Kenen on vastuu, jos osakkaan jälkiasentama sauna aiheuttaa vahingon

Anonyymi

Osakas rakentaa saunatilan kt-huoneistonsa vaatehuoneeseen. Sitä ennen osakas pyytää luvan ja tekee asiallisen selvityksen hankkesta, jonka taloyhtiön hallinto hyväksyy.

Hallitus kuitenkin edellyttää, että isännöitsijäntodistukseen laitetaan merkintä, ettei sauna kuulu huoneiston perusvarustukseen ja kulloinenkin (kyseisen asunnon) osakas vastaa sen kaikkinaisesta huollosta ja korjauksista sekä saunan mahdollisesti aiheuttamista vaurioista taloyhtiön rakenteille tai muille huoneistoille esim. kosteusvaurio tai veden valuminen naapurihuoneistoon.

Sen tiedän, että edellisten osakkaiden virheellisiä korjauksia ja niistä aiheutuvia kustannuksia taloyhtiö ei voi periä nykyiseltä osakkaalta, lähinnä koska uusi osakas ei ole voinut niistä tietää (ainakin teoriassa), mutta jos hanke ja tulevat vastuut kirjataan is-todistukseen em. tavalla, onko kirjaus pätevä ja lain voimainen? Olisihan se aika kohtuutonta, että jonkin osakkaan tekemä lisärakentamisen aiheuttamien (kustannuksiltaan isojenkin) vaurioiden maksumieheksi määräytyisi taloyhtiö.

Jos kaikkinaista vastuuta tällaisissa tapauksissa, myös rakennelman aiheuttamista vaurioista asunnon ulkopuolisille rakenteille ei voida osoittaa pitävästi osakkaalle, kannattaako taloyhtiön hyväksyä esim. juurikin saunan ymv. rakentamista ja voiko yhtiö sen kieltää?

10

<50

  Vastaukset

  • Jos saunasta kerta on varoitus isännöitsijäntodistuksessa, se pitää ottaa tosissaan ja varautua vastaamaan kaikista mahdollisista kauhuskenaarioista.

  • Vastuu on aina osakkaalla, vaikka yhtiön puolesta olisi valvottukin.
   Tarkistapa tietosi, ettei aikaisempien tekoja voisi periä uudelta osakkaalta.

   • Näin se juuri on. Esim. osakas tekee remppaa asunnossa ja tekee samalla suit sait salaa LVI-virityksiä, joista aiheutuu myöhemmin vesivuoto. Osake on myyty rempan jälkeen, eikä uudella osakkaalla ole mitään tietoa näistä TI-LVI-Virityksistä. Vesivuodosta koituu vaikkapa 50 000 € remppa, miten homma etenee: Taloyhtiö ottaa homman hoitaakseen. Jos on vakuutus (kuten yleensä), ihan ensin kun vuoto on saatu suljettua, taloyhtiö ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön. Vakuutus korvaa kustannuksista jotain väliltä 0-100% - omavastuu. Tämän jälkeen taloyhtiö hakee korvausta sille koituneista kustannuksista KENELTÄ? Vastaus: Siltä osakkaalta joka on osakkeen omistanut sinä aikana kun huolimaton remppa on tehty. As Oy Lain mukaan nykyinen osakas ei ole vastuussa viasta ja sen aiheuttamasta vahingosta koska ei ole sitä aiheuttanut eikä sen olemassaolosta tiennyt.

    Nyt kuitenkin jos osakkaan omat viritykset on kirjattu is-todistukseen, voiko taloyhtiö sillä siirtää vastuun ko. virityksistä ja niistä aiheutuvista vioista seuraavalle osakkaalle?


  • Jälkeenpäin tehdystä huoneiston muutostyöstä vastaa osakas

  • Isännöitsijäntodistuksessa on mainittava huoneistossa tehdyt remontit. Vastuu muutostyöstä siirtyy uudelle osakkaalle.

   Jos kuitenkin edellinen osakas on tehnyt tai teettänyt työn virheellisesti, uusi osakas ei vastaa näistä vahingoista. Taloyhtiön pitää vaatia vahingonkorvausta remontin teettäjältä. Tämä vahingonkorvausvastuu vanhenee kymmenessä vuodessa.

   Ylläolevat lauseet Kiinteistöliiton jutuista.

   Vastuu siis siirtyy maininnalla isännöitsijäntodistuksella. Virhevastuu ei siirry. Lisäksi virhevastuu vanhenee 10:ssä vuodessa, joten tämän jälkeen ei edellinenkään omistaja vastaa, joten menee taloyhtiön tappioksi.

   Tämän takia on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää nämä asiat ennen luvan myöntämistä. Ainakin käyttää hyvää teknistä asiantuntijaa apuna.

   • Eli jos osakas rakentaa salaa vaikka uima-altaan kerrostalon kattohuoneistoonsa, joka 11 v kuluttua lorauttaa muutaman tonnin vettä kastellen koko kerrostalon käyttö- ja korjauskelvottomaksi, koko vastuu vahingosta on nyt taloyhtiöllä. Ei kai?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eli jos osakas rakentaa salaa vaikka uima-altaan kerrostalon kattohuoneistoonsa, joka 11 v kuluttua lorauttaa muutaman tonnin vettä kastellen koko kerrostalon käyttö- ja korjauskelvottomaksi, koko vastuu vahingosta on nyt taloyhtiöllä. Ei kai?

    Sinun jutussasi rakensi salaa, miten taloyhtiö voisi vastata siitä, edes 11 vuoden kuluttua.

    Kas ei rakentanut salaa viittä kerrosta lisää kerrostaloon...


  • Tämä näkyy menevän Nick Nailerin osaamisen ja tietämisen alueelle

  • Jos isännöitsijä on itse ollut teettämässä luvattomia remontteja ,ja saalaa vielä tiedot isännöitsijätodistuksessa. Kuka silloin vastaa?

  • Kuka sitten vastaa kun tehdään isot remontit Suomi24 luvilla ja neuvoilla ja talo vajoaa

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mielipiteitä amk pääsykokeesta?

   Itselle englanti ja eettiset taidot oli vaikeimpia... Jäikö teillä paljon vastaamatta kysymyksiin? Minulla joka osiossa jäi johonkin vastaamatta.
   Pääsykokeet
   197
   7865
  2. Kulmuni saavutti puolueen luottamuksen

   Juuri kun Kulmuni on saavuttanut täyden luottamuksen Keskustapuoleen todellisilta johtajilta hän ilmoittaa 5 minuutin kuluttua erostaan ministerin pes
   Suomen Keskusta
   293
   6761
  3. Terroristien kanssa yhteistyötä?

   Tekikö suomen viranomaiset yhteistyötä terroristien kanssa? Auttoiko Isis naiset pakoon? https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006530615.html
   Maailman menoa
   48
   2152
  4. 73
   1588
  5. Kirjaimelle, kerro se

   Kirjaimelle! Mitä haluaisit sanoa yhdelle kirjaimelle? A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P. Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö? Kirjoit
   Ikävä
   102
   1003