Sepelit talon alle

Anonyymi

kuinka leveästi tehdään sepeli täyttö sokkelin ulkopuolelle? Tietysti että antura on sepelin päällä ja taitaa routa suojauksen olla sepeli soirolla, mutta onko jotain metri määrää kuinka pitkälle täytyy kaistale tuoda, ja ilmeisesti anturan nurkasta laskien?
Jos kyseessä olisi maan nosto murskeella

8

67

  Vastaukset

  • Tuo pitäisi selvitä perustussuunnitelmasta jonka rakennesuunnitteluja tekee. Täytyy sanoa etten itse ole mitannut mitä se omassa talossamme oli mutta oli se varmaan pari metriä sokkelin ulkopuolelle joka suuntaan. Mieluummin kannattaa laittaa vähän liikaa kuin liian vähän.

   Jos katsot valmiita taloja, saatat nähdä monessa talossa vain sellaisen 30 cm leveän sepelikaistan talon ympärillä. Tuo on kuitenkin silmänlumetta sillä oikeasti sepelitäyttö on leveämpi, moni vaan laittaa vaakaeristeiden päälle sitten vettä läpäisemätöntä maa-ainesta ja kiveyksen tai nurmikon siihen päälle. Tuolla pyritään siihen että pintavesiä ei valuisi isommin perustuksiin mutta maaperässä olevaa kosteutta pääsisi kuitenkin haihtumaan taivaalle.

   • Juu noinhan se menee päältä ei näe kuinka leveältä soraa on laitettu juuri tuon takia... mutta mahtaako se leveys olla pohjaltakaan yhtäleveä mitä routaeps kohdilla on?.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Juu noinhan se menee päältä ei näe kuinka leveältä soraa on laitettu juuri tuon takia... mutta mahtaako se leveys olla pohjaltakaan yhtäleveä mitä routaeps kohdilla on?.

    Ainakin routa Levyn kohdalta se 120cm ehkä 10cm päälle, se ei muuten mahdu monttuun. Salaoja ei taida enään olla yhtä leveä kun ylhäältä, eikä sepeli kokonaan loppuun asti?


  • Jollakin youtube videolla rakennesuunnittelija taisi sanoa että ulkotäytön pitää jatkua rakenteiden ulkopuolelle vähintään yhtä paljon kuin täytöllä on korkeutta eli esim 120 cm täytöllä vähintään 120 cm. En tiedä onko tuo riittävä, tämähän saattaa riippua vähän rakennuspaikastakin eli onko tasamaatontti vai rinnetontti.

   Ja sellainen tärkeä juttu sitten että kun tehdään ulkotäytöt, niin täyttösepelikin on syytä muotoilla jo valmiiksi oikeaan kaatoon (5:100) kolmen metrin matkalle talosta poispäin, näin siitä huolimatta vaikka sepeli läpäiseekin vettä. Kas kun aika moni laittaa loppuenlopuksi tuon sepelin päälle suodatinkankaan ja sen päälle sitten multaa+nurmikon, toki jättäen pienen sepelikaistan sokkelin ympärille paljaaksi (ilman multaa ja kasvillisuutta). Tällöin saa tasavahvan kerroksen multaa ja nurmikkokin kaataa poispäin talosta, lisäksi nurmikon ja multakerroksen läpäissyt vesi juokseen suodatinkangasta pitkin poispäin talosta.

  • Käytännössä metri riittänee tai styroksin leveys, niin on helppo tasailla. Muuten tuohon hukkuu tolkuton määrä soraa.

   • Unohda rakentaminen järki käteen.


  • Mut järjettömien kysylyiden tekemistä ei kannata lopettaa

  • Jos on jatkokysymyksiä niin suosittelen tekemään ne rakentaja.fi sivustolle. Jopa tuon sivuston keskustelupalstakin tarjoaa asiallisempia ja osaavampi vastauksia kuin tämä suomi24.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia taas Stefun kanssa. Bailaamassa

   Stefu pisti kuvia ig storyyn. Juhlat jatkuuuuu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   84
   1759