Kenen on vastuu, jos osakkaan jälkiasentama sauna aiheuttaa vahingon

Anonyymi

Osakas rakentaa saunatilan kt-huoneistonsa vaatehuoneeseen. Sitä ennen osakas pyytää luvan ja tekee asiallisen selvityksen hankkesta, jonka taloyhtiön hallinto hyväksyy.

Hallitus kuitenkin edellyttää, että isännöitsijäntodistukseen laitetaan merkintä, ettei sauna kuulu huoneiston perusvarustukseen ja kulloinenkin (kyseisen asunnon) osakas vastaa sen kaikkinaisesta huollosta ja korjauksista sekä saunan mahdollisesti aiheuttamista vaurioista taloyhtiön rakenteille tai muille huoneistoille esim. kosteusvaurio tai veden valuminen naapurihuoneistoon.

Sen tiedän, että edellisten osakkaiden virheellisiä korjauksia ja niistä aiheutuvia kustannuksia taloyhtiö ei voi periä nykyiseltä osakkaalta, lähinnä koska uusi osakas ei ole voinut niistä tietää (ainakin teoriassa), mutta jos hanke ja tulevat vastuut kirjataan is-todistukseen em. tavalla, onko kirjaus pätevä ja lain voimainen? Olisihan se aika kohtuutonta, että jonkin osakkaan tekemä lisärakentamisen aiheuttamien (kustannuksiltaan isojenkin) vaurioiden maksumieheksi määräytyisi taloyhtiö.

Jos kaikkinaista vastuuta tällaisissa tapauksissa, myös rakennelman aiheuttamista vaurioista asunnon ulkopuolisille rakenteille ei voida osoittaa pitävästi osakkaalle, kannattaako taloyhtiön hyväksyä esim. juurikin saunan ymv. rakentamista ja voiko yhtiö sen kieltää?

10

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos saunasta kerta on varoitus isännöitsijäntodistuksessa, se pitää ottaa tosissaan ja varautua vastaamaan kaikista mahdollisista kauhuskenaarioista.

    • Anonyymi

      Vastuu on aina osakkaalla, vaikka yhtiön puolesta olisi valvottukin.
      Tarkistapa tietosi, ettei aikaisempien tekoja voisi periä uudelta osakkaalta.

      • Anonyymi

        Näin se juuri on. Esim. osakas tekee remppaa asunnossa ja tekee samalla suit sait salaa LVI-virityksiä, joista aiheutuu myöhemmin vesivuoto. Osake on myyty rempan jälkeen, eikä uudella osakkaalla ole mitään tietoa näistä TI-LVI-Virityksistä. Vesivuodosta koituu vaikkapa 50 000 € remppa, miten homma etenee: Taloyhtiö ottaa homman hoitaakseen. Jos on vakuutus (kuten yleensä), ihan ensin kun vuoto on saatu suljettua, taloyhtiö ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön. Vakuutus korvaa kustannuksista jotain väliltä 0-100% - omavastuu. Tämän jälkeen taloyhtiö hakee korvausta sille koituneista kustannuksista KENELTÄ? Vastaus: Siltä osakkaalta joka on osakkeen omistanut sinä aikana kun huolimaton remppa on tehty. As Oy Lain mukaan nykyinen osakas ei ole vastuussa viasta ja sen aiheuttamasta vahingosta koska ei ole sitä aiheuttanut eikä sen olemassaolosta tiennyt.

        Nyt kuitenkin jos osakkaan omat viritykset on kirjattu is-todistukseen, voiko taloyhtiö sillä siirtää vastuun ko. virityksistä ja niistä aiheutuvista vioista seuraavalle osakkaalle?


    • Anonyymi

      Jälkeenpäin tehdystä huoneiston muutostyöstä vastaa osakas

    • Anonyymi

      Isännöitsijäntodistuksessa on mainittava huoneistossa tehdyt remontit. Vastuu muutostyöstä siirtyy uudelle osakkaalle.

      Jos kuitenkin edellinen osakas on tehnyt tai teettänyt työn virheellisesti, uusi osakas ei vastaa näistä vahingoista. Taloyhtiön pitää vaatia vahingonkorvausta remontin teettäjältä. Tämä vahingonkorvausvastuu vanhenee kymmenessä vuodessa.

      Ylläolevat lauseet Kiinteistöliiton jutuista.

      Vastuu siis siirtyy maininnalla isännöitsijäntodistuksella. Virhevastuu ei siirry. Lisäksi virhevastuu vanhenee 10:ssä vuodessa, joten tämän jälkeen ei edellinenkään omistaja vastaa, joten menee taloyhtiön tappioksi.

      Tämän takia on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää nämä asiat ennen luvan myöntämistä. Ainakin käyttää hyvää teknistä asiantuntijaa apuna.

      • Anonyymi

        Eli jos osakas rakentaa salaa vaikka uima-altaan kerrostalon kattohuoneistoonsa, joka 11 v kuluttua lorauttaa muutaman tonnin vettä kastellen koko kerrostalon käyttö- ja korjauskelvottomaksi, koko vastuu vahingosta on nyt taloyhtiöllä. Ei kai?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli jos osakas rakentaa salaa vaikka uima-altaan kerrostalon kattohuoneistoonsa, joka 11 v kuluttua lorauttaa muutaman tonnin vettä kastellen koko kerrostalon käyttö- ja korjauskelvottomaksi, koko vastuu vahingosta on nyt taloyhtiöllä. Ei kai?

        Sinun jutussasi rakensi salaa, miten taloyhtiö voisi vastata siitä, edes 11 vuoden kuluttua.

        Kas ei rakentanut salaa viittä kerrosta lisää kerrostaloon...


    • Anonyymi

      Tämä näkyy menevän Nick Nailerin osaamisen ja tietämisen alueelle

    • Anonyymi

      Jos isännöitsijä on itse ollut teettämässä luvattomia remontteja ,ja saalaa vielä tiedot isännöitsijätodistuksessa. Kuka silloin vastaa?

    • Anonyymi

      Kuka sitten vastaa kun tehdään isot remontit Suomi24 luvilla ja neuvoilla ja talo vajoaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2132
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      173
      1661
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1567
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1358
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1342
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      287
      1192
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1069
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1033
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1032
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      892
    Aihe