsijävalinnassa hinnan (huom. eri komponentit, peruslaskutus, kokouspalkkiot....) ohella käytettiin myös muita valintakriteereitä: isännöitsijän koulutustausta, kokemus uuden taloyhtiön vuositarkastuksista, isännöitävien kohteiden lukumäärä, ehdotetun isännöitsijän talotekninen osaaminen, taloushallinto-osaaminen, kiinteistöjuridiikan osaaminen, asiakaspalvelu ja viestintä, toimiston sijainti, henkilöstön määrä (kokemus jaresurssit). Katsottiin isännöitsijän CV:tä ja hakemusta yleensä sekä tarkistettiin referenssejä. Asiakaspalvelu ja viestintä näkyvät vasta käytännössä.


   • Ohoho kirjoitti:

    Milloin isännöinnin hinta vastanut sen laatua? Melkein 100% isännöintisopimuksista on yks ja sama kiinteään hintaan kuuluva lista jos vaan hallitus ei ota jotain vielä tyhmempää, eli digiversiota... jotain SKH:n huuhan tyypistä. Surullinen tosiasia rahoitusvastikkeesta että toiset is.firmat pankkikulujen lisäksi laskuttavat paljon isompia kk-kuluja. JOs toiset osakkaat maksavat osuutensa pois niin esim 20eur/kk (kuten HSI:lla) maksaa jäljellä olevaa 1-2 osakasta pienessä taloyhtiössä. Näin taloyhtiön kautta otettu laina tulee hirveän kalliiksi. Eikä tietenkään mikään issari kerro siitä osakkaalle, ei hänellä ole edes mitään yhteyttä kirjanpitoon, sillä isossa is.firmassa se ulkoistetaan tilitoimistolle. Isän.firmat kuten pankitkin hyötyvät nykyään enemmän asiakkaiden tietämättömyydestä eivätkä lainkaan ryhdy selostamaan näille pelisääntöjä

    Taloyhtiössä on tilintarkastajat sen takia että he käyvät läpi kirjanpidon ja hallinnon sekä antavat asiasta kertomuksen. Siihen voi liittää erillisen muistion pienemmistä asioista.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tosiaan outo veto. Yleensä pitää valita halvin tarjous, koska halvin on aina paras.

    Tästä voisi päätellä myös, että kallein on kaikkein laaduttomin.

    Halpa = laadukas, kallis = laaduton.

    Isännöitsijävalinnassa hinnan (huom. eri komponentit, peruslaskutus, kokouspalkkiot....) ohella käytettiin myös muita valintakriteereitä: isännöitsijän koulutustausta, kokemus uuden taloyhtiön vuositarkastuksista, isännöitävien kohteiden lukumäärä, ehdotetun isännöitsijän talotekninen osaaminen, taloushallinto-osaaminen, kiinteistöjuridiikan osaaminen, asiakaspalvelu ja viestintä, toimiston sijainti, henkilöstön määrä (kokemus jaresurssit). Katsottiin isännöitsijän CV:tä ja hakemusta yleensä sekä tarkistettiin referenssejä. Asiakaspalvelu ja viestintä näkyvät vasta käytännössä.


  • Helpottiko itkupotkuraivari?

   • Helpottiko trollaaminen?


  • Nyt ketjun aloittaja on saanut monta hyvää neuvoa. Vielä yksi. Unohda lainanlyhennyksesi marraskuuhun saakka (silloin se taisi olla) ja nauti hienosta asunnostasi. Vika ei ole isännöitsijässä, taloyhtiössä, taloyhtiön hallituksessa, eikä missään muuallakaan. Taloyhtiö on vain sopinut pankin kanssa lainanlyhennyksistä, niillä mennään tai maksa sitten tuo pankin pyytämä korvaus.

   • Kiitos kommenteista ja neuvoista. Aihe ei koske pelkästään minua tässä talopyhtiössä, eikä tämä ole ainut ongelmallinen asia isännöinnissä. Isännöintipartnereiden luoma käytäntö yhtiölainan lainaosuuksien suorituksissa ei palvele osakkaita, ja velkakirjan ehdot ovat tulkinnallisia. Selvää on kuitenkin se, että yhtiöjärjestyksen mukainen hallituksen päätös puuttuu. Ammatti-isännöitsijän voisi odottaa tukevan hallitusta siinä, että tarvittavat asiat / päätökset tulevat hoidettua ajallaan.

    Näissä keskusteluissa ei ole esitetty, mitkä ovat osakkaan mahdollisuudet vaikuttaa muutoin kuin yhtiökokouksessa. Ainahan voi hallitukselle kirjelmöidä ja toivoa jollakin on tolkkua asioiden hoitoon. TIlintarkastajan laiminlyönneistä voi kannella tilintarkastusvalvontaan Patentti- ja rekisterihallitukselle, mutta isännöitsijän toimista ainoastaan hallitus voi kannella Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:lle.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kiitos kommenteista ja neuvoista. Aihe ei koske pelkästään minua tässä talopyhtiössä, eikä tämä ole ainut ongelmallinen asia isännöinnissä. Isännöintipartnereiden luoma käytäntö yhtiölainan lainaosuuksien suorituksissa ei palvele osakkaita, ja velkakirjan ehdot ovat tulkinnallisia. Selvää on kuitenkin se, että yhtiöjärjestyksen mukainen hallituksen päätös puuttuu. Ammatti-isännöitsijän voisi odottaa tukevan hallitusta siinä, että tarvittavat asiat / päätökset tulevat hoidettua ajallaan.

    Näissä keskusteluissa ei ole esitetty, mitkä ovat osakkaan mahdollisuudet vaikuttaa muutoin kuin yhtiökokouksessa. Ainahan voi hallitukselle kirjelmöidä ja toivoa jollakin on tolkkua asioiden hoitoon. TIlintarkastajan laiminlyönneistä voi kannella tilintarkastusvalvontaan Patentti- ja rekisterihallitukselle, mutta isännöitsijän toimista ainoastaan hallitus voi kannella Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:lle.

    Ja kaikki tämä mokoman 300 euron takia.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kiitos kommenteista ja neuvoista. Aihe ei koske pelkästään minua tässä talopyhtiössä, eikä tämä ole ainut ongelmallinen asia isännöinnissä. Isännöintipartnereiden luoma käytäntö yhtiölainan lainaosuuksien suorituksissa ei palvele osakkaita, ja velkakirjan ehdot ovat tulkinnallisia. Selvää on kuitenkin se, että yhtiöjärjestyksen mukainen hallituksen päätös puuttuu. Ammatti-isännöitsijän voisi odottaa tukevan hallitusta siinä, että tarvittavat asiat / päätökset tulevat hoidettua ajallaan.

    Näissä keskusteluissa ei ole esitetty, mitkä ovat osakkaan mahdollisuudet vaikuttaa muutoin kuin yhtiökokouksessa. Ainahan voi hallitukselle kirjelmöidä ja toivoa jollakin on tolkkua asioiden hoitoon. TIlintarkastajan laiminlyönneistä voi kannella tilintarkastusvalvontaan Patentti- ja rekisterihallitukselle, mutta isännöitsijän toimista ainoastaan hallitus voi kannella Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:lle.

    ISA käsittelee vain sellaisten isännöintitoimistojen asioita joilla on virallnen ISA-tunnus.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kiitos kommenteista ja neuvoista. Aihe ei koske pelkästään minua tässä talopyhtiössä, eikä tämä ole ainut ongelmallinen asia isännöinnissä. Isännöintipartnereiden luoma käytäntö yhtiölainan lainaosuuksien suorituksissa ei palvele osakkaita, ja velkakirjan ehdot ovat tulkinnallisia. Selvää on kuitenkin se, että yhtiöjärjestyksen mukainen hallituksen päätös puuttuu. Ammatti-isännöitsijän voisi odottaa tukevan hallitusta siinä, että tarvittavat asiat / päätökset tulevat hoidettua ajallaan.

    Näissä keskusteluissa ei ole esitetty, mitkä ovat osakkaan mahdollisuudet vaikuttaa muutoin kuin yhtiökokouksessa. Ainahan voi hallitukselle kirjelmöidä ja toivoa jollakin on tolkkua asioiden hoitoon. TIlintarkastajan laiminlyönneistä voi kannella tilintarkastusvalvontaan Patentti- ja rekisterihallitukselle, mutta isännöitsijän toimista ainoastaan hallitus voi kannella Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:lle.

    Että sä jaksat. Käytäntö lainaosuussuoritusten maksussa ei ole isännöitsijätoimiston luoma, ihan vaan tiedoksi. Lähes kaikki pankit veloittavat maksun ylimääräisestä lyhennyksestä, jos se tapahtuu muuna aikana kuin maksusuunnitelman mukaisen lyhennyksen tai korontarkistuksen yhteydessä. Tähän eivät yhtiöjärjestyksen määräykset tai hallituksen päätökset vaikuta. Jos taloyhtiö haluaisi neuvotella pankin kanssa lainaehdot jotka mahdollistavat maksuttomia ylimääräisiä lyhennyksiä, pankit ottaisivat palkkionsa korkeamman marginaalin tai muiden palvelumaksujen kautta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ja kaikki tämä mokoman 300 euron takia.

    Älä unohda, että kyseessä oli Maailman Napa!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kiitos kommenteista ja neuvoista. Aihe ei koske pelkästään minua tässä talopyhtiössä, eikä tämä ole ainut ongelmallinen asia isännöinnissä. Isännöintipartnereiden luoma käytäntö yhtiölainan lainaosuuksien suorituksissa ei palvele osakkaita, ja velkakirjan ehdot ovat tulkinnallisia. Selvää on kuitenkin se, että yhtiöjärjestyksen mukainen hallituksen päätös puuttuu. Ammatti-isännöitsijän voisi odottaa tukevan hallitusta siinä, että tarvittavat asiat / päätökset tulevat hoidettua ajallaan.

    Näissä keskusteluissa ei ole esitetty, mitkä ovat osakkaan mahdollisuudet vaikuttaa muutoin kuin yhtiökokouksessa. Ainahan voi hallitukselle kirjelmöidä ja toivoa jollakin on tolkkua asioiden hoitoon. TIlintarkastajan laiminlyönneistä voi kannella tilintarkastusvalvontaan Patentti- ja rekisterihallitukselle, mutta isännöitsijän toimista ainoastaan hallitus voi kannella Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:lle.

    Onko mahdollisesti ensiasunto?
    Sen verran hupaisaa vääntämistä taas.

    No mitä jos olisi kirjattu toimintakert. että lyhennykset 28.11. ja ilmoitus 3 vko etukäteen kirjanpitoon.
    Miten muuttaisi tilannetta? Saman 300 e lisää se maksaisi kuitenkin jos lyhentäisi nyt.
    Ja miksei voi odottaa marraskuuhun?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onko mahdollisesti ensiasunto?
    Sen verran hupaisaa vääntämistä taas.

    No mitä jos olisi kirjattu toimintakert. että lyhennykset 28.11. ja ilmoitus 3 vko etukäteen kirjanpitoon.
    Miten muuttaisi tilannetta? Saman 300 e lisää se maksaisi kuitenkin jos lyhentäisi nyt.
    Ja miksei voi odottaa marraskuuhun?

    Tällaiset lainan maksut eivät ole toimintakertomuksen asioita.
    Mitä tarkoittaa 'ilmoitus 3 vko etukäteen kirjanpitoon'?


  • Omakotitalossa ei tarvita isännöintiä. Siellä saa päättää kaikesta aivan itse. Näin purnausenergian voi käyttää vaikkapa polttopuiden tekoon. Eikä tarvitse valittaa tyhjästä. Jos vaikka katto vuotaa, peililtä voi kysyä, sinunko syy.

   • ... ja peili vastaa: oma syysi, ei minun.


  • Isännöitsijän vastaus on aivan oikea.

  • Kyllä aloittajan ongelmat ovat lajia jotka ratkotaan tuolla mielenterveysosastolla...

  • Lopputulos: toistaiseksi osakas voi maksaa yhtiölainaansa takaisin milloin vain, ilman pankin perimiä ylimääräisiä kuluja. Isännöitsijä haluaa kuukauden aikaa tehdä lainaosuuslaskelma ja veloittaa siitä 70 euroa. Tämän selvittelyyn kului lähes kolme kuukautta.

   • Taitaa tuo 70 e sisältää muutakin kuin lainaosuuslaskelman. Isännöinti myös vastaa siitä että laskelma on oikein, lähettää laskun osakkaalle, valvoo että osakas maksaa osuuden ja lopuksi sopii pankin kanssa maksun ja pyytää pankilta suorituksen jälkeen lainaan uuden maksuohjelman.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   197
   7890
  2. Kulmuni saavutti puolueen luottamuksen

   Juuri kun Kulmuni on saavuttanut täyden luottamuksen Keskustapuoleen todellisilta johtajilta hän ilmoittaa 5 minuutin kuluttua erostaan ministerin pes
   Suomen Keskusta
   293
   6816
  3. Terroristien kanssa yhteistyötä?

   Tekikö suomen viranomaiset yhteistyötä terroristien kanssa? Auttoiko Isis naiset pakoon? https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006530615.html
   Maailman menoa
   48
   2191
  4. 73
   1611
  5. Kirjaimelle, kerro se

   Kirjaimelle! Mitä haluaisit sanoa yhdelle kirjaimelle? A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P. Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö? Kirjoit
   Ikävä
   102
   1008